Vuelta 2023

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


Brutális tempó volt az első órában az esőben, végül csak másfél óra után lassítottak, de még akkor is 48 feletti volt az átlag (előtte számításaim szerint ilyen 53 környéke). Kíváncsi leszek ennek fényében a holnapi Anglirura.

20 kilivel a vége előtt otthagytam; gondoltam megérkeznek a nagyok együtt és nyer majd Roglic. Ehhez képest szinte mellbe vágott a végeredmény :o Nem gondoltam, hogy ezen a hegyen kialakulhat 1 perces difi.

És hát számítottunk rá, hogy Vinge támadni fog? Még nekem friss ez nagyon, meg nem is láttam, de ez most nem tűnik túl szimpinek. Bár az korrekt a Jumbotól, hogy versenyezzenek a kerekesei, de szerintem rengeteg néző már Kuss végsőt remélt, ami most elúszni látszik..

Valószínűleg az történt, amit jósoltunk a második hét elején. Kuss ugye többször leszakadt már akkor is, amikor Roglic megindult, felmérték a Jumbo-Vismánál - és ennek fényében nem véletlen Kuss hétvégi nyilatkozata sem -, hogy az amerikai nem bírja majd végig (irreális lenne három GT-vel, nem GT-menőként ezt bírni), míg Vingegaard az utolsó hétre érkezik meg. A dán esetében a betegség a múlté, jön az Angliru, ha komoly gondja nem lesz, megnyeri a Vueltát. Inkább attól függ minden, mit csinál Kuss, mer-e kockáztatni Ayuso vagy Mas, ugyanis az látszik, tudnának adni az amcsinak.

https://www.eurosport.hu/kerekpar/balesetezett-ujra-kellett-eleszteni-komaba-kerult-a-jumbo-visma-versenyzoje_sto9793108/story.shtml?fbclid=IwAR0a-EjpFe4p9ihQqZtJ6TyNp1KXZAYxyLqQKyUhVM2G0QaBrkzNkKSRkJo

Benne a szörnyű hír és egy Valter Ati nyilatkozat. Van Hooydonck elvileg legjobb barátja Vingének; neki akart nyerni; talán ez (is) a magyarázata a mai napnak.

Idézetet írta: Latzka Dátum szeptember 12, 2023, 20:25:52https://www.eurosport.hu/kerekpar/balesetezett-ujra-kellett-eleszteni-komaba-kerult-a-jumbo-visma-versenyzoje_sto9793108/story.shtml?fbclid=IwAR0a-EjpFe4p9ihQqZtJ6TyNp1KXZAYxyLqQKyUhVM2G0QaBrkzNkKSRkJo

Benne a szörnyű hír és egy Valter Ati nyilatkozat. Van Hooydonck elvileg legjobb barátja Vingének; neki akart nyerni; talán ez (is) a magyarázata a mai napnak.

Ez is alátámaszthatja a "kokszolást". Egy idő után hatása van a szervezetre...
Sajnos!

Idézetet írta: curpy82 Dátum szeptember 12, 2023, 20:39:22Ez is alátámaszthatja a "kokszolást". Egy idő után hatása van a szervezetre...
Sajnos!

Nekem is eszembe jutott ez az oldala a történetnek, mikor olvastam, hogy szívrohama volt.

Van elképzelésetek, hogy hogyan történhet a kokszolás? Az EPO idejében, ha jól tudom akkor az injekciós sztori volt. Most ez esetleg már gyógyszerszerű bogyókra szelídült volna?

Bevallom én így képzelem, hogy ha van koksz:

Kapnak egy marék ilyen vitamint, olyan vitamint, de közben van köztük csodabogyesz ;D

Ha van elképzelésetek vagy akár ettől is több, akkor ki vele.

Sajnos amit írtok, abszolút reális, persze, benne van az is, hogy szimpla túlterhelés, de nyáron volt Hessmann lebukása, most ez az eset, nem igazán fest ez jól Jumbo-Visma szempontból. Mindenesetre az biztos, jobbulást neki, kerékpársportban több versenyző is elhunyt hasonló módon, neki szerencséje volt.


A dopping esetében inkább azt kell meghatározni, milyen módról beszélünk. Az EPO még mindig népszerű, CERA ugye a 2000-es évek második felétől lett felkapott, vannak az olyan olcsó cuccok, mint a Clenbuterol, Salbutamol vagy a Terbutaline, illetve még ott a vérdopping (vérátömlesztés), van, aki kokóval és más egyéb cuccokkal próbálkozik.

Ha olyan szereket használsz, mint a Clenbuterol, Salbutamol vagy a Terbutaline, akkor az általában asztmára van, viszont tudtommal mindegyik sportágban engedélyköteles. Ezek álltalában orrspray formában vannak, talán az egyik legnagyobb név, aki lebukott vele, az még Simon Yates volt. Fun fact, akkoriban a brit lakosság azt hiszem 5-10%-a volt allergiás, de a brit kerékpáros csapatok (válogatott, Sky és társaik), szinte mindenki allergiás volt...

A Salbutamol véleményem szerint már eltűnt, az is inkább a 2000-es évek közepén volt, Petacchi meg a Liberty Seguros nyomta akkoriban. Az volt a másik korszak, amikor hirtelen mindenki allergiás lett, aztán egy halom orvosi bejegyzés volt az UCI-nál, hogy ezek a sportolók a világ legbetegebb emberei, egész nap szerencsétlenek kint tekernek a mezőn, közben az egész peloton asztmás. Maradjunk annyiban, senki sem hitte el nekik a sztorit. Ez a cuccozás könnyebik vége.

A vérdopping kapcsán mindenkinek elsőre a Fuentes-ügy jut eszébe, ahol a majdnem a komplett bringás társadalmat elkapták a 2000-es évek közepén: Contador, Valverde, Beloki, Mancebo, Scarponi, Basso, Ullrich, Schleck, Botero, mondhatni a komplett elit. Erről az egészről talán Jan Ullrich beszélt a legrészletesebben a könyvében (meg majd valószínűleg a novemberben megjelenő Amazon Prime-os sorozatban is), levették a vérét, kis tasakokban tároltak a vért, hol edzések előtt kapták a saját vérüket megújítva a versenyzők, amolyan energiadózisként, hol versenyek előtt és alatt.

Ezt ugye nagyon komolyan kell venni, egy hiba és az illető életébe kerülhet, szóval a vérdopping kapcsán egy komplett labor kell, nem hiába volt Fuentesnek kiépett láncolata, akkoriban a kerékpárosokon kívül, elátta a Real Madrid, Barcelona és Real Sociedad csapatait is, de még Rafael Nadalt is. Nem véletlenül volt akkor dobogós a baszk csapat a bajnokságban, nem véletlen volt meghatározó gárda a 2000-es évek elején a madridi, majd a 2000-es évek közepén a katalán klub, illetve Nadal is híresen jó állóképességgel bírt.

Ez utóbbi iratokat megsemmisítették, de mindenki tisztában volt vele, hogy micsoda kockázatot vállaltak ezek a sportolók a vérdoppinggal. A vérdoppingnál fontos tudni: erről az egész csapatnak tudni kell, ezért volt az, hogy Astana, CSC és társaik, szinte komplett módon buktak. A vérdopping az, amit nem csinálhatsz magadban. A vérdoppingot amúgy az olaszok fejlesztették ki, Fuentes doktor mentora, Conconi volt az, aki az 1980-as években az olasz sportolóknál először alkalmazta, nem véletlen nyertek halomra olimpiát (nyári, téli), labdarúgó-vb-t, nagy tornákat.

Az EPO az, amely ugye elősegíti a vörösvértestek képződését, előnye, hogy rendkívül hamar kiürül a szervezetből, viszont nagyon jó a hatásfoka. Hivatalosan az EPO nem is létezett, mint tiltott szer a 2000-es évekig, de valójában már az 1980-as évek második felében megjelent. Magam részéről úgy vélem, hogy az EPO a felelős a legtöbb halálos áldozatért a sportágban. Mai napig nem tudni, hogy az 1980-as évek második felében mennyien haltak meg miatta kerékpárban, egyes információk szerint 18-20-an, mások szerinte csak 2-3 versenyző, de voltak olyanok is, akik 30-40-re tették ezt a számot. Egy biztos, voltak halálos áldozatai, ezt boncolások is kimutatták.

Az EPO miatt ugyanis szívroham alakul ki. Az egyik legismertebb haláleset abban a korban Bert Oosterbosché, aki testalkatra nagyon hasonló volt, mint a Jumbo-Visma versenyzője. Nagy, szikár gyerek, jó időfutamos, de egyik pillanatról a másikra szívrohamban meghalt. Az EPO-nál ugye a US Postal volt a legismertebb csapat, illetve Lance Armstrong. Azonban ugyanígy EPO-t használt a Telekom a '90-es években, mint ahogyan a Festina-ügyben is szerepet játszott a szer, de az említett Gewiss-Ballan sem spórolt el az EPO-t.

Ebben az esetben is, nem elég szimplán kis kapszulás téma, hanem komplett orvosi stáb kell. Ha nem így csinálod, akkor úgy jársz, mint Oosterbosch. Most ugye Halep bukott meg ilyen anyaggal. Az EPO amúgy igazán nagy teljesítményleadás során hasznosítható igazán, ott fejti komolyan hatását. Ha az ember nincsen túlterhelve, akkor az EPO szempontjából nem feltétlenül ideális. Az EPO-val mondhatni pillanatok alatt ki lehet küszöbölni 4-5 hét heti edzőtábort. Magyarán az, aki mondjuk 1-2 hetet vagy még annyit sem tölt hegyi edzőtáborban vagy hipoxiás szobában, de úgy megy hegyre, mint Pantani, az gyanús.

Ott van Sepp Kuss példája. Az amerikai híres arról, hogy rendkívül alacsony volumenű edzéseket csinál, sok óra tekerés, mondhatni már-már irreálisan alacsony igénybevétellel. Neki nincsenek maximumok, mint Pogacar vagy Evenepoel Strava-adataiban, hanem ő megy mondhatni korzós tempót, amit simán lehet tartani. Ezért is furcsa, mekkora erőkifejtésre képes a hegyekben, hiszen az edzésvolumene nem indokolja mindezt, hacsak... Ugyanis, mint ahogyan Indurain edzésterve is nagyon hasonló volt, hogy aztán a testalkatához képest, kiemelkedően menjen a hegyekben a spanyol, már-már megdöbbentő teljesítményre volt képes (nem mellesleg: Indurain és az akkori Unzué-csapat "orvosa", az a bizonyos Conconi volt).

A CERA-ról nem esett szó, ez volt az EPO utódja, kevesebbet kellett használni, hatása jobb volt, de a mellékhatás is több volt, szóval használták a 2000-es évek végén (Di Luca, Ricco, Rebellin stb.), de azóta csak kisebb konti csapatok csinálják, kvázi a hülyék.  ;D

És itt jön be a tudatos doppingolás, hogyan lehet okosan elkerülni a vizsgálatokat. Az egyik ilyen, amiről Filutásék is beszéltek, hogy szövetség/csapat lerak egy bizonyos összeget, nem vizsgálják a versenyzőidet. Ez volt a US Postal, Reynolds, Gewiss-Ballan és hagy ne soroljam, sok csapatnál. A másik opció, hogy edzésekre is betöltöd az anyagot, mondhatni hozzászokik a szervezeted teljesen, így hiába az emelkedett mértékek, ha csinálnak egyet edzésen is, csinálnak egyet télen is, az van a biológiai útleveledben, hogy eleve magasak az értékeid.

Erről is beszéltek Filuék, hogy vannak már eleve fiatal tehetségek, akiknek a biológiai útlevelét mesterségesen felhúzzák, már-már kiemelkedő szintre 18 évesen, hogy utána ne tűnjön fel a dopping. Lehetséges, hogy önmagában a versenyző nem szerez jó eredményeket a versenyeket, de bika teljesítményre képes. És itt elérkeztünk egy újabb témához, ami szintén dopping, de nem szerek: e-doping. Magyarul az elektromos rásegítés, ami esetében sokszor mutogatnak a Jumbo-Vismára, vizsgálni sosem vizsgálnak senkit, nehéz megítélni, létezik-e, anno Cancellarát megvádolták emlékeim szerint, valóságot sosem tudjuk meg.


Szóval ha mondani kéne, akkor ez úgy zajlik:
- vagy a csapat biztosít neked egy orvost, akit ismernek és "megbízható", akihez fordulhatsz, segít bármiben, ha épp úgy éreznéd, ők nem erőltetnek semmit, max, ha nem hozod az eredményeket, jövőre nincs szerződés
- vagy versenyzőként Te fordulsz egy orvoshoz, de akkor egy komplett stábhoz kell, akik segítenek, ha nem full amatőrbe akarod tolni (ilyen Terbutaline és társai)

Ezek után konzultálni kell az orvossal, hiszen megkapja a versenynaptárat, csapattal kell egyeztetni, mikor melyik versenyre visznek, talán épp Bruyneel (US Postal vezér) mesélt erről, hogy amikor azt mondja egy gárda, hogy ők nem is tudtak a doppingról (ezt a Jumbo-Visma elődje a Rabobank mondta rendszerint, meg az Astana), az nem fedi a valóságot. Most volt ugye a Sky-balhé, ahol az orvos már eltiltását tölti, ismerte Wiggins edzőjét, le is adta a bírósági jegyzőkönyvbe, hogy szállította a Skynak a cuccokat, de csak az orvos kapott eltiltást :) Van az a pénz és befolyás.

Azt pedig kizártnak tartom, hogy ilyen Ecserire elmész, aztán ott egy üzlet mellett kapsz bogyókat/fecskendőt, aztán okosba megoldod. Ehhez komolyabb stáb kell. Bocs, ha hosszú lett.

Vuelta a Espana: A legnehezebb emelkedőn nyeri meg újabb háromhetesét Vingegaard?

A Vuelta a Espana abból a szempontból még nem dőlt el, hogy melyik Jumbo-Visma versenyző nyeri az összetett versenyt. Jonas Vingegaard vagy Sepp Kuss? Olvasd tovább


#83 szeptember 12, 2023, 23:08:07, MessiÁs
Pozzato eszmefuttatasahoz offtopic-kent csak annyit tennek hozza, hogy nagy House MD fan voltam. A 2005os masodik evadban van egy kerekparos resz, ahol a paciens azt mondja hogy o biztos nem hasznal epot, tul sokan halnak meg tole!!! Ez csak azert jutott eszembe, mert megemlitette Pozzato hogy milyen veszelyes az epo.
(A vicces hogy a resz diagnozisa az lett hogy a kezeles rendszeres vertranszfuzio, tehat orvosi javallatra legalisan doppingolhatott)

Nem tudtam, hogy ennyire köztudatba került az EPO, mindenesetre, én ilyen nagyon alapdolgokkal vagyok tisztában a szerek kapcsán, tehát, hogy pontosan, mondjuk egy CERA-nak mi az egyéb mellékhatása, mire és hogyan reagál a szervezet, ezeket én már nem tudom, ehhez orvosok kellenek. Az viszont biztos, ha megnézünk ilyen listákat a különböző esetekről, dopping volt, van és lesz. A bringa mellett az összes másik sportágban, ugyanígy.

Olyat, amit Valter Ati állít, hogy leszámolt a sportág a doppinggal, az nettó hülyeség (azért is öregedett rosszul ez az állítás, mert az évek alatt Valter Attila több csapattársát is elkapták doppinggal, most ugye Hessmann, korábbról a CCC-s időszakból Denifl stb.). Bernald Hinault mondta azt, aki kicsit azért ért a bringához, hogy dopping most is jelen van a sportágban, ugyanúgy csinálják a legjobbak. Armstrong dettó erről beszélt. Ezt kell megérteni: teljesítményalapú sportágat nem lehet tisztán csinálni.

Elég megnézni a 2003-as Tour de France végeredményét: A top10-ből hivatalosan ketten nem doppingoltak. Az egyikük Haimar Zubeldia (5. hely), míg a másik Carlos Sastre (9. hely). Ez a hivatalos álláspont. A többiek: Armstrong, Ullrich, Vinokourov, Hamilton, Basso, Mayo, Mancebo és Moreau mind buktak meg anyaggal. A mai napig ők tiszta versenyzők. Ilyenkor érdemes megvizsgálni egy dolgot: melyik csapatban voltak?

Az Euskaltel papíron az egyik legtisztább bringás gárda volt, papíron. Ebben szerepelt Haimar Zubeldia, illetve az említett Iban Mayo is, akit viszont eltiltottak EPO miatt. Samuel Sánchez a csapat későbbi ikonja, szintén kapott eltiltást, csapat korábbi sztárját, Igor González de Galdeanót is eltiltották dopping miatt. Gyakorlatilag a csapat valaha volt négy legjobb versenyzőjéből hármat kaptak el az évek alatt, de Zubeldia tiszta maradt.

Érdemes megnézni, ki volt ennek az Euskaltelnek a sportigazgatói: Julián Gorospe majd épp az említett González de Galdeano... Gorospéről mit érdemes tudni? Az a személy volt, akit Indurain mellett sosem kaptak el, valamilyen csoda folytán, érinthetetlen volt mindkettő.

Carlos Sastre csapata akkoriban a CSC volt. Mit érdemes tudni arról a 2003-as csapatról? A sportigazgató egy bizonyos Bjarne Riis volt.  ;D  ;D  Igen, Mr. 60%, ami a rendkívül magas hematocrit-szintre utal és arra, hogy a csávó szarrá volt cuccozva. Szóval biztos, hogy majd Riis fogja tisztán irányítani a csapatot. Na ebből a 2003-as CSC-ből ugye lebukott a 4. helyezett Tyler Hamilton (aki elmondta, mindenki cuccolt...), majd a későbbi sztárokból Basso, Julich vagy épp Schleck is lebukott pályafutása valamelyik szakaszában.

Az a szerencse, hogy Sastre és Zubeldia ilyen elvetemült csalók között tiszta tudott maradni!  :beerchug:

Idézetet írta: Latzka Dátum szeptember 12, 2023, 19:10:40És hát számítottunk rá, hogy Vinge támadni fog? Még nekem friss ez nagyon, meg nem is láttam, de ez most nem tűnik túl szimpinek.

Azóta megértettem, hogy ez miért kellett taktikai szempontból :)

Eljött Kuss élete nagy napja; kb. eldől, hogy nyer-e valaha GT-t és mindez a szülinapján. Nagyon várós szakasz :ok:

bet365 - Fogadás fokozó (szerda, szeptember 13.):

Michael Storer - Vuelta a Espana 2023

17.szakasz győztese

17.00 -> 19.00

Romain Bardet - Vuelta a Espana 2023

17.szakasz győztese

29.00 -> 34.00

Fogadj te is magasabb szorzókon: bet365 Regisztráció

A hegy előtt egy szóra álljunk meg Cattaneo előtt, aki az egész Vueltán hatalmasat megy Remcoért :ok:

@Pozzato és @Latzka
Nektek melyek a Top 3 kedvenc hegyetek amelyet megmásznak a bringások?
Nálam ez a sorrend:
1. Mont Ventoux
2. Angliru
3. Zoncolan

És az lenne még a kérdésem, hogy a Sziklás-hegységben nincsenek ikonikus hegyek, s hegyi befutók?

Köszönöm, hogy érintett vagyok egy ilyen jó kérdésben :)

Ez rávilágít arra, hogy a jövőben jobban figyeljem a szakaszokat. Bevallom elveszek vagy az összetett állásban (imádok elmélyedni benne szakaszról szakaszra) vagy a kedvencemért szurkolásban vagy esetleg a megtett fogadásomban.

Pár év múlva konkretizálok, most inkább csak azt mondom, hogy az ennyire meredek és nehéz szakaszok, mint a mai Angliru nekem annyira nem élvezetesek, mint azok a szakaszok, ahol lendületből meg lehet indulni. Ahol Pogi repül a bicóján 8)

De azért egy szakaszt és így egy hegyet megnevezek. Nekem az elmúlt 4-5 évben ez a szakasz volt a kedvencem, mert ez annak ellenére nem megy ki a fejemből, hogy nem fogadtam rá, illetve nem is szurkoltam igazából senkinek. Hindley vs Carapaz csata a Marmolada (Passo Fedaia) hegyen; ez pazar volt :ok: