Könyvek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: Pozzato Dátum október 06, 2022, 13:27:24https://moly.hu/konyvek/annie-ernaux-evek

Itt olvashattok róla véleményeket is, szinte csak jókat írnak, bár nem görgettem teljesen végig. Annak ellenére, hogy közel 60 évet ír le Franciaország történelméből, ne gondoljatok óriási terjedelmű alkotásra, mert körülbelül 250 oldal, viszonylag vékony könyv, simán olvasható mondjuk egy hosszabb utazás során a repülőn/buszon/kocsiban (ha nem te vezetsz  ;D ).

Tényleg jó vélemények voltak a moly.hu-n, de úgy tűnik nem vagyok elég 'komoly' és műértő ehhez a könyvhöz ???  Ugyanis nagyon nehezen verekedem át magam az oldalakon :laugh:  (eddig 60-nál járok)

Az ajánlóban ez szerepel: Az időrendben felvázolt töredékek erőteljesen idézik meg a rég eltűnt pillanatokat és az idő múlását, s az összkép egy olyan élet történetét tárja elénk, amely egyszerre bensőséges és közismert, banális és jelentőségteljes, és amelyet épp ezért akkor is ismerősnek érzünk, ha életünk színtere nem a 20. század második felének Franciaországa.

Eddig a kiemelt résszel nagyon nem értek egyet, persze ez még változhat :)



Idézetet írta: Latzka Dátum december 18, 2022, 14:00:07Tényleg jó vélemények voltak a moly.hu-n, de úgy tűnik nem vagyok elég 'komoly' és műértő ehhez a könyvhöz ???  Ugyanis nagyon nehezen verekedem át magam az oldalakon :laugh:  (eddig 60-nál járok)

Lehet, hogy csak rossz pillanatban kapott el a könyv, mármint, ha mondjuk két évvel később olvasod, gyorsabban haladsz, más a véleményed. Nekem is volt például olyan könyv/film/sorozat, amit kétszer kezdtem el, különböző időszakban és más volt róla a véleményem.  :ok: 

Jó, hogy @Alk írt könyvajánlót karácsony előtt, én novemberben elengedtem az első után, mert nagyon brutális árak voltak. Akciósan 4000-5000-6000 forint egy könyv, ez már tényleg olyan ár, ami után meggondolandó a vásárlás. Régebben akciósan 1500-2000-2500 forintért tudtál beszerezni könyveket, valahol sejtettem, hogy az állam nem fogja preferálni az olvasást, ezért én tudatosan bevásároltam évekkel ezelőtt. Az pedig lassan nonszensz kategória, hogy Amazonról rendelsz egy könyvet külföldről, olcsóbb házhozszállítással, mintha itthon elmennél a boltba a magyar változatért...

Konkrét példa, nekem megvan az angol verziója ennek: https://www.libri.hu/konyv/james_montague.milliardosok-klubja.html
Emlékszem, hogy 4000 forintot fizettem érte, most ez 1200 forinttal több... Az Arrigo Sacchi által írt Milan könyv ott virít a polcomon, valami 3500 forint volt átszámolva, most magyarul 5000 HUF. Pedig valljuk be, még mindig számtalan jó könyv érkezik a polcokra, de tudom, ez már nem az a kategória, amiért az emberek pénzt adnának.

Idézetet írta: Pozzato Dátum december 23, 2022, 13:44:37Lehet, hogy csak rossz pillanatban kapott el a könyv, mármint, ha mondjuk két évvel később olvasod, gyorsabban haladsz, más a véleményed. Nekem is volt például olyan könyv/film/sorozat, amit kétszer kezdtem el, különböző időszakban és más volt róla a véleményem.  :ok: 

Ebben van igazság :ok: Ugyanis előtte fejeztem be életem talán legszórakoztatóbb, legkellemesebb könyvét.

Kiss Angéla: London csak oda
Egy fiatal magyar lány Londonig vásárol csak odaszóló, ,,one way ticket"-et, hogy kipróbálja önmagát. A kedves, őszinte, szellemes és önirónikus hangvételben megírt regény érdekes, tanulságos képet ad a külföldi beilleszkedés megannyi megpróbáltatásáról, a társra találás ,,kínjairól" és örömeiről, s új fénytörést kap általa az ott és az itthon vonzereje is.

És ha már a szórakozás vonalra tereltem a témát; nekem ez a könyv van kinézve.

Bánki Dodó: Taps, szénsav, Ferencváros

A könyvben olyan, eddig csak a szájhagyomány útján megismerhetett anekdotákat jegyez le a szerző, amelyek révén korrajzot kaphatunk az FTC elmúlt évtizedeiről, és a klubot odaadóan szolgáló legendás ikonokról, akik nélkül ma már talán nem is létezhetne Magyarország legismertebb és legsikeresebb egyesülete. A hőskor, az-ötven-hatvan évvel ezelőtti történetek mellett az elmúlt esztendők eddig még nem ismert szórakoztató, tanulságos történeteit is elolvashatja az olvasó.

Nagyon bírom a Bánki stílusát a Tv-ben, biztos vagyok benne, hogy jó kis könyv lehet.

David de Jong: Náci milliárdosok

Végre, ez a könyv is gazdagítja a könyvtáramat. Keménytáblás, ha levesszük a prológust és a forrásokat, akkor körülbelül 250 oldalról beszélünk, eléggé tartalmas könyv. Több család gazdagodását mutatják be, akik a náci Németországban állami megrendelések révén emelkedtek fel, cégeik pedig ma is virágoznak. Bizonyos cégekről tudtunk, de lehet majd a könyv után némelyik autógyártóhoz vagy biztosítóhoz másképp fogunk hozzáállni, ha egyáltalán változik valamit a megítélésünk.

Moly értékelés: 91%
https://moly.hu/konyvek/david-de-jong-naci-milliardosok

A "Lesz*rom" rafinált művészete - A tökéletes élet tökéletlen megközelítése

Önfejlesztető vagy talán még jobb, ha önsegítő kategóriába tesszük, és azon belül is irtó lazának adja elő magát. Érdekes megközelítése a dolgoknak, és valószínűleg csökkenti is a feszültséget, ha lesz*rsz mindent. De van egy nagyon nagy DE bennem a könyv második olvasata után is!

Ha mindent lesz*rsz és nagyon alacsonyra teszed a lécet, akkor nem fogsz csalódni. Elfogadod, hogy az életed lehet nem annyira jó is, és ezzel megölöd magadban a tettre vágyat, a jobbra irányuló motivációt. Valószínűleg ez depressziót kezelő szakmai körökben is kettős kérdés lehet, vagy beleállsz vagy elfogadod és ennyi.

Szerintem állj bele, és sz*rd le, de ne azt, hogy neked ennyi jutott. Ezt közvetíti a könyv, nem lehet mindenkinek jó élete, ennyi sz*rd le, írja a könyv. Ne sz*rd le, próbálkozz, mert ha már a próbálkozást is lesz*rod, igazából startból elvesztél. Maga a szöveg egyébként vicces szerintem és könnyen olvasható :)

Jó téma!

Idén velem már most több dolog történt, mint tavaly egész évben, ami annak köszönhető, hogy kihúztam a komfortzónámból. Viszont megkerülhetetlen tény, hogy több negatív dolog jött, mint pozitív. "Felfedezéseim" egyike lett, hogy nem is annyira ezek aránya a legfontosabb, hanem a jók abszolút értéke. Avagy a boldog időszakok boldogok maradnak, mint hogy már megtörténtek. Ha meg nem történté tudnám tenni az elmúlt hónapok eseményeit, sem tenném. Lett néhány szép emlék, és ha sz*rral is van körbe véve, azért jó, hogy vannak.

Lehet, hogy ez inkább személyiséghez kapcsolódó irányválasztás, vagy épp időszakos kérdés. Tehát fiatalon máshogy vagy a határokkal, mint mondjuk egy biztonságot megkövetelő családos élethelyzetben. Érdekes volt átgondolni, hogy a leszarom stílus, az valóban nyugtató lehet, és ahogy írod is Alk, a szerző is kevesebb negatív élményt hozott ki eredményként. Neked ugye a komfortzónán túllépve lettek negatívak is. Tehát beéri mondjuk egy átlagember azzal, hogy sosem lesz sportautója, vagy épp kövér marad örökre, a munkája unalmas de fizetése van belőle, egyszerűen beéri azzal, ami számára elérhető. De nálam mindig jött a kérdés, hogy mi van, ha sokkal messzebb van az elérhető határ.

Ez olyan, mint mikor fekvenyomsz, és azt hiszed nem tudsz már belenyomni még egyet, de mégis. Vagy legyen más téma, XY mondja, hogy nincs türelme elolvasni egy könyvet, de közben simán el tudná és több lenne utána. Szélesedne a látóköre, máshogy látná ugyanazt, és mindezt egy előfeszítés miatt nem teszi meg. Azt hiszem a megfelelő önismeret kell ehhez a témához is, és a részcélok, mert kell a részsiker. De nem okoskodom tovább, csak érdekes volt a Leszarom rafinált művészetét egy időben olvasni az Atomi szokásokkal.

 :'(

https://444.hu/2023/06/13/meghalt-cormac-mccarthy

Alkotások, amiket legendás Pulitzer-díjas író írt:
https://moly.hu/kereses?utf8=%E2%9C%93&q=Cormac+Mccarthy

Néhány könyv, amiből film készült:
- Nem vénnek való vidék (4 Oscar-díj)
- Vad Lovak (Golden Globe-jelölés)
- Az út


Idézetet írta: Admin Dátum június 14, 2023, 06:57:28Ezek után lehet könyvet darálni nyugodtan:

https://index.hu/kultur/2023/06/13/libri-mcc-krusovszky-denes-peterfy-gergely/

Lemásolták azt, ami a Waberernél történt, először kisebbségi részvényesek (hónapokon/éveken át), bekínálnak valami ellenértéket, ha ez nem megy, akkor nem hagynak osztalékot felvenni, majd kipaterolnak a cégedből egy jelképes összegért (és ez még a jobbik eset, legalább nem esik baja a családodnak vagy neked, életben hagynak). A Libri, mióta bekerült a Fidesz a gépezetbe, folyamatosan hanyatlik, idén már ugye nincsen a szokásos írói díj sem, eltűntek az igazán kedvező akciók, pár hónap és abszolút elveszítik a piacvezetői státuszukat. Több online könyvesbolt sokkal jobb akciókkal kecsegtet, ráadásul ott a "Libri felár" is, amivel, ha jól tudom, ők adják a legdrágábban a könyveket, mióta az MCC bekerült a részvényesek közé. Még akciókkal együtt sem éri meg náluk vásárolni, kapásból tudok néhány online helyet, ahol sokkal jobbak az árak (elég csak az ujkonyvekre gondolni, akiknél egész évben 27-30%-os akció van minden könyvre).

Patkányút - Philippe Sands




Az író második magyarul megjelent könyve, első is nagy siker volt, de ez... röviden, életem egyik legjobb könyve, ha nem a legjobb. Kiemelkedő munka, mert ez nem szimpla írás, ez bizony kutatómunka, hosszú évek munkája. Kezdjük azzal, súlyra ez egy nehéz könyv, nem az a tipikus esti ágyban olvasós, ráadásul a témája is nehéz, mindezt 500 oldalon (fotókkal illusztrálva).

Otto Wächter életét mutatja be, hogyan lesz hithű náci, jut egyre feljebb a ranglétrán, mindezt levelezések, elbeszélések és feleségei feljegyzései alapján, hogyan épül be teljesen a rendszerbe, miközben egy tehetséges ember, aki csak boldogulni akar. Eközben a családja úgy látja (elsősorban utólag a fia), hogy ő "jó náci" volt, nem ölt embereket (miközben elvileg 100 ezer ember halála tapad a kezéhez), megpróbálja mosdatni az apját.

Nagyon igaz a könyvre az alábbi: "Történelmi detektívsztori, szerelmesregény, önéletrajz és hidegháborús kémtörténet." Mert ebben szó szerint minden benne van, hiszen feltárul egy rövid szelete annak az egérútnak, amit a nácik használtak Dél-Amerikába, ahogyan a katolikusok és a nácik közötti kapcsolat, de lehetne még sorolni bőven. Rendkívül mély, hiteles alkotás, amit nehéz is lenne ilyen röviden elemezni.

Moly: 99/100
Goodreads: 4.18/5

https://moly.hu/konyvek/philippe-sands-patkanyut

Az ujkonyvek-en már 4000 HUF környékén megkapható.


Hitler és Sztálin - Laurence Rees




A könyv, amit kötelezővé tennék a középiskola utolsó évében. Ha jól emlékszem, ebben az időszakban jutnak el a gyerekek a II. világháborúig, itt már kellően érett az agy, hogy megértse ezt a művet. Ez a könyv ugyanis a múlt mellett, a jelent és a jövőt is bemutatja, hogyan tudja elhitetni egy diktátor, hogy a harc, a vérengzés és az egymás gyűlölete, illetve a félelem megléte az egyedüli megoldás.

Ez a könyv teljesen magába szívja az embert, annak ellenére, hogy elvileg már mindent tudunk a témáról. Mondhatni, ez egy dokumentarista regény, hiszen rengeteg benne a számszerűsített adat, interjúk és vallomások, viszont ott van mellete a regényszerű magyarázat is, hogy olvasmányosabb legyen, ez viszont mégsem vesz el a hitelességéből. Rengeteg a jegyzet, viszonylag nagy könyvről beszélünk, hiába "csak" 450 oldal környéke (jegyzetek nélkül), "normális" méretben szerintem 550 oldal lenne.

Nem szimplán annyit tesz Rees, hogy bemutatja Hitlert és Sztálint, hanem megismerjük az őket körülvevő embereket, illetve az eszmét, amit kidolgoztak, amivel eladták az "álmot", befolyásolták milliók gondolkodását. Ez nem egy Nyugat-féle mosdatás lesz, mindenkinek megvan a maga bűne, hiszen Sztálint azóta se ítélték el egyértelműen, sőt, sokáig úgy tanították a történelmet, hogy csak a nácik felelősek a világháború kirobbanásáért, ráadásul Sztálint a háború után sem vonták kérdőre. Mindenre kitér az alkotó, olyan háborús bűnökre is, amiket Nyugat is próbált elhallgatni, mert akkor épp kapóra jött Sztálin, utána meg már minek hozzuk fel, ha hibáztunk?

Goodreads: 4.54/5

https://moly.hu/konyvek/laurence-rees-hitler-es-sztalin

Most direkt megnéztem, Hitler és Sztálin könyv elérhető a Libri kínálatában 2+1-es akcióban. Az ára vaskos (7500 HUF), viszont, ha választasz hozzá még két könyvet mondjuk egyaránt 4500-4500 HUF-ért, akkor összességében a csomag 16500-ba kerülne, viszont lejön a +1-es akció, így már csak 12000 HUF, ha pedig felhasználod a 23NYAR kuponkódot rendelésnél, akkor a 16500-as csomagod csak 10000 HUF-ba kerül, ami manapság nem rossz három jó könyvért.

Az ujkonyvek felületén általában minden akciós, viszont, ha a fent említett módszerrel vásárolunk, még ott is csak 12000 HUF-ra jövünk ki az akciókkal együtt. Szóval, ez most egy jó ajánlat a Libritől, ráadásul, van bőven a 2+1-ben jó könyv, amik nekem is megvannak és merem őket ajánlani.

Az Alexandra nyári leárazást tart, 50%-kal olcsóbbak a könyvek:
https://alexandra.hu/akcio

Átgörgetve a listát, bőven akadnak minőségi darabok, amik alapjáraton 4-5-6 ezer forint.

Iris Chang - The Rape of Nanking

Kaptam a könyvet egy olvasásra, azzal a feltétellel, csak akkor kezdjek bele, ha felkészültem rá. Vannak azonban dolgok, amire nem lehet felkészülni, ilyen ez a könyv is, mely átírja a világnézeted, megváltoztatja az emberekről alkotott véleményed. Nankingi mészárlásról mind a mai napig keveset tudni, ennek oka, hogy a japánok bagatellizálnak, míg a kínai részről kevés túlélő maradt és óriási volt a káosz.

Az ember bármire képes, ha megtapasztalja, milyen "Istenként élni". Amikor bármit megtehet, mégsincs következménye. A könyv egy olyan tragédiát mutat be, ami, ha nagyobb teret kapott volna a közvéleményben, többet foglalkoztak volna vele, ma teljesen másképp ítélnék meg Japánt. Minden bizonnyal nem lenne ott a vezető gazdasági országok között, nem üzletelne velük senki sem.

Ez azonban nem így történt, Nankingról jobbára csak ez a könyv mesél részletesen, de olvasásra nem ajánlott. Ha olyan világban szeretnél élni, ahol az a legnagyobb probléma, hogy megcsalnak vagy a bank átver, akkor semmiképp se kezdjél bele ebbe. Maga az író is öngyilkos lett, mindössze 36 évesen, amikor egy szintén nehéz témáról, a Bataan Death Marchról kutatott.

Ezene kutatások és események összessége mély depresszióba juttatta őt, ahonnét nem volt visszaút. Hasonló a története, mint Michelle McNamara-esete, aki szintén komoly traumákon ment keresztül, amíg elkapta a Kaliforniai Gyilkost.

Goodreads értékelés: 4.19/5
Moly néhány kritika

https://www.sportkonyvek.hu/keszletkisopres_179

12 erősen leakciózott könyv, például ez:

4 990 Ft ---> 990 Ft

Számodra nem elérhetőek a csatolmányok ebben a fórumban.

Van foci, NFL, NBA, F1; érdemes szétnézni.