Háború Ukrajnában

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Azért ez sem igaz teljesen, ugyanis Szovjetunió felbomlása után, Donyeck és környékén fele-fele arányban éltek oroszok és ukránok. Majd, amikor a régió Ukrajna egyik legjobban prosperáló területe lett - sok befektetés stb. -, míg az oroszoknál pocsék állapotok uralkodtak, megváltozott minden. Még a 2000-es évek elején Putyin seggében sem volt a donyecki rész, majd látta, milyen lehetőségek rejlenek benne. A fellendüléssel arányosan lett egyre nagyobb az orosz lakosság aránya, ahogyan az sem véletlen, hogy ukrajnai egyetemeken is olyan oroszok tanulnak, akiknek családja Oroszországban él (jobb oktatás stb.).

A másik dolog, ha Putyinnak tényleg Luhanszk és Donyeck kell, akkor mit is keres Kijevnél és miért beszél nácitalanításról? Miért kezdi el bombázni azokat a régiókat, amiknek semmi köze sincsen Luhanszkhoz és Donyeckhez? Az a baj, hogy a régió lakosságának 15-30%-a rohadtul benyelte ezt a putyini propagandát, olyan, mintha egy könyvből olvasott mesét hallanék vissza, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rengeteg anomáliát tartalmaz, ami kapcsán el sem gondolkoznak azok, akik ezt próbálják továbbítani, csak mondják a mantrát. Elkeserítő, mennyire nem használja a társadalom egy jelentős része az agyát, ha így tennének, Putyin már fasorban sem lenne.

En csak azt nem értem ha 100.000 euroig vissza kapja a nép a pénzét az orosz bankoktól, vagy az álamtól akkor 100.000 feletti hiteleknél ez miért nem érvényes, vagyis miért csak a kisember bukhat , nem a fair play játék a lényeg?

Igy van! Luhanszk és Donyeck csak ürügy volt! Az a probléma, hogy Ukrajna durván elkezdett közeledni a Nyugathoz és NATO-hoz! Bármi módon, de Békét kellene kötni ez a rombolás és emberi szenvedés ez szörnyű!  :'(  :'(  :'(

Azt azért ne felejtsük, hogy Putyin is aztán ide-oda ugrál, ha magyarázni akarja a cselekedeteit. Először voltak az említett területek, utána, hogy tart a NATO terjeszkedésétől (a mi tagságunkkal is baja van), nácitlanítani akar vagy mi a sz*rt, fél, hogy az ukránok atombombát gyártanak stb.

Na, így tegyétek le a fegyvert. Ha pedig túl könnyen belemész az ilyen követelésekbe, azok könnyen folytatódhatnak a végtelenségig.

Zelenszkij kötelességtudata, bátorsága és hazaszeretete szerintem extrém módon példaértékű. De ugye mindenki azt gondol, amit szeretne, nekünk - az orosz néppel ellentétben - még megvan ez a jogunk.

Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Vajdaság a magyaroké, kb. annyira, mint Donyeck, Luhanszk és Krím az oroszoké. Érdekes módon 15 évig semmi probléma nem volt ezzel, aztán jött Putyin, is hirtelen itt megszaporodtak az orosz-ukrán konfliktusok. Csak a hülye nem látja, hogy ezt az egészet az oroszok gerjesztették. Kb. olyan ez, mint amikor Orbán elmegy Tusványosra nagymagyarkodni. Csak amíg a magyarokon röhögnek, mert nincs haderőnk, addig sajnos ennek az őrültnek van.

Soha nem fogják letenni a fegyvert az ukránok, és egyetértek velük. Én sem tenném, az országokról van szó. Ha az én hazám lenne, én is meghalnék érte, mert azt soha nem adjuk. Ha ezt ukrán nemzeti büszkeségnek tekintet, akkor neked fogalmad sincs a hazaszeretetről. Nacionalizmus? Ez? Magyaroszágon több a nagymagyar zászló, mint Ukrajnában.

Én drasztikusan látom, vagy elpusztul Ukrajna vagy kiverik az oroszokat. Béke nem lesz, de jobb is így, mert ez megmutatja a Putyin igazi énjét. Pária lett ez a barom... Ha megadná magát Ukrajna, az csacskaság lenne részükről. Olyan még nem volt, hogy egy Kozák megadta volna magát, pláne a ratyi ruszoknak.

#80 március 08, 2022, 18:16:08, csabax
Idézetet írta: sportbettorpro Dátum március 08, 2022, 14:05:57Szerintem is békére lenne szüksége Ukrajnának, semmi értelme az ellenállásnak valószínűleg. Sőt, neki még jobb is lenne, ha lemondana az amúgy is de facto már orosz területekről (meg esetleg még valamennyiről), meg ha nem lépne be a Nato-ba, semleges maradna. Így viszont iszonyatos károkat fognak elszenvedni, rengeteg áldozat lesz, hatalmas anyagi kár, több millió menekült. Egy rátermett, igazi államférfi vezetésével talán jól döntenének. :'(  :'(  :'(
Ha eltekintek a háborútól, akkor ez valami ilyesmi?

Van egy boldog család: sikeres férj, gyönyörű feleség és két szép tizenéves lány. Az egyik napon betör hozzájuk egy erőszakos srác. Összeveri a férjet és megerőszakolja gyönyörű feleséget.
- "Hűha, ennek fele sem tréfa!" - gondolja a megvert férj. Majd arra gondol, hogy békére lenne szükség, s ezért a nagyobbik lányát is felajánlja az erőszakos betörőnek, hogy erőszakolja meg a nagylányt is. Hátha megnyugszik.
A betörő megerőszakolja a nagyobbik lányt is, majd ismét elveri a férjet.
- "Na, ez a békülés nem jött be!" - gondolja a nagyon megvert férj. Majd ismét arra gondol, hogy békére lenne szükség, s ezért a megerőszakolt feleség és megerőszakolt nagylány után a kisebbik lányát is felajánlja az erőszakos betörőnek, hogy erőszakolja meg a kislányt is. Hátha megnyugszik.
A betörő megerőszakolja a kisebbik lányt is, majd ismét elveri a férjet.
- "Nahát! Ez tényleg nem tréfa! Ez a békülés sem jött be!" - gondolja ismét az immár nagyon-nagyon megvert férj. Majd arra gondol, hogy mindenképpen békére lenne szükség, mert ha nem, akkor ismét kapni fog a pofájára. Ezért aztán ételt-italt ad az erőszakos betörőnek. Hátha megnyugszik.
A betörő eszik-iszik, majd ismét elveri a férjet. Távozáskor ráijeszt a megerőszakolt feleségre és a megerőszakolt tizenéves lányokra, majd a családfőhöz fordul, hogy "nesze, csávókám, itt van a jutalmad, te besz@ri" és dirr-durr, agyonlövi a férjet.

Vagyis a szavaiddal:

Szerintem is békére lenne szüksége a családnak, semmi értelme az ellenállásnak valószínűleg. Sőt, a férjnek még jobb is lenne, ha lemondana az amúgy is de facto már megerőszakolt feleségéről és megerőszakolt lányairól (meg esetleg még a házáról is). Így viszont iszonyatos károkat fog elszenvedni, rengeteg áldozat lesz. Egy rátermett, igazi férfi talán jól döntene. :'(  :'(  :'(


Lassan Putyinnak olyan Kijev, mint Hitlernek Sztálingrád ! Buda Péter szerint itt a vallás is közrejátszik. Mi vagyunk a hanyatló nyugati kereszténység, míg ők a tiszta ortodox értékrendet vallók. Viszont azon a területen élnek muszlim vallásúak is...
Amikor mondja, hogy ortodox papok rakétákat szentelnek... hát az akkor mi?

https://twitter.com/chaotisch_gut/status/1498489491589406722

Szerintem Putyint csak belülről lehet megbuktatni, de lassan tényleg az oroszokon röhög mindenki. Rossz haditerv, utánpótlási vonalak védtelenek, a katonák képzetlenek, felszerelés gyenge... parancsnokság totál káosz. Abban egyet értek az ukránok az utolsó emberig harcolni fognak a hazájukért.
Nehéz hiteles információt szerezni, mert mindkét oldal a saját oldaláról közelíti meg a dolgokat.
3 hete tart ez az őrület... és jönnek hírek Szíriából, Szomáliából, hogy csapat mozgások vannak. Gyanúsan lapít Kína... Tajvan-t nagyon kinézték maguknak.
Szerintem ebben a hónapban sem lesz béke. Ti hogy látjátok? 

7 és 8 éves elemzés de mintha most vették volna fel:



Az oroszok sajnos kénytelenek lesznek elfoglalni Ukrajna nagy részét, főleg Kijevet. Máshogy nem megy. Ahhoz, hogy egy ellenséges ország kapituláljon, békét kössön vagy lemondjon területekről, az egészet kell legyőzni. Az nem működne, ha csak oda vonulnának be az oroszok (talán észre sem vennék az ukránok). Szerintem eleve nem fogják elfoglalni egész Ukrajnát, max. a keleti felét, még az is nehezen megy, a nyugati fele még oroszellenesebb. Talán egy ilyen keleti sávot elcsatolnak majd, Odessza környékétől, a tengerpartról északkelet felé.
Lehet, hogy tévedek, de nem sok esélyt látok az ukrán győzelemre. A városharcok viszont borzasztóak lehetnek, mint mindig. És sokáig eltarthatnak, akár egy hónapig is.

#85 március 08, 2022, 19:02:11, Milán
Tegyük fel, hogy egy nagyon szar forgatókönyv szerint Magyarország észak-keleti szomszédja Oroszország lesz.

Kiváncsi vagyok, hogy ti ezt hogyan reagálnátok le? Pl. menekülnétek? Mert ma Ukrajna, holnap Magyarország?

Egyébként személyes "félelmem", hogy ha igazak az infók, hogy rengeteg orosz pénz került a balkáni államokba, valahogy a terjeszkedést így tudnám elképzelni (ami remélhetőleg csak egy horror álom):



Nyilván itt most hozzá lehetne venni Csehországot is, vagy akár kihagyni Lengyelországot, de valahogy úgy képzelem el, hogy a vonal Magyarországon jönne át, le a balkánba. És nem feltétlenül az, hogy ez lenne az új Oroszország, inkább ezek a határi államok orosz befolyás alatt lennének. Magyarország egyébként ma is az.

Egyébként Oroszországot meg lehetne fékezni: gáz és kőolajat senki ne vegyen tőlük. Ennyijük van nekik.

Idézetet írta: Milán Dátum március 08, 2022, 18:56:54Tegyük fel, hogy egy nagyon szar forgatókönyv szerint Magyarország észak-keleti szomszédja Oroszország lesz.

Kiváncsi vagyok, hogy ti ezt hogyan reagálnátok le? Pl. menekülnétek? Mert ma Ukrajna, holnap Magyarország?

Egyébként személyes "félelmem", hogy ha igazak az infók, hogy rengeteg orosz pénz került a balkáni államokba, valahogy a terjeszkedést így tudnám elképzelni (ami remélhetőleg csak egy horror álom):

Így van, Szerbia ugye elkötelezett oroszpárti (ha Djokovic nem szól bele a politikába  ;D), Montenegróban pedig elég csak a Kotori-öbölre gondolni, ami gyakorlatilag orosz nyaralóhely. Az albánok és a koszovóiak nem bírják az oroszokat (illetve szerintem a horvátok sem), de a régió többi államának nincs vele baja (vezetői szinten gondolom).

A kérdés viszont nehézkes, hogy mit kéne csinálni. Magyarországon szintén van egy nem elhanyagolható réteg, amely örülne az orosz megszállásnak (legalábbis ezt gondolják most, aztán amint itt vannak, máshogy látják majd). Az én véleményem az, hogy aki elmenne az országból, az nem feltétlenül csak a háború miatt tenné. Az országunk rendkívül megosztott, jövőkép sem rózsás (semmilyen szempontból). Aki nyugodtan akar élni, az szerintem háború nélkül is elmegy.

Legyünk reálisak: ha az oroszok úgy döntenek, irány Budapest, akkor a magyar honvédség még az EU-val és USA-val sem tud megvédeni, mert az oroszok többen vannak (és itt nem ukrán-orosz arányokra gondolok, hanem mondjuk grúz-orosz arányokra...). Hiába a számunkra kedvező domborzati viszonyok (folyók, hegyek, amik lassítják az előrenyomulást), ezzel csak időt tudunk nyerni (pár hetet, esetleg hónapot), háborút nem.

Kiindulva abból, hogy mit művelnek Ukrajnában, ha itt le akarnak bombázni mindent (mert máshogy nem boldogulnak), akkor pillanatok alatt megvannak, sajnos. Az oroszok 250 ezer főt meghaladó ukrán vásorokkal nem bírtak, nálunk mindössze Budapest nem sorolható ebbe a kategóriába...  (természetesen olyan dolgokkal nem számoltam, mint meggyengült orosz haderő, csak szimplán azzal, velünk mire mennének "egy az egyben")

Idézetet írta: Milán Dátum március 08, 2022, 19:04:41Egyébként Oroszországot meg lehetne fékezni: gáz és kőolajat senki ne vegyen tőlük. Ennyijük van nekik.
Csak az a baj, hogy nekünk meg még ennyink sincs.  :)


Idézetet írta: Milán Dátum március 08, 2022, 18:56:54Tegyük fel, hogy egy nagyon szar forgatókönyv szerint Magyarország észak-keleti szomszédja Oroszország lesz.

Nagyon borúsan látod, még arra is kevés esélyük van, hogy egész Ukrajnát elfoglalják. Ha sikerülne is a megtartásába belerokkannának. Ezt a háborút már akkor elvesztették amikor átlépték a határt.