Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában


Tour de France Femmes, királyetap, Col du Tourmalet, eddig 10/10-es szakasz.  :beerchug:

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 29, 2023, 18:58:30Tour de France Femmes, királyetap, Col du Tourmalet, eddig 10/10-es szakasz.  :beerchug:

Ez az utóbbi évek egyik, ha nem a legjobb kerékpáros szakasza volt (férfiakat is beleszámítva).

Előzmény:
Annemiek van Vleuten a valaha volt lejobb női kerékpáros (elnézést Jeannie Longo). Megcsinálta a tavalyi triplát (Tour, Vuelta és Giro győzelem egyazon évben + vb-cím). Idén aztán jött a botrányos Vuelta, ahol egészségügyi szünetet tartott az összetett első Demi Vollering, mire Van Vleuten betámadta, ezzel megnyerte a versenyt. Fel voltak háborodva, szinte mindenki, de mit lehet tenni? Vollering nagyon ideges volt, azt mondta, vissza fog vágni.

A Giróra nem tudott felkészülni mentálisan, nem is indult, ezt is megnyerte Van Vleuten, így jelenleg úgy vágott neki a TdF-nek, hogy sikerülhet neki a dupla-tripla, két év, három GT-győzelem. Igazából olyan az ő csatájuk, mint Vingegaard és Pogacar csatája. Nincsenek a többiek az ő szintjükön. Annyi a különbség, hogy Van Vleuten bejelentette, idén év végén visszavonul.

Kopecky meglepetése

Vollering utolsó esélye, hogy visszavágjon, de a TdF eddig nem úgy alakult, hiszen Lotte Kopecky (női kerékpározás Wout van Aertja) vezetett összetettben. A királyetapon mindenki elkönyvelte, hogy Vollering és Van Vleuten csatázik majd, de jött két apró bökkenő: Kopecky és Niewiadoma. A lengyel Katarzyna Niewiadoma egy nagyon jó kis versenyző, de sosem tudott igazán nagy sikereket elérni.

A királyetap befutója a Col du Tourmalet emelkedőjén volt, kegyetlen hegy, ugyan lent 25-26 fok, de fent jó, ha 12-13 fok volt. A céltól 6 km-re volt 16-17 fok, óriási köd, alig lehetett látni, igazi misztikusnak ígérkező szakasz. Az összetett esélyesek már többször támadtak, de csak Niewiadoma tudott elszakadni komolyabban, 10 km-re a hegycsúcstól 35-40 mp volt az előnye.

A bökkenő az volt, hogy Kopecky viszont bírta a hegyimenők tempóját. Ez azért meglepetés, mert olyan, mintha Van Aert bírná egy 15 km-es hegyen (nem szökésből) Vingegaard és Pogacar tempóját. Kopecky azt hiszem 8-10 kg-val nehezebb, mint Van Vleuten, elképesztő volt, ahogyan egy pavés-sprinter így bírja az emelkedőt (idén például Flandriát nyert Kopecky).

A revans

Niewiadoma a Tourmalet utolsó részéhez érve, még tartotta a különbséget, Labous indult meg, de érdemi tempóra nem volt képes, ezt unta meg Vollering 6-7 km-re a hegycsúcstól. Betámadta az összetett esélyeseket, Kopecky leszakadt, majd Van Vleuten is. Ez utóbbi volt a nagy meglepetés, gyakorlatilag 1-2 km alatt beérte Niewiadomát Vollering, pillanatok alatt eltűntette a 40 mp-es hátrányt.

Brutális volt, ahogyan ment, végül a revans sikerült, 2 perc felett adott Van Vleutennek, ezzel megnyerte a TdF-et, de ami még kemény, hogy Kopecky mit ment a hegyen, hiszen összetett 4. helyen áll. Olyan, mintha Van Aert dobogóért küzdene az utolsó etap előtt... Vollering számára pedig ez óriási siker, megalázta a mezőnyt (5 km alatt 2-3 percet adott), Van Vleutentől pedig sok vesztes tanulhatna, hiszen rögtön gratulált Volleringnek, pedig nagy riválisok.

Elképesztően jó kis verseny volt a női Tour de France, sokkal jobb, mint a férfi.

Clásica San Sebastian = Remco Evenepoel

Megint Evenepoel nyert, kíváncsi lennék, ha tényleg beváltja az ígéretét, miszerint megpróbálja a Flandriát, akkor lesz-e kedve több ilyen egynaposra? Olyan tempóra képes, amire senki. Gyakorlatilag az összes egynapost képes lenne megnyerni ezzel a korai támadás taktikával. Jövőre kipróbálnám magam a helyében akkor a TdF-en, ha messze vagyok Jónás bácsitól, akkor rámennék a többi versenyre.

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 29, 2023, 19:46:50Clásica San Sebastian = Remco Evenepoel

Megint Evenepoel nyert, kíváncsi lennék, ha tényleg beváltja az ígéretét, miszerint megpróbálja a Flandriát, akkor lesz-e kedve több ilyen egynaposra? Olyan tempóra képes, amire senki. Gyakorlatilag az összes egynapost képes lenne megnyerni ezzel a korai támadás taktikával. Jövőre kipróbálnám magam a helyében akkor a TdF-en, ha messze vagyok Jónás bácsitól, akkor rámennék a többi versenyre.

A Jumbo-Visma időközben keretet szűkítetti, rendkívül erős gárdát raktak össze: Vingegaard, Roglic, Kuss, Kelderman, Van Baarle, Gesink, Tratnik és Valter Attila.

Ez egy kiváló felmérő lesz Evenepoel számára, ugyanis, ha nem tudja megverni mondhatni kipihenten a Jumbo-vonatot, akkor felesleges erőlködni (ez ellentétben van az idézet hozzászólásommal, de így van). Roglic Giro-győzelem, Vingegaard TdF-győzelem után van, itt azért már látszódni fog, hol is tart Evenepoel. Azt megfigyeltük: Geraint Thomasnak sokáig volt esélye, de a kronón elkészült a Girón. Pogacarnak sokáig volt esélye, de a kronón elkészült.

Evenepoel előnye, hogy elvileg papíron Ganna mellett a világ legjobb kronósa. Itt a hegyek lesznek a döntőek. Ayuso azt nyilatkozta, ma nagyon készül a San Sebastianra, végül 3 percet kapott Remcótól., mint ahogyan a többiek is. Szóval, könnyedén lehet ebből egy Jumbo vs Evenepoel csata (sem az UAE, sem az Ineos nem szól bele), minden azon múlik, mennyire lesz formában a belga, mert elvileg duplázni akar, időfutam és mezőny-vb-t is nyerne. Oda meg kell az erő, ami könnyedén visszaüthet a Vueltán, amire nem is akart menni idén.

A Vuelta útvonala kiváló, szerintem a 11-12. szakaszra választ kapunk minden kérdésre:
- Van-e esélye Evenepoelnek a Jumbo-Visma ellen?
- Tud-e duplázni Vingegaard?
- Roglic vagy Vingegaard?
- Mire megy az UAE és az Ineos a szupersztárok ellen?

Juan Ayuso: teljesítmény semmi, nagy száj.
Egyelőre leginkább az van, hogy a srác megpróbálja magára irányítani a figyelemet, s emiatt olyan kerékpárosokhoz hasonlítja magát, amilyen kerékpáros ő is szeretne lenni.
De végül belelóg a keze a bilibe, és felébred.

Pascal Ackermann távozik az UAE-től, ahogyan Max Walscheid is a Cofidistől, emellett nagy az esély, hogy Caleb Ewan elhagyja a Lotto csapatát (TdF-botrány után). Mindhármuk esetében két csapatot jelöltek meg: Jayco és Israel.

Az országúti Vb-n nálunk miért Dina Marci megy?

Belgák kerete elég brutál :ok:

Idézetet írta: Latzka Dátum július 31, 2023, 12:54:28Az országúti Vb-n nálunk miért Dina Marci megy?

Belgák kerete elég brutál :ok:

Ati Vueltázik.

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 31, 2023, 12:55:23Ati Vueltázik.

Biztos ez a főok, de mondjuk Remco is. Olyat is említették valamelyik közvetítésben, hogy többen nem is akartak elmenni (pl. Mohoric), mert nem fekszik nekik a pálya és így inkább felejtős.

Idézetet írta: Latzka Dátum július 31, 2023, 12:59:35Biztos ez a főok, de mondjuk Remco is. Olyat is említették valamelyik közvetítésben, hogy többen nem is akartak elmenni (pl. Mohoric), mert nem fekszik nekik a pálya és így inkább felejtős.

Mohoric ezt mondta? Akkor szerintem hazudott. Nem akart konfliktust a Pogacar - Roglic kettőssel. Ez a pálya pont, hogy Mohoricnak fekszik. A szintkülönbség 3000-4000 méter között, nincsen durva emelkedő, de folyamatos fel-le, sok kis trükkös lejtmenettel, de ami ennél is fontosabb: 400+ kanyar van a pályán. Sohasem volt még ilyen technikás vb-pálya, ez pont Mohoricnak kedvezne...

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 31, 2023, 13:22:03Mohoric ezt mondta? Akkor szerintem hazudott. Nem akart konfliktust a Pogacar - Roglic kettőssel. Ez a pálya pont, hogy Mohoricnak fekszik. A szintkülönbség 3000-4000 méter között, nincsen durva emelkedő, de folyamatos fel-le, sok kis trükkös lejtmenettel, de ami ennél is fontosabb: 400+ kanyar van a pályán. Sohasem volt még ilyen technikás vb-pálya, ez pont Mohoricnak kedvezne...

Nekem határozottan ő rémlik a felsorolásból, de akkor a háttérben úgy tűnik más van. Nézegetem a startlist-et közben 7 név már órák óta ott van a szlovénoknál, 25 perce már Pogi is ott van.

Idézetet írta: Latzka Dátum július 31, 2023, 14:01:00Nekem határozottan ő rémlik a felsorolásból, de akkor a háttérben úgy tűnik más van. Nézegetem a startlist-et közben 7 név már órák óta ott van a szlovénoknál, 25 perce már Pogi is ott van.

Biztosan jól emlékszel, mert Mohoric nem utazik, ahogyan látom. Tavaly sem volt ott Mohoric, mintha valami történt volna azon a 2021-es vb-n (amikor mindenki őket tartotta favoritnak, de nem egyeztek). Roglic tavaly sérülés miatt nem volt, idén el sem gondolkodott róla, gyakorlatilag egy ilyen Pogacar baráti kör indul a szlovénoknál. Ez csak az én véleményem, de én ennél jobb pályát nehezen tudnék rajzolni Mohoricnak, hogy világbajnok legyen. A forma is valószínűleg rendben, most is szakaszt nyert a Lengyel körön, TdF második felében is szakaszt nyert.

Pár óra és kezdődik az átigazolási időszak:
- Dani Martínez a Borába szerződhet
- Mikel Landa egyre közelebb a Quick Step csapatához, Evenepoel segítője szeretne lenni
- Evenepoel megszerzésére nem tett le az Ineos, óriási összeggel készülnek kivásárolni, de a QS hajthatatlan
- UAE állítólag az alábbi bringásokat igazolná le: Sivakod, Foss, Baroncini és Politt
- Magnus Cort az Uno-X versenyzője lehet
- Fabian Cancellara csapata, a Team Tudor sprinter vonatot épít, Matteo Trentin, Sam Bennett és még néhány World Tour bringás érkezhet
- Team Polti visszatér, mint főszponzor, ami nagyon retro, imádom! (Eolo-Kometa "szűnik meg")
- Victor Lafay az AG2R versenyzője lehet
- Fabio Jakobsen a DSM-be igazol, Sam Welsford a Borába igazol, Démare pedig az Arkéa versenyzője lehet
- Caleb Ewan szinte biztosan nem marad a Lotto bringása, hiába van élő szerződése jövőre, kiteszik őt, egyelőre senkinek sem kell


Ezekből egyre reagálnék: az FDJ azért ment szét anno, mert a Bouhanni - Démare páros borzasztó volt, gyűlölték egymást. Az Arkéánál jövőre újra összeállnak.  ;D

Kerékpár országúti világbajnokság: Evenepoel és Van Aert közti belga belharc az aranyért?

A belgák aranya a belviszályokon bukhat el, de ki lehet az, aki egy évig hordja majd a szívárványszínű trikót? Olvasd tovább


Megnézve az időjárást, átgondolva a pálya karakterisztikáját, kezdem érteni, hogy miért mondták le ennyien a vb-t (Mohoric, Ganna, Roglic stb.). Az, hogy például Katarban sokan nem mentek, érthető volt, hiszen rohadt meleg volt, komoly oldalszél volt, szinte csak a sprintereknek feküdt a pálya.

Glasgow esetében írtam a sok kanyarról, tényleg rendkívül technikás pálya, folyamatosan figyelni kell, de ehhez jön még valami: vasárnap esni fog és végig hideg lesz. 16-17 fok, folyamatos esővel. Itt az lesz a világbajnok, aki a legtöbbet kockáztat, akinek nincsen vesztenivalója.

Emlékszünk, hogy ki nyerte az utolsó rendkívül hasonló (bár kevésbé technikás) vb-t szakadó esőben és hidegben: Mads Pedersen. A csapata most az egyik legerősebb a mezőnyben, Pedersen pedig jó formában. Ez egy nagyon érdekes vb lesz, akár komoly meglepetés is lehet.

Amit Pedersen nyert, az volt az angliai vb, szintkülönbség is majdnem megegyezett. Ami még megegyezik, az akkori bronzérmes, Küng felkészülése és formája, ott is hasonló előjelekkel vágott neki a versenynek. Érdemes olyan bringásokra fogadni, akik jól bírják az ilyen mostoha körülményeket: Kristoff, Pedersen, Küng, Kooij, Lampaert vagy Trentin (ha indul).

Ami eszembe jutott: Van Aert formája (nagyon szarul nézett ki, mikor Vingegaard meglátogatta), illetve az, hogy a belga nem kockáztat. Láthattuk a TdF sprintjeiben is, hogy nehezebben szitukat nem vállal be, ha esős verseny van (mint Nizzában 2020-ban a TdF rajton), akkor nem megy a mezőnyhajrában.