Kerékpár fogadások

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 4 vendég van a témában


Alakulnak az igazolások az első napon, kezd tisztázódni a helyzet, sprinterkeringő legérdekesebb kérdése: mi lesz Caleb Ewan sorsa?

Elvileg a Lotto vezetősége nem akarja a soraiban látni, viszont 2024-ig élő szerződése van. A nagyobb gond Ewan szemszögéből, hogy úgy mozgolódtak a csapatok, hogy mindenhol lett sprinter. Három csapat az, ahová talán még beférne és esetleg átgondolnák: Bahrain, Ineos és Quick Step. Az utóbbinál Ewannek egy amolyan Cavendish szerepkört kéne elfogadnia szerintem, minimális pénz (hozzon szponzort), viszont cserébe megint felépítik.

A Bahrain elvileg hisz Bauhausban, de sosem jönne rosszul egy Ewan. Az Ineos meg nem sprintercsapat, viszont jelenleg semmilyen csapat sem...  ;D Ha Ewan formában van, évi 8-15 győzelmet hoz, Ineosnek pedig elkélne egy ilyen segítség.

Ahogyan említettem, a Tudor (Cancellara csapata) komolyan készül a következő szezonra, pár óra és bejelentezik az alábbi versenyzők leigazolását: Trentin, Storer, Mayrhofer és Dainese. Elvileg Sam Bennett is hozzájuk kerül, de felmerült, hogy helyette Caleb Ewan érkezhet. Emellett még hillys versenyzőket is akarnak igazolni.


A nap egyik meglepő húzása: Mauro Schmid >> Jayco
Azért furcsa ez, mert elvileg Remco Evenepoel miatt hegyi/dombos menők kellenek, erre elengedi a QS azt a bringást, aki anno Holmék kérésére érkezett.
Az biztos, hogy a Quick Stepnél nagyon komoly takarítás van, utoljára ilyen akkor volt, amikor a 2000-es évek végén jelentős likvidítási probléma merült fel, emlékeim szerint csak Boonen és Chavanel maradt (meg talán Steegmans). Most épp az ellenkezője van, tele vannak pénzzel, de őket engedik el:
Jakobsen, Cavagna, Bagioli, Ballerini, Declercq, Devenyns (nyugdíj), Knox, Morkov, Schmid, Sénéchal, Steimle, Vernon és Van Tricht.

Az érkezők oldalán pedig eddig csak egy Landa van. Állítólag Lefevere bácsinak nagyon elege van abból, hogy elkényelmesedett egy csomó bringása, eredményeket meg csak Remco és Merlier szállít. Ezeken felül olvastam olyat, hogy Alaphilippe is nyugodtan mehet, ha talál olyat, aki kivásárolja. Az én véleményem az, nem biztos, hogy jó irányba halad a QS azzal, hogy ennyire két bringásra rakja a terhet. Amikor utoljára ilyen volt, akkor Boonen a végére már mentális problémákkal küzdött, bulizott feszt, mert annyira kicsinálta, hogy neki kell egyedül hozni a versenyeket. A Quick Step ereje me a "Farkasfalkában" rejlett, de ez megszűnik.

Francia csapatok, Sam Bennett és a nagy győzelmek

AG2R

Akkor megvan a mai nap legfurább igazolása is: Sam Bennett >> AG2R

Ezt szerintem senki sem látta jönni, de elvileg a felek megegyeztek, mindenesetre még nem hivatalos. Én is kétkedve fogadom, mert abszolút nem illik bele a rendszerbe. Mondjuk, ha jobban belegondolunk, volt ott már anno hasonló sprinter (Kirsipuu, Usov, Hutarovich stb.), csak elszoktunk tőle, hogy náluk mezőnyhajrá fontos legyen.

Nem akart senki sem Bennettnek WT-szerződést adni, de elvileg addig ment, amíg nem talált egy csapatot...  (nem érte be a Tudor ajánlatával) Az AG2R jövője is érdekes, mert O'Connor borzasztóan ingadozó versenyző, egyik héten felveszi a versenyt a legjobbakkal, utána meg 70. helyen jön meg. Lehet ezt a sérülésekre is fogni, de szerintem ott fejben lesznek a gondok.

Felix Gall van tervben, mint akit felépítenek, de őszintén: melyik bringás volt a csapat 30 éves történetében, akit GT-győztesnek felépítettek? Tudtommal senki. Vincent Lavenu érdekes ember, ha jól tudom 30 éve van a szakmában, tippeljünk, mennyi GT-t és Monumentumot nyertek a versenyzői ennyi idő alatt?

Semmit.

Tudom, lehetne mondani, hogy nem volt sohasem Pogacarhoz fogható bringása, de azért megfordult az AG2R-nél egy Vinokourov, Mancebo, Bardet, Moreau, Peraud, de valahogy, aki fiatalon került oda, az megrekedt utána egy szinten, aki már kiforrott versenyzőként, annak meg nem tudott új lökést adni.

Lavenu mondjuk nem panaszkodhat, hiszen úgy szponzora az AG2R 20 éve a csapatnak, hogy ebből az elmúlt 15 évben mindössze egyetlen jelentős győzelem jött (Paris-Nice). 15 év, rengeteg World Tour verseny, de az AG2R sehol sem tud nyerni. Azért ez nagyon durva, meg az is, amilyen sikertelenséget elnéznek Lavenunak.

Cofidis

Ennél csak rosszabb a Cofidis helyzete, akik egészen parádésan 1999 óta semmit sem nyertek. Se egy GT, se egy Monumentum, de még egy nyamvadt kisebb WT egynapos sem. Az pedig mindent elmond a csapatról, hogy máig az utolsó sikerüket a belga tragikus sorsú legenda, Frank Vandenbroucke szerezte (Liege-Bastogne-Liege 1999).

Átgondolva, szerintem a Cofidisnek sohasem volt hozzá fogható szupersztárja, aki képes volt nagyobb versenyeket is nyerni, all-round bringás volt, ráadásul tényleg ismert. Fogalmam sincs, mikor lesz az a pont, amikor a Cofidis kiszáll - bár nem most, hiszen TdF-szakaszokat nyertek -, viszont érdekes az egész.

Míg Patrick Lefevere esetében a Lidl, Deceuninck, Etixx, Omega és a többiek azért szálltak ki, mert mondjuk 50 helyett csak 35 győzelmet hozott, addig ezek a francia klubok évek óta semmit se nyernek, mégis kapják a támogatást. Oké, közel sem annyit, mint a QS, de ahol van pénz két GT-menőre, meg elbírja a keret Van Avermaet és Naesen bérét (AG2R-ről beszélek), ott azért nem panaszkodhatnak.

FDJ

Azt gondolnánk, majd az FDJ, de Madiot is hiába tartja magát korszakos zseninek, azért 25 év alatt nem túl acélos egyetlen GT-dobogó, mellé mindössze két Monumentum. Holott, ha azt vesszük, azért jóval komolyabb versenyzőket szerezhettek meg, ott az utánpótlás, ahonnét szinte évente jön ki egy jobb versenyző.

Ha csak néhányat nézünk: Démare, Gilbert, Pinot stb., mind olyan bringás, aki vagy sosem lett sikeres náluk, vagy el kellett hagyniuk a csapatot, hogy máshol azok legyenek. Azért Philippe Gilbert is nyert egy halom versenyt, mindezt már következő szezonban megkezdte, miután elhagyta az FDJ-t. Azt hiszem, ez sokat elmond a francia csapatokról.

Mauri Gianetti például volt FDJ-s, úgy ment hozzájuk, mint kiváló egynapos menő. Két évvel korábban LBL-t és Amstelt nyert, egy évvel majdnem vb-t, de az FDJ-ben pályafutása utolsó két jó évében semmit. Davide Rebellin egy korszakos klasszikus menő volt. Két top10-es helyezése is volt GT-ről előző évről, de sikerült majdnem őt is teljesen leépíteni.

Kétségtelen, összejött neki egy San Sebastian az FDJ-ben is, de ha azt vesszük, utána miket ért el (Ardenneki klasszikus tripla, Tirreno-Adriatico, Paris-Nice), akkor ott majdnem félresiklott a pályafutása, szerencsére hamar felismerte, ott is hagyta a csapatot. És elfigyelve a jelenlegi keretet: mennyi lehetne Stefan Küngben? Lehet ezért nem igazolnak már csúcson lévő sztárok vagy nagy tehetségek francia klubokhoz.

Mi lesz az Ineos sorsa?

Az elmúlt hónapok és évek az Ineos hanyatlásáról is szóltak. Sorra igazoltak el a tehetséges bringások, keveseket tudtak megtartani, az pedig mérvadó, hogy az elmúlt két évben távozott Richie Porte, Adam Yates, Richard Carapaz, Pavel Sivakov, Carlos Rodriguez, Dani Martínez, helyükre pedig csak egy Thymen Arensman érkezett.

Ez azért eléggé karcsú, ráadásul, amint felmerül egy-egy tehetség, rögtön le is csapnak rá más klubok. Azok az idők elmúltak, mikor mindenki az Ineos sorába akart igazolni. Nem lehet tudni, pontosan mi van a háttérben, különböző fórumokon felmerültek olyan dolgok, miszerint lekerült az a bizonyos védőháló.

Ezt nem tudom, azt viszont igen, hogy jó pár hónappal ezelőtt írtam a korábbi Sky (Ineos) orvos, Richard Freeman esetéről. Ő volt az, aki a brit csapat tudta nélkül vitt anyagokat hozzájuk (legalábbis ezt mondták). A doppingszereket végül megtalálták, Freeman ellen vádat emeltek, csapat elhatárolódott tőle, nem is ismerik őt, magányos harcos.

Ez utóbbi amúgy egy tudatos manőver a csapatoknál, hogy mindent az orvosra és a versenyzőkre hárítanak. Ők nem ismerik őket, azt se tudják, ez a versenyzőjük/orvosuk-e. Hasonlót csinált a Telekom, US Postal, Gewiss-Ballan stb., majd végül ugye a US Postalnál volt az, hogy kinyökték: módszeres és tudatos dopping volt, mert ezt csak így lehet, nincsenek magányos harcosok.

Freeman ügye azóta folytatódott, 4 évet kaphat, aki nem hajlandó megjelenni a tárgyalásokon. Semmilyen módon nem áll rendelkezésre, miközben az Ineos folyamatosan tagad, hogy bármi közük lett volna az egészhez. Az biztos, hogy az egész sztori akkor látott napvilágot, amikor az UCI éléről eltávolították Brian Cooksont, aki nem mellesleg brit és korábban jóban volt Dave Brailsforddal (Sky/Ineos vezető).

A releváns bringás felületeken írják, hogy maga a sztori is már óriási károkat okozott az Ineos és a szakmai stábjuk megítélésében (és hitelességében). Általában egy csúcson lévő klub esetében 5-10 év kell, mire utána kiderülnek a dolgok. Van, akinél korábban, mert véletlenül lebuknak, de az ritka. Felkészül: Jumbo-Visma.

bet365 - Fogadás fokozó - Világbajnokság, közúti verseny 2023 (péntek, augusztus 4.):

Remco Evenpoel

Végső győztes

5.50 -> 6.00

Tadej Pogacar

Végső győztes

10.00 -> 11.00

Fogadj te is magasabb szorzókon: bet365 Regisztráció

Caleb Ewan könnyen pillanatok alatt kiírhatja magát a sportágból. Előbb a Lotto csapata akar mindenáron szabadulni tőle a Touron történt incidens után, majd később kitették őt formájára hivatkozva az ausztrál vb-csapatból is, ahol elvileg új szerződésért ment volna. Meg kellett volna győznie néhány WT-csapatot, hogy még top sprinter, mentálisan is rendben van. Ehelyett őt, illetve a doppingbotrányra keveredett Stannardot is kitették.

Zajlik közben már az összkerékpáros vb többi része, pályakerékpárban kiváló versenyek vannak. Kár, hogy a szorzók nem jók. Tegnap volt a holland - ausztrál csapatsprint döntő, kiváló végjátékot hozott. Évek óta sebezhetetlen hollandok most már egyre komolyabb kihívót kaptak az ausztrálok személyében. Most nem Lavreysen nyerte meg a hollandoknak, ahogy szokta, hanem Hoogland kellett extra, de még így is nagyon szoros volt.

Matthew Richardson személyében olyan ellenfele lett Lavreysennek, aki képes vele felvenni a tempót, sőt, le is győzi a hollandot. Tavaly az ausztrálnak a vb-n nem jött össze az arany egyéniben, de az elmúlt BL-sorozatban kétszer már legyőzte a Lavreysent. Ez lesz az idei vb és a következő olimpia slágermeccse, illetve a másik a ma esti döntő: dán - olasz 4000 méteres üldözőben.


Emlékezhetünk a 2021-es olimpia legendás fordítására, amikor Gannáék világcsúccsal nyertek és fordították meg lehetetlen helyzetből. Az valószínűleg olimpia all-time top10-es pillanat volt. Két évvel az eset után visszavágóra készülnek a dánok. Nagyon kemény időket mentek, gyakorlatilag 2-3 másodpercekkel jobbak Gannáéknál, pedig ott van Jonathan Milan is (aki amúgy nagyon darabos és Ganna sem az igazi), illetve Consonni is.

A dánok szinte tökéletes csapat, kiváló váltások, szépen megtervezett taktika. Ez sajnos a szorzókban is tükröződik, hiszen 1.20 van a dánok sikerére, óriási érték nincs benne. Az olaszokban még lenne potenciál, de mintha idén Ganna nem lenne az igazi (sokakat megtör az egyórás világcsúcs, vannak, akiknek évekbe telik, míg visszatalálnak a korábbi formájukhoz). Mindenesetre, akinek van ideje, este 8 felé Eurosport.

Nem történt meglepetés, az a 2-3 másodperc meglett, Dánia simán verte az olaszokat. Ganna és Milan abszolút súlytalan volt. Carl-Frederik Bévort nagy felfedezés az Uno-X-nek, kiváló tempómenő a srác.

Pályakerékpár világbajnokság

Ha jól tudom, akkor Lovassy Krisztián a szakértő, aki szerintem kiváló, nagyon jó meglátásai vannak. Nem tudom, országúton volt-e már, de szerintem simán hívhatnák.

Viszont a másik szpíker, hát esküszöm, ha az ember szeretne szomorú lenni, érdemes hallgatni őt. Olyan sztorikat mesél, végére teljesen depressziós leszel. Ez ugye összkerékpáros-vb, ami azt jelenti, hogy minden szakág egyben, még a parasportolók is.

És akkor jönnek a sztorik verseny közben:
- egyik nap még jól volt, másikra lebénult, fel kellett adnia a korábbi országúti álmait, most parasportoló
- jaj ez a fiatal világbajnok lány, óriási tragédia érte, férje ott feküdt mellette az ágyban, de soha többet nem kelt fel, mert hirtelen szívleállása volt és arra kelt a nő, hogy épp haláltusáját vívja a párja
- ez a hölgy meg teljesen egészséges volt, majd edzés közbe telibe kapta a kamion, azóta nem tud járni, de parasportoló lett
- neki még levágta a kezét (valamit?)


Nem sorolom tovább, iszonyat brutál az egész, remélem ez csak az első 2-3 nap volt, innentől ez befejeződik.

Csodálatos ez a tüntetés... Ez alapjaiban átírhatja az egész versenyt.

Szerencsétlen Gavíria, korábban a többszöri covid, ami miatt hosszú idő volt a felépülés, el is igazolt az UAE-ből, majd a Movistarban kezdte megtalálni magát, most meg nagyon odaverte magát...

Két dolgon nem lepődnék meg:
- Matthew Dinhamről kiderülne, hogy valami komoly cuccot tolt, mert elvileg vb-kerettag sem lett volna, mert nincs olyan formában, erre egyedül tartja az aussie-k közül a lépést Pogacarékkal... (és alapjáraton is csak segítő a saját csapatában, sosem volt kiemelkedő tehetség sem).
- Krists Neilands... furcsán néztem, mikor nap elején hirtelen top10-es favorit lett Neilands úgy, hogy utoljára 2019-ben volt jó versenye. Oké, volt egy szökésben benne a TdF-en, de ott sem végzett dobogón a sprintben. Nem értem, mit tudhattak hirtelen az irodák, hogy egy 50-60. hely körüli versenyzőt, aki nem szeret esőben menni, aki nem bírja a gyors megindulásokat, ráadásul még ehhez a pályához nagy és kevésbé technikás a kerékpárkezelése, hirtelen favorit lesz.

Mit ad Isten, Neilands és Dinham a legjobbakkal együtt mennek úgy, hogy a mezőny jelentős része feladta, ők meg a vb-címért mennek. Imádom ezt a sportágat, de ami történik az elmúlt hetekben és hónapokban, az már kezd hányinger lenni.

Most kapcsoltam oda. Volt valami tuntetes? Emlitettek vmit.

Idézetet írta: MessiÁs Dátum augusztus 06, 2023, 17:01:02Most kapcsoltam oda. Volt valami tuntetes? Emlitettek vmit.

Igen, majd egyórát állt a verseny a hidegben, nem voltak túl boldogok a mezőnyben, mert páran odaszögezték magukat az útra, jött a helyi TEK stb., aztán nagy nehezen lehámozták őket. Most ennek köszönhetően ér be a mezőny esőben, mert amúgy pont elkerülték volna... Mi ellen tüntettek, azt senki se tudja, mert nem mutatták őket.  ;D 

Mathieu van der Poel  8)

Meglesz-e a vb-cím, Milano - Sanremo és Paris - Roubaix tripla egyazon évben? Ami még soha senkinek sem sikerült? Brutálisan erős MVDP.

Live-ot felfüggesztették, pedig mehetne a tipp MVDP ellen, ilyen drámát.