Az elmúlt évben rendkívül jó volt az első Monumentum, ugyanis Mathieu van der Poel meglepte a mezőnyt, hiába próbálkozott Tadej Pogacar vagy Wout van Aert, végül a holland nyerte a klasszikus egynapost. Idén Van Aert hiányában is lesz visszavágó, mégpedig Pogacar és Van der Poel között. 

Mi történt 2023-ban a Milano - Sanremón?

Az elmúlt években több szempontból is teljesen átalakult a Milano - Sanremo, az év első Monumentuma. Az öt klasszikus egynapos egyike ugyanis korábban egyértelműen a sprinterek terepe volt. A 2000-es években például olyan sprinterek nyertek, mint Mario Cipollini, Alessandro Petacchi vagy Mark Cavendish, akik híresen nem bírták az emelkedőket. Az utolsó klasszikus mezőnyhajrá 2010-ben volt, azóta sok dolog megváltozott a versenyen.

Annak, hogy mennyit változott a Milano - Sanremo, egyik ékes példája, hogy a csapatok már szinte alig képviseltetik maguk klasszikus sprinterrel. Tavaly már látszódott a forgatókönyv, amikor az UAE csapata az utolsó két emelkedőn meghúzta a tempót, hogy Tadej Pogacar tudjon támadni és elszakadni a többiektől. Ebből végül az lett, hogy Mathieu van der Poel indult meg és nyert egy kiváló lejtmenetet követően, magányos szökéssel. 

Útvonal és élő közvetítés

A verseny végén a két emelkedő, a Cipressa (5.6km / 4.1%) és a szokás szerint a Poggio (3.7km / 3.7%), rendre átírja az esélyeket, még akkor is, ha ezek közel sem olyan meredek kaptatók. Hiába, hogy rövid kaptatók, miután a versenyzők már addig több, mint 280 km-t megtettek, ezért fáradtak, így egy jelentős tempónövelés szakadást eredményezhet a főmezőnyön belül, főleg a szűk kanyarok miatt, így a helyezkedés is fontos, elől kell lenni a Poggión. 

Amikor van egy 288 km-es verseny, aminek az első 90-92%-a mondhatni jelentéktelen, akkor fontos kiszámolni, mikortól érdemes bekapcsolódni a közvetítésbe (illetve hol érdemes követni az eseményt). A befutó körülbelül 17:05 és 17:10 környékén várható, míg az utolsó emelkedők előtt már érdemes jelen lenni, így olyan 16:20 körül már nem árt figyelni az élő közvetítéseket. 

  • Élő közvetítés: Eurosport 2 és Eurosport player, illetve szöveges formátumban a ProCyclingStats.com felületén

Pogacar vagy Van der Poel?

Ha le akarjuk redukálni a szombati versenyt, akkor Tadej Pogacar és Mathieu van der Poel csatájára érdemes készülni. A két klasszis tavaly is összecsapott, több alkalommal, Milano - Sanremo mellett a Flandriai Körversenyen, illetve az E3 Saxo Bank egynaposon is. A csatájuk mondhatni ikonikus, ellenfelek is úgy készülnek, hogy őket kell legyőzni, ha nyerni akarnak, mindenki tisztában van még a taktikával is, amihez a két sztár folyamodhat. 

Strade Bianche 2024: Az idei év első nagy egynaposa előtt Tadej Pogacar pontosan elmondta, hol fogja betámadni a mezőnyt, mindenki nevetett, hiszen ez 80 km-re a céltól volt. Teljesen őrült ötlet, de Pogacar megcsinálta, elszakadt a főmezőnytől 80 km-rel a vége előtt, majd magányos szökéssel hazaért és megnyerte a versenyt.

Az UAE csapata az utolsó emelkedőkön előkészíti a terepet Pogacar számára, aki minden bizonnyal a Poggio 4,7%-os részén indulna meg. Azzal azonban a szlovén is tisztában van, hogy ez nem olyan meredek, ahol könnyedén leszakítaná Mathieu van der Poelt. A holland ugyanis ilyen kaptatón jóval dinamikusabban tud megindulni, bizonyította ezt tavaly is. Azt azonban láttuk a Stradén, hogy Pogacar jó formában van, viszont Van der Poelról nem tudunk semmit. 

Pihenés és okos időbeosztás

Az elmúlt években rengeteg versenyt vállalt Mathieu van der Poel, aminek az eredménye, hogy a csúcsforma nem mindig volt ideális, sokszor sérülésekkel és fájdalmakkal bajlódott. Erre a tavaszra már drasztikusan csökkentette a versenyadagját, hiszen a Milano - Sanremón kezdi az évet, eddig csak cyclocross volt, ahol versenyzett, igaz, ott majdnem veretlen maradt a szezon során, világbajnok lett. 

Dobogón végez:

  • Mathieu van der Poel1.80
  • Tadej Pogacar 1.75

Tadej Pogacar idén a Giro - Tour duplát vette célba, szeretné tehát megnyerni az év két első háromhetesét. Eléggé komoly vállalás, főleg annak fényében, hogy Jonas Vingegaard is a mezőnyben van. Pogacar is könnyített versenynaptárral dolgozik, Giro d'Italiát megelőzően mindössze három egynaposon (Strade Bianche, Milano - Sanremo és Liege - Bastogne - Liege), illetve egy többnaposon indul (Katalán körverseny). 

Ki lepheti meg a két klasszikust, kire tippeljünk?

Ha sprintre kerülne sor - kisebb csoportos hajrá -, akkor Jasper Philipsen, Olav Kooij vagy Jonathan Milan lehetnek esélyesek. Az esetükben viszont nem árt kiemelni, hogy annyira nem bírják a nagyobb tempót az emelkedőkön, Philipsen például tavaly ezért nem tudott a legjobbakkal tartani a Poggión. Ha olyan versenyző, aki jó a sprintben és a dombokon sem elveszett, akkor Mads Pedersen, Christophe Laporte és Biniam Girmay. 

Top6-ban végez:

Pedersen az elmúlt években egyértelműen 3-4. erő lett a klasszikus pavés és kisebb dombos egynaposokon a két klasszis mögött, sebessége is jó, tavaly második nagyobb csoporttal érkezett meg a 6. helyen. A dobogója eléggé jól fizet, viszont nem árt megemlíteni, hogy Jonathan Milan a csapattársa, így lehet egy kis feszültség közöttük. Laporte az a versenyző, akinek egy ilyen terep jó opció a meglepetésre, francia versenyző az Európa-bajnok, illetve rendre top10-ben végez most már az egynaposokon.

Top10-ben végez:

  • Christophe Laporte1.60
  • Matej Mohoric 1.50
  • Tom Pidcock 1.85

Van még két olyan versenyző, akiknek feküdhet ez az egynapos, egyikük nyert is a kiváló lejtmenetének köszönhetően. Matej Mohoric a világ legjobbja ebben a szakágban, rendkívül bátor és a Poggiót követő lejtmenet nagyon veszélyes, itt előnyre tehet szert. A top10 esetében sem rossz opció, ahogyan Tom Pidcocknál sem, róla is számtalan videó van az interneten, ahol jól megy hegyről lefelé, nem mellesleg jól bírja az ilyen egynaposokat is. 

A cikkben közölt oddsok a(z) Unibet fogadóirodától származnak és a következő időpontban voltak érvényesek: 2024 március 15. 11:12 UTC.

Superbet üdvözlő bónusz

Akár 500 RON bónuszt kaphatsz új játékosként.

Superbet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Bob Cullinan/Shutterstock