Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában


Pária?

A Der Spiegel hasábjain tavaly december környékén megjelent egy cikk, miszerint Orbán Viktor az urambátyám-rendszerrel és a folyamatos EU-ellenes szlogenekkel, illetve az oroszbarát politikával elszigetelte magát. Ez kezdetben még nem volt annyira feltünő, de az orosz-ukrán háborúval felerősödtek ezek a hatások. Igaz, hogy a háború miatt lehívhatjuk mégis az EU-s támogatásokat, de már egyre kevesebb döntésbe vonnak be minket. A Frontex minden Ukrajnával határos országba küld csapatokat, kivéve hozzánk: https://hvg.hu/eurologus/20220314_Hataroroket_kuld_az_EU_a_keleti_tagallamokba__kiveve_Magyarorszagra

Az is meglepő volt, hogy a lengyelek nem jönnek a Békemenetre a szokásos nagyobb létszámú különítményükkel: https://atlatszo.hu/kozugy/2022/03/03/nem-jonnek-budapestre-a-cof-lengyel-baratai-otthon-tartottak-bekemenetet-ukrajnaert/

Az csak hab a tortán, hogy a térség országaiból a mi pénzünk gyengült a legtöbbet a háború alatt, illetve a mi gazdaságunkat érintette leginkább. A szokásos "nagy" V4-es összefogás sem olyan erős már, hiszen érdekes módon a lengyelek és a csehek (kiegészülve a szlovénekkel) épp a március 15-én mennek Kijevbe. Minket negint nem vontak be. Igaz, hogy Boris Johnsonnál volt legutóbb a V4, de már ott is a lengyelek voltak fajsúlyosak (velük is állapodott meg Johnson).

Majd a végére ez a hír, miszerint Lengyelország távolodik a magyaroktól: https://telex.hu/kulfold/2022/03/15/lengyelorszag-orban-kaczynski-tusk-marcius-15-marki-zay-ukrajna-oroszorszag-haboru-szovetseg

Ebből mit érzékel a magyar szavazó? Azt nem, hogy az országunk elszigetelődik, mindössze annyit, hogy drágábbak lesznek a termékek. Ettől függetlenül még leszavaznak Orbán Viktorra, szóval a Fidesz-szavazóknak nem kell aggódni, simán nyerni fog a Vezér. Az már egy másik kérdés, hogyan tovább, mert a kialakult helyzetet nehéz lesz kezelni, ha senki se akar üzletelni velünk, mi pedig gazdasági kapcsolataink nagyobb részét az oroszokkal csináltuk, akik most a csőd szélén vannak. Lengyelország időben kapcsolt, váltottak, nyitnak Nyugat felé.

@Pozzato
Egyetértek. És hozzáteszem:
A Fidesz-szavazóknak nem kell aggódni, mert tényleg simán nyerni fog a Vezér. Számukra továbbra is minden szép lesz és minden jó lesz.
A nem Fidesz-szavazóknak annyi kell tudniuk, hogy ha középkorúak vagy idősebbek és továbbra is Magyarországon szándékoznak maradni, akkor nekik "annyi meg egy Bambi". A fiatalabb nem Fidesz-szavazóknak jól meg kell gondolniuk, hogy hol akarják leélni az életüket, mert a következő 35-50 évben Magyarországon várhatóan nem lesz jobb a megélhetés, hanem mindössze annyi változás történhet, hogy a rossz még rosszabb lesz.

Ünnepi mottó: "A kommunizmust ki lehet venni néhány emberből, de sok emberből már nem lehet kivenni a kommunizmust!"

Idézetet írta: csabax Dátum március 15, 2022, 12:17:56A fiatalabb nem Fidesz-szavazóknak jól meg kell gondolniuk, hogy hol akarják leélni az életüket

Vettem egy jegyet Máltára, egyirányú. Sajnos minden összevetésben (gazdasági kilátások, politika, demokrácia, infláció, Európához való tartozás legalább ideológiailag, propaganda) alulmaradtunk, legalább is az én szubjektív megítélésem szerint. Mindezeken túl el kell jutnom a felismerésig, hogy képtelen vagyok azonosulni a hazai gondolkodásmóddal és mentalitással  (már amennyire illő 10 millió embert átlagolni).

Ritkán mondok ilyet, de ezt kár erőltetni.

Idézetet írta: Alk Dátum március 16, 2022, 12:17:57Vettem egy jegyet Máltára, egyirányú. Sajnos minden összevetésben (gazdasági kilátások, politika, demokrácia, infláció, Európához való tartozás legalább ideológiailag, propaganda) alulmaradtunk, legalább is az én szubjektív megítélésem szerint. Mindezeken túl el kell jutnom a felismerésig, hogy képtelen vagyok azonosulni a hazai gondolkodásmóddal és mentalitással  (már amennyire illő 10 millió embert átlagolni).

Ritkán mondok ilyet, de ezt kár erőltetni.

Gyarapszik a máltai bázisunk.  :cya:

#964 március 16, 2022, 13:47:58, TiB
Március 15.  Forradalom kezdete, erre emlékezünk ezen napon. Ellentmondásos, hogy ehhez képest jelenleg "Várjuk az oroszokat".


Idézetet írta: TiB Dátum március 16, 2022, 13:44:46Március 15.  Forradalom kezdete, erre emlékezünk ezen napon. Ellentmondásos, hogy ehhez képest jelenleg "Várjuk az oroszokat".


Nekik is egy szavazatuk van.  :-\  ;D  Ahogyan ezen uraknak is ugyanannyi, mint nekünk...


Mondjuk az sem túl gyakori, hogy a diák jobb oktatás miatt tüntessen vagy azért, hogy a tanára több pénzt kapjon és ne legyen hullafáradt... Ez már mutatja, mennyire mélyen vagyunk. Szinte már művészet ennyire elb*szni egy országot...


Kedvencem március 15-ről: Amikor a BÉKEMENETEN megütötték és ollóval megszurkálták a dinót. A Békemeneten...
https://index.hu/belfold/2022/03/16/megutottek-es-olloval-megszurtak-a-bekemeneten-felbukkano-dinot/

#966 március 16, 2022, 15:26:34, Alk
Idézetet írta: Admin Dátum március 16, 2022, 13:10:29Gyarapszik a máltai bázisunk.  :cya:
Ha jól értelmezem, és nem nulláról egy főre növelem a létszámot, egy Cisk Excel mehet majd a parton. :beerchug:

Érdekességre hívnám fel a figyelmet: a Fidesz-győzelem evidens papíron, de mi történik akkor, ha megint hibáztak a közvéleménykutatók? Orbán Viktor az elmúlt 12 évben sosem beszélt ennyire magabiztosan a választások előtt, miért most?

A közvéleménykutatók viszonylag kisebb mintából dolgoznak (1-2 ezer fős közvéleménykutatásokra alapoznak), általában egy jól bejáratott kört hívnak (változó szórásban). Az elmúlt években rendszerint a választások előtt alulmérték a Fideszt, Orbán Viktor pedig mindig óvatosságra intett az ünnepi beszédekben. Ez három darab kétharmados sikert eredményezett.

Az elmúlt hónapokban az alábbi dolgokat hallottuk: tükörsima Fidesz-győzelem, ellenzék szétesett, Márki-Zay alkalmatlan. Erre erősített rá Orbán Viktor az ünnepi beszédben, jól állnak a csillagok címszóval. Miért viselkedik úgy, mint 1994-ben? Akkor, amikor szintén előre elkönyvelték a sikert, majd a választáson jött az óriási pofon és az 5%-os eredmény?

Egy jól bevált recepten miért változtat valaki? Nem éppen logikus dolog, kivéve, ha ők tudják, mégsem állnak annyira jól, ez pedig az elrettentés ereje. Jól bevett szokás, amikor a vesztésre álló fél blöfföl. Ha ezzel csak 50-100 embert elbizonytalanít, már volt értelme. Minél inkább azt érzékelik, hogy semmi értelme szavazni (mert a sajtó ezt mondja), annál kevesebben mennek el.

Azonban van egy rendkívül markáns szavazóbázis - fiatalok -, akik esetében nem lehetnek biztosak, kire teszik az ikszet. Ez azért is "gond", mert a 18-35 év közötti korosztály nagyobb, mint a 65 év felettieké. Sejthető, hogy a 18-35 év közöttiek számára ez az utolsó esély a változásra. Közel 18 nap és kiderül, hogy mi a helyzet, mindenesetre az biztos: hasonló retorikát alkalmaztak Törökországban és Csehországban (előbbi önkormányzati, utóbbi parlamenti választás), illetve amikor nálunk önkormányzati választás volt, akkor is biztos volt Tarlós győzelme Karácsony ellenében.

Idézetet írta: Alk Dátum március 16, 2022, 15:22:57Ha jól értelmezem, és nem nulláról egy főre növelem a létszámot, egy Cisk Excel mehet majd a parton. :beerchug:

Pontos nyilvántartásunk nincs, de ha arra járunk mindenképp rendezzünk egy mini fórumtalálkozót.  :cya:


 "Nem az a lényeg, hányan szavaznak az emberre, hanem hogy ki számolja a szavazatokat."

Poz, csabax, talán már mindketten idéztétek ezt korábban. Szerintem felesleges polemizálni, közvéleményt kutatni, korosztályokat elemezni, mert a szavazatokat, ha tetszik-ha nem, ha nem is közvetlenül, de közvetve Orbán számolja  ;D
 
Amúgy meg olyan felesleges nekünk ezzel foglalkozni, ezernyi apró dolog van az életben, amin valóban tudunk változtatni, akár az egészségünket nézve, akár a mikro, vagy makro-környezetünk. Szerintem ha ültetsz egy fát, és még néha meg is öntözöd mondjuk, ezerszer hasznosabb dolgot cselekedsz, mintha a politikával foglalkozol. Ha azt mondod a csajodnak, feleségednek, hogy de jó ma a hajad, ezerszer többet ér, mint ezzel a szarral foglalkozni, amin úgysem tudunk változtatni. Az, hogy ide ikszelsz, vagy oda, max a totónál számít. Itt szart se számít. 

Idézetet írta: oakland23 Dátum március 17, 2022, 11:17:18"Nem az a lényeg, hányan szavaznak az emberre, hanem hogy ki számolja a szavazatokat."

Poz, csabax, talán már mindketten idéztétek ezt korábban. Szerintem felesleges polemizálni, közvéleményt kutatni, korosztályokat elemezni, mert a szavazatokat, ha tetszik-ha nem, ha nem is közvetlenül, de közvetve Orbán számolja  ;D
 
Amúgy meg olyan felesleges nekünk ezzel foglalkozni, ezernyi apró dolog van az életben, amin valóban tudunk változtatni, akár az egészségünket nézve, akár a mikro, vagy makro-környezetünk. Szerintem ha ültetsz egy fát, és még néha meg is öntözöd mondjuk, ezerszer hasznosabb dolgot cselekedsz, mintha a politikával foglalkozol. Ha azt mondod a csajodnak, feleségednek, hogy de jó ma a hajad, ezerszer többet ér, mint ezzel a szarral foglalkozni, amin úgysem tudunk változtatni. Az, hogy ide ikszelsz, vagy oda, max a totónál számít. Itt szart se számít. 

Orbán számolja, de ugyanúgy számolhatja bárki is. El kell menni szavazni! Bárkire is teszed az ikszet, a részvételeddel meggátolod, hogy más szavazzon helyetted.

A változás tőled indul, a mikro-környezetedből, majd szépen lehet haladni felfele.

Amúgy meg baszhatod az egészséged. Mind vigyázhatsz rá, s ha véletlenül bekerülsz a kórházba, akkor belepusztulhatsz egy olyasmibe, ami "a majd lesz valahogy" hozzáállások miatt alakult ki. S ez csak egy példa a sok közül.

Meg a végén a totós példád is kérdéses. Csupán azért mert még ott is jelenleg meg van szabva, hogy hol ikszelhetsz. Egyelőre az még nincs, hogy mire, de ki tudja.

#971 március 17, 2022, 13:51:24, Alk
Idézetet írta: oakland23 Dátum március 17, 2022, 11:17:18"Nem az a lényeg, hányan szavaznak az emberre, hanem hogy ki számolja a szavazatokat."

Poz, csabax, talán már mindketten idéztétek ezt korábban. Szerintem felesleges polemizálni, közvéleményt kutatni, korosztályokat elemezni, mert a szavazatokat, ha tetszik-ha nem, ha nem is közvetlenül, de közvetve Orbán számolja  ;D
 
Amúgy meg olyan felesleges nekünk ezzel foglalkozni, ezernyi apró dolog van az életben, amin valóban tudunk változtatni, akár az egészségünket nézve, akár a mikro, vagy makro-környezetünk. Szerintem ha ültetsz egy fát, és még néha meg is öntözöd mondjuk, ezerszer hasznosabb dolgot cselekedsz, mintha a politikával foglalkozol. Ha azt mondod a csajodnak, feleségednek, hogy de jó ma a hajad, ezerszer többet ér, mint ezzel a szarral foglalkozni, amin úgysem tudunk változtatni. Az, hogy ide ikszelsz, vagy oda, max a totónál számít. Itt szart se számít. 

Értem a koncepciót, de a kettő nem üti egymást. Szerintem elvi kötelességünk szavazni, már csak az arány miatt is. De amúgy igen, nem szabad hagyni, hogy gondolkodásunk központi elemévé váljon a politika. Nem egészséges. Azonban attól, hogy nem foglalkozunk egy adott problémával, az még létezik, és hatással lehet az életünkre. És a legtöbbször van mit tenni.

Demokráciánk végveszélyben, és az EU-s tagságunkra se tenném rá a kezem. Idővel talán azon is el kell majd gondolkodnunk, hogy Magyarország vagy az Európai Unió.

A jelenlegi választás alapjaiban határozza meg minden magyar és Magyarországon élő jövőjét. Ez nem olyan, mint a korábbi választások során, itt most tényleg a jövőnk a tét. Végleg leszakadunk, amit soha többet nem hozunk be, vagy adunk pár százaléknyi esélyt magunknak. @Alk észrevételével maximálisan egyetértek, miszerint itt hamarosan az is kérdés lenne (vagy lesz...), hogy tagjai legyünk az EU-nak, vagy sem? Erről Kövér László is többször beszélt, hogy érdemes-e még hozzájuk tartozni? Nem véletlen, hogy minden olyan indítványt és felvetést visszadob a Fidesz, miszerint a nép dönthetné el, hogy elszakadunk-e az EU-tól, vagy sem? Jelenleg ugyanis parlamenti többség kell hozzá... Nem véletlen az sem, hogy tavaly nyáron erről már megjelent egy komoly cikk a Magyar Nemzetben (és ez nem ellenzéki portál és riogatás), ahol "önkéntes" kilépésként hivatkoznak rá. Forrás: https://magyarnemzet.hu/velemeny/2021/08/ideje-beszelnunk-a-huxitrol-1

Mindenkinek egyetlen szavaza van, ahogy @Milán is írta, menjenek el az emberek, aztán voksoljanak. Itt a lehetőség, hogy a jövőjükről döntsenek. Soha ennyi EBESZ-megfigyelő nem volt még választáson EURÓPÁBAN, soha ennyi önkéntes nem jelentkezett még szavazatokat számolni. Teljesen mindegy, hogy kire szavazol, de el kell menni, mert utána szimpla kis tüntetésekkel lófaszt se fog elérni az ember. Nem tetszik a bér vasutasként? Senkit sem fog érdekelni, ahogyan az sem, hogy a tanárok nem keresnek semmit. A 2018-as választáson 70%-os volt a részvétel, most minimum ennyi kell, hogy tényleg érdemben dönthessünk a sorsunkról. Nem kell minden egyes nap a politikával foglalkozni (nem is szabad), de talán ezt a 18-20 napot még ki lehet bírni, amikor az elkövetkező 20-30 évünk a tét, de ez csak az én meglátásom. Lehetséges, hogy tévedek és nem fontos a jövő.

Alk-hoz hasonlóan magam is roppant depresszíven éltem meg március 15-ét.
Még játszottam is egy ünnepségen, s az emberek meg vannak győződve, hogy az ukrán nácikat öli a Putyin, és az oroszoknak igazuk van, s alig várják, hogy Magyarországra jöjjenek a ruszkik, akik nekünk adják Kárpátalját....

Nagyon súlyos. 3. napja azon jár a fejem, hogyan lépjek le 3 gyerekkel, s miből innen.
Teljesen elborultak a kormánypártiak....

Idézetet írta: Sound Dátum március 17, 2022, 15:59:40Alk-hoz hasonlóan magam is roppant depresszíven éltem meg március 15-ét.
Még játszottam is egy ünnepségen, s az emberek meg vannak győződve, hogy az ukrán nácikat öli a Putyin, és az oroszoknak igazuk van, s alig várják, hogy Magyarországra jöjjenek a ruszkik, akik nekünk adják Kárpátalját....

Nagyon súlyos. 3. napja azon jár a fejem, hogyan lépjek le 3 gyerekkel, s miből innen.
Teljesen elborultak a kormánypártiak....

Naivként remélem, hogy ez csak egy nagyon pici rétege az embereknek. Nagyon, de nagyon pici. Mert ha nem akkor nem szomorú, hanem egyből tragikus.