NBA 2023/24

Előző téma - Következő téma

Nezocsa és 1 vendég van a témában


Big3: Miamiból a híres Boston Garden felé veszik az irányt!

Eltelt egy hét, nyári szünetben pedig az NBA helyére érkező Big3-vel foglalkozunk.  Olvasd tovább


Mivel alig megy a szabadügynök-piac (pedig én is ezt vártam, mindenki ezt várta, hiszen jövőre így a csapatok jelentős többségének óriási luxusadót kell fizetnie, de nem izgatja őket...), ezért egy finom hír:
Bruce Brown apa lett.

Gratulálunk, de igen, mégis ki a francot érdekel?

Hát mindenkit, ugyanis nem most lett apa az elmúlt hetekben, hanem hónapokkal ezelőtt. A sztori ugyanis annyi volt, hogy Lana Rhoades pornószínésznő gyereket szült. Ebben semmi extra nincsen, azt hitték az aktuális párjától van (aki szintén influenszer volt), de nem, sőt, maga Lana szellőztette meg, hogy egy korábbi Brooklyn Nets játékos a gyereke apja. Ekkor két név merült fel: Kevin Durant és Blake Griffin. Hónapokig találgattak, podcastek voltak róla.  ;D

Durant azért, mert vele randizott egy ideig Rhoades, Griffin pedig azok után, miután meglátták a gyereket, mert egy az egyben Griffin, de még hasonlított egy másik Brooklyn játékosra is. Bruce Brown volt az, aztán a rajongóknál összeállt a kép, miszerint miért írt párszor Lana épp Brown Instagram képei vagy élőzése alá, ráadásul kevés embert követnek a közösségi médiában ők ketten, de egymást igen.

Azt többen állították (maga Lana is), hogy Brooklyn játékosokkal "randizott" Lana Rhoades, szóval végülis valaki a 2021/22-es csapatból gyereket csinált neki, legnagyobb a valószínűsége Brownnak, akinek a népszerűsége meredeken csökken az elmúlt hetek pályán kívüli tevékenységei miatt (pornósztár, nagyobb pénzért elhagyni Denvert stb.).

Big3: Közeledünk a végéhez

Az alapszakasz lassan befejeződik a kiégett NBA sztárok nyári tornáján, de vajon találunk-e még értéket ebben a sorozatban? Olvasd tovább


Nem feltétlenül NBA, de Hanga Ádám majdnem NBA-játékos volt, amit én sajnálok, hogy csak majdnem. Szeretem Coach Pop munkásságát, rendkívül intelligens ember, de nem örülök neki, hogy nem vitte át a tengerentúlra Ádit. Ha Parker vagy Ginobili klasszis lett, Ádiból is kiváló játékos lehetett volna.

Ettől függetlenül messze ő volt az elmúlt évek legjobb magyar sportolója a labdás sportágakat tekintve. Megnyerte kosárlabdában a második legnagyobb trófeát, amit klubcsapattal elérhet az ember, innen már csak egy NBA bajnoki cím lehetett volna feljebb. Szerény, értelmes és Bazskának több jó interjút is sikerült vele csinálni.

Nem fossák róla napi szinten a híreket, mint Szoboszlairól, de lehet nem is baj. Ádi úgy lett a legjobb, hogy nem akart mindenáron mindig a középpontban lenni. Lehet így is, pedig valószínűleg, ha olyan karakter lenne, akkor ő is napi szinten szerepelt volna a médiában, szerencsére nem olyan.




Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 08, 2023, 18:44:39
Soproniként és Lakers szurkolóként sok sikert kívánok neki! (szomorú is, hogy a Sopron nélküle jóval kevesebb lesz) Igazán szép meglepetés ez, hogy eddig eljutott. Remélem megmarad az NBA körforgásában valahogy. Érdekes, értelmes, jó interjú volt.

Idézetet írta: baliizu Dátum szeptember 09, 2023, 09:41:12Soproniként és Lakers szurkolóként sok sikert kívánok neki! (szomorú is, hogy a Sopron nélküle jóval kevesebb lesz) Igazán szép meglepetés ez, hogy eddig eljutott. Remélem megmarad az NBA körforgásában valahogy. Érdekes, értelmes, jó interjú volt.

Nem követem a magyar kosárlabdát, milyen gyerek volt a Vincent? Megállja a helyét az, amiket a videóban elmondott?

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 09, 2023, 11:41:36Nem követem a magyar kosárlabdát, milyen gyerek volt a Vincent? Megállja a helyét az, amiket a videóban elmondott?
Bevallom őszintén, csak pár Sopron meccset láttam az előző szezonban, többnyire kimerült abban a csapat követése, hogy boxscore-t néztem. Amúgy az alapján nagyjából helytállóak a kijelentései.

Taylor Swift koncertek 2023: 78 darab
Kawhi Leonard & Paul George egyszerre a pályán a Clippersben 2021/22-es és 2022/23-as szezonban: 38 meccs

Nézegetem az NBA újítását, ezt a "pihentetéses-szabályt", és nem tudom eldönteni, hogy örüljek-e neki vagy mosolyogjak rajta. Jó kezdeményezésnek tartom, de millió kérdés vetődik fel ezzel kapcsolatban.

Kezdjük az elején. Íme pár mondatban a lényeg:
"Az NBA Igazgatótanácsa ellenvetés nélkül megszavazta az új szabályt, ami lehetővé tenné, hogy jelentős pénzbüntetést szabjanak ki azokra a csapatokra, amelyek sztárokat ültetnek ki pihentetés címszóval. Országos tévén közvetített mérkőzések, valamint a szezonközi tornába is beszámító meccsek esetén már egyetlen sztár pihentetéséért is pénzbüntetés jár majd, míg azokon a meccseken, amik nem tartoznak ezekbe a kategóriákba, két sztár egyidejű pihentetése számít majd vétségnek. A szabály értelmében az első vétség esetén 100,000, a másodiknál 250,000 ezer dollár befizetésére kötelezhetik a csapatot, míg a harmadik és az azt követő eseteknél mindig 1 millióval növekszik a büntetés az azt megelőző alkalomhoz képest. Sztárnak az számít a liga definíciója alapján, aki az elmúlt három évben legalább egyszer volt All-Star vagy All-NBA csapattag."

Idézet bezárva. Tömören ennyi. Természetesen adott a liga egy-két kiskaput is az idősebb (35 év feletti) játékosoknak – ezt most nem részletezem –, és kivételt képező ok lehet pl. sérülés vagy személyes ok miatti távollét. A sérüléssel kapcsolatban pedig az NBA elrendelhet független orvosi felülvizsgálatot is.

Ennyi tehát a történet. A személyes véleményem ezekkel a pihentetésekkel kapcsolatban az, hogy nekem ez soha nem volt szimpatikus, és mindig is nagyon felháborított (a korábbi nagy sztárok is le tudtak nyomni bármikor 75-80 meccset az alapszakaszban). És most nem arról beszélek, amikor egy rájátszásba jutó csapat az utolsó 2-3 meccsén pihenteti a legjobbjait azért, hogy a rájátszásra újra frissek legyenek, hanem sokkal inkább az, amikor egy csapat 45-50 mérkőzés után már látja, hogy az adott szezonban nem terem majd nekik babér, és elkezdenek a minél jobb drafthelyekre hajtani, amit a legjobban úgy tudnak megtenni, ha a sztárokat ültetik a padon. Vagyis azzal mindenképpen egyetértek, hogy ezek ellen az anomáliák ellen fel kellett lépni. Ugyanakkor felvet bennem néhány kérdést is ez a szabály.

1. Lehet, hogy némileg erőltetettnek tűnik majd, amit írok, de egy kicsit olyan érzésem van, hogy ez a szabály akár egy csapat taktikáját is befolyásolhatja. Elvégre beleszólnak abba, hogy egy edző kiket küldjön pályára az adott mérkőzésen. Vagyis ha van egy gyenge formában játszó sztár, akit az edző szíve szerint leültetne pár mérkőzés erejéig, és játszatná helyette az új tehetséget (akit amúgy is be akarna építeni a csapatba), akkor ezt nem teheti meg?

2. Aztán az előbbiből adódik is a kérdés, hogy vajon mit jelent a liga szerint a pihentetés? Ha esetleg Popovich mester Wembanyamát akarná játszatni, de lenne esetleg a francia játékos posztján egy "sztár" is, akkor őt lenne kötelező pályára küldenie? És vajon mennyi időt kellene játszania? Ha a kezdőcsapatban ott lenne, de 5 másodperc után lecserélné őt az edző (láttunk már ilyet all stars meccsen is), akkor az már nem számítana pihentetésnek?

3. Ha pl. a Denver kiválóan hajt az egész szezonban, és pl. 75-2-vel áll az utolsó 5 mérkőzés előtt (bebiztosítva ezzel az első kiemelési pozíciót), akkor az edzőnek továbbra is ki kell facsarnia Jokicot és Murrayt csak azért, mert tévés meccseket játszik a csapata? Kockáztatnia kell az esetleges sérülésüket? Értem én, hogy ez a szabály a szurkolókért van (és egyet is értek ezzel), de ha ezek a játékosok az utolsó – számukra tét nélkül bíró – meccsek egyikén lesérülnek, akkor pont a szurkolókkal csesztünk ki, akik a rájátszásban már nem láthatják a kedvenceiket.

4. "Az NBA elrendelhet független orvosi vizsgálatot". Hm... És mi van akkor, ha valakinek olyan fájdalma van, ami nem mutatható ki. Nekem is volt már olyan vállfájásom, amit valószínűleg egyetlen műszer sem mutatna ki, de kosarazni valószínűleg nem tudnék vele. Vagy ha egy játékosnak gyomorrontása van, egész éjszaka a wc-re járt, és másnapra ugyan meggyógyult, de a kevés alvás miatt fáradt és gyenge a játékhoz. A mérkőzés napjára rendbe jött, kijött belőle minden, úgyhogy hiába vizsgálja meg az orvos, egészségesnek fogja látni, ugyanakkor fáradt a játékos, és nem tud megfelelően teljesíteni.

És még millió hasonló kérdést tudnánk felsorolni.

Nagyon kíváncsi leszek, hogy hogyan fogja betartani (illetve betartatni) ezeket a szabályokat a liga, és arra is, hogy mennyire lesznek rugalmasak, vagy éppenséggel mennyire lesznek következetesek más-más csapatokkal szemben.

Nekem kifejezetten tetszik ez a szabály. Sok kérdés vetődik fel bizony, tök jó példákat hoztál fel HT, de nekem úgy tűnik az előző évekből kiindulva, hogy megelehetősen nagy csapat dolgozik ezeken az új szabályokon és megvizsgáltak biztosan rengeteg eshetőséget, mielőtt kialakították a végső rendszert. Sok változás van a ligában, majd az idő eldönti, hogy melyik jó és melyik rossz. Aztán majd finomhangolják őket, mindenben megvan az átmeneti időszak.

Én csak azt remélem, hogy a játék színvonala ne csorbuljon!

Egyfelől, szerintem örömteli ez a szabály, hiszen próbálkozik a liga, másfelől - amit @HT is ír -, rengeteg kérdés merül fel. A Spurs esete például tök jó, náluk van potenciálisan két 20 PPG feletti játékos (Johnson és Wemby), viszont egyik sem volt AS és All-NBA, így Popovich simán pihentetheti őket, hiszen ki nézi meg a "személyes okokat". Ez olyan, mint a gimiben, mikor 10-szer mész ugyanannak a rokonnak a temetésére és már a tanár is kínjában röhög, hogy Christopher Lambert lehet a hozzátartozód...

Van egy Harden, aki maga sem akar játszani az adott csapatban, esetleg szimplán rossz szezonja van, akkor mi történik? Mi a helyzet Klay Thompsonnal? Hivatalosan ő nem sztár, hiszen nem volt AS és nem volt All-NBA az elmúlt három szezonban. Lillard, aki kijelentette, ha nem cserélik, nem szívesen lép már pályára Portlandben és a csapatnak is az lenne a legjobb, ha távozna vagy kiülné a szezon felét, hogy februárban cserélhessék?

Hoztak egy olyan szabályt, amellyel megint épp azt a csapatot nem fogják büntetni, akiket ezt a legtöbbet használták: GSW. A Warriorsnál Thompson kapja majd a Load Managementet ugyanúgy, Curry esetében meg simán mehet a személyes okok. Ha pedig beszólna a liga, akkor simán kifizetik ezeket az összegeket. Kawhi Leonard volt a másik legendás pihentető, ha idén sem lesz AS (amire van esély), simán kijátszhatják jövőre ezeket. Az sem mellékes, nála annyi sérülés volt, hogy egy független vizsgálat se mutatná ki, hogy egészséges a csávó.  ;D

Szóval, szép volt liga, hoztak egy szabályt, ami kemény, mint a kád széle, csak épp azokat nem kapták el vele, akiket kéne. Talán csak Joel Embiid lesz "fenyegetve", de nála tuti okosba megoldják majd a szituációt.

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 15, 2023, 15:05:53Ez olyan, mint a gimiben, mikor 10-szer mész ugyanannak a rokonnak a temetésére és már a tanár is kínjában röhög, hogy Christopher Lambert lehet a hozzátartozód...

Kawhi Leonard volt a másik legendás pihentető, ha idén sem lesz AS (amire van esély), simán kijátszhatják jövőre ezeket. Az sem mellékes, nála annyi sérülés volt, hogy egy független vizsgálat se mutatná ki, hogy egészséges a csávó.  ;D

Tetszettek a példák.  ;D

Az elsőnél az jutott eszembe, hogy bár ennyire durván azért nem nyomtam annak idején, de tény, hogy nálam is előfordult,  hogy kétszer is elmentem ugyanannak a nagymamámnak a temetésére.  ;D  (Aki aztán szerencsére  hosszú életet élt még utána,  hiszen ahogy a mondás is tartja: akinek a halálhírét keltik, az sokáig fog élni.)

Leonarddal kapcsolatban pedig azért jó, amit írtál, mert egyes játékosok már tényleg olyan szinten vannak összedrótozva (élő szövet a fémvázon), hogy orvos legyen a talpán, aki kibogarássza, hogy hol a hiba.  ;D

Egyébként még egy apróságot akartam írni, csak annyi gondolat cikázott a fejemben a cikkel kapcsolatban, hogy mire leírtam mindent, addigra elfelejtettem. Szóval ez a szabály állítólag 25 csapatot érint, vagyis van 5 olyan csapat, akikre nem vonatkozik (hiszen náluk ezek szerint nincs – az NBA által meghatározott – "sztár"). Ugyanakkor náluk is vannak jó játékosok, és én pont ezeknél a csapatoknál érzem azt, hogy az alapszakasz kétharmada után (vagy akár csak az all-stars hétvégét követően) – mikor már látják, hogy nincs esélyük a rájátszásra – fogják a legjobbjaikat parkoltatni, a már említett minél jobb draftpozíciókért. És sajnos ezt a problémát nem küszöböli ki ez a szabály.

Na mindegy, nem akarom túlragozni. Örüljünk, hogy minél többet látjuk a kedvenceinket, és bízzunk benne, hogy a csapatok is pozitívan állnak majd a dologhoz, és nem arról szól majd a szezon, hogy ki tud több kiskaput találni.

Azon gondolkodtam, országos tv-s meccsre ritkán ültetnek ki sztárt. Pont, hogy a kisebb meccseken van ez így, ott viszont van a 2 sztáros szabály.

Felvetés:
Spurs - Warriors meccs.
A szezon végéhez közeledve, Warriors biztos PO, míg a Spurs bottom 3. Mindkét gárda b2b, nem országos meccs.

Egyik oldalon Curry, Thompson, CP3, Green, Wiggins, másikon Wembyék. Pop kiülteti a fiatal sztárjait, másikon Klaynek nem kell játszani, nem sztár. Kerr ellövi a személyes okokat Stephre, CP3 porcelán, bekamuznak egy sérülést. Marad Wiggins és Green, hivatalosan egyikük pihenhet, hiszen csak két sztárt nem lehet pihentetni egyéb okok miatt, így Wiggins Kumingáékkal megy a pályára...

Mindenki pihent mindkét oldalon, büntetés semmi.

Bobby elkészült a rajtra