Foci-vb 2022

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Ki nyeri meg a 2022-es foci-vb-t?

Brazília
36 (40.9%)
Franciaország
16 (18.2%)
Argentína
13 (14.8%)
Portugália
2 (2.3%)
Anglia
9 (10.2%)
Hollandia
3 (3.4%)
Horvátország
2 (2.3%)
Marokkó
7 (8%)

Összes szavazó: 86

Szavazás lezárva: december 09, 2022, 10:13:31

Az előző rendkívül hosszú hsz-hez kapcsolódva, valami olyasmi kéne, mint a kosárlabdában. Igaz, hogy az NBA-ben is átestek a ló túloldalára, mert már 250 pontos meccsek vannak, de fociban is kell változás. Az egyik ilyen lehetne a támadóidő, de talán még ennél is jobb a gólok "felosztása". A tizenhatoson kívüli lövések két gólt érnének (mint az NBA-ben a hármasok), a "sima" gólok egyet (tizenhatoson belül), míg a büntetőből elért találatok fél gólt érnének. Így lehetne ösztönzni a csapatokat távoli lövésre, illetve nagyon fontos lenne a szabálytalanságok rendszerét átalakítani. Aki öli a játékot, rugdosnak, annak 2-3 ilyen után instant piros.

@Pozzato

Szívesen olvasnám véleményed az elődöntős argentín válogatottról is. Bejutottak a legjobb négy közé, ami azért várható volt tőlük, de itt jöjjön egy olyan dolog, hogy szerinted ha ebben a csapatban nincs egy Messi, akkor mire mennek ők? Neked tetszik a játékuk? Engem még mindig nem győztek meg.

Láttam a Finalissimát, amikor gyakorlatilag lefocizták az olaszokat a pályáról. Ott éreztem, hogy ez a csapat azért ott van ahol kell, viszont a mostani katari vb-n, hát nem is tudom...

Tőled kérdem, mert nyilvánvaló, hogy azt az irányt kedveled, bár ha nem tévedek még ezt így nyilvánosan nem írtad le soha.

Például nekem a mostani vb-n a francia válogatott, a számos sérült ellenére sokkal inkább dinamikusnak tűnt, látványosabb focit produkálván.

Ha mondjuk összeraknánk a kettőt, s nem kizárt, hogy lesz egy argentin - francia döntőnk, akkor még most így egy héttel a vége előtt mit mondanál?

Szerintem Messinek pályán sem kéne lennie, mert Lahoz érthetetlen módon nem adott sárgát a kezezésért. Sokadik következetlen döntése volt, nem is nagyon lehet rá mit mondani. Másfelől, annyira Messi-központú ez a csapat, hogy az fájdalmas. Ez most amiatt van, mert Di María sérült. Fejben és csapatként erősebb ez az argentin csapat az elmúlt 25 évben mindegyik argentin kerettől, de játékban bőven vannak gondok.

Az egyik az említett messipendence, másik, hogy jó munkásokból áll a keret, de nem kiemelkedő játékosokból. Alvárez, Messi és Di María jók, De Paulból kiváló romboló lett, de ennyi. Ez nem világklasszis csapat, ez olyan, mintha a Sevillával akarnál BL-t nyerni, Messivel az élen... Nem hiszem, hogy sikerülne. Ami miatt mégis lehet esélyük, hogy van egy Sergio Goycocheához hasonló, rendkívül bolond és kiváló kapusuk.

Abban is nagy a hasonlóság, hogy annak a '90-es csapatnak is hasonló korlátai voltak, amit végül a döntőben enyhe csalás miatt nem tudtak megugrani (és az is igaz mindkét csapatra, hogy vereséggel kezdték a vb-t). Ha továbbjutnak a fináléba az argentinok - bár ebben sem vagyok biztos -, akkor is hasonló helyzet állhat fent, hogy Messi önmagában kevés lesz (mint ahogyan ott Maradona is). Nem hittem volna, de tényleg kiemelkedően játszik, már-már Maradonához fogható magasságokban, meccseket dönt el, látszik, csak erre készült.

Milyen lenne nélküle ez a csapat? Tucat, ilyen Ecuador-Kolumbia szint. Lehet, még emlékszünk a 2016-os vb-selejtezős időszakra, amikor Messi nem tudott pályára lépni sérülés miatt, eredmény? 8 meccs, 1 győzelem, 3 döntetlen és 4 vereség. Az utolsó fordulóig kérdéses volt, hogy kijutnak-e a vb-re, végül ott Messi triplája kellett, hogy nyerjenk 3-1-re. A mostani selejtezőkben is két meccsen nem lépett pályára. Nyertek (1-1 góllal), de mindkétszer Di María klasszisa kellett hozzá, végig szenvedtek (úgy, hogy addigra kiépült egy jó rendszer, "mindössze" kivették belőle Messit).

Ha kiesik a Messi - Di María duó a csapatból, akkor nagyon kell majd Scaloni taktikai érzéke, mert nem lesz arculata a keretnek. Nem lesz sztárja, aki meccseket dönt el. Nincs, aki megcsinálja majd a szituációkat, mert ez a páros erre volt képes másfél évtized alatt. Ilyen hulladék kerettel is kétszer mentek legjobb négyig vb-n. Ha Messi nem Argentína mellett dönt, hanem mondjuk spanyol vagy portugál lesz, akkor mindkét nemzet 2-2 vb-címet már behúzott volna.

A franciák ellen meg ugyanaz lesz, mint négy éve. Kapnak egy négyest, esetleg rúgnak 1-2 gólt, sok gólos döntő lesz, de érdemi esélyük nem hinném, hogy lenne a sikerre. A francia védelem sokkal jobb, középpálya is stabilabb. Molina vagy Acuna nem fogja meg a Dembélé - Mbappé párost, de ez csak az én véleményem. Egyben erős Argentína, ebben kvázi a horvátokkal konkurálnak: mentálisan alig lehet őket megtörni.

Ebben a mentális/érzelmi részben bízhatnak az argentinok, ők amúgy is rendkívül érzelmes nép. Nekik ez nem szimpla foci-vb, ez a mindenük. Nekik mindig a labdarúgás volt az első, Maradona is maga volt az atyaúristen, Messi most dettó. Teljes lázban égett az ország a torna kapcsán, dalokat írtak a csapatról, neveket aggattak rájuk, látható a stadionokban is mit művelnek a szurkolóik, kvázi hazai pályát csinálnak minden meccsből.

A 2014-es tornán elbuktak, mert Di María nem volt bevethető (Messi meg egyedül a végére kevés volt), lehet a sors ismétlődik valamelyik európai csapat ellen. Nem nagyon volt ilyen, hogy 14-15 nap leforgása alatt egy 33-34 éves kor feletti játékos 3-4 meccset egymaga eldöntsön, ez kimerítő, Messi se fogja ezt végig bírni 35 éves fejjel. Zsinórban 5-6 meccset kéne megnyernie egyedül, erre csak Maradona volt képes, de ő mind a hetet megcsinálta. Az 5 gól / 5 gólpassz, kiemelkedő játék, amit akkor hozott Diego, de ő 26 éves volt... ha erre most képes lenne Messi 35 évesen, akkor meglenne a GOAT. Ha nem, marad minden a régiben.


Úgy gondolom ez egy nagyon korrekt összefoglaló a mostani csapatról. Köszönöm ezt neked.  :beerchug:

Visszatérve kicsit, ez amúgy nem újdonság, amit rombolás címén a horvátok csináltak. A '60-as években is nagyon engedékenyek voltak ilyen téren, akkor épp Argentína volt az aprító fél. Az Estudiantesnél lett ez "őshonos", ők voltak a rettegett csapat. Trófeákat nyertek (legyőzték a George Best-féle MU-t is), miközben az ellenfeleket szanaszét rúgták. A válogatott átvette ezt a sílust, de végül ők nem értek el sikereket.

Utána jött aztán a holland totális foci, de az NBA-ben is volt hasonló, a legendás Detroit "Bad Boys" Pistons, akik két bajnoki címet nyertek a darálással. Azt is egy jobb korszak követte (Jordan-éra), szóval van esély, hogy ez a vagdosás nem marad fent sokáig. Mindenesetre az biztos, hogy mindig jön egy-egy edző, aki ezt tökéletesre fejleszti, emlékszünk még Simeonéra és a BL-döntős Ticóra... (lehet még sorolni többet is)

Ez a stílus amúgy az ellenfeleket is megkeményíti, vannak, akikből épp ez hozza ki a legjobbat (Jordan személyesre veszi  ;D ). Szóval könnyedén benne van, hogy épp ez a mexikói, ausztrál vagy horvát "játék" fog szupersztárt csinálni Julio Alvárezből. A spanyol bajnokságban is voltak ilyen csapatok, vagyis inkább edzők, mert ez inkább edzőfüggő, mintsem csapatfüggő. Ott ugye a jó öreg Bordalás ennek a mestere, míg a horvátoknál valószínűleg Dalic taktikai érzéke ennyiben merül ki.

Marokkó véghezviszi a csodát???


Ezek után tuti Anglia nyer, semmit se tudok eltalálni.  :redchug:

Szerintem ideje lenne rendezni favágófoci világbajnokságot.
Ahol lehetnének olyan különdíjak, mint "ki tud minél tovább bunkerezni", "ki rúgja agyon hamarabb az ellenfelét", "ki tudja leginkább megcsúfolni a labdarúgás nevű játékot", satöbbi.

Szépen meghalni vagy eredményeket elérni. Azt hiszem ez itt a kérdés, és az a legérdekesebb, hogy mi nézők is az eredményt szeretjük, senki nem szurkol a Getafénak, mert szépen játszik, de a Real mindig nyer. Összetett kérdéskör, nem lesz benne örökigazság sosem.

Idézetet írta: csabax Dátum december 10, 2022, 18:11:02Szerintem ideje lenne rendezni favágófoci világbajnokságot.
Ahol lehetnének olyan különdíjak, mint "ki tud minél tovább bunkerezni", "ki rúgja agyon hamarabb az ellenfelét", "ki tudja leginkább megcsúfolni a labdarúgás nevű játékot", satöbbi.

Ha Marokkó miatt írtad, nem értem. Horvátország kapcsán ok. Marokkónak ugyanannyi kaput eltaláló kísérete volt, mint a portugáloknak. Marokkó hendivel is nyerhetett volna. Portugáloknak hány gólhelyzetük volt?
Előítéletek miatt merül fel, mit keres afrikai csapat a négyben, de ezeket már le kellene vetkőzni.
Amennyiben horvát- marokkó bronzmeccs lesz, az kb. olyan, mint amikor az u csapatunk costa ricával játszott a 3. helyért, tehát komolytalannak lesz elkönyvelve. Ez egy rendkívüli vb, szokatlan időben, kérdéses helyszínen.
Mourinho is nyert BL-t az Interrel.

Idézetet írta: lazanyja Dátum december 10, 2022, 18:45:07Mourinho is nyert BL-t az Interrel.
A favágófoci helyett lehetne akár célfocinak is nevezni.
Teljesen mindegy az elnevezés, de a nézők és az eladhatóság miatt az elnevezésben mindenképpen benne kell lennie a "foci" vagy a "labdarúgás" szavaknak is.
Az Inter simán indulhatna valamelyik favágófoci, antifoci vagy célfoci európai kupában.

Ronaldo utolsó, igazi profi mérkőzését láthattuk. Volt egy helyzete is, viszlát CR!

Egyórás mixet indítok a tiszteletére! :-\  :'(  :( #miért #cr7best #sosemfeledünk



Nagyon nehezen emésztem meg ezt a 32 csapatos rendszert - nincs ennyi jó válogatott, és a végére valóban el lehet mondani, hogy a foci halott!
Marad az amatőr liga, meg egy-két őszintébb bajnokság: holland, belga talán...

Marokkó továbbjutásával érdeklődve várom a híreket: melyik nagyváros borul lángba (tök mindegy, hogy ki miatt!). Mindenesetre az legalább fix, hogy lesz még két meccsük, azaz, még kétszer lehet majd városokat gyújtogatni....ha foci nincs legalább ez van, meg jó kis heccelődés - indulatok.

Előre hányok egy 48 csapatos tornától...ha annyira bővíteni akarják, akkor legyen egy "A" vb, meg egy "B" vb.
"A" vb - 24 csapat, 6 fős csoportokban 5 meccs. Csoportelsők erőnyerőként nyolcba jutva, a 2-3. helyezettek meg egymás ellen tolnának még egy meccset a legjobb nyolcért. Rendező mindig egy komoly focihatalom lehetne, nyáron!
"B" vb - 16 csapat, a standard lebonyolítás, 4 db 4 fős csoport, legjobb kettő a nyolcban stb - rendező mindig egy kilobbizott helyszín, pl Katar...Oroszország...Egyiptom, és tolhatnák mindig télen. - csak az érintett országok bajnokságai állnának le 3 hétre...

...és mindenki boldogabb lenne.