NBA 2022/23

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Nem rég említettem, hogy szívesen beszélnék egy kicsit a Clevelandről, mert olyan érzésem van idén, mintha egy kicsit kevesebbet kapnék tőlük, mint amit vártam. Ami persze adódhat abból is, hogy talán az én elvárásaim voltak túlzóak (sőt, majdnem biztos). A hozzászólásom előtti cikkben kiválóan össze van foglalva az idei remek védekezésük, úgyhogy én nem is ezzel foglalkoznék most.

De kezdjük egy kicsit korábbról a történetet. Ugye a 2020/21-es szezonban a Cavaliers Keleten a 13. helyen végzett 22-50-es mutatóval. Nem is nagyon figyelgettem akkoriban őket, annyit tudtam, hogy Love nagyon sokat kihagyott abban az évben (összesen 25 meccsen játszott), és a csapat nélküle... szóval láttuk, hogy mennyit ér.

Aztán jött a 21/22-es idény, ahol már play-in helyen zártak a fiúk, és a 44-38-as mutató klasszisokkal jobb volt az egy évvel korábbinál. De ami még ennél is fontosabb, hogy egy olyan Clevelandet láthattunk az egész szezonban, akire érdemes volt figyelni, és akiről már akkor tudni lehetett, hogy ha nem hullik szét a csapat, akkor a következő évben még jobbak lesznek. Love, Markkanen és LeVert játékán kívül akkor kezdtem el figyelni igazából olyanokra, mint Mobley, Garland, Okoro, vagy éppen J. Allen. (És ha már Allent említettem, akkor lehet, hogy még jobb idénye is lehetett volna a csapatnak, ha nem hagy ki 26 meccset a szezonban.) De a lényeg az, hogy már akkor látszott, hogy itt hosszú távon – ahogy pestiesen mondják – talán még akármi is megtörténhet, elvégre csupa olyan 23-24 éves játékos pattogtatott itt, akik szemlátomást évről évre egyre jobbak lettek. Garland ekkorra már 22 pontot átlagolt, E. Mobley 15-öt, Allen 16-ot és az akkor érkező LeVert is kezdett egyre jobban beilleszkedni a csapatba, 13,6-os pontátlaggal.

És akkor jöttek a 22/23-as szezon előtti hetek, amikor kiderült, hogy Mitchell is ide teszi át a székhelyét. Mondanom sem kell, hogy mennyire örültem a hírnek. Soha nem voltam előtte CLE szurkoló, de pont amikor éppen kezdtem megkedvelni őket, akkor jön oda erősítésnek az egyik kedvenc játékosom. Gondoltam, biztos valami nagyon jót tehettem előző életemben, hogy ezt kaptam a sorstól.  ;D

Tovább növelte a boldogságom, hogy az első napokban mindenhol azt olvastam, hogy mennyire örül minden clevelandi játékos DM érkezésének, majd később arról szóltak a hírek, hogy Garland és Mitchell mennyire jól megférnek egymás mellett. Ezek után természetes, hogy már-már a fellegekben jártam, és ha visszanézzük a szezon előtti hozzászólásokat és tippeléseket, akkor látszik, hogy egészen odáig ragadtattam magam, hogy már-már Top3-as bajnokesélyesnek kiáltottam őket ki.

Ennyi a múlt. A jelen pedig az, hogy a CLE ebben a pillanatban a Keleti főcsoport 5. helyén áll, és igazából csak 2 győzelemre van a 3. helytől. Ha így nézzük a dolgot, akkor minden happy, hiszen ebből még bármi lehet, és különben sem az alapszakasz első felében kell megnyerni a bajnokságot. De ami engem mégis zavar, az maga a játék (pontosabban fogalmazva: a támadójáték). Legalább öt vagy hat meccsüket láttam már a szezonban, és ahogy mondani szokták, nekem valami nem klappol. Lehet, hogy túlgondolom a dolgokat, és talán egyszerűen csak arról van szó, hogy idő kell ahhoz, hogy a játékosok összeszokjanak Mitchell-lel, illetve hogy hozzászokjanak az új játékstílushoz. Ha ez így van, akkor én leszek a legboldogabb, de mindenesetre most azt látom, hogy néhány játékos mintha némileg visszafogottabb teljesítményt nyújtana támadásban tavalyhoz képest.

Igazából két olyan dolog van, amit kiemelnék:
1. Garland játéka
2. Egyes játékosok teljesítménye

Garland:
A szezon kezdete óta azt érzem (bár egyre inkább úgy tűnik, hogy csak én beszélem be magamnak), mintha Mitchellben vetélytársat látna. Nem tudom, hogy miért gondolom ezt, hiszen kifelé mindig mindenhol azt kommunikálják, hogy szuper jól megértik egymást a pályán és pályán kívül is. Viszont ha a pályán levő Garlandot nézem, akkor folyton egy olyan játékost látok idén, aki egyre jobban próbál bizonyítani, és ez már-már görcsössé teszi a játékát. Tudom, hogy egy olyan játékosról beszélünk, aki még a 23. életévét sem töltötte be, úgyhogy benne van a pakliban, ha olykor még hullámzó a teljesítménye, de valamiért az van benne, hogy ennél ő jobb – vagy jobb is tudna lenni. Sokszor azt gondolom, hogy talán félti a helyét (elvégre Mitchell-lel és Rubioval három olyan irányítója van a csapatnak, amit nem sokan tudnak überelni), és ez a nagy megfelelési vágy teszi talán őt kissé görcsössé.

Közben vettem a fáradságot és utánanéztem a statisztikáknak, ami azt mutatja, hogy Garland idei átlaga szinte ugyanaz, mint tavaly (21,7, illetve 21,4 pont), dobószázaléka egy minimálisat romlott csak, de szinte ez is ugyanannyi (46,2%, illetve 45%), és triplázásban is szinte ugyanott van (38,3%, illetve 39%). Vagyis a számok – amik ugye köztudottan nem hazudnak – azt mutatják, hogy lehet, hogy mégiscsak én gondolom túl a játékának a visszaesését. Hm... kívánom, hogy így legyen!

Azt még mindenképpen el kell mondanom, hogy nagyon tetszik, ahogy Bickerstaff megosztotta a két játékos pályán töltött idejét. Mind a ketten megkapják a maguk 35-36 percét, de nem az van, mint sok helyen, hogy van egy első sor, aki a negyedek nagy részében a pályán van, majd a negyedek vége előtt 2-3 perccel jönnek a cserék (szinte sorcserével), hanem itt a két játékos szinte mindig együtt kezd, majd egy idő után elkezdik váltani egymást. Természetesen náluk is van átfedés, tehát hogy egyszerre vannak a pályán, de valahogy azt érzem, hogy az edző nagyon jól megtalálta a helyüket.

A többi játékos:
Itt azért van egy olyan apró probléma, ami némileg előre látható volt. Mitchell érkezésével minimálisan csökkentek az eddigi standard játékosok percei és dobásai. A percek ugyan nem túl sokat, hiszen tavaly Markkanen is 30 percet átlagolt, és tulajdonképpen az ő játékidejét tölti most Mitchell a pályán, dobások tekintetében viszont Mitchell egyértelműen többet vállal, mint a finn tavaly. Ezzel talán még nem is lenne gond, hiszen Mitchell úgy hozza a 29,3-as pontátlagot, hogy közel 50%-kal dob mezőnyből. A baj az, hogy a kevesebb játékidő és a kevesebb mezőnykísérlet miatt egyes játékosoknak némileg visszább estek a statjai. Így amikor Mitchellnek is rossz napja van, akkor sajnos becsúszik egy-két nem várt vereség.

Végül még egy pár szó Rubioról. Nagyon kíváncsi leszek arra, hogy a visszatérésével (ami egyes hírek szerint már csak napok kérdése) jobb vagy rosszabb irányba fog-e elbillenni a csapat játéka. Ha játszik, akkor mennyit fog játszani? Kitől veszi majd el a perceket? Miképpen hat majd ez ki azokra a játékosokra? Okoz-e majd ez feszültséget a csapaton belül?

Összességében tehát elmondható, hogy nem rossz ez a Cleveland, de mindenképpen balgaság volt részemről azt várni, hogy már az első – Mitchellel töltött – szezonban csodát fognak tenni. Jó a keret, fiatalok a játékosok, de kelleni fog nekik 1-2-3 év, hogy robbantsanak.

Megdől a nézőcsúcs pénteken

A valaha volt legnagyobb számú nézősereg előtt rendeznek NBA-mérkőzést pénteken, amikor a San Antonio Spurs fogadja a címvédő Golden State Warriorst az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban.


Az ESPN beszámolója szerint a találkozót a texasi gárda korábbi csarnokában, az 1993 és 2002 között otthonául szolgáló Alamodome-ban rendezik, a különleges eseményre pedig extra helyeket is felszabadítottak, aminek köszönhetően 68 000 néző látogathat ki az összecsapásra.
    
A Spurs közleménye szerint eddig 63 592 jegyet adtak el, ezzel pedig biztosan megdől az NBA-rekord. A csúcsot az Atlanta Hawks és a Chicago Bulls 1998-as találkozója tartja, a legendás Michael Jordan utolsó bullsos idényében a Georgia Dome-ban rendezett mérkőzést 62 046 szurkoló látta a helyszínen.
    
A liga történetében ennél egy alkalommal egyébként már voltak többen, a 2010-es All Star-gálán, de az nem tétmérkőzés: azt a meccset a Dallas Cowboys amerikaifutball-csapatának otthonában 108 713 néző tekintette meg.
    
Ez lesz a negyedik mérkőzés az NBA történetében, melyen több mint 50 ezer néző szurkol. Az atlantai találkozó mellett két alkalommal a michigani Silverdome-ban gyűlt össze nagyobb közönség: a Detroit Pistonsnak 1987-ben a Philadelphia 76ers ellen 52 745-en, 1988-ban a Boston Celtics ellen pedig 61 983-an szorítottak.

forrás: MTI

Cleveland, mind oktatófilm

Szokták mondani, hogy majd az adott sztorit oktatófilmként mutatják évek múlva. Ha a Cleveland ezzel a csapattal bajnok lesz, akkor biztos vagyok benne, hogy az építkezésük tananyag lesz. Ehhez kellett két olyan szakember, akik közül meg egy is ritka egy csapatnál, nemhogy kettő.

Koby Altman: Játékosként nem igazán ismert, viszont már egészen fiatalon (30 évesen) bekerült a Cleveland szakmai stábjába, ahol részese volt az első nagy bajnokcsapat születésének. Ott volt a nagy döntéseknél, testközelből figyelhette a Király hazatérését.

Mike Gansey: Mindeközben Gansey a Cleveland "második" csapatánál tevékenykedett, megkapta a legjobb GM-díjat a D-League-ben. Ismerte a második vonalat, illetve folyamatos kapcsolata volt az első csapattal is.

2017. július 24.:
David Griffin helyére Koby Altman érkezik GM-nek, ő pedig egyből Mike Ganseyt jelöli a stábba. Ez a 2017/18-as szezon elején történt, amikor a csapat egy elveszített döntő után megpróbált megújulni.



Ezt az időszakot ismerjük: Kyrie Irving cserét kért (első fontos húzás: elkérték cserébe a Brooklyn első körösét), mert nem akart már egy csapatban játszani LeBronnal, mondván ő is Batman akar lenni. A szezont szinte egymaga LeBron csinálta meg, elvitte a döntőig a gárdát, de ott végül a GSW kisöpörte őket. Altmanék tudták, ezt az öregedő gárdát bontani kell, mert alig akad 30 évnél fiatalabb játékosuk.

A 2018-as drafton a Brooklyn pickből érkezett Collin Sexton (őt pedig tudjuk kiért cserélték el 4 évvel később). A 2019 eseménytelenül telt, de 2020-ban jött Darius Garland, majd 2021-ben Evan Mobley a draftról. Kiemelkedően választottak, de ehhez kellett Gansey munkája, aki tisztában volt az egyetemi erőviszonyokkal, jó forrásokkal rendelkezett.

Az én szememben az egyik legnagyobb húzás, hogy belementek a Harden-transzferbe. Igaz, csak amolyan sokadik opcióként, de épp idén volt erről egy trade elemzés, hogy épp a Cleveland járt a legjobban, hiszen érkezett Jarrett Allen, a hiányzó láncszem centerposztra. Ezek után jött két deal, ami csak hab a tortán: Ricky Rubio megszerzése Taurean Princért, ami az egyik top üzlet volt. A másik, hogy a szintén problémás Larry Nance Jr.-t sikerült elpasszolni Lauri Markkanenért.

Ez az a kategória, amikre szavak nincsenek, hiszen Rubio tapasztalata rendkívül jól jön periméter védekezésnél. Vele tudott szintet lépni a Phoenix és a Utah is. Markkanen pedig lehetett volna jó opció is a csapatba, de sokkal jobban jártak vele a Mitchell-csere részeként. Ha lehetne felhozni egyetlen hibát, akkor az Sasha Vezenkov draftjogának elcserélése volt kvázi a semmiért. Ez hülyeség volt, de a legjobbak is hibázhatnak.

És akkor amiről nem esett még szó, hogy mennyire jól menedzselték a béreket. A jelenlegi keretből a Mitchell - Allen - Garland - Mobley - Rubio örös 2025-ig játszhat együtt, mindezt 114 millióért. A jelenlegi adatok alapján, akkor a sapka 143 millió lehet, magyarán közel 29 milliójuk lesz. Ezen felül még ott van az MLE, amit bármikor ellőhet a Cavs. Ha jönnek még rutinos rókák, akkor ez a keret rendben lesz.

A draftról valószínűleg senki sem fog érkezni, hiszen 2024-es osztályt leszámítva, nincsen elsőkörös cetlijük. Ehhez a kerethez azonban nem is kell már senki a draftról. LeVert szerződése fontos lehet, ha vele megállapodnak, akkor az nagy húzás, ha pedig Love belemegy egy újabb gyűrű reményében egy kisebb összegű szerződésbe (megkapja az MLE-t), maradhat. Ha nem, akkor szerintem bőven akad olyan rutinos róka, aki eljönne egy kis apróért egy bajnoki gyűrű reményében...

Megmondom őszintén, régóta nézek NBA-t, de ennyire tudatosan épített csapat nem sok volt az évek alatt. Védekezésük ligaelit, festékből legkevesebb kapott pont, második esélyből szintén. Ami most sokat segíthet majd, hogy Rubio visszatérésével hatékonyabb lehet a periméter védekezése is, így az összesített pontokat 106 alá tudják tornázni.

Miért bizakodhat a Cleveland? Hívjuk elő a Golden State Warriors legszűbb rotációjához tartozó 8 játékos adatát. Olyan, mintha a mezőnybeli adatokat lemásolták volna. Annyi a differencia, hogy triplából nagyobb volumennel dobott a GSW, de gyengébb hatékonysággal. A Warriors ereje abban rejlett, hogy top3-as védekezésük volt, de ők is csak 111 pont környékén átlagoltak, mint most a Cavs. Ha pedig megérkezik Rubio, aki kvázi friss lesz a szezon második felére, akkor az olyan upgrade lehet, mint tavaly Thompson néhány meccsen.

Telibe amúgy két hónap múlva lesz az Oscar-díj, de LeBron idén is erős alakítást tett le az asztalra közel a hajrához, nálam megint ő nyert.


Idézetet írta: Pozzato Dátum január 12, 2023, 21:03:47Telibe amúgy két hónap múlva lesz az Oscar-díj, de LeBron idén is erős alakítást tett le az asztalra közel a hajrához, nálam megint ő nyert.



Ő a kosárlabda Neymara.  ;D

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 12, 2023, 21:03:47Telibe amúgy két hónap múlva lesz az Oscar-díj, de LeBron idén is erős alakítást tett le az asztalra közel a hajrához, nálam megint ő nyert.



Na igen. Nem könnyű szó nélkül elmenni a videó mellett.
És akkor most kellene egy elfogulatlan, mindenfajta előítélettől mentes vélemény.  ;D  ;D  ;D

Szóval maradjunk annyiban, hogy legalább 10-szer megnéztem az ominózus esetet (kikockázva is), de nem sikerült megtalálom azt a hatalmas könyököst a védő részéről. De ez persze nem jelent semmit, millió oka lehet ennek (elég csak a legkézenfekvőbbet venni: olyan gyors ütés volt, hogy még a képkockákon sem látszik).  ;D

Viszont volt két mozzanat, ami nagyon elgondolkodtató:
1. Mikor James feláll a padlóról, akkor egy pillanatra mintha megszédülne. Ugyanezt a mozdulatot láttam M. Wagnernél (ORL), amikor pár hete hátulról kapott egy hatalmas ütést a tarkójára, majd kb. 10 detroiti játékos ugrott rá. Remélem, hogy érzékeljük a különbséget...
2. Szerintem minden ítéletnél többet mond a játékos háta mögött ülők reakciója (még akkor is, ha azok valószínűleg tisztességtelenül és felháborítóan elfogult hazai drukkerek). Három ember mosolyog, egy ember sírva nevet, egy középkorú hölgy pedig valószínűleg arról érdeklődik a térdelő játékosnál, hogy elveszített-e valamit...  ;D

Sajnos egyre több sportágban kezd elterjedni az a fajta magatartás (nevezzük szimulálásnak), amikor a játékosok megpróbálják – valamilyen számukra kedvező ítélet reményében – megtéveszteni a játékvezetőket. Sajnos az utóbbi években az NBA-ben is láttunk már erre példát, pedig nekem úgy rémlik, hogy ez korábban itt nem volt jellemző (vagy csak nem volt olyan mértékű, ami szemet szúrt volna). Talán az NFL még az, ahol a legritkábban tapasztalható ez. Kézilabdában pár éve hozták azt a szabályt, hogy ha egy játékoshoz be kell mennie az orvosi stábnak, akkor három támadásig nem léphet pályára. Lehet, hogy más sportágaknál is kellene hasonló intézkedés, és akkor esetleg csökkenne az ilyen esetek száma. De azt is jó ötletnek tartanám, ha ilyen szituációkban a játékvezetőknek lenne döntési lehetőségük arra, hogy visszanézzék az esetet (bár lehet, hogy van), és a felvételek alapján ítéljenek legalább egy sportszerűtlen hibát (netán egy technikait) vagy az egyik, vagy a másik játékos kárára.

Idézetet írta: Pozzato Dátum január 12, 2023, 17:11:41
Cleveland, mind oktatófilm

Szokták mondani, hogy majd az adott sztorit oktatófilmként mutatják évek múlva. Ha a Cleveland ezzel a csapattal bajnok lesz, akkor biztos vagyok benne, hogy az építkezésük tananyag lesz. Ehhez kellett két olyan szakember, akik közül meg egy is ritka egy csapatnál, nemhogy kettő.

Koby Altman: Játékosként nem igazán ismert, viszont már egészen fiatalon (30 évesen) bekerült a Cleveland szakmai stábjába, ahol részese volt az első nagy bajnokcsapat születésének. Ott volt a nagy döntéseknél, testközelből figyelhette a Király hazatérését.

Mike Gansey: Mindeközben Gansey a Cleveland "második" csapatánál tevékenykedett, megkapta a legjobb GM-díjat a D-League-ben. Ismerte a második vonalat, illetve folyamatos kapcsolata volt az első csapattal is.

2017. július 24.:
David Griffin helyére Koby Altman érkezik GM-nek, ő pedig egyből Mike Ganseyt jelöli a stábba. Ez a 2017/18-as szezon elején történt, amikor a csapat egy elveszített döntő után megpróbált megújulni.



Ezt az időszakot ismerjük: Kyrie Irving cserét kért (első fontos húzás: elkérték cserébe a Brooklyn első körösét), mert nem akart már egy csapatban játszani LeBronnal, mondván ő is Batman akar lenni. A szezont szinte egymaga LeBron csinálta meg, elvitte a döntőig a gárdát, de ott végül a GSW kisöpörte őket. Altmanék tudták, ezt az öregedő gárdát bontani kell, mert alig akad 30 évnél fiatalabb játékosuk.

A 2018-as drafton a Brooklyn pickből érkezett Collin Sexton (őt pedig tudjuk kiért cserélték el 4 évvel később). A 2019 eseménytelenül telt, de 2020-ban jött Darius Garland, majd 2021-ben Evan Mobley a draftról. Kiemelkedően választottak, de ehhez kellett Gansey munkája, aki tisztában volt az egyetemi erőviszonyokkal, jó forrásokkal rendelkezett.

Az én szememben az egyik legnagyobb húzás, hogy belementek a Harden-transzferbe. Igaz, csak amolyan sokadik opcióként, de épp idén volt erről egy trade elemzés, hogy épp a Cleveland járt a legjobban, hiszen érkezett Jarrett Allen, a hiányzó láncszem centerposztra. Ezek után jött két deal, ami csak hab a tortán: Ricky Rubio megszerzése Taurean Princért, ami az egyik top üzlet volt. A másik, hogy a szintén problémás Larry Nance Jr.-t sikerült elpasszolni Lauri Markkanenért.

Ez az a kategória, amikre szavak nincsenek, hiszen Rubio tapasztalata rendkívül jól jön periméter védekezésnél. Vele tudott szintet lépni a Phoenix és a Utah is. Markkanen pedig lehetett volna jó opció is a csapatba, de sokkal jobban jártak vele a Mitchell-csere részeként. Ha lehetne felhozni egyetlen hibát, akkor az Sasha Vezenkov draftjogának elcserélése volt kvázi a semmiért. Ez hülyeség volt, de a legjobbak is hibázhatnak.

És akkor amiről nem esett még szó, hogy mennyire jól menedzselték a béreket. A jelenlegi keretből a Mitchell - Allen - Garland - Mobley - Rubio örös 2025-ig játszhat együtt, mindezt 114 millióért. A jelenlegi adatok alapján, akkor a sapka 143 millió lehet, magyarán közel 29 milliójuk lesz. Ezen felül még ott van az MLE, amit bármikor ellőhet a Cavs. Ha jönnek még rutinos rókák, akkor ez a keret rendben lesz.

A draftról valószínűleg senki sem fog érkezni, hiszen 2024-es osztályt leszámítva, nincsen elsőkörös cetlijük. Ehhez a kerethez azonban nem is kell már senki a draftról. LeVert szerződése fontos lehet, ha vele megállapodnak, akkor az nagy húzás, ha pedig Love belemegy egy újabb gyűrű reményében egy kisebb összegű szerződésbe (megkapja az MLE-t), maradhat. Ha nem, akkor szerintem bőven akad olyan rutinos róka, aki eljönne egy kis apróért egy bajnoki gyűrű reményében...

Megmondom őszintén, régóta nézek NBA-t, de ennyire tudatosan épített csapat nem sok volt az évek alatt. Védekezésük ligaelit, festékből legkevesebb kapott pont, második esélyből szintén. Ami most sokat segíthet majd, hogy Rubio visszatérésével hatékonyabb lehet a periméter védekezése is, így az összesített pontokat 106 alá tudják tornázni.

Miért bizakodhat a Cleveland? Hívjuk elő a Golden State Warriors legszűbb rotációjához tartozó 8 játékos adatát. Olyan, mintha a mezőnybeli adatokat lemásolták volna. Annyi a differencia, hogy triplából nagyobb volumennel dobott a GSW, de gyengébb hatékonysággal. A Warriors ereje abban rejlett, hogy top3-as védekezésük volt, de ők is csak 111 pont környékén átlagoltak, mint most a Cavs. Ha pedig megérkezik Rubio, aki kvázi friss lesz a szezon második felére, akkor az olyan upgrade lehet, mint tavaly Thompson néhány meccsen.

Ez nagyon jó összefoglaló volt, köszönöm.

Mostanában egyre sűrűbben nézegetem az általad egy-két éve ajánlott spotrac oldalt (azon belül is főleg a csapatok fizetési keretét), de most érdekes módon erről teljesen megfeledkeztem a CLE esetében. Viszont jó volt látni az elemzésedben, hogy mennyire jól áll a Cavaliers ebből a szempontból. A Denvernél három ember fizetése visz el annyit a sapkából, mint itt egy kezdőcsapat bére.

Egy pár szót még szólnék Jarrett Allenről. Nekem ő egy hallatlanul szimpatikus játékos, az a tipikus szürke eminenciás, aki nem akar vezéregyéniség lenni, de teszi a dolgát mérkőzésről mérkőzésre. Tavaly 68, idén eddig 62%-kal dob, ami még akkor is dicséretes, ha tudjuk róla, hogy ő inkább csak a palánk alatt ténykedik. Emlékszem, hogy egy-két hónapja az egyik Alley-Oop adásban azt fejtegette vele kapcsolatban az egyik műsorvezető (már nem tudom, melyikük volt), hogy Allen igazából nem is tipikus centermagasságú, csak akkora a hajkoronája, hogy ezáltal még nagyobbnak látszik. (Lehet, hogy nem pont szó szerint így hangzott, de ez volt a lényege.) Viszont még ha így is van, szerintem tökéletesen megoldja a centerfeladatokat csapaton belül. Évek óta 12-13 pontot és 10 lepattanót átlagol, ami egy ilyen Clevelandben tökéletes. Ő nem az a magasember, akinek egyszemélyben kell megnyernie a meccseket. Arra ott vannak a többiek.

Közben ma reggel láttam, hogy pályára lépett Rubio. Jó volt látni, hogy egy győztes meccsen tért vissza, bár azt azért sajnáltam, hogy pont a Portland volt a szenvedő fél (ráadásul Lillard is régi fényében tündökölt az 50 pontjával).

Idézetet írta: HT Dátum január 13, 2023, 10:16:18Sajnos az utóbbi években az NBA-ben is láttunk már erre példát, pedig nekem úgy rémlik, hogy ez korábban itt nem volt jellemző (vagy csak nem volt olyan mértékű, ami szemet szúrt volna). Kézilabdában pár éve hozták azt a szabályt, hogy ha egy játékoshoz be kell mennie az orvosi stábnak, akkor három támadásig nem léphet pályára.

Ez nagyon jó, erről nem hallottam, de mindenképp több sportágba is átvehetnék, NBA-nek sem ártana, ott is ugye volt bőven floppolás is. LeBron ugye legendás flopper, de ki ne emlékezne Reggie Millerre és a teátrális mozdulataira. Úgy csinált, mint akit súlyosan bántálmaztak, aztán csak mosolygott utána, mikor megkapta a büntetőt.  ;D

Szintén Miller volt az, aki "feltalálta" a tripla közbeni "lábvetést", felugrik, szétdobja a lábát, hogy garantáltan belekadjon a védő, így jön a 3+1. Ennek ellenére bírtam a játékát, de ugyanígy kedvenceim közt volt minden idők legnagyobb színésze, Ginobili. A legtöbb kamuütést tuti ő szenvedte el az NBA-ben.

Kedvencem az volt, amikor AD-vel szemben 1 perc alatt megcsinálta a két technikait, Davis meg csak nézett, hogy ez mi a franc. Látszott, mennyire nem fogja fel, hogy rohadtul behúzták a csőbe. Érdemes megnézni a második előtt, Ginobili mennyire figyeli Davis mozgását, utazik rá, AD meg egyből ráharap.




Idézetet írta: HT Dátum január 13, 2023, 10:48:30Egy pár szót még szólnék Jarrett Allenről. Nekem ő egy hallatlanul szimpatikus játékos, az a tipikus szürke eminenciás, aki nem akar vezéregyéniség lenni, de teszi a dolgát mérkőzésről mérkőzésre.

A jelen NBA-ben szerintem ő az egyik olyan center, aki pont annyit csinál, amennyit szükséges. Nem vállal extra dolgokat, nem szerepel a Shaqtinek heti adásaiban, normálisan nyilatkozik, nem akar még 2-3. opció sem lenni. Tényleg kiváló százalékkal hozza azokat a dolgokat, amiért szerződtették, érthetetlen volt már akkor is, miért áldozta be őt a Brooklyn. Ilyen játékos elvétve akad a ligában, szememben simán többet ér egy-egy szupersztárnál. Arról nem is beszélve, okosan védekezik, rendre besegít, illetve 70%-kal büntetőzik, ami ilyen magasembertől kiváló.

Pontosan így van, ahogy írtad: "Ő nem az a magasember, akinek egyszemélyben kell megnyernie a meccseket. Arra ott vannak a többiek." 

Mikor pár napja beszélgettünk arról, hogy a Lakersnek miért lesz nehéz odaérni a rájátszást jelentő helyek egyikére, akkor – az amúgy is esélyes gárdák mellett – pont az olyanokat hoztuk fel indoknak, mint pl. a Sacramento vagy az Oklahoma. Én mind a két csapatot (egy augusztusi hozzászólásomban) a 12-15. helyre tettem, vagyis a csoport utolsó négy helyéből kettőt könnyedén kiutaltam nekik. Viszont egyre inkább úgy tűnik, hogy mindkettejüknek mások az elképzelései erre a szezonra.

A Sacramento jelenleg a 4. helyen áll Nyugaton (még leírni is abszurd). Igazából egyetlen igazi szupersztár sincs a csapatban, különösebben kiemelkedő teljesítményeket sem láthatunk egyénileg senkitől (talán Fox az egyetlen, aki 20 pont felett átlagol), de ennek ellenére úgy tűnik, hogy mégis működik a gépezet. Mikor az előző szezonban elcserélték Haliburtont Sabonisra, nem tudtam, hogy ki fog ebből jobban kijönni, de ez kivételesen egy olyan csere lett, ami után mind az IND, mind a SAC jól járt. A Sacramento játéka talán annyiban hasonlít a Lakersére (ha már Kaliforniában vagyunk), hogy ők is inkább a támadásra helyezik a hangsúlyt, nem pedig a védekezésre. A SAC az utolsó négy meccsén legalább 134 pontot dobott az aktuális ellenfelének, ami még a mai kosárlabdában sem mindennapos. És még az sem csökkenti az érdemeiket, hogy az ellenfeleik nem éppen a legacélosabb védelemmel rendelkeztek (LAL, ORL, HOU).

Az Oklahoma noha csak a 11. helyen áll Nyugaton, de nekem még a Sacramentónál is nagyobb talány. Jelen állás szerint ugyanolyan mutatóval rendelkezik, mint a Phoenix (akit a szezon előtt a fogadóirodák az egyik legnagyobb bajnokesélyesnek hittek), és hétről hétről olyan meglepetéseket okoznak, amikre nem nagyon van magyarázat. Másfél hete már beszéltünk róluk, amikor 150 dobott ponttal tértek haza Bostonból úgy, hogy a legjobb játékosuk nélkül is több mint 30 ponttal verték Tatumékat. Azóta megverték a Dallast is, ahogy vendégként az Embiiddel felálló Philadelphiát is és a mostanában újra életjeleket mutató Chicagót is. Őket aztán nem lehet azzal vádolni, hogy elengedték volna a szezont valamelyik jobb drafthelyért, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy be akarnak kerülni a rájátszásba. Fogadási szempontból senkinek sem ajánlott sem rájuk, sem ellenük tenni!!!

Aztán persze az is lehet, hogy csak azért hajt az OKC, hogy kipöckölje a Lakerst a rájátszásból, és ezzel megbosszulja Holmgren sérülését, amit James okozott...  ;D

Azt hiszem, talán szezon elején pont oda a végére tettük őket, de ezek nem hallgattak ránk...  ;D Én a Kingsnek örülök, szeretem mikor egy outsider a semmiből ilyen jó teljesítményt hoz és tényleg játszanak. Valószínűleg egy rájátszás esetén sem tudnának egy kört menni (ilyen védekezéssel), de most nem is ez a lényeg. A ligaelit támadójáték felülírja a gyenge védekezést, és igen, Sabonis számai és játéka is brutális. Ez a majd 19 pont, 13 lepattanó és 7 gólpassz már ilyen Jokic-féle szint (na jó, ez túlzás, de azért nincs messze tőle  ;D ). Én sem emlékszem így hirtelen ilyen cserére, ami ekkora win-win mindkét fél számára.

Az OKC-ről meg annyit mondanék, LeBron "Nostradamus" James is megmondta, Shai Gilgeous-Alexander legend fokozatba kapcsol, de azért felhívnám a figyelmet a 20 éves Giddey teljesítményére is, aki eléggé jó számokat hoz. És akkor még Chet Holmgrenről szó sincs, aki sajnos csak jövőre jön, ha jön... Szóval, ha jövőt szeretnénk megtudni, akkor LeBron nyilatkozatok.  8) Ez csak az én véleményem, de a helyükbe elengedném a play-int, inkább rámennék egy top8-ra a drafton, amivel kihúzhatják Brandon Millert vagy Cam Whitmoret , azzal összeállna egy eléggé ütős periméter, első három poszton évekre rendben lennének, négyesre, meg ha Holmgren rendben lesz, akkor kész is vannak. Ilyen csapat mellett meg akár Zaza Pachulia is lehet center.

Minnesota - Toronto tipp: A kanadaiak megragadják az utolsó esélyüket

A Toronto Raptors még nem mondott le a rájátszásról, de ehhez először Minneapolisban kéne nyerniük.  Olvasd tovább


Mit jelent az a kifejezés, hogy clutch player?

clutch: megszorít, megkaparint, megkapaszkodik, kapaszkodik

Ebből nekem ez nem egyértelmű. Egy kis videot láttam, ahol egy brazil újságíró egy LeBron sajtótájékoztatón úgy kezdi a kérdését, hogy LeBron te egész pályafutásod alatt egy cluth player voltál... itt pedig láthahóan ezzel megsérti Jamest, aki ezt udvarisan és normálisan kezeli, de jelzi ellenérzését.

(jó kis kérdéseim vannak ;D )

Idézetet írta: Latzka Dátum január 24, 2023, 13:06:25Mit jelent az a kifejezés, hogy clutch player?

clutch: megszorít, megkaparint, megkapaszkodik, kapaszkodik

Ebből nekem ez nem egyértelmű. Egy kis videot láttam, ahol egy brazil újságíró egy LeBron sajtótájékoztatón úgy kezdi a kérdését, hogy LeBron te egész pályafutásod alatt egy cluth player voltál... itt pedig láthahóan ezzel megsérti Jamest, aki ezt udvarisan és normálisan kezeli, de jelzi ellenérzését.

(jó kis kérdéseim vannak ;D )

Clutch player az, aki az utolsó percben döntő tényezővé válik egy szoros meccsen, aki eldönti a találkozót, leginkább pontjaival. Ő jelenti a különbséget. Aki a nehéz szituációkat megoldja, leghíresebb clutch player: Michael Jordan.

LeBron, mint clutch? Hát ezt még sosem hallottam, inkább ő az ellentéte, akin a meccsek mennek el. Akik még ilyen típusú játékosok voltak: Kobe Bryant, Reggie Miller, Larry Bird, Ray Allen, Robert Horry, míg a mostaniak közül Lillard vagy Doncic.

Akkor majd visszanézem a vidit, ha megtalálom, mert akkor bizonyára úgy hangzott a kérdésben, hogy ő soha nem volt egy clutch player. Köszi újfent! :ok:

Idézetet írta: Latzka Dátum január 24, 2023, 13:34:25Akkor majd visszanézem a vidit, ha megtalálom, mert akkor bizonyára úgy hangzott a kérdésben, hogy ő soha nem volt egy clutch player. Köszi újfent! :ok:

Az is lehet, hogy simán annak vette a riporter, hiszen a szó másik értelmezésére gondolt, mint aki a meccs egészében döntő faktor, nem az utolsó percben. Trükkös dolgok ezek.  ;D