Játékok, melyekben Pozzato szerepelt

Spf Kupa Spf Liga SfTotó SfScore
Pozzato közösségi adatai

Pozzato statisztikái

-100 %

ROI

2

Tippek


Tipp Esemény Odds Beküldve Játék
2
Teljes játékidő - Mérkőzés
Real Sociedad - Girona FC
Foci / Spanyolország - LaLiga
3.95
2018 ápr 8. 18:11 Spf Kupa
2
Teljes játékidő - Mérkőzés
Real Sociedad - Girona FC
Foci / Spanyolország - LaLiga
3.95
2018 ápr 8. 18:10 Spf Liga
Pozzato hozzászólt
2019 ápr 16. 14:10
Nem gondoltam volna, hogy eljutok 5000. hozzászólásig, de csak sikerült. Sok volt közte a baromság, de azért ebben kitartóbb voltam, mint a naplóm vezetésében.  ;D Tisztelem azokat, akiknek ez megy, de talán még idén rászánom magam valami céllal, hogy újból elindítom a naplót.
Pozzato hozzászólt
2018 nov 25. 23:39
Összességében nem volt ez rossz hétvége. Négy tipp, fele jött, fele nem. Kezdés után rosszabbra számítottam. Még ott a hétfő, aztán pár nap szünet. Holnap este összesítek, mert tervben van egy olasz bajnoki. Amiket kinéztem vasárnap estére, azok közül végül egyik sem tetszett annyira, hogy megfogadjam (DNB Sampdoria és DNB Betis), lehet jobb is.

Holnapra egy Torino siker fogott meg. Ezt is DNB-vel, de ezen még átrágom magam. Legutóbbi négy évben háromszor nyert a Cagliari otthonában a Torino, idegenben még idén nem kapott ki! Viszont a Cagliari sem otthon..
Vendégeknél Rincón lesz eltiltott, hazaiaknál Klavan és Padoin nem játszhat elvileg. Holnapra is esőt mondanak, ma is ázott a pálya rendesen és 16 fok. Melegük nem lesz, futni nem árt majd. Cagliari szerezte a legtöbb gólt fejjel, elsősorban a beívelésekre koncentrálnak (nem hiába vannak a hosszú kulcspasszok tekintetében az élmezőnyben).

Az addig rendben van, hogy Pavoletti kiválóan fejjel (hat góljából ötöt így szerzett, jól használja ki a 188 centiméteres magasságát), de ki akadályozza meg őt a gólszerzésben? A Torino védői ugyanis alacsonyak. Nkoulou, Djidji és Izzo is alacsonyabb nála, közülük csak Nkoulounak jó a súlypontemelkedése. Moretti segíthetne ezen a problémán, de őt meg jegeli Mazzarri. Amiben lehet bízni, az a három belsővédős rendszer, ami mellől nem tágít Mazzari. Így ketten azért őrizhetik Pavolettit. Számomra pozitívum viszont, hogy hiába alacsony a hátvédsor, Torino nyeri a második legtöbb fejpárbajt a bajnokságban. DNB 1.70 környékén nem éri meg, bízok benne, hogy feljebb megy 1.90-re.
Pozzato hozzászólt
2018 nov 25. 14:50
Lehetett volna szebben kezdeni a naplót, mint két vesztes tippel?  ;D

Szerencsére a többire nem volt időm, na de majd ma!

Ligue 1: Montpellier - Rennes: 2 gól felett (1.83): 3800 HUF
Bundesliga: Freiburg - Werder Bremen: 2,5 gól alatt (2.00): 2500 HUF

Még estére van kinézve 1-1 olasz és spanyol bajnoki, aztán szünet. Eddig, ha jól számolom, akkor a hétvégére szánt br felét használtam fel. Holnap majd összesítek.
Pozzato hozzászólt
2018 nov 24. 12:33
Lássuk a szombati kínálatot, kezdjük a live szekcióval:
PSG - Toulouse
Nincsen Neymar és Mbappé. Mindketten a válogatott szünet alatt sérültek meg, Tuchel nem kockáztat a jövőheti sorsdöntő BL-meccs előtt. N'Soki szintén nem játszhat, ahogyan Bernat sem. Kurzawa sincsen, így eléggé karcsú a párizsi balszárny. Emlékszem olyan meccsre, amikor egy Kimpembe - Di María párossal próbálkozott Tuchel ezen az oldalon, abból egy hatalmas erőlködés lett, most is valami hasonló várható. A terv, hogy megvárom a kezdőket és a mérkőzés első 10 percét, aztán, ha jónak látom, akkor egy +2,5 góllal vendéget fogadok (1.85).

Inter - Frosinone
Vagyok gondban ezzel a találkozóval. Olvasgattam az olasz oldalakat és több helyen láttam, hogy Icardi nem fog kezdeni. Jövőhéten Bajnokok Ligája, Londonba megy az Inter, ahol a továbbjutás a tét. Icardi a válogatott szünet alatt hazáját képviselte, ráfér a pihenés. Lautaro Martinez azért közel sem az a szint. Védelemben is lesznek hiányzók. Megnéztem az Intert ilyen 1.20-1.30 körüli favoritként az elmúlt másfél évből, amikor Icardi nem volt kezdő (vagy nem játszott), alábbi dologra jutottam:
- Genoa 5-0
- Cagliari 2-0
- Benevento 2-0
- Crotone 1-1
Az Inter Icardival jóval kiszámíthatóbb, könnyebben felkészülnek belőlük a kisebb csapatok. Nélküle nem tudják, hogy kire kell figyelni. Egy kiugró eredmény volt, a Genoával szembeni 5-0. Emiatt gondolkodom egy +1,5-es vendég hendiben (2.26), de lehet megvárom vele az első 30 percet.


Jöjjenek a pre fogadások:
Augsburg - Frankfurt
Gondolkoztam, hogy ez legyen vagy a Hertha meccs, végül emellett tettem le a voksom under szempontjából. Idén nem kedvezett eddig a 2,5 gól alatti opciónak a Bundesliga, egészen magas százalékban jöttek az overek (64%). Ez majd szép lassan vissza fog menni, ennek egyik "előfutára" lehet ez a találkozó. A bukik kiegyenlített mérkőzést várnak, de a vendégeknél ott van az a Luka Jovic, aki ötöt vágott nem is olyan régen. Hazaiaktól a legnagyobb hiányzó Finnbogasson, nélküle azért nem jönnek annyira a gólok. Mindkét klub a három belső védős rendszerre esküszik, széleken univerzális játékosokkal. Gyakorlatilag 7-7 ember védekezik a csapatoknál egyaránt. Ha a hazai és vendég mutatókat nézzük, akkor 8 kaput eltaláló lövést várhatunk. A vendégek gyorsabb focit játszanak, de mi történik, ha egy defenzív gárdával kerülnek szembe? Nürnberg ellen 1-1. Az Augsburg esetében, mikor pörgősebb sokat futó csapattal találkoznak, akkor jön a védekezés (Leipzig 0-0; Gladbach 1-1). Ezekből következettem arra, hogy jó lehet ez a találkozó egy 2,5 underre.
Tipp: 2,5 under
Odds: 2.32
Tét: 2500

Nantes - Angers
Mindenki 2,5 undert vár, ahogyan én is azt várnék alapesetben. Ez a Nantes viszont megtanult gólt lőni. Visszatért a legenda, Vahid Halilhodzic, most edzőként. Azóta 3-1-1 a mérlegük, rengeteg helyzetet alakítanak ki, végre elkezdtek focizni és nem a biztos egy pontra törekednek. Sala mellé még feltoltak két támadót, mi lett ennek az eredménye? Nem egyedül kell szenvedni a védőfalban, négy meccsen pedig 7 gólt lőtt. Nagy húzás volt Boschiliát mellé tenni. Mióta Halilhodzic megtalálja a posztját (jobboldali támadó), azóta 4 meccs, 2 gól és 3 gólpassz. Én azt mondom, hogy a Nantes siker nem elképzelhetetlen, ahogyan a 2,5 over sem.
Tipp: 2,5 gól felett
Odds: 2.30
Tét: 3500

Van még két esti mérkőzés, egyik a Huesca - Levante, másik a Tottenham - Chelsea. Előbbinél az tántorít el a DNB vendégtől, hogy a fél csapat sérült, két stabil kezdő pedig eltiltott. Nagyon hajlok viszont a Chelsea győzelmére, de ennek még jobban utána fogok nézni.
Pozzato hozzászólt
2018 nov 23. 23:35
Továbbra sem vagyok túl kitartó a naplóvezetésben, szóval ebből a szempontból is a lehetetlenre vállalkozom. Igyekszem írni, ha nem is napi (az túlzás lenne), de heti rendszerességgel. Másik "lehetetlenségi tényező", elsősorban Gorriaran kapcsán merült fel, de ezt számtalan naplóban észrevettem (sőt, még magamon is!).

Ez a következetlenség. Véleményem szerint, ez szinte minden sportfogadót érint, akiket nem (vagy akik leküzdötték/leküzdik), ők a profik. A kövezetlenség sok esetben abban nyilvánul meg, hogy eltervezünk egy taktikát, felépítünk papíron egy rendszert, ami az esetek többségében visszamenő adatokból/eredményekből áll, majd mikor elkezdjük élőben tesztelni és jön egy rosszabb periódus, amivel együtt a pánikolás is.

Nem csak előre eltervezett stratégiák mentén van ez így, hanem mikor kipécézünk magunknak egy sportágat vagy netalán egy fogadási opciót. Ha jön egy hullámvölgy, máris elkezdjük szórni másra a pénzt, igyekszünk visszanyerni. Ez egy teljesen érthető dolog, az ember nem szeret veszíteni, szeretné rögtön visszakapni a pénzét. Ilyenkor fontos a türelem. Én is rengeteg hibával játszottam és játszom továbbra is, de próbálom őket leküzdeni. Erre is szolgál majd ez a napló, ezért is a lehetetlenség, mert sok esetben láttam, hogy képtelenség tartani a saját magunk által megalkotott szabályokat.

Mikor elkezdtem gondolkodni, hogy milyen sportág, milyen fogadási stratégia irányában induljak el, rengeteg opció merült fel. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a bukik nagyon kevés bajnokság esetén tudnak nálunk kevesebbet. Ahhoz nagyon bennfentesnek kell lenni, hogy előnyünk legyen. Mit tudunk akkor kihasználni? A bukik (és egyben a fogadótársaink) egoizmusát. Ahogyan mindenkiben, úgy bennem is ott van, hogy jobban tudunk dolgokat. Ez az oddsok világában úgy valósul meg, hogy bizonyos csapatok túl, míg másokat alul értékelnek. Előfordul, hogy az irodák nem hiszik, hogy egy sztárcsapat lehet rossz is egy adott idény során, ahogyan azt sem, hogy Leicester nyerhet bajnokságot.

Mivel sosem rajongtam fogadás szemszögéből a kupasorozatokért, ezért a bajnokságok felé vettem az irányt. Olyan sportágat és bajnokságot kerestem, amiről viszonylag sok infó és kellő felkészülési idő adatik meg két esemény között. A major sportok alapszakaszai ilyen részről teljesen irrelevánsak, mert sokan már a rájátszásra készülnek rögtön az elejétől, nem veszik komolyan az egészet, pedig ott a 30 körüli csapatszám ideális is lenne. Sajnos egy bohóckodássá vált az egész. Maradt tehát a foci, abból is az öt elit bajnokság (spanyol, angol, olasz, német és francia).

Kritérium volt, hogy jól követhető legyen, lehessen mérkőzéseket nézni és visszanézni (ez utóbbi nagyon fontos), sok információ legyen róla, csapatoknak külön közösségi média felület, amelyet napi vagy heti szinten frissítenek. Megfelelő adatbázisok a játékosokról és a mérkőzésekről. Lehetett volna még kisebb bajnokságokkal is foglalkozni, de már egy törökhöz sincsen annyi adat, nemhogy egy macedón vagy albán első osztályú bajnokihoz. Az öt bajnokság első osztályában összesen 98 csapat van, mely elsőre soknak tűnik, de aki például teniszre fogad, annak sem árt 200-300 játékost "figyelnie".

Az elképzelés a következő:
- nagy szorzók lesznek terítenek (ez relatíve, így próbálom behatárolni: 1.80 felett, de még olyan 4-5.00 alatt)
- általában minden forduló között van egy hét felkészülési idő (ritkán, de akadnak hétközi fordulók is)
- hétvégét kész részre bontani: pre és live fogadások.
- pre fogadások esetén már előtte kapok valami "kihagyhatatlan" szorzót, mely a meccs napjára csökkenhet, esetleg "biztos" vagyok a sikerben
- live fogadásnál bizonyos taktikai elemek megvalósulása esetén fogadok
- általában 49 meccsem lesz egy hétre, nem tervezek 20-30-ra fogadni, próbálom limitálni ezt a számot és lehetőleg 10 alatt tartani

A legfontosabb viszont, hogy az előre meghatározott bankroll management-et próbáljam tartani. Ez sok esetben kulcsa a sikernek, de ezt szerintem mindenki érzi és tudja. Szóval van egy adott összeg, amit erre a kísérletre szánok (100 ezer HUF). Heti bontásban maximum a 25%-át fogom felhasználni. Gondolkoztam egységnyi dolgon is, de most a százalékok mellett teszem le a voksomat. Lépcsőzetesen fogom újraszámolni azt a 25%-ot, nem hetente (azaz, ha csökken mondjuk 75 ezerre az alap bankroll, akkor újraszámolás, ahogyan mondjuk 125 ezres rollnál is).

Természetesen lesznek preferált "stratégiák", ilyen egy rossz formában lévő "nevesebb" csapat veretése. Ezekre volt példa az elmúlt évekből, hogy valakire akkor is alacsony szorzót adtak, amikor nem ment nekik. 2015/16: Valencia: 22 bajnokin voltak favoritok, amiből csak 8-at tudtak megnyerni, igaz nem volt már sztárcsapat státuszuk (talán csak 2000-ben), de a nevük és a játékosaik miatt a bukik sok esetben túlértékelték őket, ahogyan a 16/17-es Manchester Unitednél is, akik favoritként csak a mérkőzéseik 51%-át tudták megnyerni, ami mondjuk 1.40-es szorzónál nem túl kifizetődő.

Hasonló eset, mikor egy csapatot nem akarnak a helyén kezelni és várják a bukását. Mint a Leicester esetében a bajnoki címnél vagy a bronzérmes Nice-t, akit 16/17-ben sokszor el lehetett kapni jó szorzón (egységnyi téttel körülbelül 20 egység profitra lehetett szert tenni, ha az összes meccsüket megfogadtuk). Próbálok majd a kettős terhelésből is hasznot húzni, meglátjuk milyen %-ban jönnek be ezek.

Nincsenek komolyabb célok, milliós nyeremények, először csak annyi, hogy éljem túl az első szezont. Ez jelen pillanatban 26 hátralévő fordulót jelent. Ha akkor is lesz a számlámon úgy, hogy mindig fogadtam, az már pozitívum, minden további pedig bónusz.

Kezdés szombaton, azaz 24.-én, meglátom milyen sikerrel.  ;D

Nézz be a fogadásnaplóba

Pozzato hozzászólt a Re:Sorozatok témához
Tegnap, 22:48
Chambers, Black Summer, Quicksand eleg jonak tunik a trailer alapjan, koszi szepen, magamtol sose talalnek ilyenekre pedig szoktam keresgetni azert de valahogy nem jon ossze... :D Amugy a netflixnel nezed kifejezetten az uj sorozatokat, vagy hogy akadsz ra ilyenekre?
Igazán nincs mit, örülök, ha segíthetek.  :ok: Igen, egyrészt a Netflix oldalán/alkalmazásán nézem, másrészről itt az eddigi sorozatokat és a következő 1-2 heti adagot lehet követni:
https://www.whats-on-netflix.com/whats-new/?week=8

Visszamenőleg meg lehet nézni a heti újdonságot, rövid leírással, szereplőkkel. Magyar feliratokkal kapcsolatban pedig a Netflix alkalmazáson kívül itt lehet még nézelődni:
https://www.sorozatjunkie.hu/2017/03/08/magyar-feliratok-a-netflix-en/

Ahogyan láttam, hozzászólások között több a friss, szinte napi jelleggel, lehet azok gyorsabban frissülnek, mint a szöveg. Érdemes, mert francia/olasz és más nyelvű sorozatokhoz is gyártanak most már magyar feliratokat. Elvileg már van két szinkronos sorozat (Stranger Things és a Gotham), szóval pörögnek ők is.

Véleményem szerint ez lesz a jelen mellett a jövő is, egyre hátrébb fog szorulni a torrent (annak ellenére, hogy ingyenes). Én is kényelmesebbnek tartom, hiszen új mobildíjcsomagokkal elvileg már ezek kivételek (mármint a Netflix/HBO), így nyugodtan lehet akár telón nézni buszozás közben egy új részt valamelyik sorozatból teljesen ingyen, anélkül, hogy a díjcsomagod fogyasztanád. Emellett helyet sem foglal, hiszen egy kis alkalmazásról beszélünk, laptop/asztali gép esetén sem vesz el tárhelyet. A kettő együtt (HBO+Netflix) havi 5000 forint (3100 forint a Standard Netflix, ami bőven elegendő, HBO 1500). Csak idő kérdése lesz és egyre többen gondolják majd úgy, hogy jobban megéri ez, mint egy 3-4 ezres havi TV előfizetés..
Pozzato hozzászólt a Re:Sorozatok témához
Tegnap, 20:06
Nem vártam holnapig, megnéztem a továbbiakat is.  ;D

1994 vagyis: Historia de un Crimen: Colosio / Crime Diaries: The Candidate
Mexikói sorozat a Netflixtől, dokumentarista stílus, magyar felirattal, már kint van az összes rész egyben. Sztori:
Ez egy évados, valós eseményeken alapuló antológia lesz, ami ellentmondásos bűntényekről fog szólni, melyek évtizedekre megráztak egyes országokat, társadalmi felbolydulást gerjesztve, korrupciós vádakat és az igazság utáni nyomozást indukálva. Az első évad, a Colosio (The Candidate) Luis Donaldo Colosio, mexikói politikus és elnökjelölt története lesz, akit kampányolás közben gyilkoltak meg 1994-ben.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=MCyjmEfdikI

Our Planet
Netflix és David Attenborough közös sorozata, mely a jelenlegi élőhelyünkre hívja fel a figyelmet, illetve az emberi befolyás káros következményei. A pilotról anno volt egy jó írás a sorozatjunkie-n, röviden belőle:
A globális klímaváltozás miképp borítja fel az egyensúlyt az élővilágban, aminek mi is részesei vagyunk – akármit is gondolunk magunkról. Lásd, hogy a jég olvadása miképp hat a sivatag közepén fészket rakó flamingókra.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=aETNYyrqNYE

Dead to Me
Christina Applegate (Egy rém rendes család  ;D), egyelőre jó értékelés (8,3 / 12000 szavazat), magyar felirat. Sztori:
A Netflix e hét pénteki premier, csavaros, sötét hangulatú komédiája egy szoros barátságról szól, ami egy erősen gyászoló özvegy és egy sokkoló titokkal rendelkező, szabad szellemű illető között alakul ki.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=BwYBw1raC2o

Undercover
Jó értékelés (8,0 / 2000 szavazat), kevésbé előtérben lévő sorozat, magyar felirat, nincsen róla sok infó, mindössze egy videó:
https://www.youtube.com/watch?v=Vt4qQiM2Ahk

Formula 1: Drive to Survive
Címből mindenki levágja, hogy miről van szó, pilotról bővebben itt: https://www.sorozatjunkie.hu/2019/03/13/formula-1-drive-to-survive-az-1-evad/
Sorozat értékelése: 8,7 / 5000 szavazat, magyar felirat van, 10 részes, sztori:
A 2018-as világbajnokságra így elkísérte a csapatokat egy stáb, és azt a célt is megfogalmazták, hogy igyekeznek majd egy kicsit a színfalak mögé lesni, ahogy azt a hasonló témájú dokuktól elvárjuk.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=wtJPe1ksS6E

Black Summer
Ez egy április sorozat a Netflixtől, eléggé megosztó, pontozás alapján is. Nem láttam, de magyar felirat van ehhez is, pontozás nem tudom mennyire mérvadó, mert rengeteg volt az olyan komment, hogy erős közepes, meg nagyon érdekes és leköti az embert. Videó és a leírás alapján mindenki eldönti, van-e rá igénye, nálam egy pilotot megér:
A Black Summer a klasszikus formulát követi, nem sokkal vagyunk a járvány kitörése után, amikor is a hadsereg segítségével evakuálják a lakóhelyeket.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=tQA1omPJN24

Quicksand
Olvasgattam róla, anno nézni is akartam, de nem jutott rá idő. Azt írták, hogy beszippant a történet, gyorsan le lehet pörgetni (magyar felirat szintén elérhető), többség érdekesnek tartotta, egyik idei legjobb Netflix-sorozat. Sztori:
A történet szerint Stockholm egyik gazdag környékén lévő iskolájában fegyveres tömegmészárlás történik, ami után egy átlagos diákot vádolnak meg a tettel. A sorozat során a tragikus nap eseményeire fény derül, miképp a főhős kapcsolatára is egy fiúval és annak diszfunkcionális családjával.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=nr-lJ_MVljw

Tijuana
Érdekesnek tűnik, ráadásul az egyik főszereplő a Narcosból érkezik (Damián Alcázar / Gilberto Orejuela). Videó alapján fapadosnak tűnik, lehet ezért is van a 7,6-os pontszám (ami sosem jó előjel ilyen kevés szavazó esetén). Sztori:
Az elnöki címre esélyes jelöltet lelövik a nyílt utcán, és miközben egy városi lap újságírói választ keresnek a merényletre, egy korrupciós hálózatot fedezek fel, amivel az saját életüket sodorják veszélybe.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=Y3ghrsJ2Pok

A fentebb említett sorozatok már kijöttek, alábbiak pedig nyár folyamán érkeznek majd.

The InBetween
A CBS nyári dobása? Megeshet, eléggé pozitívan állnak hozzá az előzetes infók alapján, május 29-én debütál a sorozat, sztori:
Karakterközpontú krimisorozat egy nőről, aki adottsága révén képes kommunikálni a halottakkal, segít nekik megoldani hátrahagyott ügyeiket
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=AfUxn09DiNo

Good Omens
Neil Gaiman könyve alapján készült ez a sorozat (tavaly az American Gods-ból lett sorozat, mint egykori Gaiman könyvből). Szóval ez a sorozat elvileg két éve készül, American Gods megosztottságából kiindulva, ez sem lesz egyöntetű siker a nézők körében. A megjelenés időpontja: május 31. Ami csábító lehet, az a szereplőgárda: Benedict Cumberbatch, Adria Arjona, Brian Cox, Michael Sheen , David Tennant (Jessica Jones főgonosz). Sztori:
Közeleg az Apokalipszis, itt a Végső Ítélet, a Jó és a Gonosz felállítja seregeit, Atlantisz kiemelkedik a habokból, minden az isteni terv szerint történik, azonban egy angyal és egy démon ezért nincs annyira oda, és megtesz mindent a világvége megakadályozása érdekében, és a Sátán fia is elkeveredett valahol.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=hUJoR4vlIIs

Tényleg sok finomság akad, csak győzze az ember nézni.
Pozzato hozzászólt a Re:Sorozatok témához
Tegnap, 14:41
Chernobyl pontszáma közben már 9,6. Emelkedik, most 20 ezer embernél járnak, kíváncsi leszek a végére, 3 rész után is nagyon erős, véleményem szerint egyre jobb. Hoztam pár sorozatot a jelenből/jövőből, ami talán felkeltheti pár fórumozó érdeklődését.

Catch-22 (22-es csapdája)
Könyv, majd film, majd egy HBO-s sorozat, George Clooney az egyik szereplő, eddig 4 rész érkezett meg, összesen 6 epizód az évad. Olyan, mintha visszamentünk volna a 40-50 évet a történelemben, szó szerint. A képi világ, dialógusok, megvalósítás. Véleményem szerint ez most így páratlan (vagy csak nekem nem jut eszembe ehhez hasonló a jelenlegi kínálatból), de üde színfoltja a bőséges felhozatalnak. Sztori:
A történet a II. világháború alatt játszódik Olaszországban és a főhőse egy bombázótiszt, aki pipa, mert ezrek akarják megölni annak ellenére, hogy nem is ismerik, és pipa, mert saját serege egyre több bevetésre vezényli. És ebből az ördögi körből nem tud kikerülni, ugyanis abban egy ördögi kört alkotó paragrafus megakadályozza.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=JARn16yojbQ

City on a Hill
Sztori:
A Showtime új drámája az 1990-es évek elejének Boston-jában játszódó sztori, amikor a várost elöntötte az erőszakhullám, a hatóságoknál meg a korrupció és a rasszizmus volt a menő. Azonban hirtelen változások jöttek el (az ún. bostoni csoda), aminek középpontjában egy fekete kerületi ügyész állt, aki Brooklyn-ból érkezett és valószerűtlen szövetségre lépett egy korrupt, de sokak által tisztelt FBI-ügynökkel, aki meg akarta tartani a status quo-t. Ketten együtt rávetik magukat egy páncélkocsikat kirabló bandára, akik ügye hatalmasra fújódik.
Főszereplő Kevin Bacon, akivel el lehet adni egy ilyet. Kezdési időpont: június 17.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=o89DSp20-fs

Years and Years
Eddig mindenki pozitívan nyilatkozik ezzel kapcsolatban, kiválónak mondják a pilotot, május 22-én lesz elérhető HBO GO-n. Sztori:
Russell T. Davies szériája egy manchester-i családról szól, melynek tagjainak élete megváltozik egy 2019-es éjszaka után. A történet az ő életüket és szerelmeimet követi az elkövetkező 15 évben, amikor Nagy Britannia elszakad Európától, Amerika magányos farkassá válik és Kína is elszigetelődik, így teremtve meg egy új világrendet, mely közben a briteknél egy politikusnő kerül hatalomra, aki egy új faját képviseli szakmájának: egyszerre showman, lázadó, szélhámos és despota.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=lSOo4_7Pccg

Jett
Carla Gugino a 2000-es évek elején tényleg ótvar sorozatokban játszott, de mostanra ez a helyzet megváltozott. The Haunting of Hill House a minőséget jelenti (8,7 pontszám), de nem csak emiatt érdekel ez az HBO GO-s sorozat. Tetszik a videó, sztori sem tűnik rossznak, de lehet ez borzasztóan középszerű dolog is, bízok benne, hogy nem így lesz, érdekelnek a rablásos részek:
Egy börtönből frissen szabaduló, világklasszis tolvaj folytatja régi szakmáját, amikor veszélyes és különc bűnözők akarják felhasználni saját céljaikra. Amikor megszületik a lánya, vissza akar vonulni, de egy utolsó meló mégiscsak megtalálja.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=TEOOLGNk5rk

NOS4A2
Az AMC idei legjobbja lesz? Valamivel be kell tölteni az űrt, amit a kifutó sorozatok hagytak (Humans és Into the Badlands). Kezdés: június 2. Sztori:
A Joe Hill regénye alapján széria természetfölötti horror lesz, a főhőse pedig egy nő, aki remekül tud megtalálni elveszett dolgokat, valamint egy szuperember lélekfaló férfi, aki gyerekeket csal el csodálatos és félelmetes álomvilágába, Karácsonyországba. Utóbbit csak a főhős képes megtalálni, de ez a könnyebb feladat. Legyőzni és áldozatait megmenteni már sokkal nehezebb.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=vz8QYF87ogk

State of The Union
Nagyon felkapott a sorozat, mind a 10 rész elérhető (azt hiszem már szinkronosan is), mindössze 100 perc az egész. Egyelőre még nem volt időm rá, de bárhol olvasok róla, ódákat zengenek. Sztori:
A State of The Union két ember beszélgetéséről szól. Adott egy férj és egy feleség, akiknek a házassága döcögni kezdett. És ők beszélgetnek egymással egy vendéglátó egységben.
Azt írták, hogy a párbeszédek nagyon erősek, könnyen fogyasztható.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=b6_jCA320DE

Chambers
Netflix dobása az elmúlt hetekből, mely rögtön magyar felirattal debütált. Sztori:
Egy fiatal lányról, aki szívrohamot kap és szívátültetésre szorul. A gond csak az, hogy a procedúrát követően furcsa dolgokat kezd tapasztalni. Azonban az életét nem csak ez befolyásolja, illetve változtatja meg, hanem az is, hogy felveszik vele a kapcsolatot az új szíve (halott) gazdájának szülei is, akik elkezdik támogatni őt, aminek köszönhetően ösztöndíjjal egy új iskolában folytathatja tanulmányait.
Videó: https://www.youtube.com/watch?v=DOCrOzKkGHc


Olyan sorozatokat kerestem most, amik feliratosak vagy szinkronosak. Érdemes figyelni a Netflix új sorozatait is (szokás szerint), mert egyre több a felirat, elvileg szinkron is lesz jó párhoz, szóval lassan tényleg megéri mindenki számára előfizetni. Holnap átnézem a további sorozatokat (teljes Netflix kínálatot, mert leragadtam 1-2-nél jelenleg), aztán majd jövök, ha találok érdekeseket. Június végéig bezárólag ezek az újoncok, kíváncsi vagyok még, miket találok, elég jó most a felhozatal, pedig nem volt ennyire optimista egy-két hónappal ezelőtt.
Pozzato hozzászólt a Re:La Liga 2018/19 témához
Tegnap, 11:27
Gareth Bale.. Látom szinte minden felületen, hogy mikor kivel boronálják össze, mekkora egy szar igazolás volt, sérülékeny, nem tudott beilleszkedni, nem érte meg a pénzét.

Egy olyan játékosról beszélünk, aki eltűrte Cristiano Ronaldo árnyékát, csereként is rendre megállta a helyét, illetve Zidane-féle mellőzést is. A Real Madrid szerintem óriási hibát követ el, mikor eladja őt. Oké, elvileg nem tanult meg spanyolul, és? Ő megbecsülésre, tiszteletre vágyott véleményem szerint, amit sosem kapott meg, pedig lássuk be, rengeteg dolgot tett a csapatért:
Három Bajnokok Ligája döntőt nyertek az ő góljaival/passzaival:
- 2014: 1-1-es állásnál a hosszabbításban ő lőtte az első gólt
- 2016: Ő adta a gólpasszt Ramos fejesénél, illetve belőtte a saját büntetőjét
- 2018: Csereként beállva két gólt rúgott a Liverpoolnak, ami nélkül nem nyert volna a Real Madrid.

Mindezek ellenére, Ronaldo mellett az alábbi statokat hozta: 189 mérkőzésen 88 gólt szerzett, ami alapjáraton nem lenne túl sok, mint ahogyan 58 gólpassz sem, de érdemes inkább percre lebontani ezt a mutatót:
- 156 percenként szerzett gólt
- 238 percenként adott gólpasszt

Többségében második vagy harmadik opciónak használták, de még így is 1,5 meccsenként gólt lőtt, nem olyan rossz az. Elhiszem, hogy egy 100 millás támadótól több várható, de akkor úgy is kellett volna őt használni, nem úgy, mint egy lebutított futógép. Igen, idén lett volna esély megmutatnia magát, de két kókler edző ült a padon, utána meg egy olyan, aki gyűlöli őt. Nehéz így, főleg, ha egy motiválatlan csapatban játszol, ahol mindenki jóllakott a sikerekkel. Porcelánból van a walesi lába, de az biztos, hogy nagy dolgokra volt vele képes.

Csak egy érdekesség a végére a spanyol bajnoki statisztikái kapcsán:
- 155 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, góljai révén pedig 83 pontot hozott a csapatnak. Csakis olyan találatokat vettem számításba, amik vagy egyenlítést vagy egál állásnál előny szerzést jelentettek (olyat nem, ahol már minimum eggyel ment a Madrid vagy kettővel és ő betalált). Ez a mennyiség az öt éves teljes pontszám 18,5%-a, ami azért nem semmi, ennyi sérülés mellett.
- Amikor pályán volt, akkor a csapat 2,11 pontra volt "képes".
- Góljainak 35,9%-a volt a Madrid első gólja a mérkőzésen (25 találat), míg 29,5%-a a második (23 találat). Magyarán az összes bajnoki találatainak 61,5%-a volt az első vagy a második gólja a Real Madridnak az adott mérkőzésen. Nem alibizett, az már biztos.
Pozzato hozzászólt a Re:Kerékpár témához
2019 máj 20. 09:32
Olvastam pár magyar felületen, hogy ezt nem lehet majd bírni, amit a szlovén ment tavasszal. Nekem is ez az aggályom, de kicsit kutakodtam az emlékeim és a statisztikák között.

Chris Froome (2013): Tour of Oman (1. hely), Tirreno - Adriatico (2. hely), Critérium International (1. hely), Tour de Romandie (1. hely), Critérium du Dauphiné (1. hely) > Tour de France (1. hely)
Bradley Wiggins (2012): Volta ao Algarve (8. hely), Paris - Nice (1. hely), Tour de Romandie (1. hely), Critérium du Dauphiné (1. hely) > Tour de France (1. hely)

Ott volt még Alberto Contador 2010-es szezonja, mikor Tour de France győzelem előtt nyert három egyhetest, másodiknak bejött a Dauphinén, poénból meg egy dobogó a Fléche Walloneról, meg az LBL 9. hely.
1995-ben Indurain nyert meg gyakorlatilag mindent, ahol elindult, de 2002-ben Lance is felkészülés gyanánt behúzott két kiemelt versenyt.

Véleményem szerint az a közös a fenti eredményekben, hogy mindegyik doppingolt (valaki megúszta, valaki nem) hogy többségük kiváló időfutammenő volt, Contador is abban a korszakban a legjobbak közé volt sorolható. Általában 28-31 éves koruk között tették ezt meg (Roglic idén lesz 30), érett versenyzők voltak, erejük teljében. Elsősorban időfutamaik révén domináltak, ott megszerzett előnyt pedig jól menedzselték a hegyekben. Nem a nagy támadások hívei voltak (kilóg Contador), mindig annyit mentek, amennyire szükség volt. Úgy vélem, hogy ez a 28-31/32 éves korig a versenyzők legjobb évei, amikor teljesítőképességeik csúcsán vannak. Minden attól függ ilyenkor, hogy mikor érnek meg fejben. Van, aki sosem, de aki időben, az rommá tudja verni a mezőnyt. Utána pedig már jó eséllyel rutinból nyernek, mert fizikálisan csökken az erejük, de mentálisan erősebbek és magabiztosabbak.

Ha megnézzük, akkor a szlovénnál már tavaly is volt előjele ennek, mikor úgy lett Tour de France-on negyedik, hogy előtte két World Tour egyhetest (Baszk körverseny, Tour de Romandie), illetve egy kontinentálisat nyert (Tour of Slovenia). Akkor csak az utolsó időfutamra fáradt el, de ha ott nem próbálkozik Froome - Dumoulin páros duplával, akkor jó eséllyel második lett volna Roglic egy kiválóan felkészített Thomas mögött úgy, hogy csapatában második opciónak számított sokáig (Kruijswijk miatt).
Pozzato hozzászólt a Re:Kerékpár témához
2019 máj 19. 22:14
Nibali tipp 5sec-en múlt, ez előfordul.
Roglic nagyon erős, de nem mondanám még ki hogy megnyeri. Láttunk már sok mindent utóbbi években, pont a Girón.
Igen, sajnos 5 másodperc volt, pont Mollema most futotta élete időfutamát..

Persze, messze még a vége, bízom én is a csodákban, Yates is megfőtt, de azért Roglic eddig gyakorlatilag úgy vezet hatalmas előnnyel, hogy semmi extrát nem csinált. Remélem Cápa csodát tesz, esetleg Amador.  8) ;D
Pozzato hozzászólt a Re:Kerékpár témához
2019 máj 19. 17:08
Minden azon múlik, hogy Roglic mennyire hajtotta ki magát a szezon eddigi részében. Folyamatosan dominált minden versenyt, kontrollálta a mezőnyt, nem esett pánikban. Emlékszem a tirrenós fordításra, végig laza volt, nem parázott, hogy az utolsó időfutamon kell majd fordítani. Emlékszem Dumoulin győzelmére, akkor is mondtuk, hogy a többiek támadnak, én is ezt mondtam folyamatosan, aztán hiába próbálkoztak, végül mégis a holland nyert. Na ezzel csak az a probléma, hogy Roglic sokkal jobb hegyi menő, mint a 2017-es Dumoulin.

Én örülnék neki a legjobban, ha ez egy pörgős, izgalmas Giro lenne. Ismervén azonban a szlovént, azt mondod, hogy ő képes végig irányítani a versenyt. Segítői nem olyan erősek, Bouwman, Kuss és Tolhoek tud hegyre menni, de az utolsó héten jó eséllyel Roglicnak majd magában is virítania kell. Martens inkább egynapos menő, Leezer sprinter, van Emden időfutammenő. Viszont Dumoulin győzelme mutatta meg, hogy kvázi egyedül is lehet GT-t nyerni.

Összehasonlították Yates tavalyi versenyével, azért a két versenyző ég és föld.
Pozzato hozzászólt a Re:Kerékpár témához
2019 máj 19. 16:45
Ez az időfutam nagyon erős volt. Egyedül Lópeznek volt technikai hibája, Jungels és Majkát benéztem, oké, top15, de ez semmi. Ezért is tartottam ettől a kronótól, mert ez az időjárás bárkit megtörhet. Yates, Landa, López, Zakarin és Geoghegan Hart elszállt végleg szerintem. Majka is, maradt Nibali és Roglic. Mollemát azért nem venném ide, mert ő a harmadik hétre rendre elfáradt.

Roglic borzalmasan erős időt ment, közte és Nibali között 1.44 lesz, ami szintén sok, plusz még ott az utolsó kronó. Óriásit kell innen mennie a Cápának, de csak neki van reális esélye megszorongatni a szlovént.
Roglichoz képes a többiek hátránya:
Nibali +1'44"
Mollema +1'55"
Jungels +2'18"
Majka +2'53"
Zakarin +3'32"
Yates +3'46"
López +4'29"

Lehetnek plusz/mínusz 1-2 másodpercek, de így gyors matekozásból ennyi jött ki.
Ha valami komoly probléma nem történik a szlovénnal, akkor ő nyer, esetleg ha valahol hibázik, akkor Nibali. Tudom, óriási felelőtlenség egy hét után leszűkíteni a kört, pláne két főre, de ezek akkora különbségek már most, amit nagyon nehéz lesz ledolgozni, főleg tudván, hogyan versenyez Roglic. Nyugodt, higgadt, nem kapkod. Itt a többieknek be kell őt támadni, mindent feltenni egy lapra. Kockáztatni kell, nincs mit védeni. Az segíthet a riválisoknak, hogy nincsen de Plus segítőnek.
Pozzato hozzászólt a Re:Kerékpár témához
2019 máj 19. 11:59
Próbáltam valami jót írni erre, de nem megy. Valamiért nem klappol számomra ez az időfutam. Szó esett olyanról, hogy az emelkedő miatt többen is válthatnak majd országúti keróra. Véleményem szerint egy ilyen hosszú emelkedőn hátrány lehet az időfutamos bringa, ezt ilyenkor meg is szokták próbálni.

Amiről itt beszélünk az egy 8 km-es hegyi időfutam, maradék 26 km kis túlzással sík. Ehhez hasonló 2017-ben volt, akkor Dumoulin mögött Thomas és Jungels végzett. Azért is nem áll össze az időfutam nekem, mert az a durván 8 km, az közel 7%-os. Ezt nem lehet majd kiváltani jó sík részekkel, véleményem szerint itt egy közepes hegyimenő is komoly hátrányt szedhet össze.

San Marinóban ma 12-14 fok lesz és eső. Gyakorlatilag egész nap rossz idő van. Itt egy hiba és vége a versenyednek. Azt láttam Roglicon, hogy jelenleg a világ legjobbja a szakágban, de nem feltétlen kockáztat. Tegnap melyik csapat ment előre a veszélyes lejtmenetben? A Quick-Step. Jungels rögtön az élen volt. Neki szerintem mindegy, hogy a 2000 méter feletti hegyen kap majd 1-1,5 percet, vagy elfogy a harmadik hétre az erős tavasza miatt. Ő saját tempóban nagyon erős, megkockáztatom, hogy Rogliccsal van egy szinten síkon. Neki az emelkedő jelenthet problémát, de abban is top10-en belül van.

Aki viszont az emelkedő miatt jó lehet: López és Majka.
Mind a ketten erőn felül mentek az első kronón. Az azért tudvalevő, ha egy csapat jól megy a szezonban, akkor ott a forma rendben van az összetett menők részéről. Láttuk, hogy az Astana (López), illetve a Bora (Majka) idén nagyon rendben van. Ackermann sorra nyerte a szakaszokat, ahogyan Bennett is, Astana pedig szökések révén volt erős. López elvileg télen egy új pozíciót próbált, új edzővel készült, nagyon rámentek a kronóra, hogy ne ezen múljon. Ez látszódott is, majdnem dobogós volt az első időfutamon (5 másodperccel maradt el Nibalitól). Majka pedig önmagához képest nagyon erős. Ő sosem volt időfutammenő, de első szakaszon 6. lett, alig 10 másodpercre a dobogótól.

Visszakanyarodva az első szakaszra, hogy mi volt a hegy aljában és a hegy tetején a végeredmény. Ez azért fontos, mert így lehet tudni, ki ment a legjobbat az emelkedőn:
Roglic 6:06
Yates 6:07
Majka 6:17
Nibali 6:25
López 6:25
Jungels 6:44

Ha megnézzük, akkor Majka a harmadik legerősebb időt tekerte a hegyen, jó erőben van. Neki a sík lesz a gyengéje, ha ott belátható távolságon belül lesz, akkor odaérhet a dobogóra. López gyakorlatilag egy szinten van Nibalival, ott is a sík dönthet, meg az, hogy Nibali mennyire menedzseli jól az erejét. López ilyen hegyen jobb, de időfutamos képességei gyengébbek. Jungelsnél pedig a sík dönthet, mennyire készül el az utolsó részre.
Kockáztatok és három tippel támadok, ha egy bejön, már profit:
Jungels dobogó 3.75
López dobogó 5.00
Majka dobogó 12.00

Alapjáraton ezek közül esetleg Jungels lenne jó tipp, de jelen helyzetben mindent felülírhat az óvatoskodás, szintrajz, időjárás és az a bizonyos emelkedő. Látva a szorzókat, szerinte Firga Nibali tippje jó ennyiért, Unibeten lévő 1.80 már karcsú rá. Ez olyan coinflip, ami kettő feletti szorzón szerintem simán megéri.
Pozzato hozzászólt a Re:Premier League 2018/19 témához
2019 máj 18. 20:12
Robi nem akarlak elkeseríteni, de szerintem erre egyre minimálisabb lesz az esély a jövőben. Oké, néha becsúszik egy Rennes, Strasbourg vagy Leicester siker, de ahogyan gazdag a csapatok egyre komolyabb befolyásra tesznek szert, úgy lesz nagyobb és nagyobb a szakadék.

Minden dolgot meg lehet most már kerülni, hiába az FFP, Neymar vagy Griezmann kivásárolja magát és oda megy, ahová akar. Pár csapat gyakorlatilag fel fogja vásárolni a piac minőségi "termékeit", még egy közepes költségvetésű klub sem tudja megtartani a legjobbjait, ha valamelyik gigász úgy gondolja, hogy leigazolja. Akkor lehet esélye egy klubnak, ha egy olyan fiatal mag összejön, mint mondjuk az Ajaxnál vagy épp a Monacónál pár éve. Akkor képesek egyszezonos csodára, de ennyi (ehhez viszont egy olyan edző is kell, aki tökös..). Bajnoki címek szempontjából viszont érdemes megfigyelni, hogy mi történt az elmúlt 10 évben a top ligákban:
LaLiga: Barcelona 7, Real Madrid 2, Atlético Madrid 1
Premier League: Manchester City 4, Chelsea 3, Manchester United 2, Leicester 1
Serie A: Juventus 8, Milan 1, Inter 1
Bundesliga: Bayern München 8, Borussia Dortmund 2
Ligue 1: PSG 6, Monaco 1, Montpellier 1, Lille 1

Négy ligában egyeduralkodás van egy jó ideje, néha megtörik az adott csapat lendületét, de összességében ezek a bajnokságok maximum kétismeretlenesek. Guardiola érkezésével és "beérésével" jó eséllyel a City is dominálhat, de talán az még kicsit megosztottabb bajnokság. Azt azért remélem nem felejtik el, hogy a City a tavalyi nyarat megelőző három nyári szezonban 700 millió euró költött, most már nem volt hova költeni, tele voltak a posztokon. Ha jön majd az a BL, amit terveznek (bérelt helyek, bár így is azok vannak..), akkor el is lehet felejteni, hogy valaha változzon ez a helyzet és az elmúlt évek tendenciája megforduljon. 

Véleményem szerint ezért lesz egyre több kiégett fiatal játékos is, mert gyakorlatilag 1-2 évet töltenek kisebb csapatokban, már 18-20 évesen felkapják őket, elviszi valamelyik sztárcsapat, ha pedig nem fut be, akkor mehet isten hírével. Nincsenek felépítve karrierek, 20 évet alig betöltött játékosoktól várják, hogy éretten viselkedjenek, jó formát állandósítsák. Azt látja egy Jovic, hogy van jó 5-8 hónapja és egyből ad érte 50-70 millát egy Real Madrid szintű csapat, ahol horribilis összegeket kereshet. Ott azonban van egy rosszabb periódusa, máris mehet a francia középosztályba, vagy éppenséggel az angol kiscsapatokhoz.

Nem egy jó tendencia, de sokat nem lehet rajta változtatni. Zsoldos csapatok lesznek, mármint a legjobbakból, míg a többiek vergődnek kiégett vagy középszerű játékosokkal. Ezt segíti elő a legjobb csapatok tömörülése is, gyakorlatilag pár év múlva tényleg csak Liverpool - Bayern München vagy Real Madrid - Manchester City mérkőzéseket nézhetünk (hála a már említett BL-terveknek). Ez csak azért lesz probléma, mivel, ha tényleg nem igazán lesz "kieséses" rendszer, évente max 1-2 csapat kerülhet fel (jobb esetben), akkor gyakorlatilag megvalósul az, mint a major ligákban, unalmas lesz az "alapszakasz". Hiába lesz hype, fokozatosan válik majd érdektelenné a sorozat.

Már a jelenlegi BL kapcsán is azt vettem észre, hogy kevésbé van meg a csoportkör kapcsán az a lelkesedés, mint mondjuk a 2000-es években. Pénz szempontjából jobb, több meccs, nagyobb bevétel, de nézők részéről jobb lenne egy NCAA-féle March Madness.. Az pedig már csak hab a tornán, hogy a bajnokságokat úgy akarják elnyomni, hogy a leendő elit liga meccseit hétvégére raknák.
Pozzato hozzászólt a Re:Kerékpár témához
2019 máj 15. 14:49
Várható volt, tegnap nagyot bukott a befutó előtt az ineosos srác miatt, úgy néz ki, hogy a tegnapi sérülése nem jött rendbe. Jöhet neki a Tour de France vagy a Vuelta és az időfutam vb. Egy esélyessel megint kevesebb. Roglic-Yates-Nibali-Lopez, ennyi maradt a mezőny. Talán még Majka, esetleg valami csoda folytán Landa, de ahogy látom Carapaz jobb erőben van.

Szakértők úgy vélik, hogy a szlovénnak sok lesz a harmadik hét, így ha Nibali, López és Yates jól sáfárkodik az erejével, akkor közülük kerülhet ki a győztes. Én bízom Roglic sikerében, mert az nagy lökést adna neki és a csapatának is. Bizonyítanák, hogy kis pénzből és fegyelmezett építkezésből is lehet top gárdát összerakni, ahol több GT-menő van, egy elit sprinter és pavés versenyzők. Mindez csak odafigyelés (rengeteg scout dolgozik nekik), edzésmódszerek és megfelelő táplálkozás kérdése.
Pozzato hozzászólt a Re:Premier League 2018/19 témához
2019 máj 12. 18:23
Emery egy hellyel közelebb hozta az Arsenalt a szeretett 4. helyhez. Már megérte felvenni.
Őt az Európa Ligáért hozták, elvileg a PSG-vel is azt akarta megnyerni, csak a rohadtak mindig a BL-be kvalifikálták magukat.  ;D
Pozzato hozzászólt a Re:Kerékpár témához
2019 máj 11. 16:29
Ez egyrészről szerintem nagyon jó kezdeményezés, mármint egy magyar tehetségekkel teletűzdelt csapat, másrészről viszont remélem nem az lesz belőle, hogy bepromózzák, majd nem lesz belőle semmi és a sok magyar bringást 1-2 év elteltével kirúgják, mert már nincsen rájuk szükség. A másik opció, hogy megkapják a szabadkártyát, de mondjuk csak egy magyar indítanak.

Lássuk be, egy Kometa szintű csapatnak alapjáraton nincsen esélye indulni egy GT-n. Lehet szépíteni a dolgokat, de felesleges. Mindenki tudja, hogy a szabadkártyák közül 1-2 'tuti", érdekes módon vannak tősgyökeres szabadkártyás csapatok, akiket ki sem lehet robbantani. Ugyanakkor van az a pénz, illetve háttér, amivel meg lehet kerülni az alapszabályokat.

Ott a 2014-es botrány: mikor a Yellow Fluo kapta, ami már csak azért is volt probléma, mert soraikban előző évben két ember is megbukott (Danilo di Luca és Mauro Santambrogio). A csapat ellenben többségében olasz volt, szponzorok is, emiatt a bizottságot nem érdekelte, hogy mekkora a botrány a csapat körül. Hasonló eset volt 2018-ban a Bardianinál, akik szintén két pozitív mintát produkáltak, de hát olaszok voltak, így nem volt gond.

És akkor ott a Kometa helyzete, akik egy spanyol csapat, magyar szponzorral és négy olasz versenyzővel. Mik lehetnek a problémák?
- Ahogyan a cikkben is szerepel, csakis prokontinentális csapatok kaphatnak szabadkártyát, Kometa nem az
- "Spanyol" csapat elvétve kap egy olasz versenyre szabadkártyát, ráadásul úgy, hogy ott a Vuelta
- Nincsen sztárversenyzőjük, veretesebb szurkolótáboruk, ismeretlen fiatalokból áll a gárda

Magyarán a Basso - Contador - Kometa triónak év végéig meg kell kapnia a prokonti kártyát, amihez viszont minimum kell még 7-8 bringás a csapatba. Itt felmerül a kérdés, hogy magyarokkal próbálják feltölteni a helyeket? Ha igen, akkor értelemszerűen az kevés lesz ehhez a szinthez. Másik, mi lesz a jelenlegi fiatal spanyol és portugál bringásokkal? Gondolom Contador nem azért hozta létre a csapatot, hogy majd magyar fiatalokat fejlesszen. Magyarán megbontatnának egy fiatal spanyol csapatot egy "magyar" Giróért és esetleges szabadkártyáért és három szakaszért.

Két esetet látok magam előtt:
- Biztosra veszik, hogy a Kometa jövőre prokonti csapat lesz, mint ahogyan a szabadkártyát is.
- Annyira hülyék, hogy feláldoznak egy csapatot mindössze három szakaszért és kockáztatnak.

Erősen kétlem, hogy Contador vagy Basso olyan buták lennének, hogy az utóbbit bevállalnák. Marad tehát az első opció, az pedig több kérdést is felvet:
- Előre lezsírozták a prokonti helyeket jövőre?
- Hasonlóan az előzőhöz, szintén tudják már a Giro jövőévi szabadkártyáit?
- Ha ennyi pénz van a Kometánál, hogy egy prokonti csapatot tudjanak üzemeltetni, akkor miért nem tették meg automatikusan? Minek vártak vele két évet?

A végére pedig egy adalék:
- 2016: Rusvelo majd azóta Gazprom Rusvelo néven szereplő prokonti csapat meghívást kapott a Giróra. Miért meglepetés ez? Nem volt olasz versenyzőjük, semmilyen kapcsolatuk sem az olasz versennyel, addig mindössze 1 WT versenyen vehettek részt négy éves "pályafutásuk" alatt, pedig ugyanúgy prokonti szinten versenyeztek. Legnagyobb versenyzőjük az a Kolobnev volt, akit a szintén orosz Katusha leküldött az utolsó évére a Gazpromhoz. Ez azonban nem lett volna elég, kellett Putyin áldása is. A Gazprom így raklapnyi pénzt ölt a versenybe, meg is kapták a semmiből a szabadkártyát mindenki általános meglepetésére.

Magyarán van az a pénz, amiért meg lehet venni egy prokonti és Giro kártyát, anno az oroszoknak sikerült az Androni kárára (tradicionális olasz csapat). Hogy ez mennyiben fogja segíteni a magyar kerékpársport jövőjét, az már egy másik kérdés. Amikor a legtehetségesebb bringásunk évek óta külföldön készül, akkor szerintem felesleges ezt tovább boncolgatni. Természetesen a Kometa nem járna rosszul, ha ott lehetnének, mivel a közvetítési és egyéb díjakból szép summa üthetné a markukat.
Pozzato hozzászólt a Re:Kerékpár témához
2019 máj 11. 08:41
Szerintem ez egy nagyon jó tipp Firga, én is bepróbálom. Szétnézek még, hátha még pluszban találok értéket. Eddig az első szakaszra nem igazán volt még időm, köszi az infókat.  :ok:
Pozzato hozzászólt a Re:Kerékpár témához
2019 máj 9. 15:45
Marcel Kittel felbontotta szerződését a Katusha csapatával, határozatlan időre pihenőre vonul. Szünetre van szüksége, hogy megtalálja önmagát, céljait. Sajnos ez várható volt, miután lelépett a QS-ből, megindult a karrierje lefelé (már a TdF után is volt 2017-ben egy lejtmenet). Cavendish után egy újabb nagy sprinter, akinek megtört a karrierje nem sokkal azután, hogy elhagyta a belga csapatot. Felkészül Gaviria?

Kíváncsi vagyok a németre, hogy visszatér-e még és ha igen, akkor milyen formában, melyik csapatba. Katusha pedig egy versenyzőtemető lett az elmúlt években. Luca Paolini doppingbotránya után kezdődött minden, Alexander Kristoff is akkor lendült formába igazán, amikor otthagyta őket. Tony Martin telített betli volt náluk, Ilnur Zakarin az, aki olykor villan egyet. Idén WT versenyeken sehol sincsenek, egyedül Nils Politt az, aki képes egy jobb teljesítményre és folyamatos fejlődésre.

A felhasználó összes hozzászólása