Rezsidémon elleni harc (Pozzato)

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Ne csak mindig valami idióta kifejtős hozzászólással jöjjek, így legyen itt egy tipp:
Phoenix - Golden State 220,5 pont alatt (2.00).
Indoklás: rangadó, nyugat két legjobbja, kiváló támadókkal, de azért defense oldalon is erősek, top10-es csapatok, szerintem összekapják a védekezést, igazi csatát várok és lehetőleg kevés pontot. Én a határt amúgy 210 pont környékére lőttem volna be.


https://www.youtube.com/watch?v=Y0IjocPGic0&;

Ma az Index főoldalán megjelent az alábbi ügy, ha úgy érzitek kommenteljetek ebbe a naplóba, ez már úgysem csak a fogadásról szól (de legalább a legutóbbi tippem jött   :D).

Az eset: https://index.hu/belfold/2021/12/04/ackermann-david-eltunes-margitsziget-budapest/

Részlet a cikkből:
Ackermann Dávidot utoljára a Margitszigeten látták, ahol a barátaival töltötte az időt. Az eltűnés előtt a fiú egy nagyobb társasággal időzött, egy mólónál beszélgettek. Amikor elmentek, a csoport egyik fele a Margit hídon vette észre, hogy a fiú nincs velük. A csoport másik részének ugyanez már csak az Oktogonnál tűnt fel, ennek ellenére nem kezdték el keresni őt, így csak később jelentették eltűntként. A pénztárcáját egy nappal később a Margitsziget találták meg. Ugyanitt talált rá egy hajléktalan később a szétesett, megrongálódott telefonjára, ezzel azonban elakadt az ügy.

A srác eltűnése után létrehoztak egy oldalt, ahol leírták az eseményeket részletesen:
http://ackermann-family.hu/?file=kop2.php


Meglátásaim:
Nem vagyok nyomozó, mindössze próbálok logikusan gondolkodni. Amikor csak az Index hírét olvastam, már önmagában gyanús volt a sztori. Aki már többször járt a szigeten, annak tisztában kell lennie, hogy egy társaságból nem tűnik el egy ember csak úgy pillanatok alatt. Kezdetben arra gondoltam, hogy minimum 30-40-en lehettek, akkor esetleg, de voltam én már kint 20 fős társasággal is, mégis mindenkinek megvolt a haveri köre, így mindenkire figyeltek.

Majd utána jött a mélyebb leírás, ahol szembesültem vele: mindössze 7 személy volt kint, ebből az említett eltűnt fiú mellett ott volt a barátnője is. Amit fontos kiemelni, az a dátum. Szeptember első harmadában járunk, 7-8 óra körül még nincsen koromsötét - eltűnés körülbelüli időpontja -, ráadásul egy olyan részen maradt le elvileg a srác, ahol közvilágítás van. Könnyedén megeshet, hogy valaki elragadta, de azt észre kellett volna vennie másoknak is. Annál is inkább, mert 2009-ben szeptember 11-e péntekre esett. Miért fontos ez? Azért, mert péntek este a szigeten szeptemberben szoktak kint lenni, főleg akkor, ha nincsen rossz idő. Kiindulva abból, milyen öltözéket írt le a cikk írója az eltűnt srácnál, nem volt rossz idő, így valószínűleg nem heten voltak a szigeten, valakinek látnia kellett volna a sziget egyik legnépszerűbb részén, ahogyan eltűnik egy srác.

A másik dolog, ha mégis ott tűnt el a srác, amit barátnője jelölt meg területet, akkor a kamerákból visszanyert felvételeken lehetett volna minimálisan látni az eseményt. A cikkben viszont említik, hogy semmi érdemlegeset nem tudtak kiszűrni a felvételekből. Rendben, mindezek ellenére továbbra is azt állítjuk, hogy abban idő és tér intervallumban tűnt el, ahol mondták. Van ezzel egy újabb bökkenő: 400-500 méteres távról beszélünk, ami a móló és a barátnő észlelése között van. Ha nem volt teljesen totálon a lány, akkor ez alsóhangon 4-8 perc séta. Ilyen kis létszámú társaságnál, amikor gyakorlatilag két sorban mennek, egyből feltűnik, ha valaki minimálisan lemarad. Tételezzük fel, hogy eltűnt, és igaz az, amit a lány állít: hívta a párját telefonon, de nem vette fel, ki volt kapcsolva. A telefont hol találták meg? A mólótól olyan 20-30 méterrel feljebb lévő lépcsőknél, összetörve. Ha a srác ott eltűnt, kizárt dolog, hogy visszasprintelt és ledobta oda a telóját. Arról nem is beszélve, hogy a három srác (másik baráti kör), állította, hogy a lány nem telefonált.

Magyarán két lehetőség van: vagy el sem indult a mólótól velük a sziget kijárata felé, vagy szmplán más irányba ment, így nem igaz, hogy velük ment egy darabig. Ha valakit elragadnak egy kocsiba, akkor az feltűnő (szervkereskedők stb.), mint ahogyan az is, ha mondjuk 3-4 faszi közrefogja az illetőt. Azt gondolom, ez itt már önmagában nem áll meg, ráadásul hogyan került még a mólótól is feljebb a srác mobilja? Ennél is érdekesebb, hogy a tárcáját a sziget másik felén találták meg. Tételezzük fel, valaki öngyilkos lesz, akkor nem teszi a tárcáját egy padra, szimplán nem logikus, ahogyan az sem, hogy az elrablók ilyenekkel foglalkozzanak.

Bennem az is felmerült, mint kérdés, hogy az a lány, aki pár napon belül Új-Zélandra megy tanulni 9 hónapra, az elvileg az utolsó estéjét miért két vadidegen férfival tölti? Oké, meghívta őket a közös haver, de mégis... A másik, hogy miért nem a pároddal töltöd, ha elvileg nem látod 9 hónapig? Miért több száz méter séta után tűnik fel, hogy eltűnt a párod, miközben te egy másik sráccal beszélgetsz a "sor" elején? Véleményem szerint a három "idegen" srác korrekt volt, viszont a barátnő és haverja vallomásai enyhén furcsán. Az érdekes az, hogy meg sem szorongatták őket. Most azért azon sem árt minimálisan gondolkodni, hogy egy random átlagos fizetésből élő család, nem biztos, hogy megengedheti magának azt, hogy a lánya Új-Zélandra menjen tanulni... Miért vártak több, mint egy hónapot a nyomozók a kamerák beszerzésével? Miért a családnak kellett erre felhívni a figyelmet?

Hova tűnhet úgy el egy személy, mindössze pár perc leforgása alatt, hogy sehol sem találják? Mondom, PÉNTEK este?
Tételezzük fel, senki sem volt kint inni, nem bulizott egyetlen egy ember sem, viszont futni mindig mennek, ahogyan kutyát sétáltani is, szóval valakinek látnia kellett a srácot, mindössze egyetlen hely volt, ahová nem nagyon lehet a látni: lenti lépcsők (ahol a telefont találták) és a móló. Ide nem néznek kamerák, nem szoktak ide tekingetni a futók - kiesik a látszószögből -, ahogyan egyszerűen sétálók sem figyelnek oda. Nem akarják felvenni a szemkontaktust a piálgató fiatalokkal.

És a végére: Eltűnik a párod, azt mondod a rendőröknek, hogy kerested őt telefonon, mire három tanú egybehangzó állítása szerint, nem történt ilyen. Miért kell róla hazudni, ha nem hívtad őt?

A család biztosan borzalmas kínokat élhetett át az elmúlt 12 évben, sajnálom őket. Már önmagában akkor kiakadunk, ha csak valaki úgy szó nélkül lelép az életünkből (haver, párkapcsolat stb.), nem még a saját gyerekünk eltűnik...

Érdekel a véleményetek, mi jutott eszetekbe a dolog kapcsán. Magam részéről azt gondolom, ha akkor jobban megszorongatják a fiatalokat, lehet több információhoz jutnak, de az is benne van, hogy tényleg ennyire vakon volt a lány és a haverja (mondjuk akkor erősen kérdéses, hogy egy olyan szigorú felvételi rendszerben, hogyan tudnak felvenni Új-Zélandra egy ilyen szétszórt lányt, ha ennyire nem jó a memóriája).

Fekete humor, szarkazmus, véletlenek és NPC-k
Minden okkal történik, de mégis milyen okkal? Nem a véletlen műve volna egy tömegszerencsétlenség? Vagy mégis a véletlenek kegyetlensége? Esetleg egy kislány tehet mindenről, mert más színű biciklit akart? Mads Mikkelsen és Anders Thomas Jensen nem először készít együtt filmet (Ádám almái, Esküvő után, A megváltás, Férfiak és csirkék stb.), de szerintem Az igazság bajnokai lett a legjobb. Fekete komédia, kis henteléssel karöltve, de ez nem az a John Wick-féle bosszúhadjárat, ez attól komplexebb. Nehéz meghatározni ennek a filmnek a jellegét, mert tényleg olyan az egész, mint valami érzelmi hullámvasút, nagyon jól megállapították az egyik kritikában. Van, hogy nevetsz, van, hogy szimplán értetlenül bámulsz magad elé, de előfordul olyan is, hogy elgondolkozol és próbálod keresni a megoldást. Egy újabb dán film, mely hozza a magas szintet, gondolkodásra késztet. Valószínűleg minden okkal történik, de nem biztos, hogy mindig olyan okkal, ahogyan azt mi sejtjük, vagy éppenséggel mi próbáljuk meg ráhúzni az adott szituációra.

https://www.youtube.com/watch?v=N6bfwl7vQS8


Tegyük fel a kérdést, hogy megéri-e a durván 3 ezer forintos árat egy körülbelül 100 oldalas könyv, amit kis túlzással egy-két óra alatt el lehet olvasni? Megéri-e a mindössze 100 oldalas könyv, ami a legrangosabb francia írói díjat kapta? Egyáltalán, hogyan kaphatott bármilyen díjat egy 100 oldalas könyv? Mit tud ez az alkotás, amit sok más könyv nem? Miért olyan nagy dolog a fasizmusról beszélni és Adolf Hitler hatalomra jutásáról? Volt erről már egy csomó minden, nem? Műfaja? Na az nincsen, de mégis óriási népszerűségnekl örvend Eric Vuillard Napirend c. könyve. Szóval, miért kell a majd 90 évvel ezelőtti dolgokról beszélni, illetve egy háború kialakulásáról 2020 környékén? Lehetséges, hogy azért, amiért az Európa Könyvkiadó újból kiadta Margherita G. Sarfatti könyvét, amely Mussoliniról szól és amit 97 évvel ezelőtt írtak és Kosztolányi Dezső fordított le? Az aktualitása miatt? A Napirend c. könyv középpontjában azonban a szarkazmus áll, egy teljesen más megközelítése a háborúnak és a fasizmusnak.
Napirend c. könyv, vélemények: https://moly.hu/konyvek/eric-vuillard-napirend


Elgondolkodtam, vajon mennyi pénzt lehet keresni abból, ha promótálunk termékeket és rendelkezünk 100k+ követővel? Termékeket, amiket valószínűleg sosem használunk hosszabb távon (sőt, rövidebb távon sem), így még nem is vagyunk hitelesek. Az is elgondolkodtató, hogy vajon csak a sz*rt kell promótálni? A Tesla marketingkiadások nélkül lett az egyik legismertebb autómárka. Muszáj manapság reklámozni, mert ha nem, akkor nem jut el mindenkihez? Ha sokáig az (marketing)árnyékban mozgunk, akkor ott is maradunk? Miközben olyan filmekre nem ülnek be az emberek, mint Az utolsó párbaj és a Paterson, addig egy raklapnyi sz*rra elmennek, ott ülnek előtte, majd lepontozzák, de ezzel is elősegítik azt (fizetnek a filmért stb.), hogy még több gyenge produktum készüljön, miközben az olyan rendezők, mint Jim Jarmusch, kis túlzással az árnyékban élnek. Csapongok, pedig csak a Shawn Levy (Stranger Things) legújabb alkotásáról akartam írni. Free Guy, ahol volt egy jó alapötlet, benne pár érdekes mondanivalóval és elborult jelenetekkel, minden adott volt egy jó filmhez, mégsem jött össze. A két főszereplő is kiváló volt (Ryan Reynolds és Jodie Comer) és nem akart működni a dolog. Mondom ezt úgy, hogy ez egy összességében tisztességes munka, de nem több az IMDB-s pontszámnál (7/10). Azért bosszantó ez, mert simán lehetett volna ez 8,5 vagy 9 is, olyan dolgokat mélyebben érintve, amik után az ember hivatkozási pontként tekint erre a filmre, amiről utána beszélgetnek.

Azért is érdekes ez a hype dolog, mert már egyre többször van mesterséges hype-vonat is, mint a Squid Game esetében történt. Amikor azért nézték már egyre többen, hogy elmondhassák, ők is ott voltak a rekordnál, ők is látták. Miközben a Netflix ilyen sorozatokat helyezett előtérbe, addig olyanok, mint a Top Boy, Giri/Haji, Russian Doll, Godless, Flint Town, Flowers, Caliphate, 1994, Stranger, Tear Along the Dotted Line vagy épp a Love, Death & Robots a háttérbe szorultak, pedig minőségi alkotásokról van szó, sok esetben mély mondanivalóval. Kérdeztek, milyen sorozatokat nézek, meséltem néhányról, majd mondták ez jó, hol lehet ezt nézni, nekik csak Netflix van? Mondom többsége pont ott van, de sajnos nincsen előtérbe tolva, magunknak kell a minőséget megtalálni.

Másik topicban olvastam, hogyan és miként kerültek az oldalra páran, illetve mennyi ideje tagjai a fórumnak. Következő hónapban 10 éves lesz a "tagságim". Meglepődtem rajta, hogy repül az idő, nem tűnt ennyinek. Emlékszem, hogy már kezdetben voltak megosztó dolgok velem kapcsolatban, az első teljes hónapban, mikor vezettem normálisan a korábbi naplóm, rögtön jelöltek hónap fogadójának, de ez néhány embernél kiverte a biztosítékot (pedig ott csak egy visszahúzódó irástudatlan kis újonc voltam  ;D ). Azzal egyetlen dolgot tanultam meg: lehetsz bármennyire visszahúzódó, viselkedhetsz normálisan, biztosan lesz egy személy, akinek ez nem fog tetszeni, szóval innentől még inkább lesz*rtam, hogy ki és mit gondol rólam. Valószínűleg már ott az újoncok többsége elengedte volna a fórumozást (érthető módon). Az elmúlt években sok-sok fórumozóval találkoztam, akik egy-egy komolyabb vita vagy támadás után elhagyták az oldalt. Én próbáltam a vitákat és beszólásokat a magam javára fordítani, tanulni belőle. Emlékszem, hogy volt olyan, hogy nem tudtam leírni az egyelőre szót helyesen, iszonyatosan sok kritikát kaptam, mind a fórumon, mind a privátokban, de egy életre megtanultam, hogyan kell.

A fórum számomra abszolút a fejlődést szolgálta, mára egy ilyen félig közutálatnak, félig köztiszteletnek (félelemből?) örvendő személy vagyok. Elófordult olyan, amikor olyanoktól kaptam PÜ-t, hogy fogjam vissza magam, akitől nem is vártam volna, de előfordult olyan is, amikor olyan támogatott, akiről sosem gondoltam volna. Amit még megtanultam a 10 év alatt, mindig merjünk önmagunk lenni. Álljunk bele vitákba, mert lehetséges, hogy jó pár ember nem kedvel, de legalább ugyanennyitől tiszteletet fogunk kapni, mert nem vagyunk álszentek és simulékonyak. Annak pedig örülök, hogy megosztó ember vagyok, mert jobb ilyennek vagy olyannak lenni, mint semmilyennek.

"Megosztó" fórumozóként, meg is osztok most pár dolgot. Ezen naplóm eleje tele volt bölcsességekkel, gondolatokkal, igazából engem az is meglepett, hogy ezekre az "agymenéseimre" ennyire vevők voltak az emberek. Mindenesetre, amit hiányolhattak, az valószínűleg maga a sportfogadás volt. Hiába a sorozatok, zenék, politika, járvány és miegymás (amik miatt napi szinten egymásnak esünk), de azért ez a fórum még továbbra is a sportfogadásról szól. Elérkeztünk 2021 végéhez, de a Szent Grált továbbra sem találtuk meg. Lehetne ennek szentelni a 2022-es évet, írhatnék itt hangzatos dolgokat, de magamat ismerve, valószínűleg napi vagy heti szinten sem tudnám vezetni a naplómat. Mindenkinek pacsi, aki erre képes, nagy kitartás ez. Ezért én inkább ebben a hosszabb hozzászólásban közlöm az elmúlt évek meglátásait a sportfogadással kapcsolatban. Nyugodtan jöhetnek kommentek erre, illetve akár személyemet illetően is, karácsony előtt inkább itt adjátok ki a feszkót, mint otthon családi körben.  ;D

Stratégia
Az emberek egyik fele tanulni és fejlődni jön az oldalra, míg a másik megspórolná ezt, rögtön a nyerő stratégiát keresi. A nyerő stratégia minden, ami sportfogadás, illetve semmi, ami sportfogadással kapcsolatos. Mekkora bölcsesség, ugye? Bármilyen furcsa, ez tényleg így van, ugyanis a meccsek által mindenki előtt adott a lehetőség, hogy nyerő stratégiát dolgozzon ki. Ez azonban a modern korban egyre nehezebb. Amikor mondjuk Haralabos Voulgaris 25-30 évvel ezelőtt már szoftvert készített, hogy legyőzze a bukikat NBA-ben, akkor mi mit gondoltunk, hogy majd kis jegyzetekkel és táblázatokkal legyőzhetjük a bukikat? Azokat a bukikat, akiknek olyan belsős információi vannak, amik nekünk elvétve jutnak - és akkor úgy örülünk magunknak, mint Rocco a farkának -, nekik ez egy átlagos hétköznap, hogy megtudják, Lewandowski rosszul aludt, ezért nem szerez gólt.

Azonban le lehet győzni a bukikat, ugyanis a bukik az állandóságot jelképezik. A gyors változásokra és kisebb trendekre (vagy kezdődő trendekre) nem minden esetben reagálnak időben. A mi erőnk (sportfogadóké) ebben rejlik. Mondok egy konkrét példát:

NBA pontok: A 2010-es évek elejéig az NBA-ben a viszonylag kevés pontos mérkőzések domináltak, majd a Golden State Warriors változtatott a tendencián, elkezdtek hullani a triplák. Az összesített ponthatár azonban nem emelkedett ilyen gyorsan, ugyanis hiába született 230 pont egy GSW-meccsen, addig a line-t 210-nél húzták meg. Ez nem csak a szezon kezdetén volt így, hanem szezon közben is, de még a szezon végéhez közeledve is. A bukik ugyanis nem akarták elhinni a változást, miszerint onnantól a 220 pont lesz az átlag az addig 200-205 helyett.

Idén azonban a sok flop, illetve a liga softosodása miatt, szabályokat változtattak, amik a várt hatást hozták. Az NBA topicban is volt kérdés, miért vannak elvétve már 230-240 pontos meccsek, pedig eddig napi szinten akár több is volt? A válasz a szabályok változásában rejlik, így elkezdődött egy tendencia, amely az összesített pontok csökkenésével jár. Míg az elmúlt években szezononként is több, mint 20 csapat dobott átlagban 110 pont felett, addig most ez a szám 8! Mindössze 8 csapat, illetve három szezon után újból van 100 pont alatt átlagoló csapat! Ez egyelőre kezdetleges dolog, de aki figyelmes, annak ebből már csurran-cseppen egy kis profit.


Figyelmesen kell követni a ligát, nézni a csapatokat, stratégiákat (ki az, aki jobban koncentrál a védekezésre), statisztikákat, majd az ilyen "vakfoltokat" kihasználni, amikor lassabban reagál a piac. Több fórumtársunk is jelezte, hogy a VAR is hatást gyakorolt, például több lett a büntető (vagy adott esetben kevesebb, ahol indokolatlanul sok volt), szóval ilyen apróságokból már lehet pénzt kinyerni.

Az, hogy vannak "mini trendek", azokat nem minden esetben szabályváltoztatás idéz elő, hanem olykor "edzővándorlás" a felelős érte. A labdajátékokban elsősorban a csapatokra koncentrálunk, játszik-e Ronaldo vagy Messi, miközben van egy sokkal fontosabb dolog.

Edző személye: Nem értjük, hogy miért lett egyik szezonról a másikra overes vagy underes az adott liga, miközben a keretek alig változtak? Az ok sok esetben az edző kiléte. Mikor egy csapatot vagy ligát vizsgálunk, sokkal fontosabb, ki irányítja klubot, ugyanis ő határozza meg a taktikát. A Barcelona összességében 2017-ig támadófocit képviselte, majd érkezett Ernesto Valverde. Az irodák sem törődtek túl sokat ezzel a ténnyel, ugyanis rendre az overt preferálták. Valverde azonban biztonságra törekedett: a 75-80%-ban overező csapatból, hirtelen 55-60%-ban overező lett, ami eléggé komoly visszaesés. A rangadókat például rendszerint nem érezték az irodák a katalánokkal kapcsolatban, ahogyan kezdetben a visszaesésüket sem akarták elhinni.

Pontosan emiatt gondolom úgy, hogy érdemes monitorozni az edzőket (akár az egymás elleni eredményeiket stb.), elfelejteni azt, hogy statokat gyártunk önmagában a csapatokról, hiszen egy edzőváltással ezek a statok értéküket vesztik. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy vannak olyan elképzelések, melyekre szimplán már felesleges időt (és pénzt?) áldozni. Ilyen megállapítás volt számomra a kerékpárban a fiatalok monitorozása és World Tour szinten való predikció az eredményeik kapcsán. Ebben a szegmensben rengeteg fejlődtek az irodák, komplett csapatok monitorozzák most már a fiatalokat, így rendkívül pontos prognózissal bírnak, gyakorlatilag nincsen értelme fogadás szempontjából ezeket vizsgálni. 

Vannak azonban olyan piacok, amikről nehezen mondok le, mert továbbra is látok benne fantáziát. Egy időben például aktívan követtem a teniszt, adatbázisokkal rendelkeztem, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan terveztem (szimplán belenéztem egy rosszabb periódusba kezdésnek, amely 3-4 hónapig tartott). Mindezek ellenére, még mindig foglalkoztat az ATP 250, 500 és 1000-es tornákon a 2,5 szett over. Ezekre általában 2.20-2.60 körüli szorzót kínálnak, papíron ez a 35-45% közötti arány nem érné meg a mélyebb foglalkozást, de vehetjük úgyis, hogy egy adott tornán ki lehet venni kapásból mondjuk 8-10 meccset a 30-ból, ahol biztosan nem lesz over. Ha a szűrők megfelelőek, akkor további csökkentést lehet és 2.40-es áltagszorzón már 45% körüli találati aránynál is 8-10%-os ROI-t tudhatunk magukénak. Ez azonban melós dolog, mint ahogyan a döntetlenekkel foglalkozó stratégiák is. Ebben nagyon sokan látnak értéket, hiszen instant triplázó szorzó, de lehet itt is inkább elmennék az edzők irányába, lehet ugyanis, hogy hosszabb távon ez jelenti a megoldást a döntetleneknél.


Felvetések
- Vannak olyan fórumozók, akik hajlandóak velem ötletelni itt a naplóban, közösen előrébb jutni, meglátásaikat leírni?
- Egyéb sportfogadási stratégia témákban megosztani ötleteiket, amikbe nem akartam belevágni, valami miatt elvetették, de így közösen hátha valamit ki lehet okoskodni?

Come on 2022! :beerchug: Azt nem ígérem, hogy hozom a jó ötleteket, de itt leszek. És örülök, hogy ilyen pozitívan állsz most a fórumozáshoz ;)

IdézetEdző személye: Nem értjük, hogy miért lett egyik szezonról a másikra overes vagy underes az adott liga, miközben a keretek alig változtak? Az ok sok esetben az edző kiléte. Mikor egy csapatot vagy ligát vizsgálunk, sokkal fontosabb, ki irányítja klubot, ugyanis ő határozza meg a taktikát. A Barcelona összességében 2017-ig támadófocit képviselte, majd érkezett Ernesto Valverde.
Nagyon jó példa Ernesto Valverde.
Hirtelenjében említek én is két edzőt: Jürgen Klopp és Marcelo Bielsa.
Természetesen még vannak még sokan mások is hasonló helyzetben.
Mivel érintett vagyok, Jürgen Kloppról semmit sem írok. Ráadásul ő a jelenkor egyik meghatározó fociedzője, sokan követhetik az általa diktált "heavy metal focit". Például tegnap az FC Liverpool meccsén 6 gól volt rendes játékidőben, majd pedig következtek a büntetők újabb 9 góllal.
Marcelo Bielsa esetében jó figyelni és jobbára csak az edzősködése első-második (na jó, néha, nagyon ritkán: harmadik) évében érdemes tippelni sok gólra. Ugyanis addigra "kizsigereli" csapata tagjait, elmaradnak a gólok, egyre gyakrabban buktázik az általa edzett csapat és őt kirúgják. Ám máshol rögtön szerződtetik, amin egyáltalán nem kell csodálkozni, hiszen Marcelo Bielsa személyében korunk egyik legnagyobb hatású edzőjéről van szó, szóval – többnyire - látatlanban és azonnal szerződtetik "Őrült Bielsát", s kezdődik elölről az újabb 1-2-3 éves ciklus.


Így van @csabax , ezért is fontos az edző személye, fontosabb, minthogy Messi vagy Ronaldo játszik az adott csapatban. Amikor Ronaldo a Juventushoz szerződött, valószínűleg sokan gondolták, hogy overesebb lesz Allegri csapata, ehelyett növekedett a bajnokságban az underes meccseik száma.

Eredetileg hozni akartam statisztikákat különböző ötletekre (2,5 szett over, európai összesített pont under stb.), de inkább egy másik témáról írnék. Ez pedig a türelem.

Írtam róla korábban is, de most számokkal is igyekszem érzékeltetni. Tételezzük fel, hogy a három alábbi témakörben akarunk profitot elérni:
- Férfi és női tenisz legmagasabb szintje (ATP és WTA)
- Elit labdarúgó ligák: olasz, angol, spanyol, német, francia, holland, belga, török, portugál, orosz, norvég, svéd és brazil első osztályú bajnokságok
- Elit kosárlabda ligák: NBA, illetve olasz, spanyol, görög, francia, orosz és német első osztály.

Tételezzük fel, hogy elvégeztük a házi feladatot, így minden kiválasztott ligánál már készen van a statisztikai mutató az általunk preferált stratégiákra. Van egy körülbelüli mintánk (ez nem egzakt dolog, vannak változások minden évben), már nagyjából behatárolhatjuk, mennyi mérkőzés lesz "nyertes".

Jöjjön tehát a szám, hogy körülbelül hány mérkőzésről beszélünk:
- ATP & WTA: kb. 3000 mérkőzés
- Labdarúgás: kb. 4000 mérkőzés
- Kosárlabda: kb. 3000 mérkőzés

Jól látható, hogy összességében körülbelül 10000 mérkőzésről beszélünk egy év során (+/- pár száz). Ezek szimplán csak bajnoki meccsek, nincsen semmilyen kupa, csak a "megszokott" rendszer. Még a rájátszást sem vettem figyelembe, csak az alapszakaszt mindenhol.

A különböző szűrők segítségével, nem fogjuk mind a 10 ezer találkozót megfogadni, valószínűleg 2000-5000 között megáll majd ez a mutató. Tételezzük fel, hogy 3000 találkozóra fogadunk egy év során, az barátok között is napi 8 meccs. Rengeteg, ugye?

Számolgassunk különböző ROI-kal, illetve átlagtétekkel 3000 fogadás után:
- 2% = 60 egység   Alaptét: 10 ezer = 600 ezer profit    25 ezer = 1,5 millió    50 ezer = 3 millió
- 5% = 150 egység  Alaptét: 10 ezer = 1,5 millió     25 ezer = 3,75 millió      50 ezer = 7,5 millió
- 10% = 300 egység   Alaptét: 10 ezer = 3 millió     25 ezer = 7,5 millió      50 ezer = 15 millió

A számok nem rosszak, de lássuk be, ez rengeteg fogadás. Menjünk kicsit lejjebb, mi van, ha csak 1000 meccset fogadunk meg? Akkor a fenti számokat egyaránt kell osztani hárommal. Azonban 1000 találkozónál már növekedni kell a ROI-nak is, ugyanis valószínű, hogy csak a legbiztosabb meccseket játsszuk meg. Előfordul, hogy ilyen körülmények között már 20%-os ROI-t is tudunk produkálni, ami magasabb tétnél (50 ezer) már 10 milliós profitot fog jelenteni.

Az sem baj, ha nem vagyunk "tökösek", szimplán 3000 ft-s téten pörgünk napi szinten, mondjuk 1500 tipp esetén és 3%-os ROI-val 135000 kerestünk. Nem rossz egy kis plusz bevételnek, nem?

Azt kell megértenünk, hogy ne hétfőkben, keddekben, hétvégékbem gondolkodjunk, ne abban, hogy most nincsen hétvégi meccs, mert július van, akkor felrakom az egészet a moldáv ligára. Ahhoz, hogy ne legyél amatőr, ne legyen ez szimpla függőség, ahhoz a szabályaidat tarts be! Mentálisan kell rendben lenned, türelmesen kell várnod az általad preferált ligákra. Mert azok a meccsek jönni fognak, évente akár 10 ezer is, minek buknál 150 ezret egy fehérorosz ökörsütésre való fogadással, ha utána két héttel később profitálhatsz ugyanennyit a Sevilla vereségével?

Fejlődni akarsz 2022-ben? Akkor tűzz ki célokat, tűzz ki határokat, halajd lépésről lépésre, ne akarj egyetlen hétvége alatt 10 milliót keresni. Igen, lehet, hogy szerencsés leszel, véletlenül beesik, de erre alapozni nem lehet. A sportolók sem azért jutottak el a csúcsra, mert az 52 hétből edzettek 2 alkalommal, úgyis nyerünk alapon. Ha megnézitek, akkor a világ leggazdagabb embereinek is van egy rutinja, keményen dolgoztak, nem akarták egyik napról a másikra a sikert, hanem fokozatosan haladtak.

Egyelőre ennyi az okoskodásomból. Bocs, ha hiba volt benne, nem olvastam újra.

Szia Pozz , látom nincs sok jelentkező , hogy egy "rendszert" osszon meg , gondolom azért mert működik és miért osztaná  meg idegenekkel, vagy a másik pólus  nem akar nyilvánosan égni . :)
Én egy matematikai alapon rendszerezett footbal ELO rankings rendszert húznák rá a fogadóirodák  által adott oddszra kb 1 vagy 2 nappal előre . Ha érdekesnek tartod akkor ha gép előtt leszek leírom hogy mire gondolok . De nem ebből lehet majd meggazdagodni.

Idézetet írta: sunik29 Dátum december 26, 2021, 16:01:33Szia Pozz , látom nincs sok jelentkező , hogy egy "rendszert" osszon meg , gondolom azért mert működik és miért osztaná  meg idegenekkel, vagy a másik pólus  nem akar nyilvánosan égni . :)
Én egy matematikai alapon rendszerezett footbal ELO rankings rendszert húznák rá a fogadóirodák  által adott oddszra kb 1 vagy 2 nappal előre . Ha érdekesnek tartod akkor ha gép előtt leszek leírom hogy mire gondolok . De nem ebből lehet majd meggazdagodni.

Örülök neki, ha megosztod az elképzeléseid, hiszen bármelyik ötletből lehet valami jóságot kihozni. Lehetséges, hogy úgy látod, nincsen benne óriási profit, de az is lehet, hogy van.  :ok:

http://blog.elofootball.com/

Kezdésként az oldalról (vezetett rangsor , statisztika , es előrejelzés metodikairól ) itt írnak, nekem többnyire kínai de nagy vonalakban értem, a képleteket nem , de nem az a lényeg :D
Egy pl. a mai felhozatalból  http://elofootball.com/match.php?date=2021-12-26&cluboneid=3030&clubtwoid=331
Látható a Probabilitesnel 55% / 25% /20%
En egy Draw no Bet(Ah 0) rendszerben gondolkozom ,ahol ha a döntetlen kiesik  marad 73,4% vs. 26.6% mar kirajzolódik egy elvárás a tippről azt megfogadva min 1.70 szorzón már value is lehet!!

A kov írásban majd írom, hogy mi játszik még bele es mi nem .   

Felmerültek ötletek bennem az elmúlt napokban, mivel folytassam a "naplózást", egyáltalán folytassam-e (írom ezt úgy, mintha 10 ezer hozzászólás lenne itt). Az időhiány szerintem sokunk életére kihat, de próbáljunk egy erős évet összehozni. Az biztos, hogy az élőzés kizárva, hiszen azt dokumentálni is nehéz a naplóban, segíteni is nehéz ezzel a többi embert. Ahogyan az is, hogy itt minden eseményt mélyen vizsgáljak, mindegyiknél hosszú bekezdésekben fejtegessem, miért nyerhet xy.

Amit a saját káromon megtanultam: nem szabad túlgondolni, első megoldás a jó. A sportfogadásnál ül szerintem leginkább Occam borotvája filozófiai elv: a legegyszerűbb megoldás a legjobb. Ha túlgondolnál egy szituációt, engedd el, hiszen a legegyszerűbb a nyer. Ennek mentén haladunk majd ebben az évben. Vannak "elgondolások", mondjuk amiket fentebb említettem (csapatsportoknál csak az edzőkre figyelek stb.), de nem fogok pluszban olyan dolgokat boncolgatni, hogy mennyit nőtt a fű és miegymás.

Két dologra összpontosítok: mentális rész és a "bankroll management". Az, hogy most a Krasnodar legyőzi-e a Rostov csapatát, arra nem vagyok hatással, viszont arra igen, hogy megfelelő tétet tegyek mindig, ne rakjak egy vesztes tipp után idegből másik eseményre. Ahogyan írtam, rengeteg mérkőzés és verseny vár rám, amiből tudok válogatni. Nincsen első megérzés? Nincsen semmilyen megérzés? Jöhet a következő meccs. Mikor lesz vége az egésznek? Ha minden jól megy, akkor 2022 végén, ha nem, akkor a bankroll nullázásnál.

Vannak különböző helyeken szétszórva játékra alkalmas összegek, amit erre a projektre egészében feláldozok. Nem kívánok semmilyen tippjátékban indulni, nem lesznek a tippek napi szinten kiértékelve (csomó idézet), illetve nem lesz egyik hozzászólás sem módosítva. A tippek kiértékelése vagy 10-15 naponként, vagy havi szinten történik majd tömbösítve (átláthatóbb). Amikor rohadt sok lesz a piros tipp, na akkor valószínűleg közel a csőd, de addigra már csak a röhögés miatt olvassátok a naplót (illetve az ellenfogadás miatt).

Egyfelől azért vagyok felszabadult, mert ez az összeg ígyis-úgyis elköltésre kerülne (régebben is ez volt a terv), szóval nincsen nyomás. A naplóban azonban nem összeget írok, mivel minden egységnyi tétes lesz (minden tippet ugyanakkor összeggel játszom meg). Azért van ez, mivel nem hiszek abban, hogy a 5.00-ös szorzó rosszabb lenne, mint az 1.70-es. Emberek vagyunk, tévedhetünk, rossz következtetéseket vonhatunk le, így nekem nem jelent semmit, hogy valamire 5.00-ös szorzó van, ha van benne érték, akkor mehet rá ugyanakkora összeg, mint a 2.10-re.

A komplett évet lefedtem az általam kiválasztott sportágakkal és ligákkal (10000+ esemény). A változatosság miatt választottam ennyit (lehetséges, hogy még így is megunom a naplózást, de most nagyon igyekezni fogok, hogy ezt elkerüljem). Hétfőtől számítva 52 hetem lesz, illetve 363 napon (elsejen vasárnapra esik majd 2023-ban) a profit termelésére. Nincsenek pénzügyi elvárásaim (10-20%-os ROI stb.), mindössze annyi, hogy a magam felé támasztott elvárásoknak megfeleljek. 

Lényeg, ha nem szeretsz hosszú bejegyzéseket olvasni: Ez olyan Gattyán György féle "Nyomd meg a gombot" lájkhajhász bejegyzés volt, amiből annyit tudtál meg, hogy lesz egy újabb napló, amiben majd akadnak tippek. Szóval a végére egy ide nem illő zeneszöveg:
"A nap kiszívja a nyakam körbe
Ez a garbó tesz majd megint tönkre"

Vágjunk bele fényes nappal az éjszakába:
#1 ATP: Nishioka Yoshihito - Kwon Soon Woo 2,5 szett felett (2.33)

Mogács Dániel fontos kérdését továbbítanám:
Hová tűnnek a zoknik? Egy idő után elvonulnak meghalni, mint a vadállatok? Még soha nem dobtam ki zoknit, mégis mindig kell újat venni!

Sosem árt egy jó piros tippel kezdeni az évet, az megalapozza a hangulatot.  ;D

#2 NBA: Cleveland - Memphis: Memphis győzelem (2.25)

Okosság
Nagyon nehéz ezt a meccset elengedni. Tudom, hogy Memphis back-to-back, de legalább a csapat jelentős része bevethető. Nagy győzelemből jönnek, alapból azt mondanám, hogy Cleveland, de a hazaiaknál kidőlt a komplett periméter. Sokan csodálkoztak, hogyan lett ilyen jó a Cavs? Egyetlen magyarázat: Ricky Rubio. A spanyol irányító óriási rutinnal és intelligenciával rendelkezik, amelyik csapatnál az elmúlt években "lerakta az alapokat", azok most a legjobbak között vannak: Utah és Phoenix (a Minnesote kivétel, de kedvenc csapatom egy zsák krumplit ér, még akkor is, ha a PO-ért küzdenek). Szóval Rubio megsérült, Garland és Rondo nem bevethető, gyakorlatilag nem maradt labdabiztos játékosa a csapatnak, aki a támadásokat szervezze (Rubio hathatós segítségével lettek ennyire jók). A Memphis sikere a Brooklyn ellen csalóka, mert rendkívül sima meccs volt, szóval nem szakadtak meg a Macik. Én 1.60 környékére tenném a vendég sikert, szóval ebben van érték.

"Okosság"
Keresgéltem az elmúlt években megfelelő "injury and suspension" oldalakat labdarúgásban. Régebben az esetek többségében időben és pontos adatokkal frissítették őket, de ez az elmúlt időszakban megváltozott. Ezért az alábbi módszer mellett tettem le a voksom: azokat a ligákat, amiket kiírtam magamnam és próbálom követni, ott a csapatok közösségi médiás oldalait nézem (Twitter, olykor Instagram), pluszban még a szurkolói fórumokat, mivel ők a leghitelesebbek. Ebből csináltam egy szimpla táblázatot, amit minden forduló (játéknap) előtt frissítek, de úgy, hogy már előre ki vannak írva a fontos játékosok. Olyanokra nem frissítek, akik mondjuk 22. helyen állnak a keretben és még a portás is előbb lép pályára.


#3 Osasuna - Cádiz: X2 (2.16)
#4 Alavés - Bilbao: X2 + 2,5 gól alatt (2.00)
#5 Sevilla - Getafe: Sevilla 1,5 gól alatt (1.74)
#6 Granada - Barcelona: 1X (2.18)
#7 Lens - Rennes: Lens DNB (1.97)
#8 Detroit - Orlando: Detroit (1.74)

#9 Konyaspor - Sivasspor: Konyaspor nyer (2.20)
#10 Bologna - Varese: Varese 79,5 pont alatt (1.83)
#11 Bonn - Hamburg: Bonn 82,5 pont alatt (1.83)