Elérkeztünk az év első olyan versenyéhez, amire általában felkapják a fejüket a kerékpárt kevésbé követők is. A Strade Bianche ugyan csak egy 2007 óta létező verseny, de mára odáig jutott ismertségben, hogy sokan ezt tekintik a hatodik Monumentumnak. Úgy tűnik, hogy idén azonban több nagy sztár is kihagyja az egynapost, így kikövezett útja van Mathieu van der Poelnak egy újabb sikerhez és a duplázáshoz? Ha Pogacar nem indul a Stradén és a Tirrenón, akkor hol versenyez március elején? 

A Strade Bianche a semmiből tört fel

A '90-es évek végén létrejött a Monte Paschi Eroica, mely az amatőrök számára jelentett egy retró érzést, hiszen a szervezők azzal a céllal hozták létre, hogy a kerékpár hőskorát idézzék meg, amikor még fehér murvás utakon mentek a versenyzők. A legendás Toszkána régióban szinte csak szép helyszínen lehet versenyt rendezni, így Siena városa is jó választásnak bizonyult. Ebből forrta ki magát a 2000-es évek második felére egy profi verseny, ahol a dimbes-dombos, fehér murvával borított utakon versenyeznek a sztárok, olyan porfelhőben küzdenek, mint az 1900-as évek elején. 

Jót tett a versenynek, hogy a második győztese Fabian Cancellara volt, aki addigra már olimpiai és világbajnoki címmel rendelkezett, Paris - Roubaix-t nyert és néhány etapot a Tour de France-on, klasszis volt. A sztárok felkapták a Stradét, mai napig szeretik, annak ellenére, hogy milyen körülmények között kell versenyezni, hiszen, ha esik, akkor borzasztó lesz az útvonal - ez szerencsére ritka pillanat -, de a száraz időben sem sokkal jobb a helyzet, hiszen mindenhol porfelhőben kell zötykölődni a murván, muszáj folyamatosan figyelni, hiszen egy lejtmenet is végzetes lehet, mesélhetne erről Julian Alaphillipe is. 

Van Aerték lemondták, de Valter Ati lesz a Jumbo-Visma kapitánya!

A verseny két legnagyobb hiányzója: Wout van Aert és Tadej Pogacar. Előbbi betegségre hivatkozva lépett vissza - valószínűleg mindent a Flandria - Roubaix duónak rendel alá -, míg utóbbi a Paris - Nice-re akar koncentrálni. Távollétükben sincs okunk a panaszra, hiszen Mathieu van der Poel ott lesz a mezőnyben, ráadásul a legnagyobb favorit (2.50). Győzelmében akkora érték nincsen, hiába játszik szinte minden a kezére: robbanékony emelkedők, murvás szektorok és napos, szélcsendes időjárás. Azért lenne mindössze rossz befektetés a győzelme, mert ez lesz idén az első országúti versenye. 

A Quick-Step megint kiválóan kezdte a szezont, Julian Alaphilippe pedig konkrét céllal érkezett Toszkánába, nyerni szeretne. Főnöke, Patrick Lefevere ugyanis idén jó teljesítményt vár a korábbi világbajnoktól, nem azért fizet neki milliókat, hogy szenvedjen. A tavalyi sok bukás miatt volt gyötrelmes éve a francia sztárnak, épp a Strade Bianchén kezdte meg 2022-ben az esésekkel tarkított szezonját, de úgy néz ki, idén jól sikerült az alapozása, hiszen pár nappal ezelőtt ProSeries versenyt nyert hazájában. Ha Alaphilippe egészséges, nincsen hideg (elmúlt versenyén ez is gond volt), nem történik bukás, akkor rendre dobogón végez a Strade Bianchén (Alaphilippe top3: 2.75). 

Wout van Aert és a többi Jumbo-Visma sztár távollétében, Valter Attila lesz a sor kapitánya Tiesj Benoot mellett! Óriási szó ez, hiszen a világ legerősebb csapatát irányíthatja egy kiemelt egynaposon, ahol tavaly már kiváló eredményt ért el, elfigyelve jelenlegi formáját, nem lenne meglepő, ha dobogón végezne (7.00). Akire még érdemes figyelni, az a szezont jó formában kezdő Tom Pidcock, aki az Ineos vezére, illetve Matej Mohoric és Alberto Bettiol. Előbbi kiválóan szokott menni az ilyen dombos és murvás versenyeken, míg utóbbi nyert már Flandriát és az idei évet egy győzelemmel kezdte Ausztráliában. 

Kire fogadjunk?

Valter Attilára csábító lehet a szorzó head-to-head piacon, Lorenzo Rota a párja, de óvatosan, mert az 1.72-es odds nem mutat akkora értéket, Rota is jó formában volt az elmúlt hetekben. Ha már Jumbo-Visma, akkor talán nagyobb érték lehet Tiesj Benoot és Tim Wellens párosításában. Benoot elvileg a Jumbo-Visma első számú opciója (Attila mellett), pár nappal ezelőtt rangos pavés versenyt nyert, korábban győzött már a Stradén is. Formája tehát kiváló, míg Wellens ölébe hullott az UAE egyik vezető szerepköre. Wellens idén még nem volt annyira meggyőző, itt önmagában abban van érték, hogy Benoot szorzója irreális magas (2.25), normális esetben ennek 1.70 körül kéne mozognia.

A másik opció, amiben lehet érték, az Pello Bilbao és Valentin Madouas párosítása. Alapjáraton nem foglalkoznánk vele, evidens, hogy Madouas végez előrébb, hiszen murván és ilyen dombos versenyeken is jobb. A jelen helyzet viszont az, hogy Madouas sérültet jelentett egy portugál többnaposon, azóta nem tudni, milyen állapotban van. Ez lesz az első versenye azóta, míg Bilbao hozza a szokásos rendkívül stabil év eleji formát. Zsinórban három darab top5-ös helyezést hozott nehéz többnaposokról, ráadásul az elmúlt két évben eléggé jól ment a Stradén. Mi lehet a gond? Az, hogy Matej Mohoric is a csapatában van!

Paris - Nice: Az elme játéka Pogacar és Vingegaard között

Egy kis kitérőt teszünk a Strade Bianche mellett a vasárnap rajtoló Paris - Nice többnapos World Tour versenyre. Hosszú idő után, újból komoly presztízscsata lesz Nizzában, hiszen a Tour de France tavalyi két legjobbja visszavágóra készül. Tadej Pogacar külön erre a versenyre élezte ki magát, még a csapata egy speciális taktikát is kidolgozott a csapatidőfutamra, abban reménykedve, hogy minimalizálhatják a veszteségeket a Jumbo-Vismával és Jonas Vingegaarddal szemben. Mindkét klasszis kiváló formában kezdte az évet, sorra nyerték a szakaszokat, uralták a versenyeiket. 

Ez jóval több lesz, mint egy szimpla többnapos, ez a stílusok csatája lesz. Pogacar bárhol támadhat, erre jó terepet kínál a Paris - Nice hét szakasza (időfutamot nem vettük ide), viszont a két sztár közül inkább Vingegaard csapata erősebb, ez pedig sokat segíthet a hegyekben. A szorzók fej-fej mellett vannak az összetett győzelmükre, felesleges másra fogadni, mert csak az Ineos tudna egy olyan taktikai húzást csinálni, amivel meglephetné a két zsenit, de ez sem biztos, hogy elég lenne Dani Martínez győzelmére.

Ha valaki az összetett miatt akar izgulni egy fogadás kapcsán, akkor Simon Yates és David Gaudu párosítását ajánljuk. Gaudu hazai pályán versenyez, de még sosem fejezte be a Paris - Nice-t. Megdöbbentő, de az elmúlt két évben is az utolsó napokban adta fel, hiába kezdte jól az adott évet - ahogyan az ideit is -, mintha átok ülne rajta. Simon Yates tavaly 2. helyen végzett összetettben, egyik kedvence a Paris - Nice, idén is kiváló formában rajtolt, Ausztráliában majdnem World Tour versenyt nyert!

Ki nyerheti az első etapot?

Az első etap kissé dombos, de összességében sprintbefutó várható. A sajtó a belga szupertehetségre, Arnaud De Lie-re kíváncsi, aki a legnagyobb favorit a győzelemre. Ettől függetlenül, nem feltétlenül rá hegyeznénk ki a fogadást, ugyanis van két érdekesebb párosítás. Az egyikben a norvég Uno X csapat rutinos sztárja, Alexander Kristoff, illetve a franciák hőse, Arnaud Démare mérheti össze erejét. Démare nincsen jó formában, az UAE Touron sem volt meggyőző, neki a szezon elején hetek kellenek, mire eléri az üzemi hőfokot, ellentétben a robosztus norvéggal. 

Kristoff és az Uno X nagyon tudatosan készült a rajtra, minél több pontot akarnak szerezni a WT-mezőnyben. Olyan felvezetője van, mint Søren Wærenskjold, aki u23-as időfutam világbajnok. Portugáliában megmutatták, hogy ők ketten mennyire jó csapatot alkotnak, legyőzték korunk legjobb sprinterét, Fakio Jakobsent is. Kristoff egy speciális bukót visel, hogy ezzel is áramvonalasabb legyen a hajrákban, érezhetően komolyan veszi a szezont. 

A másik párosítás a Sam Bennett - Tim Merlier, ami egy sprinterek közötti háborúnak is tekinthető. Bennett épp a Quick Stepből igazolt el, mert nem kapott elég lehetőséget, míg Tim Merlier jelenleg épp a Quick Step sorát erősíti, amely két dologért érkezett Franciaországba: szakaszt nyeretni Merlierrel, illetve megnyerni a csapatidőfutamot. Merlier megmutatta az UAE Touron is, hogy jelenleg az egyik legjobb sprinter. 

Jó a helyzetfelismerése, rendkívül erős, bármilyen szituációt képes megoldani. Sam Bennett az Emírségekben nem tudott kibújni a szélárnyékából, annyira jó tempót ment a belga. A Quick Step tehát komolyan veszi ezt a versenyt, márpedig idén, amit komolyan vettek, azokat rendre megnyerték. Tisztában vannak vele, hogy a pavés egynaposok most a Jumbo-Visma felségterülete, ezért sprintekben kell bizonyítaniuk. 

A cikkben közölt oddsok a(z) bet365 fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2023 március 2. 20:48 UTC.

  • Kerékpár tippek

    Strade Bianche: Tiesj Benoot előrébb végez, mint Tim Wellens
  • Strade Bianche: Pello Bilbao előrébb végez, mint Valentin Madouas
  • Paris - Nice összetett: Simon Yates előrébb végez, mint David Gaudu
  • Paris - Nice 1. szakasz: Tim Merlier előrébb végez, mint Sam Bennett
  • Paris - Nice 1. szakasz: Alexander Kristoff előrébb végez, mint Arnaud Démare

100%-os első befizetési bónusz 500 RON-ig

Az első befizetésed a Betanónál akár 500 RON bónuszt is eredményezhet a sport és kaszinó részlegeken.

Betano regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Luka Stular/Shutterstock