Tour de France 2023

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Tour de France 2023 - Ki lesz a győztes?

Jonas Vingegaard
3 (37.5%)
Tadej Pogacar
2 (25%)
Jan Hindley
2 (25%)
Enric Mas
0 (0%)
Ben O'Connor
1 (12.5%)
Adam Yates
0 (0%)
Más versenyző (hozzászólásként írd le, hogy kire gondoltál)
0 (0%)

Összes szavazó: 8

Szavazás lezárva: július 01, 2023, 10:36:40

Mathieu van der Poel elképesztő felvezetést csinált megint  8)  Philipsen meg nagyon erős, viszont Ewan jó formában van, nagyon gyors, de csapat nélkül nehéz neki. Ha lenne előtte egy Kluge, simán nyerhetne.

Coquard nagyon szépet ment, ahogyan megint Bauhaus. Azt azért érdemes nézni, hogy Mohoric és Arndt mennyit melózik, hogy Bauhaus jó eredményeket hozzon. Rengeteg bukás volt a kanyarok miatt, Fabio Jakobsen jelezte rendben van, de egy focistát ezért már vittek volna az intezívre, karján alig maradt bőr, vállán sem volt mez, de betekert lazán.

Meeus súlytalan, Pedersen esetében abszolút látszik, nagyon messze a csúcsforma. Talán, ha a harmadik héten érdemes rá fogadni, de szerintem neki sok volt a Giro. Van Aert esetében látszik, hogy nincs azért ő csúcsformában. Rosszul helyezkedik, nincsen olyan állapotban, mint tavaly.

Tour de France: A szökevények napja lehet

A nap, amelyet a szökevényeknek terveztek, illetve arra, hogy az UAE leadja a sárga trikót egy másik csapatnak.  Olvasd tovább


Azt hiszem a mai szakasz előtt érdemes lehet tenni Powlesst hegyek királya címre.

Kifejezte szándékát a trikó iránt, 2 szakaszban is szökésben volt. A harmadik szakaszon már tényleg csak a pontokra ment, francia szökőtársával elléptek és az amcsi összecsipegette a kisebb emelkedők után járó pontokat.

Ma az első hegy HC besorolású, 20 pontot adnak rá! Ha elviszi olyan jelentősen ellépne a pontversenyben, hogy a mostani 5,25-ös szorzó szerintem eléggé beesne. 5 szakasz után már minimum 38 pontja lenne; tavaly Vinge 72 ponttal nyerte a pöttyöst..


@Pozzato most már nem bízok a memóriámban Yates után :D Szóval:

Az idei szakaszok később kezdődnek, mint tavaly? Olyan nem rémlik, hogy meló után még akár 70 kili is legyen egy szakaszból, mint tegnap.

Idézetet írta: Latzka Dátum július 05, 2023, 09:32:32Az idei szakaszok később kezdődnek, mint tavaly? Olyan nem rémlik, hogy meló után még akár 70 kili is legyen egy szakaszból, mint tegnap.

Lassabb a tempó, tavalyhoz képest 2-3 km/h-val (minimum), de például tavaly mentek 49 km/h-t sík szakaszra, tegnap meg mivel amerikázás volt, ezért alig érték el a 41-es átlagot. A szakaszok nagyjából ugyanakkor kezdődnek, sőt, van, ami jóval korábban, mint mondjuk egy tavalyi etap. Ez most egy közel sem olyan erős tempó, mint elmúlt évben (egyelőre).

Idézetet írta: Latzka Dátum július 05, 2023, 06:46:13Azt hiszem a mai szakasz előtt érdemes lehet tenni Powlesst hegyek királya címre.

Kifejezte szándékát a trikó iránt, 2 szakaszban is szökésben volt. A harmadik szakaszon már tényleg csak a pontokra ment, francia szökőtársával elléptek és az amcsi összecsipegette a kisebb emelkedők után járó pontokat.

Ma az első hegy HC besorolású, 20 pontot adnak rá! Ha elviszi olyan jelentősen ellépne a pontversenyben, hogy a mostani 5,25-ös szorzó szerintem eléggé beesne. 5 szakasz után már minimum 38 pontja lenne; tavaly Vinge 72 ponttal nyerte a pöttyöst..

A hegyi trikó mindig a legnehezebb, ezt mutatja azt is, hogy minimum 3-4 alkalommal gazdát cserél, aki az első héten vezet, azok általában sosem nyerik meg a pöttyöst. Ennek oka, hogy túl sokat kéne szökni. Az első héten általában töredék pontokat lehet szerezni, 3. és 4. és olykor 2. kategóriás hegyekkel. A tavalyi hegyi rész így nézett ki:

HC: 8 darab
1: 9 darab
2: 5 darab

Ahogyan írtad, HC a legmagasabb (kiemelt) pontozású emelkedő a 20 ponttal. Tavaly úgy oldották meg, hogy a HC-s hegyeket, ha jól emlékszem, akkor 3 szakaszra bontották szét. Magyarul, aki azon a szakaszokon szökött vagy jól szerepelt, óriási lépést tett a pöttyös felé.

Az első kategóriás emelkedő 10 pontot ér, ráadásul majdnem ugyanannyi volt belőle, mint a HC-ből, így sokkal jobban megérte arra a három napra koncentrálni. Ahogyan említetted, Vingegaard 72 ponttal nyerte azt a pöttyöst tavaly, ezen a három etapon szerezte a pontjai 67%-át.

Idén kicsit variáltak, na jó, nem is kicsit, egyik újdonság, hogy mindent bezsúfoltak másfél hétbe, oda kell összpontosítani a csúcsformát. Ami nehézséget fog okozni mindenkinek, hogy ez nem a harmadik hét. Ez megzavarja nemcsak az összetett, hanem a hegyi trikóra pályázókat is.

HC: 6 darab
1: 13 darab
2: 9 darab

Powless úgy szökött eddig, hogy a töredék pontokra ment rá, eltékozolt erejéből 2-3 szökésre valót. Jól látható, hogy az idei hegyi rész brutálisabb, mint a tavalyi. Sokkal több az első kategóriás emelkedő, ezzel próbáltak kedvezni a pöttyös trikónak. Emiatt egy tök jó ötlet a Powless pöttyös, cashout opcióra ajánlom, de rögtön kell a cashout a ma esti szakasz után, ha szökött. Miért?

Azért, mert ezen kívül még minimum 3 szökést kéne megcsinálnia, ha nem többet... (a HC-k ugyanis sokkal jobban el vannak osztva) Számításaim szerint, ha itt az összetett menők tényleg küzdenek egymással (nincs kronó, így fognak), akkor valamelyikük 90-120 pont környékén végezhet. Tavaly ugye a hegyi etapok jelentős többségét elvitték a favoritok. Idén is ez így lehet, látható, már Baszkföldön a kisebb hegyekre is rámentek.

A 90-120 pontot tehát abszolút reális egy Pogacar vagy Vingegaard szintű versenyzőtől. Ezt kell túlteljesíteni... Ha jobban belegondolunk, ehhez minimum kell egy tucat 1. és 2. kategóriás emelkedő (úgy, hogy azok közül Pogacarék is visznek el). Ahhoz, hogy valaki Powless, Ciccone és társai közül megnyerje a hegyi trikót egyetlen dolog kell: hogy Pogacar és Vingegaard a hegyi etapok jelentős részét elengedje.

Nem tudom, hogy ez mennyire reális, de azt igen, ha most csinál az ember egy cashoutot Powlessre, majd este megfogadja a két nagyból az egyiket (amelyiket jobban érzi és minimum van 4.00-es szorzója), akkor ott megint hasznot tud összeszedni, de az egy kivárós tipp lesz.

#35 július 05, 2023, 14:12:06, Pozzato
5. szakasz:
13:58
- Erősen kétlem, hogy Fabio Jakobsen befejezi ezt a napot, alig mentek valamennyit, már Jakobsen 1,5 perc hátrányban
- Mark Cavendish szintén gondban, pedig nincsenek is hegyek

14:10
- Szökésben elől Hindley, 35-en vannak elől, olyan versenyzőkkel, mint Van Aert, Dani Martinez, Ciccone és a többiek, Bora komolyan gondolta ezt a szakaszt, kockáztattak, szökevények előnye 1,5 perc
- Simmons eléggé nagyot bukott, ilyen sebekkel nem biztos, hogy holnap ott lesz a mezőnyben

Powless nincs benne, de legalább Ciccone ott van :laugh:

Nagyon érdekes amúgy a szökevénycsoport összetétele; különösen kíváncsi leszek erre a szakaszra :ok:

Párizsi olimpia mezőny és időfutam:
Ha már Tour de France, bemutatták a 2024-es olimpia szakaszait, mezőnyverseny szerintem nagyon jó, igazán látványos részeken mennek, amolyan mini Flandria az egész, "falak" mindenhol, dinamikus, sok-sok támadási lehetőséggel. Az időfutam inkább azoknak kedvez, akik jól kanyarodnak, nagy wattleadásokra képesek az egyenesekben, kisebb testalkatú, de a sík részeket jobban bíró versenyzőknek. Ez tipikusan Evenepoel vagy Van Aert pálya.

Nem biztos, hogy Tadej Pogacar holnap teljesen tud majd koncentrálni a szakaszra... Urska Zigart eléggé komolyat bukott a női Girón, fel is adta a versenyt. Szegény lány, ott ült az út mellett, lábából, szájából folyt a vér, durván nézett ki a szituáció.  :-\


Már ma is micsoda gondjai vannak; Vinge indított egy váratlant; a haszon pedig busás lesz érte úgy tűnik :o

Nagyon jó szakasz volt, igazi taktikai csata, kiváló húzásokkal. Azonban sok dologra választ is kaptunk:
- Vingegaard azért volt magabiztos, amit írtam: olyan felkészülés (és cucc) van mögötte, amivel simán nyerni fog, mint anno Armstrong
- Pogacar komoly gondban, nem a sérülés miatt, hanem egyszerűen nincs olyan állapotban fizikálisan
- Hindley, nagyon okos és bátor döntés volt a Borától előre küldeni, lesz szakaszgyőzelmük, rajtuk a sárga, de egyelőre nem látom, miként bírja majd ezt Hindley top3-ban, ez a mai komolyan visszaüthet neki
- A Jumbo-Visma ugyanaz a csapat, mint a US Postal, de nem akarom mindig ismételni magam
- Mivel ez a verseny a második harmadik hét elejére eldől, szerintem Vingegaard holnap is belead mindent, érzi, hogy Pogacar sebezhető, ezért 2-3 percet közé akar majd tenni
- Landa, O'Connor és még páran kiestek a top5-ért folytatott harcból
- Ha Hindley kifáradna, akkor a Skjelmose, Rodriguez, Gaudu és Yates négyes a legerősebb a dobogóra.

Sajnos Pogi nincs olyan állapotban, de az nekem szinte még nagyobb csalódás volt, hogy Yates milyen hamar magára hagyta a szlovént, amikor Kuss tempót váltott.

Kuss tempóját csak Vingegaard meg Pogacar bírta, kis ideig még Rodriguez. Utóbbi amúgy szerintem jó lehet összetettben. Yatestől én is többet vártam (főleg az első szakasz miatt), viszont ha itt komolyabb megrogyás vagy változás nem lesz, akkor sajnos a verseny érdemi része eldőlt. Nem szeretem ezt ennyire korán kimondani, mert mindig történik valami, de láthattuk tavaly is, amikor a 11. etapon már eldőlt mindent. 2021-ben meg Pogacar volt hasonlóan erős az elején, ott már a 8. szakaszon mindennek a végére pontot tett. Ha holnap nincsen komolyabb változás, akkor mivel utána két sík etap jön, valószínűleg a 9. szakasznak úgy megyünk neki, hogy Vingegaard nyert helyzetben lesz és ott egyetlen hegy van (befutóval), ha ott élre áll a Jumbo-Visma, hasonlót csinálhatnak, mint ma. Megy elől tempót Kuss, utána Vingegaard és ott is adnak 30-40 másodpercet. Ha szerencséje van, következő hetet 2-3 perc előnyben kezdheti majd.

Nem nagyon tudok érvet felhozni, hogy izgalmas lehet-e még a Tour, de mégis ebben reménykedek. Pedig Pogi barátnőjének a bukása is csak valóban tovább ront a helyzetén; az lesz most a fejében, hogy ez 'csak' egy verseny és vannak fontosabb dolgok az életben.

Kuss pedig remélem egyszer megkapja az élettől, hogy egy GT saját magáért menjen; szerintem sokan kíváncsaik lennének, hogy mire jutna illetve, hogy hogyan versenyezne. Bár lehet nem is tudna mit kezdeni a szokatlan helyzettel :)

Én sem nagyon tudok olyan dolgokat, amitől ez egy izgalmas verseny lehetne. Esetleg, ha túl korán volt formában Vingegaard (ezt kétlem), netalán egy őrült támadás valakitől (Gaudu, Bardet, Landa, Yates), aki már nem elégedne meg egy 4-5. helyezéssel.

Kuss szerintem hasonló kaliber, mint Azevedo vagy Poels volt korábban. Egy-egy hegyen a legmeredekebb részen elit, kiváló tempóra képes, de összességében két vagy három héten át nem tudna jól menni. Az biztos, hogy Kuss például gyenge kronós, az neki nettó mínusz lenne, hegyen szerintem a mezőny egyik legjobbja, de síkon is megfogható, kisebb dombokon is. Neki ez a szerepkör tökéletes: a 21 szakaszból 4-6 alkalommal kell legjobbját hozni.