Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 7 vendég van a témában


#840 február 12, 2022, 12:17:11, Pozzato
IdézetAz Orbánt utalok szavazatvasarlasnak veszik a 13.havi nyugdijat, 25alattiak szja mentesseget, szja visszateritest.

Ezek kapcsán csak azon érdemes elgondolkodni, hogy miért várt vele 12 évig? Miért várt a 3. ciklus végéig, közvetlen 2 hónappal a választás előtt? Orbán Viktor több interjúban elmondta még a járvány előtt: Magyarország jól áll, minden rendben van, kihúzták a szarból az országot, amibe Gyurcsány vitte bele őket.

Onnan lehet tudni, hogy Orbán Viktor valamiben nem mond igazat, hogy még a történelmi tényeket is megváltoztatja. Az jelenik meg a híradóban, hogy Bajnai és Gyurcsány megszüntette a 13. havi nyugdíjat. Ez így nem igaz, ugyanis ez történt 2009-ben:
"A miniszterelnök (Bajnai Gordon) Orbán Viktort is idézte, aki a hétvégén elismerte, hogy a 13. havi nyugdíjat csak akkor lehet újra bevezetni, ha a gazdasági növekedés erre lehetőséget ad. "Mi is ezt mondjuk. A törvényben nem megszüntettük, csak felfüggesztettük a 13. havi nyugdíjat, amit, ha a növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, nyugdíjprémiumként újra megadhatunk" - mondta, hozzátéve, hogy ezek szerint egyetértés van köztük a kérdésben "bármennyire is fájdalmas lehet ezt belátni".

Most, akkor korábban, amikor Viktor azt mondta 2010-es évek második felében, hogy jól áll a gazdaság, akkor nem állt jól? Akkor hazugság volt, hogy a növekedés 3,5% felett volt? Az internet nem felejt...


Forrás az idézethez:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20090629/bajnai-nem-megszuntettuk-felfuggesztettuk-a-13-havi-nyugdijat-117426

A haromszoros ber nagyon jol hangzik @Sound de teljesen irrealis. Tudod mi lenne az ara annak? Ennel is nagyobb inflacio es munkanelkuliseg. Csak az en varosomban van 3ceg kozel 1000embert foglalkoztatva aki azonnal menne az orszagbol ha min ber akar csak ketszer ennyi lenne.

Ahol en dolgozok, Kárpátaljan van 3 uzeme, folyamatosan viszi ki a melot tolunk oda. A berek miatt. Aztan epphogy min bert fizet a dolgozok 85%nak.
Viszont abbol a berbol 3ukrant fizet, igy az is megeri nekik hogy az odameno kamionokban kenopenzt fizessenek az munkacsi maffianak hogy ne kelljen sorban allni 10orat a hataron. Inkabb utaztatja az arut 5-8 orat es fizeti a kamionosokat..Sok a melo a gyartosoron de inkabb elkuldott a ceg kb 30nyugdijast a bernovekedes miatt. Szerinted mi lenne itt ha nyugati berek lennenek? A nemet ceg bezarna az uzemet es viszlat. Semmilyen unios penz nem oldana ezt meg, ugyanis a versenyszféraban annyit fizet a munkaltato amennyit akar a minimum felett. Viszont egy hatar felett dobbantana. Az Aldi se fog soha ugyanannyit,mondjuk netto 600at fizetni a kezdo kasszasnak mint Noban. Ha kenyszeritenek ra akkor gyorsan elkuldene az alkalmazottak harmadat es minden dragabb lenne. Vagy az unios penzt arra kene kolteni hogy a cegeknek adjak hogy duplazzak meg a fizetest?
Vajon mennyibe kerulne egy hajvagas ha egy szalonban valaki alkalmazottkent dolgozna es mondjuk 500k nettot kene fizetni a fodrasznak?

Anyai nagyapám mondta gyakran: - Nem kell besz@rni! Csak a küszöbre és onnan belökni!
Nyugi! A ruszkik nem fogják megtámadni a NATO-t. Még véletlenül sem és még csak tévedésből sem.
Szerintem még az sem biztos, hogy egyáltalán lesz-e háború vagy csak látványos erőfitogtatás zajlik.
Bár az tény, hogy Ukrajna nem NATO-tag és ráadásul a ruszkik érdekszférájában van. Tehát nem lehet kizárni azt sem, hogy az oroszok mégis "meglátogatják" Ukrajnát és - szokásuk szerint - ott is maradnak majd néhány évet. És utóbbit nem csak azért tehetik meg, mert Ukrajna nem NATO-tag, hanem azért is, mert nem lehet NATO-tag olyan ország, amelyiknek rendezetlen területi ügyei vannak. Márpedig Ukrajna annak ellenére szeretne NATO-tag lenni, hogy a ruszkik érdekszférájában van, miközben pedig az oroszok éppen arra törekednek, hogy minél több helyen legyen ütközőállam köztük és a számukra ellenséges NATO között.
Szóval míg Ukrajna esetében minden verzió nyitott, addig az teljes mértékben kizárható, hogy Oroszország NATO-tagállamot fog megtámadni.
Viszont a következményeket már lehet érezni. Elegendő csak az elektromos áram árára és a gáz árára gondolni. Már drágulnak az élelmiszerek is, de sok helyen már az infláció is kezd elszabadulni.

MessiÁs@ - most másról írsz.

Tény és a vélemény közti különbségről írtam
vagy akár így
tettek - szavak

Szerintem egyébként Magyarországon elég sokan keresnek nyugati bért! Legalábbis a környezetemben. Lehet, jó helyen vagyok - az más kérdés, hogy nem a nyugati munkamennyiséggel keresik meg azt a bért, hanem ugyanazért 2-3-szor többet dolgoznak.

Pl.:
volt nálam kőműves (nagyon sok pénzért napi 150/200 netto) úgy, hogy reggel 6:00-tól-16:00-ig családi vállalkozásban tolja. Hazamegy, eszik és este 18:00-tól elmegy rogyásig hétfő-péntek + szombat/vasárnap is! Nálam egyszer 22:11 perckor elsírta magát, hogy most már leszakad a keze, és holnap 6:00-ra megy - én vettem ki a kőműveslapátot a kezéből, s mondtam le van szarva mikor vagy itt készen...szerintem ő 800-1.100.000 körül keres/hó. Nagyon jó szakember egyébként. Azért ez már nyugati pénz...csak sokkal több melóval.

Egyébként a
100 -70
300-210

kombót csak a példa megértéséért írtam, írhattam volna más realishoz közelebbi számokkal is. vagy nem is realitáshoz...-attól függ ki mit csinál. pl
egy közmunkásnak 110.000 is állati jó
egy diplomásnak a 300.000 a még épp jó, de a 250.000 már ciki
értitek szerintem.

Viszont amit felvet MessiÁs az egy micsoda kép.
Elfoglalják az oroszok Ukrajnát, s rögtön nem tudja a nyugati geci multi odavinni olcsóért a melót, Románia már előttünk van a beintésben, marad Szerbia, ha emel a magyar.

Ez is az országunk visszássága lesz:
Egy angol tanárt sem lehet fogni netto 250.000-ért, nem lehet sok helyütt már magyar tanárt sem ennyiért...Előbbi elmegy egy céghez fordítani kétszer annyiért, vagy háromszor annyiért (és nem a Fradihoz... :bash: ), utóbbi meg elmegy középvezetőnek egy multihoz.

13. havi nyugdíj
Őszintén szólva, valahogy ez az egész sztori nem akart összeállni. Igaz-e az, amit Bajnai Gordon vagy Orbán Viktor állít? Akadtak ellentmondások bőven, ezért csak a tényeket vettem figyeltem.

2002. március, Medgyessy Péter beszéde:
"Az Orbán-kormány átlagosan 19 ezer forintot vett el a nyugdíjasoktól, amit mi még az idén visszaadunk. Sőt ennél többet is teszünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2003-tól megkezdjük a 13. havi nyugdíj bevezetését. Ez új elem a programunkban, erről az elmúlt napokban egyeztettem László Csaba pénzügy- és Csehák Judit egészségügyminiszter-jelöltemmel."

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/11/14/13.havi-nyugdij-orban-viktor-fidesz-kongresszus-nyugdijasok/

2003. február 4-én szavazást tartottak, ahol a 13. havi nyugdíj törvényjavaslatáról döntöttek. Az alábbi politikusok NEM szavazták meg a 13. havi nyugdíjról szóló javaslatot: Semjén Zsolt, Harrach Péter, Szászfalvi László (akkor még MDF-es honatyaként), Rogán Antal, Szijjártó Péter, Fónagy János, Németh Zsolt, Répássy Róbert, Tállai András és Farkas Flórián. Az alábbi politikusok pedig igazolatlanul voltak távol:  Orbán Viktor, Áder János, Kövér László, Varga Mihály, Lázár János, Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Selmeczi Gabriella, Deutsch Tamás és Domokos László.

Forrás: https://nepszava.hu/1069435_a-nyugdijbomba-tortenete

2009. július 1.:
A végleges egységes javaslat (T/9180/14) szerint 2009. július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj, de az a korábbiakkal ellentétben és mértékben nem épül be a havi ellátásba, hanem helyette bevezeti a nagyon szigorú feltételekhez kötött nyugdíjprémium intézményét. Az elfogadott törvény szerint nyugdíjprémiumot - évente maximum 80 ezer forintot - kell fizetni, ha a reál GDP növekedése várhatóan nagyobb lesz, mint 3,5 százalék és az államháztartás alrendszereinek együttesen számított tárgyévi hiánycélja is várhatóan teljesül. Az Országgyűlés a 2009. május 11-én elfogadta a törvényjavaslatot, és ezzel törvénybe iktatta a 13. havi nyugdíj 2009. július 1-el történő megszüntetését. Ez volt a 13. havi nyugdíj rövid, de valós története.

Forrás: https://nepszava.hu/1069435_a-nyugdijbomba-tortenete

Az említett 2009. június 29-én történt Bajnai Gordon beszéd:
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20090629/bajnai-nem-megszuntettuk-felfuggesztettuk-a-13-havi-nyugdijat-117426

Önmagában ez nekem kevés volt, kerestem mást is, ahol Bajnai Gordon erről beszél, tényleg megtörtént-e ez az eset, mármint, hogy nem a megszűnésről, hanem a felfüggesztésről beszél:
https://index.hu/belfold/2009/06/29/az_adotorvenyekrol_szavaz_a_haz/bajnai_szerint_orban_sem_mond_mast/

Nyugdíjprémium:
"2017 novemberében kaptak először a magyar nyugdíjasok valódi nyugdíjprémiumot, illetve járt nekik némi nyugdíjkorrekció is. Ahogy nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy 2017 karácsonyán, majd a választás évének húsvétján a kormány egy-egy tízezer forintos Erzsébet-utalvánnyal ajándékozta meg az időseket."

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/11/14/13.havi-nyugdij-orban-viktor-fidesz-kongresszus-nyugdijasok/

GDP
Nyugdíjprémium abban az esetben jár, ha "a reál GDP növekedése várhatóan nagyobb lesz, mint 3,5 százalék".
https://tradingeconomics.com/hungary/full-year-gdp-growth

Csatolt kép: Az OECD felületén összeraktam egy magyar GDP "történetet" az elmúlt 20 évről, talán ez jobban visszaadja a helyzetet. A világ többi országának átlagos növekedésével állítottam párba, ezeket ti is megcsinálhatjátok az alábbi oldalon: https://data.oecd.org/gdp/real-gdp-forecast.htm

Az első ilyen év 2014-ben volt, de az első nyugdíjprémium megítélése 2017-ben történt, közvetlenül a választások előtt.

Simán megeshet, hogy rosszul értelmeztem az egészet, de ez csak egy marketingfogás, mindkét politikai oldal részéről ferdítések vannak a történetben, egy ilyen egyszerű sztoriban is rendkívül nehéz megtalálni az igazságot. A véleményem az, hogy a gazdasági eredmények alapján, már 2014-től lehetett volna nyugdíjprémium, de akár 13. havi nyugdíj is (hasonló helyzetben lépte meg ezt az MSZP).


Idézetet írta: TiB Dátum február 13, 2022, 08:43:51Ronaldinho is beszállt a magyar politikába. Nem vicc ;D

https://www.facebook.com/megoldasmozgalom/videos/684876086217728/

Édes istenem...megérett a világ a pusztulásra már sokadik alkalommal.. :wall:  ;D

Majd mikor itthon is ilyen szintre lépünk, aztán átírják a Két pasi meg egy kicsi szinkronját és senki sem ért majd semmit, más lesz az Indul a bakterház is, míg a Három nővér paródiáját nem tudják leadni a TV-ben - amely szinte minden idős kedvence -, mert három férfi játszik, három nőt.  ;D

https://telex.hu/kulfold/2022/02/12/kina-jobaratok-leszbikus-cselekmenyszal

Márky-Zay Péter nem bír leállni! Mindenkibe beleköt, most azt mondta, hogy a vakok nem látnak!

Felháborító! Remélem mindenki tudja, hova kell rakni az ikszet áprilisban!

Most nagy tüntetés van a Hősök terén,

Márky Zay Péter nem tudja hány szál haja van! Egy ilyen emberre akarjuk bízni az ország vezetését? Felháborító!

Márky Zay Péter szerint ma hétfő van. Ne engedjük, hogy egy ilyen ember megmondja, hogy ma milyen nap van.

Értem, hogy miért erőltetik ennyire az Orbán és Márki-Zay vitát, de mindenki tudja, hogy ebből nem lesz semmi. Orbán Viktor tisztában van a képességeivel, nem tud beszélni papír nélkül 1-2 mondatnál többet - bizonyíték erre az EU-s viták -, miért menne házhoz a pofonért? Ha belemenne egy ilyen vitába, szinte biztosan elbukná a választást. Elég megnézni a tavaly nyári vitákat, még Hiller István is alázgatta a Fidesz képviselőit, akkor mit várnának egy Márki-Zaytól, aki egy órán át is képes kérdésekre válaszolni papír nélkül? Attól a Márki-Zaytól, aki az Orbánnál lényegesebben jobban beszélő Jakab - Dobrev - Karácsony triót is leverte az előválasztási viták során...

Valahol érthető az is, hogy Orbán fél Gyurcsánytól is, amikor a 2006-os vitán Gyurcsány megsemmisítette, utána még az is felmerült (miután a választást is elbukta), hogy elteszik őt a középpontból a Fideszben (Áder és Schmidt nagyon aktivizálta magát). Orbán nem fog újból egy ilyen hibát elkövetni. Ha ott nem ment volna vitára, hanem végig csak kritizál, valószínűleg már 2006-ban nyert volna a Fidesz.