NBA 2023/24

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Idézetet írta: HT Dátum október 25, 2023, 13:52:07Szomorú ezt olvasni, bár tudom én is, hogy Mitchell nem könnyű ember. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a Knicksbe szükség volna – Randle, Brunson vagy éppen Barrett mellé – még egy hasonló típusú játékosra.

Donovan Mitchell lehet, hogy New Yorkban sem lenne boldog? Ezt nehéz kideríteni. Magát valószínűleg franchise playernek pozícionálja (jogosan), de nem biztos, hogy mentálisan ott tart. Ez a Cleveland szerintem egy jó csapat, alapok is adottak, kiváló a keret, én bajnoki címet vártam tőlük, minden klappol, de lehet nem Mitchell a megfelelő ember az utolsó puzzle szerepére. Megnézném, mire mennének egy Butler, Doncic vagy Shai-féle játékossal.

Nehéz ügy, mert Mitchell - Gobert "harc" esetében is nehéz volt dönteni, mi történt valójában, nekem megmondom őszintén fura, hogy valaki ennyire ragaszkodik a szülővárosához. Az NBA-ben ez nem túl gyakori, hogy valaki mindenáron csak ott akar játszani. Ha "hometown legend", akkor ugye LeBron jut mindenkinek eszébe, de szerintem Udonis Haslem volt ebben a tekintetben a leghűségesebb. Miamiban született, oda járt iskolákba, egy év kitérő Franciaországba, majd egész pályafutása során ki sem mozdult Miamiból...

Az látszik, hogy Mitchell nagyon sokat van New Yorkban, visszajár csak úgy dobálgatni, állítólag lemegy a régi pályáira, szóval megtörténhet, hogy tényleg honvágya van, ezért tölti az egész nyarat a városban. Ha viszont ez tényleg így van, akkor felesleges neki máshol játszania, mert nem lesz boldog, nem tudja majd magából a legtöbbet kihozni, pedig egy kiváló képességű játékos. Voltak olyan elméletek, miszerint Barrett és Hart mennének érte (+draftpickek).

Idézetet írta: HT Dátum október 26, 2023, 10:52:37Végre beindult az igazi nagyüzem...

Jó gondolatok, ha nem gond, kiegészíteném pár észrevétellel.
- Kíváncsi leszek a Minnesotára, mert szerintem ez a KAT - Edwards duó nem fog működni, csere lesz
- Wemby azért nem játszott sokat, mert rögtön faultproblémái voltak az elejétől kezdve, védekezésben súlytalan volt, liga leggyengébb magasember szekciója ellen nem tudott mit csinálni, konkrétan levették őt a pályáról, csak támadásban volt jó, de ott bizony érződött a benne rejlő potenciál
- Ben Simmons esetáben elmondták: egész nyáron dolgozott, dobások és minden megy majd, első meccs: továbbra sem tud dobni, semmit se változott a játéka
- Porzingis bitang upgrade lesz a Boston számára, első meccsen már faktor volt, ahogyan Te is írtad, Washingtonban már nem volt annyit sérült, ha ez így marad, Boston az, akit Keletről majd meg kell verni
- Doncic brutális fizikálisan, megkockáztatom, jelenlegi formák alapján ő a legjobb, nagyon motivált és ha Irving nem kapja magát össze, szerintem februárban cserét kér
- Sacramento nagyon szép, remélem minden így marad, nagyon szimpatikus gárda
- Ha Leonard és George egészséges, nagyon komoly csapat ez a Clippers, de kizárt, hogy egy komplett szezont kibírjanak egészségesen, ha igen, akkor bajnokok
- Chicago, abszolút reménytelen, ezt a keretet robbantani kell, mert ez a kosárlabda értelmezhetetlen, amit csinálnak, Billy Donovant pedig nagyon messzire el kell küldeni az NBA-ből, mert olyan ő, mint Pintér Attila
- Oklahoma szerintem nagyon jó kis csapat lesz idén, ha Holmgren is egészséges marad, Shai is hozza ezt, akkor irány a PO

Idézetet írta: Pozzato Dátum október 26, 2023, 10:52:57Ez a Cleveland szerintem egy jó csapat, alapok is adottak, kiváló a keret, én bajnoki címet vártam tőlük, minden klappol, de lehet nem Mitchell a megfelelő ember az utolsó puzzle szerepére.


Ennek a mondatnak a második felében van a kutya elásva, és ez volt az, amit eddig nem tudtam igazán jól megfogalmazni. A Cleveland egy jó kis gárda, Mitchell egy – NBA szinten is – jó játékos, de "nem ő a megfelelő ember a clevelandi puzzle utolsó darabjához".

A Mitchell-Gobert ellentétnél korábban sem tudtam igazságot tenni, a mostani New York-i "hazaszeretetét" sem tudom hova tenni és nem is nagyon mondanék véleményt róla, de azt én is látom – még az elfogult szemüvegemen keresztül is –, hogy DM nem hozta azt az áttörést a Cavsnél, amit rajtam kívül is sokan vártak. Egyre inkább kezdem azt hinni, hogy ő egy nagyon jó játékos, de nem vezér. Márpedig Clevelandbe lehet, hogy ez kellene inkább. És ha esetleg tényleg New Yorkba költözne idén vagy jövőre (pl. egy Barrett, Hart, draftpickek cserébe), akkor én a Randle/Brunson/Mitchell hármast ugyanúgy nem tudom egyszerre elképzelni a pályán, ahogy most a Portlandben soknak érzem együtt a Simons/Henderson/Sharpe (Brogdon) hármast. Ugyanakkor ha igazak a hírek, hogy a New York mindent megtesz Embiid megszerzéséért (ráadásul állítólag BÁRKIT odaadna érte), akkor máris alakulna egy Embiid/Brunson/Mitchell trió, amiben már lehet fantázia. De ennyire azért ne szaladjunk előre.

Reggel egyébként annyira próbáltam minél több csapattal foglalkozni, hogy pont az egyik kedvencem (a Cleveland) maradt ki a felsorolásból. Pedig azért ott is történt egy érdekesség. Bickerstaff annak a Strusnak adta a legtöbb játékidőt, aki most érkezett Miamiból, és akiről sokan (bevallom, hogy én is) azt gondoltuk, hogy ha a Heatnél csak kiegészítő ember volt, akkor valószínűleg itt is az lesz. Ezzel szemben Strus lenyomott 39 percet egy olyan meccsen, ahol végig fej-fej mellett mentek a csapatok, úgyhogy még csak azt sem lehetett mondani, hogy azért kap ennyi percet, mert a végén már pihentetni lehetett a legjobbakat. Azért persze azt is jegyezzük meg, hogy Strus élt is a lehetőséggel, mert a 27 pontja (benne a 7/13-as triplamutatója) és a 12 lepattanója nagyon kellett az egypontos sikerükhöz. Nálam ő volt a nap egyik legnagyobb meglepetése. Pedig amikor megtudtam tegnap, hogy J. Allen még edzést sem végez, akkor nem adtam volna sokat a vendégsikerre.

Ami pedig a másik hozzászólásodat illeti:
- Doncicról valóban nem írtam, de ez csak amiatt van, mert tőle azt kaptam, amit vártam. Jót tett neki a fogyás (nekem is jót tenne, a fene essen belé), remek kondiban van, és – Jokichoz hasonlóan – hozta azt, amit kizárólag a legnagyobbak tudnak.
- B. Simmons is sajnos hozza azt, amire számítani lehetett. Szép-szép a 10 lepattanó és a 9 assziszt, de amikor ránéztem reggel a Brooklyn statjára, és láttam, hogy 10 ember lépett pályára a Netsnél és a ponttábla utolsó helyén szerénykedik Simmons, akkor szomorúan kicsit azt éreztem, hogy nem csalódtam benne. Bár ahogy mondani szokták: ennél már csak jobb jöhet.
- Ha igaz, amit írtál a Minnesotával kapcsolatban, hogy szerinted nem fog működni az Edward-KAT duó (tavaly pedig a Gobert-KAT párossal voltak hasonló érzéseid), akkor nem kérdés, hogy Towns lesz az, akit cserélni fognak. Pedig a vb-n Edwards is és ő is mennyire jók voltak (igaz, más-más csapatban). Mindenesetre ha Townst valóban elcserélné a MIN, akkor érte azért érkezhet egy hasonlóan jó kaliberű játékos (elvégre más csapatoknál is gondok vannak egy-két sztárral). Szóval ebből akár jól is kijöhet a Wolves.
- Wemby fault-problémáiról nem olvastam, de így valamivel érthetőbb a kevés játékperce. A súlytalan védekezésével sem voltam tisztában, mivel a youtube-os válogatásokban elsősorban a támadásait és a kosarait hangsúlyozzák. Bár azért gondolhattam volna, hogy egy ennyire vékony játékos nem fogja összetörni magát egy kemény védekezésben. Holmgren is a tavalyi előszezonban csak egyszer állt oda James elé, és máris jött egy egyéves pihenés.
- Porzingisről tudtuk, hogy ha egészséges, akkor hatalmasat nyert vele a Celtics. A Dallasban is 20 pontokat átlagolt Doncic mellett, tavaly a WAS-nál is 23 felett zárta a szezont, úgyhogy nála tényleg csak az a kérdés, ami Zionnál is, hogy meddig bírja. Most kapott 38 percet Mazzullától, de biztos vagyok benne, hogy amikor nem lesz ennyire szoros a mérkőzés, akkor jobban fognak rá vigyázni. Valószínűleg sem játékpercben, sem pontban nem ez lesz nála majd a megszokott.
- Végül pedig a Chicago... Sajnos igazad van, én sem tudok jobb szót találni rá, mint hogy reménytelen. Pedig már tavaly is látható volt, hogy hiába van egy jó nevekből álló keret, egyszerűen semmi nem akar működni náluk. A holtszezonban jöttek a fogadkozások, az ígérgetések, de ugyanott folytatják, ahol tavaly abbahagyták. Nonszensz, komolytalan és megengedhetetlen, hogy egy DeRozan/LaVine/Vucevic/White/Williams kezdőötös 70 ponttal zárjon.

Donovan Mitchell

Idézetet írta: HT Dátum október 26, 2023, 12:51:41Egyre inkább kezdem azt hinni, hogy ő egy nagyon jó játékos, de nem vezér.

Ebben lehet valami, Utah Jazznél jól nézett ki, itt is voltak jó pillanatok, lehet New Yorkban lenne igazi vezér? Esetleg ott se, hanem egy kiváló második opció? Most így átgondolva, amolyan Jamal Murray-effektus van vele kapcsolatban bennem, hogy nagyon jó játékos első opcióra is, de akkor a kiemelkedő, ha lenne mellette egy "labdás" magas, mondjuk egy Anthony Davis vagy Joel Embiid (vagy Jokic, de az csalás  ;D ).

És itt jön a képbe az, amit írtál, hogy New York akarja Embiidet, akkor Spida jó fit lenne mellé. És ebből kiindulva, lehet itt szezon közben egy komoly átalakulás, valami blockbuster csere, mert Simmonsék azt említették, hogy három "nyílt titok" van a ligában, abból az egyik Mitchell esetleges távozása. A másik lehet hogy épp Embiid? Egy ilyen csere viszont komolyan átírná az esélyeket Keleten.

Karl-Anthony Towns

Én tőle nagyon sokat vártam évekkel ezelőtt, befürödtem a tippel, mert nála valami sosem stimmel. Egyszerűen nem tudom megmondani, micsoda, mert a válogatottban tud vezér lenni, ha olyan hónapjai vannak, akkor liga top10-es játékos, de aztán atomjaira hullik. Az már tavaly is látszott, hogy ez a KAT - Gobert duó nem működik, statok is ezt mutatták, de a KAT - Edwards sem acélos, szóval ahogyan írtad, közös metszet Towns. A kérdés csak az, hogy Garnett után egy újabb 1/1-et cserél a Minny, aki amúgy franchise playernek készült és akire éveken át építkeztek?

Chicago Bulls

Sajnálom őket, mert lehetett volna ebből egy jó csapat, de egyrészt nem a megfelelő edzőt hozták, másrészt voltak sérülések, harmadrészt: nincs igazi franchise player. LaVine szerintem a létező legjobb harmadik opció, DeRozan kiváló clutch, Vucevic nekem kissé lefelé lóg ki, de ebből csapatot kellett volna csinálni valahogy. Nem sikerült, én azt gondolom, hogy lesz itt szezon közben egy nagyobb cserélgetés, aminek részesei lesznek ők is (philly, minny, cleveland stb.).

Csapatépítés

Sok a rosszul funkcionáló csapat, valahol volt egy kiváló meglátás, miszerint ez azért lehet így, mert idióták ülnek a franchise-ok stábjaiban. Egymás között szólva, azért lássuk be, ez így van. A scoutrendszer közel sem olyan, mint Európában (még a többi major ligától is elmarad), lényeg, hogy látványosan kosarazó gyereket hozzanak, lényegtelen, hogy mentálisan egy hulladék, esetleg sérülésekkel bajlódik vagy szimplán buta és nem fejleszthető, ha nagyon tud zsákolni, akkor jöhet.

A jelenlegi scoutrendszer legnagyobb kritikája Nikola Jokic és Luka Doncic, egyikük sem volt első (Jokic azt hiszem 41. helyen érkezett...), mégis a legjobbjak lettek. Nem látják a ligában a tehetségeket, összefüggségeket, ami pedig szörnyű, hogy fogalmuk sincsen a csapatépítésről. Most aki ezt olvassa, tuti azt gondolja, egoista idióta vagyok, de őszintén: ki rakna össze egy Harden - Durant - Irving triót? Esetleg egy Westbrook - Kawhi - George triót? Paul - Booker - Durant? Ennyi erővel a SOTE-n is szétnézhettek volna, hisz ott is sok a mentális és fizikális problémákkal küzdő ember... A durva az, hogy a kicsit gondolkodó nézők is látják rögtön ezeket, már a pletykáknál fogják a fejüket, de az adott gárda vezetője azt mondja: mehet az üzlet.

A Golden State Warriors ezért tudott a liga legjobbja lenni, mert jött Jerry West, aki szerintem All-Time a legjobb háttérmunkás (felépítte a Showtime Lakers - Memphis Grizzlies - Golden State Warriors - Los Angeles Clippers csapatait). Azt ne felejtsük, hogyan rakta össze a Lakers csapatát anno, majd Memphisben kihúzott két top20-on kívüli draftcetlivel későbbi bajnokokat (Kyle Lowry és Kendrick Perkins). Elment a GSW-hez, első évben Klay Thompson, utána  Draymong Green, majd a végén egy Looney, akiről most látjuk, mennyire hasznos, egyikük sem volt top10-es pick. Arra akartam kilyukadni, ha van egy kis gógyid, leoktatod akik ott vannak, Jerry West meg így "háttérmunkásként" nyert laza 8 bajnoki címet és még hatása volt 4-re.

Idézetet írta: Pozzato Dátum október 26, 2023, 13:29:13Sok a rosszul funkcionáló csapat, valahol volt egy kiváló meglátás, miszerint ez azért lehet így, mert idióták ülnek a franchise-ok stábjaiban.

Érdekes, amit a csapatépítésről írtál, és igazából egyet is értek. Talán a legjobb példa erre – hogy ne kelljen nagyon visszamenni az időben – Irving Dallasba hozatala. Nem csak a szakírók, de még a szurkolók 90%-a is elég hitetlenül fogadták ezt a döntést. Mintha mindenki tudta volna előre, hogy Doncic és Irving egyáltalán nem összeillő páros, de emlékezzünk rá, Cuban határozottan állította, hogy ez lesz a jó megoldás. Nos, hogy mennyire lett ez sikeres, arról mindent elmondott a csapat 11. helye Nyugaton.

Szerintem a probléma itt talán abban lehet, hogy a döntéshozó helyeken nem mindig szakemberek ülnek, hanem üzletemberek. Márpedig egy üzletembernek sokkal inkább az számít, hogy minél többen legyenek a lelátón, és minél "érdekesebb" (eladhatóbb) legyen a csapat. Sőt, néha már azt érzem, hogy sokszor ez mintha előrébb való lenne még a bajnoki címnél is. Márpedig ha egy Irvinggel felkapottabb lesz a Dallas, és ezáltal több figyelem terelődik rá – gondolhatja Cuban –, akkor őt kell idehozni.

Egyébként Brooklynban is valami hasonló lehetett a helyzet, amikor 2021-ben odavitték Hardent. "Minél nagyobb neveket a pályára" – ezt mantrázhatták a vezetők. Pedig egyébként nem lett volna rossz csapat ott, hiszen Durant és Irving mellett olyan vízhordók voltak ott, mint P. Mills, N. Claxton, C. Thomas, S. Curry, vagy éppen B. Brown. Aztán jött Harden... és egy év múlva már ment is.

Egyszóval valóban úgy tűnik, mintha néha szembetalálkozna egymással a csapatérdek és a marketing. De persze az is lehet – amit te is írtál –, hogy nem kell ezt túlragozni és egyszerűen csak arról van szó, hogy azok az emberkék, akik ott ülnek a döntéshozó székekben, egyszerűen csak idióták.

Az elso par meccs eredmenyeit lattam. Mit vartok novemberre, 200 vagy ez alatti pontszámot, esetleg 240-250 pont, mert tavaly azt irtatok, hogy a szabalyvaltozas miatt inkabb keves pont lesz.

#81 október 26, 2023, 18:21:51, HT
Idézetet írta: RedMunchen Dátum október 26, 2023, 18:08:29Az elso par meccs eredmenyeit lattam. Mit vartok novemberre, 200 vagy ez alatti pontszámot, esetleg 240-250 pont, mert tavaly azt irtatok, hogy a szabalyvaltozas miatt inkabb keves pont lesz.

Hát... ez szerintem elég csapatfüggő.
A New Yorknak pl. tavaly is és úgy néz ki, hogy idén is elég jó lesz a védekezése. Valószínűleg a Miaminak is.
A Toronto meccsein évek óta nincs sok kosár, ugyanakkor a Washington valószínűleg idén meccsenként fogja kapni a 120 pontokat.

Én azt mondanám, hogy jönnek a fiatalok, tovább gyorsul a játék, úgyhogy a 220 pont alapból benne van a meccsek 80%-ában. De azért 240-250 pontos meccseket (még ha voltak is ilyenek az első fordulóban) én nem sokat várok.

Idézetet írta: RedMunchen Dátum október 26, 2023, 18:08:29Az elso par meccs eredmenyeit lattam. Mit vartok novemberre, 200 vagy ez alatti pontszámot, esetleg 240-250 pont, mert tavaly azt irtatok, hogy a szabalyvaltozas miatt inkabb keves pont lesz.

Az összes szakértő ezt várta két éve, sőt, ezért hozták a szabályt, hogy a floppolás visszaessen, illetve a "kamutriplákat" is kivegyék az egyenletből. Ez nem sikerült. Olyannyira nem sikerült, hogy ugyan az első évben kevesebb büntetőt dobtak a csapatok átlagban, mikor bevezették (2021/22), de tavaly már visszatért minden a régi kerékvágásba, kikerülték a szabályokat. A triplákat most már jobb százalékban dobják, így hiába a kisebb volumen, mivel a hatékonyság jobb, összességében több pont volt tavaly.

Bármikor történhet egy változás, de itt nem érdemes kollektíven az egész ligára tekinteni, hiszen lesznek olyan csapatok, amelyek elit védők és ebben látnak potenciált, lesznek, akik a támadásban. Azonban, ha mégis az egész ligát vennénk górcső alá, akkor nem lesznek 200 pont alatti meccsek tömkelege, hiába hozott a tavalyi PO is feszes játékot (alapszakaszban 228-230 körül volt a meccsenkénti átlag, ezt levitték 220-ra a rájátszásban), viszont, mivel a csapatok többsége a PO-ra készül, nem fogják kemény védekezéssel fárasztani magukat.

Bevezették a 65-ös szabályt, amit elvileg a Phoenix úgy fog kihasználni, hogy két sztárból egyik próbál majd pihenni, másik kettő játszik, hogy frissek legyenek a PO-ra. Azért írom ezt, mert így hogy lehet várni egész alapszakaszban stabil védekezést egy elit gárdától? Átlagban szerintem most is a 220-230 pont közötti mennyiséggel érdemes számolni. Hiába próbál az NBA különböző szabályokat hozni, egyáltalán nem az történik, mint amit szeretnének (és amit a szakértők várnak).

Akkor lesz gyökeres változás, ha több Spoelstra, Thibodeau és Nurse típusú edző lesz a ligában, akik szeretik a defenzív és fizikális játékot.

#83 október 27, 2023, 07:59:23, baliizu
Megébredtem hajnalban ezért úgy döntöttem belenézek a meccsekbe.

Elcsíptem a Bucks - 76ers utolsó negyed felét. Lillard szépen elkapta a fonalat, ő nagyon kellett nekik a győzelemhez, szép bemutatkozás volt tőle, az biztos. Voltak érdekes fújások is a javukra, de pont azt az extrát hozta amit várnak tőle és amiért érte cseréltek. Nehéz lesz velük mit kezdeni a szoros szituációkban.

Aztán a Lakers - Suns... ugye Lakers szurkoló vagyok, csalódott is voltam az első meccs után, bár csak összefoglalót néztem. Most is megvan bennem a csalódottság, érdekes, nyögvenyelős, erőltetett menet volt, még így is, hogy sem Booker, sem Beal nem állt rendelkezésre a Sunsnál. Rengeteg tanácstalanság, kívülről a dobások nulla továbbra is, pedig papíron nagy hajigálók jöttek. Ha LeBron-t nem tartják a pályán vegig az utolsó negyedben és ezzel a prognosztizált 28-30 perc játékidő limitjét nem lépik túl, akkor sima vereség. Pozitívum talán a negyedik negyedbeli védekezés és, hogy Durant elfáradt, egyedül azért nem volt képes mindenre. Most azért hozta magát AD is, ez kell tőle, de ellenfél oldalon nem is volt komolyabb magasember és Nurkic fault problémakba került. A cserejátékosok közül Wood és Vincent védekezésben kellett, de támadó oldalon sajnos ők sem tudtak sokat hozzátenni. Van még itt mit dolgozni...

PHI-MIL
Sokáig dolgoztam éjszaka, és mire abbahagytam, éppen kezdődött a PHI-MIL mérkőzés, úgyhogy gondoltam, belenézek egy pár percet, már csak Lillard miatt is. Kb. egy fél negyedet láttam, de az alapján az első benyomásom az volt, hogy mind a két csapat teljesen ötlettelenül játszik. Mintha 5-5 vadidegen játékost összeraktak volna, hogy csináljanak, amit akarnak. (De még egyszer mondom: ez csak az első pár perc tapasztalata volt.)

Aztán ma reggel láttam, hogy mennyire komoly mérkőzés alakult ki végül. A Harden-mizéria után én teljesen kivettem a Philadelphiát a bajnoki esélyesek közül, de lehet, hogy éppen ez lesz majd a csapat legnagyobb erőssége, hogy végre megszabadultak egy bomlasztó embertől. Bár azért azt is vegyük számításba, hogy valószínűleg nem sok olyan mérkőzés lesz, ahol Embiid és Maxey ponterőssége mellett Harris és Oubre alig tud majd hibázni. Szóval ez nálam a max., amit a PHI-től várhatunk.

Lillard 39 pontja nagyon jól mutat, de azért ez egy kicsit csalóka, ugyanis volt benne 17 büntető is, és a mezőnymutatója még az 50%-ot sem érte el, de ahogy mondani szokták, ne legyünk telhetetlenek, nála biztos, hogy lesz ez még jobb is.

LAL-PHX
A másik mérkőzéssel kapcsolatban az ugrott be elsőnek, amikor láttam a végeredményt, hogy lám-lám, hiába van bajnokesélyes kerete a Sunsnak, ha a 2 (esetleg 3) sztárból kiesik az egyik (vagy netán kettő), akkor ez a Phoenix sehol sincs. Pedig nem lehet azt mondani, hogy ezúttal egy fantasztikus napot kifogó Lakers volt az ellenfél, hiszen az 5/29-es triplázás szerintem történelmi mélypont náluk. De hát aki nem képes 100 pont felett dobni (és ezt most a Sunsra értem), az nem is érdemli meg a győzelmet.

Idézetet írta: baliizu Dátum október 27, 2023, 07:49:40Aztán a Lakers - Suns... ugye Lakers szurkoló vagyok, csalódott is voltam az első meccs után, bár csak összefoglalót néztem.

Ha már írtad, hogy Lakers szurkoló vagy, akkor annyit azért elmondanék, hogy szerintem az első meccs után semmi okod nem lehetett a csalódásra, mert ott azért egy nagyon jól játszó Denver volt az ellenfél, aki ellen aznap nem sokan nyertek volna. A Lakers kerete egyébként továbbra is jónak tűnik, nem véletlenül emlegetik őket sokan akár még bajnokesélyesnek is. Szerintem ők egyszerűen csak nem álltak még össze. Vincentnek egyelőre nem nagyon akar még összejönni ez a Los Angelesi kaland (talán Miamiban jobban feküdt neki a megmentő-szerep, mint itt a kiegészítő ember szerepe), Wood szerintem jó lesz majd (bár Dallasban is ezt mondogattam egész évben), Prince pedig még fiatal, hektikusan teljesít, úgyhogy nála várható volt, hogy egyik meccsen sztár lesz (lásd a Denver ellen), míg a következőn kerek 0 ponttal zár. A kezdőből Davis – amíg egészséges – hozni fogja a tőle elvártakat, de például Jamesnél el kell fogadni, hogy decemberben már 39 éves lesz, és jelentősen visszaesett a dobáshatékonysága. Russellnek – amióta a Lakersnél van – alig volt értékelhető meccse (értem ez alatt, hogy legalább 50%-os mutatóval dobjon), Reaves és Hachimura pedig nem úgy kezdte a szezont, ahogy tavaly abbahagyták. Lehet, hogy ők majd akkor tűnnek ki igazán, amikor James esetleg sérült lesz, és más szerepkörben kell majd teljesíteniük.

Kobe halála (de inkább James érkezése) óta nem vagyok nagy Lakers-drukker, de meggyőződésem, hogy nem kell még temetned őket, a szezon elején járunk.

A Lakersnek szerintem szerkezetet kéne váltania. A mai modern játékban nem fér meg két (vagy több) iso játékos a kezdőben, aki jobbára egyéni villanásoknak köszönheti a pontokat. Emiatt szerintem jó döntéseket hozott nyáron a Lakers szakmai stábja, amikor érkezett Wood, hiszen ő képes hatékony catch and shoot játékra, viszont ehhez valakinek le kell ülnie, aki LeBron James. Sokkal hasznosabb lenne, ha James a padról jönne olyan 25-28 percekre, hiszen tavaly az alapszakasz végén azért működött a Lakers játéka, mert nem volt a pályán.

Sok esetben úgy látja az ember, hogy James extrát hoz, kiemelkedően játszik, de valójában a csapat szempontjából inkább elvesz, mint hozzáad (ezt mutatták tavaly a statisztikai mutatók is). Arra gondolok, hogy van egy jó formában lévő Reaves - Hachimura - Russell trió, kiegészülve AD-vel, ez tavaly nagyot ment az alapszakaszban, mind támadó, mind védőoldalon. Bekerül a kezdőbe LeBron korához képest elképesztő számokat hoz, viszont a többiek teljesítménye romlik, ráadásul Jamesről nem árt tudni: vagy támad, vagy védekezik. Kettőt egyszerre nem tud csinálni, de ez érthető.

Sokszor értelmezhetetlenül korán kezdik a pick and rollt, gyakorlatilag már félpályánál, erőltetik a betöréseket a palánkhoz, de onnan nincs kiosztás, hanem valami dobást összehoznak. És itt a valamin van a hangsúly, hogy ennek a támadójátéknak az isók miatt nincsen hatékonysága. Sokszor 2-3 játékos áll üresen a triplán, de nincsen kiosztás senki részéről, ami az edző felelőssége is. Ebben viszont lehet fejlődés, amiről az edző, Ham is beszélt.

Egyrészt, AD-vel vissza akarnak térni a triplázáshoz, már most meccsenként 2 trojkát emel rá, de a cél a 3-5 tripla. Davis ugyanis tud triplázni, luxus emiatt a duplákat erőltetni, ha ő ott áll üresen a triplán. Ez amúgy fogadás szempontjából is jó piac lehet majd a szezon során. Tavaly ugye sok büntetőt kapott a Lakers, egyrészt a taktikájuk miatt (folyamatos betörések), másrészt a kedvező fújások révén. Ez utóbbi a preseason meccseken elmaradt, ha pedig a szezon során is érvényesül a tendencia, gondban lesznek.

Másfelől, magának LeBronnak is jót tenne, ha kiültetnénk. Kevesebb játékpercből hatékonyabb lehetne, nagyobb az impact az adott találkozóra, másrészről, többet tud pihenni a PO-ra. A triplázással viszont egyetlen taktikát adnak fel: az offenzív lepattanót. Pontosan emiatt nem lenne helye LeBronnak a kezdőben: Mitchell - Reaves - Hachimura/Wood - Vanderbilt - Davis.

A spacinget megoldaná, hogy Davis, Reaves és Hachimura/Wood kihúzódna, Mitchell lenne a labdás játékos, Davistől kapná a zárást, miközben hárman várnánk triplán a labdát, miután DLO viszi tovább. Vanderbilt lenne a palánk közelében, ha kimarad a tripla Vanderbilt kiváló támadó lepattanózó. Ha 36 percre bontjuk az átlagát, akkor a támadó lepattanók tekintetében 3-4-et szedett össze meccsenként.

Az offenzív lepattanók a liga jövője, Dennis Rodman nem véletlen látta meg anno az ebben rejlő potenciált. Mivel a csapatok eszméletlen sok triplát eresztenek meg, ezért lesz fontos a lepattanózás. Ha van egy jó képességű játékosod ilyen téren (LA-nek van), akkor kár lenne ezt nem kihasználni. A GSW nem véletlenül tartja Looney-t, mint ahogyan Poeltlre is nagy szüksége van a Torontónak, ahogyan a LAC is lecsapott Plumlee-re.

A Lakers játékát nem kell tehát temetni, sok van a szezonból, potenciál adott, csak meg kell lépni egy olyan opciót, amit nehéz, mert James már így is magyaráz Hamnek, mit kéne csinálni, de pont itt a megoldás, hogy őt kell kiültetni. AD - LeBron - Mitchell trió ugyanis diszfunkcionális, mert pont egymás képességeit oltják ki, amire rátesz még a rossz taktika is.

#86 október 28, 2023, 14:48:54, HT
Megnyugtatok mindenkit, nem fogok minden reggel élménybeszámolókkal jönni, csak még annyira friss az élmény a szezonkezdet miatt, hogy ilyenkor kikívánkoznak a vélemények.  :beerchug:

Korábban kicsit kétkedve fogadtam az NBA-s meccsek körkapcsolását (talán azért, mert zavart az ide-oda ugrálás), de azt kell mondanom, hogy egyre jobban megkedveltem. Hajnali 4-ig követtem az eseményeket, de aztán győzött az ágy.

Csak egy pár megjegyzés a meccsekhez:

1. Sajnos volt egy-két olyan mérkőzés, amivel – ahogy mondani szokták – vallatni lehetne (mondhatnám itt a Detroit, a Charlotte, a Houston vagy akár a Spurs jópár támadását). Olyan fejetlenségeket látott az ember az alatt a pár perc alatt, amíg náluk volt a kép, hogy azt leírni nem lehet. De szerencsére azért voltak izgalmas összecsapások is, ahol ráadásul jól is játszottak a csapatok.

2. Jokictól ideiglenesen visszavettem az első forduló után általam kiosztott MVP címet, mert Doncicnál most jobb helyen lesz. Nem volt rossz egyébként a Denver (ahogy Jokic számai is teljesen elfogadhatóak, sőt, sokan ölni tudnának ilyen statisztikákért), de azért egy olyan csapat ellen nem könnyű villogni, ahol egy jól játszó JJJ és egy szintén jól játszó Smart viszi a védekezést. Emlékszem, az egyik támadásnál Jokic a palánk alatt próbálta J. Jacksont ugyanúgy beforgatni, mint korábban Davist, de itt azért már egyértelműen nehezebb dolga volt.

3. Doncic. Hát igen. Az egyik szemem sír, a másik nevet. 49/10/7 (9/14-es triplázás), ezt nem is nagyon kell túlragozni, ezek brutális számok. Amit viszont nagyon rossz látni, hogy a szlovén mögött egy akkora űr van a játékot illetően, amekkorát régen láttunk már Dallasban. Ezért is kellett mindent magára vállalnia Doncicnak. Csak egy példa: az utána következő 2-3. legjobb dobó két olyan játékos volt (Hardaway és Irving), akik mindketten 6/17-et hoztak mezőnyből. Nem tudom, hogy mi lesz ezzel a csapattal. Pozzato már fejtegette korábban, hogy nem lenne meglepő, ha a szlovén a távozását kérné, és a helyzet az, hogy van is néhány olyan gárda, ahonnan pont egy hozzá hasonló játékos hiányzik már csak az igazi sikerhez (Brooklyn, Cleveland, talán New York stb.).

4. Meg kell dicsérnem Mitchellt is. Mikor megtudtam, hogy a CLE-nél Allen mellett Garland sem fog játszani, semmi esélyt nem adtam nekik az OKC ellen (nem is értettem, hogy miért az Oklahoma kapta a magasabb szorzót). Ennek ellenére a hazaiak végig meccsben tudtak maradni, és Mitchell 43 pontja (50% feletti hatékonysággal) mindenképp dicséretes. Talán ha Strus a 11 triplakísérletéből nem csak kettőt dob be, hanem eggyel többet, akkor máris eltűnt volna az a 3 pont különbség a végén. De persze nem lehet így számolni. A bejátszások alatt egyébként nekem nagyon tetszett Holmgren mozgása és játéka. Nagyon jól megtalálta a helyét ebben a csapatban, úgyhogy továbbra is sokat várok tőlük.

És hát persze voltak még ezen kívül is szép teljesítmények, amikre nem térek ki részletesebben (pl. Curry 41 pontja 14/19-es hatékonysággal, Wemby a vége előtt két perccel, döntetlen közeli állásnál 5 másodpercen belül 2 blokk, de a Miami is nagyot játszott a Boston ellen, ráadásul egy elég halovány Butlerrel).

Azon gondolkozom, vajon lesz-e olyan tökös Luka, hogy cserét kér, mondjuk durva szerződése van, de szerintem bőven lehetne érte csomagot összerakni. Ez a Dallas szerintem nem lesz PO-ban, az, hogy a szlovénon kívül senki sem tud kosarazni abban a csapatban, az azért botrány.

Sasha Vezenkov. Valószínűleg elfogult vagyok vele, mert ilyen játékosból tuti tennék be párat a csapatomba, mert egyrészt rendkívül okos és olvassa a játékot, másrészt iszonyatosan higgadt, harmadrészt nagyon "kevés helyet foglal". Ez utóbbit úgy értem, hogy nem láttam még ilyen játékost, aki ennyire gyorsan és pontosan dob, akinek ennyire jó a catch and shoot mozdulata és aki így olvassa, mikor és hová kell futnia, hogy kvázi leütés nélkül pontot szerezzen.

Amikor néztem az Euroligában, akkor megdöbbentem, hogy a Pireuszban több olyan meccse volt, amikor alig ütötte le a labdát, mégis dobott 18-20 pontot. Jelenleg 14-15 perceket játszik, 9 pontot átlagol, amit, ha 36 percre vetítünk, akkor 23 pontos átlagot kapunk. Ez a tag tökéletes 3-4. opció, ha valaki bajnok akar lenni, instant igazolás és még fejlődni fog, mert csak szokja a ligát.

Az európai játékosok esetében gond, hogy szokják a távolságot, Vezenkov lazán bevágja emberrel együtt is a triplát a vonal mögül 1-1,5 méterrel. Annyira gyors a dobómozdulata, amit nem nagyon lehet levédekezni, hiszen nincs rá reakcióidőd, fel sem fogod, azt hiszem volt egy videó, ahol kevesebb, mint 1 mp alatt elvégzi a komplett folyamatot (megkapja, felemeli és dobja).

Ahogyan befut az üres területekre, nem állva várja a labdát, hanem folyamatosan mozgásban van, érezhető volt az első két meccsén is, hogy ezzel nem igazán tudtak mit kezdeni az ellenfelek, többször kapta üresen a labdát.

Végre megszületett a csere: Harden >> Clippers

Reméltem, nem húzzák el tavaszig, vergődnek hetekig, szerencsére pontot tettek a végére, ritka, mikor mindkét részről azt mondom: win-win, de ez az.

Az újságíró forrásai szerint Hardennel együtt PJ Tucker és Filip Petrusev is a Clippershez kerül, cserébe a Philly megkapja Marcus Morrist, Nic Batumot, Robert Covingtont, KJ Martint, több draftpicket, és egy draftpick-cserelehetőséget is.

A Clippers kapott egy magot, akikkel instant bajnokesélyes lett a csapat, ha mindenki egészséges (és motivált...). Harden - Leonard - George trió nem hangzik rosszul, plusz: Westbrook, Hyland, Zubac, Tucker, Norman és Petrusevvel kiegészülve, ez egy kellően mély rotáció. Ha szimplán csak a keretet, mélységet és taktikai repertoárt nézem, ez Nyugat legerősebbje. Az egy más kérdés, milyen korban vannak, mennyire sérülékeny játékosok, gyakorlatilag a keret jelentős része sérülékeny, az egy ilyen csoda lenne, ha ezek kihúznák a komplett szezont.

Philly: Az utóbbi évek legérdekesebb kérdése lesz, mihez kezdenek ezzel a csapattal, ugyanis jóformán csak Embiid rendelkezik szerződéssel a következő évekre, ha jól számoltam, akkor így állnak: Embiid és Reed lekötött szerződése van 58 millióval, ennyi. Két játékos a keretben. Emlékszünk rá, hogy ők voltak a nagy építkezők, amiből semmi sem lett, most pedig szó szerint kipucolnak minden darabot abból a csapatból, ha Embiid is távozna...

Luka Doncic hová igazoljon, szükséges egyáltalán eligazolnia?

Amikor valakinek 144/112 az Off/Defrat arány, ott nem igazán kell semmit sem mondani. 36%-os usage mellett, ekkora dobásvolumennél 71%-os TS-mutató, ez brutális. Őszintén ennek közelében sem volt senki az NBA történetében, bár igaz, ez csak néhány meccs, hosszú a szezon. Az viszont, hogy valaki 25 dobásból meccsenként (aminek a fele tripla...), egymaga komplett találkozókat kontrollál úgy, hogy most már védekezésben olyan mutatókat hoz, mint a prime LeBron (aki elvileg defense oldalon mérföldekkel jobb volt), ez már röhejes. Shane Tusup mondta, ha Doncic elkezd terembe járni, kicsit mozog, uralni fogja a ligát teljesen. Ez megtörtént és egyelőre azt csinál, amit akar. És itt jön a kérdés, minek egy ilyen játékos mellé 1-2 sztár?

Abszolút felesleges. Kell 4-5 elit védő, akik átlagosan tudnak dobni, beszórják az openeket, illetve ilyen Vezenkov és Hyland-féle figurák és kész is. Doncic egymaga olyan, mintha Curry - Durant - LeBron trió lenne a pályán. És megnézve a játékát, az a szörnyű, hogy még bőven van hová fejlődnie... Sebességen is van mit dolgozni, meccs közbeni döntéseken is, és itt nyugodtan elmondható: van mellette egy csapat, amely a fék szerepét tölti be. Ez a Dallas ilyen kerettel bottom 3 lenne, Irving abszolút használhatatlan, igazából felesleges is a keretbe. Én amúgy csinálnék egy elsőre fura, de abszolút vállalható blockbuster cserét a fentiek alapján: Embiid és Doncic csapatot cserél.

Embiid kapna egy mozgékony irányítót, új közeget, Doncic pedig kezdhetné nulláról Phillyben, olyan csapatot raknak köré, akit csak akarnak.