XX. téli olimpiai hírek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Indul az olimpia

Holnap este 8-kor kezdődik a XX. téli olimpiai játékok nyitóünnepsége. A játékok szerelmeseinek sokat nem is kell várniuk az első győztesekre, hiszen szombaton már négy számban is eredményt hirdetnek.

Már 11-kor kezd az északi összetett mezőnye a síugrással, míg délután 3-kor a 15 kilométeres sífutást teljesítik. A 5000 ezer méteres gyorskorcsolya futamait fél négykor indítják. A síakrobatika selejtezői ugyancsak 3-kor kezdődnek, a döntőt pedig héttől tartják. Emellett a 20 kilométeres sílövészet futamát is szombaton tartják, ahol ráadásul már lesz magyar induló is. A jégkorong kedvelőinek sem kell sokáig várniuk a küzdelmekre, hiszen vasárnap már Svédország-Oroszország rangadó lesz, a hölgyeknél.




[a csatolmányt egy admin törölte]

#1 február 09, 2006, 20:21:25, pikado
A huszadik a huszonegyedik század olimpiája


Hat versenyszámban szerepel magyar sportoló a torinói téli játékokon 


Minden idők legnézettebb téli olimpiája lehet a torinói, holott a helyszínen még mindig több tízezer jegy vár gazdára. A 3,2 milliárd potenciális tévénéző azonban garantált, így a ma kezdődő játékok nem fulladnak érdektelenségbe. A 16 napos seregszemle természeti feltételei is adottak: értsd, a helyszíneken hóból van bőven.



Torinóban meglehetősen feszült nemzetközi helyzetben gyullad meg a láng. Nem véletlen, hogy Olaszország eddig mintegy 120 millió eurót költött a téli olimpiai játékok biztonságára: az iszlám terrorcsoportokat, valamint a szélsőbaloldali anarchistákat folyamatosan figyelik a hatóságok.

Változó idők, hiszen a téli játékok hőskorában még egészen másról szólt a fáma. Noha ezen seregszemlék története nem nyúlik oly messzire, mint a nyári olimpiáké, sztorikből akad bőven. Az csak természetes, hogy az évek múlásával folyamatosan nőtt a versenyszámok, a résztvevő országok, a versenyzők és a nézők száma, valamint a sportolók nem szerinti megoszlása is jóval kiegyenlítettebb napjainkban, mint a kezdeti olimpiákon. Az elsőn 11 nő, és 247 férfi vett részt, míg a legutóbbi 2002-es rendezvényen 886 nő és 1513 férfi versenyző indult. Annál inkább rendezvény-specifikum, hogy a sikeres lebonyolítás sokban függ az időjárási és földrajzi tényezőktől. Tesszük azt, 1964-ben, Innsbruckban a hóhiány és az enyhe idő, 1984-ben, Szarajevóban pedig a hirtelen leesett hatalmas hótömeg okozott gondot, a New York állambeli, mindössze 568 méteres tengerszint felett fekvő Lake Placid-ben pedig annak ellenére rendeztek kétszer téli olimpiát, hogy először vasúton szállították a havat a rendezvény színhelyére. A második olimpián pedig a kor akkori legkomolyabb hóágyúparkja borította be megfelelő hóréteggel a sípályákat.

De kezdjük az elején: az első téli olimpiát 1924-ben rendezték a franciaországi Chamonix-ban. Igaz, ez még nem az ötklarikás mozgalom jegyében fogant télisport-találkozónak indult, hiszen a Mont Blanc tövében fekvő városban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a nyáron rendezett párizsi olimpia téli folytatásaként eredetileg "téli nemzetközi sporthetet" rendezett, ám a rendezvény - sikerének köszönhetően - utólag a "téli olimpia" elnevezést kapta. Az esemény egyik legnagyobb szenzációját kétségtelenül a svájci bobosok szolgáltatták, akik tombolán nyerték a fából készült járművüket, és igazi pályán Chamonix-ban siklottak le először, ráadásul a felmelegedésnek és a megolvadó jégnek köszönhetően végül széles nyomtávú faalkotmányukkal megszerezték az aranyérmet a kásás jégen lelassuló, modernebb felszerelésekkel induló csapatok előtt.

Négy évvel később a híres svájci üdülőhely St. Moritz volt a házigazda. A legkülönösebb verseny az 50 km-es sífutás volt, itt az indulásnál mért nulla fok a verseny végére +25C°-ra melegedett. Sokan feladták a versenyt a rendkívüli "hőség" miatt. Az 1932-es, Lake Placid-i játékok alkalmával először rendezték a tengerentúlon a téli olimpiát. Az amerikaiak megint nagyot "alkottak", különleges, izgalmasabb játékokat akartak szervezni, ezért a korábbiaknál veszélyesebb lesiklópályákat jelöltek ki, a gyorskorcsolya versenyeken pedig az eddigiektől eltérően nem párban, hanem egy csoportban indították a versenyzőket. Így nem a gyorsaság, hanem az ügyeskedés döntötte el az aranyérem sorsát. Megszületett az első magyar siker is, a Rotter-Szollás páros harmadik helyezést ért el korcsolyázásban. Aztán visszatért az olimpiai láng Európába: a bajorországi Garmisch-Partenkirchenben a síoktatókat - professzionalitásukra hivatkozva - , kizárták a versenyekből, aminek miatt az osztrák és svájci síelők bojkottálták a versenyeket. A bobszámok kivételével minden számban indult magyar sportoló - ez azóta is egyedülálló a téli olimpiák történetében.

A második világégés hosszú olimpiai pauzáját a spotolók svájci gyülekezője szakította meg: a háború utáni első téli játékokat St. Moritz-ban rendezték. A versenyeken hatalmas szenzációt keltett a svéd síugrócsapat vezetője, aki korábbi sérülése ellenére minden edzés, gyakorlás és előkészítés nélkül ugrott és ezzel ezüstérmet szerzett. Megtörtént az első nyilvánvaló csalás műkorcsolyában: az amerikai Dick Buttont kiváló gyakorlata ellenére olyan mértékben lepontozták, hogy az már a nemzetközi szövetség elnökének is szemet szúrt, aki utólag a versenyzőnek ajándékozta kárpótlásként egyik saját világbajnoki aranyérmét. Az oslói seregszemlén (1952) indult minden idők legnehezebb összsúlyú négyes bobcsapata: a németek nem kevesebb mint 468 kilót nyomtak - az egyik csapattag egymaga 140 kg-os volt! A nemzetközi szövetség ekkor korlátozta a kettes és a négyes bobcsapatok tagjainak összesített felső súlyhatárát (200 és 410 kg). Cortina d'Ampezzóra a nem kortársak is emlékezhetnek, ha máshonnan nem, hát a hetvenes évek elsős gimnáziumi oroszkönyvből. Itt a téli olimpián (zímnije olimpíszkije igrí) folyt nagy küzdelem (upornaja barba sla...) két síelő, az orosz Fjodorov és a finn Nieminen között. Nieminen egy fahídon (gyerevjánnüj mosztyik) elhagyta a botját, de Fjodorov odaadta neki a sajátját, hogy folytatni tudja a versenyzést... Mindazonáltal a lesiklóversenyek sztárja a korábban bádogosként dolgozó osztrák Toni Sailer volt, aki három aranyérmet gyűjtött be. Magyar részről a Nagy Mariann-Nagy László műkorcsolyázó páros bronzérmet szerzett. Hatvanban Squaw Valley (Egyesült Államok) volt a házigazda - a nyitó és záró ünnepségeket személyesen Walt Disney rendezte! Úgy tudni, hogy 1968-banm Grenoble-ban költötték az eddigi legtöbb pénzt a játékok lebonyolítására: mintegy egymilliárd akkori nyugatnémet márkát. Máig frissen csengő nevű nagyságok uralták a havas lejtőket, hiszen az alpesi számok hőse a francia ász, Jean-Claude Killy volt, bár a szlalomversenyen az osztrák Karl Schranz még úgy is megverte, hogy a lesiklás közben meg kellett állnia, mivel egy néző tévedt a pályára - ám újrarajtolás és két kapu kihagyása miatt az eredményét érvénytelenítették.

A japán Szapporóban (1972) már csúcsra járt a szocialista öntudat, értsd, az érmek besöprése terén a keleti blokk dominált: első a Szovjetunió, második a Német Demokratikus Köztársaság, harmadik Svájc lett. Inssbruckban hasonló volt a helyzet, majd 1980-ban, Lake Placidben a hóhiány miatt elsőízben rendeztek lesiklóversenyeket mesterséges havon. Ismét magyar siker dobogtatta meg a honfiak szívét, hiszen a Regőczy-Sallai műkorcsolyapáros ezüstérmet szerzett. A nagyhavas szarajevói játékok után Calgary következett - a kanadai városban keltett rendkívüli feltűnést a jamaikai bobcsapat, amelynek felkészüléséről, és versenyzéséről később a "Jég veled" című amerikai film született. Az albertville-i volt az utolsó téli olimpia, amelyet a nyári olimpiával azonos évben - jegyezzük meg: 1992-t írunk - rendeztek. Két évvel később Lillehammer perfekt olimpiát rendezett, közvetett magyar sikerként az osztrák színekben induló Hunyady Emese gyorskorcsolyázásban szerzett aranyérmét könyvekhettük el, míg az olimpia sztrorija, hogy két nappal az Egyesült Államok korcsolyabajnoksága előtt az esélyes Nancy Kerrigant vetélytársnője, Tonya Harding volt férje - az exfeleség tudtával - megtámadta és térdsérülést okozott neki. Naganóban érdemelte ki Hermann Maier a "Herminátor" epitheton ornanst. Négy éve, Salt Lake Cityben újabb résztvevőcsúcs dőlt meg: 2399 versenyző indult 77 ország képviseletében, 78 versenyszámban.

Unikummal a ma kezdődő XX. téli olimpia apropóján is szolgálhatunk, hiszen minden idők legidősebb olimpiai játékosát tisztelhetjük az 54 éves és 282 napos amerikai curlinges, Scott Baird személyében. A curlinget egyébként a 16. századi Skóciából származtatják. Köveket és egyéb, lehetőleg korong alakú tárgyakat kellett a befagyott folyók, tavak jegén meghatározott célhoz csúsztatni. Az első egyesületet 1716-ban alapították Nagy-Britanniában. A sportágat Kanadában, illetve az Egyesült Államokban a tengerentúlra kivándorlók honosították meg. A curling 1998-ban Naganóban szerepelt először az olimpia műsorán. Sokak előtt ismeretlen a szkeleton, amit a legősibb téli "lecsúszó" sportnak tartanak. A versenyző hason, fejjel előre fekszik a szánkóhoz hasonló járművön, és így siklik le a lejtőn vagy jégcsatornában. A sportág is innen kapta az elnevezését: a sportolók úgy néznek ki, mint a szkeleton, vagyis a lenyúzott, száradásra kiterített bőr...

Torinóban több helyszínen, illetve további nyolc versenyközpontban rendezik meg a téli olimpia 84 számának küzdelmeit. A gyorskorcsolya versenyekre az Oval Lingottóban, a város új, fedett csarnokában kerül sor. Az 59 millió eurós beruházás eredményeként 2004 decemberében megnyílt létesítményben 8600 néző szurkolhat.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók versenyeinek, illetve a műkorcsolya programnak a Palavela csarnok ad otthont. A Lingotto kerületben 50 millió eurós költséggel épült aréna 8200 néző befogadására alkalmas.

A jégkorongozók az Agnelli kiállítási központ egyik átalakított csarnokában - 6400 néző előtt -, illetve a 11 450 néző befogadására alkalmas Palasport Olimpicóban játsszák le mérkőzéseiket. Az ideiglenes létesítmény kialakítása, vagyis a meglévő kiállítási csarnok átalakítása 10 millió, a központi aréna létesítése pedig 85 millió euróba került.

Torinótól 96 kilométernyire nyugatra található a Cesana San Sicario-i sífutó központ, amelytől a sestrierei olimpiai falu mindössze iramodásnyira fekszik. Az 1638 méteres tengerszint feletti magasságban kialakított létesítmény lelátóján hivatalosan 4628 néző fér el. A biatlon centrum 19 millió euróból épült meg. Az olimpia városától szintén nyugatra létesített műjeges pálya, a Cesana Pariol - hossza 1435 méter, a rajt 1683, a cél 1569 méteren van - ad otthont a bob, a szánkó és szkeleton eseményeinek. Pragelatóban álmodták szabad ég alá az északi sí versenyeket: a síugró sáncoknál - melyek építése 34,2 millió euróba került - 8055 férőhelyes lelátót alakítottak ki a házigazdák. Végül az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt versenysorozat, az alpesi sí eseményeinek Sestriere és San Sicario ad otthont.

A rendezők komoly összeggel korbácsolják fel a hazai sportolók versenyszellemét, hiszen az eddigi átlagdíjazás csaknem háromszorosáért hajtó olasz versenyzők kereshetik a legtöbbet jó szereplésük esetén a téli olimpián. Közülük az aranyérmesek 130 ezer euróval (32 millió forint) gazdagodnak, noha legutóbb, Salt Lake Cityben még csak 38 400 (9,6 millió forint) volt a jutalom. Emlékeztetőül, a rendezők nem először sarkallják fantasztikus összegekkel legjobbjaikat ötkarikás sikerekre: a 2004-es athéni játékokon 190 ezer euró (48 millió forint) ütötte a markát a görög bajnokoknak. A legvisszafogottabban a norvégok viszonyulnak a diadalokhoz, ugyanis a skandináv ország aranyérmesei hagyományosan egyetlen centtel sem gyarapodnak. Az indoklás szerint az állam eleve rengeteg pénzt költ a felkészülésre, ezért a külön prémium már "nem fél bele".





Keretes1

Magyar indulók és helyezések

A magyarok mind a 19 téli olimpián részt vettek, összesen 243-an indultak. A mérleg: hat érem, ebből 2 ezüst és 4 bronz, három-három 4., illetve 5., valamint egy hatodik hely, 42 pont (39 műkorcsolyában, 3 gyorskorcsolyában).





Keretes2

A legeredményesebb téli olimpiai versenyzők

Az eddig megrendezett 19 téli játékokon Björn Dählie norvég sífutó bizonyult a legeredményesebbnek: 1992 és 1998 között három olimpián 8 arany- és 4 ezüstérmet nyert. A téli olimpiák örökranglistája:

8 arany, 4 ezüst: Björn Dählie (norvég, sífutó) 1992-1998

6 arany, 3 ezüst: Ljubov Jegorova (orosz, sífutó) 1992-2002

6 arany: Ligyija Szkoblikova (szovjet, gyorskorcsolyázó) 1960/1964

5 arany, 3 ezüst, 1 bronz: Larissza Lazutyina (orosz, sífutó) 1992-2002

5 arany, 1 ezüst, 1 bronz: Clas Thunberg (finn, gyorskorcsolyázó) 1924/1928

5 arany, 1 ezüst: Thomas Alsgaard (norvég, sífutó) 1994-2002, Ole Einar Björndalen (norvég, biatlonista) 1998/2002

5 arany, 1 bronz: Bonnie Blair (amerikai, gyorskorcsolyázó) 1988-1994

5 arany: Eric Heiden (amerikai, gyorskorcsolyázó) 1980



Keretes3

A XX., torinói téli olimpián szereplő magyar csapat

Alpesi sí: Marosi Attila, Tuss Réka

Biatlon: Tagscherer Imre, Gottschall Zsófia

Bob: Gyulai Márton, Kürtösi Zsolt, Margl Tamás, Pintér Bertalan, Horváth Gergely - tartalék

Sífutás: Tagscherer Zoltán, Gyenesei Leila

Műkorcsolya: Sebestyén Júlia, Pavuk Viktória, Tóth Zoltán, Hoffmann Nóra, Elek Attila (jégtánc)

Rövidpályás gyorskorcsolya: Darázs Péter, Knoch Viktor, Darázs Rózsa, Huszár Erika



Keretes4

A játékok részletes programja és az eredmények megtalálhatók a téli olimpia hivatalos honlapján: www.torino2006.org. A Magyar Televízió napról napra több órányi közvetítéssel jár a sportbarátok kedvében - a mai megnyitó 20.05 órától látható az m1-en.




Nyolc északi sízőt máris felfüggesztettek


Még fel sem lobbant a láng Torinóban, a XX. téli olimpia helyszínén és máris nyolc északi sízőt öt napra felfüggesztettek, mivel vérükben túl magas volt a vörösvértestek aránya.

A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) bejelentése alapján a kanadai Sean Crooks, a francia Jean Marc Gaillard, az orosz Natalija Matvejeva, a német Evi Sachenbacher, illetve az amerikai Kikkan Randall és Leif Zimmermann, valamint a fehérorosz Szergej Dalidovics és Alekszandr Lacukin produkált "abnormálisan magas" hematokritszintet.   

"Ez nem eltiltás, csak ilyen értékekkel egészségügyi okokból nem versenyezhetnek" - mondta Sarah Lewis FIS-főtitkár. A magas hematokritszint önmagában nem számít doppingolásnak, ugyanakkor arra utalhat, hogy esetleg tiltott szernek minősülő eritropoetinnel (EPO) élt a versenyző. A szabályok szerint ilyen esetben kötelező pihenőt tartani.




Torinóban minden készen áll a XX. téli olimpia megnyitására

Az olaszok titokban tartják az este nyolc órára meghirdetett nyitóünnepség programját, az azonban valószínűnek tűnik, hogy a stadionban az olimpiai lángot Alberto Tomba olasz sílegenda gyújtja meg.



A rendezvényen több mint tíz államfő vesz részt, jelen lesz az amerikai elnök felesége, Laura Bush is. A biztonságára tizenötezer rendőr ügyel. A város légterét a nyitóünnepség idejére lezárják, Torinó felett két NATO-gép járőrözik. A nyitóünnepségen a dán zászlóvivő rendőri védelmet kap a Mohamed-gúnyrajzok körüli botrány miatt. A XX. téli olimpia február 26-ig tart.


Startol a téli olimpia

2006. 02. 10.

Minden idők legnagyobb téli olimpiája kezdődik ma esete az olaszországi Torinóban. A 20. téli ötkarikás játékok kezdetét jelző lángot a világklasszis síelő Alberto Tomba és hét másik olasz sportoló együtt lobbantja fel. A 20 tagú magyar csapat nem táplál vérmes reményeket az éremtáblát illetően, igaz, gyorskorcsolyában még okozhatunk meglepetéseket. A versengés február 26-ig tart.

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett rajtol a 20. téli olimpia. A biztonságra közel húszezer rendőr és katona, a légtérre több NATO-gép ügyel, a péntek esti megnyitón a dán csapat zászlóvivője rendőri védelmet kap. A magyar küldöttség zászlaját Darázs Rózsa rövidpályás gyorskorcsolyázó viszi, és elsőként a sílövő Tagscherer Imre áll rajthoz.

Unicumnak számít, hogy mind kettes, mind négyes bobcsapatunk indul a versenyen.

A Magyar Olimpiai Bizottság adatai alapján az orosz (szovjet) versenyzők szerepeltek a legeredményesebben az eddigi tizenkilenc téli játékokon, mögöttük a németek és a norvégok következnek a sorban. Mi magyarok eddig nem nagyon villantottunk a téli olimpiákon, sportolóink összesen két ezüst- és négy bronzérmet szereztek a korábbi játékokon.

A 20. téli olimpián 85 ország 2500 indulója verseng 15 sportágban a 84 aranyéremért. A magyar csapat a következő összeállításban indul: alpesi sí: Tuss Réka és Marosi Attila, sífutásban Gyenesei Leila és Tagscherer Zoltán érdekelt. Sílövészet: Gottschall Zsófia és Tagscherer Imre, míg műkorcsolyában Sebestyén Júlia, Tóth Zoltán, Pavuk Viktória, Elek Attila, Hoffmann Nóra áll rajthoz. Gyorskorcsolya: Darázs Rózsa, Darázs Péter, Huszár Erika Knoch Viktorért szoríthatunk. A bob csapat: Gyulai Márton, Kürtösi Zsolt, Margl Tamás Pintér Bertalan összeállításban és a tartalék Horváth Gergely készül felvenni a harcot a nemzetközi mezőnnyel.




[a csatolmányt egy admin törölte]

Több versenyszámban is magyarok képviselik Romániát

A román nemzetiségűek mellett öt erdélyi magyar sportoló képviseli Romániát a pénteken este kezdődő XX. Téli Olimpiai Játékokon.
György Mónika és Antal Zsolt sífutásban, Tófalvi Éva sílövészetben, Bartha Levente bob-, Kristó Katalin pedig rövidpályás gyorskorcsolya versenyszámban képviseli az országot.
Az Olimpia nyitóünnepségét a Magyar-, illetve a Román Televízió élőben közvetíti.

 Tizenkét fok, újságíró demonstráció


2006. 02. 10.

Olasz újságírók demonstrációja, közlekedési dugó és verőfényes napsütés köszöntötte az esti megnyitóval induló torinói téli olimpiát.

A helybéli csaknem száz újságíró az ötkarikás központnál, az MMC-nél tiltakoztak az újságkiadók politikája ellen. Szerintük semmibe veszik jogaikat, és ha valaki felemeli a szavát az újságírók autonómiája mellett, az könnyen állás nélkül maradhat. A demonstráció teljesen békésen zajlott, nem okozott fennakadást, és tulajdonképpen kimerült a szórólapok osztogatásában.

A közlekedés viszont nem bizonyult zökkenőmentesnek. Az olimpiai központhoz vezető, elvileg csakis az ötkarikás járművek számára fenntartott sávban többen parkoltak, így nagyon nehezen lehetett előre jutni. A rendőrök nem igazán álltak feladatuk magaslatán, jókedvük viszont töretlen maradt, csak mosolyogtak, ha valaki éppen fél percen át nyomta a dudát.

Az a buszjárat, amely az MMC-hez tartott, a központi pályaudvarnál nem ott állt meg, ahova kitették a megálló tábláját, így sok tudósító jó negyedórán át kereste, merre kell menni, a megkérdezett rendőrök, csendőrök pedig csak olaszul beszéltek.

Az időjárásra azonban szurkolói szempontból Torinóban nem lehet panasz, sokkal inkább "tavaszi" olimpiának lehetne nevezni a mostanit. A hőmérséklet 8-12 Celsius-fok között van, havat nyomokban sem találni, a napszemüveg az egyik legfontosabb kellék.


Olimpiai legek


2006. 02. 10.

Ötvenöt éves a legidősebb, 15 éves a legfiatalabb, 147 centiméteres a legalacsonyabb és 38 kg-os a legkönnyebb versenyző a torinói téli olimpián.

A férfiak között az amerikai curlinges, Scott Baird a legkorosabb, ő május 7-én lesz 55 éves, míg az olasz hódeszkás Manuel Pietropoli 1990. április 30-án született, így ő legifjabb. A nők mezőnyében a Virgin-szigeteki szánkós, Anne Abernathy 1953. április 12-én látta meg a napvilágot, míg az olimpia abszolút "benjaminja" a kínai hódeszkás Szun Cse-feng, aki 1991. július 17-én született.

A játékok legmagasabb sportolója a szlovák jégkorong-válogatott Ottawa Senatorsban szereplő hátvédje, Zdeno Chara – ő 2 méter 5 centi. Egyébként a védő az észak-amerikai profiliga (NHL) történetében is a legmagasabb hokis. A legalacsonyabb férfi a kanadai alpesi síelő Francois Bourque a maga 153 centijével. A hölgyek között a német bobos Susi Lisa Erdmann nőtt a legnagyobbra (1,87 méter), míg a bolgárok páros műkorcsolyázója, Rumjana Szpaszova csupán 147 centiméter.

A súlykategóriában a német bobos Kevin Kuske 144 kg-ot nyom, és 98 kilóval nehezebb, mint a legkönnyebb férfi, az olasz északi összetett síelő Alessandro Pittin. A nők között két 38 kg-os műkorcsolyázó, a grúz Elene Gedevanisvili és a Koreai NDK-beli Phio Yong Mjong a legkönnyebb. A legsúlyosabb hölgy a lett szánkós Anna Orlova, ő 91 kg-ot nyom.


Az első félig-doppingbotrány már a rajt előtt


Nyolc sífutó esetében ötnapos versenytilalmat rendelt el a nemzetközi síszövetség, miután az olimpia rajtja előtt elvégzett be nem jelentett ellenőrzés során a megengedettnél magasabb hemoglobinszintet állapítottak meg a szervezetükben. A magas hemoglobinszint önmagában még nem bizonyítja a doppingvétséget, legfeljebb valószínűsíti azt, erős terhelés esetén viszont akár egészségre veszélyes is lehet. Ezért a ,,sportolók egészségének védelmében" született a tiltás, ami azt is jelenti, hogy a sízők nem indulhatnak az ebben az időszakban rendezett versenyszámokban, a szombati férfi és női duatlonban, illetve a hétfői csapat sprintversenyben. Az érintettek az olimpiai bajnok német Evi Sachenbacher, a francia Jean-Marc Gaillard, a kanadai Sean Crooks a fehérorosz Szergej Davidovics és Alekszandr Lazutykin, az orosz Natalja Matvejeva, valamint az amerikai Kikkan Randall és Leif Zimmermann.
A NOB a nemzetközi doppingellenes ügynökséggel, a WADA-val minden eddiginél szigorúbb ellenőrzéseket helyett kilátásba ezeken a játékokon, noha a doppingolóknak legalább a börtönbe kerüléstől nem kell félniük, az olasz kormány erre az időszakra ugyanis felfüggesztette a erre vonatkozó drákói itáliai törvények hatályát.



Björndalen Daehlie rekordjára tör


Ole Einar Björndalen norvég sílövő a téli olimpiák történetének legeredményesebb sportolója szeretne lenni a XX., torinói játékok befejeztével.

Poirée és a németek lesznek a riválisai

Ehhez meg kell ismételnie Salt Lake City-i teljesítményét, amikor is mind a négy számban - három egyéni és egy váltó - aranyérmet nyert. Jelenleg 5 arany- és 1 ezüstérem van a vitrinjében, míg az e tekintetben etalonnak számító, már visszavonult honfitársnak, a sífutó Björn Daehlie-nek 8 arany- és 4 ezüstérem alkotja ötkarikás kollekcióját.

Björndalen esélyeit növeli, hogy fantasztikus teljesítményének megismétléséhez ezúttal nem kell minden számban diadalmaskodnia, lévén hogy Torinóban a tömegrajtos viadallal bővül a biatlonosok programja. Terve megvalósítását rögtön az első versenynapon megkezdheti, hiszen szombaton déli 1 órától rendezik a férfiak 20 km-es számát, amelyben Tagscherer Imre is érdekelt.

A 32 éves norvég világklasszis teljesítménye rendszerint lövészetétől függ, ugyanis kétségkívül a mezőny legjobb futójának számít, amit az is bizonyít, hogy sífutásban is indult már világbajnokságon. Amennyiben ugyanannyi hibát vét, mint legnagyobb riválisai, szinte biztosra vehető a sikere, ha csak eggyel többet, akkor szoros végeredményre lehet számítani, amikor is csak másodpercek dönthetnek a dobogós helyekről.

Jelenleg a francia Raphael Poirée vezet a Világkupában, így ő lehet a legveszélyesebb Björndalenre. Rajta kívül a németekre kell nagyon odafigyelni, hiszen négyen - Michael Rösch, Sven Fischer, Michael Greis és Alexander Wolf - követik Poirée-t a Vk-ban, s bármelyikük felérhet a dobogó tetejére, ha jó napot fog ki.

Húsz perc és kezdődik a XX. téli olimpia


Az este 8 órakor kezdődő, megnyitó ünnepségen a Torinóban tartózkodó teljes magyar delegáció felvonul. A megnyitón nyolcvan nemzet vonul be a stadionba. A magyar zászlót a tehetséges, rövidpályás gyorskorcsolyázó, Darázs Rózsa hozza be a küzdőtérre.


  A nemzetek az olasz abc szerint érkeznek be a Stadio Cominale di Torinóba. Az első bevonuló a görög delegáció lesz, a zászlajukat az északi síző, Eleftherios Fafalis viszi. Néhány nevesebb név a zászlóvivők közül, mind olimpiai bajnokok: Alisa Camplin (ausztrál, síakrobata), Ekaterina Dafovka (bolgár, sílövő), Danielle Goyette (kanadai, jégkorongozó), Yang (A) Yang (kínai, rövidpályás gyorskorcsolyázó), Janica Kostelic (horvát, alpesi síző), Janne Lahtela (finn, síakrobata), Paal Thursen (norvég, curling), Anja Paerson (svéd, alpesi síző), Chris Witty (amerikai, gyorskorcsolyázó), Philipp Schopp (svájci, hódeszkás). A sort az olaszok zárják, a zászlóvivő Carolina Köstner műkorcsolyázó lesz. Érdekesebb, nem kifejezetten alpesi országok is képviseltetik nemzetüket, mind Bermuda, Kenya, Etiópia.

A magyarok a felvonuló nyolcvan nemzet között igen a végén kerülnek sorra, hiszen az ,,Ungheria" tábla a 76. lesz a sorban (összesen 79 táblát hoznak be, mivel a két Korea egy zászló alatt vonul fel).

Start

A XX. téli olimpia versenyei szombaton 11 órakor kezdődnek meg az északi összetett egyéni viadalának síugrásával, de az első bajnokot sílövészetben avatják. Az első versenynapon nyolc sportág küzdelmei szerepelnek a programban, s négyben már győztest is hirdetnek.

Szombaton egyetlen magyar versenyző, Tagscherer Imre lesz érdekelt, aki a biatlonosok 13 órakor kezdődő, 20 kilométeres számában áll rajthoz.

Éremgyűjtők

A legérdekesebb szám mindenképpen a sílövőké lesz, s nem csak azért, mert itt osztják ki az első aranyérmet. Négy éve a férfiaknál mind a négy számban a norvég Ole Einar Björndalen nyert, aki ezúttal sem szeretné alább adni, ami egyúttal azt jelentené, hogy ő lenne minden idők legeredményesebb sportolója a téli játékok történetében. Jelenleg öt arany- és egy ezüstérem van a vitrinjében, míg az ebből a szempontból csúcstartónak számító, már visszavonult honfitársának, a sífutó Björn Dähliének nyolc arany- és négy ezüstérem.

A sílövészeten kívül északi összetettben, gyorskorcsolyában és síakrobatikában avatnak bajnokot, de a síugrás, a műkorcsolya, a szánkó és a jégkorong is szerepel a szombati programban.

Legek

Az ötkarikás játékok kezdetén a szervezők összeállították azt a listát, amelyen a különböző kategóriák rekordjai szerepelnek. Ez alapján a 2006-os téli olimpia legfiatalabb férfi versenyzője az olasz snowboardos, Manuel Pietropoli (született 1990. április 30-án), a legidősebb pedig Scott Baird (1951. május 7.), aki az amerikai curlingcsapatot erősíti.

A legfiatalabb hölgy a kínai Sun Zhifeng (1991. július 17.), aki snowboardosként áll rajthoz, míg a legidősebb női versenyző a Virgin-szigetekről érkezett szánkós, Anne Abernathy (1953. április 12.). A legalacsonyabb férfi: Francois Bourque (alpesi sí, Kanada, 1 méter 53 centiméter), a legalacsonyabb nő: Rumiana Spasova (páros műkorcsolya, Bulgária, 1 m 47 centiméter), a legmagasabb férfi: Zdene Chara (jégkorong, Szlovákia, 205 cm), a legmagasabb nő: Susi Lisa Erdmann (bob, Németország, 187 cm), a legsúlyosabb férfi: Kevin Kuske (bob, Németország, 144 kg), a legsúlyosabb nő: Anna Orlova (szánkó, Lettország, 91 kg), a legsoványabb férfi: Alessandro Pittin (északi összetett, Olaszország, 46 kg), a legsoványabb nő: Elena Gedevanisvili (műkorcsolya, Grúzia, 38 kg) és Phyo Yong Myong (páros műkorcsolya, Dél-Korea, 38 kg).


Felcsendült az okszitán himnusz is a megnyitón

A torinói téli olimpia helyi idő szerint 20 órakor megkezdődött ünnepélyes megnyitóján felcsendültek az okszitán himnusz dallamai is. Az okszitánok Piemont hegyvidékén élő, néhány ezer főt számláló kisebbség, akik az okszitán, vagy languedoc nyelvet beszélik. Az olimpia szervezői ezzel kívántak tisztelegni a hegyi versenyeknek otthont adó vidék lakosságának, ugyanakkor a világszerte egyre nagyobb fontosságot kapó kisebbségvédelemre is felhívták a figyelmet.


Népünnepély helyett doppingbotrány


"A fentiekhez mérten már nem is meglepő, hogy a fejesek szerint a sízők eltiltása, valamint a feltételezett EPO-s esetek között nincs semmi összefüggés, merthogy az EPO-nak három nap kell, hogy kimutathatóvá váljon a mintában, márpedig a sízőket csütörtökön ellenőrizték."

Akadt már jobban felvezetett olimpia is a történelemben. Általában népünnepély, vörös szőnyeg, miegymás a körítés, Torinóban meg fákyla-üldözés, szállás-gondok és doppingbotrány.

Utóbbi rögvest elsöpört tizenkét sportolót - még akkor, amikor a játékok el sem kezdődtek, csupán a csinos megnyitóünnepségre kerítettek sort. Giovanni Zotta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság doppingellenes osztályának olasz tagja nyilatkozta azt nemrégiben, hogy az elmúlt időszakban 98 versenyzőtől vettek mintát és jónéhányban találtak tiltott szerre utaló nyomokat. "Mostanáig sok minta mutatott ki EPO-t, de a hivatalos megerősítés hiányzik egyelőre" - mondta Zotta. A NOB elnöke, a belga Jacques Rogge a következőket mondta ez ügyben: "Ez az információ egyáltalán nem igaz, félreértés eredménye. Nincs pozitív minta Torinóban!".

Mindenesetre pénteken nyolc, a sí-szakághoz tartozó olimpikont eltiltottak öt napra - sőt, később nap folyamán további négyet -, mert túl magas volt a vörösvértesteik száma. Az indoklás ugyanakkor az egészség védelmére és nem doppingra vonatkozott: öt nap alatt elvileg visszaállhat a szint a normálisra, ha csupán a magaslati edzések, vagy egyéb rendes tevékenység kellemetlen mellékhatása csupán az eltérés - az EPO viszont nem ürül ki ennyi idő alatt. A tizenkét eltiltottból öt német, egyikük az olimpiai bajnok sífutó, Evi Sachenbacher Stehle, aki az alábbiakat mondta: "Az első gondolatom az volt, hogy ez az ötnapos eltiltás éppen elég arra, hogy lemaradjak életem legfontosabb versenyéről!". Tudniillik a hölgyek 15 kilométeres versenyszáma vasárnap van.

A németek fellebeztek. "Nem fogadhatjuk el, hogy eltiltják a sportolóinkat, mert hangyányival több vörösvértestjük van, mint amennyi kéne. Főleg, az egészségre hivatkozva" - morogta Ernst Jakob, a sízők doktora, hozzátéve azt is, hogy Sachenbacher Stehlének alapvetően több vörösvértestje van, ennélfogva nem kellene megbüntetni. Mindezek tetejébe Axel Teichman sífutó világbajnok kidőlt a sorból, mert egy gyulladás a lábában nem gyógyult meg időben.

Másik érdekes ügy Zach Lundé - az amerikaiak szánkós reménysége is a hivatalokkal áll hadban. Pozitív tesztjét ő egy hajápoló szer használatával magyarázta, de elsőre visszadobták a kétéves eltiltásának eltörlésére vonatkozó kérelmét - másodjára viszont egy évre mérsékelték. A történet azonban még így sem teljesen boldogító Lund számára, mert Torinóban a legújabb határozat ellenére sem állhat rajthoz.

A fentiekhez mérten már nem is meglepő, hogy a fejesek szerint a sízők eltiltása, valamint a feltételezett EPO-s esetek között nincs semmi összefüggés, merthogy az EPO-nak három nap kell, hogy kimutathatóvá váljon a mintában, márpedig a sízőket csütörtökön ellenőrizték - ergo a kívánt idő még nem telt le. Az ellenben bizonyított tény, hogy az EPO növeli a vörösvértestek számát, így javítva a vér oxigénfelvevő-képességét, áttételesen az állóképességet.


Bevonultak a küldöttségek

Fergeteges show-val indult a torinói téli olimpia, az olasz rendezők tökéletes megnyitót rendeztek. Nyolcvan ország küldöttsége vonult be a Stadio Communaleba, a román delegáció zászlóját Gheorghe Chiper műkorcsolyázó, a magyar küldöttség lobogóját Darázs Rózsa rövidpályás gyorskorcsolyázó vitte. A házigazdák mellett nagy szimpátiával fogadta a közönség a dán delegáció tagjait, akiket korábban szélsőséges muzulmánok retorzióval fenyegettek az elhíresült Mohamed-karikatúra botrány következtében. Talán nem meglepő, hogy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök nem volt jelen az ünnepségen, ő ugyanis a nagy riválisnak számító Milánóból való, s nagyon hűvös a kapcsolata a baloldali torinói vezetéssel.

2006. február 10.

Sílövészetben avatnak először bajnokot


A XX., torinói téli olimpia versenyei 11 órakor kezdődtek meg az északi összetett egyéni viadalának síugrásával, de az első bajnokot sílövészetben avatják.

Biatlonosé lesz az első érem.

Félárbocon a magyar zászló Torinóban.

Az első versenynapon nyolc sportág küzdelmei szerepelnek a programban, s négyben már győztest is hirdetnek. Egyetlen magyar versenyző, Tagscherer Imre lesz érdekelt, aki a biatlonosok 13 órakor kezdődő 20 km-es számában áll rajthoz.

A legérdekesebb szám mindenképpen a sílövőké lesz, s nem csak azért, mert itt osztják ki az első aranyérmet. Négy éve a férfiaknál mind a négy számban a norvég Ole Einar Björndalen nyert, aki ezúttal sem szeretné alább adni, ami egyúttal azt jelentené, hogy ő lenne minden idők legeredményesebb sportolója a téli játékok történetében. Jelenleg 5 arany- és 1 ezüstérem van a vitrinjében, míg az e tekintetben etalonnak számító, már visszavonult honfitársának, a sífutó Björn Da:hlie-nek 8 arany- és 4 ezüstérem.

A sílövészeten kívül északi összetettben, gyorskorcsolyában (férfi 5000 m) és síakrobatikában (női mogul) avatnak bajnokot, de a síugrás, a műkorcsolya, a szánkó és a jégkorong is szerepel a szombati programban.