csabax tippek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 6 vendég van a témában



Idézetet írta: csabax Dátum április 25, 2015, 14:52:05
Pandurii Targu Jiu - nem    FC Targu Mures v Pandurii Targu Jiu (Kapott gól nélkül játssza le a mérkőzést)    25/04/2015    Egyik sem    1.30  :great:
9. perc: 1-0

Torino - Juventus: Superga hatalmas tragédia volt

Régebben sok esetben tényleg egyenlő erők küzdelmét hozta a torinói városi rangadó, de az 1949-es supergai légikatasztrófa óta ez a párharc nem több, mint egy focimeccs a sok közül. Torino város legnevezetesebb épületéről, az olasz nemzeti filmmúzeumnak otthont adó monumentális Mole Antonellianáról kapta a Derby della Mole nevet a mérkőzés.

Hosszú ideje már csak azért élvez kiemelt jelentőséget a rangadó, mert városi riválisok mérkőznek meg egymással, s az ilyen jellegű összecsapások mindenhol a világon több figyelmet kapnak az egyéb mérkőzéseknél. És ahogyan lenni szokott az ilyen esetekben, a gyengébb csapat általában felszívja magát a nála lényegesen erősebb városi rivális elleni összecsapásra, s bár az esetek többségében ennek nem veszi hasznát, olykor meg tudja tréfálni nevesebb ellenfelét. Jelenleg a Torino és a Juventus esetében is ez a helyzet.

Mindent megnyert a Juve

A torinói városi párharc egyik résztvevője, nevezetesen a Torino FC már csak néhanapján tud kitörni a középszerűségből, általában az olasz élvonal középcsapata, de még az is előfordul, hogy a Serie A és a Serie B között liftezik, míg a párharc másik résztvevője, a Juventus, nem más, mint Olaszország rekordbajnoka és a világfoci egyik legeredményesebb egyesülete. A Juve csak egyetlen szezonban, éspedig a 2006-2007-es idényben nem szerepelt az olasz élvonalban, amikor a Calciopoli botrány miatt visszasorolták a másodosztályba, máskor mindig élvonalbeli klub volt.

Érdekes módon ezzel – mármint azzal, hogy az előbb említett idényben kénytelen volt a másodosztályban szerepelni, amit nagyon simán megnyerve jutott vissza azonnal az élvonalba – tovább nőtt az amúgy is elképesztő és bámulatos eredményességi mutatója: a Juventus már nem csak azzal büszkélkedhet, hogy azon nagyon-nagyon kevés egyesületek közé tartozik, amelyek megnyerték a világ összes jelentős focitrófeáját, hanem azzal is minden bizonnyal egyedülálló a világon, hogy a rangos kupák mellett még másodosztályú elsősége is van. Igen, jól olvasták: az olasz és a világfoci összes jelentős trófeáját megnyerte a Juventus.

Kubala szerencsés volt

Egykoron nagyon rangos volt a torinói rangadó. Az 1940-es években például az akkoriban az AC Torino nevet viselő együttes sorozatban ötször nyert olasz bajnoki aranyérmet és rekordokat rekordokra halmozva Grande Torino becenéven a világfoci valaha volt egyik legnagyszerűbb csapatává vált. Sajnos tragikusan ért véget eme nagyszerű csapat története: 1949. május 4-én a Benfica elleni barátságos mérkőzés után Lisszabonból hazatérő olasz csapat repülőgépe lezuhant a Torino melletti Supergánál. Harmincegy halálos áldozata volt a légikatasztófának, azaz az összes utas - köztük a Grande Torino 18 focistája, a klub vezetősége és a csapatot kísérő újságírók -, valamint a repülő teljes legénysége meghalt. A legnevesebb áldozat minden bizonnyal az a Valentino Mazzola volt, aki a torinói együttes és az olasz válogatott csapatkapitánya volt, s aki nem más, mint egy másik legendás olasz focista, Sandro Mazzola édesapja.

Magyar vonatkozása is van a supergai tragédiának. Kubala Lászlónak, az akkori időszak egyik magyar sztárfocistájának is a repülőgépen kellett volna lennie. Őt nagyon le akarták igazolni az olaszok, s bele is egyezett, hogy játszik egy barátságos meccset az AC Torino színeiben, de a fia betegsége miatt lekéste a gépet. Így történt, hogy az FC Barcelona későbbi szupersztárja - az a Kubala, akinek csodálatos játéka miatt új stadiont kellett építeni a katalán városban (Nou Camp) - életben maradt.

Superga után a Torino sohasem közelítette meg azt a szintet, ahol előzőleg volt. Jelenleg már beszélni sem érdemes a két torinói csapat közötti különbségekről, mert minden téren nagyon sokkal jobb a Juventus. Természetesen ettől függetlenül olykor még érdekesek a torinói városi rangadók, hiszen ezekre mindig nagyon felszívják magukat a Torino FC játékosai. Számukra ezek a meccsek jelentik az adott idény fénypontját, amikor rájuk is irányul a reflektorfény és megmutathatják, hogy nem annyira gyengék, mint amilyenek valójában.

Bikák kontra Zebrák

Sportfogadási szempontból nem nevezhető könnyű esetnek a bármikori Torino - Juventus mérkőzés. Alapjában véve ugyan békés a párharc, ám olykor mégis előfordul, hogy elszabadulnak az indulatok és sok a durvaság az összecsapásokon. Nyilván az lenne az ideális, ha előre lehetne tudni az ilyesmit, de sajnos ez nem így van. Talán az is elmondható a torinói csatározásról, hogy a durvaság többnyire nem a pályán, hanem a szurkolók között a lelátón vagy még inkább a stadion kívül jellemző. Általában nagyon alacsonyak a Zebrákra (Juventus) kínált szorzók, ezért érdemes naprakészen lenni a Bikák (Torino) formájával kapcsolatban, hiszen jobbára a rájuk ajánlott szorzókban van érték.

Benfica - FC Porto: A portugál klasszikus

Nyilván nem véletlen, hogy az Ibériai-félsziget két országában is klasszikusnak nevezik a népszerű focicsapatok mérkőzéseit: Spanyolországban ,,El Clasico", Portugáligában pedig ,,O Classico" a név.

Spanyolországban ez eléggé érthető, hiszen a két gigász, a Real Madrid és az FC Barcelona nagyon kimagaslik az élvonal mezőnyéből, ám Portugáliában három neves csapat van: Benfica, Sporting, FC Porto. Külön megnevezés is van (angolul ,,The Big Three", portugálul ,,Os Tres Grandes"), s a luzitánok úgy oldották meg a dolgot, hogy a Benfica - FC Porto derbi az ,,O Classico", a Benfica - Sporting rangadó a lisszaboni derbi (Derby de Lisboa) nevet kapta, míg a Porto - Sporting meccsnek nem adtak külön nevet, hanem csak kiemeltként kezelik a két gárda rivalizálását.

Hagyományos a rivalizálás

A Benfica és az FC Porto párharcának esetében mintegy maguktól jöttek a dolgok: Portugália két legnagyobb városának azon focicsapatai mérkőznek meg egymással, amelyek nem csak a leggazdagabbak, de az ország legsikeresebb és legnagyobb hatású labdarúgó egyesületei is, ráadásul mindketten magasan jegyzettek a nemzetközi mezőnyben.  Sőt, nem csak a sportban, hanem politikai és kulturális téren is hatalmas a rivalizálás a két nagyváros között. Az is párhuzam a spanyolországi névrokon rangadóval, hogy amíg a kezdetekben csak a Benfica és az FC Porto élvonalbeli összecsapásait illették ezzel a jelzővel, addig manapság már az összes Benfica-Porto meccsnek - beleértve a kupamérkőzéseket, a Ligakupát és minden egyéb mást - ez a megnevezése. Mármint az ,,O Classico". Mondhatnánk erre, hogy ez már-már természetes manapság, hiszen Portugáliában is - mint bárhol máshol a világon - előkelő helyen állnak az üzletelési és egyéb pénzszerzési lehetőségek.

Manapság jobbára már csak úgy érdemes tekinteni a Benfica - FC Porto derbikre, mint Észak és Dél találkozására, ahol a modernitás és az új erő (Porto) csap össze a régi erővel és a hagyományokkal (Benfica).

Kiegyenlített a párharc

Egyértelmű, hogy a két portugál ,,nagyágyú" összecsapása nem csak Lisszabon és Porto népességének focirajongó részét, hanem egész Portugáliát is lázba hozza. Annyira kiegyenlített a két együttes egymás elleni mérlege és annyira az egyenlő erők küzdelméről szólnak a mindenkori mérkőzések, hogy teljes mértékben felesleges korainak nevezhető tippet adni. Talán az a legcélszerűbb, ha tudja a sportfogadó, hogy nagyon kiegyenlített a mérleg, bármilyen eredmény előfordulhat a rangadókon és csakis a pillanatnyi forma, valamint a szerencse (és egyéb tényezők) döntenek, hogy melyik gárda bizonyul jobbnak az adott napon.

Ugyan nagy a rivalizálás és - mint máshol is a világon - alaposan zrikálják egymást a szurkolótáborok, nem jellemző a durvaság. Természetesen néha előfordul ilyesmi is, de a Benfica - FC Porto meccsekről nem lehet azt mondani, hogy alapjában véve durvák lennének. Sportfogadási szempontból érdemes a csapatok formájára figyelni, a természetesen az esetleges motivációs tényezőkre, valamint a megérzésre is hagyatkozni kell, s ezek alapján eldönteni, hogy érdemes-e avagy nem fogadni a lisszaboni rangadóra.

Gólnélküli döntetlennel zárult a belgrádi rangadó és 7 büntetőlapot osztott ki a játékvezető. Azért kellett a meghirdetettnél későbbre halasztani a mérkőzés kezdését, mert - egyáltalán nem meglepő módon - az ultrák összecsaptak a rendőrséggel.


Idézetet írta: csabax Dátum április 25, 2015, 12:23:20
Felett 1.5    FC Salzburg v SV Ried (További összesített gólok)    25/04/2015    Egyik sem    1.071     :great:
Felett 1.5    Excelsior v PSV (További összesített gólok)    25/04/2015    Egyik sem    1.12     :great:

Nyereményszorzó 1,21

40. perc: 2-0
68. perc: 1-1


#8887 április 26, 2015, 21:05:25, csabax
Fiorentina vagy döntetlen    Fiorentina v Cagliari (Dupla esély)    26/04/2015    Egyik sem    1.11     :noway:
Basel vagy döntetlen    Basel v Lucerne (Dupla esély)    26/04/2015    Egyik sem    1.11     :noway:

Nyereményszorzó 1,23


ezt sikerült ,,jól" kiválasztani  :)

#8888 április 26, 2015, 21:04:07, csabax
Sparta Prague    Sparta Prague v FC Brno (Játékidő eredménye)    26/04/2015    Egyik sem    1.18     :great:
Felett 0.5    Borussia M'gladbach v Wolfsburg (További összesített gólok)    26/04/2015    Egyik sem    1.040     :great:
Zenit St Petersburg vagy döntetlen    Zenit St Petersburg v Arsenal Tula (Dupla esély)    26/04/2015    Egyik sem    1.050     :great:

Nyereményszorzó 1,29


#8890 április 26, 2015, 21:02:33, csabax
Dnipro    Dnipro v Illichivec Mariupol (Játékidő eredménye)    26/04/2015    Egyik sem    1.14     :great:
Fiorentina vagy döntetlen    Fiorentina v Cagliari (Dupla esély)    26/04/2015    Egyik sem    1.11     :noway:
Sparta Prague vagy döntetlen    Sparta Prague v FC Brno (Dupla esély)    26/04/2015    Egyik sem    1.040     :great:

Nyereményszorzó 1,32

#8891 április 26, 2015, 21:00:58, csabax
7.5 felett    Kei Nishikori v Pablo Andujar (1. szett játék összesített)    26/04/2015    Egyik sem    1.12     :great:
Galatasaray    Galatasaray v Gaziantepspor (Nincs fogadás döntetlenre)    26/04/2015    Egyik sem    1.050     :great:
Felett 1.5    Sevilla v Rayo Vallecano (További összesített gólok)    26/04/2015    Egyik sem    1.10     :great:

Nyereményszorzó 1,30

#8892 április 27, 2015, 11:59:44, csabax
Döntetlen, vagy Lyon    Reims v Lyon (Dupla esély)    26/04/2015    Egyik sem    1.18     :great:
Döntetlen, vagy Real Madrid    Celta Vigo v Real Madrid (Dupla esély)    26/04/2015    Egyik sem    1.20     :great:

Nyereményszorzó 1,42

Idézetet írta: csabax Dátum április 26, 2015, 17:28:25
7.5 felett    Kei Nishikori v Pablo Andujar (1. szett játék összesített)    26/04/2015    Egyik sem    1.12     :great:
Galatasaray    Galatasaray v Gaziantepspor (Nincs fogadás döntetlenre)    26/04/2015    Egyik sem    1.050     :great:
Felett 1.5    Sevilla v Rayo Vallecano (További összesített gólok)    26/04/2015    Egyik sem    1.10     :great:

Nyereményszorzó 1,30

10 játék
1-0
43. perc: 2-0

Idézetet írta: csabax Dátum április 26, 2015, 15:15:48
Sparta Prague    Sparta Prague v FC Brno (Játékidő eredménye)    26/04/2015    Egyik sem    1.18     :great:
Felett 0.5    Borussia M'gladbach v Wolfsburg (További összesített gólok)    26/04/2015    Egyik sem    1.040     :great:
Zenit St Petersburg vagy döntetlen    Zenit St Petersburg v Arsenal Tula (Dupla esély)    26/04/2015    Egyik sem    1.050     :great:

Nyereményszorzó 1,29

4-0
90. perc: 1-0
1-0