Csak egy kis politika...

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 5 vendég van a témában


Idézetet írta: Wonder68 Dátum július 15, 2022, 21:57:34Na de mi van, ha augusztus elsejétól nem fogyasztok gázt?  :D
Akkor is kiküld egy tavaji átlagfogyasztásról készült számlát?
Mert mondjuk vettem egy szenes kazánt.. és csak főzésre használom...
Akkor egy évig küldik, az átlagfogyasztásról a számlákat?
Amugy havonta kell diktálni az óraállást..

Így van, ezek alapján igen, akkor is küldik. Aztán reménykedjünk, hogy finomítanak rajta, de ez a Fidesz, szóval még csavarnak rajta valamit és a tavalyi átlagra még rádobnak mindenkinek egy 200 köbmétert, hogy érezzük a törődést.  ;D Alsóhangon 4-5 millió emberrel biztosan kibasztak, de szerintem van az 6 millió is, hiszen a nagycsaládosok többsége fogyaszt sokat, nem az egyedülálló emberek.

egyébként tipikus...beböfögtek valamit, valami számokkal stb...
de a hogyanra, még kurvára nem tudjàk a válaszokat, a nép meg dühös,  és találgat.

A hvg, index, 444 is találgat, mi is. Lsd pár hete a Kata téma ugyanitt. Nagyon nem korrektek, és folyamatosan stresszelik a lakosságit, bizonytalanságot gerjesztenek....szerintem kurva gáz, ahogy csinálják.

Még 2 hét mire kitalálják a hogyanokat szerintem,  addig kár a gőzért.

Idézetet írta: Sound Dátum július 15, 2022, 22:11:49egyébként tipikus...beböfögtek valamit, valami számokkal stb...
de a hogyanra, még kurvára nem tudjàk a válaszokat, a nép meg dühös,  és találgat.

A hvg, index, 444 is találgat, mi is. Lsd pár hete a Kata téma ugyanitt. Nagyon nem korrektek, és folyamatosan stresszelik a lakosságit, bizonytalanságot gerjesztenek....szerintem kurva gáz, ahogy csinálják.

Még 2 hét mire kitalálják a hogyanokat szerintem,  addig kár a gőzért.

Jaja, ott is találgattunk, aztán valami sokkal durvább lett...

Csak mondom, katonák és rendőrök azonnal hatállyal béremelést kapnak. Az újabb emelés két lépcsőben valósul meg: az első idén szeptember 1-jén, a második 2024. január 1-jén jön.

Micsoda véletlen, épp szeptember kezdetére, amikorra országos tüntetést helyeztek kilátásba tanárok stb., addigra mindenki megkapja a rezsinövelt számlát, katásoknak vége és még majd biztos lehetne mással is folytatni.

https://telex.hu/belfold/2022/07/15/ujabb-ketlepcsos-beremelest-kapnak-a-rendorok-es-a-katonak-megvan-a-hatarvadaszok-bere

Megkérdezték-e már a következőt a Magyarország irányítását megkaparintó köztörvényes bűnszervezet valamelyik tagjától?

Február elején Moszkvában Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös tájékoztatóján, az emlékezetesen hosszú asztalnál való tárgyalás után, Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Magyarország a piaci árnál 5-ször olcsóbban vásárolja tőlük a földgázt. Ezután Orbán Viktor többször is azzal büszkélkedett, hogy - idézem őt -: ,,Ha van orosz gáz, akkor van olcsó ellátás a magyar családoknak, és van rezsicsökkentés. Ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés."

Ha az orosz gáz 5-ször olcsóbb, akkor miért csökkent annyira nagyon a rezsicsökkentés, hogy a magyar családoknak rengeteget kelljen fizetniük?

Idézetet írta: Wonder68 Dátum július 15, 2022, 21:57:34Na de mi van, ha augusztus elsejétól nem fogyasztok gázt?  :D
Akkor is kiküld egy tavaji átlagfogyasztásról készült számlát?
Mert mondjuk vettem egy szenes kazánt.. és csak főzésre használom...
Akkor egy évig küldik, az átlagfogyasztásról a számlákat?
Amugy havonta kell diktálni az óraállást..
Számlázás szüneteltetése, gázmérő leszerelése nélkül
Abban az esetben célszerű kérni, ha az ingatlan átmenetileg nincs használatban és nincs gázfelhasználás sem (pl. a felhasználó külföldre utazik, kórházba kerül, az ingatlan értékesítés előtt vagy alatt áll). Ebben az esetben a havi számlázást  felfüggesztjük, ami azt jelenti, hogy csak évente egyszer az éves leolvasást követően készítünk számlát. A későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében, kérjük, hogy a gázmérő éves egyszeri leolvasását mindenképpen tegyék lehetővé. A leolvasást követően éves elszámoló számlát készítünk, amely összevontan tartalmazza az időszakra eső havi alapdíjakat és az esetleges fogyasztás elszámolását.

Az ingatlan ismételt használatba vételét, a fogyasztás újbóli megkezdését 5 napon belül kérjük bejelenteni.

Felhívjuk figyelmét, hogy ha az éves leolvasás alapján vélelmezhető, hogy a felhasználási helyet újból rendeltetésszerűen használatba vették, a gázszolgáltatónak joga van a havi részszámlázást újraindítani.

A számlázás ideiglenes szüneteltetését a ,,Bejelentés a gázfogyasztás ideiglenes szüneteléséről" formanyomtatvány kitöltésével vagy írásos formában a nyomtatványon megadott tartalommal megegyező adatokkal kérheti az ügyfélszolgálatunkra való eljuttatásával, az [email protected] e-mail-címen, vagy levélben az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt., 1439 Budapest, Pf. 700-as címen.

Telefonon is lehetséges a módosítás a 06 20 474 9999, 06 30 474 9999, 06 70 474 9999 vagy 06 1 474 9999 számon. Hétfő, kedd, szerda, péntek 8:00-18:00, csütörtök 8:00-20:00 óráig.

https://www.mvmnext.hu/foldgaz/Egyetemes-Szolgaltatas/Ugyintezes/Tovabbi-ugyek/Szamlazas-szuneteltetese

#1266 július 16, 2022, 08:53:27, Pozzato
@LosGabos linkje és leírása ötletet adott. Laikus vagyok, szimplán csak "taktikáztam", hogyan lehetne megoldani a dolgokat. Egyelőre még nincsen jogszabály, mert Orbán Viktor fél bemutatni (népharag), viszont már vannak elcsípett mondatok. A jelenlegi rendszer alapján úgy járnának sokan, ahogyan leírtam fentebb. Most az én családom (nagyszüleim) példáján keresztül mutatom be az ötletem, amire @LosGabos leírása ihletett:
- 130 nm-es ház, átlagos havi fogyasztás 280 köbméter és 320 kWh
- a jelenlegi megoldásokkal 2 millió forint lenne ezen a házon rezsi egy évre (havi 170 ezer lenne)

Mivel a díjakat a tavaly év augusztus és idén júliusi átlag alapján kiszámolni, ezzel már idén augusztustól 170 ezret kéne fizetni. A lényeg, hogy mivel a nagyobb díj a fűtés lenne, ezért a gáznál a számlázás megszüntetését használjuk. Nem végleg, hanem 4 hónapra (augusztus-november). Ezzel együtt erre az időszakra (október és november) alternatív megoldásokat alkalmazunk a fűtésre (fa, szén, áram, bármelyik, amire van lehetőség). Ezen idő alatt az áramszámla lesz magasabb, ami azt jelenti, hogy 27 ezerrel növekszik a költség (az előző évi átalány miatt). Így összességében csak 35 ezret fizet az illető. Van fűtése, viszont nincs gáz.

Decembertől vissza lesz vezetve a fűtésre a számlázás, viszont innentől kérünk átalányt, ergo a tavaly december, idén novemberig bezárólag. Ez azt jelenti, hogy mivel gyakorlatilag négy, esetleg öt hónapot fűtöttünk, maximum 2000 köbméter környékén lenne a fűtés éves szinten. Ezzel a jelenlegi piaci áron vásárolva havi 20-25 ezerrel növekedne meg az említett esetben a példa (el lehet hinni, hogy nagyiméknal mindig jó idő volt).

Így decembertől összességében az átalány a két számlára 80-90 ezer lenne, mégse 150-200 ezer. Ezt utána minden évben megcsinálni, gyakorlatilag 3-4 hónapon fűteni "nyélen", amivel épphogy meghaladja a határt. Azért kell ezt most meglépni - a kikötést -, mert mindenkit meg akar szivatni a Fidesz ezzel a hirtelen egész éves átalányos témával. A @LosGabos által linkelt leírás alapján azonban kapunk pár hónap megoldási lehetőséget.

Természetes, hogy ez most csak egy elmélet, ha nem hozza be mégse a törvényt a Fidesz, esetleg más módszerekkel, akkor ez nem érvényes. Mindössze azért írtam le, hogy lássatok egy másik megoldást, nem kell rögtön abban gondolkozni, hogy miként oldom meg a havi 200 ezres kifizetést, csődbe megyek stb., mindig okosan kell (és valószínűleg ezen kívül is még több megoldás van, ez csak egy a sok közül).


#1268 július 16, 2022, 20:11:34, MessiÁs
Az altalanos sporolas mellett, mi lehetne a megoldás hogy az atlagemberek tuleljek ezt, es ne kelljen mondjuk 50000es villanyszamlat fizetni, csak mert van ket tvjuk ami relative sokat mukodik, van esetleg asztali gep es laptop, hűtő es fagyasztó, kell mosni es van mosogatógép. Mar ezekkel is siman tul lehet lepni az átlagfogyasztást, es nincs 4tv,klima, es egyeb luxus elektromos cikkek.

Tegyuk fel a fidesz eltunik, felall egy szakertoi kormany. Mit lehetne politikai akarattal de keves penzugyi mozgasterrel tenni hogy a szegenyebb reteg ne lehetetlenuljon el megjobban. Meg a villannyal lehet sporolni is es talán becsuszni a hatar ala. De aki gazos lakasban lakik? Meg gimiskent laktunk ilyen helyen, nem voltak uj nyilaszarok, nem volt a panel korszerusitve. Emlékszem nyomni kellett a 3szobaban telen a konvektort.

Ugye a hirek szerint külföldön is elszalltak a rezsi arak(meg ha nem is ennyire) ott is sokaknak nehezseget okoz kifizetni a szamlakat, meg ha nem is fennmaradas a kerdes.

Magasabban kene meghuzni hatarokat? Vagy rászorultsági alapon valami rezsitamogatas kene?

A fidesz hazudott nyilvan amikor azt mondtak megvedik a rezsiarakat. De egy ellenzek mit tehetne? Hosszutavon vannak megoldasok, irtatok is a korszerusitest, sporolast. De mi lesz decemberben?  Addig nem lehet minden nyilaszarot lecserelni es panelt felujitani.

Jol jon ez az ellenzéknek most. Biztos sok a kiabrandult fideszes, en csak nem latom hogy ok mit tudnanak tenni. Segitsetek kitalalni mi lehet a rovidtavu megoldas a gazos panelekben es a relative sokat fogyasztó kisebb keresetueknek.


Van egy baratom ket gyerekkel nem reg vettek lakast hitelre,  400 450 korul keresnek ketten. Gazzal futenek, meg nem sikerult korszerűsíteni a lakast. Teljesen jol megeltek. Nem luxusban de soha nem volt penzugyi problemajuk. Aggodom ertuk, hogy mi lesz ha 20 25000gazszamla helyett a triplaja lesz.

Sajnálatos, de teljesen lényegtelen, hogy most ki kezd korszerűsíteni, annak legkorábban következő évben lenne meg a hatása. Most abba felesleges pénzt ölni, hogy nyílászárók és ilyesmik, legközelebb 2023 nyarán lenne hatása, de most elverni erre 400-800 ezret, akkor azt inkább rezsibe kell ölni. Őszintén szólva, ötletem sincsen, hogy a bérházakban le lehet-e mondani neked személy szerint a rezsit, mármint úgy, hogy ott laksz (sosem próbáltam még). Arra gondolok, ok, lemondod, nincsen most fűtésed, de akkor a te tavalyi fűtésed a szomszéd és a többi ember fizeti meg. Tuti, hogy agyonvernek... Hiába fűtesz majd elektromos radiátorral és próbálod a többiek fűtését használni (melegebb falak stb.).

Ez a tervezet semmi több, csak az, hogy megint társadalmi feszültséget generál. Egyelőre még mindig nem vezették be, de elkerülhetetlennek tűnik állítólag. A fenti példám családi házaknál működhet, mi kiszámoltuk, eléggé komoly összeget lehet vele spórolni (mérőórák állásait néztük visszamenőleg stb., alsóhangon 1,5 milliót simán spórolsz). Az, hogy panelben mit lehetne, gyakorlatilag imádkozni. Semmi több, meg bízni abban, hogy Orbán meghátrál a végén. Ugye folyamatosan monitorozzák az emberek véleményét, már a kata eltörlése után is megosztott lett a fideszes tábor, ez most elvesz így tőlük 40-60%-ot, maradnának 1-1,5 millióan. Lehet, hogy ezt végül mégse kockáztatja meg Orbán.

A gond az, hogy azért nem lehet a helyzettel mit kezdeni, mert visszamenőleg akarnak átalányt kérni egy olyan évre, amikor senki sem spórolt, mert minek? Ezáltal mindenki túlfogyasztott, főleg a panelek, ahol napközben is ment a fűtés, aranyélet volt (korábban én is laktam panelban, ott esküszöm mindig jó idő volt). Egyetlen dolgot lehet tenni, reménykedni. Ahogyan eddig minden szavazó bízott Orbán Viktorban, most is maximum ennyit tud tenni. Bízni és hinni benne.

Őszintén szólva, iszonyatosan nehéz hónapok jönnek, nem hiába mondták azt, hogy akár tényleges emberáldozatai lehetnek a következő időszaknak. Ahogyan a korábbi matekos példám mutatja, ezt a családok még milliós fizetéssel sem fogják bírni, nemhogy 300-500 vagy 700 ezer nettóból (fiatal családok ezrei kerülhetnek borzasztó helyzetbe  :( ). Az élelmiszerek árai nálunk drágulnak a legjobban, rezsi most a semmiből 4-5-szöröse lesz, ezt nem lehet kigazdálkodni. Ami az egészben engem még pluszban bosszant: Paks megoldás jelentene nagyon sok dologra országszerte, hiszen képes ellátni árammal az egész országot úgyis, hogy a többség árammal fűtene... Ennek ellenére az is bekerült a rezsinövelésbe...

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 16, 2022, 20:37:23A gond az, hogy azért nem lehet a helyzettel mit kezdeni, mert visszamenőleg akarnak átalányt kérni egy olyan évre, amikor senki sem spórolt, mert minek? Ezáltal mindenki túlfogyasztott, főleg a panelek, ahol napközben is ment a fűtés, aranyélet volt (korábban én is laktam panelban, ott esküszöm mindig jó idő volt). Egyetlen dolgot lehet tenni, reménykedni. Ahogyan eddig minden szavazó bízott Orbán Viktorban, most is maximum ennyit tud tenni. Bízni és hinni benne.



Ez pont igy van. Raadasul ez nyaron is igaz. Mert egy panelban nyáron meg túl meleg van, meg lehet dögleni. Szóval akinek van klimaja az orrba-szájba nyomatta. Hát most kétszer is meggondolja, mert amúgy is megtolta a számlákat, de azért néhány extra ezres megért annyit hogy ne legyen elviselhetetlen a nappal.

4-800,000 ablakcsere????
hmmm 2021-ben csináltam....akkor februári árajánlat szerint lett 900.000 maga 3 db két szárnyas fa ablak, + 3 db kicsi bukó ára.
+ kőműves berakás 200.000

majd októberre elkészült még egy szoba, s az az ablak, ami februárban 150.000 ft/ db volt az került 215.000/db-ba. Persze ugyanolyat raktunk be - baromi gáz lenne, 1 ház különböző ablakokkal....szóval +430.000

Tehát ablakcsere 2021-ben lett összesen: 1.530.000, ebből számla nélkül készült 630.000....4-800.000..dehogy

#1272 július 16, 2022, 22:33:06, Pozzato
Idézetet írta: Sound Dátum július 16, 2022, 22:09:404-800,000 ablakcsere????
hmmm 2021-ben csináltam....akkor februári árajánlat szerint lett 900.000 maga 3 db két szárnyas fa ablak, + 3 db kicsi bukó ára.
+ kőműves berakás 200.000

majd októberre elkészült még egy szoba, s az az ablak, ami februárban 150.000 ft/ db volt az került 215.000/db-ba. Persze ugyanolyat raktunk be - baromi gáz lenne, 1 ház különböző ablakokkal....szóval +430.000

Tehát ablakcsere 2021-ben lett összesen: 1.530.000, ebből számla nélkül készült 630.000....4-800.000..dehogy

Elhiszem, de minden ingatlan más, van, ahol nem tartós ablakot akarnak (fa stb.), hanem az olcsóbb és "trendibb" megoldást (műanyag), ez azért jóval olcsóbb, az sem mindegy, mennyi és milyen ablak, valószínűleg egy 50 nm-es panelra nem a 1,5 millió ablakcsere a reális (ahol mondjuk két darab kétszárnyas van mindössze, azok ára műanyagban is 150-150k). Én így kalkuláltam, mivel Messiás panelről beszélt, de teljesen elhiszem, hogy más típusú házra millió felett van, ezt mi is tapasztaltuk (főleg, ha a minőség fa).

Egyébként a megoldást leírtam egy drasztikus posztban korábban MessiÁs.

Magát a helyzetet:
jelenlegi vezetés intézkedései, és annak kivédése, szerintem lehetetlen küldetés: valakinek lehet mákja (lehet, hogy nekem lesz):
3 gyerekkel a határ nálam 219 köbméter,  200-ra jelentettem átalányt, ez fizetem.
Viszont februártól van csak gáz fűtés, melegvíz (itt is a drágább,  de energiatakarékos beruházást csináltam 2021 aug-2022 febr közt: gáz kazán, ami  a melegvizes tartályt fűti, ha épp nem kell fűteni a házat) - így nincs villany bojlereséé.

Van viszont 4 db komoly hűtő/fűtő légkondi, ami H tarifás, azaz baromi kevés a díja, s tudom kombinálni: gáz kazán, vagy légkondícionálók fűtenek....

Így aztán 6 hónap alatt fogyasztottunk 635 köbméter gázt, de 1200-at fizettem...s persze belejön ebbe az okoskodásba, az új nyílászárók hatása is.

Nekem kurva nagy mákom volt, igaz végig mondták a szakik, hogy mi miért fontos beruházás. Kutya módon a gázbeállást 1.200.000-ből megúszhattam volna....végül 2 misi körül állt meg, látható, hogy most ez 2-3 hónap alatt megtérül,  illetve akárhogy számolom, tartani fogom simán a havi kereteket szerintem...

Hangsúlyozom, mindez inkább véletlen,  mint az érdemem...illetve, jó szakemberek jöttek hozzám, nem olcsón....

Szóval aki nem készült erre, az szerintem nem fogja tudni kivédeni. A baj azon túl, hogy hatalmas cumit kak most 1-2 millió ember nem ez, mert ez csak az okozat, a következmény!

A baj a kormány, s az, hogy hazug módon vezetnek egy országot, és ezt eltűri a nép...azt, hogyan lehetne kijavítani, már leírtam, s annak a vége lenne 2 év múlva,  hogy nem lennének ilyen következmények...

Pl: ha inygyulladásod, fogköved van évekig, és tolod, nem oldod meg...eljön az a pont amikor fogakat kell húzni, s az fáj, mert nem pótolható, de csak következmény.

A következményt nem lehet megoldani,  csak az okokat.

Idézetet írta: Sound Dátum július 16, 2022, 22:37:21Szóval aki nem készült erre, az szerintem nem fogja tudni kivédeni.

Ez a lényeg, hogy ezt így nem lehet kivédeni. Mint mikor zh-ra megtanulnád a komplett anyagot, de nem voltál bent egyelen órán se, azt se tudod, mi a tantárgy és van rá egy hajnalod... Lehet szerencséd - mint itt is -, de valószínűbb, hogy nem lesz. Ha alapjáraton is okosan beosztja a dolgokat az ember, akkor megoldható. Tipikus tücsök és hangya esete. Az emberek jelentős része óriási hitelre vett ingatlan, fizetése közel 30-40%-át hitelre adta, pedig szinte mindenhol olvastam, ne vegyél fel hitelt. Ha kell, várjál még egy évet, de ne vegyél fel hitelt. Felvettek. Elmondták, nem kell világba fűteni - én is ezt pofáztam nagyiméknak, kevés sikerrel -, kinevették MZP-t, hogy 20 fok legyen a lakásba, most fordult a kocka. Már Gulyásék mondják ezt.

A másik megoldás, ha korábban eleve úgy gondolkoztál, hogy alternatívákra építetted az életed: családi házban megosztott fűtési rendszer (fa és gáz, gáz és villany stb.), esetleg rendelkezel kisebb ingatlannal, amit nem használtál (át tudsz költözni stb.), bármi. Ezért is mondtam sajnos, akinek ezek nincsenek, azoknak nem marad más most, mint az ima. Hinni, hogy Orbán meggondolja magát. Sok millió ember így most már átérzi a katások (tanárok stb.) helyzetét, ugyanis nekik is ez volt hét elején. Hittek, majd két óra múlva behozták a törvényt, kilátástalan lett a jövőjük. Ha egy olyan embernek hiszel, aki egész életében hazudott, akkor ne lepődj meg, ha előbb vagy utóbb, de át fog verni és megkárosít.