Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 6 vendég van a témában


A magánnyugdíjpénztár legfontosabb jellemzői
Röviden a magánnyugdíjpénztár, (amely MANYUP, MNYP, KMNYP néven is ismert) egy saját, névre szóló számla volt, ahol a jövedelemmel arányosan gyűlt a megtakarításunk.

Nagyon fontos tulajdonsága volt, hogy ez nem az állami nyugdíj felett jött létre, hanem valójában részben helyette, hiszen a nyugdíjjárulék egy része került ide átvezetésre, nem pedig új befizetések történtek.

A magánnyugdíjpénztárral kapcsolatos tévhitek egyik legfontosabb tényezőjét éppen ez az "apró", ám jogilag nagyon is fontos különbség jelenti.

Ugyanis a MANYUP számlákon gyűlő pénzek legnagyobb része valójában nem a "mi saját pénzünk" volt, hanem szimplán az állami nyugdíjjárulék egy részét csoportosították át ide, és ezt a járulékot vezették "névre szólóan", azonban ettől még ugyanúgy az állami nyugdíjjárulék része volt.


A tévhitek másik részét pedig az adja, hogy ugyan a legtöbb ember esetén valóban csak az állami nyugdíjjárulékai gyűltek a MANYUP számláján, azonban az emberek egy kisebb része még saját maga is kiegészítette számláján gyűlő pénzét, ami megint csak tovább árnyalta és komplikálta a magánnyugdíjpénztári kérdést.

Erre a számlára ugyanis korlátozott mértékben – maximum a bruttó, járulékfizetésre kötelezett bér 2%-ának megfelelő értékben – lehetőségünk volt önkéntes alapon is növelni a megtakarításunk összegét.

Ezt vagy úgy tehettük meg, hogy a saját leadózott jövedelmünkből fizettünk be pluszban, vagy – egyfajta cafeteria-elemként – a munkáltatónk fizethetett magasabb tagdíjat.

A megtakarításunk összegéről, a hozamokról, költségekről és a befizetések mértékéről a pénztárak minden évben kimutatást küldtek a tagoknak, így pontosan nyomon követhető volt a megtakarítás összege.

Habár összességében pont az volt a MANYUP lényege, hogy névre szólóan, átlátható formában gyűljön a pénzünk a nyugdíjunkra – ez végül mégiscsak igen sok félreértéshez vezetett.

Ugyanis sokan ezt, teljes joggal, úgy érezték, hogy innentől az ő pénzük és ezt elvették tőlük.

Ahogyan pedig korábban írtuk, ez a kérdés sajnos nem ilyen fekete-fehér.

Ugyan igaz, hogy névre szólt a számla, azonban jogilag a magánnyugdíjpénztáron szereplő pénz a legtöbb ember esetén egyenlő volt az állam által átcsoportosított állami nyugdíjjárulék, hozamokkal korrigált összegével.

Továbbá nyugdíjjárulék jogcímen is érkezett rá a pénz, így tehát az állam rendelkezhetett felette.

Azonban másik oldalról, akik a saját, adózott jövedelmükből is félretettek a MANYUP számlájukra, már sokkal árnyaltabb lett a helyzet, hiszen a saját pénzük is a számlára került. Azonban itt sem az történt, hogy végül az állam elnyelte volna ezeket a befizetéseket, hanem szimplán visszafizették a befizetésekből összegyűlt pénzt.

https://nyugdijmaskeppen.hu/magannyugdijpenztar-manyup/

Egyetlen pozitivum a manyupban hogy orokolheto volt. Ezen kivul egy felresikerult remdszer amibe a mukodese alatt nominalisan 2200milliardot kellett betenni a lyukak tomkodesere.

Nem azt mondom hogy a mostani nyugdijrendszer igazsagos es jo. Nem az.

De ez egy szar volt. Meg sem kozeliti a mas, foleg skandináv modell mukodeset..

Idézetet írta: MessiÁs Dátum április 03, 2022, 20:15:01Ugyanis a MANYUP számlákon gyűlő pénzek legnagyobb része valójában nem a "mi saját pénzünk" volt

Én úgy tudtam, hogy a fizetésedből fizeted a járulékokat, amiért te dolgoztál, de úgy látszik ez is ajándék az állam részéről.


Gyerekek, tényleg ott tartunk, hogy Győzikék kampányolnak a Bálnában a Fidesz mellett?? Tényleg ennyire le van már amortizálva a magyar értelmiségi szint? Meddig süllyedünk??  >:(

Idézetet írta: robmiller Dátum április 03, 2022, 20:27:59Gyerekek, tényleg ott tartunk, hogy Győzikék kampányolnak a Bálnában a Fidesz mellett?? Tényleg ennyire le van már amortizálva a magyar értelmiségi szint? Meddig süllyedünk??  >:(

Nyugi Robi, még sokáig süllyedünk.  ;D Hol van még a fehérorosz szint?

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 03, 2022, 20:29:05Nyugi Robi, még sokáig süllyedünk.  ;D Hol van még a fehérorosz szint?

fuuuh b@szki... :wall:

Erra viszont soha senki nem adott magyarázatot: amikor a 2010 előtti korszakot kritizálták, hogyan alakult az euro és forint árfolyama? Hogyan lehetséges az, hogy 268 forinttal szálltunk be 2003-ban, majd az a "szerencsétlen" Bajnai-kormány ugyanennyivel adta át Orbánnak, mindezt úgy, hogy 2008-ban sokkal durvább válság volt és Orbánék elmondása alapján, sokkal nagyobb szarban volt a haza, mert Gyurcsány és Bajnai alkalmatlan.

Elérkeztünk a 40 milliós kérdéshez:
Orbán Viktornak és a kormánynak, hogyan sikerült 12 év alatt 270-ről 370-re lerontani a forintot az euróval szemben? Ez 100 forint! Gyurcsányék 7 év alatt nem rontottak semmit, ha az összképet nézzük. Ez a 100 forint, nekünk magyaroknak súlyos teherbe kerül.

Idézetet írta: Alk Dátum március 16, 2022, 12:17:57Vettem egy jegyet Máltára, egyirányú. Sajnos minden összevetésben (gazdasági kilátások, politika, demokrácia, infláció, Európához való tartozás legalább ideológiailag, propaganda) alulmaradtunk, legalább is az én szubjektív megítélésem szerint. Mindezeken túl el kell jutnom a felismerésig, hogy képtelen vagyok azonosulni a hazai gondolkodásmóddal és mentalitással  (már amennyire illő 10 millió embert átlagolni).

Ritkán mondok ilyet, de ezt kár erőltetni.

Ezek után el kell gondolkodnunk nekünk is. Ez katasztrófa.

Ha valaha is rosszat mondtam a Fideszre, csak vicceltem, ne küldjétek a fekete autót kérlek. Viktor király örökké!

Eredmények tisztán sajtómentesen: https://vtr.valasztas.hu/ogy2022

Idézetet írta: Milán Dátum április 03, 2022, 09:48:12Egy kis segítség (nem kell megköszönni):

https://www.bud.hu/indulo_jaratok

Ne keressétek, segítek. Holnap van egy jó pár érdekes úticél.  ;)

Idézetet írta: vmlinuz Dátum április 03, 2022, 20:23:58Én úgy tudtam, hogy a fizetésedből fizeted a járulékokat, amiért te dolgoztál, de úgy látszik ez is ajándék az állam részéről.

Nezd, tolem vonjak le, de az nem az enyem. Abbol a mostani nyugdijasokat fizetik es fizettek. Igy mukodnek az adok es jarulekok.
En tamogatnek egy mas nyugdijrendszert, amolyan skandinav modellt, azonban az orszag alapvetoen alkalmatlan olyanra. Es igen a fidesz miatt is az. 98 es 02 kozott ugyanúgy mukodeskeptelen volt a manyup, en nem kenem ezt csak Gyurcsányra..pechuk is volt a valsaggal.

Bocsanat ha valakit sert a dolog es nem ert egyet velem. Remelem senki nem fogja ezt szemelyes sertesnek venni. Tenyleg csak annyit mondhatok hogy remelem 26ban Gyurcsanyek nelkul szavazhatok az igazi alternativara.


Nem baj, majd Putyin megvéd minket.  :crazy:

Szokták mondani, hogy a magyar emberek milyen okosak a világban mindenütt. A világban lehet, de hogy itthon azt kötve hiszem. Hányinger ez az eredmény. Még a kétharmad is meglesz! :hanyas:

Gyerekek ez döbbenet...totális döbbenet. Azt gondoltam, hogy sanszos, hogy megint kormányt alakítanak, de hogy megint összejöhet a kétharmad, ez valami elképesztő. Ennyire birka nép a magyar?
Igaza volt Spiró György írónak korábban: ez Kelet-Európa. Itt a polgárosodó, erős középosztályra építő társadalom nem divatos. Itt a feudalizmus a menő, mert buta a nép. Olvasatlan, műveletlen, azt várja, hogy irányítsák. A földesurak odadobnak időnként némi koncot (szja, 13. havi nyugdíj stb.) cserébe a lojalitásért. Ez van ma itt, eddig süllyedtünk. Képtelenek hosszútávban gondolkodni, kibaszott jobbágy-nemzet.

Tisztelt ÁVH! Minden hazaellenes hozzászólástól elhatárolódom, Viktor a király! Meg a Grofó, pampam.