Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


"Valter Attila megerősítette, hogy nagy valószínűséggel nem indul a Giro d'Italián és a Tour de France-on, szerinte ugyanis ezekhez a versenyekhez nagyon fontos a megfelelő csapatkohézió, amelynek kitapasztalására még időre van szüksége."


Ez azért érthető, nagyon erős keret, ráadásul Valter mellett még jött Kelderman, Van Baarle, Gloag és Tratnik. Ha objektíven nézzük, akkor Ati hegyeken tud segíteni, ebben meg nála van alsóhangon 10-12 jobb a csapatban. A Girón induló csapatukba nem igazán lehet belekötni, esetleg Hessmann helyére fért volna be, de mikor van egy ilyen nagy német tehetség, akkor őt tuti nem hagyják ki.

Tour de France csapatukba szintén nem lehet belekötni, marad a Vuelta. Ott már öt hely elkelt, marad három, szerencséje van Atinak, mert elvileg Kooij nem indul (jövőre akarják GT-re vinni), így ott is hegyimenőkkel lesz tele a csapat. Akik nem kapnak GT-t a Vueltáig: Dennis, Gloag, Oomen, Van Dijke-testvérek és a minden bizonnyal visszavonuló Van Emden. És akkor elmondom mi a gond Ati szemszögéből nézve: az, hogy csapatidőfutammal kezd a Vuelta.

Roglic valószínűleg nem azért megy a Vueltára, hogy top10-ért küzdjön, hanem nyerni akar. A jelenlegi ötfős előre meghirdetett csapatból rajta kívül csak Kelderman tud kronót menni. Vader, Gesink és Kuss nem. Gloag nem éppen kronós versenyző (hegyekben jó), szóval Dennis ebben az esetben adott, mint ahogyan valószínűleg az egyik Van Dijke is, mert mindketten jó időfutamosok és síkon segíthetnek. Van Emden meg szintén korábban elit kronós volt (Giro szakaszgyőzelem stb.).

Szerintem Atinak így maradnak az egynaposok, illetve év második felére az egyhetesek. Ez a világ legerősebb csapata jelenleg, az is fantasztikus, ha elviszik egy LBL-re vagy Amstelre. Amúgy is, szerintem ő sokkal inkább lesz majd egynapos specialista, mint összetett menő. Érdekes, hogy a Vuelta meghúzza az 1999-es botrány után újra a Montjuicot, de abból legalább már ott az elején lehet egy izgalmas verseny.

Ezen felül kitérve még a többi csapatra, Quick Step (vagyis most már Soudal - Quick Step) volt az, amely még csapatot hirdetett. A Vueltát komolyan veszik, hiszen Evenepoel mindenkit megkapott maga mellé, akiket kért: Hirt, Masnada, Cattaneo, Van Wilder, Serry, Ballerini és Lampaert. Ez egy korrekt keret, minden felületre van segítő, hegyekben meglepően sok, itt nem lehet majd a segítőkre fogni, ha nem jön össze a dobogó.

A Tour de France-ra mindent Jakobsen szakaszgyőzelmekre tettek fel, jön a szokásos vonat: Cavagna - Sénéchal - Morkov - Jakobsen. Nem lennék meglepve, ha még a végén bekerülne Asgreen is, bár a hírek szerint nincsen jó formában. A Vueltát pedig Merlier kapja, valószínűleg vagy Pedersen, vagy Van Tricht segíti majd őt.

Az eszem azt mondatja, hogy igen Atiból kiváló egynapos menő lehet, de valahogy jobb lenne (legalábbis számomra ::) ) egy GT összetettért szorítani neki. De igazad van; az is nagy szó, hogy a legjobb csapatban van és az is megeshet, hogy jó pár év múlva a következő csapatában már ő lesz a vezér.

Lehet rosszul ítélem meg őt, de két okból nem biztos, hogy menne neki a GT: időfutam és konzisztencia. Mind a kettőt lehet tanulni, valószínűleg a Jumbónál előbbire majd ráfekszenek, utóbbi a korral javul. A gond az háromhetes szempontból, hogy ez már negyedik szezonja WT-szinten, de az időfutamban továbbra sem tud jót menni. Azt pedig tudjuk, ha csak valaki átlagos vagy annál gyengébb kronót hoz, nem lesz jó GT-n.

Én még nem láttam tőle egy végig kiemelkedő kronót, ahol erős mezőnyben mondjuk top15-ben végez. Még a rövidebb (20 km alatti) időfutamokon is kap 30-60 mp-et, de mondjuk ennél hosszabb kronókon 1,5-2 percet. Ahhoz, hogy jobb legyen kronón, kilót kell magára pakolnia, viszont azzal lehet, hogy épp az állóképessége bánná. Most, ha megnézzük, miket ment rangos egynaposokon:
- Strade Bianche 4. hely
- Giro di Lombardia 12. hely
- Világbajnokság 23. hely
- GP Montréal 18. hely
- Gran Piemonte 10. hely

Ez mind nagyon jó eredmény, látszik, bírja a hosszabb versenyeket is. Nehezebb pálya sem jelent gondot. Ha jobban megnézzük, akkor a korosztályában kevesen vannak elit hillys versenyzők: Pogacar, Evenepoel és Pidcock. Ennyi. Az utánuk lévő csapatban már ott van Ati, ami óriási szó. Erre lehet alapozni, mert hosszabb távon Evenepoel, Pogacar és akár Pidcock is csak a GT-re koncentrálhat (én hallottam olyan infókat, hogy Pidcocknál ez opció és megpróbálja, ha műküdik, akkor vált).

És megnézve azt, kik koncentrálnak ugyanebből a korosztályból a GT-re: Vingegaard, Evenepoel, Pogacar, Almeida, Sivakov, Ayuso, Arensman, Vlasov, Johannessen, Rodriguez, Plapp és Uijtdebroeks. Közülük talán utóbbi kettő, aki még nem jobb hegyimenő, de már ők is jobb kronósok. Ehhez jönnek majd még az olyan versenyzők, mint Brenner vagy Tiberi pár év múlva. Túlságosan sok a rivális és közös bennük, mind tudnak időfutamot menni.

Pont jöttem volna még annyiban kiegészíteni magamat, hogy még csak az sem kell, hogy a GT összetettért menjen, csak legyen ott és ne csak vízhordóként:) Nekem az egyik kedvenc versenyzőm Lennard Kamna, aki ugyan nem az összetettért teker, de rendre leteszi a névjegyét a GT-ken (van már Tour és Giro szakasza).
Mondjuk a Jumboban a csapatinstrukciók miatt tudom, hogy nem férnek bele a kalandozások (kivétel esetleg Van Aertnak van ;D ); náluk a favorit mellett kell lenni a többieknek.

#1685 január 12, 2023, 13:24:39, Pozzato
Ahogyan írtad, ez jó alap lehet Atinak - Jumbónál töltött évek -, de tényleg nagy csoda kéne, hogy ő ott GT-n magáért mehessen. Roglic azt mondta, még elvileg 3-4 évet érez magában (én még kettőt se...) a legjobbak szintjén, Vingegaard szintén elit, Jumbo pedig nem megy el úgy GT-re, hogy csak pár szakasz érdekli.

Az viszont simán működhet, szerez egy kis pénzt és tapasztalatot, hírnév is adott lesz, aztán elmegy egy DSM-be vezérnek. Ott pedig ezzel a teljesítménnyel és majd rutinnal bejöhet top10-be, akár még szakaszokat is nyerhet. Csak az ne legyen, mint Kwiatkóval, hogy inkább a nagy gázsi és vége az egyéni dolgoknak. Michal Kwiatkowski szerintem All-Time egyik legnagyobb tehetség volt, simán nyerhetett volna minden felületeten Monumentumot, többnaposokat és akár egy GT-t is... Kár érte.

Liuewe Westra  :-\

Öngyilkosság, elege lett mindenből, hamisnak érezte az életét, mint ahogyan a bringás múltját is megkérdőjelezte. És itt most visszakanyarodnék Westra pályafutásának végére, illetve az azt követő két évre. Westra ugyanis mindössze 40 évesen hunyt el, 34 évesen fejezte be (2016-ban). Emlékeim szerint ő volt az első, aki leírta (két évvel visszavonulása után), hogyan színlelt rendszerint sérülést vagy betegséget, hogy utána tiltott szert vegyen magához (TUE-engedély).

Mikor bekerült a World Tour mezőnybe, rájött, hiába jó eredmények kontinentális szinten, messze van a legjobbaktól. Első WT-s éve így kuka, de másodikban már hozta a jó eredmények, utána, micsoda meglepetés, épp a dopping és egyéb botrányoktól teletűzdelt Astanához került. Vincenzo Nibalit segítette hozzá a 2014-es Tour de France győzelemhez. Jó kis pavés, kronós és sík menő volt.

Akkoriban óriási divat volt a TUE-engedély, a komplett Ineos használta ezt, Wiggins 2012 környékén (hmm, épp ekkor nyete a Tour de France és olimpia kombót), Froome is előszeretettel hivatkozott az allergiára, ahogyan Geraint Thomas is, aki pályaversenyzőből lett pavés menő, majd Tour de France győztes. A 2000-es évekből is többen vallottak, hogy TUE-t használtak a dopping elfedésére (CSC-s versenyzők).


Idézetet írta: csabax Dátum január 17, 2023, 16:03:01Mark Cavendish elkelt. Irány az Astana.

https://twitter.com/AstanaQazTeam/status/1615336064385777665/photo/1

Csalódás (emberileg), bár így biztos helye lesz a TdF-en. Mondjuk Laas, Martinelli és Basso személyében lesznek felvezetői, neki már egy szakaszgyőzelem is elég lenne... Kíváncsi leszek, mire mennek a QS-sorral (Cavagna - Sénéchal - Morkov - Jakobsen), Alpecinnel (Kragh - MVDP - Philipsen), Borával (Meeus - Van Poppel - Bennett) és a Trek sorával (Stuyven - Pedersen). Ja, meg amúgy ott lesz még Van Aert, Ewan és a Jayco (Mezgec, Matthews és Groenewegen). Én nem látom, hogyan jönne itt egy szakaszgyőzelem...

Közben Vinoék az Astanánál olvasták a fórumot és leigazolták Cees Bolt felvezetőnek.  ;D  Vino, ha netalán olvasnád ezen sorokat is, akkor igazold már le Nairót vagy Pozzovivót is. Esetleg pár rutinos oroszt, akiknek most nincs csapatuk (Chernetski...), ja, meg Barbier sem árna Cav mellé a sorba.

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 18, 2023, 12:00:10Csalódás (emberileg), bár így biztos helye lesz a TdF-en. Mondjuk Laas, Martinelli és Basso személyében lesznek felvezetői, neki már egy szakaszgyőzelem is elég lenne... Kíváncsi leszek, mire mennek a QS-sorral (Cavagna - Sénéchal - Morkov - Jakobsen), Alpecinnel (Kragh - MVDP - Philipsen), Borával (Meeus - Van Poppel - Bennett) és a Trek sorával (Stuyven - Pedersen). Ja, meg amúgy ott lesz még Van Aert, Ewan és a Jayco (Mezgec, Matthews és Groenewegen). Én nem látom, hogyan jönne itt egy szakaszgyőzelem...

Tour Down Under

Eddig egy prológ és két szakaszt ment le az idei első World Tour versenyből. A prológról érdemes megjegyezni Julius Johansen nevét. A dán srác korábban junior és felnőtt világbajnok volt pályán, vékony és magas, igazi tempómenő, akire majd pavékon és rövid kronókon érdemes figyelni. A szakaszt Alberto Bettiol nyerte, ez valahol egybevág azzal, amiről a csapata, az EF beszélt. Legközelebb nem akarnak kiesési problémákkal foglalkozni az utolsó évben, így már idén minden versenyt megtolnak. Valószínűleg újabb szakaszra rámennek Honoré és Bettiol révén.

Az 1. etapon volt bukás, főleg Jumbo-Visma versenyzők voltak benne. Egy eléggé kaotikus sprintbefutót hozott, ugyanis mindenki felvezette mindenkinek a hajrát. Matthews és Bauhaus nyitott hosszút. Az ausztrálnak nem volt meg az a sebesség, amivel rákerüljön a németre, nagyon stabil volt Bauhaus. Sokat fejlődött sprintben, tavaly a Tirrenón láthattunk tőle egy kiváló move-ot, amikor szakaszt nyert, most viszont már képes nyers erőből is dominálni. Caleb Ewan vesszőfutása tovább tart, sokáig dolgozott szélárnyékban, de nagyon hátulról indult. Érdemes megfigyelni, hogy amikor elől kezdték a hajrát, Ewan még top10-ben sem volt (videón: 4:08-nál, ausztrál mez, kép alja). Folyamatosan kerülnie kellett, de még így is nyerhetett volna. Fontos kiemelni, hogy Ewan itt nem a Lotto versenyzőjeként szerepel, hanem az ausztrál nemzeti csapatban. Ezért nincsen megfelelő felvezetője (de az is igaz, hogy a Lottóból is távozott Kluge, aki hű segítője volt éveken át). Ewan sebessége megvan, de a helyezkedése nem jó, nincsenek emberei, ha nem történik változás és ennyire messziről indít, akkor hiába a leggyorsabb, nem fog nyerni. Érdemes azt is megnézni, hogy a többi sprinter mennyire súlytalan volt (Bauhaust leszámítva).


A 2. szakaszon dombok voltak, lehetett érezni, hogy itt hazaérhet egy szökés, így is történt. Az első kategóriás Nettle Hill-en (21 km-re a céltól) előbb Jay Vine tempózott el, majd érezte Simon Yates, hogy ebből valami lehet, nagyon könnyen kapaszkodott rá. Utána Dennis és Hindley érkeztek, akik húzták magukkal a Quick Step versenyzőjét. Schmid jól jött a sík részen, hiszen jól megy tempót, ahogyan Dennis és Vine is. Pillanatok alatt szétszakadt a mezőny, innentől ez az ötös kibírta a célig, hiába üldözte őket a megmaradt mezőny. Itt kiemelném a célhoz közelítve Rohan Dennis taktikai húzását: előtte indult meg Hindley, aki azért nem sík menő. Többiek kihagytak, Dennis pont annyit ment, hogy felérjenek rá, de mögötte maradjon egy kis "ablak", így abban a pillanatban indult meg, amikor Hindleyt beérte. A többieknek ekkor kellett volna indítani, de nem tették, Dennis pedig az utolsó 600 méterre ment egy "prológot", simán nyert. Az jól látszik, hegyen Vine, Yates és Dennis a legerősebbek, ez még fontosabb lehet a későbbiekben. Idén nincs klasszis Willung Hill, viszont van a 3. etapon Corkscrew (2,4 km és 9%), ez dinamikus emelkedő, tipikus Yates-etap a végén.


Az Israel mellett az Eolo-Kometa, a Bardiani és a Team Corratec lehet ott szabadkártyásként az idei Girón.

Jay Vine bombaformában, megtanult kronót menni, hegyekben továbbra is jó, lehet Almeida még a Gión sem lesz vezér?  ;D Tiszta ideg lesz az a csávó, eljött a QS-ből Evenepoel miatt, erre most megint kap a nyakába Pogacar mellett még egy Ayuso - Vine kombót, de ha ez nem lenne elég...

Akkor jön az átkötés, ugyanis pár fiatal nagy tehetségről írnék, akik a következő években meghatározóak lehetnek a WT-mezőnyben:
Jan Christen: 2024-től az UAE versenyzője a jelenleg még csak 18 éves svájci, univerzális versenyző a cyclocross múltja miatt. Tud hegyre menni, időfutamban is kiemelkedő, illetve pavén és dombokon is jó. Idén felkerül kontinentális szintre, szem előtt lesz majd fejlődés szempontjából.
Madis Mihkels: az észt bringásról talán már írni sem kéne, hiszen WT-mezőny tagja, egyike a legnagyobb 18-19 éves tehetségeknek. Az u23-as vb-t majdnem megnyerte a 4-5 évvel idősebbek között, profilja a pavé és a sprint. Utóbbiban már most annyira jó, hogy tavaly majdnem ProSeries versenyt nyert Mohoric, Garcia Cortina és Nizzolo között.
Lenny Martínez és Romain Grégorie: Róluk talán már írni sem kéne, hiszen tavaly írtam, de visszatekintőként, felkerült mindketten az FDJ felnőttcsapatához, ahogy az várható volt. Érkezésük is minimális közrejátszhatott Pinot visszavonulásában. Mindketten indulhatnak a Vueltán, Martínez hegyimenő, Grégorie egynapos, korosztályuk legnagyobb tehetségei, Martínez a 21-22 éves hegyimenőket oktatja, míg Grégorie megcsinálta 19 évesen az u23-as LBL-Fléche duplát.
Cian Uijtdebroeks: Róla meg már szinte semmit se kéne írnom, korosztálya legnagyobb tehetsége, a szupersztár potenciállal megáldott következő Evenepoel, aki 2024-ig aláírt a Borához. Vueltán fog indulni.
Alex Segaert: Számomra kissé érthetetlen, miért várnak következő évig, még felkerül a Lotto felnőttbe, mert már tavaly 19 évesen is az u23-as mezőny legjobb kronósa volt. Eb-t nyert ebben a kategóriában, világbajnokságon pedig csak a három évvel idősebb "norvég szörny", Søren Wærenskjold tudta legyőzni. Ezért bosszúból visszavágott neki az év végi nemhivatalos kronó-vb-n, ahol 1 perccel verte a mezőnyt. Segaert korszakos tehetség, tud menni dombokon és majdnem junior Paris-Roubaix-t nyert. Nekem egyből Cancellara ugrik be róla.
Per Strand Hagenes: Nála viszont úgy tűnik, hogy indokolt 2024-ig várni. A norvég első kontinentális idényében ugyanis még szokta a magasabb szintet, csak év végéhez közeledve tudott rangos versenyt nyerni. Ettől függetlenül igazi all-round versenyző, junior világbajnok, Jumbo-Visma versenyzője lesz. Ha megfelelően felépítik, nehéz lesz őt legyőzni, mert mindenhez ért.
Joshua Tarling: Imádom a következő éveket, ahol most még űrgyereknek számító Evenepoel oktat a felnőttek között kronókon, miközben már lassan érkezik Segaert, illetve a még nála is nagyobb kronós tehetség, Joshua Tarling. A brit srác mindent megnyert korosztályában időfutamban, ahol elindult kronó, ott nyert. Idéntől már az Ineos felnőttcsapatának tagja, a srác szó szerint óriási (194 cm és 88 kg).
Vlad Van Mechelen: Megint egy belga tehetség, egyelőre a DSM utánpótlásban, alig múlt 18 éves. Ő az, aki mindenhol jó, de még sehol sem tudott nyerni. Valami hiányzik, valami plusz, mert minden körülmények között ott van a dobogón (pavé, hegy, kronó, sprint), de a győzelmek hiányoznak.
Emil Herzog: Jan Ullrich után újra lesz egy kiváló versenyzője a németeknek? Érthetetlen, miért nem csapott le rá még egyetlen WT-csapat sem, hiszen a 18 éves srác mindent megnyert a junior mezőnyben, rendkívül érett versenyzéssel. Majdnem megcsinálta a klasszikus duplát (időfutam és mezőny vb-cím), de végül előbbiban Tarlingék mögött 3. lett, viszont a mezőnyversenyt simán hozta.
Romet Pajur és Frank Aron Ragilo: Az észtek, akik Mihkels mellett a jövőt képviselhetik. Újra lesznek Kirsipuuhoz fogható versenyzőik, talán jobbak is nála. Pajur inkább pavé és egynapos menő, Ragilo all-round.



Rendkívül szerencsések vagyunk, mert nagyon jó csaták vannak kialakulóban minden fronton (ez az u23-as mezőny):
Sprint: De Lie, Mikhels, Girmay, Kooij, Vernon, Kolze Changizi, Strong és Wærenskjold
Pavé: Sheffield, Nys, Askey, Girmay, Wærenskjold és Mihkels
GT: Evenepoel, Ayuso, Rodriguez, Tiberi, Plapp, Brenner, Uijtdebroeks, Herczog stb.
Egynapos hilly: Evenepoel, Skjelmose, Tulett, Simmons, Hagenes, Grégorie, Christen stb.

Első magyarként Fetter Erik is megkezdte a szezont, a San Juan Internacional 1. szakaszán a mezőnnyel ért célba a 20. helyen :ok:

Idézetet írta: Latzka Dátum január 23, 2023, 06:12:37Első magyarként Fetter Erik is megkezdte a szezont, a San Juan Internacional 1. szakaszán a mezőnnyel ért célba a 20. helyen :ok:

Mondjuk ez a verseny is megér egy misét, olyanról, mint kordonozás, szerintem nem is hallottak (az, hogy az utolsó 200 méterre raktak le pár kordont, az nem jelent semmit). Életveszélyes szituációk voltak, kész csoda, hogy nem történt komoly baleset... Az pedig röhejes, hogy olyan útra viszik be az utolsó kilométereket, ahol szó szerint kettészakadhat a mezőny a KÖZÖNSÉG és a FÁK miatt. Még azt mondom, ha ez egy afrikai versenyen történik, amit először rendeznek, akkor oké, de ez már ProSeries szint és hosszú évek tapasztalata áll mögöttük.