Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 2 vendég van a témában


Kommentator eljinxelte VDP-t.
Nala a legkisebb esely hogy elesik a kanyarban. Es abban a pillanatban esik a belga..

#1891 augusztus 06, 2023, 17:28:20, Pozzato
Idézetet írta: Pozzato Dátum augusztus 06, 2023, 17:18:03Live-ot felfüggesztették, pedig mehetne a tipp MVDP ellen, ilyen drámát.

Nem tudtak elengedni, Pogacarékra 10.00-es szorzó volt, muszáj volt mindhármat bepróbálni ilyen bukás után.

Ez van, ez nem jött, 10-15 másodpercből a bukás után a vérző MVDP simán csinált 1 percet. Ezzel azért beárazta a többieket. Ha formában van, akkor az ilyen egynaposokon nincs ellenfele.

Idézetet írta: Pozzato Dátum augusztus 06, 2023, 17:19:53Nem tudtak elengedni, Pogacarékra 10.00-es szorzó volt, muszáj volt mindhármat bepróbálni ilyen bukás után.

Ez van, ez nem jött, 10-15 másodpercből a bukás után a vérző MVDP simán csinált 1 percet. Ezzel azért beárazta a többieket. Ha formában van, akkor az ilyen egynaposokon nincs ellenfele.


Mit gondolsz/tudsz, jovore az olimpian indul mvp mtbban? Azt a tokioi blamat megprobalja kikuszobolni? Vagy Pidcock?

Idézetet írta: MessiÁs Dátum augusztus 06, 2023, 17:30:59Mit gondolsz/tudsz, jovore az olimpian indul mvp mtbban? Azt a tokioi blamat megprobalja kikuszobolni? Vagy Pidcock?

Már most a vb-n indul mindkettő MTB-ben, jövőre való tekintettel volt egy nyilatkozata MVDP-nek, hogy Párizsban a fő célja a duplázás. Ha megnézzük, akkor a kanyargós, dombos országúti az hasonló lesz, mint ez a pálya. Az MTB-ben is nagy csata lehet Pidcock, Van der Poel és Nino Schurter között. Az viszont érdekes volt Schurter esetében, ha indult Pidcock, akkor általában legyőzte őt...

*reményeim szerint majd élőben nézhetem mindkettőt.


Világbajnokság:
- A belgák ezt nagyon elmérték, ennyi emberrel ezt meg kellett volna oldani, amikor 20-25-en voltak elől, abban azt hiszem még 5 belga volt. Evenepoel súlytalan volt, rossz taktika, rossz versenyzés, Philipsen féltávig is alig bírta, többi segítő sehol. Van Aert nem győztes típus, ő az ilyen nagy klasszikusokon nem fog nyerni. A belga csapatnak sokadjára sem vált be a többkapitányos módszer, jövőre olimpia, érdemes lesz elgondolkozni, mert csak négyfős csapatuk lesz (ennyi a maximum), hogy kiket visznek.
- A szlovén csapat gyenge, ha nincsen Mohoric és Roglic, Pogacar önmagában kevés, ráadásul nem volt csúcsformában. Az sem mellékes, Pogacar sérülése óta nem először kap jelentős különbséget, nem szokták ennyivel megverni.
- A dánok egy öngyilkos taktikát folytattak, pedig simán dobogóra állhattak volna, de végig agyatlanul versenyeztek, Pedersen és Skjelmose is csak daráltak, mint a gépek, borzalmas taktika.
- A hollandok végig bujkáltak a mezőnyben, senki sem vezetett egy centit sem, csak akkor, amikor igazán kellett. MVDP is csak akkor ment előre, amikor nagyon kellett. Van der Poel brutálisan erős volt, pályafutása olyan szakaszába ért, mindent, amit lehetett megnyert. Neki egy olimpia maradt és kész. Nála útvonalfüggő vagy az LBL és Lombardia, ha újfent valami kedvezőt találnának ki (kevesebb hosszú emelkedő), akkor megcsinálná a történelmi Monumentum sikert, de így nehéz dolga lesz. Amit viszont tudott, azt megnyert. Pályafutása korai szakaszában sokat szidtam, agyatlanul ment ő is, de ezt el is ismerte. Utána leült, elemzett, tanult, fejlődött, kikérte rutinos bringások véleményét. Eredmény? Mindenhol nyer azóta.
- Az olaszok valószínűleg dobogón végeztek volna, ha Trentin nem esik el, mert Bettiollal ketten erősek voltak. A többi nemzet? Hagyjuk.

Mathieu van der Poel vs Wout van Aert

Egyidősek, gyakorlatilag ifi koruk óta ellenfelek, mindig a végső küzdelmekben egymással harcolnak a sikerért. Ha szimplán a statokat nézzük, akkor kiegyenlített ez a verseny, de igazából Van Aert nagyon messze van a hollandtól. Amikor egynapos versenyeken győzelemért kellett menni (és mindkettő végigment), akkor az elmúlt két évben Van der Poel szintet lépett: 9-3 a javára. Ahol előrébb tudott végezni Van Aert, az vagy nem Monumentum volt (E3), vagy olyan verseny, ahol már eldőlt a győztes kiléte (és nem ő nyert).

A cyclocross vb-ken ugyanez ugyanerre az időszakra: 4-0 Van der Poelnak. Elképesztő, ahogyan szintet lépett ebben a csatában, míg Van Aert megrekedt. Érdemes nézni ezeket a versenyeket is, hivatalosan ugyanis Van Aert a jobb sprinter, de úgy veri bucira őt MVDP, ahogy csak akarja. Ha kell, akkor elölről indít, ha kell, akkor hátulról. Nem hittem volna, hogy végül ennyire kiaknázza a benne rejlő tehetséget Van der Poel, de végül sikerült neki. Önfegyelem és fejlődés igénye mennyit segít. Van Aert pedig iszonyatosan kényelmes ember.

Látszik rajta, hogy tele van egóval, ő így jó, ahogy van, miközben a világ elhalad majd mellette. Nagyon szép dolog, hogy hazamész a családodhoz, mikor a gyermeked születik, de ha vb-címet akarsz nyerni, akkor a vb-t megelőző időszakban maximumon kell tolni. Nincs idő arra, hogy napi 3-4 órát aludjál, ne legyél kipihent, hát láthattuk a képet, ami bejárta a sajtót, hogy Van Aert a gyermeke születése után rosszabbul nézett ki, mintha lenyomott volna egy Giro - TdF duplát szünet nélkül.

Ha jót akar magának Van Aert, csapatot vált, olyan közegbe, ahol fejben rendbe fogják tenni, ahol megfelelő mentora van. Mutatták a Netflix sorozatban, ahogyan beleszól rendre a csapatértekezleteken, hogy melyik szakaszon mi legyen, mit akar ő. Ilyet megcsinálni Lefevere irányítása alatt, el is paterolná a fenébe. Evenepoel dettó ugyanez volt, mikor hozzájuk került, aztán kapott, vissza is vett a stílusból. Az sem mellékes, hogy kinek milyen barátai vannak, ki segíti a felkészülését. Jasper Philipsen mentora és edzőpartnere az a Tom Boonen, aki a valaha volt egyik legjobb pavés versenyző és kiváló sprinter volt. Azóta Philipsent láthatjuk, hogy hol tart (zöld trikó a TdF-en, halom szakaszgyőzelem, Roubaix dobogó). Van Aert?

UAE átalakulás

Az UAE sorát is kicsit szétkapják a nyáron, ugyanis többek teljesítményével nem voltak megelégedve, így távozhat: Pascal Ackermann, Matteo Trentin, Davide Formolo, Ryan Gibbons, Michael Vink, George Bennett, Jan Polanc, Alvaro Hodeg, Oliveira-tesók és Felix Gross.

Az érkezők alapján komoly erősítések történnek: Pavel Sivakov, Nils Politt, Filippo Baroncini (2021 junior világbajnoka), Igor Arrieta (jó hegyimenő), Jan Christen (korosztálya egyik legnagyobb tehetsége, junior Eb-győztes), António "Bajusz" Morgado (portugál tehetség). Ezeken felül is még várható igazolás, olyan 2-3 fő.

Egyelőre úgy néz ki, sprinter nem fog érkezni, Molano ha egyedül megoldja a hajrákat, akkor jó, de csak az összetettre és a pavés/dombos egynaposokra akarnak koncentrálni. Valószínűleg túlságosan költségesnek ítélik meg egy sprintervonat összeállítását (ami igaz is).

Időfutam-világbajnokság tipp: Evenepoel és Ganna is legyőzhető?

A hazai pályán szereplő britek meglepetésre készülnek a Ganna - Evenepoel - Van Aert trió ellen! Olvasd tovább


A Bigham-faktor

... avagy, hogyan vedd fel a versenyt középszerű versenyzőként a világklasszisokkal?


Az időfutam egy olyan szakág a kerékpározáson belül, amely esetében végképp megmutatkozik, ki a legerősebb. Olykor még igazság versenyének is hívják, hiszen egyedül mész az óra ellen. Az időfutamban, ha tiszta vagy és nincs meg a képességed vagy testi adottságod hozzá, akkor nehéz leküzdeni a hátrányt a legjobbakkal szemben.

A mérnök

Daniel Bigham egy teljesen átlagos testalkatú kerékpáros, nem képes óriási wattleadás, nem wattszörny, Bigham ugyanis nem is feltétlenül számít profinak, hiszen mérnök. Az a személy, aki a háttérben dolgozik, Oxford Egyetemen végzett, még fiatalon az F1-ben is helyet kapott (Mercedes csapatnál), mint aerodinamikai szakértő. Általában egyetemre és a munkahelyeire kerékpárral járt, innen jött a sportág iránti szenvedélye.

A pályakerékpározásban kezdett sikereket aratni, de nem profi csapatban, hanem egy független, mondhatni amatőr gárdával. A nemzeti bajnokságot megnyerte üldözéses versenyeken, ami azért is meglepő, mert már akkoriban a britek a világ legjobbjai voltak, majd jött egy profinak nem tekinthető, munka mellett bicikliző mérnök, aki oktatja az olimpikonokat.

Az első sikerek

Az első nemzetközi sikere a 2019-es világbajnokság volt, ahol a mix csapatidőfutamban egy eléggé gyenge brit váltóval tudott bronzérmer nyerni. Mindenki megdöbbent, hiszen az olaszokat (Ganna, Affini, Longo Borghini), dánokat és a franciákat is megelőzték. A titok nyitja az volt, hogy Bigham tisztában volt a pálya adottságaival (Angliában volt a vb), emellett pedig az ideális taktikát is kidolgozta.


Elmagyarázta minden csapattagnak, mikor és mennyit kellett vezetnie, hogyan és milyen módon kell felállnia a csapatnak és miként kell megcsinálni a váltásokat. Aprólékos tervet dolgozott ki, mert tudta, ez a gárda legfeljebb a 6-7. helyen végezhet, ha nincsen megfelelő stratégia. A bicikliket is a határig módosította, tisztában volt vele, meddig lehet módosítani úgy, hogy aerodinamikailag a legtöbbet kihozzák a gépeikből.

Világrekord

Hősünket megkereste a dán szövetség, hogy javítson a 4000 méteres üldözéses csapat taktikáján és aerodinamikáján. A 2020-as felkérést még továbbiak követték, ugyanis az Ineos is Bighamhez fordult, hogy javítsa a versenyzői helyzetét az időfutamokon. Mindeközben pedig jött a világrekord. Az egyórás világcsúcs egy olyan dolog, ami rendkívül megterhelő. Általában azok döntenek rekordot, akik kiemelkedő kronósok.

Ha jobban megnézzük, akkor az új szabályrendszerben Wiggins és Campenaerts mentek olyan időket, amiket sokáig képtelenek voltak megdönteni. Voltak próbálkozók, köztük kiváló kronósok, de nem sikerült. Jött Bigham egy általa speciálisan összeállított kerékpárral, szélcsatorna tesztekkel és futott egy nemhivatalos világrekordot 2021 év végén. A hivatalosra még 2022 közepéig kellett várni.


Ekkor elsőként lépte át az 55 km/h-s átlagot. Ez egy olyan bringástól, akinek sosem volt profi szerződése, szimplán csak a sportág szeretete és elhivatottsága miatt csinálta, illetve feszegette a saját határait, egészen elképesztő. Rendkívül aprólékosan állította össze a felkészülését, minden egyes olyan faktorra kitért, amivel lehet csak 1 tizedmásodpercet nyerni.

Ha ez nem lett volna elég, akkor a saját rekordja közben feljegyezéseket készített, tapasztalatait összeírta, hogy segítse Filippo Gannát a rekorddöntésben. Bigham minden tudását átadta, mindent a valaha volt egyik legjobb pályakerékpáros/időfutamos versenyzőnek, ugyanis a brit tisztában volt vele, ezzel olyan rekord születhet, ami sokáig megdönthetetlen lesz. Ganna pedig elképesztő távot ment.

CdA vs Watt

Bigham rekordja azért volt elképesztő, mert míg Bradley Wiggins korábbi világrekorder egy wattszörny, viszont aerodinamikai szempontból messze nem ideális tartással döntött rekordot. Bigham sokkal kevesebb wattot adott le, messze volt a maximuma attól, mint amit Wiggins elért, mégis 2 km/h-val jobbat teljesített. A CdA-mutatója (légellenállási együttható) 0.15 volt, ami elképesztő, az átlag 0.18-0.20 között van.

Az ötlet soha nem az volt, hogy megemeljem a fizikai teherbírásom és több energiát adjak le. Arról volt szó, hogy extrém körülmények között többet érjek el azzal, amim van - nyilatkozta Bigham.

Önmagában azonban kevés lett volna csak a légellenállást csökkenteni, ezért olyan apró részletekre is figyelt, mint hogy milyen körülmények között melegít be. Ha olyan hőfokon végzed a gyakorlatilag, mint ahol magát a versenyt, akkor mire elérkezik a kihívás pillanata a testhőmérsékleted magasabb lesz, így hamar komfortzónán kívülre kerülhetsz, előbb eléred a "vörös zónát". Bigham és csapata erre is figyelt.

A testhőmérsékletét jégmellény hűtötte mesterségesen - ezt azóta már profik is használják, Pogacar, Vingegaard és a többiek tőle vették át az ötletet -, illetve jegeskávét és egyéb hideg dolgokat fogyasztott. Szó szerint lefagyasztotta az agyát, hogy minél később érjen el a vörös zónába a rekordkísérlet közben. Emellett olyan fontos tényezők voltak, mint a teljes csönd a pályán.

Nem voltak nézők, alig volt személyzet, csak akiknek muszáj volt. Erre a légáramlás miatt volt szükség, ugyanis minél kisebb a zaj, minél kisebb a légáramlás, annál ideálisabbak a körülmények. A fókusz ilyenkor a legfontosabb, ugyanis, ha a nézők kint ordibálnak, zene szól mellette, nem vagy fókuszban. Igaz, hogy ezek után Ganna nézők előtt ment, de Gannának jobb a testi adottsága és gyakorlatilag szupersztár.

A világbajnoki cím

A 2022-es év a világrekord mellett még hozott egy fantasztikus eredményt: világbajnok lett. A csapat üldözéses versenyben az egyeduralkodónak számító olasz - dán párost verte meg, döntőben épp a Filippo Ganna, Jonathan Milan és Simone Consonni fémjelezte triót verték a britek Bigham vezetésével. Nem volt erősebb csapatuk, de a taktikájuk és az aerodinamikai tényezők jobbak voltak.

Ganna vs Bigham

Bigham továbbra is Gannával és az Ineosszal dolgozik, de van, mikor épp Ganna az ellenfele, ilyen volt a tavalyi vb-döntő, illetve az idei világbajnokságon az egyéni üldözéses. A szakág legnagyobb alakja épp Filippo Ganna, többszörös világbajnok. Egy olyan mezőnyben, ahol Ganna mellett ott volt Jonathan Milan és Ivo Oliveira, meglepetés, hogy Bigham második legjobb időt teljesítette a selejtezőben Ganna mögött.


A döntőben pedig szokásához híven erősen kezdett, majd 2,5 másodperces előnyre tett szert, de végül Ganna, ha rendkívüli nehézségek árán, érvényesítette a papírformát. Fantasztikus döntő volt, talán az utóbbi évtized egyik legjobbja egyéni üldözésesben, mindenképp legendás finálé. Bigham veszített, nüanszon múlott a sikere, de bizonyította: nem minden a testi adottság és tehetség.

Ha állhatatos és kreatív vagy, fejlődni szeretnél, feszegetni a határaidat, nem félsz új dolgokat kipróbálni, akkor akár egy adott témában úgy is lehetsz kiemelkedő, hogy nincs meg hozzá feltétlenül az adottságod. Bigham nagyjából olyan wattleadásra képes, mint egy kontinentális szintű bringás, ehhez képest majdnem legyőzte a valaha volt egyik legjobb kronóst, mindezt a tudomány segítségével.


Kicsit hosszú lett, semmi fogadás, de talán érdekelhet valakit, illetve inspirálódhat, hogy sose adja fel. 

Idézetet írta: Pozzato Dátum augusztus 06, 2023, 17:19:53Nem tudtak elengedni, Pogacarékra 10.00-es szorzó volt, muszáj volt mindhármat bepróbálni ilyen bukás után.

Ez van, ez nem jött, 10-15 másodpercből a bukás után a vérző MVDP simán csinált 1 percet. Ezzel azért beárazta a többieket. Ha formában van, akkor az ilyen egynaposokon nincs ellenfele.

Mondjuk az oraval is biztos volt valami, mert nem hiszem, hogy elotte is fel perc volt, meg utana is.. :D De oriasi menet volt amit tolt, vegre lattam egy versenyt hosszu ido utan, de ezt megerte.

Hivatalossá vált pár átigazolás, mint Jonathan Milan (Lidl-Trek), Ethan Vernon (Israel), Luke Lamperti (Quick Step). Utóbbi korosztálya legjobb sprintere, de a QS és Lefevere elvileg jó nagy hülyeségre készül, napokban véglegesítik: Mikel Landa és George Bennett érkezik hozzájuk... No komment.

Elhunyt "A toledói sas", Federico Bahamontes. Szép kort megélt a legenda, 95 éves volt, valószínűleg minden idők egyik legjobb hegymászója, aki legyőzte Anquetilt.

MTB világbajnokság, szombaton délután. Az indulók között ott lesz: Mathieu van der Poel, Tom Pidcock és Peter Sagan.

Lesz egy rövidpályás verseny is ma 5 óra után, de ott sérülése miatt nem indul Van der Poel (óvatosság). Ott lesz azonban Sagan és Pidcock is.

Most így fejből meg nem mondom, de ez szerintem olimpiai kvalifikációba is beleszámít, mármint a szombati verseny. Szóval annak, aki jövőre olimpiázni akar ebben a számban, illik jól szerepelni.

#1902 augusztus 10, 2023, 17:13:38, Pozzato
Női időfutam világbajnokság: Demi Vollering nyer @4.50

Alacsony téttel érdemes lehet megtenni. Vollering bomba volt idén, TdF-et nyert, elképesztő szakasszal, majd másnap olyan kronót ment, hogy a Touron végig pihenő Marlen Reussert (női Cancellara vagy Ganna) majdnem megcsapta az időfutamon... Vollering nagyon sokat fejlődött. Reusser kiváló kronós, talán a mezőny legjobbja, de...
- sosem tudott vb-t nyerni, mert mindig valaki legyőzte
- eléggé nagyot perecelt a csapat-vb-n, majdnem szaltót dobott pár napja, lehet ez azért nem tett jót az egészségnek.


Frissítés:
Simán elment, Chloe Dygartnek annyira jót tett, hogy befejeződött a házasság a vele egykorú EF-versenyzővel, majd inkább a 25 évvel idősebb Axel Merckx párja lett, illetve többször megműttette a lábát, szó szerint rendbe lett téve a teste, hogy rommá verte a mezőnyt (kivéve, ha valami csoda nem történik). Reusser pedig tényleg nem nyer vb-t, ezt gondoltam, Dygartre nem számítottam, mert mondták, sokat kivett belőle a pályázás és beteg volt a mai rajt előtt, alig aludt stb., de Merckx segített.

Joshua Tarlingról korábban itt írtam:
https://www.sportfogadas.org/forum/index.php?topic=6927.msg1006646#msg1006646

Óriási tehetség kronóban, én olyan 21-22 éves korára vártam tőle az érmet, de már 19 évesen megcsinálta a felnőttek között. Elképesztő a srác, óriási wattleadás, ha lesz egy katarihoz hasonló kronós pálya (Ruandában vagy az Emírségben bajnok lehet 5 éven belül), akkor nagyon nehéz lesz őt megverni.

Remco Evenepoel pedig megcsinálta, megvan neki az időfutam világbajnoki cím is, elképesztő. Ezek után arra leszek kíváncsi, hogy Vingegaard mire lesz ellene képes kronón, ha legyőzi őt, akkor szerintem mindenki kiröhögi a Jumbo-Vismát, hogy húzzanak a fenébe ebből a sportágból.

Evenepoel olyan versenyzőknek, mint Van Aert vagy Pogacar percekkel vert. A legnagyobb jelenet pedig az volt, amikor Ganna hátbaverte Pogacart, aki 3 perccel indult előtte... Azért Evenepoel és Ganna (meg most már Tarling), abszolút más szint, mint a többi kronós.

Remco Evenepoel YT-csatornája, ha ilyen contentek lesznek, az érdekes lehet, betekintés a felkészülésbe.



Nem mellesleg, Evenepoel kapcsán most már szinte naponta jön fel a téma, hogy az Ineos versenyzője lesz. Contador is erről beszélt, ahogyan néhány bringás is pletykált a mezőnyön belül (mint Skjelmose a Van Aert hazaútját a TdF-en). Valószínűleg valamit tudnak, egy biztos, hogy a QS megerősítése nem halad ideális mederben.