Atlétika VB 2023

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


bet365 - Fogadás fokozó (csütörtök, augusztus 24.):

Végső győztes

Tajay Gayle (Világbajnokság - távolugrás)

11.00 -> 12.00

Mackenzie Little (Világbajnokság - nők - gerelyhajítás)

3.00 -> 3.25

Fogadj te is magasabb szorzókon: bet365 Regisztráció



#33 augusztus 25, 2023, 10:28:18, Nezocsa
Nem értem.

Szerdán 5,5 ért  majd 4,5 ért adták Tebogo győzelmét 200m-en. Ma ránézek 8,5. Az elődöntőben cskk 3 század volt a különbség.

Knighton meg 2 tizedre van 13.00ért.

bet365 - Fogadás fokozó (péntek, augusztus 25.):

Végső győztes

Mackenzie Little (Világbajnokság - nők - gerelyhajítás)

3.25 -> 3.50

Leo Neugebauer (Világbajnokság - tízpróba)

4.00 -> 4.25

Fogadj te is magasabb szorzókon: bet365 Regisztráció

#35 augusztus 25, 2023, 12:12:19, oakland23
Idézetet írta: Nezocsa Dátum augusztus 25, 2023, 09:38:25Nem értem.

Szerdán 5,5 ért  majd 4,5 ért adták Tebogo győzelmét 200m-en. Ma ránézek 8,5. Az elődöntőben cskk 3 század volt a különbség.

Knighton meg 2 tizedre van 13.00ért.

19,76-ot futott Lyles, Tebogo 19.97-et. Tebogo a kanyar után csak nézelődött, hogy top2-ben legyen, de nem tűnt annyira folyékonynak a mozgása, picit kötöttebb volt nekem szemre. Lyles viszont nagyon lazán, könnyedén futott, a kommentátor srác talán a sétált kifejezést használta, ami nyílván túlzó, de tényleg nagyon lazán, könnyedén futott. Beszél itt világrekordról, ami szerintem azért messze lesz, de sajna Lyles nyerni fog. Azért egy ezrest (Ft-ban :D) tettem Tebogóra 10.00-es szorzó bet365-ön, de nagyon meglepődnék, ha nem Lyles nyerne. Ráadásul Tebogo a 9-esen fut, Lyles végig látni fogja őt

De amúgy tény, Tebogo kis aprót megér 10.00-es szorzón, ahogy nézem, idei legjobbjuk között 3 század van, az nem tűnik soknak. Szemre nekem LyLes meggyőzőbb volt, de való igaz, lehet fantázia Tebogóban ilyen szorzón. Eleve rengeteg a meglepi, ez meg szerintem annyira nem is lenne nagy...

Atlétika-vb tipp: Duplantis aranya és egy újabb Kipyegon - Hassan csata

A szombati döntőre már napokkal korábban elfogytak a jegyek, de okkal, hiszen Armand Duplantis és Faith Kipyegon is kiemelkedő teljesítményre készül.  Olvasd tovább


Atlétika-vb tipp: Athing Mu végig altatott?

A budapesti atlétika-vb utolsó napja következik, amely még tartogat meglepetéseket. Vajon sikerül-e aranyéremmel távoznia két szupersztárnak Magyarországról? Olvasd tovább


Péntek

Embertelen tömeg. Fullasztó hőség, Boldog Asszony. Hármasugrás gödrénél voltunk Y sor. Az majdnem a teteje. Feleségem izgatott a hangulat miatt. A hangulat a stadionban megint szuper volt.
Én megint sportfogadói oldalról nézem a női 3sugrást. ROJAS  lehet, hogy többszörös világbajnok, de számomra nem egy bajnok. A viselkedése, a rigolyái a nekifutás előtt nem szimpi. Nézem az oddsokat. 1,1es favorit a vb címvédő. Ukrán 13x a jamaikai Ricketts 15x. I.kísérlet Rojas belép. Az ukrán vb.II. 15m kereken Ricketts 14.8m kb. Oddsok: 1,2 Rojasnak Ukránnak 6,5 jamaikainak 10. II.kísérlet: 14,30 kb Rojasnak a másik kettőnek stabil 14,7 - 14,9 között ugrálnak.Rojas oddsa a következő 2 rontás után felmegy 1,5re. A viselkedése,  a nekifutása és a reakciók együttes nézése nem mutatta azt, hogy Ó ezt megfogja nyerni. Az oddsok még  indig favoritnak hozták azután is hogy csak 8ikként jutott tovább a következő 3ugrásra. Én tettem még pár ezerért az ukránt és a jamaicait. E két versenyző nagyon stabil volt. Rojast meg hagyjuk.
Aztán az V.kísérlet. Rojas a szokásos nekikészülődés után látszik, a felvételen is, hogy a kimért nekifutási hossz közben toporog, hogy kijöjjön a lépés éésss sajna kijött. Ezért 4x világbajnok. Francba. :)))
Így  -20e, +120 helyett.
Utána a 200méteres döntök sima liba volt. Hangulat óriási volt.  A szervezés, a körítés kiváló.
Yuuhuu meg egy nagy állat

Mentális erő:
Azért világklasszis Ingebrigtsen és Bol, mert hibáztak, nem is kicsit, de fejben összerakták magukat, eltelt pár nap, teljesen más taktikával, türelmesen, kivárva nyertek. Ez a legjobb versenyzői típust, ezt nem lehet tanítani, ehhez intelligencia kell és iszonyatos mentális erő.


Váltók:
Ha a 4x100-as váltót vesszük, akkor nem túl komplikált, hogyan rakod össze a csapatot: első embernek kiválóan kell rajtolnia (az se baj, ha 60-as specialista), míg a másodiknak jó ütemérzékkel kell rendelkeznie, aki hatalmas tempóra képes. A harmadik ember a kanyarfutó, nem baj, ha fékonyabb (áramvonalas), lehet akár 200-as is, utolsó pedig egy repülőrajtos specialista.

Ezek alapján némileg meglepő, hogy eltelt 11 év, de még mindig csak Jamaika tudott 37 másodperc alá bejönni. A valaha volt két legjobb 100-as sprinternek köszönhetően (Bolt és Blake), illetve egy kiváló rajtnak, de ha belegondolunk, ez egy elképesztő, ugyanakkor sebezhető világrekord. Az USA-nak bőven van esélye a következő 2-3 évben ezt megdönteni.

Övék a valaha volt egyik legjobb rajtoló, Coleman. Elképesztően elkapja, utána jön a legjobb állóképességgel rendelkező, 100-200-400-on is remek időre képes világbajnok Kerley. Az utolsó emberük jelenleg a legjobb sprinter, Lyles. Valószínűleg tovább fog gyorsulni, neki a repülőrajt az fekszik. Van egy lyukas posztjuk, ez a kanyar. Ami igazából nem lyukas, minden azon múlik, hajlandó-e Knighton 100-at futni.

Ő ugyanis vékony, egyik, ha nem a legjobb kanyarfutó, de 200-as. Nem 100-as sprinter, tudna 100-on belül, ha ráfeküdne, de lehet, neki nem is kell tudnia egy ilyen váltóban. Ez a csapat képes lenne akár még 36.50-es időre is. Ha a technikai részt nézzük, akkor nem volt ennél jobb váltó, csak a váltást kéne gyakorolniuk, minimum úgy csinálni mint az olaszoknak.

Lyles kiváló repülőrajtból, de ebben messze a legjobb Tortu. Olyan sebessége van, az valami elképesztő. Az olaszok ezért jók, mert jól osztják be az embereket, nekünk is ezt meg kéne tanulni, ugyanis a 4x400-as váltóban is látható volt: van esély egy éremre, ha okosan rakod össze a csapatod.

India és Franciaország példájára gondolok, egyiküknek sincsen top10-es 400-as futójuk, gyakorlatilag teljesen átlagos futókkal rendelkeznek. Amiben jók, azok a váltások, míg a másik: nem kell feltétlenül erőltetni az egyéni 400-at. A többi csapat kifárad a versenyszámok végére, míg valaki csak erre készül. Ha jól felépítik a váltót, akkor ebből lehetne egy olimpiai döntőt futni, ami eléggé vadul hangzik.

A 4x400 sajátja, hogy előre a leggyorsabb embert kell tenni a váltás miatt, míg a második pozícióba egy olyat, aki jó az első 200-300 méterén. Ez a bevágás miatt fontos. A pozíciós játékot kéne előhívni, ugyanis, ha jó helyen vagy az első 700 után, akkor szinte biztos, hogy top6-ban végzel az adott futamban. Erre csak kevés ország jött rá, igazából fogalmam sincs, hogy miért.

Ha megvan a pozíció, akkor sokkal nehezebb előzni melletted a kettesen, illetve később a váltásoknál. Ezért lenne jó, ha a magyaroknál Molnár futna először (ő a legjobb), utána pedig ahogy írtam, úgy osztanák be. India például tudatosan építette fel a váltóját, olyan futókkal, akik ugyan nem messze vannak a világ elitjétől, de vb-döntőt futnak, ráadásul egy eléggé hasonló taktikával, de még nekik is van finomítani.

Mi magyarok semmiben sem vagyunk kiemelkedőek atlétikában, de ez fizikai adottság kérdése is, viszont itt jön képbe a leleményesség... Lehetne kiválóan 3000 akadályon is szerepelni, terepfutókat megtanítani optimálisan gátazni, Egyesült Államok anno nőknél úgy nyert aranyat vb-n Coburn, hogy gátazni megtanult meg azt hiszem terepfutó volt még gimiben.

Az afrikai futók jelentős része nem tud gátazni, fogalmuk sincs, csak erőből mennek, ha pedig jól gátazol, akkor ilyen távon simán top5-be kerülhetsz, lásd francia futó. Ez a jövő, mint ahogyan 100 és 400 gáton is. Jött Warhol, letarolja a mezőnyt, 100 gáton pedig majd jövőre kíváncsi leszek a japánokra. Izumiya egyelőre 5. lett, de látható: utazósebesség lassabb, viszont kiválóan rajtol, kiválóan gátazik. El lehet fedni a hiányosságokat, csak megfelelő edzők kellenek, megfelelő képzés és simán lehet építeni jó pár érmes versenyzőt...


*bocs a gépelési / fogalmazási hibákért, hosszabb hétvége, fáradtság, nem olvastam vissza.

Atlétika-vb, szubjektív meglátások:
- Volt szerencsém több napra is kimenni jó társasággal, akik ott dolgoztak segítők, rájuk egyáltalán nem lehetett panasz, mindent megtettek, hogy az emberek komfortosan érezzék magukat. Az árak iszonyatosan barátiak (ezért nem is értettem, hogy Hollister pólóban meg Apple Watchban miért majszolják az emberek a mackósajtos parizeres otthonról hozott zsömlét...), megkockáztatom, még olcsóbb volt minden, mint két éve az Eb-n... Azóta azért eléggé komoly infláció volt, szóval megdöbbentő, ahogyan az is, nem volt vizezve a sör, nem azért volt olcsó minden, mert rossz lett volna a kaja, kiszolgálás eléggé gyors volt (pár perc alatt sorra tudtál kerülni).
- A pozitívumok mellett voltak negatívumok, egyrészt a normális parkoló hiánya, így kocsit szkippelni kell, tömegközlekedés botrányos, ha megvárod az utolsó eseményt is, hiszen 30-35 ezer ember akar egyszerre hazajutni. A stadion egy katlan, szellőzés nem megoldott, áll a levegő, nem jár. Voltam különböző országok stadionjaiban, erre azért figyeltek, itt ki kellett volna használni a Duna adottságait, valami okos szellőzést megoldani. Oké, értem, le lesz bontva a felső rész, kisebb lesz, de ebben a kilenc napban mindenki megfőtt. A másik a mosdó, ami előtt érthetetlenül állok. Egyrészt, sokkal több kellett volna, másrészt a férfi szektor megoldása... láttam már sok mindent (Afrikában is voltak érdekes "mosdók"), de mikor ezt tervezték, akkor azért gondolhattak volna arra, hogy 35 ezren lesznek, nem elég 8-10 vizelde mosdónként úgy, hogy mögötted kezet mosnak és egy hatalmas tükör van, mindenki egy légtérben, eléggé röhejes volt az egész.
- Közvetítés, amiből mindkettőt láttam, de magasan az Eurosport volt jobb. Elég megnézni a tegnapi 4x400 női döntőt, mennyire jól el tudták helyezni, mi fog következni, ha a jamaikai lány így bekezd (savasodás és vereség), míg az M4-en eléggé tapasztalatlan kommentátorok voltak. Ezzel még semmi gond, majd belejönnek idővel ebbe a sportágba is, de ez egy vb volt, nem itt kell gyakorolni, hanem kisebb versenyeken...
- Versenyek: az utóbbi évek egyik, ha nem a legjobb felhozatala volt sztárokból és feltörekvő tehetségekből, illetve kiemelkedő döntők voltak. Az ügyességi számok egytől egyig kiválóak voltak, nem is emlékszem ennyi izgalmas döntőre nagy világeseményekről, ahol az utolsó sorozatokban dőlt el rendre az érem sorsa. Egy olyan generációt láthattunk amúgy versenyezni, akik a következő 5-10 évben meghatározóak lesznek, világsztárok.
- Volt-e nagy hiba? Ha ennyi pénzt költünk egy eseményre (durván 300 milliárd forint), akkor bizonyos dolgokat profi módon meg kell oldani: szellőztetés, tömegközlekedés, be- és kijutás (mert, ha későn érkeztél, akkor 20-30 percet álltál a napon, míg bekerültél), mosdók, rossz bejutás magához a stadionhoz (ha már bejutottál a területre, onnan még be kellett checkolni a stadionba, ahhonét kijutni is mutatvány volt, mert kijáratokból csak egy nagyot építettek, illetve akadt még két kisebb, amit kvázi alig használtak, mert arrafelé kevesen mentek). Maradjunk annyiban: ezt a létesítményt nem 35 ezresre tervezték, amivel nincs is baj, hiszen elbontják a vb-t követően a tetejét, de a vb-ig kellett volna pár kényelmi megoldást biztosítani.

Utolsó bejegyzésem ebben a témában: profitál-e ebből a magyar fiatal atlétika korosztály?

A kérdésre nem a magyarokkal válaszolnék, mert az csak 5-10-15 év múlva derül ki, nézzünk kicsit vissza a múltba.
Brazília (2016-ban rendeztek olimpiát): Az volt az ország legsikeresebb szereplése az olimpiák törtenében, sosem nyertek addig 7 aranyat és sosem végeztek top15-ben az éremtáblázaton. A következő olimpián már képesek voltak ezt a szintet megtartani, miközben olyan fiatalok érkeztek, akik a jövőt képviselik. Alison dos Santos például 16 évesen kötelezte el magát az atlétika mellett (ez épp a riói olimpia idejére esett), hogy csak egy példát említsünk.

Dél-Korea (1988-ban rendeztek olimpiát): Addig nem igazán számítottak kiemelkedő sportnemzetnek, alig nyertek érmeket, viszont azóta rendre 20 érmet szereznek minden világeseményen, sokszor top10-ben végeznek. Rájöttek, hogy igenis sikeresek lehetnek, lökést adott nekik a hazai világesemény.

Svédország (1995-ben rendeztek atlétika-vb-t): Azt megelőzően 20 évben 3 érmük volt atlétika-vb-ről, utána követező 20 évben 14 érmet hoztak, több aranyat is. Olyan világklasszisaik voltak és vannak, mint Klüft vagy Duplantis.

Kanada (2001-ben rendeztek atlétika-vb-t): 25 év alatt 11 érmet szereztek, köztük három arannyal. A hazai vb-t követő 22 évben 35 érmet szereztek, köztük 8 arannyal.


És igen, van ellenpélda is, ilyen Görögország és az olimpia. Ha egy ország lusta marad, nem akarnak fejlődni, elkényelmesednek, akkor utána semmi sem történik. Görögország pillanatok alatt visszaesett arra a szintre, ahol korábban volt, stadionokból csak egy rohadó létesítmény lett.

Egy hazai rendezésű esemény sokat dobhat az ország életén, ha utána okosan építik fel a következő éveket és generációkat. Ebben azért nálunk bőven van veszély, hiszen mi inkább hasonlítunk a görögökre, mint Svédországra vagy Kanadára, viszont van bőven előttünk jó példa.