Tour de France 2023

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Tour de France 2023 - Ki lesz a győztes?

Jonas Vingegaard
3 (37.5%)
Tadej Pogacar
2 (25%)
Jan Hindley
2 (25%)
Enric Mas
0 (0%)
Ben O'Connor
1 (12.5%)
Adam Yates
0 (0%)
Más versenyző (hozzászólásként írd le, hogy kire gondoltál)
0 (0%)

Összes szavazó: 8

Szavazás lezárva: július 01, 2023, 10:36:40

Azért aki ott felhozza a dopping témát, azt leoltják. Pogi nyilatkozott már? De igazából mindegy; nem hiszem, hogy a gratuláción kívül mondana bármit is.

Muszáj voltam gyorsan átnézni, mert emlékszem egy hasonló irreális esetre, amikor korábban nézegettem a TdF-videókat, sztorikat. Ez Piotr Ugrumov volt. A lett bringás a '95-ös TdF-en annak a Gewiss-Ballan csapatnak volt a versenyzője, akik neve egyből előkerül, ha dopping felmerül. Ők voltak az a csapat, akik a semmiből jöttek, egykori szovjet és olasz versenyzőket pedig túltolták doppinggal. Ugrumov csinált ilyet azon a TdF-en, hogy a semmiből egy hegyi TT-n - igaz, az 47 km volt -, 3-4-5 percet vert a világ legjobb időfutamosaira, köztük Indurainra. Az előző hsz-ben volt: "Piotr Ugrumov, aki Giro d'Italia és Tour de France dobogós volt ezekben az években, nyugalmi értéke 32% környékén volt, míg ezt versenyre felvitték 60%-ra."  Akkor volt ilyen reakció, hogy ez mégis mi a franc volt?


Idézetet írta: Latzka Dátum július 18, 2023, 19:37:52Azért aki ott felhozza a dopping témát, azt leoltják.

Figyelj, ez olyan, hogy ugyanúgy leoltottak mindenkit az Armstrong-érában is, minden ilyen esetben. Az ember szeretné azt hinni, ez szimpla edzés, marginal gains és miegymás. Érdemes visszanézni Van Aert arcát, hogy még a saját csapattársa sem hiszi el ezt. Oké, hogy ott van a regenerálódás, harmadik hét, meg az, hogy jó testalkat, de könyörgöm: ez irreális. Ha ezt megcsinálja 40-50 km-en, rossz szót nem szólok. Az benne van, de ez 22 km volt. Nem hiába nem nagyon találtam ehhez fogható teljesítményt (Ugrumov is ezt csak majd 50 km-es távon csinálta meg). Az pedig, hogy 22 km-en majd 700 méteres szintkülönbségen 41-es átlagot hoz, hát...

Nagyon örülök neki, hogy sok-sok évvel ezelőtt az FB-fiókom megszüntettem, mert tudnék mit írni az EsBringára. Nekem a humoros az egészben az, hogy három éve történt a Pogacar-fordítás, de az, hogy az emberek ennyire rossz memóriával rendelkeznek vagy konkrétan idióták, azt nehéz eldönteni.

Azt mondják, hogy az a fordítás ugyanilyen volt.  ;D  ;D  ;D

Nem, nagyon nem. Nagyon fontos, mikor nézünk egy sportágat, akkor figyeljünk is. Apró részletekben van elrejtve a titok. Mikor tudod, hogy valaki doppingol? Akkor, ha olyan terepen megy kiemelkedően (értsd ezalatt, még a legjobbak számára is irreális eredményt ér el), ami nem a komfortzónája. Azon a bizonyos kronón, amire az ES-en hivatkoznak, ott Pogacar pont, hogy a táv első felében kapott Cavagnától, Dumoulintől és Asgreennel jött azonos idővel. Ez egy olyan teljesítmény volt azon a távon (ráadásul Roglic jött mögötte), ami abszolút vállalható volt, semmi extra.

Pogacar ott kiemelkedőt ment a hegyen, de az az emelkedő 30 km-nél kezdődött. Ott kell a kitartás. Azonban a mezőny többi része ott sem csúszott szét annyira, mint ma. És itt jön a kulcs, két dolog, amivel ott senki sem foglalkozott, pedig rendkívül fontos:
- lejtmenet
- rövid sík

Jonas Vingegaard ugyanis a második szektorban, ahol lejtmenet és sík volt, jobb időt ment nemcsak Pogacarnál, hanem a Van Aert - Cavagna - Küng - Pedersen négyesnél. Micsoda? Valaki síkon jobb időt megy, mint a klasszikus wattszörnyek? Őszintén? Ez kizárt. Ilyen nincsen, hogy valaki egy 186 cm-es 78-kg "drabális" bringásnál jobb időt menjen ilyen távon. Vagyis van, de ő Remco Evenepoel, aki világ életében elit volt kronón és olyan testalkata van és tempója, ami szintén a wattszörnyekhez sorolja.

Vingegaard nem wattszörny, ahogyan Armstrong sem volt wattszörny. Mondok egy érdekességet: Armstrong akkor tudott kiemelkedő kronót menni, amikor TdF volt, ahogyan Vingegaard is. Ha valaki kiemelkedő kronós, akkor az esetek 90%-ban kiemelkedő kronós, nincs olyan, hogy csak egy versenyen vagyok kiemelkedő. Ez a szisztematikus dopping. Ezen az egy versenyen legyőzöm a szakági specialistákat, míg a többin kikapok tőlük, ilyen nincs.

A kronónál ugyanis van egy begyakorolt testtartás, állóképesség, technika, illetve játszik a savasodás, erről beszélt Fetter Erik is. Mostanában azért nem megy neki a kronó, mert a táv második felére elfárad. Ezek egzakt dolgok, nem úgy van, hogy az év 344 napján elfáradok a táv második felére, de abban a 21 napban világ legjobb kronósa vagyok.

Tour de France: Van még értelme ezt folytatni?

A keddi időfutam miatt, őrült szerdai hegyi etapra készülhetünk? Olvasd tovább


Egyet aludva a történtekre még mindig iszonyat sokkoló ez az egész. Innen nincs visszaút, már igazából a 15. szakaszon is látszott egy kialakult erőkülönbség a dán javára; de akkor kissé érthetetlenül nem támadt és csak tette a kereket a 'lassú' Pogira. Szerintem, ha megindul ott is adott volna neki vagy fél percet.

Hirtelen életem legjobb Tourjából lett egy érthetetlen valami; szinte nézni sincs kedvem; persze fogom :) Pedig, mint azt kifejeztem én bírom a Jumbot, mint csapatot, de ez a (cuccos) varázslat nem lett bűbájos a számomra :-\

(Pogi már a futam alatt eléggé gyűrött volt, Vinge meg úgy nyilatkozott nem sokkal a befutó után, mint aki egy kéthetes nyaralásból ért vissza..)

Idézetet írta: Latzka Dátum július 19, 2023, 08:13:10(Pogi már a futam alatt eléggé gyűrött volt, Vinge meg úgy nyilatkozott nem sokkal a befutó után, mint aki egy kéthetes nyaralásból ért vissza..)

Előbbinek biztosan rosszul lőtték be a koktélt.  ;D

Érdekes, hogy a mai kiemelt hegy, a Col de la Loze duplázós hegyi pontok kapcsán, azaz 40 pont jár érte!

Főleg Powless és még azért Ciccone is mit összegürizett az eddig megszerzett ~60 pontjukért, erre egy hegy most itt 40-et ér. Remélem nem Vinge vagy Pogi viszi el.

Nem láttam a mai szakaszt, így helyette hozom ezt a cikket, ami a táplálkozással kapcsolatos. Ez nem profizmus, ez sokkal több annál, ami a Jumbonál van. Biztos a többi elit csapatnál is van hasonló, de azt gondolom nem ilyen szinten.

https://www.eurosport.hu/kerekpar/tour-de-france/2023/jumbo-tdf-van-aert-vingegaard-szemelyre-szabott-taplalkozas-app_sto9706156/story.shtml?fbclid=IwAR0zswebyNv6lBpTFd3PsrqEnGWQHCerH1XqOhIJsfU9fvSugb6Ri3u8dIM

Akkor nagyjából tisztult a kép:
Armstrong - Vingegaard
Ullrich - Pogacar
Klöden - Adam Yates
Beloki/Mancebo - Rodriguez

További jó szórakozást.  :beerchug:

Tour de France: Túlélték, mégis meghaltak!

A sprinterek közül néhányan kibírták a hegyeket, így jöhet az a három sprint, ahol még összemérhetik erejüket.  Olvasd tovább


Idézetet írta: Latzka Dátum július 19, 2023, 19:47:52Nem láttam a mai szakaszt, így helyette hozom ezt a cikket, ami a táplálkozással kapcsolatos. Ez nem profizmus, ez sokkal több annál, ami a Jumbonál van. Biztos a többi elit csapatnál is van hasonló, de azt gondolom nem ilyen szinten.

https://www.eurosport.hu/kerekpar/tour-de-france/2023/jumbo-tdf-van-aert-vingegaard-szemelyre-szabott-taplalkozas-app_sto9706156/story.shtml?fbclid=IwAR0zswebyNv6lBpTFd3PsrqEnGWQHCerH1XqOhIJsfU9fvSugb6Ri3u8dIM

Én láttam az utolsó 60 kilométert. Pogacarnak annyi volt, de szerintem ez már nem is kérdés. Mondta is, hogy halott, lehet nyomni Adamot.

Friss: Van Aert kiszállt ahogyan az várható volt.

Idézetet írta: Latzka Dátum július 20, 2023, 09:26:24Friss: Van Aert kiszállt ahogyan az várható volt.

Óriásit kell mennie a vb-n (minimum egy, de inkább két arany), hogy ezt a szezont kozmetikázza.

Más: Utoljára ekkora differenciával (2. helyezett: 7 perc felett, 3. helyezett: 10 perc felett), 1999-ben és 2000-ben nyertek.

Nekem innen már csak búlvár ez a Tour, ma megtudtam, hogy Jonas nagy Liverpool szurkoló; kapott is egy mezt ajándékba.

@Pozzato Michael Woods magánéletéről van infód? Mikor megnyerte a szakaszt, akkor a kommentátorok mondták, hogy majd a kövi szakaszon mesélnek róla, mert nagyon nehéz életen ment keresztül (felesége és gyereke kapcsán talán?). De sajnos aztán az érintett szakaszt nem láttam vagy ők is elfelejtették.