Sorozatok

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 3 vendég van a témában


Mik érkeznek áprilisban?
Folytatások közül viszonylag kevés, jön Better Call Saul utolsó évada a Netflixre (18-án), New Amsterdam negyedik évada (19-én), HBO Max felületére a bérgyilkos Barry harmadik évada (24-én) és a The Flight Attendant második évada (21-én).

Amikből most szerintem több lesz, azok az újoncok. A besugót említettem, illetve amikről már írtam, azok az Apple platformjára jönnek:
Idézetet írta: Pozzato Dátum február 22, 2022, 12:14:24Slow Horses (április 1.), főszereplő: Gary Oldman és Olivia Cooke. Készítő: Will Smith. Sztori: egy zseniális, de ingerlékeny  kémről szól, aki az MI5-t büntijében lévő kémeket vezeti, olyan ügynököket, akiket hibáik miatt partvonalra helyeztek. Az első könyv egy egy férfi elrablásáról szól, akit azzal fenyegetnek, hogy a net nyilvánossága előtt fejeznek le. Azonban kérdések merülnek fel az áldozat személyazonossága kapcsán, valamint az emberrablók és egy lejáratott újságíró között is találnak kapcsolatot.

Shining Girls (április 29.), főszereplő: Elisabeth Moss és Wagner Moura. Sztori: Középpontjában egy chicagói újságíró van, aki a gazdasági világválság alatt vándorló, "csillogó lányokat" ölő sorozatgyilkost nyomába ered, miután túléli egyik brutális támadását.

Roar (április 25.), főszereplő: Nicole Kidman és Alison Brie. Sztori: Történetek női szemszögből, őket érintő problémákat elmesélve. 30 rövid sztoriból merítenék, s ezek mindegyikében nők különféle abszurd ellentmondásokat vagy egyéb problémákat fedeznek fel vagy járnak utánuk életükben.

HBO Max:
Tokyo Vice (április 7.): A középpontjában egy amerikai újságíró van, aki beépül egy tokiói rendőri egységbe, hogy az ottani korrupciót leleplezze (japán maffia stb.). A könyv kiváló értékeléseket kapott anno, vártam a megfilmesítését, remélem nem szúrják el, mert ez a leginkább "várós" sorozat, Japán amúgy is vonzó, ha film/sorozat/játék készítésről van szó.


We Own This City (április 25.): Jon Bernthal a főszereplő, kell ennél többet írnom? Garantált az akció.  ;D A minisorozatot David Simon készíti, aki korábban már dolgozott az HBO-nak (Drót, Fülledt utcák és Mutassatok egy hőst!), szóval minőségi alkotásokat készített. Korrupt rendőrökről szól, akinek a lebuktatásán dolgoznak.


Netflix:
Dirty Lines (április 8.): "A középpontban egy fiatal üzletember van, aki Európa első szextelefon üzletét alapítja, amivel egy többmilliós iparnak ágyaz meg. A kísérletet szülei garázséban kezdi meg testvéreivel együtt dolgozva, és a biznisz idővel Amszterdam hedonista kultúrájának a részévé válik, miközben névtelenül szerez örömöket kuncsaftok egy új "fajának"." Nem tudom, mire számítsak, mennyire lesz ez vicces vagy komoly.

Anatomy of a Scandal (április 15.): Sarah Vaughan regénye alapján készült, igazi szupersztár karolta fel az adaptációt (David E. Kelley), főszereplővel sem spóroltak (Sienna Miller). A brit elitosztály botrányairól szól, egy gyilkosság kerül a középpontban, illetve nők egymás közötti viszálya.


Amazon:
Outer Range (április 15.): Josh Brolin és Tom Pelphrey a főszerepben, Wymoingban játszódik egy farmon. A leírásban "mystery thriller" szerepel, ráadásul western, szóval nem tudom, mi lehet, de elvileg egy nagy rejtélyre bukkanak a főszereplők. Egy biztos, Brolin 20 év után vállal újból sorozatot főszereplőként, valószínűleg nem egy gatyira írt alá.

#961 április 01, 2022, 08:42:36, SPF Előzetes
Sorozatot készít a tippmixről a Netflix

Az akotók a Hungaroringen járva szembesültek a tippmix-jelenséggel. Olvasd tovább


A besúgó s01e01-02
HBO és az időzítés, azt hiszem, tökéletes. Az alábbi Száva monológ hangzik az első részben:
"Van egy dolog, amiben hihetetlenül szerencsétlenek és bénák vagyunk (magyarok). És ezt úgy hívják, hogy demokrácia. Van valami a magyar néplélekben, ami akkor nyugodt, ha valaki azt mondja, hogy "Gyertek utánam, erre, megvédelek titeket!". Ezeknek az embereknek a vezetékneveiről vannak elnevezve az újkori magyar történelmi korszakai: Horthy-korszaktól, Rákosi-korszakon át, szerintem, visszanézve majd Kádár-korszakig. Ezek egytől egyig fiatal forradalmárokból lett öreg zsarnokok, soha, de soha még semmi jó nem sült ki belőlük."

A dupla pilot rendkívül erősre sikeredett, valószínűleg okkal tették épp erre a hétvégére az első két részt. A '80-as években járunk, ahol valami formálódik egy budapesti kollégiumban (sors fintora, hogy kinek a kollégiuma volt ez a 2010-es évek elején). Az állam is tudomást szerez a szervezkedésről, így ideje beszervezni egy újonc diákot, aki a kezükre játszik. Feszített tempó, magyar "kémes" film, családdal is nézettem, mondták, hogy összességében korhű (látszik, hogy figyeltek rá, vágások, jelenetek, apróságok, médiás jelenlét a korszakból, ételek stb.). Ha így folytatják, akkor tényleg igényes sorozatot láthatunk, reméljük, végig fent tudják tartani az érdeklődést.  Daráltam volna a többi részt is....

Ázsiai sorozatok

Vannak ilyen periódusok, amikor bizonyos régiókra koncentrálok, esetleg nyelvekre. Mivel most pár új ázsiai sorozat is érkezett, ezért újból ezek felé fordultam. Korábban volt több hozzászólásom itt a témában, amikben ázsiai sorozatokról írtam, azokról röviden:
https://www.sportfogadas.org/forum/index.php?topic=9351.msg838986#msg838986
https://www.sportfogadas.org/forum/index.php?topic=9351.msg838839#msg838839

Nekem a koreai Stranger/Másképp gondolkodók volt a kedvenc, de a japán Giri/Haji is lekötött végig, ahogyan a Dezertőrvadászok is. Ezek mind Netflix alkotások (és általában krimi+dráma+akció egyben), ahogyan a dokusorozat, A szamurájok kora is. A Netflix tényleg szállította az elmúlt időszakban a jobbnál jobb ázsiai alkotásokat, egyetlen eggyel voltam bajban kezdetben: Vincenzo. Elsőre nem tűnt jónak (főszereplő is fura volt), de aztán érthetővé vált az évad második felére, miért kapott 8.6-os pontozást (rengeteget javult a minőség).

Tokyo Vice (HBO Max)
Nekem ami japán és alvilág, azzal mindent el lehet adni.  ;D Az első két rész alapozás (hetiben érkezik a többi), nincsen hozzá szinkron (felirat igen), de ilyen esetben nem is kell, sokkal jobb hallgatni eredeti nyelven. Jake (Ansel Elgort) próbál beilleszkedni Japánban, tanít, tanul, fejlődik, egy nagyobb cél érdekében (hogy leszámoljon az alvilággal). Ehhez azonban közelebb kell férkőznie a nyomozati anyagokhoz, így jelentkezik bűnügyi újságírónak egy olyan céghez, amely sosem alkalmazott külföldiket. Ahogyan a többi japán/dél-koreai filmben és sorozatban, úgy itt is megmutatják a társadalmi helyzetet, hogyan és miként kell a feljebbvalóval beszélni, kiderül, hogy hiába beszéli kiválóan a nyelvet, továbbra is egy gaijin. Ebből az alapozásból fogunk a 8 rész során eljutni a japán alvilág elleni harcig.
Idézetet írta: Pozzato Dátum március 31, 2022, 10:33:26Tokyo Vice (április 7.): A középpontjában egy amerikai újságíró van, aki beépül egy tokiói rendőri egységbe, hogy az ottani korrupciót leleplezze (japán maffia stb.). A könyv kiváló értékeléseket kapott anno, vártam a megfilmesítését, remélem nem szúrják el, mert ez a leginkább "várós" sorozat, Japán amúgy is vonzó, ha film/sorozat/játék készítésről van szó.

Pachinko (Apple TV+)
Ez lehet az Apple nagy dobása? A nyolc résszel operáló első évadból, eddig öt epizód ment le. A könyv kiemelkedő volt, az szerintem sokat elmond, hogy a Goodreads felületén amely könyv 4.00 felett van, az már egészen parádés, főleg pár ezer szavazó után, Pachinko esetében 300 ezer szavazó után, 4.3-as az értékelés. A honi megjelenésre szerintem az egyik legszebb borítót készítették. Milyen a sorozat? Ahogyan a könyv, úgy a sorozat is erős, egyre jobb és jobb. Lassú építkezés, nem kell kapkodásra számítani, de minden a helyére fog kerülni, itt a Sorozatjunkie beszámolója:
"Az egyik vonalon követhetjük a fiatal Sunja-t (Minha Kim), ahogy egy 20. század elei japán okkupáció alatt levő koreai kis faluban éli mindennapjait, míg nem egy titkos románc örökre megváltoztatja az életét. A másikon, pedig unokája, Solomon (Jin Ha) kerül a középpontba, ahogy a 80-as években Amerikából Japánba visszatérve egy fontos üzletet kell lebonyolítania, miközben a szigetországba emigrált családjával is újra felveszi a kapcsolatot."
Idézetet írta: Pozzato Dátum március 02, 2022, 10:12:04Ezt ugyan nem tettem be az Apple cuccok közé - mert nem volt benne "szupersztár" -, viszont a könyvet olvastam, nekem tetszett (ahogyan írják New York Times bestseller), kíváncsi vagyok rá, március 25-én startol.


Barry (HBO Max)
Bári, Bári, Bári - mondja Anthony Carrigan (NoHo Hank), zseniális a tag. Bill Hader a főszerepben továbbra is extra, okkal kapta meg az első két évadra az egy-egy Emmy-díját. Az a narratíva, amit felvázoltak az írók, nagy lehetőséget rejtenek a későbbiekre is:
- NoHo Hank egy csecsen maffiózó. Hogyan él a világ képében a csecsen ember? Mint Ramzan Kadirov (aki most állítólag Ukrajnában is harcol, de inkább visszamenekült Csecsenföldre). Igazi harcos, nagyobb darab ember, óriási szakállal, Jim Carrey hajjal a Dumb és Dumberből, rettenthetetlen. NoHo Hank ennek szöges ellentéte, gyakorlatilag a sorozat megalázza a csecsen keményfiúkat, mivel Hank egy kopasz, vékony srác, semmi arcszőrzet, szereti az elegáns cuccokat, nem rajong annyira az erőszakért, ráadásul meleg. Ez utóbbi azért is vicces, mert a valóságban a csecsenek - elsősorban Kadirov révén - vegzálták/gyilkolták a melegeket, ők a nagy "heterónép".
- Barry Berkman, aki az életunt bérgyilkos (és színész akar lenni, legalábbis kezdetben). Ez az a szerep, amit el sem tudnék képzelni más színésszel, csak Bill Haderrel. Az arcjátéka, ahogyan a megcsömörlött gyilkos próbálja teljesíteni a különböző feladatokat, miközben már azt sem tudja, mihez is kezdjen valójában.


The Tourist (HBO)

Feldobta a cimlapon, megneztem, 6x1 ora, igazabol eltelt vele az ido de ennyi.. ;D  Kesze-kusza lett a vege, utolso reszben mindent el akartak mondani, de nem sikerult rajonnom a tortenetre valojaban.

Idézetet írta: peshark Dátum április 28, 2022, 10:31:58The Tourist (HBO)

Feldobta a cimlapon, megneztem, 6x1 ora, igazabol eltelt vele az ido de ennyi.. ;D  Kesze-kusza lett a vege, utolso reszben mindent el akartak mondani, de nem sikerult rajonnom a tortenetre valojaban.

Pár helyen olvastam róla, de mindenki hasonlókat írt a végére, én el is engedem. Kicsit tovább tartott, de ugyanilyen érzésem lenne, mint a Killing Eve kapcsán, aminek pocsék vége volt. Ott is kiemelkedő első részek/évadok, majd egy botrányosan gyenge végkifejlett. Remélem a holnapi Ozark zárást nem szúrják el, érkezik az utolsó évad második fele egyben (7 rész), nagyon kéne már egy minőségi befejezés egy végig kiváló sorozatnak. Hasonlóak lennének az elvárásaim a Tokyo Vice, Pachinko, Besúgó és Slow Horses kapcsán, de kizárt, hogy mind a négyet minőségi évadzáróval hozzák le, pedig az alapozás mindegyik sorozat esetében jól sikerült.

Sokszor olyan érzésem van, mintha a forgatókönyvírók nem tudnának zárást írni. Húzzák a szálakat, próbálnak valami extrát, aztán egy nagy pukkanás lesz belőle, mindenki anyázik, mi ez a sz*r. Könyvadaptációk ebből a szempontból szerencsések, hiszen azon készen vannak, bár ott is olykor utána még toldanak bele pár évadot...

Idézetet írta: Pozzato Dátum április 08, 2022, 14:12:04Pachinko (Apple TV+)
Ez lehet az Apple nagy dobása? A nyolc résszel operáló első évadból, eddig öt epizód ment le. A könyv kiemelkedő volt, az szerintem sokat elmond, hogy a Goodreads felületén amely könyv 4.00 felett van, az már egészen parádés, főleg pár ezer szavazó után, Pachinko esetében 300 ezer szavazó után, 4.3-as az értékelés. A honi megjelenésre szerintem az egyik legszebb borítót készítették. Milyen a sorozat? Ahogyan a könyv, úgy a sorozat is erős, egyre jobb és jobb. Lassú építkezés, nem kell kapkodásra számítani, de minden a helyére fog kerülni, itt a Sorozatjunkie beszámolója:
"Az egyik vonalon követhetjük a fiatal Sunja-t (Minha Kim), ahogy egy 20. század elei japán okkupáció alatt levő koreai kis faluban éli mindennapjait, míg nem egy titkos románc örökre megváltoztatja az életét. A másikon, pedig unokája, Solomon (Jin Ha) kerül a középpontba, ahogy a 80-as években Amerikából Japánba visszatérve egy fontos üzletet kell lebonyolítania, miközben a szigetországba emigrált családjával is újra felveszi a kapcsolatot."

Ilyen az, amikor van egy kiváló könyv, megfelelő adaptációt kap, végig tartják a szintet és még az évadzárót sem szúrják el. 9/10

És akkor az Ozark is beállhat a Dexter és a The Man in the High Castle (Game of Thrones stb., igaz, azt pont nem láttam) sorába, hozta a gyenge finálét...

Winning Time
Küldték most ezt a kritikát, hogy szinte hasonlókat mondtam a sorozatról, mint amiket itt írnak:
https://index.hu/sport/kosarlabda/2022/05/03/nba-los-angeles-lakers-winning-time-gyozelmi-szeria-hbo-jerry-west-magic-johnson/

A cikknek teljesen igaza van, ez a sorozat egy rossz vicc, aki olvasta az eredeti könyvet, illetve jártas az NBA-ben, az sejtheti, hogy egy jelentős része nettó hazugság. Fals indővonal, kitalált sztorik, miközben elvileg megtörtént események alapján készült... A lényeg, hogy Amerikában nem igazán nézik jó szemmel ezt a sorozatot, én is elengedtem, mert ez inkább szenzációhajhász "alkotás", mintsem komoly korrajz és valós események bemutatása. Kár érte, mert én vártam, azt pedig nem értem, hogy adhatta egy ilyen sz*rhoz a nevét Adrien Brody.

Clark (Netflix)
Csengőt raktam rá, hogy szóljon a Netflix, ha jön, mert sejtettem; ez nagyon elborult lesz. Az is, vannak benne hibák, olyan olykor, mint egy kis költségvetésű elsőfilmes sorozat, de ez inkább pozitívum. A sztori megtörtént, vannak színezések, de nem úgy, mint a Winning Time esetében, ahol már lassan NBA-szintű botrány kerekedik belőle, hogy mennyire átírták a sztorit (igaz, hogy sokaknak tetszik ennek ellenére is). Szóval, visszatérve Clark Oderth Olofsson életére, mi elborult sorozat ez? Mindent is ábrázolnak, szex, gyilkosság, piálás, nincsen semmi sem cenzúrázva, ha kell, akkor a fiatal Clark megfekteti gazdag anyucit és a lányát is, ha kell, akkor bankot rabol, ja, meg amúgy a Stockholm-szindróma kifejezés az ő egyik bankrablása után terjedt el. Önmagában ezért is megéri megnézni, de szerintem Bill Skarsgård játéka is megérne egy misét, zseni a csávó. Mondjuk a Skarsgård család tele van zsenikkel, Stellan (apa) a Chernobyl főszereplője (sok más sorozat mellett), Alexander talán a legismertebb (testvér), hiszen True Blood és Big Little Lies főszereplő, és Gustaf (másik tesó) sem tétlenkedett (Vikings és Westworld). Mindössze 6 részes a sorozat, szerintem részről részre lett egyre jobb.


Érdekes szituációt láthatunk A besúgó c. sorozat kapcsán a magyar médiában. Kezdődött azzal, hogy mindenki imádta, ilyen cikkek jelentek meg: https://telex.hu/szorakozas/2022/03/29/a-besugo-hbo-max-sorozat-kritika-magyar-nyolcvanas-evek-ugynokok

https://index.hu/kultur/cinematrix/2022/04/02/hbo-sorozat-magyar-a-besugo-thuroczy-szabolcs-kritika/

A sorozatnak voltak és vannak hibái, ez kétségtelen, de ami az elmúlt napokban történt az több, mint furcsa. Jött először Alinda műsorában az alábbi megállapítás: https://hvg.hu/kultura/20220507_Total_abszurd_nem_tortenhetett_meg__Hodosan_Roza_es_Rainer_M_Janos_A_besugorol

A fentieket Hodosán Rózsa mondta, aki Fidesz és SZDSZ tag is volt, illetve előbb Demszky Gábor, majd Magyar Bálint felesége. A dolog itt nem állt meg, ugyanis hirtelen az "ellenzéki" sajtóban egy pálfordulást történt, ugyanis jöttek az alábbi cikkek az elmúlt napokban:
https://444.hu/2022/05/12/a-besugo-nem-a-tortenelmi-pontatlansagok-miatt-bosszanto-hanem-mert-tobbnek-akar-latszani-egy-tinidramanal

https://index.hu/kultur/2022/05/13/fabri-gyorgy-interju-a-besugo/

Gyakorlatilag úgy lett az utálat tárgya a sorozat, hogy ugyanazt hozta, amit az első részekben, csak most hirtelen mindenkinek eszébe jutott, hogy ez szar és hiteltelen. Nem olyan ez az eset, mint a Dexternél, hogy ível fel a sorozat, egyre jobb és jobb, majd elszúrták a finálét. Itt végig akadtak hibák és jó jelenetek egyaránt, de amíg ezzel korábban senkinek semmi baja nem volt, addig most történt egy pálfordulás a háttérben és egyből pocsék az egész.

Azért írtam az esetről, mert ilyet én még nem tapasztaltam sorozat kapcsán. Volt külföldön vita például a Winning Times kapcsán, de ott már az elejétől terjedt, hogy nem hiteles, míg A besúgó esetében erről korábban szó sem volt. Ha valami hiteltelen, akkor az elejétől az, nem úgy van, hogy várok 7-8 részt, hogy ja igen, korábban dicsértük, de most ugrott be, hogy ez hiteltelen volt végig, csak nem szóltunk.

Idézetet írta: Pozzato Dátum május 13, 2022, 12:47:57Érdekes szituációt láthatunk A besúgó c. sorozat kapcsán a magyar médiában. Kezdődött azzal, hogy mindenki imádta, ilyen cikkek jelentek meg: https://telex.hu/szorakozas/2022/03/29/a-besugo-hbo-max-sorozat-kritika-magyar-nyolcvanas-evek-ugynokok

https://index.hu/kultur/cinematrix/2022/04/02/hbo-sorozat-magyar-a-besugo-thuroczy-szabolcs-kritika/

A sorozatnak voltak és vannak hibái, ez kétségtelen, de ami az elmúlt napokban történt az több, mint furcsa. Jött először Alinda műsorában az alábbi megállapítás: https://hvg.hu/kultura/20220507_Total_abszurd_nem_tortenhetett_meg__Hodosan_Roza_es_Rainer_M_Janos_A_besugorol

A fentieket Hodosán Rózsa mondta, aki Fidesz és SZDSZ tag is volt, illetve előbb Demszky Gábor, majd Magyar Bálint felesége. A dolog itt nem állt meg, ugyanis hirtelen az "ellenzéki" sajtóban egy pálfordulást történt, ugyanis jöttek az alábbi cikkek az elmúlt napokban:
https://444.hu/2022/05/12/a-besugo-nem-a-tortenelmi-pontatlansagok-miatt-bosszanto-hanem-mert-tobbnek-akar-latszani-egy-tinidramanal

https://index.hu/kultur/2022/05/13/fabri-gyorgy-interju-a-besugo/

Gyakorlatilag úgy lett az utálat tárgya a sorozat, hogy ugyanazt hozta, amit az első részekben, csak most hirtelen mindenkinek eszébe jutott, hogy ez szar és hiteltelen. Nem olyan ez az eset, mint a Dexternél, hogy ível fel a sorozat, egyre jobb és jobb, majd elszúrták a finálét. Itt végig akadtak hibák és jó jelenetek egyaránt, de amíg ezzel korábban senkinek semmi baja nem volt, addig most történt egy pálfordulás a háttérben és egyből pocsék az egész.

Azért írtam az esetről, mert ilyet én még nem tapasztaltam sorozat kapcsán. Volt külföldön vita például a Winning Times kapcsán, de ott már az elejétől terjedt, hogy nem hiteles, míg A besúgó esetében erről korábban szó sem volt. Ha valami hiteltelen, akkor az elejétől az, nem úgy van, hogy várok 7-8 részt, hogy ja igen, korábban dicsértük, de most ugrott be, hogy ez hiteltelen volt végig, csak nem szóltunk.

Kb. ennyit értenek hozzá.  :D

Index cikk: https://index.hu/kultur/cinematrix/2022/05/13/the-last-dance-netflix-sport-dokumentum-sorozat-rejtett-kincs-streaming-tv-ajanlo/
"Manapság nem túl sok, de ha keresgélünk egy picit a Netflixen, akkor bele lehet futni olyan rejtett kincsekbe, mint a Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig (The Last Dance)."  ;D  ;D

Ezt így 2022-ben leírni azért erős, 2020-ban a járvány alatt szinte mindenki erről beszélt, még édesanyám vagy nagyszüleim is vágták, hogy Jordanról megy sorozat, de rejtett kincs, aha.  ;D

The Baby

4db 30 perces rész, az elsőt láttam most, hát elég beteg egyébként, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle... :D