Vuelta 2023

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: curpy82 Dátum szeptember 13, 2023, 17:48:39Nektek melyek a Top 3 kedvenc hegyetek amelyet megmásznak a bringások?
És az lenne még a kérdésem, hogy a Sziklás-hegységben nincsenek ikonikus hegyek, s hegyi befutók?

Nincsenek kedvencek, mert sok jó emelkedő van, Stelvio, Passo Giau, Galibier, de ott a Lacets de Montvernier, mely csak 3,5 km, de emlékeztes. Én mondjuk egy Koppenberget vagy Paterberget sokkal jobban kedvelek, mint a hagyományos nagy hegyeket.

Vannak az Egyesült Államokban is jó emelkedők, de mivel már nincsen Kalifornia körverseny, nincsen semmilyen releváns amcsi kiemelt bringás esemény, ezért hasonló helyzetben vannak, mint Ausztria vagy Szlovéna. Utóbbi esetében ott a Mangart, ami 2000 méter fölé megy, átlagban 9% felett, 11 km, kiváló kilátás, de ugye Szlovénia nem népszerű. Ausztriában sokkal brutálisabb emelkedők vannak, mint a Girón, Vueltán vagy a TdF-en, de hát... marketing.

Aki versenyzett profi Ausztriában, azok mind elmondták, ott vannak a legkomolyabb emelkedők: Rettenbachferner (2700 méterre megy fel, 12 km és 11%, szinte folyamatosan 10% felett van), Kitzbüheler Horn (ismerős lehet az osztrák vb-ről, ez törte meg a mezőnyt, 10 km, 12% átlagban és vannak 18%-os részek), Grossglockner (brutál, 21 km, átlagban 8-9%, 2500 méteren a vége), lehetne még sorolni. Amerikában is vannak hasonlók.

Ez most hogy van:

A mai szakasz elött Vingegard volt a favorit, amikor 29 mp-el vezetett. Most amikor Kuss-nak csak 8 mp-je maradt most meg fordult, Kuss a favorit a másodfavorit pedig a dán. Nem értem. Láthatóan nincs annyi ereje már Kussnak mint a másik 2nek.

Idézetet írta: Nezocsa Dátum szeptember 13, 2023, 21:06:28Ez most hogy van:

A mai szakasz elött Vingegard volt a favorit, amikor 29 mp-el vezetett. Most amikor Kuss-nak csak 8 mp-je maradt most meg fordult, Kuss a favorit a másodfavorit pedig a dán. Nem értem. Láthatóan nincs annyi ereje már Kussnak mint a másik 2nek.

Egyetlen kritikus szakasz maradt, ez a holnapi. Mivel a nap folyamán három kiemelt emelkedő van, az első messze a céltól, ezért az nem játszik. A második hegyen valószínűleg a Jumbo-Visma tempót fog menni. Ott még védik Kuss trikóját. A mai etapon is ez volt a terv, annyi megjegyzéssel, ha Kuss érzi, hogy nem bírja a tempót, beszól rádión, akkor mehet Vingegaard és/vagy Roglic.

Holnap is ez lesz a terv, viszont a La Cruz de Linares nem egy Angliru. Azért becsapós a 8,3 km és 8,5%, mert csak az eleje nehéz, ott vannak 11%-os részek. Ha a Jumbo-Visma elején tempót megy, még együtt fog maradni a trió, nem lesz elmenés, hanem morzsolják a mezőnyt, akkor az utolsó 3 km-en nem hiszem, hogy leszakad Kuss, mivel 6-7% (ma 12%-on szakadt le), amit neki meg kell oldania. Ott valószínűleg már nem támadná be Vingegaard.

Ezért a szorzók fordulása, ugyanis ez az etap nem olyan vészes, mint a mai volt, bár itt is volt egy megrogyás az amerikainál, amikor felugrott 22-24 mp-re a különbség, de vissza tudott jönni. Két helyzetben veszíthet Kuss: ha Vingegaard betámadja őt az utolsó emelkedő alján (vagy Roglic) és egyedül kell dolgoznia Kussnak, vagy pedig akkor, ha valamelyik csapat olyan unortodox támadást csinál, hogy már a céltól 100 km-re támadnak. Ebben az esetben megtörténhet, hogy Kuss megtörik a végére, mivel a komplett csapatot fel kell használnia a Jumbo-Vismának.

"itt is volt egy megrogyás az amerikainál, amikor felugrott 22-24 mp-re a különbség, de vissza tudott jönni."

Szerintem ekkor szólhattak rá Roglicékra, hogy kicsit lassíts, mert az utolsó kilit szerintem messze nem fullba tolták, ezért csökkent a gondban lévő Kuss hátránya.

Megfejthetetlen ez a Jumbo; tökéletesen lavíroznak 2 állapot között. Az sincs, hogy igazi piros trikósként tekintenének Kussra; de az sincs, hogy kihozzák a valós erőkülönbséget. Meggyőződésem, hogy ha Kuss nem Jumbos lenne, akkor már Vinge rég előzné összetettben, talán Roglic is.

Számodra nem elérhetőek a csatolmányok ebben a fórumban.

Itt ez a nyilatkozat, ami sokatmondó. Szerintem így az Angliru után már csúnya lenne, ha levennék a pirosat Kussról; a Jumbo jövőjének az ártana a véleményem szerint ??? Akármennyire jófej Kuss, akkor is egy tövis maradna benne.

A szökés elment hat percre, belőle a Kron - Poole - Caruso - Evenepoel négyest érzem erősnek. Van rá esély, hogy haza is érnek, bár nagyon messze a vége és csak 14-en vannak. Minden azon múlik, hogy a klasszikus flat specialisták bevállalják-e a sík részek vezetését: Erviti, Denz, Askey, Hofstetter és Drizners. Ha igen, akkor ott pihenhetnek Carusóék, aztán hegyekben tarthatják az előnyt. Egyelőre minden kedvezően alakul Kuss számára, viszont ott vannak elvileg a pletykák és a szokásos morzsák, miszerint a Jumbo-Visma elengedné Kuss győzelmét, meglátjuk.

Igen ez a szökés jól jött Kussnak; élőben most a végsőre Kuss 1,44; Vinge 3,00.

Bernalért szorítok; hátha ma jók a lábai és összehoz egy szép eredményt.

Jumbo-Visma...

A létező legrosszabb forgatókönyv valósult meg náluk ebben az évben. Megcsinálták a rekordot, domináltak, de szerintem ezzel a végéhez ért egy fejezet a gárdánál, sőt, talán az elmúlt hónapok eseményei voltak a legrosszabbak, amik megtörténhettek velük. Mire is gondolok?

  • Folyamatos titkolózás a leendő befektető kapcsán, mert van egy szaúdi ajánlat, de tudják Pluggéék, hogy azzal végleg lehúzhatja magát a gárda hitelesség szempontjából, ha elfogadják a szaúdi befektetők ajánlatát, de Plugge nagyon gondolkodik rajta, mert 500 millió euróról van szó
  • Csapaton belüli vetélkedés

Az első szerintem kevésbé releváns jelenleg, fontosabb, hogy ami most megtörtént a Jumbónál: Roglic vs Vingegaard vs Kuss, az a csapat jövőre lesz hatással. Mondják Kuss így, Kuss úgy, legjobb srác, de ha egyszer Vueltát nyersz, akkor bizony benned lesz: mást is tudok nyerni. Ilyen az ember, ha hatalmat kap, legyőzhetetlenséget, mindenki megváltozik, még a legjámborabb is. A problémát ráadásul nem is feltétlenül Kuss jelentheti hosszabb távon, hanem a rendkívül arrogáns Roglic. Ugyanis az ő szezonját ezzel teljesen kicsinálták.

Megcsinálhatta volna a történelmi szezont, a duplázást és azt, ami soha senkinek nem sikerült: verhetetlen egész évben. A Vueltáig ugyanis nem veszített versenyt Rogla. Folyamatosan érződött rajta a frusztráció, idegesen nyilatkozott, neki Vingegaard abszolút áthúzta a számításait, ahogyan Kuss is, hiszen mindkettőt a végén tették be a csapatba. Nyerte volna a Vueltát, ha ők ketten nincsenek. És így könnyen lehet, hogy jövőre mondja: nem izgat a Giro, TdF-re akarok menni én is, ahogyan Vingegaard is.

És egy dolgot tudunk: történelem ismétli magát, az ilyen verhetetlen csapatok/nemzetek esetében rendre fontos szerepet játszott a belső viszály a két kiemelt versenyző között:
- Olaszország: Bartali vs Coppi
- Svájc: Koblet vs Kübler
- Renault: Hinault vs Fignon
- La Vie Claire: Hinault vs LeMond
- Telekom: Riis vs Ullrich
- US Postal: Armstrong vs Landis
- Astana: Armstrong vs Contador
- Sky: Wiggins vs Froome
- Spanyolország/Caisse: Purito Rodriguez vs Valverde

Nagyon sok ilyen volt, ez csak az, ami így hirtelen eszembe jutott, de emlékezhetünk még Van Avermaet vs Gilbert és/vagy Boonen párharcra is a belga vb-csapatokban, franciáknál odáig fajultak a viták, hogy Gallopin és Alaphilippe között az utóbbi elvette a másik nőjét. Szóval, aki feszült, hogy ez egy unalmas/idegesítő/rossz év volt, mikor ér véget a Jumbo-Visma dominancia, annak a történelemből kiindulva bizton állíthatom: hamarosan.

Az eléggé egyértelmű, hogy ezen a spanyol körversenyen két súlycsoport volt. Az egyikben csak a Jumbo-Visma volt, míg az alatta levő súlycsoportban ott volt az összes többi csapat.
Ezen a Vueltán nekem leginkább a Team Bahrain Victorious tetszett. Ennek a csapatnak a versenyzői viszonylag gyakran megmutatták a többieknek, hogy ők ott vannak az élcsoportban, s megpróbáltak mindig úgy teljesíteni, hogy amikor némi idő múlva a Jumbo-Visma tagjaitól el fognak venni minden eredményt, akkor ők, a Team Bahrain Victorious versenyzői nyerjenek majd ezt-azt.

Idézetet írta: csabax Dátum szeptember 15, 2023, 13:28:24Az eléggé egyértelmű, hogy ezen a spanyol körversenyen két súlycsoport volt. Az egyikben csak a Jumbo-Visma volt, míg az alatta levő súlycsoportban ott volt az összes többi csapat.
Ezen a Vueltán nekem leginkább a Team Bahrain Victorious tetszett. Ennek a csapatnak a versenyzői viszonylag gyakran megmutatták a többieknek, hogy ők ott vannak az élcsoportban, s megpróbáltak mindig úgy teljesíteni, hogy amikor némi idő múlva a Jumbo-Visma tagjaitól el fognak venni minden eredményt, akkor ők, a Team Bahrain Victorious versenyzői nyerjenek majd ezt-azt.

Igen, Bahrain tényleg meglepően jó volt, pozitív volt, hogy beáldoztak mindenkit, mentek előre, nem izgatta őket, hogy 4. vagy 8. helyen végeznek. Nekem például ezért is nulla versenyző Enric Mas. Sosem lesz GT-győztes, mert ha neki azt mondák egy háromhetes előtt, figyelj Mas a 7. leszel, de a dobogóért kockáztatni kéne, akkor aláírja a 7. helyet. Helyükben én rárepülnék Landa távozása miatt Carlos Rodriguezre (még mindig nem írt alá sehova, pedig kész tény volt a távozása), mert így van 5-6 jó hegyi segítőjük, vezér meg sehol 2024-ben...

vaaagy..., mivel ott a szlovén-szál a gárdánál, ráadásul Roglic jóban van több Bahrain dolgozóval, ezért simán beajánlanám Roglicnak, jövőre vezér vagy a TdF-en, kivásárolunk a Jumbótól, megkapot segítőnek a Poels - Buitrago - Caruso / Bilbao - Haig - Mohoric - Wright - Tiberi csapatot. Lehet elgondolkozna rajta.

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 15, 2023, 13:37:46mivel ott a szlovén-szál a gárdánál, ráadásul Roglic jóban van több Bahrain dolgozóval, ezért simán beajánlanám Roglicnak, jövőre vezér vagy a TdF-en, kivásárolunk a Jumbótól, megkapot segítőnek a Poels - Buitrago - Caruso / Bilbao - Haig - Mohoric - Wright - Tiberi csapatot. Lehet elgondolkozna rajta.
Köszi az infót. Éppen azon gondolkoztam, hogy hova megy majd Roglic.
A Jumbo-Visma "kicsinálta" Roglicot, ezért elvileg a srác el fog igazolni onnan.

Idézetet írta: csabax Dátum szeptember 15, 2023, 13:46:30Köszi az infót. Éppen azon gondolkoztam, hogy hova megy majd Roglic.
A Jumbo-Visma "kicsinálta" Roglicot, ezért elvileg a srác el fog igazolni onnan.

Landa ugye Quick Step, Roglic pedig nem hiszem, hogy ilyen események után maradna, állítólag áll a bál a Jumbo-Vismánál. A Bahrain mellett még az Ineos, Astana és EF lehet reális célpont, többi telítve.

Egyre több belső forrás állítja (szlovén lapokban is megjelent), hogy Roglic nagyon ideges, főleg Vingegaard és Niermann (sportigazgató) miatt. Utóbbi nyomta és erőltette folyamatosan, hogy Kussnak kéne nyernie, mert ő fedezte fel. Vingegaardnak meg annyira kinyílt a csipája az elmúlt hónapokban, hogy többször szembement Rogliccsal (Vuelta csapatépítésnél is).

Zeeman volt, aki az Angliru után leszólt, hogy Kuss nyeri a Vueltát, mert Vingegaard (és később Roglic) úgy érezte, ő a legerősebb, leszarja a csapatkohéziót. A sztori ott vett érdekes fordulatot, amikor a dán bejelentette, jövőre is ugyanazzal a csapattal próbálná meg a TdF-et, mint idén. Roglicnál itt elvileg elpattant valamit, ugyanis jövőre egy TdF + olimpia párost akar csinálni, társkapitányi szereppel a francia körön.

Ezért volt az, hogy hegyi befutónál nem volt nagy ölelkezés, meg pacsi köztük. Benne van, hogy Roglic marad, viszont akkor nem lennék Zeemanék helyében, mert ez egy olyan szituáció, amit nehéz lesz megoldani. Vingegaard ugyanis TdF-címvédő, ilyenkor ő dönt, milyen csapatot akar, melyik versenyen indulna. És ezt amúgy pontosan tudta a dán is, ezért jelentkezett be utolsó pillanatban a Vueltára, ugyanis, ha Roglic szimplán elveri Kuss nélkül Evenepoel - Thomas - Almeida - Ayuso ötöst, két GT-t nyer, akkor nem mondhatja a Jumbo-Visma, hogy figyelj, Vingegaard az egyedüli vezér.

99%-ban biztos vagyok benne, hogy ez a csapat darabjaira fog hullani a következő hónapokban / években. Megérdemlik. És amennyire hosszú évekig tartó erődemonstrációt vártunk tőlük, annyira gyorsan eshetnek szép a belső harcok miatt. Mondjuk azt sejtettem, hogy Roglic nem nézi jó szemmel Vingegaard térnyerését, annál azért nála több az ego, nem olyan laza srác, mint ahogyan a médiában elhintették.

Biztos borítja a csapathierarchiát a story, de a háromhetes dominancia nem fog megszűnni.

Roglic elmegy, majd jön helyette más.
Vinge tud duplázni egy évben. Ő volt a legerősebb most is. Megnyerte volna, ha akarják.
Lehet még jól is járnak, ha megszabadulnak Roglictól.


Idézetet írta: csacsi1899 Dátum szeptember 15, 2023, 14:38:50Biztos borítja a csapathierarchiát a story, de a háromhetes dominancia nem fog megszűnni.

Roglic elmegy, majd jön helyette más.
Vinge tud duplázni egy évben. Ő volt a legerősebb most is. Megnyerte volna, ha akarják.
Lehet még jól is járnak, ha megszabadulnak Roglictól.

Az idei szezonnak már mindegy, de én a következő évek tekintetében remélem, mégsem lesz igazad.  ;D  Ugyanakkor egyetértek, hiszen Vingegaard kétségtelenül a legerősebb, ráadásul Roglic távozása nem változtatna az idei TdF-soron, sőt, belső feszültségnek még kedvezne is. Ott inkább csak az lesz a kérdés, Kelderman milyen állapotban lesz jövőre (33 éves, sokat sérült), Kuss hajlandó-e majd GT-győztesként segíteni (miután megtudta, hogy Vingegaard megfúrta őt).

Az is igaz, hogy majd igazolnak mást, sőt, ezt már meg is tették, hiszen jött Matteo Jorgenson, míg Johannes Staune-Mittet idei ifi Giro-győztes, korosztálya legjobb hegyimenője, egy éven belül az összes kemény utánpótlás többnaposon vagy nyert, vagy top3-ban volt. Ő is felkerült a felnőttbe a Jumbónál, ahogyan Per Strand Hagenes is felkerült, akit már úgy várnak WT-szinten évek óta... (ugye junior vb-győztes), rajtuk kívül meg ott lesz még Tulett is, mint hegyi segítő.

Valter Ati faterja van most bent? Csak kicsit tudtam belehallgatni, de elég belsős infókat mondott.

Ha a Jumbo médiacsapata olvasná az Org-ot, akkor lehet ők is elsütnék ezt a poént, de itt vagyok én :laugh:

Számodra nem elérhetőek a csatolmányok ebben a fórumban.

Ketten úgy gondolják doppingolnak; elítélik és persze emiatt nem kedvelik őket. Természetesen szívük joga, ha így érzik. De ezzel mindenki más is így van rajtam kívül? :o

És akkor most csak ők doppingolnak vagy ők 'ügyesebben', mint a többiek? Nekem ez homály; így nem tudok ítélkezni; az ártatlanság vélelme megilleti őket szerintem. De akkor dopping téma lezárva :-X

Kiderült, hogy Valter Tibi volt bent és sikerült elcsípni azért pár értékes és hasznos gondolatát. Említette az INEOSt. Bernal Tour győzelme óta hanyatlásban vannak, ugyan pár szép siker kozmetikázza a helyzetüket illetve, hogy van egy brutális Gannájuk; és Pidcock is egy ügyes, figyelemfelkeltő versenyző. De:

Elhangzott, hogy 2024-re eddig csak 15 kerekesük van. Procyclingon csekkoltam és valóban; a komolyabb csapatoknak nagyjából kész a közel 30 fős keret. Ez is egy érdekes téma, hogy mit hoz az INEOS jövője.