Szerencsejáték piac Magyarországon

Indította Admin, július 19, 2022, 16:30:04

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


vmlinuz

***** Tősgyökeres senki
A távszerencsejáték-szervezés fogalma

A távszerencsejáték-szervezés új fogalmi meghatározása szerint a távszerencsejáték keretében sportfogadás (agár- és lóversenyre, valamint sportmérkőzésre vagy sporteseményre történő fogadás), kártyajáték és a kaszinójáték is szervezhető. A távszerencsejáték körébe tartozik az internetes forma (,,online szerencsejáték") mellett az egyéb, hírközlési eszköz és rendszer útján végzett szervezés is.

Tehát minden ami nem távszerencsejáték vagy lóverseny, az marad monópolium. Ennyi.

Szigo

****** Veterán
Idézetet írta: Admin Dátum május 17, 2023, 21:03:01De akkor felmerül egy másik kérdés.

Ha a módosítás alapján kiveszik a bukmékeri fogadást, akkor a sorsjegyeket miért hagyják benne?

Furcsa, mert pont ezekre vonatkozik a mostani javaslat.

"Amint a benyújtott javaslatban is írják céljuk, hogy a kaparós sorsjegy és a nem távszerencsejátékként szervezett bukmékeri (földi) fogadás kizárólag állami játékszervező által szervezhető játék legyen."

Vagy csak ott felejtették?  :D

A kaparós sorsjegy korábban nem volt szabályozva (csak a számsorsjáték), ez új, és kizárólagos lesz a szervezése az államnak.

vmlinuz

***** Tősgyökeres senki
A valóságban az lehet a háttérben, hogy valamelyik földi iroda érdeklődött engedély után. Ezeknek meg akkor esett le, hogy basszameg, a januári módosítással azt is megengedtük, a kurva életbe! Most meg az Antipatikus csóka által ezt a lyukat akarják betömni, hogy csak a Tippmix maradjon offline irodaként.

A történet szereplői kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve

vmlinuz

***** Tősgyökeres senki
Idézetet írta: Admin Dátum május 17, 2023, 21:14:19a lóversenyfogadás és a távszerencsejáték kivételével
Csak ez a kettő kivétel. Lóversenyfogadás korábban sem volt monópolium elméletileg (gyakorlatilag csak 1 szervező létezik, és többet nem engedélyeztek)

Admin

***** Veterán senki
Idézetet írta: Szigo Dátum május 17, 2023, 21:09:50A kaparós sorsjegy korábban nem volt szabályozva (csak a számsorsjáték), ez új, és kizárólagos lesz a szervezése az államnak.

Ok, megvan a hiba (a kötōjel), csak egybe olvastam, mintha az is kivétel lenne, mármint a sorsjegy.

Szigo

****** Veterán
Idézetet írta: Admin Dátum május 17, 2023, 21:14:19,,(3) A kaparós sorsjegyként szervezett sorsjáték, a számsorsjáték és – a lóversenyfogadás és a távszerencsejáték kivételével – a fogadás szervezésére kizárólag az állami játékszervező jogosult."

Azt írják a fentiek kivételével. S ott van a sorsjegy is.  :D

Nem, csak a lóverseny és a távszerencse a kivétel. Ez jogi megoldás, a gondolatjelben szereplő 2 dolog a kivétel, a többi állami.

Admin

***** Veterán senki
Idézetet írta: vmlinuz Dátum május 17, 2023, 21:14:10A valóságban az lehet a háttérben, hogy valamelyik földi iroda érdeklődött engedély után. Ezeknek meg akkor esett le, hogy basszameg, a januári módosítással azt is megengedtük, a kurva életbe! Most meg Anti által ezt a lyukat akarják betömni, hogy csak a Tippmix maradjon offline irodaként.

A történet szereplői kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal csupán a véletlen műve

Fogadunk, hogy a Superbet volt az? :))

vmlinuz

***** Tősgyökeres senki

Admin

***** Veterán senki
A tegnapiakra egy minimálisat visszatérek, csak hogy lássátok a média "hatalmát" és "tehetségét".

Minden a hvg.hu-ról indult (legalábbis úgy tűnik), mely az alábbi cikket közölte:

https://hvg.hu/kkv/20230517_allamositas_bukmekerirodak

Ezt a hírt a legtöbb esetben szó szerint átvette a többi (csak egy szenzációs címet csaptak hozzá), és a Google így virágzott:

Számodra nem elérhetőek a csatolmányok ebben a fórumban.

Tévedett a hvg? Nem. Azért nem, mert valóban vannak változások, valóban nem szeretnék külföldi kézbe adni a földi (offline) irodákat. Persze, hogy amint @vmlinuz is írta, valószínű, hogy az első külföldi jelentkezésénél ébredtek erre rá, hogy hoppácska, azért itt ne lássunk olyasmit, mint ami pl. Romániában van:

Számodra nem elérhetőek a csatolmányok ebben a fórumban.

Amint tudomást szereztünk a dologról, mi is hírként közöltük, és bevallom időhiány miatt felületesre sikerült, viszont utólag korrigáltuk a hibákat:
https://www.sportfogadas.org/hirek/rogan-antal-nem-szeretne-kulfoldi-fogadoirodakat-latni-magyarorszagon

ÉS ami fontos, hogy a módosítási javaslatban már akkor feltűnt ez a szöveg, csak ugyebár jogi szövegekben sokszor el lehet bambulni:

"A módosítás célja, hogy kizárólag állami játékszervező által szervezhető játék legyen a kaparós
sorsjegy és a nem távszerencsejátékként szervezett bukmékeri (földi) fogadás."


Rendesen szúrta a szemünket a (földi).

Ezzel ellentétben az ilyen címek félreérthetőek:
"Elfogyott a lóvé? Rogán Antal einstandolja a bukméker irodákat"
"Újabb szakma képviselőinek orra alá törne borsót Rogán Antal"
"Rogán Antal javaslatára állami kézbe kerülhetnek a bukmékerirodák"

Most mi a mindennapjaink java részét online térben töltjük. Tegye fel a kezét az aki amikor a magyar szerencsejáték piac liberalizációjáról volt szó arra gondolt, hogy itt most különböző offline irodák fognak megjelenni. Szerintem kevesen gondolkodtak így.
Legtöbbször az volt a téma, hogy vajon melyik online iroda érkezne, válltana ki engedélyt.

Mondjuk tegyük hozzá, hogy ebben a jogalkotóknak is megvan a maga kis hibája, mert míg korábban a sportfogadást bukmékeri tevékenységként említették, manapság pl. az online sportfogadás az már távszerencsejátékként szerepel.

És akkor még nem beszéltünk az online kaszinókról, amit ugyancsak "liberalizálnak", csupán olyan feltételeket szabnak amelynek külföldiek nem tudnak megfelelni.

De egyébként ne aggódjatok, mindkét oldalon vannak ilyen sültelenségek, napi szinten. Ennyit róluk.

vmlinuz

***** Tősgyökeres senki
Idézetet írta: Admin Dátum május 18, 2023, 08:06:43Tévedett a hvg? Nem. Azért nem, mert valóban vannak változások, valóban nem szeretnék külföldi kézbe adni a földi (offline) irodákat.
Belföldi kézbe sem. Csak állami kézbe szeretnék, nincs sehol szó, hogy külföldi vagy sem.

És igen, a hvg és az összes híroldal tévedett: nem államosítanak semmit, ugyanis nincs nem állami földi bukméker rendszerű fogadóiroda Magyarországon nem is volt. Lehetőség sem volt, kivéve azt a pár hónapos periódust január 2023 és május 2023 között, amikor elméletileg lehetett volna engedélyezést benyújtani, de gyakorlatilag egyetlen engedélyt sem adtak ki eddig SOHA. Tehát gyakorlatilag kizárólag a Tippmixnek volt és van erre engedélye, mást nem államosíthatnak, ha nem létezik.

Admin

***** Veterán senki
A Parlament előtt a szerencsejáték törvény módosítása

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott a szerencsejáték szervezéssel és az elektronikus ügyintézéssel összefüggő, valamint egyes törvényeknek a jogrendszer koherenciájának erősítése érdekében történő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája kedden az Országgyűlésben.

Fidesz:
a módosítás erősíti a szerencsejáték versenyképességét

Szeberényi Gyula (Fidesz) hangsúlyozta: a módosítások részben adminisztratív jellegűek, gyakorlati tapasztalatokon alapulnak, részben pedig az egyes folyamatok újra szabályozására, illetve új folyamatok kialakítására irányulnak.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosításaival erősíteni kívánják a magyar szerencsejáték, ezen belül a távszerencsejáték versenyképességét, szem előtt tartva annak átláthatóságát, és a játékos védelmét.

A nagyobbik kormánypárt vezérszónoka a nemzeti egységes kártyarendszerről megjegyezte, hogy a módosítással a regisztráció elérhetővé válik az elektronikus ügyintézési pontokon - tette hozzá, majd a frakció támogatásáról biztosította a javaslatot.

DK: a szerencsejátékból milliárdokat tüntetnek el

Varga Zoltán (DK) szerint "sufnitunig, piti diktatúrában élünk", amelyben a kormány mindent alárendel annak, hogy "minél többet tudjanak lopni", és nem foglalkoznak azzal, hogy az ország népe hogy éli ezt meg.

A szerencsejátékból milliárdokat tüntetnek el és adnak oda mondvacsinált támogatások képében "a Fidesz és a NER hamiskártyásainak" - vélekedett.

Az ellenzéki politikus kritizálta a kaszinókat, amelyek szerinte érdemi hatósági felügyelet nélkül működhetnek, majd kifizetőhelynek nevezte a Szerencsejáték Zrt-t, és azt is kifogásolta, hogy gyakorlatilag államosították a bukmékeri rendszert.

KDNP: hangsúlyt kap a fogyasztók védelme

Nacsa Lőrinc (KDNP) felhívta a figyelmet arra, hogy a Szerencsejáték Zrt bevételének kétharmadát minden évben a költségvetésnek fizeti be, és abból a magyar emberek jólétét és az állam működését szolgáló intézkedések valósuljanak meg.

A törvényjavaslatban külön hangsúlyt kap a fogyasztók védelme - mondta a kisebbik kormánypárt vezérszónoka. Ezt az online tér veszélyei miatt tartja indokoltnak.

Emellett egy újabb lépést tesz a kormány a javaslattal az elektronikus ügyintézés kiterjesztése érdekében. Kiemelte: fontos cél az ügyfélközpontú szolgáltató állam és a hatékony, korszerű közigazgatás kiépítése, amely a magyarok mindennapjait teremti meg.

Jobbik: szigorítanának a kaszinók működésén

Dudás Róbert (Jobbik) azt mondta: a Szerencsejáték Zrt az elmúlt 10-12 évben meghétszerezte a bevételét. Szerinte a társaság tökéletes lenne arra, hogy finanszírozza azt a postai szolgáltatást, amely sokak számára fontos nemcsak vidéken, hanem a városokban is.

Az ellenzéki politikus bejelentette: határozati javaslatot nyújt be a törvényjavaslathoz egyrészt a kaszinók online pénztárgépekkel felszerelésére - és ezen keresztül a NAV-hoz becsatolására -, másrészt arra, hogy a játékhelyenkénti játékadó a kaszinókra is vonatkozzon.     

Mi Hazánk: ágazati különadóra lenne szükség

Apáti István (Mi Hazánk) szerint a baloldal nemzetközi módszerekkel lopta el a közvagyont, a mostani kormánypártok pedig 13 éve nemzeti színű zászlók alatt "talicskázzák ki" az átlag magyar embernek felfoghatatlan mennyiségű pénzeket a rendszerből, ennek egyik kiváló "hadtápútvonala" a szerencsejáték. Kifogásolta, hogy a kaszinókban lévő játékgépek nincsenek bekötve az adóhivatal online rendszerébe. Ezt azzal magyarázta, hogy ellenőrizetlenül lehessen évente ezermilliárdos nagyságrendben pénzeket mozgatni, és ebből politikai tevékenységet folytatni.

Elmondta, a törvényjavaslat egészén végigvezető általános jogalkotói célt nem lehet felfedezni. Szerinte ágazati különadóra lenne szükség, hiszen bőven vannak lyukak a költségvetésben, a szerencsejátékból pedig horrorisztikus pénzek folynak ki.

Zárszó
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, amióta ez a kormány van hivatalban, azóta több tízezer milliárd forinttal nőtt az állami vagyon.

Szerinte ha folytatódott volna a baloldali kormányok alatt megkezdődött privatizációs folyamat, akkor nem tudnának arról vitatkozni, milyen tevékenységet folytat a Szerencsejáték Zrt., mert régen privatizálták volna. Hozzátette: a cég egy életerős vállalat, amely a magyar GDP nem kis részét képviseli azzal, hogy az ország egyik legnagyobb értékesítési hálózatát működteti, emellett magyar embereknek ad munkát, játékbevételeinek kétharmadát visszautalja az állami költségvetésbe.

A kaszinókoncessziókról szólva elmondta, nőtt az állami kontroll, kifehéredett az ágazat. 2021-ben ötmilliárd forint koncessziós díj folyt be, míg 2010 előtt csak 1-1,5 milliárd forint - ismertette, hozzátéve, a díjak meghaladják a más országokban fizetendő koncessziós díjak mértékét.

Forrás: MTI/fortunaweb.hu

TiB

****** Veterán
Elolvastam, de fogalmam nincs miről vitáznak pontosan :D

Offline fogadás maradjon Tippmix és más ne lehessen? Vagy úgy komplexen a szerencsejátékról?

Admin

***** Veterán senki
Idézetet írta: TiB Dátum május 26, 2023, 20:36:09Elolvastam, de fogalmam nincs miről vitáznak pontosan :D

Offline fogadás maradjon Tippmix és más ne lehessen? Vagy úgy komplexen a szerencsejátékról?

Erről:

Idézetet írta: Admin Dátum május 17, 2023, 15:34:22Rogán Antal nem szeretne külföldi fogadóirodákat látni Magyarországon

Újabb, szerencsejátékokat szabályozó módosító törvényt nyújtottak be kedd este, némileg váratlanul.