Sorozatok

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


HBO Max átállás

Ha rendelkezel Go előfizetéssel, pillanatok alatt kész is az átállás (megnyitod az alkalmazást/felületet, email és jelszó, már bent is vagy). Amint beléptél, kapsz emailt, amiben megerősítheted az átállást. Az új előfizetők 1600 ft/hó áron szerezhetnek regisztrációt, ha jól láttam. Belepörgettem most gyorsan pár filmbe/sorozatba. Hangzás és képi világ szerintem jobb lett. A Dűne szerintem szebb (és szinkronos), Lakersről szóló sorozat első része elérhető (feliratos), Peacemaker szintén, illetve olyan klasszikus sorozatok kerültek be a kínálatba, mint a Fringe és a Mentalista. Nem sorolom, mert bőven jött új tartalom (igaz, ezekből én már párat láttam  ;D). Filmek is eléggé széles skálán mozognak. Természetesen vannak kimaradók is, ahogyan azt sejteni lehetett. Elsőre amit látok, hogy a Ray Donovan kiesett. Ez érthető, ugyanis idén érkezik a korábban már említett SkyShowtime. A Ray Donovan ennek a kínálatában lesz, ahogyan még sok más sorozat is.

Összességében, szerintem 1600 HUF-ért (ha nincsen előfizetésed) ez bőven megéri.

Számolgatva:
HBO Max 1600 HUF
Netflix 3500 HUF
Apple 1900 HUF
Amazon 900 HUF
Disney 1900 HUF *Ez az ára valószínűleg a 2022-es árcsökkentés után jöhet)
SkyShowtime ára kérdéses (1500-2000 környékére saccolom)


SkyShowtime
Miért éri meg majd erre előfizetni? Őszintén szólva, amikor érkeznek, temérdek anyaguk lesz, hiszen egyesíti a felület az NBCUniversal, a Universal Pictures, a Sky Studios, a Peacock, a Paramount+, a Showtime, a Paramount Pictures és a Nickelodeon tartalmait.

Csak néhány azokból a sorozatokból, amikről beszélünk:
Ray Donovan, Dexter, Californication, 1883, Mayor of Kingstown, Yellowstone, Homeland, Shameless, Master of Sex, Yellowjackets, Heroes, Grimm, Bates Motel, The Blacklist, New Amsterdam, Blue Mountain State stb.

Ebben az évben a SkyShowtime még felboríthatja a magyar piacot, ugyanis általa a Netflixről (és az HBO-ról) is lehetnek kieső sorozatok. Ahogyan ígértem korábban, összeírom az Apple tartalmán kívüli többi platformra érkező sorozatokat is. 

Március 24-én érkezik az Atlanta 3. évada, ami nagyon várós, elvileg Budapesten is volt forgatási helyszín. Megérkezett közben a Top Boy második évada Netflixre (ami papíron a negyedik...), őszintén szólva, fogalmam sincsen, miért nem lett ez felkapott itthon. Az egyik legjobb "keménykedő" sorozat, igazi bandaháború.



Jut eszembe:
A ruszkiknál Netflix helyett Nyetflix.

HBO Maxrol tudtok olyan sorozatot mondani ami ilyen kotelezoen nezos?

Idézetet írta: peshark Dátum március 22, 2022, 21:54:23HBO Maxrol tudtok olyan sorozatot mondani ami ilyen kotelezoen nezos?

Nagyon sok átkerült ugye HBO Go-ról, ha már korábbról volt ott előfizetésed vagy esetleg láttad őket, azok kiesnek. Ha nem volt előfizetés vagy nem láttad őket, akkor majd következő napokban dobok egy listát azokról is.

Ami külön HBO Max:
Winning Time: Ez a Showtime Lakers korszakáról szól, Magic Johnson, Pat Riley stb., őszintén szólva, többet vártam. Ez viszont nem jelent semmit. Olvastam a könyvet amiből a sorozat készült, így másfajta megvalósítást preferáltam volna, ha az első rész nem kap el, akkor felesleges folytatni.
Peacemaker: Én nem vagyok szuperhős filmes/sorozatos rajongó, de ez és a The Boys nagy kedvencem, hasonlóan elborult mind a kettő. John Cena végig remekül játszik, ahogyan a Vigalante karakterét megformáló srác is. Két "szuperhős", akik akkor is békét akarnak teremteni, ha ezért mindenkit meg kell ölni.  ;D
Hacks: Egy idős humorista nőről szól, aki mindenkinek beszólogat, borzasztó ember, de érezhetően kiégett. Ha nem is önszántából, de mellette köt ki egy forgatókönyvíró, aki szintén mélyponton van. Borzasztó személy ő is, ebből alakulnak a helyzetkomikumok. Eléggé durva beszólogatások vannak, kapott 3 Emmy-díjat a sorozat, általában 25-30 perces részekkel dolgoztak, voltak jobbak, voltak lapos epizódok, összegezve reális a 8.0 pont feletti értékelés.
Minx: Tökéletes hasonlat volt ez az egyik oldalon, miszerint olyan, mint a Deuce volt az HBO Go-n, csak viccesebb formátumban. A Deuce a pornó kialakulásáról szól, inkább dráma, ahogyan a prostikból pornószínészek lesznek. Ez meg egy feminista csajsziról szól, aki újságot akar csinálni, de végül ott köt ki, ahol nem akar: pornós újságot vezető faszi mellett. A kor trendjének inverzét veszi a két kreátor, így nőknek szóló szexlapot csinálnak. Első részt láttam, talán folytatom.
Our Flag Means Death: Nem tudom, mennyire van meg Taika Waititi. Ő az a tag, aki az alábbi filmeket/sorozatokat csinálta: What We Do in the Shadows és Jojo Rabbit. Elborultak, szerintem jó értelemben, de ehhez tényleg kell egyfajta humor, ami ebben a sorozatban is benne van. Az Our Flag Means Death szintén elborult, de az HBO-nak mindig vannak ilyen nagyon elborult vígjátékai. Általában Danny McBride szállítja ezeket, most Taika Waitit is besegít. Ha nem fog meg az első 1-2 rész, engedd el.
The Sex Lives of College Girls: Erről írtam szerintem korábban, pont az, ami. Négy csajszi egyetemre kerül, különböző karakterek, ki akarják élni magukat, de van benne egy erős társadalomkritika is, amit igyekeznek humorba burkolni.


Filmek terén meg felkerült pár cucc (Dűne stb.), de ezek feltöltése folyamatos lesz a következő hónapok során. Gyakorlatilag a moziba járásnak semmi értelme nem lesz, mert az HBO Max is azt akarja, hogy a mozis bemutatás után 3-5 héttel már elérhető legyen a platformon a film. Az Amazon közbe megvette az MGM-et, ott is ömleni fognak majd a friss filmek idővel.

Idézetet írta: Pozzato Dátum március 22, 2022, 22:29:01Nagyon sok átkerült ugye HBO Go-ról, ha már korábbról volt ott előfizetésed vagy esetleg láttad őket, azok kiesnek. Ha nem volt előfizetés vagy nem láttad őket, akkor majd következő napokban dobok egy listát azokról is.

Köszi ezeket, nem volt korábban Go-m, úgyhogy kíváncsi vagyok majd azokra is :)

HBO Max kínálatában 450-nél is több sorozat elérhető. Ezek között van bőven rajzfilm is, így a családosok is jól járnak, hiszen alsóhangon 180-200 filmet és sorozatot számoltam, ami megfelelő családi filmezésre, többsége szinkronos. Tom és Jerry, Scooby-Doo, Szörny Rt., illetve további pozitívum még, hogy korosztály szerint is rendszerezve van: 2-5 éves, 6-9, 10-12 stb., szóval nagyon korrektül megcsinálták.

A 450+ sorozat esetében, ha nem is mindegyik 20 vagy 60 perces, de átlag 40 perccel számolunk és mondjuk 2x10 részes évadokkal (még ez is kedvező, mert akadtak sorozatok, amik 6-8 évadot és vagy 70 részt is megéltek), akkor a meséket leszámítva, minimum 6000 óra sorozat vár ránk (ebben nincs benne a film...), de ennél csak jóval több (ez napi 2 órás sorozatnézéssel is minimum 8,5 év...). Ha ebből a temérdek sorozatból, mindössze 40 olyan sorozatot találunk, ami nekünk megfelelő, elkezdjük nézni, napi 1-2 órát szánunk rá (ami szintén sok), akkor is minimum 1 évbe telik, amíg mindegyikkel végzünk, ha legalább 20 részesek és 40 percesek.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy mindezt 1600 ft-ért megkaphatjuk, illetve lifetime 33%-os kedvezményünk van, akkor ez egy nagyon komoly ajánlat, személy szerint ajándéknak mondanám. Ami még fontos, itt a 450+ sorozat jelentős része minőség, nem gagyi. Az HBO évtizedek óta készít sorozatokat, nem néztem pontosan utána, de emlékeim szerint, arányaiban övék a legtöbb 8.0 feletti értékelésű sorozat. Még olyan sorozatfüggőknek, mint jómagam, sem sikerült a kínálat végére jutni, pedig jó pár éve kezdtem már a "szakmát".

Képtelenség. Miért? Azért, mert újabbnál újabb szolgáltatók érkeznek, illetve folyamatosan növekszik a sorozatok száma. Amíg régebben évente volt mondjuk 5-10 minőségi sorozat, addig ez a szám manapság minimum az ötszöröse, de lehet tízszerese. Képzeljük el, hogy TV-re előfizetünk havi 3-4 ezer forintért, csatornák jelentős részét nem nézzük. Az HBO + Netflix kombinációval 5 ezret kérnek el tőlünk, cserébe 5-10 évre kapunk "bepótolandó" filmeket és sorozatokat, amikhez pluszban még rengeteg új tartalom jön. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy van Amazon, Apple és még pár új platform, aki havi 8-10 ezerből azt nézel, amit akarsz.

Listát nehéz összeállítani, de megpróbálkozom vele. Csak olyanokat írtam bele, amiket láttam (vagy láttam belőle évadot/részeket). Örülök a segítségnek, ha a kimaradókról is születik írás (vagy amikről írtam véleményt, de másfajta személet stb.). Azon is gondolkodtam, miként írjam a címűket, de végül úgy, ahogyan az HBO Max magyar nyelvű felületén van, mivel könnyebb lesz az elérés. Nem tetszési sorrendben írtam őket, ahogyan az A-Z-ig lista kiadta.

Különböző kategóriákat állítottam fel, hogy könnyebb legyen a tájékozódás.
Klasszikusok: Ez szó szerint mindent tartalmaz, ami 2010 előtt (vagy környéki), láttam és ajánlom, amolyan kötelezően nézős, ha valamilyen oknál fogva kimaradt. Ezekhez nem fűzök rövidebb vagy hosszabb kommentárt, valószínűleg ismeritek, ha nem, akkor meg idővel úgyis elkezditek.  ;D
Lista: Maffiózók, Mentalista, A rejtély, Elit alakulat, Gengszterkorzó, Carnivale, Deadwood, Drót, Jóbarátok. Két pasi – meg egy kicsi, Rome, Six Feet Under, Trónok harca, True Blood, The Walking Dead és a Törtetők. Utóbbit megláttam a listában, megint elfogott a retro érzés, zseniális volt az a sorozat, jó öreg Johnny Dramával és Ari Golddal.  ;D

További kategóriák... amik már "friss" sorozatok.
Minisorozat:
- A 22-es csapdája: Trükkös sorozat, mert mehetne a vígjátékok közé is, hiszen egy paradox helyzetet mutat be. Főhősünk a háború (és felettesei) elől menekülne, mondván mindenki az életére tör a seregben. Ez egy groteszk sorozat, ahol valaki a harc elől menekülne, miköben katona. A sorozat alapja egy zseniális könyv, míg az alkotás kiváló adaptáció lett.
- The Jinx: A felkavaró dokusorozat, ami valós alapokon épült, egy komplett nyomozást mutat be
Robert Durst életéről. Hiába készült 2015-ben, most is aktuális, hiszen a főszereplő... (nem lövöm le a poént, garantáltan nézős)
- Csernobil: Erről azt gondolom, nem kell sokat írnom, mindenki vágja, bármikor újranézős.
- Letöltendő idő: Ez a tavalyi év egyik meglepetése. Egy tanár kerül börtönbe, ahová nem feltétlenül illik a viselkedése alapján, de amit tett, amiatt igen. A sorozat másik főszereplője egy börtönőr, aki nehéz helyzetbe kerül, majd idővel fordul a kocka a két főszereplő esetében. Sean Bean és Stephen Graham kiválóan játszanak.
- Show me a Hero: Politikai sorozat, ami tényleg kiemelkedő lett, középpontban pedig az, hogyan integráljanak szegényeket a gazdagok közé, mindezt valós köntösbe öltöztetve a '80-as évek időszakában. Ez egy nehéz sorozat, aminek első 1-2 része kifejezetten lassan építkezős, de ez kell, hogy később értsük a dolgokat (6 rész összesen).
- Landscapers: Nagyon vártam, nagyon csalódtam, pedig a szereplők jók, sztori érdekes, kémia is adott, de valahogy mégsem működött. Olivia Colman és David Thewlis kiemelkedő színészek, de tényleg csak azok nézzék meg, akik szimplán a jó színészi játékra kíváncsiak. Azon kevés sorozatokhoz tartozik, aminél nem tudom megmondani, mit rontottak el, de valamit nagyot. Lehetséges, hogy épp a túlzott látvány volt a gond, szó szerint zavart.


A következő hozzászólásban folytatom, de nem akarom teljesen széthúzni a főoldalt a hosszú bejegyzéssel. Így is, rengeteg sorozatot hagyok ki: Alaska nyomában, Patrick Melrose, Vinyl, Devs, The Night Of stb., tényleg óriási a választék.

További kategóriák és "friss" sorozatok.
Vígjáték:
- High Maintenance: Főszerepben a fűdílerek, őszintén szólva, hiába a második évad csúcspontja (akkor volt a legjobb a sorozat), összességében gyengébben kezdett, gyenge befejezést kapott és sok volt az üresjárat. Ez az a sorozat, amit 4-5 kiváló részért cserébe, nem érdemes letolni a maradik 28-30-at.
- Ash vs Evil Dead: Ez elvileg akció vagy horror, de szerintem inkább vígjáték. A zombis hentelős sorozat, amiben Ash és barátai megpróbálják megmeteni a világot a gonosztól. Szerintem a legprofibb módon lett megcsinálva minden, maszkolás, hentelés, vér stb.. Tényleg kiemelkedő minőség (8.4-es pontozás sem a véletlen műve), iszonyat beteg poénok, hiába horror, valószínűleg nem fogsz félni egy pillanatig sem.
- Veep: Ehhez idő kell, ha nem érzi magát készen a politikára az ember, engedje el. Ha nem érdekli az amerikai politika (és választás), engedje el. Ellenben ez egy kiváló görbe tükör a politikusoknak, hogyan viselkednek, illetve a szakmai stábokban dolgozóknak is. Olyan zseniális karakerek, mint Jonah, akit folyton ekéznek, ilyenek minden sorozatban kellenének.
- The Righteous Gemstones és Vice Principals: Ez két sorozat, egyetlen készítő. Ha elborult és idióta sorozatról beszélünk, tényleg "felháborító" humorról, akkor Danny McBride. Nála nincsen tabu, ha kell, akkor gyerekeket szivat meg, ha kell, akkor a keresztényeket fikázza vagy a különböző egyházakat, de éppenséggel beleáll a tanárokba is. Az első 1-2 részből már rögtön leesik, milyen sorozatokra számíthatunk, nem lövök le nagy poént, ha azt mondom, végig eszement lesz. Tigris kergeti a tanárokat az iskolában, tévés evangélisták gyújtogatnak vagy épp bekokózva escortokkal szórakoznak.
- Barry: Amikor egy bérgyilkos jó útra akar térni.  ;D Barry megunta a gyilkolást, hogy mindig csak a munka, hívják őt, hogy ezt meg azt ölje meg, neki egyetlen vágya van, színész akar lenni. A bérgyilkos, aki alig beszélt, most színész lenne. Ha annyit mondok, hogy az első két évad 6 Emmy-díjat nyert, illetve valószínűleg a legjobb futó vígjáték az összes platformot figyelembe véve, akkor nem is kéne többet mondani. A második évadban például két olyan rész is volt, ami több ezer szavazó után 9,3 és 9,7-es pontszámot ért el, ez kiemelkedő.
- Hétköznapi vámpírok: Tegnap említettem ezt a sorozatot, elborult, olyan poénok, amikhez olykor nem árt gondolkodni, elborult részek itt is, de megtudhatjuk belőle, miért nehéz a vámpírok élete manapság.
- Better Things: Nem tudom, hogy ez vígjátéknak számít-e? Mert papíron vannak humoros részek, amelyben egy színésznő anyuka nevelné lánygyermekeit, de teljes káosz az élete, viszont inkább tanító jellege van, hogy legyünk toleránsak, hogyan fogadjuk el a másikat, legalábbis Pamela Adlon szemével nézve, míg a gyerekek részéről: be kell szólni mindenkinek, élni kell.  ;D
- Nagypályások: Dwayne Johnson sorozata, ahol megmondom őszintén, legkevésbé a Sziklára leszünk kíváncsiak. Sokat nem tudok az NFL-ről, viszont enélkül is simán megnéztem, lekötött. Ez az a sorozat, amit nem a fő sztori, nem a főszereplő, hanem a mellékszereplők visznek el a hátukon. Joe, Ricky vagy Reggie zseniális karakterek, akikkel mindig történik valami vicces.

Akció (gyorsabb építkezős, pörgős):
- 4Blocks: Németországban játszódó "gengszterkedős" sorozat, ahol az arab klánok uralkodnak. Suburra/Gomorra/Dogs of Berlin-féle átmenet.
- Árnyak: Romániában készített sorozat (Umbre néven futott), engem megfogott, szerettem. A zenéje kifejezetten tetszett, Relu sztorija szerintem a mai napig megállja a helyét. Helyi maffiának dolgozik, amolyan Ray Donovan-féle megoldóember. Azonban hirtelen változik a helyzet, amint családi tragédiák történnek. A 8.9-es értékelés is teljesen korrekt, összességében 21 rész, szerintem haladós, viszonylag sok akció van benne.
- Banshee: A sorozat, amit nem igazán kéne bemutatni, de ha egy szóval kéne jellemezni, akkor akciódús lenne. Itt tényleg minden részben van valami, sosincs megállás, robbantás, lövöldözés, leszámolás, mindezt minőségi szinten. Rendkívül sok verekedés, mindezek mellett a sztori és a szereplőválogatás is jól sikerült.
- Gomorra: Őszintén szólva, 7-8 évvel ezelőtt láttam az első évadot, nem emlékszem, hogy az milyen volt, de a sorozat egészét nézve, kiemelkedő. Az olasz maffia, Ciro di Marzio karaktere zseniális, ahogyan Gennaro Savastanoé is, nápolyi dialektus kiváló (csak eredeti nyelven szabad nézni, felirattal!), végig rendkívül feszült sorozat, ahol sosem tudhatod, ki fog meghalni.
- Megszállottak viadala: Egyetlen dolog miatt néztem ezt a sorozatot (és nézem most is), Jodie Comer játéka. Kapott a sorozatért egy Emmy-díjat, valószínűleg Golden Globe-ot is fog, illetve a többi szerepéért egyszer majd Oscar-díjat is. Zseniális színésznő, arcjáték kiváló, jól hozza a pimasz bérgyilkos szerepét, aki beleesik rendőr üldözőjébe. Innentől kezdődik a macska-egér játék, őszintén szólva, már fogalmam sincs, mi a sztori, de üdítő nézni Comert.  ;D
- ZeroZeroZero: A Gomorra "folytatása", ezt is Roberto Saviano könyvéből készítették, ez is a maffiával és a drogkereskedelemmel foglalkozik. Ellentétben a könnyvel (ami a valóságot írja le), sorozat fikciós lett (szereplői részről), ugyanis sokan még a mai napig is aktívan tevékenykednek. Bemutatja a drog útját Dél-Amerikából Európába. Rendőrségi rajtaütések (tényleg véres jelenetek...), klánok közötti leszámolások és még lehetne sorolni.

Köszi a nagyon részletes leírást @Pozzato:great: Azért volt amit nem ismertem bőven, így van miből válogatni.. :)

Dráma (lassabb építkezős):
- Hatalmas kis hazugságok: Elit környék, ahol egy gyilkosság történik, innentől a szokásos "menetrend" inverzét láthatjuk. Minden tekintetben kiemelkedő volt az első évad, ami Jean-Marc Vallée igényességének köszönhető (a készítő pár hónapja tragikus hirtelenséggel elhunyt). Kiváló szereposztás, Nicole Kidman valószínűleg élete egyik legjobb performanszát hozta, Shailene Woodley-ba mindenki szerelmes lesz, míg Reese Witherspoont mindenki gyűlöli. Amennyire kiemelkedő volt az első évad, annyira gyenge a második (szerintem), itt már a készítők sem ugyanazok voltak.
- Fehér lótusz: Hasonló az elv, mint a Hatalmas kis hazugságok esetében, de itt egy szigeten történik gyilkosság, egy luxushotelben. A szereplők hátterét ismerhetjük meg, hogy ki mennyire rohadék, vannak igazán jó szereplők és érdekes "életutak". Több eyecandy van a sorozatban (Alexandra Daddario és Sydney Sweeney).
- The Leftovers: Az HBO valószínűleg legmegosztóbb sorozata. Innen vagy más fórumokról is emlékszem az oldalakon át tartó beszélgetésekre, miért jó vagy rossz. Azt mondom, meg kell nézni az első pár részt, nehéz így leírni, de az szerintem mindent elmond, hogy a sorozatjunkie-n évadonként 200-nál több hsz volt.
- A légikísérő: Dráma/Vígjáték/Akció közötti átmenet, mindenből egy kicsi, semmi sem teljesen, amit egyértelműen Kaley Cuoco színészi játékára építettek fel. Gyilkosságba keveredik egy légikísérő, akinek amúgy sem egyszerű az élete (bulik, drogok, ital stb.). Számomra egyszer megérte megnézni, de több nem hiszem, hogy van benne. 
- Az ifjú Pápa / The New Pope: Engem jobban lekötött Az ifjú Pápa sorozat, mint az "új", Jude Law zseniálisan hozta a karaktert, lassan építették fel a sorozatot, de sok fricskát adtak a Vatikánnak.
- Babylon Berlin: A kertek alatt jött be egy 8.4-es értékeléssel a német sorozat úgy, hogy már a harmadik évadnál jár. A történet az 1929-es Németországban játszódik, alakul már valami a háttérben, de még nem sejtik, mi fog ebből kisülni.
- Easttowni rejtélyek: Adott egy gyilkosság, illetve egy eléggé kaotikus családi szál a nyomozó esetében. Egy idő után már nem is feltétlenül a gyilkosság érdekli majd az embert, hanem Kate Winslet sorsa. Zseni a nő, jött is neki érte az Emmy-díj. Nem kiemelkedően erős sorozat, de tisztességes alkotás, 7 rész pont ideális (nem is értem, miért ide vettem és nem a minisorozatokhoz).
- Elvakít a fény: Ha tényleg lassan építkező sorozatot akarunk, ahol a főszereplő nem szeret beszélni, akkor tökéletes ez a lengyel sorozat. Kuba szintén megoldóember (imádják ezeket a szerepeket), csak ő a lengyel maffiának dolgozik. Vissza akar vonulni, de még egy utolsó melót megcsinál. Karácsony közeledik, Kuba is már inkább repülőn lenne, de még dolga van. Inkább ülne a repülőn, mert ömlik minden a nyakában... Gyilkolás, politikai szálak és miegymás, annyira nem extra, erős közepes, lengyel zenék nem voltak rosszak.
- Eufória: Erről mostanában sokat írtam, egy drogfüggő fiatalról szól, aki mentális betegséggel küzd, illetve a környezetéről. Őszintén szólva, egy idő után már nem is a drogfüggő fiatal miatt nézet, hanem mert annyira jó az egész. Zene rendkívül erős, illetve több olyan karakter van, amelyik érdekelni kezd és az írók jól nyúltak hozzájuk. Cassie, Fezco, Nate, Lexi vagy Maddy sorsa elkezd egyre jobban érdekelni, színházas második évados zárás zseniális, ahogyan a második évad első része is, ahogyan fokozódik a feszültség.
- Ez minden, amit tudok: Mark Ruffalo korunk legjobb színésze? Lehetséges, ebben a sorozatban (is) kiemelkedőt hoz, testvérpárt játszik, nagyon jól megmutatva a különbözőségeiket, ahogyan a háttérben meghúzódó családi drámát is. A vége ütős, önmagában azért is megéri megnézni, de Ruffalo játékát kár lenne kihagyni.
- Snowfall: Nehéz megítélni, hogy ez lassan építkezős-e, mindenesetre már az ötödik évadánál jár a '80-as évek cracksorozata. Hogyan terjedt el és miért az anyag LA-ben? Érdemes figyelni a történelmi kikacsintásokat is, ugyanis az akciók mellett fontos utalások is vannak az amerikai kormány szerepére, ahogyan az országra gyakorolt hatást is kiemelik (NBA-tehetség, Len Bias halála is benne van).
- Fargo: Antológiai sorozat, minden évad másról szól, de a lényeg, vannak benne gyilkosságok, különös figurák, akikből "főgonosz" lesz, olykor érthetetlen és megmagyarázhatatlan események, amire ráírják, megtörtént események alapján, miközben semmi sem történt meg, vagy mégis? A Fargónál nem tudhatod, de a lényeg, hogy olyan karaktereket adott nekünk, amiket sosem felejtünk, ha egyszer láttuk: V.M. Varga, Mike Milligan és a Billy Bob Thornton által megformált "gyilkológép". Itt annyi váratlan dolog történik, amire nehéz felkészülni, főleg úgy, hogy előfordul, 30-40 percig semmi sem történik, majd a semmiből kiírtanak mindenkit.  ;D
- The Deuce: Ahogyan írtam, pornó kialakulásáról szól, rohadt lassan építkezik, de cserébe vannak benne csöcsök, és Maggie Gyllenhaal is extra.
- The Newsroom: A híradózásról, de kicsit másmilyen módon. Rengeteg politika, viszont így kiderül számunkra is, mennyire összetett műfaj ez, nekem anno a kedvenc sorozataim között volt. Nem elég csak szimplán megtalálni egy hírt, tudni kell, vajon igaz-e vagy csak fake news.
- Penny Dreadful:
- Patria: Az ETA baszk terrorszervezet áll a középpontban, ahogyan megosztja a baszk társadalmat. Valaki "elfogadja" és támogatja őket, míg vannak, akik hibáztatják őket. Egy régió vívódása ez, megterhelő.
- The Undoing: Emlékszem, óriási volt a felhajtás, majd a pofon is. Nicole Kidman újabb alakítása, ahol most már a botox miatt nulla hozzáadott értéke volt a sorozathoz, megint akartak egy Hatalmas kis hazugságok utánzatot, amiből inkább egy pofon lett. Történt egy gyilkosság, van egy gyanúsított (Hugh Grant), de vajon tényleg ő a gyilkos?
- True Detective: Amikor erről a sorozatról kérdeznek, mindig azt mondom: első évad kiváló, szerencsére antológia, így érdemes a csúcson abbahagyni. El kell engedni a másik két évadot, merőben más (és gyengébb).
- Utódlás: Az elmúlt 1-2 év legjobb sorozata, díjak tömkelegével halmozzák el (és még fogják is), tényleg kiváló. Ennyire "rohadékot" egy sorozatban, parádés. Kevés azon szereplők száma, akiket szerethetnél, de ezzel semmi baj sincsen. Kezdetben úgy volt, hogy a Waystar Royco vállalat a három gyerek közül valamelyik örökli, de valamilyen szempontból mind alkalmatlanok. Tudja ezt a legfőbb rohadék, Logan Roy is (az apa), aki nem szeretne nyugdíjba menni.
- Watchmen: Tömör társadalomkritika, mindez "szuperhősös" témába bújtatva (ehhez mondjuk sok köze nincsen). A Leftovershez hasonlóan, ez is megosztó sorozat, rasszizmus eléggé erősen jelen van.
- Westworld: Ez az a sorozat, amiről még 1-2 mondatban is nehéz lenne beszélni (https://www.youtube.com/watch?v=9BqKiZhEFFw). Én szerettem az első évadot, de a harmadiknál elengedtem a sorozatot. Az viszont biztos, Sir Anthony Hopkins géniusz volt. Emlékszem, volt külön YouTube elemző videó a játékáról, mimikáról, mennyire kiemelkedő volt.
- Sharp Objects: Lehetett volna ez is a minisorozatok közé, befejezésben nagyon erős volt, ezt is, ahogyan a Hatalmas kis hazugságokat, Jean-Marc Vallée jegyzi. Emlékszem, hogy amikor kijött, kiemelkedő sorozat volt. Itt is gyilkosság áll a háttérben, illetve egy nő, aki nyomozni kezd. 8 Emmy-díjra jelölték és miért nem nyert egyet sem? Valószínűleg azért, mert a történelem legjobb minisorozataival kellett felvennie a versenyt (Csernobil, When They See Us stb.), ritka erős év volt...

A magyar sorozatokat sem emeltem ki külön, Aranyélet és Terápia szerintem sokak számára ismert, de valószínűleg a Társas játék is. Amik még szintén kimaradtak: A viszony, The Girlfriend Experience, Mr. Robot, Eszmélet, Misfits, Castle Rock, Doom Patrol, Valley of Tears és még lehetne sorolni.

Sokat kihagytam végül (így is nagyon elnyúlt terjedelemben), lehet bőven szemezgetni még az HBO Max kínálatából. Elnézést a helyesírási hibákért, nem olvastam vissza egyik hsz-t sem.

"A gondolattól, hogy fel kell állnom, megmozdítani lépésenként 172 izmom, megtenni 10 métert, csak hogy ráüljek a hideg porcelánra, és újra meg újra kipisiljem a méreganyagokat életem végéig, az egész élet egy szadista viccnek tűnik" - Eufória.

4 Blocks

Elérhető: HBO Max (magyar szinkronnal)
Évadok és részek száma: 3 évad és 19 rész összesen
Értékelés: IMDB (8,2)


Történet:
A Németországban tevékenykedő arab gengszterbandáról szól (ha jól vettem ki, akkor libanoniak), akik egy bizonyos területet uralnak. A négy pillérre építkeznek (prostituáltak, drogok, védelmi pénzek és fegyverek), ezek adás-vételéből van a pénz. A helyszín Neukölln, Berlin nyolcadik kerülete. A Hamadi-klán uralkodik, de a két testvére merőben különbözik, amiből később konfliktusok is származnak, ahogyan az újonnan érkező "régi" barát is bekavar a drogbanda életébe. Ezen felül akadnak bőven ellenséges csoportok, akik a Hamadiak területére pályáznak. Lezárt sorozatról beszélünk, amely három évadot élt meg, sztori komplett, azt kell mondjam, végig eléggé feszes maradt. Mindenből kijutott, volt családi dráma, bandák közötti leszámolás, gyilkosságok és még lehetne sorolni. Reálisnak érzem a 8.0 körüli pontozást.


Umbre

Elérhető: HBO Max (magyar szinkronnal)
Évadok és részek száma: 3 évad és 21 rész összesen
Értékelés: IMDB (8,9)


Történet:
Ahogyan a 4 Blocks esetében, úgy az Umbrénak is jót tett szerintem a 6-7 részes évadok. Ezzel feszesen tudták tartani a sztorit, nem volt ömlegés. Történetünk főhőse Relu Oncescu, aki papíron taxizással foglalkozik, de a valóságban "besegít" a helyi kiskirálynak (Kapitány), aki mindennel is foglalkozik, ami illegális. Relu végzi a piszkos munkát, magának való ember, akinek van két gyermeke és egy felesége. A problémák akkor kezdődnek, amikor Kapitány egyetlen gyermeke szemet vet Relu lányára. Az események bonyolódnak, időközben rivális bandákkal és a rendőrséggel is küzdenie kell Relunak, miközben szétesik az élete. A szokásos témák adottak a sorozat kapcsán: maffiafőnökök közötti keménykedés, leszámolások, drogok, prostitúció stb., szóval van minden. Ami nekem pozitív csalódás volt, hogy sok váratlan jelenet akadt, egy-egy beszólás, olyan szituáció, amire nem számítok (azért ilyen sorozatoknál már sejtem, mire számíthatok, de itt emlékeim szerint akadtak meglepetések). Emilian behozatala még inkább emelte a tétet, szóval rendben volt a sorozat. Nem tudom, mennyire lezárt, mert a harmadik évad már három éve lement, folytatásról én nem olvastam...

Atlanta (3. évad):
Nem rémlik olyan minőségi sorozat, ahol 3 évente jött az újabb évad. Az írók pörögnek, alig bírnak magukkal, évente dobálják az újabb évadokat, de Donald Glover nem izgulja túl, ez pedig garantálja a minőséget. Kíváncsi vagyok, mikor fogy el a sorozat, de jelenleg ez még nem aktuális, mert a 3. évad is kiváló részekkel érkezett. A Magyarországon elérhető streaming felületeken nincsen fent az új évad (egyszer hozzánk is megérkezik a Hulu...). Budapesten is volt forgatás, trailerben is szerepel a főváros.

Ha az Umbre anno tudott olyan jelenetek hozni, ami meglepő volt, akkor az Atlanta komplett egészére igaz ez. Az a jó ebben a sorozatban, hogy fogalmad sincsen, milyen epizód jön. Lehet egy horror rész érkezik, lehetséges, hogy egy gyorsétterem kifosztása vagy esetleg egy vígjáték, ahol végig szakadsz a röhögéstől, mert kifigurázza a rasszizmust. Mai napig élénken él a fejemben a mexikói Drake epizód, Teddy Perkins-féle horror rész, de említhetném az első évad végi dzsekis részt is, vagy a lövöldés jelenet (nem tudom, volt-e elborultabb mellékszereplő sorozatokban Dariusnál), ami a legjobb megoldás, amit valaha sorozatokban láttam. Glover maga készíti az egészet (ha épp nem Grammy-díjat nyer Childish Gambino néven, esetleg nem az EGOT-státuszt hajszolja), és három olyan szereplőt talált maga mellé (LaKeith Stanfield, Brian Tyree Henry és Zazie Beetz), akik vevők a poénokra.

#958 március 29, 2022, 13:48:18, Pozzato
Disney+

Az HBO Max után, újabb streamingszolgáltató érkezik hazánkban, június 14-én (havi előfizetés 2490 ft). A Disney+ engem először nem győzött meg, mert őszintén szólva nem tűnt erősnek a kínálat (ráadásul ehhez képest soknak is tűnt az ár, figyelembe véve az HBO vagy Amazon ajánlatát), majd kiderült, ez jóval többször szól, mint sima Marvel vagy Disney filmekről és sorozatokról.

Nagyon fontos kiemelni: a Disney megvásárolta a 20th Century Fox Televisiont. Mit takar ez? Azt, hogy az ABC, FX és a FOX sorozatai és filmjei is a Disney+ felületén jelennek meg. Milyen sorozatokról beszélünk?
- The Americans (IMDB: 8.4 és 4 Emmy-díj)
- Sons of Anarchy (IMDB: 8.6)
- Homeland (IMDB: 8.4 és 8 Emmy-díj)
- American Crime Story (IMDB: 8.4 és 16 Emmy-díj)
- FEUD (IMDB: 8.5 és 2 Emmy-díj)
- American Horror Stories (IMDB: 8.1 és 16 Emmy-díj)
- Atlanta (IMDB: 8.6 és 5 Emmy-díj)
- Reservation Dogs (IMDB: 8.1)
- Justified (IMDB: 8.6 és 2 Emmy-díj)
- Legion (IMDB: 8.2)
- Prison Break (IMDB: 8.4)
- Lost (IMDB: 8.4 és 10 Emmy-díj)
- How to Get Away with Murder (IMDB: 8.2 és 1 Emmy-díj)

És akkor olyan sorozatokat nem említve még, mint a Lethal Weapon, Nip/Tuck, The Mick, The Simpsons, Scandal, Once Upon a Time, Futurama, Archer stb., ezzel óriási lehet a Disney+ kínálata. Rengeteg sorozatról beszélünk. Itt azonban nem ért véget a történet, ugyanis a Disney többségi tulajdonos a Hulu-nál is (ezt én nem tudtam). Amiről pár napja beszéltem (mikor jön Magyarországra a Hulu?), az így tárgytalan, ugyanis a Disney+ felületén valószínűleg ott lesznek a Hulu sorozatai is, mint például az Only Murders in the Building, 11.22.63, de átkerülhetnek olyanok is, mint a The Handmaid's Tale (ez az HBO Max felületéről). A nyáron érkező másik streamingszolgáltatóval együtt (SkyShowtime), le lesz fedve a teljes piac.

A besúgó


Elérhető: HBO Max (magyar szinkron), április 1.
Évadok és részek száma: 8 rész


Kritikák az első részek alapján:
IGN: https://hu.ign.com/a-besugo-s01e01-05/75660/review/kritika-a-besugo-1-evad-1-5-resz
"A besúgót nem véletlenül mutatják be Magyarországon kívül még több mint hatvan országban: az első öt része alapján valóban nemzetközi színvonalú, több zsánert remekül vegyítő felnőtté válási történelmi thrillersorozat. A rendezés és a zenék színvonala elsőrangú, a fiatal és idősebb, jól ismert színészek egyaránt remekelnek, valamint a forgatókönyv is minőségi, ha jellemzően amerikai és magyar típusfigurákkal dolgozik is, illetve egyes karakterek még nem tudtak kellőképp kibontakozni."

24.hu: https://roboraptor.24.hu/2022/03/29/a-besugo-sorozat-kritika-hbo-max/
Értékelés: 9/10

Telex: https://telex.hu/szorakozas/2022/03/29/a-besugo-hbo-max-sorozat-kritika-magyar-nyolcvanas-evek-ugynokok