csabax tippek

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 107 vendég van a témában


#9660 június 27, 2015, 11:22:18, csabax
Argentína - Kolumbia, kap gólt Kolumbia  :noway:

Nyilván csak arra jó ez a vesztes tipp, hogy már az elején kiessek a "Maradj Talpon" játékból. :-)
Amúgy tényleg kiszámíthatatlan a mostani Copa America. Ezúttal például az történt, hogy a legjobb összeállításában játszó argentin válogatott nem tudott egy árva gól rúgni a több meghatározó focistáját nélkülöző Kolumbiának.


! No longer available

#9661 június 27, 2015, 11:21:23, csabax
Csakazértis még egy.

Argentína - Kolumbia 1X  :great:


! No longer available


Idézetet írta: csabax Dátum június 26, 2015, 21:26:48
Argentína - Kolumbia, kap gólt Kolumbia  :noway:

Nyilván csak arra jó ez a vesztes tipp, hogy kiessek a "Maradj Talpon" játékból. :-)
Amúgy tényleg kiszámíthatatlan a mostani Copa America. Ezúttal például az történt, hogy a legjobb összeállításában játszó argentin válogatott nem tudott egy árva gól rúgni a több meghatározó focistáját nélkülöző Kolumbiának.


Reggel amikor megláttam ki is akadtam. Nevetséges szarházi banda. Már előre félek, mert a brazilokat is megtettem ugyanígy, hogy lőnek 1 gólt...de már csak azért sem veszem ki a fogadást. Vicc.

Idézetet írta: robmiller Dátum június 27, 2015, 11:22:50
Reggel amikor megláttam ki is akadtam. Nevetséges szarházi banda. Már előre félek, mert a brazilokat is megtettem ugyanígy, hogy lőnek 1 gólt...de már csak azért sem veszem ki a fogadást. Vicc.
Én is káromkodtam néhány percet.  ;D

#9665 június 27, 2015, 12:18:23, csabax
Newell's Old Boys - Rosario Central: Leprások kontra Gazemberek

Tény, hogy nem olyan népszerű a derbi, mint a Boca Juniors és a River Plate összecsapása, viszont az is eléggé egyértelmű, hogy nemcsak Argentínában, hanem az egész világon is csak nagyon-nagyon kevés olyan focimérkőzés van, amelyik egyazon lapon említhető az előbb említett két csapat derbijével (Superclasico). Természetesen nincs ok a panaszra, ugyanis a fővároson és Buenos Aires tartományon kívüli leg-leg-leg (legrangosabb, legjelentősebb, stb.) argentin mérkőzés a rosariói rangadó, azaz a Clasico Rosarino.

Egy múlt század eleji - a leprás betegek megsegítésére rendezett - jótékonysági mérkőzéshez köthetők a csapatok becenevei: a Rosario Central nem volt hajlandó játszani a  jótékonysági meccsen, így játékosait azóta a ,,gazemberek" (Canallas) néven említik; a Newell's Old Boys jótékonykodott, ám azóta a ,,leprások" (Los Leprosos) a beceneve. Mindkét gárda nagyon régi, a Rosario Central 1889-ben, a Newell's Old Boys pedig 1903-ban alakult meg, és mindkettő többször is volt már Argentína legjobb focicsapata: a Rosario Central négyszeres, míg a Newell's Old Boys hatszoros argentin bajnok.

Bár mindkét egyesület a majdnem Budapest-méretű Rosario városban székel, mégsem osztozik a stadionon. A Rosario Central számára a dr. Lisandro de la Torre Stadion (avagy ismertebb nevén Estadio Gigante de Arroyito) a hazai pálya. Az idősebb focirajongók számára onnan lehet ismerős a létesítmény, hogy Argentína válogatottja három meccset játszott itt az 1978-as labdarúgó világbajnokságon, s az akkoriban hatalmas helyi kedvencnek számító Mario Kempes volt az azon a tornán vb-címet nyerő argentin együttes legeredményesebb focistája. Méretes a stadion, mintegy 44 000 néző befogadására alkalmas.

Stadiont neveztek el a Bolondról

A másik rosariói csapat a 42 000 férőhelyes Marcelo Bielsa Stadionban rendezi a hazai mérkőzéseit. Akik az ismerős név olvastán talán kissé meglepődtek és a 2011–2013  között a spanyol Athletic Bilbao, 2014 óta pedig a francia Olympique Marseille együttesénél edzősködő Marcelo Bielsára gondoltak, azt kell mondanom, hogy helyesen tették. A Newell's Old Boys stadionjának névadója ugyanis nem más, mint a klub korábbi játékosa és edzője, Argentína és Chile válogatottjainak egykori szövetségi  kapitánya, a megalkuvást nem tűrő támadófociról híres és a ,,Bolond" becenévre hallgató tréner. Ugyan ez az írás nem Bielsáról szól, de annyit mindenképpen érdemes megjegyezni az edzőről, hogy amikor a focikedvelők azt látják, hogy a kissé szokatlan 1-3-3-3-1-es rendszerben játszik egy csapat, játékosai pedig úgy mennek előre, mint a ,,mérgezett egerek", akkor látatlanban is nagy összegben lehet arra fogadni, hogy Marcelo Bielsa az edzője annak az együttesnek. Diego Simeone és Mauricio Pochettino két ígéretes és fiatal tréner a rengeteg közül, akikre nagy hatással van a többek között a Dél-Amerika legjobb fociedzője díjat is elnyerő Marcelo Bielsa.

Megszokottnak nevezhető dolog, hogy hírességeket lehet látni a sporteseményeken és neves emberek tartoznak bizonyos csapatok szurkolói közé. Hirtelenjében Jack Nicholson és a Los Angeles Lakers, valamint Adam Sandler és a New York Yankees jut eszembe példának, de a Rosario Central is nagyon híres szurkolóval dicsekedhet. Ez a szurkoló Rosario város szülöttje, a legendás Che Guevara. A kapcsolatra ugyan már csak múlt idő mondható, hiszen Che Guevara halott, viszont a neves forradalmár kultusza a mai napig él, és többek között a stadion melletti hatalmas festmény is erről tanúskodik.

Kempes, Maradona és Messi

Visszatérve a focihoz, hírneves labdarúgókkal is büszkélkedhet a Rosario Central. Ha csak egyet említek, akkor viszonylag egyértelmű, hogy az kizárólag Mario Kempes lehet: az a focista, akiről érdemes megemlíteni, hogy többek között világbajnok, vb-gólkirály, a világbajnokság legjobb játékosa és Dél-Amerika legjobb labdarúgója, valamint az argentin és a spanyol focibajnokság többszörös gólkirálya volt. El Matador becenévre hallgatott minden idők egyik legeredményesebb csatára.

A Newell's Old Boysnál sincs ok a bujkálásra, hiszen ez az egyesület minden idők egyik legzseniálisabb focistájának a nevelőcsapata. Ez a gárda volt Lionel Messi első csapata, s a Rosarióban született zseni útja innen vezetett Barcelonába. Ami ezután következett, arról alighanem minden fociszurkolónak tudomása van. Valószínűleg már csak ennyi is elegendő lenne ahhoz, hogy a Newell's Old Boys minden focirajongó emlékezetében megmaradjon, s az már csak hab a tortán, ha ehhez hozzátesszük azt is, hogy a világfoci másik argentin zsenije, Diego Maradona is játszott a csapatban. És nyilván az sem jelent hátrányt, ha megemlékezünk arról, hogy innen indult meghódítani a világot Gabriel Batistuta, a népszerű Batigol, de Gallego, Valdano, Heinze, Sensini és a ,,Bestia", Maxi Rodriguez is.

Mire érdemes fogadni?

Nem érdemes figyelmen kívül hagyni két fontosnak nevezhető tényezőt: az argentin drukkerek már alapjáraton is heves vérmérsékletűek, s a Rosario Central hívei még az argentin fociszurkolók között is az élvonalhoz tartoznak. A Rosario Central szurkolói Argentína egyik legjelentősebb táborát alkotják. Az másik rosariói gárda drukkereit sem kell félteni. Ők sem piskóták.

Nagyon régóta erőteljes a rivalizálás a Newell's Old Boys és a Rosario Central között. Annyira nagy a feszültség, hogy általában nincs szükség a szurkolók feszkójára ahhoz, hogy elszabaduljanak az indulatok. Ha véletlenül mégis nyugis a mérkőzés, akkor általában a szurkolók gondoskodnak arról, hogy változzon a légkör. Nem nevezhető jelentősnek a két gárda közötti különbség. Jobbára eredményesebb a Rosario Central, de annyira azért nem, hogy érdemes legyen látatlanban a győzelmére fogadni a rangadón. A rosariói csapatok egymás elleni összecsapásain – mint a világfoci sok másik esetében is - a pillanatnyi forma számít és nüansznyi különbségek döntenek. Aki a Newell's Old Boys - Rosario Central mérkőzésre kíván fogadni, érdemes nagyon naprakésznek lennie a csapatok formájával, s a világ majdnem mindegyik helyi rangadójára érvényes tippen kívül (mindkét csapat szerez gólt) leginkább a kapuralövésekre, a szögletekre, a lesekre és/vagy a szabálytalanságokra érdemes fókuszálnia. Kifizetődő lehet a szabálytalanságok számára tippelni, hiszen ez is egy olyan összecsapás, ahol nem meglepő, ha elszabadul a pokol.


#9666 június 27, 2015, 12:51:52, csabax
Huracan - San Lorenzo: Ahol csak az Isten irgalmazhat

Argentína fővárosának egyik helyi rangadója ez az összecsapás. Mindössze annyiban emelkedik ki Buenos Aires többi élvonalbeli rangadója közül, hogy mindkét egyesület régen alakult és annyira jelentős hagyományokkal rendelkezik, hogy mindkettőt Argentína történelmi focicsapatai között tartják számon.

Városi rangadónak tényleg nevezhető a két együttes találkozója, hiszen mindkét gárda fővárosbeli, ám egyenlő erők küzdelmének már aligha. Ugyan mindkét gárda többszörös argentin bajnok, ám míg az ötszörös győztes Huracan már viszonylag régen ünnepelhetett bajnoki aranyérmet, 1973-ban (előtte pedig négyszer az 1920-as  években), addig a San Lorenzo egyike Argentína öt legjelentősebb focicsapatának (Boca Juniors, River Plate, Independiente, Racing Club és San Lorenzo de Almagro), emellett Argentína sokszoros bajnoka és egyik legeredményesebb együttese, valamint Dél-Amerika egyik legjobb focicsapata (Copa Libertadores, Copa Sudamericana és Copa Mercosur trófeái is vannak, 2014-ben pedig a Real Madridtól kapott ki a FIFA Klubvilágbajnokság döntőjében).

Jézus Krisztus földi helytartója a fő szurkoló

Híres szurkolók tekintetében is előrébb jár ellenfelénél a San Lorenzo de Almagro, hiszen a csapat leghíresebb szurkolója nem más, mint Jorge Mario Bergoglio, azaz I. Ferenc pápa. A Szentatya Buenos Airesben született, így nem csoda, hogy szülővárosa egyik focicsapatának szurkol. Jézus Krisztus jelenlegi földi helytartója azon kevés pápa közé tartozik, akik nem titkolták a sport iránti szenvedélyüket, ráadásul I. Ferenc pápa még azok között is az élen van, akik megválasztásuk után nem sokkal nyilvánvalóvá tették, hogy melyik focicsapatnak szurkolnak. Bejárta a világot az a fotó, amelyen I. Ferenc pára büszkén mutatja meg mindenkinek kedvenc focicsapata, a San Lorenzo de Almagro címerét. Azonban nem csak ez a kép került fel a klub közösségi oldalaira (Twitter, Facebook), hanem egy másik fotó is, amelyiken Jorge Mario Bergoglio klubtagsági igazolványa látható.

Ugyan ismertség tekintetében nem vetekedhetnek a Szentatyával, de Viggo Mortensen színész és a Nightwish zenekar egykori énekesnője, Tarja Turunen is a San Lorenzo híresebb szurkolói közé tartoznak. A Huracan nem büszkélkedhet ennyire ismert szurkolókkal, s jobbára csak - Közép-Kelet-Európában kevésbé ismert - helyi jellegű sztárok tartoznak a nevesebb drukkerei közé (Felipe Barrozo, Jorge Altamira, Marcelo Dominguez, stb.).

Di Stefano is Huracan-focista volt

Egykori focisták tekintetében már teljesen más a helyzet. Úgy is lehet fogalmazni, hogy kiegyenlített. Mielőtt világhírnévre tett szert, valamint Puskás Ferenc csapattársa lett a Real Madridban és minden idők egyik legnagyszerűbb focistájává vált, a Huracan focistája volt a Szőke Nyíl, azaz a legendás Alfredo Di Stefano. Nem csak általa (is) lehet ismerős a focirajongók számára a Huracan, ugyanis két világbajnok labdarúgóval is büszkélkedhet a klub. Mindkét játékos 1978-ban nyert vb-címet: Osvaldo Ardiles és Rene Houseman. Kettejük közül kétségkívül Ardiles az ismertebb, aki az angol Tottenham játékosa volt. És hogy ne csak a régiekről legyen szó: Lucho Gonzalez és Javier Pastore is a Huracan tagjai voltak, mielőtt átjöttek Európába.

A San Lorenzo de Almagro estében, mivel Argentína egyik legismertebb és -eredményesebb focicsapatáról van szó, emellett pedig köztudott, hogy az egész világon magasan jegyzik az argentin focistákat, azzal lehet számolni, hogy a dél-amerikai ország híres focistáinak többsége játszott a csapatban. Nagyon hosszú lenne a névsor, ezért csak néhányat említek meg: Rodolfo Fischer, Hector Scotta, Oscar Ruggeri, Guillermo Franco, Fabricio Coloccini, Gonzalo Rodriguez, Cristian Ledesma, Pablo Zabaleta, Ezequiel Lavezzi. Arról is érdemes megemlékezni, hogy a Real Madrid és Manchester City csapatainál is edzősködő Manuel Pellegrini a San Lorenzo trénereként is nyert bajnoki aranyérmet.

Mire érdemes fogadni?

Onnan érdemes kiindulni, hogy az egyik gárda több idényben is másodosztályú volt a közelmúltban (Huracan), a másik együttes pedig a kontinens egyik legjobb csapata (San Lorenzo de Almagro). Nem meglepő módon az egymás elleni összecsapások tekintetében - mint bármilyen egyéb másik összehasonlításban - a San Lorenzo áll jobban.  Nyilván nem fizet túl jól, viszont viszonylag biztosnak tűnő tipp a San Lorenzo győzelme. Főleg az otthonában az. Olykor ,,eltévednek" a bukik, s ha ilyesmit lehet észlelni, amikor hazai pályán játszik a Huracan, érdemes arra fogadni, hogy szerez gólt az otthonában szereplő csapat. Nyilván a Huracan győzelme fizet a legjobban, de erre fogadni tényleg csak akkor érdemes, ha jó formában van a csapat, miközben pedig botladozik a San Lorenzo, de nagy a valószínűsége annak, hogy a tipp sikerében még így is nagy szerepet játszik majd a szerencse.

Vannak olyan helyzetek, amikor nem érdemes fogadni vagy jobb megoldás megelégedni az alacsony szorzóval. Ez a városi rangadó is ilyen eset.


#9667 június 27, 2015, 19:00:46, csabax
Talán:

Garcia C./Srebotnik K. - Chan Y-J./Zheng J. 1  :great:

#9668 június 28, 2015, 12:18:08, csabax
Brazília - Paraguay, továbbjut Brazília   :noway:

Tényleg jobb hagyni a francba ezt a tornát.  >:(

Agnieszka Radwanska - miután megnyerte a második szettet - 6-0-ra bukta el a Belinda Bencic elleni döntő szettet, s ezzel a mérkőzést is. Továbbra is szélsőséges a lengyel csaj játéka. A mai döntő szettben nyújtott produkciójára gondoltam, amikor 2 nappal ezelőtt ellene fogadtam és bíztam abban, hogy a bolgár Pironkova legyőzheti. Pechemre, akkor magabiztosan játszott és győzött Radwanska. Mivel végig jól játszott a tornán (WTA Eastbourne), adott volt a lehetőség, hogy bízzak benne, s a Bencic elleni meccsen a lengyel sikerére fogadjak. Mégsem tettem ezt, mert még mindig szélsőségekre alkalmasnak tartom a teljesítményét.

Miért nem fogadtam ismét ellene? Tegnapelőtt megtettem, de az lett a dolog vége, hogy elbuktam a pénzt. Ezért most úgy döntöttem, hogy inkább előveszem a vesztes sportfogadók jól bevált dumáját, miszerint ha ellene fogadok, akkor győz, ha pedig rá fogadok, akkor bukni fog, és nem foglalkozom a mérkőzéssel.

Már csak azért sem, mert női teniszről van szó. Azt pedig - saját tapasztalatból tudom - olykor célszerűbb kerülni.  :)

Idézetet írta: csabax Dátum június 27, 2015, 13:40:25
Talán:

Garcia C./Srebotnik K. - Chan Y-J./Zheng J. 1  :great:
2-0

#9671 június 28, 2015, 20:28:24, csabax
Női kosárlabda EB: Fehéroroszország - Spanyolország 2  :great:

#9672 június 28, 2015, 16:26:45, csabax
Viking FK - Sarpsborg 1,5 gól felett  :great:

#9673 június 28, 2015, 22:41:35, csabax
Valerenga - Bodo/Glimt 1,5 gól felett  :great:
Mjondalen - Sandefjord 1,5 gól felett  :great:

Nyereményszorzó 1,33