Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában


Kicsivel több, mint másfél hónapja ajánlottam pár sorozatot a témában, a mai Hamász támadás miatt megint erőre kapott a háború, szóval valószínűsítem, hogy ezekre is egyre többen keresnek majd rá:

https://www.sportfogadas.org/forum/index.php?topic=9351.msg1043876;topicseen#msg1043876

Az HBO-s Valley of Tears szól a '73-as háborúról, melynek 50. évfordulója alkalmából támadtak a palesztinok.

#1786 október 07, 2023, 20:30:38, csabax
Fukar svédek!
Ezek a smucig svédek idén csak két Nobelt adtak a magyaroknak.

Már ezzel is spórolnak?

Aki kicsit is szereti a magyar hazát, soha többet nem megy az IKEA-ba!

Ez az Izrael Palesztina haboru nagyon kellett..

Nyilvan tisztaban vagyok az elozmenyekkel, puskaporos hordon ulnek arrafele. De elkepzelni sem tudom milyen lehet atelni a civileknek hogy buliznak es lerohanjak oket a terroristak. Es menekulni kell az eletukert. Akkor is a terrorista szot hasznalom/nam ha izraeliek tamadnanak palesztin civilekre.

Katasztrofa. Hova fog ez eszkalalodni? Usa mit lep? Lesz e hatasa az ukran haborura? Nott az esely egy vilaghaborura? Varnam a hozzaertok gondolatait a temarol
@Pozzato @csabax

#1789 október 08, 2023, 22:29:49, Pozzato
A Hamász egy ilyen akcióhoz önmagában jelenleg kicsi, még akkor is, ha esetleg olyan kaliberű vezetője lenne, mint amilyen a Hezbollahnak volt Imad Mughniyeh (sőt, megkockáztatom egy szimpla Hamász - Hezbollah kooprodukció sem lett volna képes megfelelő háttértámogatás nélkül ilyen szervezett támadásra).

Irán kezdetben elzárkózott a konkrén kommunikációtól, majd végül a Hamász mondta ki, hogy Irán is támogatja őket, időközben pedig a libanoni Hezbollah is belépett a "villámháborúba". Irán támogatása elengedhetetlen ebben a helyzetben, hiszen amikor a '80-as, '90-es és 2000-es években a Hezbollah csinálta a fesztivált, ott is Qasem Soleimani és az irániak voltak a "befektetők".

A jelen helyzetben inkább azt érdemes megnézni, ki támogatja Iránt? Az egyik ugye Oroszország, ez evidens, régi a viszonyuk, de 2022 és 2023 környékén megjelent egy új támogató, aki elvileg 10-20 évre elkötelezte magát Irán fejlesztése mellett: Kína.

Hszi vezette diktatúra ugye besegít valamilyen módon az oroszoknak is Ukrajna ellen, de érezhettük mindkét esetben, Hszi amolyan Mussolini-féle politikát akar: háttérből támogatok, de világpolitika szinten pedig a békéért küzdök, hogy mindenféleképpen győztesként jöjjek ki a helyzetből (nagyhatalmi törekvések)

Az elsők között volt Kína, amikor a konfliktus eszkalálódott, hogy legyen béke (és tánc...). Kínának és Oroszországnak ez most egy kiemelkedően jó helyzet. Az orosz-ukrán háború ugyanis nem állt túl fényesen, majd az elmúlt hetekben a háttérben fordult a kockat:
- A lengyel-ukrán "viszály", ami hatással van a fegyverszállításokra
- Fico megválasztása Szlovákiában, amely szintén befolyásolhatja a háborút
- Az Egyesült Államokban a republikánusok megvétózták a költségvetést, pár hónapig kisebb lángon ég a Team USA támogatása Ukrajna felé

Ennek tetejébe jött az izraeli-palesztin konfliktus kieleződése, gyakorlatileg lemásolták az 50 évvel ezelőtti támadást, csak akkor azért jóval több ország fogott össze Izrael ellen. Akkor is csődöt mondott a hírszerzés (érdemes megnézni a Valley of Tears sorozatot, ugyanilyen fejetlenség volt akkor is), de taktikai fölényének köszönhetően, végül Izrael "fordított" a szorul helyzetből.

A taktikai fölény most is adott, hiszen a meglepetés ereje elmúlt, Hamász pedig közel sem rendelkezik olyen fegyverzettel, mint Izrael (még Irán támogatásával sem). Szerintem az egészben nem ez az érdekes, hanem az, hogyan tudták kétszer kicselezni a nyugati hírszerzést? Először Ukrajnában, majd most Izraelben.

Oké, Ukrajna végül gyorsan reagált, meg elvileg ott voltak már korábban infók, de Izraelben a Moszad csődöt mondott. Azért ott egészen sok az informátor, hogyan lehetett egy ilyen támadást megcsinálni? Ha kicsit elgondolkozunk ezen, akkor rohadtul megrajzolták az izraeli katonai erőket, hiszen épp ők azok, akik precíziós támadásokra képesek, pontosan megmondják, hol van épp egy Hamász-vezető, most pedig ennyire hülyére vették őket?

Egy biztos, nem ez az első alkalom az elmúlt év(tized)ekben, mikor a keleti világ alaposan átverte a nyugatiakat. Eszkaláció lehetséges, ha a többi arab állam is teljes mellszélességgel beáll Hamász (Palesztina...) mögé, viszont az izraeliek, ha belerázódnak, akkor valószínűleg megint hosszú évekre elcsendesítik a Hamászt. Emiatt szerintem csak minimálisan kell kezdetben beavatkoznia az USA-nak, viszont már ez is megosztja majd a figyelmét, épp ez lehetett a terve a kínai - orosz (és arab) párosnak.

Hosszabb távon sodródunk egy világháború felé (nem feltétlen jelenti azt, hogy lesz is, máskor is volt rá esély), ez kétségtelen, hiszen a demokráciák egyre több helyen meggyengültek, fontosak lesznek a következő egy év választásai is. A világ egy jelentős része fogékony az elnyomó rezsimekre, akik "hazaszeretettel" meg "veszélyes libsikkel" kampányolnak. Ott tartunk, ahol 1920 és 1930 elején, alig telt el 100 év és megint sikerült mindent visszaépíteni arra a szintre.

A "vérszagot" pedig megérezték a populisták, nem véletlen az, hogy Kína is ilyen mértékben terjeszkedik, már mozgolódnak Dél-Amerikában és Afrikában, utóbbi helyről épp a franciák vonulnak ki, nem lenne meglepő, ha a komplett kontinens irányítását átvenné (vagy már át is vette) az orosz - kínai "csapat". Jelenleg a Nyugathoz húzó országoknak az előnye a technológiai és hadászati fölény.

Hiába emberszámra nincsenek annyian, mint mondjuk Oroszország vagy Kína, de nem is kell, fejlett a technológiájuk. Azonban ezek a demokráciák is egyre polarizáltabbak, Egyesült Államokban is esélyesebb egy újabb republikánus kormány, németeknél és északi országoknál is megjelent a szélsőjobb, ráadásul a középosztályban tarolnak, akiknek elegük lett mindenkiből (növekvő infláció, migránsoktól való félelem stb.).

Ezt még ugyan bagatellizálják az újságírók, hogy a németeknél is elérték a "plafont" a szélsőjobbosok, de a gond az, ugyanígy kezdődött minden az 1920-as évek végén is, mikor szintén nem hitte el senki a Münchener Postnak, hogy Adolf Hitler valós fenyegetés lesz a világra. A világunknak pedig most is van valós fenyegetése, csak az a kérdés, mikor veszik végre komolyan. Mert az egykori KGB-s emberek által megálmodott politikai modellre egyre több vezető fogékony... (nem véletlen az, hogy a 2000-es és 2010-es évek elején minden számukra érdekesebb vezetőt raportra hívtak Oroszországba, tőlünk is járt ott Orbán és Gyurcsány is, melyikben látják meg a lehetőséget...).

Mondjuk ami 100 évvel ezelőtt nem volt ilyen mértékben, az a környezeti katasztrófák. Ezek azok, amik megváltoztathatnak sok dolgot, ami összekovácsolhat népeket, új generációnak pedig célkitüzést adhat, mert 100 évvel ezelőtt a célkitüzés a fronton való harc volt... (apám harcol 15 évvel ezelőtt, most én jövök, mert az férfias) most viszont már nem igazán akarnak harcolni az emberek (csak a 60-70 éves korosztály politikusai).

Az utolso mondatodra reagalva..pontosan igy vagyok ezzel.

En sem akarok harcolni. Es nem is fogok, ha ugy alakulna. Lehet fosos hazarulonak hivni, de eszemben sincs semmilyen fronton meghalni egy orszagert, raadasul, mikozben a politikusaink egy vedett bunkerben ucsorognenek.

Idézetet írta: MessiÁs Dátum október 08, 2023, 21:23:32Ez az Izrael Palesztina haboru nagyon kellett..

Nyilvan tisztaban vagyok az elozmenyekkel, puskaporos hordon ulnek arrafele. De elkepzelni sem tudom milyen lehet atelni a civileknek hogy buliznak es lerohanjak oket a terroristak. Es menekulni kell az eletukert. Akkor is a terrorista szot hasznalom/nam ha izraeliek tamadnanak palesztin civilekre.

Katasztrofa. Hova fog ez eszkalalodni? Usa mit lep? Lesz e hatasa az ukran haborura? Nott az esely egy vilaghaborura? Varnam a hozzaertok gondolatait a temarol
@Pozzato @csabax
Szerintem nem fog eszkalálódni, nem lesz hatása az ukrán–orosz háborúra és nem nőtt az esély egy világháborúra.
Csakis az ott nagyon régóta megszokott dolgok történnek. Azaz: a felek már bő 2000 éve balhéznak egymással és a következő 2000 évben is balhézni fognak egymással. Általában kisebbek a balhék, néha közepesek (ilyesmi történik mostanában), néha pedig nagyobbak a balhék (pl.: jom kippuri háború).

Az USA mit léphet?
Egyelőre nézelődik, sajnálkozik és úgy tesz, mint aki "belepofázna". Ám valójában majd csak akkor fog közbelépni, ha az izraeliek lerombolják majd az iráni dróngyárakat, s Irán akkor már nem fog "pofázni", hanem cselekedni is fog.
Ha az izraeliek lerombolják majd az iráni dróngyárakat, akkor az rossz lesz a ruszkiknak is, hiszen Iránból nem fognak kapni drónokat.
Ám ne "szaladjunk" ennyire előre, egyelőre maximum közepes méretű balhé van Izraelben. Arrafelé ennél durvábbak is voltak már.

A nagyobb balhéknál elfelejtettem megemlíteni másik példaként a hatnapos háborút, amelyben Izrael egy héten belül egyszerre 3 országot vert ripityára és az akkori zseniális megelőző csapása a jelenkorban a katonai egyetemeken tananyagként szerepel.

Idézetet írta: MessiÁs Dátum október 08, 2023, 22:40:13En sem akarok harcolni. Es nem is fogok, ha ugy alakulna. Lehet fosos hazarulonak hivni, de eszemben sincs semmilyen fronton meghalni egy orszagert, raadasul, mikozben a politikusaink egy vedett bunkerben ucsorognenek.

Szerintem ezzel a masszív többség így van; eszembe sem lenne harcolni, fegyvert fogni.
Lassan 20 éves ez az intézkedés: 2004. november 3-án, 135 éves hagyomány után, megszűnt a békeidőben alkalmazott sorozás és sorkatonai szolgálat intézménye.

Szükség esetén biztosan van valami gyorsított katonai alapképzés, de szerintem a hadköteles korú magyar lakosság többsége alkalmatlan lenne a katonai szolgálatra :laugh:

magam büszkén mondom a legelvetemültem szélsőjobbosoknak is, hogy:
-1996-2004 közt úgy nem lettem katona, hogy nem mentem el!!!
Erre kinek tetszik, kinek nem rohadtul büszke vagyok, hogy a teljesen alkalmatlan katonai sorozóbiztosokat, hogyan vertem át évekig. S nem azért mert félnék, vagy bármi - egyszerűen semmi közöm hozzá!

Semmi közöm egy olyan "ország" bármiyen vezetője által kreált, koholt konfliktushoz, amiben a haszonszerzésére fókuszál. Az én f..al senki ne verje a csalánt, és a fiaiméval se!!!

Anno nagyapám pl az ukrán frontról meglépett időben és Lengyelországban bujkált két évig - erre is büszke vagyok!!! A fasznak haljon meg a semmiért az ember a sztyeppe közepén értelmetlenül!Kvázi én se élnék, ha ezt nem tette volna meg.
Nagyon ügyesen lelépett 56-ban is meg sem ált Ohio-ig! Persze, ha nagyanyám kimegy, most én se lennék itt....

Emberek, van egy életetek, ne dögöljetek meg a pénzemberekért, a vezetőknek hazudott bűnözőkért, akik hazaszeretet hazugságával manipulálnak értelmetlenül háborúban!!! Mit ad bárkinek is a "haza"? Arról a "hazáról" ne is beszéljünk amiben élünk....van akkora hülye valaki, hogy azért meghaljon, vagy megölesse a saját gyerekét?

Felbasztam magam na....nem is írok ide ebben a témában, mert csak nyomdafestéket nem bíró dolgokat tudnék fröcsögni...

Segíteni akarok az oldalválasztás előtt álló celebhívőknek. Szóval Ronaldo a palesztinokkal van, nem igazán szereti Izraelt. Erik Cantona, Coldplay, Dwight Howard, Mohamed Salah és Mesut Özil, mind a palesztinokkal vannak.

Izrael oldalán áll Messi, Leonadro DiCaprio, Madonna, Holywood, vagy épp Kanye West. Így már tudtok oldalt választani Realosok, Barcások meg a többi. Szívesen!

Idézetet írta: TiB Dátum október 09, 2023, 14:02:44Kanye West

Ő egy külön kaszt, sehova sem sorolható.  ;D

Azert Salah-n es Ozilen meglepodtem.. Mohamed es Mesut

Fura lett volna ha Cohenek, Katzok es Bernsteinek melle allnak..

Abszolút nem szakértőként, ezek az izraeliek meg palesztinok már töriórán is utálták egymást, aztán folyton emlékszem ilyen háborús hírekre egész életem során. Ez most csak a világháború miatt jutott eszembe.

Szerintem az izraelieknek most lett elege az egészből.Nem lehet olyannal békét kötni aki csak arra vár hogy megölhessen.Totális jobbratolódás lesz Izraelben és beleállnak a konfliktusba,ha kell akkor elpusztítják Gáza nagyrészét , a szomszédos palesztinokat támogató államoknak is odavágnak és majd Irán is megkapja a magáét,ahogy annak idején elpusztították az atomlétesítményeiket úgy most is le tudnak csapni a fegyvergyárakra.Százszorjobb a haditechnikájuk,ez ellen semmit se ér a fanatizmus.