Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 4 vendég van a témában


DSM, Trek és a Quick Step egy unortodox taktikát csinál. A Quick Step azért lassít, mert Tim Merlier elől van, DSM azért lassítja a komplett mezőnyt, hogy kiszórja a hátul lévőket egy gyorsítással (Van der Poel stb.), ezt a taktikát a Trektől lesték el, akik ezt szintén alkalmazták az elmúlt héten. Szinte állóra fékezik magukat az emelkedőn, majd a végefelé megindulnak, ezzel a hegytetőre megszakad a sor, kialakult 20-30-40 másodperc differencia. Ezzel a hátul lévő sztároknak segítőket kell használniuk, hogy felérjenek.

Az is látszik, hogy a DSM, Ineos, Trek és a Quick Step összefogott a Jumbo-Visma, Alpecin és az UAE ellen. Pogacarnak egy segítője maradt, Van der Poelnak szintén csak egy vagy kettő, de ha jól láttam, akkor Van Aert is veszített segítőket. Ahogy láttam, Israel is besegít ebbe, mármint, hogy feltartják a mezőnyt, Houle elől van szökésben.

Így a szökés viszonylag jó nevekből (Merlier, Houle, De Buyst) már 5 perc előnnyel rendelkezik. Valószínűleg nem érnek haza, de ilyet még sosem láttam. Abszolút megzavarják a sztárcsapatokat. Mathieu van der Poel ennek köszönhetően veszítette el legjobb emberét, Kragh Andersent.

Jumbo-Visma reakciójára kíváncsi leszek, mert ezt eddig nagyon benézték. Mads Pedersen, Tadej Pogacar és még pár favorit elszakadt a főmezőnytől, miközben a Jumbo-Visma várja, hogy a többi csapat dolgozzon, azonban már nincs több csapat, akinek érdeke lenne dolgozni. Tetszik ez a kaotikus verseny.

Végül nagy munkával, de beérték őket, mindenesetre ez is érdekes taktika volt.

Micsoda meglepetés, megint a Jumbo-Visma... Ezek még esküszöm egy frissítést se tudnak megcsinálni. Ilyen fogalmatlan csapatot, tipikusan azok, akik sz*rnak mindenre, most is abszolút szabálytalanul akartak frissíteni, szökevények mellé mentek, lezúzzák majdnem a motorost. Ez a csapat hányinger, ahogyan viselkednek, ahogyan fölényeskednek, szabályokat figyelembe se veszik. Sajnos jövőre nem mennek csődbe, pedig nem ártana, ha eltűnnének a francba. Előbb vagy utóbb, de a viselkedésük miatt valami komoly baleset lesz.

Tadej Pogacar előtt le a kalappal, elképesztő amit ment.  :o  8) 

Amiket az emelkedőkön tud, az valami zseniális, esélye sincs ellene senkinek sem. Csak mondom, harmadik ember, aki a TdF-győztesként Flandriát tudott nyerni (Merckx és Bobet után). Elmúlt 50 évben csak Merckx és Pogacar voltak azok, akik dobogón tudtak végezni TdF-győztesként.

Az, ahogyan mondjuk több, mint egy percet adott Pedersennek az emelkedőkön, WVA-nak és a többieknek szintén, elképesztő. Fun fact, hogy Pogacar - Van der Poel páros Asgreen - Küng - Pedersen triónak 4 percet adott, ha az utolsó 100 km-t nézzük. Kiemelkedően jó egynapos volt, utóbbi évek egyik legjobbja.

Nem mellesleg: két győzelemre van a legendás ötös Monumentum sikertől Pogacar. LBL, Flandria és Lombardia megvan, ezek közül neki a legnehezebb a Roubaix lesz. Ahhoz még mindig vékony, meg ott több a rázató, de kis edzéssel szerintem ott is nyerhet.

A Quick Step szakmai stábja nem véletlenül mondta, hogy idén nem, lehet még jövőre sem, de Evenepoel is készülni fog a Flandriára. Mivel ugyanolyan wattleadásra képes, hegyen ugyanolyan, mint Pogacar, így hasonló teljesítményre lehet képes, ha megtanul pavén menni.

Mathieu van der Poel jól ment, valószínűleg mindenki más ellen nyert volna, de Pogacar embertelen volt. Az mindenesetre pozitívum MVDP-nek, hogy egy friss Ganna lesz a legnagyobb ellenfele a Roubaix-n, mert ott már nem lesz Pogacar.

Jumbo-Visma? Nem szoktam emberek/csapatok ellen drukkolni, de ez felüdülés volt. Öröm, mert akkor az arca ennek a gárdának, olyan pökhendi az egész társaság, hogy jó az, amikor a fagyi visszanyal. Igen, nyerhetnek kisebb WT-egynaposokat, de a Monumentumokon még mindig fasorban sincsenek. Utoljára 2020-ban nyertek Roglic révén.

Roubaix tehát kiemelten fontos nekik, de ami most már egyre biztosabb: Van Aert nem képes jól menni az igazán nagy pavés versenyeken. Egyszerűen nem olyan erős, mindig van nála taktikailag is jobb.

Powless és Jorgenson jó szereplésre (top10) is arra utal, hogy a jövő már nem feltétlenül a klasszikus pavés menőké a Flandrián. Ha megtanulnak az összetett menők jól menni macskaköveken, akkor onnantól WVA-ék nem fognak labdába rúgni ilyen versenyeken.

Legjobban pedig Pedersen 3. helyének örülök. Elképesztő a faszi, szökésben volt 110 km-t, magában is szökött azt hiszem 20 km-t, majd utána WVA nem tudta őt lesprintelni a 3. helyért. WVA...  ;D

Ja és nem mellesleg: minden idők leggyorsabb Flandriája volt...

Baszk kör 3. szakasz elég izgalmas volt :ok: Szegény Carapaz; a végén jól rádőltek pedig jött azért szépen.

Paris - Roubaix tipp: Lehet-e esélye a Quick Stepnek?

A szupersztárok mellett már nem is igazán foglalkoznak a valaha volt egyik legjobb csapattal, a Quick Step innentől nem tényező? Olvasd tovább


Talán egy sarkított adat, de mindenképpen tény:

A Vingegaard & Valter Ati közös koprodukció eredménye a dán szemszögéből:

2 Tour, 3-3 azaz 6 szakaszgyőzelem és 2 összetett siker :ok:

És abban sincs elfogultság, hogy nagyon-nagyon sokat hozzátett ehhez a magyar versenyző, bravo Ati :beerchug:

"A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve"

Jön az Észak pokla a Párizs–Roubaix :ok:
(A 22-es teaser ütősebb, mint az idei)


Fléche Wallonne: Hatalmas szorzót hoztunk!

Tadej Pogacar a verseny fő esélyese, de mi nem az ő valószínűsíthető győzelmével foglalkozunk, hanem egy francia versenyző esetleges jó szereplésével.  Olvasd tovább


Liege - Bastogne - Liege tipp: Pogacar vs Evenepoel

Pogacar vagy Evenepoel? Ennyire egyszerű a képlet az év negyedik Monumentumán.  Olvasd tovább


Hogyan ismétli magát a történelem?

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 24, 2023, 18:51:51Ez a csapat (Jumbo-Visma) is ugyanazt az utat járja majd be, mint a Gewiss-Ballan, US Postal vagy a Sky/Ineos.

Az arrogáns US Postal és az utódai

Johan Bruyneel a US Postal sportigazgazója beszélt egy meglepően őszinte podcastben:
"Mivel folyamatosan győztünk, automatikusan olyan helyzetbe kerültünk, hogy unalmassá váltunk és elkezdtek szurkolni ellenünk. Látni akarták a bukásunkat. Mostanság talán a Jumbo-Visma lehet ilyen helyzetben."

https://www.eurosport.hu/kerekpar/bruyneel-egyaltalan-nem-bantam-meg-hogy-szervezetten-doppingoltunk_sto9571472/story.shtml

Az utóbbi évek egyik legjobb bringás interjúja, tömény, velős, nincsen titkolózás. Bruyneel megélt pár dolgot, valószínűleg több tapasztalata van a bringázás terén, mint az összes jelenlegi elemzőnek, cikkírónak stb., szóval pontosan tudja, hogyan zajlik az élet.

Én több, mint 20 éve követem a bringázást, abban a bizonyos "legsötétebb időszakban" nőttem fel, akkor ismertem meg a sportágat. Sokat olvastam, írtam is a témában, még mindig rengeteget kell tanulnom, mert amint az ember egyre többet tud, úgy tud egyre kevesebbet az adott szakágban, viszont egyet megtapasztaltam: kerékpársportban is ott a körforgás elve.

Láttam a US Postal mindent elsöprő - ahogyan Bruyneel fogalmazott, arrogáns - csapatát, mint ahogyan láttam ugyanerre a metódusra épülő Sky/Ineos csapatot. Nagyon sokat olvastam a Gewiss-Ballan-féle jelenségről, akik a semmiből letarolták a világot, megalázták a komplett mezőnyt (elég csak a Fléche győzelemre emlékezni 1994-ből), mint ahogyan látom most a Jumbo-Vismát is.

Ugyanazok az elvek, ugyanaz a taktika, minden ugyanaz, mint a korábbi nagy doppingos csapatoknál. Még az arrogancia is ugyanaz, ahogyan rájuk nem vonatkoznak a szabályok, mert ez így is van. Azonban nem mindegy, hogy és milyen körülmények között csinálod a cuccozást, hogy mik az előzményeid.

Mi van, ha nem vagy elég tehetséges?

Olyan vagy, mint Bjarne Riis? Aki saját maga elmondása szerint egy kevésbé tehetséges, középszerű bringás volt, ezért bemindenezve megmutatta, hogy így is lehet Tour de France-ot nyerni. Miguel Indurain kapcsán voltak azok az infók, miszerint kiemelkedő tüdőkapacitással bírt, érdekes módon ez 26-27 éves koráig nem mutatkozott meg, majd úgy ment hegyre 79 kilósan, mint a legendás hegyimenő, Claudio Chiappucci.

Az olasz 12-15 kilóval volt könnyebb nála, érthetetlen volt mindenki számára a fejlődés, de Unzué és csapata hangoztatta, hogy Indurain mindig ennyire jó volt, csak nem jött ki neki a lépés. Evgeni Berzin története is zseniális, aki a Szovjetunióból érkezett, pályaversenyző volt, élete első Giróján 90. helyen ért célba 1993-ban.

Ki nyerte a Girót 1994-ben, majd háromperces előnnyel a korszak legjobb hegyimenője, Marco Pantani, illetve a fentebb említett Miguel Indurain előtt. Mi okozhatta Berzin esetében a változást? Az, hogy 1994-ben a Gewiss-Ballan megtalálta a tökéletes cuccot, az EPO-t. Vagy ott Carlo Santuccione és Danilo Di Luca sztorija, amint a dottore Giro-győztest faragott az olasz bringásból.

Rendszerszintű dopping

A kerékpársportot Peter Post emelte csapatsportággá és az a bizonyos TI–Raleigh csapat, amelynek volt 120 győzelmet számláló szezonja is. Ez azért is fontos, mert korábban a versenyzők maguk küzdöttek az elemekkel, hiába volt egy csapat, jobbára Merckx vagy Anquetil egyedül harcolt mindenki ellen.

Régebben hiába cuccoztál kevésbé tehetséges versenyzőként, jött egy Merckx és eltaposott (nem voltak csodaszerek és csodacsapatok). Aztán a '80-as évek elején megjelent Olaszországban az EPO, hála Michele Ferrari és Francesco Conconi hathatós munkájának. Elsősorban ezt nem a bringára fejlesztették ki, hanem az olimpiai csapattagok számára.

Olaszország ugyanis a '70-es évek közepén az ország történetének legrosszabb olimpiai szereplését produkálta. A CONI (Olasz Nemzeti Olimpiai Bizottság) ekkor javasolta, hogy a Ferrara Egyetem munkatársai (Conconi, Ferrari stb.) segítség az olimpai csapat munkáját. Emellett még Francesco Mosert is felkészítette az egyórás világrekordra, természetesen tele volt tolva szerekkel Moser, ezt később ő maga is elismerte.

Nem dopping, hanem tudomány

Conconiék azonban itt nem álltak meg, tudták, óriási üzlet lehet ez, ráadásul elkezdték mérni a sportolók teljesítményét, gyakorlatilag megalkották a mostani marginal gains elődjeit. Ezért is mondta azt Johan Bruyneel az interjúban:

"Versenyzőként egy rendszerbe kerülsz, függetlenül attól, hogy milyen rendszerről beszélünk. Régen ez volt a dopping, most pedig a tudomány."

Az 1984-es olimpiára az olasz sportolók tele voltak anyagozva, ennek eredménye volt a máig rekord 14 aranyérem. Atlétikában, súlylökésben, öttusában is nyertek, majd ezt a módszert adoptálták a téli sportokra is. Az 1994-es téli olimpiára az egész csapat tele volt EPO-val, 7 aranyat nyertek, ami azóta is megdönthetetlen olasz rekord.

Természetesen, hogy ezt a kerékpársportban is használták. Erről írtam még márciusban, amikor a Conconiék által támogatott Carrera-Jeans csapatáról volt szó:
Idézetet írta: Pozzato Dátum március 16, 2023, 12:44:25Ott van Stephen Roche esete. Egy tehetséges, ámbár nem kiemelkedő tehetség volt, aki jóformán addig, amíg az olasz Carrera Jeans csapatába nem igazolt, egy jó segítő volt, ha úgy adódott, GT-dobogót is elcsípett. Azonban senki sem gondolt rá potenciális GT-győztesként.

Szerencséje volt, mert épp egy frissen alakult, feltörekvő csapathoz igazolt, akinek véletlenül az orvosa egy bizonyos Francesco Conconi volt, akit szimplán csak úgy hívok: a doppingpápa. Szóval Roche a semmiből nem az, hogy TdF-et nyert, nem, ő 1987-ben egy mai napig egyedülálló rekordot csinált, ami még Merckxnek sem sikerült: Giro - Tour - világbajnokság, mindezt egy négyhónapos csúcsforma alatt. Az a Roche, aki ekkor 28 éves volt, utána soha többet nem nyert GT-t, de még csak top5-ben sem végzett.

És ezt használta később a Gewiss-Ballan csapata is az említett Berzinnel az élen, majd utána Lance Armstrong és a társai, mint ahogyan a riválisok is, de nem mindegy, hogyan használod. Úgy, hogy az egész csapatod erős, kontrolláltok versenyeket, nem hagyjátok, hogy a hegyen elmenjenek, csak akkor, amikor a ti versenyzőtök indul meg, ez ideális cuccozás, amivel évekig lehet uralkodni.

Ismerős ez a taktika? Sky pont ezt alkalmazta éveken át, hogy aki odaszerződött, abból hirtelen a világ legjobb hegyimenője lett. Melyik csapat csinálja ezt most? Tudod a választ, a Jumbo-Visma. Manapság viszont ezt már nem doppingnak hívják, hanem tudománynak, az a kis plusz, hogy szélcsatorna, megfelelő táplálkozás, meg a nagy lóf*sz.

"Én a többi sportigazgatóval ellentétben nem azt mondtam, hogy gyerekek csináljatok, amit akartok, de legyenek eredmények, csak ne bukjunk meg. Hanem megszerveztem az egészet. Ezért állítottam be a határértéket 48 százalékos hematokritnál. Aki a rajt előtt 48 fölé ment, azt hazaküldtük. Így akartam biztosítani, hogy ne történjenek őrült dolgok. Ez lenne a szervezettség? Igen. De soha senki nem volt pozitív, és egy versenyző sem nem ment 50 fölé. Nem utolsó sorban, nálam senki nem került életveszélybe."

A kontrollált dopping, mely meghatározza a sportágat, de több más sportágat is. Elég megnézni, hogy atlétikában ki nyerte 2021-ben az olimpiát: Marcell Jacobs. Az ember, akit nem vizsgáltak doppingra, mert szándékosan futott korábban olyan értéket, ami esetében ez felesleges, magyarázat:

"Jacobs az egyetlen a 100 méteres síkfutás tokiói döntősei közül, aki nem volt benne az  Athletics Integrity Unit független szervezet által monitorozott csoportban, magyarán egyedül őt nem ellenőrizték kiemelten a szervezet doppingvadászai. Magyarázat is van: az év elején még nem tartozott a 10 másodpercen belüli eredménnyel rendelkező futók közé, ezért nem is foglalkoztak vele..."

Jumbo-Visma sikere, tiszta tudomány

A 2010-es évek második felében kezdett (sokkal jobban) terjedni a politikában, hogy átneveztek dolgokat, elsősorban ez a szélsőjobbosok műve volt. Ez a sportban is megtalálható. A Sky/Ineos volt az első, akik amikor felmerült a doppinggyanú, ők úgy fogalmaztak, ez marginal gains. Nincs itt semmi látnivaló. Manapság már úgy hivatkoznak mindenféle kísérletre: tudomány.

Ha idáig eljutottak az olvasásban - amiért tisztelet -, akkor gondoljátok végig, hogy a '80-as években az olaszok anyagozással kerültek a csúcsra különböző teljesítményalapú sportágakban, akkor az angoloknak, akik szintén válságban voltak a '90-es években, elég volt annyi, hogy a lottótársaság pénzét megfelelően osztották el?

Hirtelen a 2010-es évekre tele lettek kiemelkedő sportolókkal, szupersztár bringás csapattal és még lehetne sorolni. Óriási a hasonlóság, mint ahogyan hasonló történt a hollandoknál is, akiknél hirtelen megjelent egy csomó tehetséges sportoló, illetve az egykori Rabobank/Belkin maradványain felépítettek egy kiemelkedően erős csapatot.

Fun fact:
  • 1984: Olaszország valaha volt legsikeresebb modernkori olimpiája az olasz EPO-korszak és a kerékpáros csúcspont időszakára esett
  • 2012: Anglia valaha volt legsikeresebb modernkori olimpiája a Sky uralkodásának idejére esett
  • 2021: Hollandia valaha volt legsikeresebb modernkori olimpiája a Jumbo-Visma uralkodásának idejére esett

Mindegyik esetben az olimpiai csapatok teljesítményalapú sportágakban remekeltek. Tudom, szoktak lenni véletlenek, szerencsére itt már háromszor is megtörtént.  8) Az pedig szintén halkan jegyzem meg, hogy az alábbi időszakokra esett az említett országok legjobb téli olimpiás eredménye is, bár, ez is csak véletlen lehet.

Ha egy dologban túl sok a véletlen, akkor ott sántít valami.

Ha egy egyén vagy csapat kivívja az ellenszenved, akkor azért annak nincs könnyű dolga; kapja az ívet ;D

Azt hittem velem egykorú vagy, de ha már az 1984-es dolgokkal ennyire tisztában vagy, akkor lehet tévedtem.
És biztosan sok mindenben igazad van, eszembe sincs bizonyos felvetéseket cáfolni, hiszen nem vagyok tisztában vele.

Szeretem a Jumbot és egyáltalán nem csak azért, mert van magyarja. Most éppen nem is érzem időszerűnek az írásod, mert az egynaposokon igazából befürödtek, Vinge hozza főleg ezt az évet, de ő sem csapott össze jelentősebb erőkkel. Akár ekézhetnéd a személyes kedvencemet Pogit, aki emberfeletti teljesítményt tesz le az asztalra, de inkább mégis a Jumbot kérdőjelezed meg ???

Tényleg nem értek hozzá, de szinte biztos vagyok benne, hogy amit esetleg trükközik a Jumbo, azt bőven tudja és csinálja az Ineos, az UAE is.

És amiért ezt megírtam, annak a legfőbb oka:

"2012: Anglia valaha volt legsikeresebb modernkori olimpiája a Sky uralkodásának idejére esett"

Szeretem olvasni a hozzászólásaidat, amiből tanulhatok és egészen bizonyos vagyok benne, hogy te méltattad, hogy az Olimpia előtt évekkel a britek, hogy ráálltak egyes sportágak fejlesztésére! Erre most már a doppingra vezeted vissza?! Ez szerintem ellentmondás vagy mégse ???

Légy szíves vedd párbeszédnek, semmi többnek! :ok: És igazán megtisztelnél, ha elmondanád a véleményed, hogy jelenleg a Tour kapcsán mit gondolsz a Pogi vs. Vinge párharcról! :cya:

Pavés klasszikusok és a Jumbo-Visma

Én hegylakó vagyok. Az nem jelent semmit, hogy a '80-as évek bringázásáról is széles(ebb) az ismeretem, hiszen ugyanígy rengeteget olvastam a korábbi korszakokról is, csak így látja át az ember az adott sportágat. Tudod mi a hasonlóság az alábbi csapatokban? Gewiss-Ballan, US Postal, Sky és Jumbo-Visma?

A sok-sok tényező mellett (taktika, csapatfelépítés stb.), van egy nagyon fontos infó: egyikük sem nyert prime időszakában Paris - Roubaix-t és Flandriai körversenyt. Ez ugyanis a két legnehezebb egynapos, ahol semmit sem ér, ha a szokásos taktikát csinálod, ami működik egy háromhetesen vagy többnaposon, de itt nem.

Ezeknek a csapatoknak a módszere, hogy az élre állnak, majd nem engednek el senkit, amikor mindenki hulla fáradt a nagyobb tempótól, akkor támadnak bele. Nem nagyot, csak épp annyit, amennyi már rosszul esik. Ez nem működik ezeken a macskaköves versenyeken, ehhez rutin kell, mely hosszú évtizedek alatt alakulhat ki.

Ezért van az, hogy Patrick Lefevere 40 éves tapasztala aranyat ér, ezért van az, hogy Lefevere halomra nyerte magát ezeken a versenyeken. És igen, ezért volt az, hogy Pogacar jó volt idén is a Flandrián, amellett, hogy korszakos tehetség, olyan stábtagok vannak az UAE-nél, mint: Fabio Baldato, Allan Peiper, Andrej Hauptman, Fabrizio Guidi és ne feledjük el, Giuseppe Saronni. Az a személy, aki anno Lefevere mellett tanulta a szakmát (és nem mellesleg klasszis versenyző volt), akinek kezei közül olyan bringások kerültek ki, mint Alessandro Ballan (Flandria győztes).

A tudást nem lehet csak szimpla marginal gains és "tudomány" útján megszerezni. Pontosan ezért nem tudott sohasem sikereket elérni sem a Gewiss-Ballan, sem a másik három csapat, pedig, ha megfigyeljük, mind a négy gárdának kiemelkedő pavés versenyzői voltak: Moreno Argentin, George Hincapie, Juan Antonio Flecha vagy Wout van Aert. Az erő mindegyikben ott volt, de itt bizony tapasztalat, tudás és taktika kell.

Lehet arra fogni, hogy pont egy defekt, de kérdem én, amely csapat a top7 legerősebb pavés versenyzőből 4-et a keretében tudhat, annak irreleváns egy defekt, hiszen csapatmunkából meg kell tudni oldaniuk. És a felvetés jogos, miért ekézek egy csapatot, ha ekézhetném Pogit is?

Tehetség kérdése

A válasz nagyon egyszerű: nem mindegy, ki és mennyit doppingol. Az doppingol, akinek korábban alig volt értékelhető eredménye, majd hirtelen elkezdett nyerni (Riis-effektus), vagy az doppingol, aki kénytelen, hiszen a többiek cuccoznak, ezzel az ő szintjére érnek fel, ami nem igazságos.

Arról kevés cikk szól, hogy hány olyan bringás hagyta ott a sportágat, aki korábban ifiként világbajnoki érmes volt, majd teljesen kikészült, hogy a többiek agyon cuccozzák magukat a profik között, míg ő vonakodik ettől és az eredmények nem jöttek. Arról is kevés szó esett, hogy egykori bringás doppingos legendák gyerekei, apjuk nyomdokaiba akartak lépni, szintén teletolták magukat cuccal, majd 20-21 évesen elhunytak (Rumsas-sztori).

Mert a dopping rohadtul nem vicc. Mostanában már szerencsére kevesen, de 20-30-40 évvel ezelőtt haltak meg a dopping miatt, sajnos. És igen, határértéken belül vannak a bringások, hiszen ez is egy mód, amiről Bruyneel is beszélt, de ez még akkor is dopping, tudta ezt ő is. Az, hogy kimutatható értéken belül vagy versenynapon vagy méréskor, az még ugyanúgy csalás.

Utálhatnám még Evenepoelt, Philipsen, Pedersent és lehetne sorolni a mostaniak közül, de ők is tehetségesek voltak már fiatalon, ahogyan Pogacar is. Az, aki 22 évesen teljesen vakon van, kap mondjuk 40 percet egy L'Avenir összetettben (mert 22 évesen ennyit kapott Vingegaard a 20 éves Pogacartól, kik voltak akkor a szlovén ellenfelei a győzelemért: Almeida, Vlasov, Mader, Foss és Arensman), majd utána 4 évvel később legyőz mindenkit, hát maradjunk annyiban, sántító sztori.

Igen, ott dolgozik a kis gyárban Dániában, majd hirtelen eszébe jut, hogy baszki, én elit hegyimenő vagyok, ráadásul mindezt úgy, hogy ugyanazt az edzésmódszert tolja végig, amit Armstrong vagy Froome (teszem hozzá, micsoda Vingegaard fórum topicjának neve az egyik legnagyobb nemzetközi bringás fórumon: Jonas Vingegaard: The Chicken who eats Riis for breakfast, erről ennyit).

Chris Froome, akiről elmondták kezdetben, hogy azt sem tudták, egyáltalán megállja-e a helyét a WT-mezőnyben. Utánpótlásban 21-22 évesen nem tudta megverni a 19-20 éveseket, perceket kapott tőlük. Első TdF-en 82. helyen végzett, első Girón a 100. hely környékén volt, szakaszokat alig tudok befejezni, következő évben meg Vuelta 2. hely (vagyis azóta győzelem).

És ezzel arra utalok, hogy ez nem az a sportág, ahol, ha kezdetben teljesen nulla vagy, akkor később kemény munkával GT-t fogsz nyerni, mert nem. Itt vannak adottságok, paraméterek, amiket nem fogsz tudni kikerülni, aki nem tehetséges 18-20-22-24 évesen, az csak anyaggal fog nyerni 26-28-30 évesen nagyversenyt. Aki nem tud hegyre menni 23 évesen, az nem lesz GT-győztes 30 évesen tisztán, tehetségből. Ez nem olyan, mint a triplázás kosárban, ha sokáig gyakorlod, akkor menni fog.

Csapat és a dopping

Persze, simán lehetséges, hogy hasonló szinten képesek doppingolni, de vajon tényleg képesek rá? Jan Ullrich és Ivan Basso is doppingolt, de képtelenek voltak azt a szintet hozni, amit Armstrong. Stephen Roche keményen tolta, de ugyanígy Pedro Delgado és a többiek is a korszakában, mégsem tudták legyőzni az ír bringást. Miért? A minőség, mennyiség, rendszerszintű használat és a megfelelő háttér, ami megkülönbözteti a versenyzőket a siker szempontjából. Roche például prémium kategóriás EPO-t használt a Ferrara Egyetemről.

Bjarne Riis verhetetlen volt 1996-ban, kiderült, annyi anyag volt a tagban, ami a komplett csapatnak elég lett volna. Mi volt Riis beceneve? Mr. 60%. A hematokrit szintje ugyanis ilyen magas volt, emlékezhetünk az előző hsz-ből, hogy Bruyneel 48%-ra állította a sajátjait, mert 50%-tól volt a pozitív teszt. Riis? Hát ő magasról leszarta, a nyugalmi értéke 41% volt, ahhoz képest az 56-60% nem piskóta.

A Festina-botrány kapcsán volt az, hogy 55% felett már a Festina orvosai se adták be az EPO-t a bringásoknak, mert soknak ítélték, ha meghaladta azt az értéket. Most mondok ennél jobbat, hogy a Gewiss-Ballan hogy tolta a cuccot Conconi - Ferrari páros által. A versenyzk nyugalmi értéke 30-40% között volt, még 45-48%-nál sem lett volna baj, talán még az 50%-ot is elfogadják, ha kicsit szőröznek is.

Conconiék? Ők nem vicceltek, Piotr Ugrumov, aki Giro d'Italia és Tour de France dobogós volt ezekben az években, nyugalmi értéke 32% környékén volt, míg ezt versenyre felvitték 60%-ra. A korábban említett Evgeni Berzin értéke 53% volt, neki '94-ben annyi cuccot adtak, hogy a TdF-győztes, All-Time top5-ös kronós Miguel Indurainnak 2,5 percet adott időfutamon.  ;D

A szintén orosz Vadislav Bobriknál ez az érték 53-55% körül mozgott, amúgy egész jó kis egynapos menő volt, de annyi anyag volt benne, hogy '94-ben megnyerte a Lombardiát, pedig senki se számított rá (lehet még ő maga se  ;D ). Szóval ezért nem mindegy, hogy milyen csapatban, mennyi cuccot tolsz. Tételezzük fel:
- Tadej Pogacar vagy, normális hematokrit értéked mondjuk 41%, esetleg cuccal felviszed 48%
- Ellenfele a Jumbo-Visma, ahol van egy Vingegaard - Roglic - Kruijswijk - Kuss - Benoot ötös, ahol mindenkinek minimum 53-56% az értéke...

Kire fogadnál?

Túl szép volt, hogy igaz legyen

Így van, pontosan én hoztam fel példának a brit olimpiai rendszert, ennek emlékeim szerint 3-4 vagy talán 5 éve is van, fejből nem tudom. Amikor megnéztem, tényleg nagyon kedvezőnek tűnt, pont úgy, ahogyan lefestették, ahogyan láttatni akarták. Azóta a témában eléggé sokat olvastam (talán írtam is már erről ebben a topicban), könyveket vettem, fórumokat nézegettem, mert tényleg kíváncsi voltam, mi a titok, szimplán eléggé a jó financiális terv, hogy nemzet sikeres legyen? Érdekelt, mert ebből akartam tanulmányt írni, miszerint módszeres pénzügyi injekcióval, stadionépítések helyett is lehet sikert aratni (ekkor még lelkes voltam, hogy Magyarország jobb hely lehet).

Elég mindössze annyi, hogy megfelelő helyre érkezzen a pénz, majd a tehetség előbb vagy utóbb, jönni fog? Ekkor bukkantam egy bizonyos Richard Freeman nevére. A személy, aki mára kegyvesztett lett, de egykor a Sky/Ineos orvosa is volt 8 éven át, ugyanígy segítette a bringás olimpiai csapatot is. Freeman esetét úgy állítják be, mint egy túlbuzgó személy, aki csak jót akart a csapatnak és a nemzetnek, ezért akart mindenkinek cuccot adni a csapaton belül.

Hatékonyabbak legyenek, jöjjenek a sikerek, de álljon meg a menet! Ekkor már sorra nyerte a versenyeket a Sky és az olimpián is taroltak a britek, hova többet? Ha pedig mégis így van, akkor hogy a fenébe tudott nyolc éven át a csapatnál maradni, ha elvileg erről már korábban tudtak? És itt jön a kedvenc részem:
"A Sky nem hiszi, hogy bármelyik sportoló használt volna vagy próbálta volna Testogelt vagy bármilyen más teljesítményfokozó anyagot" - mondta Brailsford a bírósági tárgyalások után.

Ki volt az UCI vezetője 2017-ig? Brian Cookson, aki a brit kerékpározásban "elévülhetetlen" érdemeket szerzett. Meddig volt védve az említett Richard Freeman, a Sky orvosa? 2017-ig. Utána hirtelen távoznia kellett a csapattól, megváltak tőle, mint a Fidesz Szájertől. Akkor azt nyilatkozta a korábbi elnök, Pat McQuaid, hogy Cooksont nem érdekelte az egész UCI vezetése, csak a saját kis "dolgaival" törődött. Bizottságokat sem volt hajlandó felállítani, nem válaszolt semmilyen kérdésre.

Két érdekesség Cookson elnökségéről: az egyik, hogy senkivel sem ápolt jó kapcsolatot, minden egyes ülésen magában volt, senki sem volt hajlandó vele beszélni. A másik, ami szintén furcsa: egyetlen elnök volt, akit nem választottak újra, sőt, olyan szintű vereséget szenvedett, amire senki sem számított. Az már csak hab a tortán, hogy 2017 után kezdődött az Ineos hanyatlása, körülbelül olyan ütemben, mint Hosszú Katinka karrierje esetében.

Először nem volt látványos, majd már hirtelen nem voltak tényezők sehol sem, ha összetett győzelemről volt szó. Ezt egybe lehet kötni azzal is, hogy Bernal is megsérült, Froome is megsérült, jött Pogacar, Vingegaard stb., de érdekes egybeesés.

A lényeg, pénzzel ennyi tehetséget lehet találni egy országban, de vajon tényleg lehet? Azért hirtelen, mert korábban erre 80 éven át nem volt képes a brit nemzet, pedig akkor is bárkinek volt lehetősége halom pénzért versenyezni. Hogy lehet ez? Elvileg módszeres felkészítés történt, specifikusan kerestek versenyzőket az adott szakágra, de nekem ez akkor sem áll össze. Ez olyan, mintha most azt mondanánk, 10 év múlva Magyarország atlétika nagyhatalom lesz. Esélytelen.

Ha megnézzük, sem Olaszország, sem Hollandia, sem a britek esetében nem a csapatjáték volt az, amire ráfeküdtek, hanem teljesítmény alapú sportágak, ahol nem feltétlen a technika dönt, hanem az állóképesség. És ami furcsa, hogy ez pont azután jutott eszébe a briteknek, hogy az olaszok lebuktak a '90-es években az EPO-val. Lehet arra fogni, nem volt bringás nagyhatalom Anglia, de könyörgöm, Tom Simpson nevét a bringás berkeken de még Anglián belül is csak az nem ismerte, aki soha életében nem látott kerékpáros közvetítést.

Szinte minden évben elmondják, mikor és hogyan halt meg a Tour de France-on, de ne menjünk messzire, ha inspiráció kell: Sean Kelly. Ha szigetország, akkor ő is jó inspiráció, de mi volt a közös bennük: mindenki cuccozott keményen. Szóval körülbelül 80 év alatt alig termeltek ki sztárokat, majd hirtelen a lottótársaság bevételéből jött 15-20 kiemelkedő bringás.

Amiért kamu a brit csoda

A korábbi hsz-ben említettem Peter Post és a TI-Raleigh esetét, ez épp a "brit csoda" miatt lesz fontos. Peter Post olyan, mint manapság Patrick Lefevere. Egy legenda, aki bárkivel versenyt nyeretett, ő alkotta meg a totális kerékpár fogalmát - nem hiába holland volt, Michels és Cruyff inspirálta -, amiben minden csapattag egyenlő, bárki nyerhet versenyt, folyamatos támadás alatt kell tartani a mezőnyt.

Post minden ismert formátumot átírt, ugyanis addig az egy sztár és mindenki őt segíti elv érvényesült. Azonban, mielőtt kialakult volna a TI-Raleigh csodacsapat, menjünk vissza 1972-re. A brit kerékpárgyártó, a Raleigh ugyanis egész Európában terjeszkedni akart. Ehhez akartak egy igazán komoly sztárcsapatot. A Tom Simpson-tragédia még élénken élt az emberekben, de a legendás versenyzései is, akkoriban sokan bringáztak a briteknél.

A pénz nem volt akadály, Raleigh pedig úgy gondolta, eljött a brit bringasport nagy ideje. Az első két év tragikus volt, ekkor jött az ötlet, megkeresték Peter Postot. A holland szakember felvázolta ötletét, miszerint nem egy-egy versenyzőt kell halálig terhelni, hanem megosztani a terheket, folyamatosan nyerni. Mindenki elégedett volna, Raleigh vezetői is, hogy jó embert találtak a posztra.

A TI-Raleigh ekkor tele volt brit versenyzőkkel, első évben Peter Post jobbára velük próbált eredményt elérni, siker nélkül. Elmondta, hogy egyszerűen nincsenek azon a szinten, mint akár egy középszerű bringás, sem teljesítményben, sem agyilag, nem értik a taktikát, de ha értenék is, akkor sem mennének velük semmire. Végül évek alatt teljesen lecserélődött a keret, csak holland, svájci és belga versenyzők voltak. A britek teljesen eltűntek, itt pedig felmerül bennem a kérdés:

Korlátlan pénze volt a Raleighnek, mégsem tudtak hosszú évek alatt egyetlen használható versenyzőt sem kinevelni, pedig utána még fiókcsapatokkal is próbálkoztak 10-15 évvel később. Ezek után, majd 30 év elteltével, sikerült 10-20 vagy akár 30 jó bringást is pár év leforgása alatt találni. Szóval, azt akarják nekem mondani, hogy a valaha volt egyik legjobb sportigazgatóval nem tudtak még minimális sikert sem elérni a britek, de a saját későbbi sufnituning megoldásukkal halomra nyerték magukat az olimpián és dominálták 10 évig az országúti bringázást?  :redchug:


Kolumbiai kerékpáros boom...

Imádom a sztorit, ahogyan elhitették az emberekkel, hogy a magaslaton való folyamatos életmód miatt, ők jobban bírják a hegyeket, ez pontosan olyan, mint a brit bringás boom. Mikor kezdődött a kolumbiai kerékpáros boom? Az 1980-as évek középen. Ki volt ekkor Kolumbia ura? Pablo Escobar. Az első igazán nemzetközileg is ismert bringás tehetség, Luis Lucho Herrera és Fabio Parra volt.

Utóbbi esetében többször kiemelték pályafutása során, hogy azon kevesek közé tartozik, akik úgy voltak top10-ben GT-n, hogy sosem doppingoltak, míg rajtuk kívül mindenki. Melyik csapatban mutatkozott be Fabio Parra 1985-ben a Tour de France-on? Pablo Escobar csapatában, ugyanis a Medellin-kartel pénzelte Parra klubját a TdF-en és a Vueltán. Szóval akkor ő bizony tiszta volt.

Az egyik top sztori, amikor a kolumbiai csapatok azt mondták, azért jók, mert panelát fogyasztanak. És utána a mezőny is próbált rájönni mi az, majd mondták a Cafe Colombia versenyzői, ez abszolút természetes anyag - így is van -, hogy szimplán csak emiatt jók, majd Fabio Parra pár éve mondta, Rigoberto Urán már azért nem tud nyerni, mert nem eszik elég panelát.  ;D

Ja, amúgy a másik tiszta versenyző Lucho Herrera volt abban az időszakban, szóval mindenki megnyugodhat, kolumbiai csoda is létezik. Igaz, hogy azóta az összes kolumbiai bringás megbukott anyaggal: Betancur, López, Quintana stb., de a lényeg, hogy náluk fel sem merült az anyaghasználat, mert panelát ettek végig.

Rabobank, Belkin és Jumbo-Visma

Ez ugye ugyanaz a csapat, hiszen a Rabobankból lett Belkin, Belkinből Jumbo-Visma, még a stáb is ugyanaz. Szóval, tételezzük fel, amiket fentebb írtam, abból semmi sem igaz, becsületesség szobra ez a klub, nincs itt semmiféle látnivaló.

Melyik volt az a csapat 2000-es években, amelyikről utólag derült ki, hogy módszeresen doppingoltak, csapatszinten tolták az anyagot, sportigazgatók "nem tudtak róla", míg az orvosok folyamatosan monitorozták a versenyzőket? Ez a klub a Rabobank volt, amelyikről oknyomozó újságírók bebizonyították, hogy 14 éven át rendszerszintű dopping volt a legnagyobb sztárok részvételével. Ez 2013-ban történt, csapat pedig hirtelen váltott Belkin néve.

A jelenlegi stábban is vannak olyanok, akik még korábban a Rabobank-érában is a csapatnak dolgoztak, miközben a gárda legjobbjai (Menchov, Boogerd, Rasmussen, Leipheimer vagy a szupertehetség, Thomas Dekker) doppingoltak. Szóval van ez a csapat, amely 14 éven át szervezetten csinálja a doppingolást, amit később a versenyzők is elismernek, eltelik 8-10 év, új név alatt, új brand révén, szinte a semmiből, megint elkezdenek nyerni.


Konklúzió:

Nyugodtan lehet rákeresni nevekre, csapatokra, ezeket fogja róluk kidobni az internet. Csodák sajnos nincsenek. Nekem örömteli, hogy egyre többen érdeklődnek a profi kerékpározás iránt, de sajnos ez nem olyan vidám és naiv sportág, ahogyan elsőre gondoljuk.

Nálam amivel ki lehet vívni az ellenszenvet, ha valaki szándékosan idióta (pedig lenne esélye fejlődni csak lusta rá), míg a másik, ha valaki álszent. Bruyneel például sokat nőtt a szememben ezzel. Tökös volt, de az elmúlt években a régi US Postal tagok is, hiszen leülnek beszélgetni, meghívják Ullét, közösen sztorizgatnak, olykor kellemetlen témákról is.

Nem olyan álszentek, mint mondjuk Greg LeMond, hogy gyerekek, mindenki cuccolt mellettem, csak én nem. Érdemes ezt az oldalt böngészgetni, hiszen megtalálható a Tour de France, Giro d'Italia vagy a Vuelta Espana eredményei is, mellette, hogy a versenyzők valaha doppingoltak-e, lebuktak-e hivatalosan.

https://www.cyclisme-dopage.com/chiffres/tdf-vraischiffres-en.htm

Az elmúlt 55 évben a versenyzők 75%-a megbukott doppinggal a TdF-győztesek közül. Kivételek közt kik vannak?
Bradley Wiggins, akiről mindenki tudta, hogy cuccol, de ott van Stephen Roche is.  ;D  A kedvencem: Greg LeMond. Ezen mai napig nevetek, amikor felmerül a neve, mint azon keveseké, akik tiszták voltak.  :great:

LeMond sztorijának érdekessége, hogy korábban csapattársa, Bernard Hinault megbukott doppinggal, amikor együtt versenyeztek. LeMond 1985-ben került a La Vie Claire csapatához, szintén odaigazolt Bernard Hinault is. Ennek a csapatnak volt a vezére Bernard Tapie, Franciaország legmegosztóbb embere, aki semmitől sem riadt vissza. Fenyegetés, bundázás, csalás, dopping, elég csak Marseille botrányaira gondolni.

Ebben és korábbi csapataiban tudott tiszta maradni LeMond, felépülni egy olyan lövésből, amibe sokan belehalnak, majd újból versenyeket nyerni. Azon az 1989-es versenyen a top10 így nézett ki:
https://www.cyclisme-dopage.com/chiffres/tdf1989-en.htm

Mindenki doppingolt, kivéve LeMond, aki a túlélte a sörétest és Raúl Alcalá, aki Mexikóból jött és hát... na mindegy.  ;D

#1798 április 23, 2023, 15:57:05, Pozzato
Pogacar bukása után a kórházban, egyelőre vizsgálják a csuklóját, hogy eltört-e. Egyes információk szerint igen, mások nem írnak komolyabb sérülést, én inkább utóbbi felé hajlok.

Az arrogancia és álszent viselkedés kapcsán pedig pont erről beszéltem (és Bruyneel is), ahogyan most Ati is viselkedett. A tavasszal már nem ő volt az első jumbós, aki jelezte, ha szökésben van a versenyzőjük, akkor ne "segítsen" a motoros a főmezőnynek (mezőny élére állt és integetett, mindenki csak nézte Atit, mit akart, eléggé kellemetlen volt).

Amikor a Roubaix-n Van Aerthoz volt közelebb a motoros, "segítette", arról nem szóltak a jumbósok vagy a Harelbekén csinált dolognál is inkább visszatámadták a sajtót. Pontosan ez az, amiről Bruyneel is beszélt, amikor egy csapat és a versenyzői azt hiszik, mindenki más csicska, ők uralkodnak.

Szerintem semmi szüksége nem lenne erre Atinak, visszahúzódó, normálisan nyilatkozó srác, nem kell átvennie ezt a Jumbo-stílust, mint amit Zeeman is képvisel.

A friss hírek: Pogacar kézközépcsont törést szenvedett, megműtik. Valószínűleg így pár hét kiesik, emlékezhetünk rá, hogy bringások, akiknek nem úgy ment a felkészülés egy-egy nagy versenyre, azok utána nehezebben jöttek formába az adott kiemelt többnaposon.

Pogacar szerencséje, hogy ő nem szeret edzőtáborozni (nem is nagyon szokott), szóval lehet nem befolyásol majd lényeges dolgokat. A LBL-t, ha bukás nem történik, akkor Evenepoel simán megnyerni, kíváncsi lettem volna egy Pogacar - Evenepoel csatára, csak ők vannak ugyanolyan szinten, többiek messze tőlük.