Vuelta 2023

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Huuuuu!
Megnéztem ezt a Gewiss-Ballan istállót. Ugrumovnak a haematokrit-szintje majdnem duplájára emelkedett 5 és fél hónap alatt, de Riis is keményen tolta.
 ;)

Idézetet írta: curpy82 Dátum szeptember 08, 2023, 17:59:44Huuuuu!
Megnéztem ezt a Gewiss-Ballan istállót. Ugrumovnak a haematokrit-szintje majdnem duplájára emelkedett 5 és fél hónap alatt, de Riis is keményen tolta.
 ;)

Ők nem vicceltek, rátalták az orvosi stábra és nyomták, ami a csövön kifért. Nem fogták vissza magukat, az egyik emlékezetes sikerüket felidézték az Eurosporton is:
https://www.eurosport.hu/kerekpar/ha-volt-doppinggal-atszott-egynapos-az-1994-es-fleche-wallonne-biztosan-az-volt_sto8230246/story.shtml

Vuelta a Espana: A verseny eldőlt, Ayuso azonban nem adja fel!

A verseny eldőlt, legalábbis az, hogy a Jumbo-Visma csapata megnyeri idén a harmadik háromhetest is! A kérdés csak az, hogy melyik versenyzőjük nyer? Olvasd tovább


#63 szeptember 09, 2023, 16:50:12, Pozzato
Háttérben megy a magyar közvetítés, felolvasták benne Patrick Lefevere szokásos napi gondolatait, hogy Remcóval fogalma sincs, mi történt, de mindenkinek volt ilyen napja (azért ez így nem igaz, kevesen szoktak 25 perc felett kapni hegyi etapon összetett esélyesként, szóval valami van, csak nem mondják meg...), illetve, hogy tiszteljük a Jumbo-Vismát, mert normális az ilyen dominancia.

Igen, normális, ha mondjuk ezt megcsinálná az UAE, ahol született tehetségek vannak (Pogacar, Ayuso, Almeida, Yates stb.), rossz szót nem szólnék, pedig nem szurkolok nekik. Azonban azt ne felejtsük el: ebben a Jumbo-Vismának egyikük sem született tehetség.
- Jonas Vingegaard, többször írtam róla, hogy anno Pogacartól junior TdF-en 41 percet kapott... Ez minden, csak nem feltörekvő tehetség
- Sepp Kuss, róla nem írtam, de ne felejtsük el, junior TdF-en 106 versenyzőből a 103. helyen végzett, 1 óra 40 perc hátránya volt Gaudu és a többi tehetséggel szemben...
- Primoz Roglic, hagyjuk... akiről elmondták, hogy fogalmuk sincs, hogy lett belőle elit hegyimenő.

Azért ez így más, mint mondjuk az említett UAE-trióval, de menjünk vissza oda, amit Lefevere mondott, hogy ő is dominált pavén a '90-es években, mikor hülyére verte a mezőnyt. Maximálisan igaza van, ha jól emlékszem, kétszer is megcsinálta a teli dobogót a Mapei csapatával, de...
Museeuw (világklasszis pavés volt, Flandria-győztes), Bortolami (top egynapos menő), Ballerini (Paris - Roubaix győztes volt), Tafi (klasszis egynapos menő, Lombardia-győztes), szóval ők voltak ezekben a csapatokban, már így kerültek oda, koruk legjobb pavés versenyzői voltak, olyan, mintha most összeállna a Liege - Bastogne - Liege-re egy Pogacar, Evenepoel és Van Der Poel. Na mindegy, magam részéről ezt a témát lezárom, mert unalmas is, majd 10-15 év múlva kiderül, mit kaptak, aztán jól van. Ja, amúgy lesz novemberben Amazon Prime-on Jan Ullrich doku, ott őszintén mesél a 20 évvel ezelőtti dolgokról. Majd elvileg 2040 környékén ugyanilyen lesz Rolgiccsal is.


Aki meg Ulléről olvasva, annak ajánlom ezt, megvan nekem is, 10/10-es könyv.
https://www.amazon.co.uk/Jan-Ullrich-Best-There-Never/dp/150980157X


u.i.:
Plugge (Jumbo-Visma vezér) azt mondja, azért jobbak, mint a többiek, mert nincs felesleges kiadás, csak a 4-5. leggazdagabb klub. Aha, értem. Szóval azt mondják, hogy az a Lefevere, aki híresen smucig, minden garast a fogához ver, na majd ő nem tud költségvetést csinálni, mert elvileg ők is 4-5. helyen vannak, mint gazdag klub, és nála jobb Plugge... annál az embernél, aki 40 éve van a szakmában és mindig megfogta a költségvetést. Értem, olyan cuki ez a Jumbo-Visma, ahogyan hülyének néznek mindenkit, tisztára, mint a Fidesz.

Mai 15. szakszra kivételesen nem a nagy oddsszot tettem neg hanem a két talán legnagyobb favoritot papíron.
Evenepoel 9.50
Kron 11.00 tpro

Ha valaki képes erre, akkor a belga lehet a tegnapi után simán behúzza a mait is.
Összetettben elszállt, a tudása nem vitás, a szakasz meg tökéletesen illik hozzá.
Kron meg szintén a specialistája az ilyen jellegű szakaszoknak, egyet már nyert, egy másikon harmadik lett, most is ott lehet a végén.
Rajtuk kívül persze van egy vagon esélyes, tipikusan az a szakasz ahol nehéz kitalálni ki nyerhet  ;)

Azért jó, hogy van magyar dolgozó illetve bringás és kapunk olyan infókat, amikhez nem biztos, hogy hozzájutnánk. Cucc téma most félretéve; iszonyat professzionális csapat ez a Jumbo.

#66 szeptember 10, 2023, 16:50:47, Pozzato
Idézetet írta: Latzka Dátum szeptember 10, 2023, 16:03:35iszonyat professzionális csapat ez a Jumbo.

Szerintem ez egy iszonyatosan túlmisztifikált dolog. Az Ineos ne lenne profi? Brailsford és a marginal gains, emlékezzünk, vagy ők ezt elfeljetették 2 év alatt? A Quick Step, ahol olyan TT-bringát raktak össze és annyit szélcsatornáznak Remcónak, amit még a Jumbo-Visma stábja is megirigyel? A Cofidis, ahol tudjuk, hogy a szakácsuk magyar és elmondja, miket esznek, ebben sem több semmivel a Jumbo-Visma. Ez a Jumbo-Visma "jól elosztva a pénz" egy akkora sablon duma, esküszöm, aki ezt benyeli, hát nem is tudom... mint mikor Noah Lyles megköszönni "jóistennek", hogy nyer, mert ő tette ezt lehetővé.  ;D A Bora, ahol a német precizitás van, minden fillére ki van számolva...

Úgy van ez beállítva, mintha itt full amatőr klubok lennének a többiek, csak a Jumbo-Visma osztja el jól a pénzt... meg nekik van patikamérlegen megtervezve minden. Csak szólok: azt a Jumbo-Vismát éltetjük meg emelik piedesztálra, akik kapcsán ne felejtsük el: 2-3 éve rajtuk röhögött mindenki, mennyi taktikai hibát vétenek. Aha, hirtelen ugyanaz a stáb a világ legjobbja lett. Könyörgök, ne már.


Arról nem is beszélünk... pár hónapja volt csak, hogy a tavaszi klasszikusokon milyen hibákat vétettek (rossz helyen frissítés, szabálytalan kerék- és kerékpárcsere stb.), szóval kérdem én: ők tényleg ennyire brutál profik? Dehogyis...

Szegény Kamna, de megérdemelte volna :-\

Rui Costa... az ember, aki konkrétan életében egy métert nem vezetett még, mindenki utálja, most se csinál semmit, de megnyeri a szakaszt. A kerékpársport igazságos, ja, nem. Ezt szakaszt vagy Buitragónak, vagy Kamnának kellett volna nyernie.

#69 szeptember 10, 2023, 17:41:37, firgabácsi
Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 10, 2023, 17:16:16Rui Costa... az ember, aki konkrétan életében egy métert nem vezetett még, mindenki utálja, most se csinál semmit, de megnyeri a szakaszt. A kerékpársport igazságos, ja, nem. Ezt szakaszt vagy Buitragónak, vagy Kamnának kellett volna nyernie.

Ha nem ugyanezt gondoltam. A legvisszatetszőbb az volt, hogy az utolsó 20-25 km-en végig utaztatta magát, de mikor Kamna elesett és utána Buitrago már nem volt hajlandó menni, hogy dumált egyfolytában, hogy na mi lesz, menj már  :)
Még valami eszembe jutott, tudom ez ilyen mi lett volna ha aminek nincs értelme a sportban, de a végén már nagyon jöttek hátul Kronék és ugye elől hárman nézegették egymást aztán csak Kamna elindult így mégis az történt amit Costa akart, ki tudott bújni szélárnyékból.
Mi van ha Kamna nem indul el? Costának muszáj lett volna indulni ha nem akarja hogy hátulról Kron vagy Evenepoel vagy akárki hátba csapja a célegyenesben.
Így Kamna támadhatott volna hátulról, vajon akkor is sima Costa? Lehet, vagyis esélyes, de azért megnéztem volna ezt a forgatókönyvet.
Azt meg nem bántam volna ha végül a célegyenesben hátbacsapják őket, akkor lehet a két tippem közül az egyik sül :D

@Latzka amúgy ne gondold azt, hogy ez most ellened irányul, mert a Jumbo-Vismának drukkolsz. Ugyanígy voltam 10 évvel ezelőtt a Sky (majd Ineos) kapcsán is, egyszerűen nem tudom elviselni ezt az álszent dumát, amit ezek a klubok leadnak a sajtónak. Több, mint 20 éve követem a sportágat, ez a harmadik ilyen periódus, amikor jön egy csapat, elmondja, más módszerekkel edzenek, többiek amatőrök hozzájuk képest, nálunk minden garas jó helyen van. Aztán az első ilyen csapat 10-12 évvel később megbukott (US Postal), most már megy az Ineos-ügyek feltárása (valószínűleg 2025-26 környékén lesz belőle ténylegesen valami), utána pedig majd 2040 felé a Jumbo-Vismából.

És engem az egészben ez bosszant, hogy nem tanulunk a történelemből, nem szólalnak fel emberek, csak elvétve (Madiot, Vuaghters stb.), pedig ezzel megállítható lenne egy folyamat, ha egy klubot még akkor, amikor a csúcson van egy életre megaláznának azzal, hogy borítják a bilit és kiderül az igazság. Ehelyett még a kommentátorok is érzékeltetik, valami nincsen rendben, de okés, belefér, megkapják ők is a narratívát, mit kell mondani (megdöbbentő lenne, ha egymás mellett látnánk az összes US Postal - Sky - Jumbo nyilatkozatot, mintha egy panelből lenne az egész). Naiv az, aki azt gondolja, hogy a sportág valaha megtisztul, viszont így legalább elérhető lenne, tényleg a legjobb nyer.

Nincs olyan, hogy jön egy Bjarne Riis, Lance Armstrong, Chris Froome vagy Jonas Vingegaard, akik 20 évesen futottak még kategóriába tartoztak, majd világverők lettek 3-4 évvel később, mert bekerültek a "megfelelő" csapatba. Ugyanúgy doppingoltak a '80-as években és a '60-as években is, de ott legalább tényleg az alapjáraton is legjobb nyert. Ez az igazságtalan helyzet pedig eléggé felbosszant, mert ott van Pogacar, Evenepoel, Gaudu, Rodriguez, Ayuso stb., akik tényleg tehetségek, de most közelébe nem érnek annak a csapatnak, akiknél viccesen mindig elmondják, hogy 21-22 évesen még dokkmunkások voltak a legjobbjaik.

És ugyanez van a többi sportágban is, hogy nincsen kiállás. Most kritizálják a szaúdi csapatokat, de semmi érdemi fellépés, pedig ezzel megölik végleg az európai focit. Ha jobban belegondolunk, Szaúd-Arábia most ugyanazt csinálja a pénzével, mint Spanyolország az 1950-es években. Franco tábornok is imádta a focit, kis ügyeskedéssel épp egy haveri körrel hozták létre a BL-t, véletlenül pedig épp akkor rabolták le a spanyol klubok a dél-amerikai (és kelet-európai) labdarúgást... Azóta pedig tudjuk mi történt, Európa uralkodik, mindenki ide akar jönni. Az is egy megállítható folyamat lett volna, normálisan lehetett volna terelni a dolgokat, most viszont Európa lesz a szenvedő fél.

Bazska mondta azt egy videóban, amikor az NBA-ben a GOAT-téma felmerült, hogy igenis kell róla beszélni, nem kell csöndben lenni, mert akkor mikor beszéljenek Michael Jordanről? Amikor meghalt? És itt is ez van bennem, hogy mikor beszéljenek az emberek a Jumbo-Visma csalásáról, amikor már végleg kiderül, mint a US Postal esetében is? A Barcelonáról is mikor kezdtek beszélni? Amikor beütött a csőd, azóta is téma a csapat, de addig éveken át nem foglalkozott a háttérrel senki, emlékszem, páren leírtuk az Eurobarcán a dolgokat, el lettünk hordva mindennek, meg hogy nem is vagyunk Barca-drukkerek.

Valahogy úgy képzeltem a régi korokat (100-150 évvel ezelőtti időket), hogy az emberek elkezdtek megkérdőjelezni dolgokat, amiket állítottak, majd elkezdett egy "vita", esetleg eszmecsere zajlani, amiből gondolatokat ébredtek az emberekben. Nem mindenkiben, de akadtak ilyenek, ezért is fejlődött ennyit 100 év alatt a világunk, mondhatni rohamosan, csak itt nem kéne megállni. Mondjuk már nagyon elkalandoztam...  ;D

Idézetet írta: firgabácsi Dátum szeptember 10, 2023, 17:33:20Mi van ha Kamna nem indul el? Costának muszáj lett volna indulni ha nem akarja hogy hátulról Kron vagy Evenepoel vagy akárki hátba csapja a célegyenesben.
Így Kamna támadhatott volna hátulról, vajon akkor is sima Costa? Lehet, vagyis esélyes, de azért megnéztem volna ezt a forgatókönyvet.
Azt meg nem bántam volna ha végül a célegyenesben hátbacsapják őket, akkor lehet a két tippem közül az egyik sül :D

Ez egy érdekes felvetés, ebből a csoportból alapjáraton Rui Costa a leggyorsabb, lehet ez lett volna a legjobb döntés Kamnától, végletekig várni. Kockázatos, de Rui Costát csak így lehet verni, ha nem vagy nála erősebb sprintben. Mivel sosem vezet, ezért jól tartalékol, mindenesetre szerintem a Kron - Evenepoel tipp jó volt, én a dánban láttam több fantáziát ilyen terepen szakasz előtt, plusz jól ment Barcelonában is hasonló körülmények között.

Az biztos, hogy ez a Rui Costa karrier egy hányinger, ilyen taktikával tolta végig az életét, nyert vb-címet, TdF és Vuelta szakaszokat, Svájci körversenyt, borzalmas bringás volt, talán írtam is múltkor, portugálok ilyenek, ez valami nevelés kérdése lehet náluk, mert Almeida se szeret vezetni, Guerreiro talán még Costánál is nagyobb patkány, de már ott az utánpótlás: Morgado. Ő is az UAE versenyzője lesz, amit leművelt az u23-as vb-n, mikor egy centit nem vezetett, végén meg felháborodva mutogatott, hogy miért nem segítettek a többiek neki megfogni a franciát, így csak második lett. Borasztó.  ;D

Idézetet írta: Pozzato Dátum szeptember 10, 2023, 18:07:35@Latzka amúgy ne gondold azt, hogy ez most ellened irányul, mert a Jumbo-Vismának drukkolsz.

Nem gondolom, tényleg nem :) Pogacar és Valter Ati drukker vagyok, és persze kedvelem a Jumbot. És azt is nagyon szeretem, ha van élet a kerékpár topikban :ok: Az, hogy egy adott témában nem ugyanazt gondoljuk az egy cseppet sem gond :beerchug:

A jövőben még biztosan fogunk Jumbo témában értekezni; lehet már holnap. Van pár gondolatom, az is lehet a legsarkosabb az egy orbitális hülyeség. Majd kijívítasz, pontosítasz; ami nem fog zavarni, mert a lényeg, hogy mindketten nagyon szeretjük a kerékpározást és szeretünk is írni róla :)


Vuelta a Espana: Ez is a szökevényeké lesz?

Egy kőkemény hegyi etap előtt, rendeznek még egy trükkös emelkedős szakaszt, ahol a szökevények megint meglepnék a főmezőnyt.  Olvasd tovább


Idézetet írta: SPF Előzetes Dátum szeptember 11, 2023, 10:26:15Vuelta a Espana: Ez is a szökevényeké lesz?

Szerintem igen; a nagyok csak bemelegítenek a holnapi szakaszra; nekik oda kell a puskapor.

Bardet eddig csalódott lehet; neki még mennie kell valamelyik szökőnapon. 17,00
Hugh Carty 51,00

És bár a logikának ellentmond, de van egy olyan megérzésem, hogy valamelyik Jumbos segítő is belekerülhet az elmenésbe és akkor mehet majd a szakaszért. Az Angliru előtt korai lenne egy ilyen "szökési jutalmat" kiosztani; majd meglátjuk.

Valter 201,00
Kelderman 301,00

Igazából a hollandot érzem; ahogy megy az idei Vueltán szerintem a legnagyobb neveket leszámítva a többiek ellen van esélye a szakasz utolsó részén.