Férfi kosárlabda Európa-bajnokság 2022

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


A spanyol válogatott most egy átalakuláson megy keresztül, nem biztos, hogy a megfelelő megoldást választották. Usman Garuba tehetséges játékos, de ennyi. A fiatalítás most nem úgy megy, mint ahogyan azt gondolták. Nincsenek Gasolok, Rubio és társai, ez a keret pedig így kevés. Én személy szerint Hernangómezéktől sosem volt elájulva.

Belgáknál eltűnt a Van Rossom - Hervelle fémjelezte korosztály, azért ők nem voltak rossz játékosok, spanyol közép és félig topcsapatok kezdőiben szerepeltek (vagy aktív rotációban), velük rendszerint kint voltak az Eb-ken. Azonban ők is kiöregedtek, de ez, hogy itt most nyertek, tényleg meglepetés. Ez mutatja, mennyire karcsú most ez a spanyol keret.

Szlovénok... hát igen, okkal voltak mérgesek az Eb előtt, amikor Doncicék éjszakába merülve kártyáztak stb., majd másnap kikaptak 19 ponttal a németektől. Talán írtam, jobb a rájuk lévő fogadást elengedni, mert tényleg nem lehet tudni, mennyire veszik ezt komolyan. Ha magukhoz térnek, akkor még így is ütnek majd mindenkit, de egyelőre offseason van még nekik.



Sabonisék győzelme ma alap kell, hogy legyen. Igaz az odds csak 1,25 körül mozog, de szerintem ma min. 10-15 pont lesz közte

Gyenge ez a litván csapat, ebben az 1.25-ben nincs érték szerintem.


Eddig 45 pont, csatlakozom a kommentátorhoz, szurkolok neki, hogy meg legyen az 50 pont!!!

Idézetet írta: gerry Dátum szeptember 07, 2022, 18:58:03Eddig 45 pont, csatlakozom a kommentátorhoz, szurkolok neki, hogy meg legyen az 50 pont!!!

Brutális volt, amit itt leművelt. Most tényleg extrát hozott, motivált volt, felpörgött, ilyenkor nincs bírás vele.  ;D  Lehet, hogy Jokic, Giannis és a többiek kiválóak, de mikor Doncic vörös zónába kerül, akkor senki sem fogja meg. Szó szerint egymaga képes csapatokat elverni.

Nincs érték a nyolcaddöntő első napjában?

Mindenki Berlinbe utazott, hogy megkezdje az Európa-bajnokság második szakaszát.  Olvasd tovább


Egy bő hete még azt fejtegettem, hogy nálam Litvánia a csoport titkos esélyese. Hát... finoman fogalmazva is nagyon benéztem őket. Ezt kár is ragozni. Sőt, jelenleg már azon töprengek, hogy miért is esélyesebbek a spanyoloknál. Szerintem a bátrabbak egy kisebb pénzzel akár még meg is próbálhatnák Hernangomezék győzelmét. Ilyen szorzóért simán megéri.

Ami a hátralevő sorsolást illeti, a felső ágon Görögország valószínűleg csukott szemmel is besétál majd a döntőbe. A csehek után szerintem nem jelent majd gondot nekik az eddig meglepően kiválóan szereplő német csapat sem, majd az elődöntőben a horvátokon is túllépnek.

Az alsó ágon Szlovénia könnyen eljuthat az elődöntőig, hiszen mind Belgiumnál, mind Ukrajnánál (esetleg a lengyeleknél) sokkal jobbak, viszont a döntőbe jutáshoz le kell győzniük valószínűleg azokat a szerbeket, akik azért eddig elég meggyőzően teljesítettek (még ha nem is egy túl acélos csoportból jöttek). És hát ki ne akarna látni egy Doncic-Jokic összecsapást.

A szlovénoknak (de főleg Doncicnak) valószínűleg a legjobbkor jött a bosnyákok elleni kínos pofon, mert az utolsó két csoportmeccsen már egy nagyon komoly Szlovéniát és Doncicot láthattunk. Luka 36 és 47 pontjához nem nagyon lehet bármit is hozzáfűzni, az ilyen tettek magukért beszélnek. Ráadásul az európai kosárlabdában azért köztudottan sokkal ritkábbak az ilyen számok. Már csak a rövidebb játékidő miatt is.

Én viszont egy kicsit kampányolnék Jokic mellett is. Átlagban 24 percet játszik csak meccsenként, 20 pontos átlaga van, 69%-os mezőnymutatóval. És hogy mennyire "költségtakarékos" üzemmódban játszik, azt nagyon jól mutatja, hogy az eddigi meccseken összesen 57 rádobása volt mindössze (ugyanez a szám Doncicnál 91). Vagyis biztosak lehetünk benne, hogy nála is akad még tartalék, ha szükség volna rá.

A kérdés tehát csak az, hogy görög-szlovén vagy görög-szerb döntőt láthatunk majd szeptember 18-án.

Jelen pillanatban egyébként a görögök végső győzelmére 3,6-ot fizet a Bet365, a szlovénekre 4,0-át ad, a szerbekre pedig 4,5-öt. Mivel az egyik ágon nagyon nehéz elképzelni, hogy bárki is megállíthatná a görög szörnyet és csapatát, így lehet, hogy nem is lenne rossz befektetés a 3,6-os szorzó. Aztán persze majd a döntőben lehet rakni az ellenfelükre is.

Jó kis meccseket láthattunk ma is a 8 közé jutásért.
94-86, 94-86, 94-86 és 94-88. Sajnos a csehek elrontották ezt a hihetetlen számmisztikát, úgyhogy meg is érdemelték, hogy kiessenek. Az ilyen buli-romboló csapatoknak nincs helyük az Eb-n.  ;D

Lengyelország - Ukrajna 94-86
Két nagyon egyforma csapat összecsapásán bármi megtörténhetett, én ennek ellenére egy hajszálnyit mégis talán az ukránokat tartottam esélyesebbnek. Nem így lett.

Finnország - Horvátország 94-86
Hát igen, ez a horvát válogatott már nem a régi. De ezt eddig is tudtuk. Bogdanovic még úgy-ahogy próbálta hozni a tőle elvártakat, de Saric nagyon halvány volt már a csoportmeccseken is. Pedig ha rosszmájú akarnék lenni, akkor mondhatnám, hogy nem igazán értem, hogy hova tartalékol, hiszen nem lehet azt mondani, hogy túl sok játékidőt kapna Phoenixben.
Ezzel szemben a finneknél le a kalappal Markkanen előtt. 28 pontos átlaga van eddig a tornán, a hat meccsből kétszer dobott 30 felett, egyszer pedig 40 felett. Már-már Doncic-ot idéző számok. Nem akarok pszihológusi okoskodásokba belemenni, és nem is kívánok belemagyarázni semmit a teljesítményébe, de szerintem nagyon jót tett neki, hogy pár hete elcserélték őt Utahba. A Cleveland egy nagyon erős csapat, tele jobbnál jobb játékosokkal, úgyhogy valószínűleg nem sokat töltött volna idén a pályán, ezzel szemben a Jazz teljesen átalakul a következő szezonra, és valami azt súgja, hogy Markkanen már most bizonyítani akar, hogy ott a helye az új Jazz kezdőjében. És megint csak nem a rosszmájúság mondatja velem, de látva azt a keretet, egyáltalán nem tűnik reménytelennek a helyzet.

Olaszország - Szerbia 94-86
Az a baj a szerbekkel, hogy kicsit hasonlítanak a szlovénekre. Noha a szlovénoknál van egy Dragic és egy Cancar, ahogy a szerbeknél is van egy Micic és egy Kalinic, de ettől függetlenül mind a két gárda igazából egyfős csapat. A különbség csak annyi, hogy míg a szlovénoknál Doncic képes átmenni – egy jó értelemben vett – őrültbe, addig a szerbeknél Jokicot mintha nem igazán járná át az Európa-bajnokság szelleme. Eddig is jól játszott, ma sem rajta múlt a győzelem, de nem igazán lehetett egyszer sem érezni rajta, hogy minden idegszálával akarná ezt az Eb-t. Amit persze meg lehet érteni, hiszen Denverben a következő szezonban egy elég jónak tűnő csapat alakul, úgyhogy talán ezért sem akarta teljesen leamortizálni magát az NBA-s szezonkezdetre. Nem tudom, hogy miben állapodtak meg az olaszok elleni meccs előtt az edzővel, de engem nagyon meglepett, hogy egy ilyen fontos összecsapáson mindössze 28 percet játszott, vagyis több mint egy teljes negyednyi időt töltött a kispadon. (Doncic az ilyen meccseken 36-38 perceket játszik a 40-ből.) Ettől függetlenül ez alatt a 28 perc alatt dobott 32 pontot és leszedett 13 lepattanót, vagyis még ilyen tartalékos üzemmódban is hozta az extrát.
Ami az olaszokat illeti, jár nekik a gratuláció, elvégre dobtak 16 triplát, úgyhogy nem lehet azt mondani, hogy érdemtelen lenne a továbbjutásuk. Ők amúgy is egy olyan csapat már évek óta, akik bárkitől képesek kikapni és bárkit képesek megverni, és ezt láthattuk tőlük az eddigi meccseken is, hiszen negyedikként tudtak csak továbblépni a csoportból.

Görögország - Csehország 94-88
A görögökről nincs mit mondani, ők voltak az esélyesek, és hozták is a meccset. A szorosabbnak tűnő végeredmény inkább a csehek jó játékának volt betudható. Bár az is igaz, hogy a görögök általában annyit adnak csak ki magukból, amennyi a győzelemhez kell.

A negyeddöntőkben továbbra is győzelmet várok a szlovénoktól és a görögöktől, de a másik két összecsapáson (spanyol-finn és francia-olasz) nem igazán tudnám megmondani, hogy ki az esélyesebb.

Én továbbra is a görögöket tartom a legnagyobb favoritnak, mert Anteko... Anketo... Antetu... szóval a kimondhatatlan nevű Giannis továbbra is hozza a tőle elvártakat, ahogy Dorsey is gyakran jó teljesítményt nyújt, és nem mellesleg a nagy öregek (Calathes, Sloukas és Papanikolaou) sem felejtettek még el kosarazni. És bár a nagyon várt Doncic-Jokic összecsapásból nem lesz semmi, azért egy Doncic-Giannis ütközet sem lenne rossz a döntőben.


Franciaország nagy lehetőséget kapott

Majd egyszer talán képességeihez mérten fog szerepelni a szerb válogatott.  Olvasd tovább



Németország - Görögország 107-96

Na igen... hogy is kezdjem. Ugye van az a vicc (röviden összefoglalva), hogy a pszichiáterek elmennek túrázni, az egyik leesik egy szikláról, zuhan pár métert, majd elkezd ordítani a fájdalomtól. A másik meglátja, majd lekiabál neki: "Akarsz róla beszélni?"

Most egy kicsit én is azt érzem, hogy lassan beszélnünk kellene erről, elvégre mégiscsak én favorizáltam annyira Giannisékat.
Ha csak ránézünk a végeredményre, akkor letudhatjuk annyival a történteket, hogy a görögöknek volt egy rövidzárlatuk a 3. negyedben és ez megpecsételte a sorsukat. De igazából azért kaptak ki, mert a németek – kihasználva a hazai pálya előnyét – végig nagyon jól játszottak. Azok a németek, akik "papíron" az egyik legerősebb névsorral vágtak neki az Eb-nek. Három NBA-játékos van a keretben (nem is tudom most hirtelen, hogy van-e még ilyen csapat a tornán), a többiek pedig az Euroligában edződnek. Az összképet azért némileg árnyalja az a tény, hogy a három "sztár" közül kettőt (Theis és Schroder) évek óta egymásnak passzolgatnak át a csapatok, ami azért elég sokatmondó, a harmadik pedig (F. Wagner) a liga egyik leggyengébb csapatának a játékosa. Bár ő legalább elég sokat játszik Orlandóban, és néha akadnak jó meccsei is. És hát rajtuk kívül ott van Voigtmann (CSZKA Moszkva) és több Alba, illetve Bayern játékos. Ezért írtam, hogy "papíron" erősnek tűnik a keret, de azt azért nem hiszem, hogy sokan gondolták volna, hogy csoportmásodikként jutnak tovább a legnehezebb 6-osból – legyőzve Litvániát és Franciaországot is –, majd a legjobb nyolc között úgy mossák le a görögöket, hogy volt már a két csapat között több mint 20 pont is az utolsó negyedben.

Nagyon hülyén fog hangzani, de a görögök azért kaptak ki, mert pechük volt. Igaz, hogy volt egy betlizős harmadik negyedük (10 pontot dobtak ekkor), de ennek ellenére 96 ponttal zárták a meccset úgy, hogy Giannist ráadásul a 4. negyedben kiállították, és ismerve a görög kosárlabdát (és a görög csapatok jó védekezését), ennyi dobott ponttal szinte bárkit illene megverniük. Arra viszont nem számíthattak (és ezért írtam, hogy pechük volt), hogy a németeknél a mai nap mindenki élete formájában játszott. Vagy még annál is jobban. Schrodernek – kis túlzással – szinte minden összejött, Wagner a legjobb orlandói napjait idézte, Theis 13 pontja és 16 lepattanója pedig nem is adja vissza azt, hogy mennyire fontos láncszeme volt a csapatnak, főleg a palánkok alatt. A németek közel 50%-kal dobtak mezőnyből (ahogy egyébként a görögök is), de ami ennél is fontosabb volt, hogy a 31 triplakísérletükből 17 bement. Márpedig azt két nappal korábban is láthattuk, hogy ilyen triplázással az olaszok is képesek voltak simán megverni a szerbeket.

Ezek után talán nem meglepő, hogy az elődöntőben a spanyolok ellen már őket tartják az egyértelmű favoritoknak (1,42 és 2,9). Ami pedig engem illet – látva a szerbek és a görögök vereségét – inkább már nem is tippelek semmit, és nem is adnék további ötleteket senkinek.

Bár azért Németország 3,75-ös szorzója a végső győzelemre nagyon csábító.  ;D