Premier League 2021/22

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Nekem volna egy szentségtörő kérdésem így kivülállóként (már rég nem érdekel a labdarúgás, s ebből kifolyólag nincs kedvenc csapatom sem).

Szóval mitől olyan óriási érdem, ha valaki 5, 10, 50 éven keresztül ugyanannak a csapatnak drukkol?

Idézetet írta: Alk Dátum október 25, 2021, 17:46:27
Szóval mitől olyan óriási érdem, ha valaki 5, 10, 50 éven keresztül ugyanannak a csapatnak drukkol?
Nem szentségtörő kérdés. Egyáltalán nem az.
Szerintem nem érdem. Semmilyen érdem.
Maximum érzés.
Néha jó érzés, néha pedig nem annyira jó érzés.

Szerintem sem szentésgtörő kérdés. Részemről szerelem, és az meg jóban-rosszban kitart, kupa vagy nem kupa nem számít, és egy játékos sem lehet nagyobb egyetlen klubnál sem. Ez utóbbi, ami számomra ebben a topikban, ebben a témában jelenleg ezt az egész érzést megrontja. Én így gondolom, nem érzem érdemnek, csak végtelen szerelemnek.

Lehetséges, hogy nagyon messze vagyok a megoldásoktól, de úgy vélem, ha valamelyik klubnak 10, 20 vagy 50 éven át szurkol az ember, az átformálja őt. Olyan ez, mint a házasság: megtanulunk mindent a másikról, bajban is kitartunk, nem futunk el első adandó alkalommal, ha valami nem úgy megy, mint ahogyan azt elképzeltük.

Megfigyeltem életem során, hogy azok, akik egyszerre 2-3 vagy akár 4-5 top klubnak is szurkolnak, azok nehezen viselik a kudarcokat. Kell számukra valami biztos pont, valamelyik klub, amely biztosan sikereket hoz. Ezek az emberek aztán – ha véletlenül nincs siker -, akkor azt írják, hogy de 1-2 éve nyertünk, mindig mi vagyunk a legjobbak (valamelyik klubja).

Akik játékosokkal ,,mennek", azoknál is hasonló dolgot vettem észre. Elsősorban a Ronaldo szimpatizánsoknál, ugyanis minek a jelképe a portugál? A tökéletességre törekvés, sikeresség, ha pedig valami nem úgy megy, ahogyan elképzeljük, akkor lelép. Ronaldo is úgy variálja a sztárcsapatokat, ahogyan más a gatyáját. Ő nem lenne képes 10-15 évet egy top csapatnál kitartani, mert nem ilyen alkat, ahogyan a szurkolói sem.

Számomra mindent elmond egy emberről, milyen csapatoknak és versenyzőknek szurkol. Ebből kiolvasható, hogy ő a kemény és megalkuvás nélküli munkát részesíti előnyben a kreativitással és az ösztönösséggel szemben, vagy épp fordítva (a kettő együtt is létezik, de eléggé ritka). Peshark esete jó példa, ugyanis amellett, hogy Ronaldónak szurkol, Nadal is a kedvence. A két sportoló rendkívül hasonló, nem voltak sohasem a legtehetségesebbek (valószínűleg ebből a szempontból sohasem lesznek a sportáguk legjobb három, öt vagy tíz versenyzője között), de akartak. Küzdöttek.

És abban teljesen egyetértek Pesharkkal, hogy felesleges összehasonlítani őket, ugyanis Cruyff-ot sem mérték Gerd Müllerhez. Müller kiváló támadó volt, fantasztikus csatár – ahogyan Ronaldo is, több a hasonlóság köztük, mint az elsőre gondolnátok -, míg Cruyff egy ösztönös zseni, korszakának legjobbja. És azért vontam párhuzamot, mert tökéletesen illik a Ronaldo – Messi ,,afférra". Azóta hosszú évtizedek teltek el, Müller rekordjai szinte az elmúlt 10 évig éltek, igazi gólgép volt. Cruyff? Nem nyert vb-t, nem nyert Eb-t, de a történelembe úgy vonult be, mint a világ top5, de sokak szerint 3 játékosa. A mai napig hivatkozási pont a labdarúgásban, ahogyan Messi is az. Akihez hasonlítanak, akihez mérik a többieket, Ronaldót is.

Mi történt Gerd Müllerrel? Ronaldo kapcsán a megannyi gólrekord ugrik be, fontos találatok, Müller is pontosan ilyen volt, válogatottban is fosta a gólokat (rekorder mutatóval rendelkezik), eldöntött BEK-döntőt, illetve világbajnoki és Európa-bajnoki fináléban is az ő találata döntött, mégsem beszéltünk úgy róla, mint GOAT, netalán top5-ös játékos (esetleg top10, de inkább top20), pedig statisztikái alapján jobb volt, mint Ronaldo. Egyszerűen azért, mert nem volt olyan hatása a játékra, mint mondjuk a hollandnak, vagy később Maradonának. Az overhype jelen esetben egyetlen személynek köszönhető Ronaldo kapcsán: Jorge Mendes. Ennek is megvan az oka, de az egy sokkal hosszabb bejegyzés lenne. 

Számomra idegen, mások számára pedig talán érzékeny témát feszegettünk, mégis működött. Köszönöm!

Akinfenwa családjában is volt némi ellentét a hétvégén :D

Senkit nem akarok megbántani, de Ronaldo ISTEN. Az, hogy all time top10-es nem kérdés, inkább az a kérdés, első vagy második.
Eleve nem lehet jobb Pelé, Maradona, Puskás meg a többiek a múltból, hisz az a foci, amit ők játszottak, és az a foci, amit CR-ék, nem ugyanaz a sport. Fizikalitás, dinamika, eleve megtagadjátok az evolúciót ezzel. Nem lehet jobb, aki 30-40 évvel ez előtt játszott, ezzel kb. az evolúciót kérdőjelezitek meg. Az akkori korok legjobbjai nem lehetnek jobbak, mint a mostani kor legjobbjai. Pelé, Maradona és a többi ász a múltból jobb volt, mint egy mostani átlag játékos. De nem lehet jobb a jelenkor legjobbjainál. Nonszensz, amit írtok.
Meg mi a jó mérőfoka? Mi a jó mértékegysége? Szubjektív dolog. Nem tudod mérni, mint az úszásnál, futásnál az eredményt. Ahogy pl. nekem egy latinos barna lány tetszik, lehet valakinek a szőke magas svéd típus jön be. De a fejlődést nem lehet megkérdőjelezni. Az a pornósztár, akit 15 éve Istennőnek hittél, manapság egy senki. Az az autó, amely 10-15 éve meseautó volt, manapság semmi. És ugyanígy jönnek majd az újak. Lehet már Mbappé az új CR, lehet még nem is ismerjük. De majd aki a következő évek sztárja lesz, az jobb lesz, mint CR és Messi.

Még esély se volt időben végigolvasni az oak hsz-t, de pecápa nyomta a thank you-t ;D

Idézetet írta: TiB Dátum október 25, 2021, 20:04:59
Még esély se volt időben végigolvasni az oak hsz-t, de pecápa nyomta a thank you-t ;D

Hisz ismersz, tudod hogy eleg volt az elso mondat es nyultam a koszonethez, de csak a zsebkendo utan.. ::)

Idézetet írta: peshark Dátum október 25, 2021, 20:09:00
Hisz ismersz, tudod hogy eleg volt az elso mondat es nyultam a koszonethez, de csak a zsebkendo utan.. ::)

Pont ezen gondolkodtam, hogy nem akarlak ám gátolni semmiben. Manapság elfogadott, hogy ami kijárat, az bejárat is lehet, ne foglalkozz az elavult nézetekkel. Instat lájk gondolom ment az instán a csatolt fotóra, de ilyen alsógatyeszed már van?

#115 október 25, 2021, 20:21:49, sportbettorpro
Érdekes, hogy Van Bastent top 10-be (azt hiszem, 8.-nak) választották többször is, igaz, ez még 2000 körül volt, mikor még az igazi Ronaldo sem fért be. Müller szerintem nagyszerű játékos lehetett, az egyik legnagyobb. Ronaldinho és C. Ronaldo azért nem a legnagyobbak kategória, lehetnek valakinek a kedvencei (bár érdekes ízlésük van), de a top 3 közelében sincsenek. C. Ronaldóból pl. nagyrészt hiányzik a nagy fokú játékintelligencia, zsenialitás, játéka eleganciájáról, szépségéről nem beszélve. Komolytalan egy ilyen üresfejű atlétát a legnagyobb lángelmékkel egy lapon említeni. Így is csak példátlan szorgalmának, kitartásának köszönheti, hogy beszélünk róla. Ronaldinho tehetsége sokkal nagyobb volt, a hozzáállása azonban ellentétes.
Anno Friedenreich is rúgott állítólag 1400 gólt, Bican is sokat lőtt, Matthews 50 éves koráig játszott, mégsem tartjuk őket a legjobbnak. C. Ronaldo valamivel nagyobb játékos (vagy nem), de nem a legjobb.
A futball valóban fejlődik, és ma már átlagosok játékosok lennének az akkori korszakosok, azonban ebben nem lehetünk biztosak, hisz nevelkedhetnének ők is a mai körülmények között vagy a maiak az akkori körülmények között, és lehet, hogy meglepő eredményeket kapnánk. Továbbá nem csak az abszolút teljesítmény számít, elég lehet annyi is, hogy valaki kiemelkedett egy korszakban, megelőzte a korát, és egyes képességek (pl. technika, gondolkodási gyorsaság, játékintelligencia, rúgótechnika) mérhetőek lehetnek különböző korokban is. Vannak korszakos sportolók más sportágakban is, pl. Kaszparov, Michael Jordan, Sugar Ray Robinson, Michael Phelps, akiket a legnagyobbak közt tartanak számon, pedig ma Milák Kristóf is leverné az idejüket. Ugyanez az élet minden területére igaz.
Szerintem is sokat elárul valakiről, milyen csapatokat, játékosokat kedvel.

"Ronaldo is úgy variálja a sztárcsapatokat, ahogyan más a gatyáját. Ő nem lenne képes 10-15 évet egy top csapatnál kitartani, mert nem ilyen alkat, ahogyan a szurkolói sem."

Ez most komoly? ??? Real 2009-2018

"Ronaldinho és C. Ronaldo azért nem a legnagyobbak kategória, lehetnek valakinek a kedvencei (bár érdekes ízlésük van)"

Ugyanaz a kérdés, ez komoly? :) Ronaldinho a mosolygó zseni, őt azt hittem mindenki szereti ??? Nálam a legnagyobbak között van a helye.

Idézetet írta: TiB Dátum október 25, 2021, 20:18:12
Pont ezen gondolkodtam, hogy nem akarlak ám gátolni semmiben. Manapság elfogadott, hogy ami kijárat, az bejárat is lehet, ne foglalkozz az elavult nézetekkel. Instat lájk gondolom ment az instán a csatolt fotóra, de ilyen alsógatyeszed már van?

Egy darabig humoros lehetsz (valakinek), de nem kellene minden határon átmenni és mindenkit ok nélkül baszogatni szerintem. Én befejeztem a veled folytatott beszélgetéseket.

@Latzka , ha a top 30-at vagy 50-et a legnagyobbaknak nevezzük, nem csak a top 10--15-öt, akkor a legnagyobbak egyike.

Idézetet írta: peshark Dátum október 25, 2021, 20:32:51
Egy darabig humoros lehetsz (valakinek), de nem kellene minden határon átmenni és mindenkit ok nélkül baszogatni szerintem. Én befejeztem a veled folytatott beszélgetéseket.

Megértelek, ez nehéz folyamat lehet a coming outig. Azt hittem, csak fociról szól, ne haragudj. :(

https://m.youtube.com/watch?v=CS9OO0S5w2k