Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 7 vendég van a témában


Evenepoel simán lehozta az UAE Tour győzelmet 1.72-ért, gyakorlatilag egy percig sem kellett izgulni, végül simán rávert majd 1 percet a mezőnyre, érthetetlen volt az irodák szorzója a második etap után, év egyik baklövése volt a bringás fogadások terén az a folyamatosan 1.60 felett tartott szorzó.

Az O Gran Camino versenyen mutatott kiemelkedő teljesítményének köszönhetően, a március 4-i Strade Bianche után, a március 6. és 12. között rendezendő Tirreno-Adriaticón is ott lesz Valter Attila. Mint az köztudott, a Jumbo-Visma magyar bajnok kerékpárosa az összetett negyedik helyén zárta az észak-nyugat spanyolországi megmérettetést, ennek okán pedig a holland csapat szakvezetése úgy döntött, hogy a tavasz egyik legnagyobb presztízzsel bíró WorldTour szakaszversenyén is elindítják.



A folytatás: "A Trek-Segafredo csapata húsz napra felfüggesztette Antonio Tiberi versenyzői jogát illetve a versenyző ígéretet tett arra, hogy a 2023-as idényben nyert pénzdíjait egy állatvédő szervezet számára ajánlja fel."

Ez egy nehéz ügy; ritka, hogy nem tudok egyértelmű véleményt nyilvánítani, mondjuk arról hogy milyen büntetés lenne a helyes és elfogadható, de itt ez a helyzet :-X  A tett szörnyű, de azért egy elég nagy tehetségről van szó, szóval tényleg nehéz ügy.






Strade Bianche: Wout van Aert és Tadej Pogacar nélkül, de Valter Attilával rajtol a mezőny!

Mathieu van der Poel érvényesíti a papírformát az olasz egynaposon? Mire lehet képes Valter Attila? Sok-sok tippel készültünk a hétvégi bringaversenyekre! Olvasd tovább


Eléggé nehéz ezt a magyar közvetítést hallgatni, el is engedtem erre a szezonra is (szinte már szokás szerint), mert az, hogy percenként: Ati, Atival mi van, Ati ott jön... Igen, nagy szó, ráadásul jól is megy, van egy olyan versenyzőnk, aki akár nyerhet is egy ilyen rangos versenyt, de ez kicsit sok, mintha rajta kívül nem létezne a verseny. Pont mint a Szoboszlai-effektus (Szoboszlai csapata, Szoboszlai francia csapattársa, Szoboszlai csapatában a francia csapattársának a testvére...).

Engem ez tavaly zavart olyan versenyeken, amikor már leszakadt, de mindig keresték, hogy hátha ő bukkan fel. Persze biztos volt, hogy nem bírta az adott versenyt/szakasz.

De most nincs bajom ezzel, mert a legjobbak között megy, talán már MvD is kapufa; olyan 13 esélyes van már csak, köztük egy magyar. Ennyit hazabeszélhetnek, legalábis szerintem :)

Kiváló Strade, pocsék közvetítés, Valter a Cyclingnews főoldalon és külön fórum topicban!

Kezdeném azzal, hogy Valter Attilának topicot nyitottak a Cyclingnews felületén, ami szerintem nagy szó, ahogyan az 5. helye is a Stradén. Ezt az egészet azonban több dolog beárnyékolja. Aki a magyar közvetítést nézte, annak valószínűleg nem igazán jött át, milyen taktikai hibát követett el Valter Attila. Megkockáztatom, hogy hiába az 5. helyezése, elbeszélgetnek vele a csapaton belül, ezt ugyanis, amit ő csinált, nem lehet csinálni, nem mondták ki itthon, de rajta ment el a versenye a Jumbo-Vismának (és a Maassen - Plugge pároson, akik koordinálták a csapatot).

Most jön a hurrogás, mit képzelek én magamról, de ugyanezen a véleményen van Matej Mohoric is, aki testközelből figyelte az eseményeket, sőt, ugyanezt mondta Valter Attila is!

"Az együttműködésünkbe hiba csúszott. Ezért magamat hibáztatom – fogalmazott a verseny után Valter Attila. – Versenyen először tekertem Tiesj-sel együtt, tanulni fogunk a mai versenyből. Mindig a tökéletességre törekszünk, a mai versenyen ez nem jött össze."

Mohoric: "Nem áldozták be Attilát, hogy beérjék Pidcockot, így elvesztette a Jumbo-Visma a versenyt."

Pontosan ugyanezt gondolom, amit Mohoric is. Az, hogy Attila visszajött a főcsoportra, egy hiba volt, de ha feljött, akkor egyből tovább kell menni vagy maradni, de akkor segíteni végletekig. Így lett két Jumbo-Visma versenyző elől, természetes, hogy az amúgy is rendkívül lusta Rui Costa nem fog dolgozni, Valentin Madouas meg hasonlóan imád utazni ilyen helyzetben, mint a portugál. Egy centit nem mentek, így hiába kezdett csökkeni korábban Pidcock előnye, ott megállt a különbség változása... Teszem hozzá, jogosan nem dolgoztak, ha egy csapatból ketten vannak elől, dolgozzanak.

Benoot okkal volt mérges, hogy minek jött fel Attila - ráadásul pont azt látta abból a szögből, hogy hozta magával a többieket. Ezek után Pidcock már nyélen ment, látszott rajta, ha a Jumbo-Visma vezetett volna (vagyis Ati), akkor simán beérik, volt 8-10 másodperc is a differencia, látótávolgáson belül volt Pidcock. Ehelyett Ati kihagyott a vezetésben, támadgatott, azt hitte, hogy ő a kapitány. Mindenki azt hitte, de hivatalosan ez nem így volt. Benoot volt a first option, Attila úgynevezezett társkapitány, de a hierarchia továbbra is adott. Itt segítenie kellett volna, de nem tette.

Pidcock pedig köszönte szépen, hazaért. Hogy kommunikálta le ezt a közvetítés? Visszahallgattam, nem akartam elhinni, amit mondanak. Körülbelül 10-15 percen át ekézték a belgát, hogy Benoot minek integet, meg ne magyarázzon, meg hogy nem most alakítják majd a Benoot Fan Clubokat Magyarországon. Miért kell indokolatlanul hergelni a népet, ha ráadásul Ati a hibás? Arról már alig szólok inkább, hogy látunk egy történelmi versenyt, amit a magyar közvetítés ront el. Kritikán aluli volt, hiába ült ott két kommentátor meg egy szakértő, olyan volt, mintha három kislány közvetítette volna a Justin Bieber koncertet, akik teljesen odáig vannak Bieberért és durcisok, ha nem őt mutatják.

A befutónál már rendesen érződött rajtuk az ideg, hogy minek mutatnak egy történelmi eseményt, ha mutathatnák Valtert is? Igaz, kit érdekel, hogy Pidcock hazaért egy 50 km-es szólóból, helyette mutassák, ahogyan Ati 5. helyen ér célba. Sipi halála óta a magyar kerékpáros közvetítés mélyponton van. Sipinél is volt, mikor elvitte az érzelem, de abban a helyzetben is körülbelül pár perc kilengést engedélyezett meg magának, mondjuk ez épp Bodrogi világbajnoki érmére esett. Most körülbelül 2-3 órán át lehetett hallani az ömlengést Atiról, miközben azért egy Fetter is volt a mezőnyben, meg pár világklasszis, ja, meg egy történelmi szökés, de kit érdekel?

Régebben Sipiék megszerettették a sportágat a magyarokkal, egy olyan sportágat, amely kvázi ismeretlen volt itthon. Az emberek miattuk ültek le nézni. Most, hogy több magyar tehetségünk is van, akiknek reális az esélye olyan (vagy jobb) eredményeket elérni, mint Bodroginak, akkor egy kritikán aluli közvetítést kell hallgatni. Olyan emberektől, akiknek fingjuk sincs az egészről. Páran már kérdeztünk tőlük még régebben élő közvetítések alatt Twitteren, egy kérdésre sem tudtak válaszolni... Helyette mindenhol elmondják a helyi specialitásokat, idióta sztorikat, meg Ati. Ati. Ati, ja meg még Ati. Emlékszem, volt olyan verseny, ahol nem is indult, hetek óta nem versenyett, de róla beszéltek 40 percen át, miközben zajlottak az események. Mit szól ehhez vajon a többi magyar bringás? Akik szintén nem ügyetlenek? Bekapcsolom az angol közvetítést, de nem beszélnek Bradley Wiggins győzelmeiről vagy Cavendish rekordjairól...

A magyar embereket hergelik a többi ország versenyzője ellen, holnapi Párizs - Nizza első etapon az lenne a minimum, ha egy jókora bocsánatkéréssel nyitnának. Kár volt visszhallgatnom a magyar közvetítést, csak már kíváncsi voltam a külföldi vélemények után, mert ott mindenki számára egyértelmű, mi történt. Aminek örülök, hogy Ati korrekt volt, elismerte a hibáját, azért sajnálom őt, mert ugyanolyan sorsa fog jutni a rutinosabb bringakövető emberek körében, mint mondjuk Szoboszlai a tényleges futballszakértők között: elegük lesz belőle, hogy mindenhonnét ők folynak, ha kell, ha nem.


@Pozzato

Ez itt nem a politizálás helye, de én csakis innen közelíthetem meg a dolgot. Ugyanis szerintem (és nem csak szerintem) az van, hogy amióta a Fidesz egymás után sajátítja ki a magyarság jelképeit és amióta a Fidesz minden téren folyamatosan "magyarkodik", azóta sokan tévesztik össze és mossák össze a magyarkodást a magyaroknak való szurkolással.
Pedig ez a két teljesen különböző dolog (a magyarkodás és a magyaroknak való szurkolás) egyáltalán nem ugyanaz. Vagyis jobb esetben nem kellene ugyanannak lennie. Ám a szezont a fazonnal való keveréshez hasonlóan sokaknak a magyarkodás és a magyaroknak való szurkolás mégis - tévesen - egy és ugyanaz.
Ezért aztán a sportban egyre gyakrabban lehet találkozni olyan megfogalmazásokkal, mint Szoboszlai csapata, Szoboszlai francia csapattársa, Szoboszlai csapatában a francia csapattársának a testvére, meg Valter Ati így, Valter Ati úgy, Valter Ati amúgy, satöbbi. Mindenkinek lehet folytatnia olyan példákkal, amilyenekkel éppen akarja. Egyrészt természetesen a kattintások miatt vannak ezek a megfogalmazások, másrészt viszont némelyek azért használják a magyarkodást, mert jelenleg a magyarkodás éppen trendi és páran azt érzik, hogy minél látványosabban-hangosabban ,,nyalnak", akkor azzal a magyarkodó nyalással feljebb kerülhetnek.
(Van az úgy, hogy ha a polcra teszik, akkor a sz@r máris lekvárnak hiszi saját magát.)

A magyarkodás és a magyaroknak való szurkolás összemosásával az az egyik probléma, szerintem, hogy a sok bába közt elvész a gyerek.
Ebben az esetben az van, hogy adott egy tehetséges és jó eredményt elérő magyar sportoló, aki ugyan tényleg jól versenyzett, de lehetett volna jobban is, ha nem rutintalan. Ám az illetékesek még tévedésből sem objektívek egy pillanatig sem, és nem mondják el, hogy a magyar versenyző ugyan tényleg jó eredményt ért el, de azért a rutintalansága miatt hibázott is, s emiatt nem lett jobb a csapata eredménye.
Ugyan mondhatnának ilyet is, és szinte biztosan nagyon-nagyon sok néző egyetértene azzal, hogy magyar sportoló esetén az illetékesek nem objektívek, hanem szubjektívek, hiszen a jó mellett a kevésbé jót is elmondják. Vagyis az illetékesek azt tennék, amit tenniük kellene és mindenről beszámolnak. Ám ehelyett az illetékesek elkezdenek magyarkodni és áradoznak, hogy Valter Ati így meg Valter Ati úgy meg Valter Ati amúgy, mutassák már őt, és nem veszik észre, hogy önmaguk karikatúráivá váltak és több néző éppen miattuk kapcsol át máshová, mert ők a munkájuk rendesen való elvégzése helyett inkább nekiállnak tudatlanul ömlengeni.

Valter nagyon megérdemli, hogy a magyarok szurkoljanak neki!
Ezek az idióták nem érdemlik meg, hogy őket hallgassák!

#1750 március 04, 2023, 23:05:03, Pozzato
Idézetet írta: csabax Dátum március 04, 2023, 22:44:15Valter nagyon megérdemli, hogy a magyarok szurkoljanak neki!
Ezek az idióták nem érdemlik meg, hogy őket hallgassák!
Ez egy nagyon jó észrevétel  :beerchug:

A közvetítésnek fel kéne nőnie Ati szintjéhez. Annyira látható, hogy mi lesz vele (szurkolói részre értem), sajnálom őt, mert adott egy tehetséges és (jól írtad) rutintalan srác, aki nincs hozzászokva egy ilyen szinthez, ilyen taktikához, ő szívből megy, amit megszokott. Azért nem egyszerű nagycsapatban versenyezni, mert ez nem az FDJ vagy a CCC, itt komoly húzások vannak, amit nem lehet folyamatosan magyarázni a csapatkocsiból. Ezért tudott nyerni annyiszor a Quick Step, és ezért a Jumbo-Visma mostanában nagyon sokszor. Ezt meg kell szoknia Atinak, ebbe bele kell tanulnia, de az nem tesz jót neki, ha a társai ellen hergelik a szurkolókat, ráadásul épp a hivatalos kommentátorok.

Már most elkezdték ekézni a szurkolók a belgát, miközben valószínűleg csapaton belül simán elrendezi ezt Valter és Benoot, de itthon már egy népgyűlölet lesz belőle, végül átkötnek majd Brüsszelre és kész is a tökéletes utálat.  ;D És akkor majd mondjuk ellátogat a Jumbo-Visma hozzánk (Tour de Hongrie stb.), kapják az ívet, hogy miért nem Ati a vezér a Touron. Annak örülök, hogy azért láthatólag vannak normális kommentek is a közösségi média magyar részlegében, de az ritka.

Idézetet írta: csabax Dátum március 04, 2023, 22:44:15@Pozzato
Ezek az idióták nem érdemlik meg, hogy őket hallgassák!

Ez egy borzasztó megállapítás :redchug:

Átgondolatlanul magasra teszitek a lécet, amit elvártok a kommentátoroktól. Növekszik a bicó népszerűsége és erre Ati szereplése csak rádob, így azt elfogadhatjuk, hogy egész nagyszámú magyar ül le egy kerékpár közvetítés elé.

Vannak a végletek; felső polcon Pozzato és csabax hozzáértése illetve alsó polcon mondjuk az adásban is említett 80 éves nénike, aki szimplán szereti ezt a sportot. A nagy átlag pedig ezen két véglet között szerepel. Okosan kell vegyíteni a szakmázást, mert persze ezzel ugyan fejlődik a néző, de túlzásokkal riasztó hatású is lehet.

Számomra csak az volt túlzás és negativ a részükről, amikor Benoot legyintését az 3-ból az egyik közvetítő megpróbálta bemagyarázni, hogy nem is Atinak szólt.. Ez bizony neki szólt, de nem látta, hogy nem Ati hozta fel őket. És lehet, sőt biztosan hibázott Valter, de Benoot nem? Ő semmit? Megmondom nekem nem tűnt erősnek és nem is csinált sok mindent, szinte semmit. (erre persze lehet mondani, hogy okosan versenyzett és várta a lehetőséget vagy vmi ilyesmi frázist el lehet lőni) Ati talán túlvállalta magát (vitte a hév, ahogyan említetted), de egyedül ő volt azon, hogy elkapják Pidcockot.

Mohoric? :D  Oké, neki is könnyebb a másik csapattal foglalkoznia, de bezzeg lejtőn (mint Pidcockhoz hasonló specialista) is rendre nőtt a különbség, ott ő sem tette bele melót..Könnyű másra mutogatni.

Fetterről volt szó az elején, hiszen a közvetítés onnan indult, hogy őt elkapta a mezőny. Nem volt indokolt VdP-ról vagy Alapról többet beszélni, ha egyszer tegnap nekik nem ment úgy.

"Angol közvetítésnél ez máshogyan van". Legyen csak, hiszen nekik mennyi sztársportolójuk, csapatuk, sikeres válogatottjuk van ilyen és olyan sportban? És nekünk? Csapatban a mostanában sikeres foci válogatott+FTC, kézi Győr+Veszprém. És egyéniben? Fucsón és Valteren kívül nincs gyakorlatilag ismert hazánkfia, nekünk nincs mindennap lehetőségünk szurkolni valakinek, mint egy angolnak.

Ja és a közvetítők tulajdonképpen baráti viszonyban vannak Atival, jó, hogy nem ekézik őt. De erre nem is volt szükség; kellett a magyar nézőknek a magyaros, de nem magyarkodós közvetítés :ok:

Igen, tettem mixen Atit, de anélkül is ugyanolyan buzgón és elszántan drukkolok neki; magyar (de nem narancssárga) virtussal ;D

#1752 március 05, 2023, 15:37:23, csabax
Úgy tűnik, hogy némi félreértés van.
Én egyáltalán nem mondom azt, hogy ekézni kellene Valter Atit. Sőt, éppenséggel az a véleményem, hogy mindig szurkolni érdemes Atinak.
Az sem probléma nálam, egyáltalán nem probléma, ha a közvetítők magyar sportolóknak szurkolnak bármelyik sporteseményen. Sőt, így van ez rendjén: nemzetközi versenyeken a magyar emberek bármilyen körülmények között szurkoljanak a magyar sportolóknak!
Az sem probléma nálam, ha a közvetítők baráti viszonyban vannak Atival, és jó, hogy emiatt sem ekézik őt. Néhány főbb sportág kivételével mindenhol az van, hogy ilyen-olyan okok miatt jobbára barátok-ismerősök közvetítenek-szakértenek.
A fentebbiek szerintem mind érthetőek és nincsen semmi problémám ezekkel.
Az viszont problémát jelent, amikor a közvetítők egy pillanatot sem objektívek és ezt palástolva nekiállnak tudatlanul ömlengeni és össze-vissza beszélni. Hiszen a kerékpársporthoz kevésbé értő nézők, mivel nagyjából nem tudják, hogy miről van szó, elhiszik a közvetítők által mondott hülyeségeket. És amikor ezt követően mondja nekik az ember, hogy az nem úgy van vagy nem pontosan úgy van, akkor a nézők egy része azt válaszolja, hogy "dehogynem, úgy van, mert a TV-ben is ezt mondták a közvetítésben".
Azt jeleztem problémának, hogy a TV-s közvetítésben néhányan tudatlanul hülyeségeket beszélnek, s a nézők elhiszik azokat a hülyeségeket, hiszen ők a TV-ben hallották azokat.

Szurkolni lehet és érdemes is szurkolni Atinak és a többi magyar sportolónak!
Megérdemlik!

Minden szavaddal itt egyetértek :ok:

Az, hogy mi volt részükről a sületlenség, az már inkább vitatott illetve az, hogy ömlengést hallhattunk-e Atiról vagy sem. Pidcockról nem egyszer elmondták, hogy dobott a cycloszezonból; többszörösen kihangsúlyozták, hogy milyen fajsúlyos szökést vállalt be. Itt nem érheti szó őket; és igazából rajta és Atin kívül ki csinált itt még bármit is az utólsó 60 km alatt? Madouas és Rui Costa full semmi volt, Mohoric se sok. Beszélhettek volna a Benoot-Valter páros hibáiról, de az jó lett volna? Ugyanis a magyarok szokása a magyarkodás, de "a nekünk semmi se jó" is egy elég magyar dolog sajnos :laugh: Szerintem jobb, hogy az elmaradt és pozitívan közvetítettek, de tényleg kinek mi tetszik.

Ezt most találtam, azért ez a rész teljes libabőr és ordítás volt részemről és úgy tűnik az angolok sem fukarkodtak időnkét: "absolutely flying" :smitten:

https://twitter.com/StradeBianche/status/1632036432385540098?s=20

Készülőben egy Ati podcast, utána okosabbak leszünk 1-2 dolog kapcsán.