A tavaszi klasszikusok eddig a három sztár, Wout van Aert, Mathieu van der Poel és Tadej Pogacar csatáját hozta, minden bizonnyal ez nem változik az egyik legnehezebb pavés egynaposon, a Flandriai körversenyen sem. 

Nem kell foglalkozni a többiekkel

Mindegyik korszaknak megvannak a kiemelkedő versenyzői, de az elmúlt években a Quick Step taktikája, illetve az igazán nagy sztárok hiány miatt, nem voltak domináns párharcok. A Quick Step kihasználta erőfölényét, több pavés klasszikust is nyert, de most újból összeállt egy olyan trió, mint a 2000-es évek második felében: Boonen - Cancellara és hozzájuk csatlakozott vagy Flecha, vagy Ballan.

Korábbról pedig az Eddy Merckx és Roger De Vlaeminck között dúló harcot, vagy a '90-es években az Andrei Tchmil vs Mapei csapat (Museeuw, Ballerini, Bortolami stb.) közti versengést érdemes említeni (és ide sorolható még Van Petegem is). Most három hasonló erősségű, de mégis különböző versenyző dominál, akiknek jóformán senkivel nem kell foglalkozni a mezőnyből egymáson kívül. 

  • Mathieu van der Poel: A leginkább robbanékony versenyző, egy-egy megindulással leszakítja a komplett mezőnyt, macskaköveken ő a legjobb
  • Wout van Aert: A legjobb sprinter közülük, aki a legnagyobb tempóra képes a sík részeken
  • Tadej Pogacar: Összetett menő, aki viszont bírja a macskaköveket, robbanékonysága pedig a Flandriai körverseny emelkedőin aranyat ér

Azért is nem foglalkoznak a többiekkel, mert a céltól már 50-60, de olykor 70-80 km-re is támadnak, teljesen szétszabdalják a mezőnyt. Ez egy olyan versenyzési forma, amit utoljára 30-40 éve láttunk, az elmúlt két évtizedben ritka volt a hasonló taktikai húzás. Ennek eredménye, hogy általában már 30-40 km-rel a vége előtt ők hárman vannak az élen, a riválisok pedig képtelenek közelíteni, hiába dolgoznak össze. Pontosan ezért nem fogunk ajánlani head-to-head fogadásokat, mert a nagy trió mögött káosz lehet, szó szerint bármi megtörténhet, ezért azt próbáljuk megjósolni, hogy a Pogacar, Van Aert és Van der Poel hármasból ki nyerheti a Flandrián?

Több az emelkedő a Flandriai körversenyen

Az E3 Saxo Classic egy mérvadó egynapos lehetne a Flandria előtt, ugyanis az útvonal hasonlóan dombos, viszont sokkal rövidebb (69 km-rel), ráadásul kevesebb benne az emelkedő. Ne menjünk bele, hogyan nyerte meg Van Aert az E3-at, inkább arra koncentráljunk, mi a differencia. Az, hogy az E3 utolsó sík része sokkal hosszabb, mint ami a Flandrián található. Az már megfigyelhető volt, hogy meredek macskaköves szektorokban Van Aert nem tudja átvenni Pogacar megindulásait, aki rendre ekkor támad. 

A szlovén tisztában van vele, mivel sprintben ő a leglassabb hármójuk közül, ezért az emelkedőn kell leszakítani a riválisokat. Mathieu van der Poel szinte gond nélkül átveszi ezeket a megindulásukat - Milano - Sanremón vissza is támadott belőle -, viszont Van Aert bajban van. Erről a belga is beszélt, neki a sík részeken kell majd visszahoznia a hátrányát. Ebből a szempontból tehát sem Pogacar, sem Van Aert nincs előnyös helyzetben, mert a holland klasszist egyikőjük sem tudja leszakítani. 

Okosan versenyezne Mathieu van der Poel

Míg korábban rendre olyan kritikák érték a holland versenyzőt, hogy eszetlenül támad, mindenkire teszi a kereket, majd utána indokolatlanul tempót növel, addig mostanra ezek már a múlté. Mathieu van der Poel tényleg csak annyit megy, amennyit nagyon muszáj. Tanult a korábbi hibákból, szinte Flandria-specialistának mondható a két győzelmével, neki ez a verseny nagyon fekszik. Egy interjúban elmondta, hogy ideje volt kicsit észhez térnie, átgondoltabban versenyeznie. 

Mindössze csak akkor lehet gondban, ha valami technikai hibája lesz, máskülönben a dobogón kell végeznie, sőt, valószínűleg a győzelmet is megszerzi. A nagy macskaköves Monumentumokon 4-1-re vezet Van Aert ellenében, míg Pogacarral szemben 1-0-ra, eddig 4 Flandriájából 3 alkalommal dobogón végzett (elsőn volt 4. pozícióban). Egyértelműen látszik, hogy Van der Poel jelenleg hármuk közül a legerősebb, E3-at is neki kellett volna nyernie, ha szabályosan zajlik a verseny. 

  • Kerékpár tipp

    Flandria körverseny: Mathieu van der Poel dobogón végez

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Rini Kools/Shutterstock, Luka Stular/Shutterstock, Obatala-photography/Shutterstock