NBA 2023/24

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


#105 november 11, 2023, 23:04:27, HT
Idézetet írta: Pozzato Dátum november 10, 2023, 16:26:03Mindeközben Európában az öreg Obradovic majdnem agyvérzést kapott  ;D

Hát egy ilyen végjáték után én is agyvérzés-közeli állapotban lennék.  ;D

Közben – visszatérve az NBA-re – nézegettem a két főcsoport tabelláját (aminek egyébként az ég világon semmi értelme 8-9 fordulót követően), és azért vannak itt érdekességek.

Keleten már most elfoglalta az utolsó 4 helyet az a 4 gárda, akik valószínűleg a szezon végén is itt lesznek (CHA, CHI, WAS, DET). De hogy ki lesz az 5. csapat, aki még csak a play-inbe se jut be, az megjósolhatatlan. Kelet rettentően kiegyensúlyozott. Valószínűleg az első 3 helyet a PHI, BOS, MIL hármas foglalja majd el, de a 4-11. hely lehet, hogy csak az utolsó fordulókban dől majd el.

Nem tudom, hogy nektek mi a véleményetek, de engem a Philadelphia rettentően meglepett eddig. Az várható volt, hogy Harden távozása nem hoz majd földrengés-szintű változást a csapatnál, de azt hittem, hogy kicsivel azért gyengébbek lesznek Embiid-ék ezek után, nem pedig jobbak. Úgy tűnik, hogy Harden az utolsó pár hétben annyira megmérgezte maga körül a légkört, hogy miután távozott, a többi játékos szó szerint örömjátékot kezdett el nyújtani.

Nyugaton négy csapat lepett eddig meg:

1. A Houston 3 vereséggel nyitott (ahogy azt vártuk is), majd ezt követően jött zsinórban 5 győzelem, ahol az utolsó 4-ből háromszor is 100 pont alatt tartották ellenfelüket (és a negyediken is csak 101 pontot kaptak). És ez még akkor is szép, ha ebből a 4 meccsből kétszer a Fox nélküli SAC volt az ellenfél, egyszer pedig a Davis nélküli LAL. Ennyire jó lenne Brooks-ék védekezése? Hát... majd 20-30 forduló után elválik.

2. A Clippers 3-1-gyel kezdte a szezont, majd jött egy peches (hosszabbítás utáni) vereség a városi derbin, aztán jött a megváltó (Harden személyében), és vele együtt 3 tükörsima vereség.  ;D  A Knickstől még ki lehet kapni, de 93 pontot dobni a sérülésektől tizedelt Netsnek, majd 144-et kapni a Dallastól, az azért már elég kínos. És mindezt olyan időszakban, amikor még mindenki egészséges a LAC-nál.

3. Aztán ott a Dallas. 7-2-es mérleggel Nyugat 2. helyén állnak, és a 2. legtöbb pontot dobták eddig (közel 123-as átlagot). Addig oké, hogy Doncic hiper-giga-mega-über-baró-üzemmódban kezdte a szezont (33 pontos átlagával vezeti is a ligát), de ezt akkor sem vártam volna tőlük. Azért kíváncsi leszek majd azokra a meccsekre, amikor a szlovén éppen pihen majd.

4. És a végére hagytam a Memphist. Értem én, hogy nincs Morant, de azért 1-8-cal kezdeni a szezont... És még csak azt sem lehet mondani, hogy nehéz volt eddig a sorsolásuk, hiszen olyanoktól is kikaptak, mint a NOP, a WAS, a UTA (kétszer is), a POR, vagy a MIA. És bár iszonyatosan messze van még a szezon vége, de egy ilyen erős Nyugaton nem szabadna ekkora előnyt adni a többi csapatnak.

Nem is tudom, hogy Keleten kik lehetnének azok, akik még kiesnek, bár én hajlok afelé, hogy a Toronto lesz az egyik és szezon közben csinálni egy nagyobb cserét. A két play-in kiesőt kihagynám, sok víz lefolyik még addig, sűrű a mezőny. Az biztos, hogy a Philly jól kezdett, de állítólag ebben nagy szerepet játszik, hogy végre nincsen Harden. Nem tudom, már melyik cikk volt, de ott elemezték, mennyivel jobb nélküle off/def-szinten a 76ers.

És ezzel párhuzamosan, pedig a Clippers mennyit romlott. Mielőtt jött Harden top5-ben voltak mindkét szegmensben, mióta jött, azóta is top5-ben van, de hátulról.  ;D  A minta kicsi, idő kell még megszokják egymást, de őszintén szólva én nem értem Lue húzásait sem. Az említett Dallas elleni meccs egyetlen dolgon ment el: Luka Doncic őrzésén. Épeszű ember nem teszi a szlovénra a Westbrook - Harden duót, mert feltörli velük a padlót.

Pontosan ez történt, hát sem Westbrook, sem Harden nem tud védekezni, ha pedig egyszerre négyen vannak a pályán (+PG és Kawhi), akkor teljes agyrém a csapat játéka. Valakit le kell majd ültetni, Lue-nak pedig minél előbb döntést kell hoznia, mert telik az idő. A csapat még mindig bombaerős, csak meg kell találni az egyensúlyt, azt pedig korábban is láthattuk, hogy ez nincs meg, ha a két illető egyszerre a pályán van.

Dallas teljesítménye szerintem csalóka, de ha megnézzük a sorsolást, iszonyat nagy szerencséjük van, amivel megkockáztatom, hogy 42. meccs könyékére hozhatnak egy 32-10-et... Ha igazán komoly rangadó jön nekik (Denver), akkor nem tudnak nyerni, ott megmutatkozik minden hiányosság, viszont most kezdtek egy rakat könnyű meccsel, amit folytatnak szintén ilyen módon, csak november közepe lesz nehéz (3-5 nehezebb találkozó), meg december közepe, de ezekből összességében jól kijöhetnek.

Ha a Dallasnál okosak, akkor fogják és az alapszakasz utolsó hónapjában pihentetnek, addig megnyomják a meccseket, mert simán el lehet érni addig egy 45-47 győzelmet, amivel már biztos az egyenes ági PO. Február vége, március kiültetni Doncicékat, felhozni a többieket egy szintre, majd március végén újra visszaengedni teljes gőzzel Doncicékat, hogy a PO-ra újra felpörögjenek. Így sem lesznek bajnokok, de talán nem esnek ki az első körben. Mondjuk a védekezésük tragikus, de talán szerencséjük lesz az első körben ilyen téren.

Memphis... hát ennyit jelent, hogy Steven Adams megsérült. Én azt gondolom, ugyanaz történik, mint tavaly az alapszakasz végén, mikor kidőlt Adams, akkor, ha jól emlékszem, másfél hónapba telt, mire megtalálták a formációt. Mire Ja Morant is visszatér és formába lendül, az január, szóval ez a szezon kuka nekik, mert addig mindenki hülyére veri őket.

Boston Celtics - New York Knicks tipp: A rivalizálás újratöltve!

Egy történelmi rivalizálás, mely talán ebben a szezonban új erőre kap, hiszen Bostonban már sztárcsapat van és a New York is elkezdett építkezni. Olvasd tovább


Nem is tudom hirtelenjében, hogy mi volt az elmúlt forduló sztorija: Maxey 50 pontja, Jokic újabb brutális tripla-duplája, vagy a Clippers-Harden-sorozat újabb epizódja.

Az első kettőt gyorsan letudom pár mondattal.
Maxey-nek jár a dicséret (63%-os dobóteljesítmény, benne 7/11 tripla), ahogy a PHI-nak is, hiszen Harden távozása óta nem tudnak hibázni. Ráadásul a 130-140 pontos sikerek azt mutatják, hogy még a játék is felgyorsult a Sixersnél. Ami nem is meglepő, hiszen aki látta tegnap a MEM-LAC meccset, az azt is láthatta, hogy Harden mennyire elnyújtja a támadásokat azáltal, hogy órákig pattogtatja a labdát a lába között (sokszor teljesen feleslegesen). Maxey közben szabad kezet kapott a csapatától, és eddig 28,5 pontos átlaggal hálálja meg a bizalmat.

Jokic 36/21/11-es mutatója már-már a két évvel ezelőtti (Murray nélküli) szezont idézte, amikor nem volt elég neki az a light-os üzemmód a meccseken, mint mostanában, amikor már vannak végre csapattársai is. Ilyenkor látszik, hogy még mindig mennyi tartalék van benne (kár, hogy ehhez újra Murray sérülése kellett).

És akkor itt van Harden, akiről egy-két napja már ejtettünk szót. A Clippers-szurkolók 4 vereség után joggal gondolhatták, hogy végre vége szakad a rossz szériának, hiszen kit lenne a legkönnyebb megverni, ha nem az 1-8-cal álló (ligautolsó) Macikat. Hát... ez sem jött össze. Pedig Adams és Morant hiányzott, JJJ élete egyik leggyengébb meccsét játszotta (3/15-ös hatékonyság), és Bane, valamint Smart is 50% alatt kullogott, ami a dobásokat illeti. Szóval ezt a Memphist kötelező lett volna megverni. Harden -28-as +/- mutatóval zárt, ami azért nagyon komoly szám (főleg egy ilyen szoros meccsen). Érdekességből megnéztem az eddigi négy meccsét a Clippersnél (a már említett +/- mutatókat illetően), és a következők szerepelnek nála: -18, -15, -6 és most -28. A négy mérkőzésből háromszor övé volt csapaton belül a legrosszabb szám ebben a statisztikában. Mindent elmond a játékáról, hogy a 4. negyed első 10 percében, amikor nem küldte őt pályára Lue, a Clippers akkor jött fel -14-ről +1-re.

Tudom, hogy lesz ez még jobb is (és nem csak azért, mert sokkal rosszabb már nem nagyon lehet), hiszen Harden nem rossz játékos, de egyelőre még nagyon nem találja a helyét ebben a csapatban. Ahogy Pozzato említette a korábbi írásában, az most is tökéletesen látszódott, hogy a George/Kawhi/Westbrook/Harden négyesnek egyszerre nem szabad pályán lennie, mert szó szerint nem működik így a rendszer. Aztán persze az is megérne egy misét, hogy vajon egy edzőnek kell-e azonnal a mély vízbe dobnia és rendszeresen 30 perceket pályára tennie egy olyan játékost, aki előtte hosszú hetekig még csak nem is edzett az előző csapatánál. De ez már legyen a Clippers gondja.

Nem semmi hogy a Lakers kepes manapsag meccset nyerni 4 bedobott triplaval ;D

Idézetet írta: MessiÁs Dátum november 13, 2023, 15:06:15Nem semmi hogy a Lakers kepes manapsag meccset nyerni 4 bedobott triplaval ;D
Kicsit off, de az sem mindennapi, hogy Irakban pedig a Dijlah Uni képes volt meccset nyerni pár napja öt (!!!) bedobott duplával.  ;D

https://betsapi.com/r/7447833/Al-Karkh-vs-Dijlah-University

Tyrese Maxey

Elképesztő volt hatékonyságban az az 50 pontos meccs, ahogyan írtad, ilyenkor gondolkozunk el, hogy mennyire szépen elnyomták őt, miközben lehet végig ott volt Embiid mellett a megoldás. Érdekes, hogy éppen egy éve volt egy videó arról a YouTube-on, miszerint miért lesz a legjobb scorer Maxey a ligában? Valamit már tudhattak akkor. Nem mellesleg úgy ad 7 gólpasszt meccsenként, hogy 1 eladott labdája van...



James Harden

Nekem van egy elméletem, mi történt Szakállal: Amikor szokásos módon cserét kért pár éve, majd szándékosan elhízott és rossz kajákat evett, hogy minél előbb megszabaduljanak tőle, na az tett be nála fizikálisan, ugyanis onnantól jöttek a sérülések, ha jól emlékszem, ilyen 70-80 meccset hagyott ki az elmúlt 3 szezonban, ami már egy komplett alapszakasz. Ha rosszul táplálkozunk, nem figyelünk oda magunkra, akkor az megbosszulja magát, Harden látványosan lelassult, elég megnézni, LeBron 5 évvel idősebb, de fizikálisan mennyivel jobb állapotban van, mert figyel magára. Hardennek ezért is jöttek a sérülések, ez pedig a játékára is hatással van, hiszen, ha fizikálisan nem vagy toppon, akkor először védekezésben kezdesz el lazsálni.

Cade Cunningham

A 2021-es draftelső, akiről kis túlzással, de alig tudni valamit (tavalyi szezont ugye kihagyta). Cunningham a tipikus "statvadász", akinek jól mutat a lapján, hogy 20 pont felett átlagol, kioszt majdnem 7 gólpasszt meccsenként. Ezek AS-számok egy irányítótól. Nézegetve tovább a statjait, figyelve a játékát, ez a gyerek pocsék. Nincs mit szépíteni, konkrétan meccsenként 5 labdát szór el (ligaelső, bár a Doncic, LeBron, Durant, Curry és még páran szintén nem büszkélkedhetnek ilyen téren a számaikkal...), emellett úgy triplázik 29%-kal, hogy meccsenként 6-7 triplát ráemel. Mezőnyből a 40%-ot alig éri el, ha pedig készül róla egy videó, hogy bust, akkor jön alatta a savazás a fanoktól, hogy nem értenek hozzá, ez a gyerek szupersztár.

Pár napja volt, hogy 33 pontot szórt, csávó zseni, de az, hogy mellé 25% triplából, 5 eladott labda és 27 dobás kellett hozzá, na azt valahogy lehagyták. Az összes mélyebb statisztikai mutató szerint ez a srác irtózatosan gyenge, de látványosan tud dobni hero ballokból 25-30 pontot, amivel a csapata kikap, mert kell hozzá 25-30 dobás Cunninghamtől. Az sem mellékes, hogy újoncként is gyengék voltak a mutatói, hiába átlagolt 17 pontot. Védekezni nem tud, emiatt ilyen téren nincs is impactje a csapatra, támadásban pedig sokat elárul az elmúlt időszakról, hogy vele rosszabb a csapat, mint nélküle...

Számomra ez egy bosszantó dolog, hogy ilyen tehetségtelen embereket egyáltalán megtűrnek a ligában, mert megnézve a Detroit játékosainak mélyebb statjai (WS, OR/DRtg, TS, USG stb.), messze a keret legrosszabb játékosa Cunningham, ha nem lenne pályán, akkor még talán meccseket is nyernének. Támadásban őt használják a legtöbbet, de 100 támadásra vetítve, csak vele és Wisemannal nem dob 100 pont felett a Pistons... És Wiseman esetében is tudjuk, hogy bust...

Mark Williams

Néhány napja Williams barátunk hozott egy 20/20-at, 21 pont és 24 lepattanó, ami önmagában durva, de... 15 támadó lepattanó, mindezt 0 fault mellé! Ez ilyen Dennis Rodman-szint, egészen brutális, hogy gyakorlatilag Williams egy komplett meccset lehozott hiba nélkül, eladott labdája se volt, +19-be voltak vele, dobott tripla nélkül, amolyan old school stílusban nyomta, szinte csak zsákolt, Shawn Kemp volt, jó ez a kis retro feeling. Kis megjegyzés: utoljára 15 támadó lepattanót egy bizonyos Zaza Pachulia szedett, szóval nem mindennapos dolog.


Felbomlik a Bulls, Zach LaVine-t cserélik, érdeklődők: Lakers, Philly és Heat.

#113 november 15, 2023, 12:37:49, MessiÁs
Most nezem, szepen kezdodott a Gsw Minnesota meccs. 3 kizaras egybol.

Oke Green suttyo,tudjuk, de azert ez a McDaniels gyerek se semmi. Az nba.comos videot nezve nekem siman provokolasnak tunik ami be is jott. Nem tudom volt e barmilyen elozmeny, akar regebbrol, akar az elso percben. De azert en azt lattam hogy a labda nelkul futo Thompsont szepen rangatja.

**Fbon mar latom a dobas elotti mozzanatokat. Ugy tunik Thompson kezdte amikor nyak kornyeken elkezdte ellokni/eltolni McDanielst.

Idézetet írta: oakland23 Dátum november 13, 2023, 16:28:33Kicsit off, de az sem mindennapi, hogy Irakban pedig a Dijlah Uni képes volt meccset nyerni pár napja öt (!!!) bedobott duplával.  ;D

https://betsapi.com/r/7447833/Al-Karkh-vs-Dijlah-University

Ez beszarás. Én még ilyen statisztikát nem láttam.  ;D  ;D  ;D
25 tripla és 5 dupla.
Lehet, hogy Irakban a távoli dobások érnek kettőt, a középtávoliak pedig hármat. Más magyarázat nincs.
Köszi a hírt, egy élménnyel lettem most gazdagabb.  ;D  ;D  ;D

Idézetet írta: Pozzato Dátum november 15, 2023, 02:46:46Felbomlik a Bulls, Zach LaVine-t cserélik, érdeklődők: Lakers, Philly és Heat.

Laza 2 év kellett a Bulls vezetőinek, hogy rájöjjenek, amit rajtuk kívül minden szurkoló látott már, hogy elkerülhetetlen a változtatás. Aztán hogy pont LaVine-t kellene-e elcserélni, azt nem tudom (ezen azért el lehetne töprengeni), de az biztos, hogy jelenleg ő képviseli a legnagyobb értéket a három AS-játékos közül.

A Lakersbe nehezen tudom elképzelni, mert ott azért ki vannak osztva a labdák számai. Bár az is igaz, hogy ők azok, akik akár 2-3 használható játékost is tudnának adni a Chicagónak.

A Philly rendszerébe egy kicsivel jobban el tudom képzelni őt. Bár azért kérdéses, hogy most, amikor ennyire jól összeállt a csapat, biztos, hogy érdemes-e hozzájuk nyúlni. Embiid és Maxey valószínűleg nem lehet a csere tárgya, úgyhogy a PHI csomagja várhatóan Harrisre épül majd. Hát... kérdéses, hogy Chicagóban mennyire verik majd a földhöz a seggüket örömükben.

És a Miami. Hát igen. Nekik lenne a legnagyobb szükségük egy ilyen emberre. Főleg amiatt, mert Lillardról lecsúsztak. De ott is az a gond, hogy ha Lillardért nem tudtak összerakni egy megfelelő csereértéket, akkor LaVine-nél könnyebb lesz?

Idézetet írta: MessiÁs Dátum november 15, 2023, 08:57:14Most nezem, szepen kezdodott a Gsw Minnesota meccs. 3 kizaras egybol.

Oke Green suttyo,tudjuk, de azert ez a McDaniels gyerek se semmi. Az nba.comos videot nezve nekem siman provokolasnak tunik ami be is jott. Nem tudom volt e barmilyen elozmeny, akar regebbrol, akar az elso percben. De azert en azt lattam hogy a labda nelkul futo Thompsont szepen rangatja.

**Fbon mar latom a dobas elotti mozzanatokat. Ugy tunik Thompson kezdte amikor nyak kornyeken elkezdte ellokni/eltolni McDanielst.

Elképesztő az a rengeteg technikai, amit éjszaka kiosztottak a játékvezetők. Biztos telihold volt az USA-ban előző éjjel, és ettől lett hülye a fél NBA.  ;D

A GSW-MIN meccsen valóban Thompson volt, aki először elkapta ellenfele mezét, de azért McDanielst is ismerjük már tavalyról, úgyhogy őt sem kell sajnálni. De ami a leginkább felbosszantott, az nem más, mint ez a degenerált, agybeteg, suttyó Green. Mit kell még csinálnia ennek az embernek, hogy komolyabb eltiltást kapjon. Én már tavaly kiosztottam volna neki egy 25-30 meccses pihenőt J. Poole kiütéséért.

Két fordulóval ezelőtt a CLE elleni meccsen lökte ki a pályáról Mitchellt (természetesen "bátor" módon, amikor a játékvezetők másfelé figyeltek, mert a labda éppen máshol járt), most pedig hátulról elkezdi fojtogatni Gobert-t. Ráadásul nem csak elkapta a nyakát, hanem métereken át húzta őt hátrafelé. És még akkor sem engedte el, amikor már Kerr is ott állt és próbálta lehámozni a kezét a francia nyakáról. Biztos vagyok benne, hogy ez az ember beteg. Bár évszázadok óta tudjuk, hogy kenyér és cirkusz kell a népnek. Sajnos.

Ehhez képest a Davis-Aldama "összecsapást" max. cicaharcnak nevezhetjük. Még az a szerencse, hogy Brooks már nincs a Memphisnél, mert ő ebből a kakaskodásból is kihozott volna valami hasonlót, mint amit Green csinált.

A Holmgren-Sochan eset szerencsére hamar hamvába hullt, de azt azért jó volt látni, hogy Holmgren kezd megemberesedni, és végre kiállt magáért.  ;)  Sochan faultja nem volt a legkulturáltabb, ráadásul az eset után látszott a sunyi mosoly az arcán, úgyhogy valószínűleg nem véletlenül lökte fel ellenfelét.

Ugyanezen a meccsen Collins és K. Williams is összeakadt (megint egy pitiáner semmiség miatt, úgyhogy gratulálok fiúk, faszagyerekek voltatok), de az eset érdekessége, hogy ez simán elkerülhető lett volna, ha az ezt megelőző támadásnál a bírók észreveszik, hogy legalább kétszer faultolták Wembanyamát. Egyszer fejbe vágták, egyszer pedig rávágtak a karjára. Én nem is értem, hogy minek ide három játékvezető. Elég lenne egy is, az ugyanúgy nem veszi észre ezeket, mint három. Szerencsétlen franciának még szoknia kell az NBA légkörét, mert Európába az ilyeneket rögtön lefújták, itt viszont már nem az első eset vele kapcsolatban, hogy továbbengedték a támadást.

Csak halkan jegyzem meg, hogy Wemby is kapott egy technikait, méghozzá azért, mert földhöz vágta a labdát. Látva a fentebb leírt eseteket, elég szomorú, hogy a szabálykönyv szerint ezért a mozdulatért ugyanolyan szankció jár, mint a korábban felsorolt verekedésekért.

Ez megint milyen tripla dupla volt Jokictol? Jezusom.

Idézetet írta: MessiÁs Dátum november 18, 2023, 11:36:04Ez megint milyen tripla dupla volt Jokictol? Jezusom.

Engem egy kicsit meglepett ez a tripla-dupla (főleg a pontok és az asszisztok száma).

Azt már évek óta tudjuk, hogy ha nincs Murray, akkor Jokicnak a szokásosnál is többet kell vállalnia. Legalábbis a szoros mérkőzéseken. Szóval én azt vártam volna, hogy egy ilyen meccsen, ahol végül 5 ponttal kaptak csak ki, Jokicnak több rádobása lesz, viszont (a több vállalás miatt) jóval kevesebb asszisztja. Erre mi történik? Egy híján ugyanannyi mezőnykísérlete volt, mint a csapat 6. emberének (C. Braunnak), és emellett 18 assziszt. Én értem, hogy Jokicnak olyan szeme van a pályán, ami egyedülálló az NBA történetében, de én továbbra is azt gondolnám, hogy egy ilyen kiélezett meccsen nem kiosztogatni kellene a labdákat, hanem neki kéne eldöntenie a mérkőzést.

Aztán persze lehet, hogy ha láttam volna a meccset, akkor nem okoskodnék itt a statisztikákat böngészve.  ;D

Idézetet írta: Pozzato Dátum október 02, 2023, 21:59:20Alapszakasz speciál: Wemby statok vannak itt, amiből lehet finomat halászni
- 20+ lepattanó egy meccsen 2.50-ért
- 7+ blokk egy meccsen 4.00-ért
- 9+ lepattanó felett átlagol 2.25
- 22+ pont felett átlagol 3.25

Erre se kellett sokat várni. Jelenleg 9 lepattanó felett átlagol, folyamatosan jönnek a 10+ lepattanós meccsei, volt már 14 lepattanó is, szerintem meglehet a 20+ is egy meccsen. A 22+ pontos átlag a neccses, jelenleg 19-nél jár, bőven benne van a 25 pont feletti átlag is, de még stabilizálnia kéne a formáját, még mindig csak szokja a ligát, nagyon kicsi mintáról beszélünk vele kapcsolatban (13 meccs).