Háború Ukrajnában

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


február 28, 2022, 09:43:59, Admin
Nem, a világjárvány még nem járt le, de most nagyon háttérbe szorult, ugyanis vannak nagyobb gondok. És igen, háború mindig volt/van, s talán lesz (sajnos), de más amikor a közvetlen szomszédságban robbantanak. És ne felejtsük azt sem, hogy ebből sokkal komolyabb dolog is lehet, mint egy ukrán - orosz konfliktus. Jóval komolyabb.

Ha annak idején a világjárványnak indítottunk egy külön részleget, akkor most is legalább ugyanolyan fontosnak tartjuk ezt, sőt. És arról nem beszélve, hogy az embernek sokszor elege van a "szosölmédiában" terjedő szennyről.

Milyen következményei lesznek a február 22-én kirobban orosz - ukrán háborúnak? Mi történik majd az orosz hátterű fogadóirodákkal?

Írjátok le véleményeitek ti is!

Ezen kívül a sportra való hatásáról egy külön témában beszélünk: Az orosz-ukrán háború hatása a sportra
 


A háborúról már született egy pár érdekesebb bejegyzés fórumunkon, erről itt olvashattok:
https://www.sportfogadas.org/forum/index.php?msg=937945

A továbbiakban pedig itt folytatjuk.

Ezen kívül, született már egy pár cikkünk is, erre vonatkozóan:

Fekete listára került a 22Bet fogadóiroda

Milyen hatása lehet sport szempontjából az orosz-ukrán háborúnak?

Hatással van a fogadásaidra a háborús konfliktus?

Tavaly szeptemberben írtuk:

Miért nem lehet fogadni az orosz választásokra?

Visszacsatolva a világjárványra... anno ezt írtam arra a felvetésre milyen "következményekkel" járhat:

"Látom lejárt a határidő így csak játékon kívül:
nos sorrendben.... egészségügyi (járvány ügyi) vészhelyzet - gazdasági válság - politikai válság - és (ha nem lesz elég pénz) katonai/fegyveres konfliktus de ebben már nagyrészt belejátszik az olaj, a migráció, Törökország ill. (nagy)hatalmi érdekek!
(remélem tévedek) :cya:
De az biztos, hogy már most történelmet írunk ezekben a hetekben..... még ha ezt nehezen is fogjuk fel és sokan könnyelműen veszik."

Nem sokat tévedtem... sajnos :-\
de arra álmomban se gondoltam, hogy ez ilyen gyorsan és itt a szomszédban fog kirobbani!
Persze ha azt nézzük, hogy az USA jó pár éve már Ukrajnával ba..gatja Putyin hátsóját akkor ez várható volt!
Az USA se nézte "jó szemmel" a komcsikat anno Kubában,  a Disznó- öböl és a Kubai rakétaválság idején!
Szerencsére akkor "észnél" voltak a felek főleg Kennedy! Elfogadta Hruscsov feltételeit!
Érdekes, hogy mégis mindkét fél gyengeségének és "meghátrálásának" tekintették mind az USA vezetése mind a szovjet pártvezetésben! Pedig csak "józanok" voltak!
Sajnos ez a mostani válság nagyon csúnyán végződhet, mert egyetlen józan és politikailag hiteles, markáns karakter sincs a döntéshozók között! :redchug:

Ez nem semmi szerintem, viszont teljesen JOGOS, KÖVETKEZETES és ÉRTHETŐ hozzá állás:
"Magyarország hozzájárult, hogy az Európai Unió fegyvereket szállíthasson Ukrajnába, de a kormány ebben kétoldalú alapon nem vesz részt, és nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását hazánk területén - jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Pristinában.
Ma pedig egy újabb döntést hoztunk, amelynek értelmében nem engedélyezzük a halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén, tekintettel arra, hogy ezek a szállítmányok könnyen válhatnak célpontjává katonai támadásoknak

- közölte, fontosnak nevezve, hogy hazánk ne keveredjen bele a szomszédban zajló háborúba.

"Ezt a döntésünket Magyarország, valamint a kárpátaljai magyar közösség biztonsága indokolja" - jelentette ki. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy eközben Magyarország történetének egyik legnagyobb humanitárius segélyakcióját készítik elő, amelynek keretében 600 millió forint értékben küldenek segélyt Kárpátaljára, többek között vizet, élelmiszereket, babaápolási és higiéniai termékeket. Szavai szerint erre a humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében van szükség.

Idézetet írta: Experte Dátum február 28, 2022, 17:01:42Persze ha azt nézzük, hogy az USA jó pár éve már Ukrajnával ba..gatja Putyin hátsóját akkor ez várható volt!

Ennek semmi köze nincsen ehhez, ez orosz és oroszbarát média által propagált dolog, teljesen más van a háttérben, viszont tökéletes indok a támadásra, amit sokan el is hisznek.

A háború valóban szörnyű dolog, ha ez közhelyesen is hangzik. A háború a politika folytatása más eszközökkel. Szerintem mindenki meglepődött ezen a háborún. Elképesztő, hogy a 21. században ez megtörténik a szomszédban, Európában. Itt egy 40 milliós, óriási országról van szó, nem egy kis háborúról, ami még Oroszország esetében is jelentős.
Szerintem a történelmi igazság is fontos egy ilyen konfliktusban, ill. hogy megértsük az okokat. Legtöbbünk nyugati szemlélettel tekint a témára, de talán jobban megérthető a másik oldal szemszöge, ha meghallgatjuk őket is. Pl. ez a videó szerintem erősen a másik oldal szempontjait is felhozza. Remélem, nem baj, ha beteszem. Szerintem érdekes infók is vannak benne.
https://www.youtube.com/watch?v=SV3Fe2W1XiQ

Én olyan híreket hallottam a Rádió-1-en, hogy a Kijevi menekültek inzultálták a kárpátaljai magyarokat. Teljesen lenézik őket..., részegen megverték őket... bonyolult a háború és nem fekete-fehér. Mind a két oldalon vannak gyilkosok.
Úgy tűnik az a régió imádja öldökölni egymást, földért, bosszúból, vallási dolgok miatt...
Aztán tényleg ledobnak egy atomot, akkor majd mindenki megnyugszik.. mert nem lesz mit enni és inni.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20210326-gal-kinga-a-karpataljai-magyarok-jogai-hetrol-hetre-egyre-sulyosabban-csorbulnak

Elgondolkoztam, vajon érdemes-e hozzászólni a videóhoz, de a fickó elmondta, aki nincsen azon a szinten, ahol ő, az maradjon kussban. Egy véleményvezérről van szó, hiszen 10 ezer követővel rendelkezik, átlagban 10-20 ezer nézővel.

Kezdeném azzal, ami örömteli: az emberek végre elkezdtek ébredni. Tény, hogy ehhez hosszú évek kellettek, de most már érezhető, hogy világszerte látják, nem vezet sehova ez a Putyin által megálmodott politika (amit több vezető átvett). Dezinformációk, ellenségeskedés, egymás ellen uszítás. Itt a fórumon is olyan viták alakultak ki az elmúlt években (elsősorban politika miatt), amikor még privátban is szidták egymást az emberek.

Szeretném tőletek megkérdezni: 15-20 évvel ezelőtt volt ilyen? Nem volt, ahogyan Oroszországban sem volt 20-25 évvel ezelőtt. Az embereket ugyanis meg kell osztani, mert akkor nem tudnak figyelni a részletekre. Agresszív módon kell beszélni, támadólag fellépni. Az egy más dolog, ha valaki védi az igazát és az igazsággal érvel, illetve az is egy más dolog, ha valaki homokba dugja a fejét és hazudik, megmásítja a történelmet és a jelent. Ezek az emberek az utóbbit teszik. Itt is egy rendkívül agresszív stílusú embert láthatunk, aki káromkodással próbálja az igazát nyomatékosítani, ráadásul tényeket hallgat el. 

Tekintsünk el attól, hogy szerinte a délszláv háborúban Milosevicék népírtása semmi volt, ellenben az erre adott NATO-bombázás, mint reakció, az felháborító. Ez a személy beszél objektív szemléletről, miközben már az első 4 perc folyamán olyan ellentmondásba kerül, amiből rögtön kiderül: képtelen objektív módon szemlélni egy eseményt.

Első ellentmondás: "maskirovka", vagyis hadszíntéri megtévesztés csináltak az oroszok, majd egy mondattal később: amúgy utána támadtak az oroszok, szóval végül igaza volt Nyugatnak.  ;D  ;D  ;D  Magyarul nem megtévesztés volt (vagy ahogyan próbálta magát itt nagy orosz-szakértőnek beállítani: maskirovka), hanem tényleges gyakorlat volt, felkészülés a háborúra.

Mindössze egyetlen kérdést tettem volna fel ennek az embernek, amit először pár szerinte evidens állítással kezdenék:
Nyugat rossz, maga a fertő, hazudnak. Rendben, így is van. Ukrajna nem is létezett, többiek sem, csak most hozták létre. Oké. Oroszország a jó, Putyin csak a jogos akaratát érvényesíti, megvédi az oroszokat. Ukrajna csak egy ütközőzóna. Rendben.

Kérdés: Ha a Szovjetunióból kivált országokban valóban sok az orosz, valóban inkább az oroszok felé húznak, valóban nem is akarnak önállóak lenni, akkor hogyan lehetséges az, hogy sem Észtország, sem Litvánia, sem Lettország, sem Grúzia, sem Moldova, sem Ukrajna kapcsán nem merült fel sohasem, hogy ÖNKÉNT visszamennek az oroszokhoz?

Azokat az oroszbarát politikusokat, akik pedig kiszolgálták Putyin rendszerét, gyűlölte az ukrán nép, okkal választották Zelenszkijt elnök. A lehetőség adott volt az oroszokhoz való visszatérésre 30 éven át, senki egy rohadt szót nem szólt volna, lehetett volna népszavazazást is kezdeményezni, ja, hogy ilyenek sem merültek fel? Krímben szintén nem merült fel ilyen 20 éven át, majd jött Putyin: az orosz terület, oroszoké, akik szóltak, tegyek rendet. Jaa, oké.

Ez olyan, mint Csecsenföld helyzete volt. Őszintén szólva, 20 percet néztem a videóból, addig nem esett róla szó, lehet később sem. Csecsenföld azt akarta, hagyják békén. Óriási volt az utálat az oroszokkal szemben. Jött Putyin, kreált egy háborút (ezt be is bizonyították, mert maguk Putyinék szólták el magukat...), majd mi történt? Minden szavazáson Csecsenföldön 100%-os a támogatottság, mindenkinek kötelező menni szavazni, aki nem megy, az Kadirov kivégzi. Jaa, hogy erről csönd van?

Kétségtelen, rengeteg a fake news, ilyen világban élünk, viszont gondolkodni szabad. Ennek az embernek sem ártott volna, mielőtt csinál egy 60 perces videót és lejáratja magát. Arról nem beszélve: fogalmam sincs, beszél-e erről, de Ukrajnán belül a NATO-hoz való csatlakozási kedv nem volt túl magas, mit ért el Putyin? Minden ukrán az EU-hoz és a NATO-hoz akar csatlakozni.

Nigéria, Dél-Afrika és más afrikai kormányok hétfőn küzdöttek, hogy segítsenek állampolgáraiknak megszökni az orosz invázió elől Ukrajnában, miután rasszista és méltánytalan bánásmódról számoltak be az afrikaiakkal a határátkelőhelyeken

Ukránok...

Amúgy Pozzato hozzászólására reagálva.

Dehogynem volt.. 2. csecsen háború 2000-ben... 2014 orosz szakadárok vs ukrán hadsereg,
Jugoszlávia felbomlása...

Most az amcsik Szomáliát kezdték bombázni, Kína Tajvanra feni a fogát...
Még csak most jön a java, aztán nehogy valami hülye tényleg megnyomja a piros gombot...

Szerintem a már különvált területeknél működésbe lép valamilyen pszichológiai folyamat. Ausztria pl. ma nemigen akarna egyesülni Németországgal (bár annyira nem is ellenezné). Moldova sem akar Romániával (úgy tudom, ők románul beszélnek, de ezt is tagadják). Talán elégedettebbek egy saját kis területtel. Ukrajna nem teljesen ilyen, mert az ukrán identitás kicsit más, mint az orosz. Illetve nyilván gőzerővel megy a történelemhamisítás, kompenzáció, ahogy az északi szomszédunknál, gondolom, az ő történelmük is érdekes. De nem biztos, hogy annyira lázadoznának, ha ma Ororszország része lennének. Az orosz állam konkrétan ott alakult ki annak idején, a kijevi Ruszban. A többi államban csak kisebbséget képeznek az oroszok, ha jól tudom (nem tudom, Belarusszal mi a helyzet).

Én ezzel úgy vagyok, aki külön akar élni, éljen. Ez olyan, mintha erőltetnék egy párkapcsolatot. Te velem maradsz, nem szeretsz, nem baj, de azért mossál meg főzzél rám. Ami fontos ebből a szempontból: Oroszország nem kicsi, ha úgy érzi mondjuk 1 millió Ukrajnában élő orosz anyanyelvű, hogy nem kedveli az országot, elmehetne, nem? Senki sem tartaná vissza. Elférnének, bőven van hely Oroszországban, népességük amúgy is rohamosan csökkent az elmúlt években, lehet örültek volna +3 millió főnek.

A másik dolog a majd kialakuló (vagy már kialakult) ruszofóbia. Most egyetlen ember hülyesége miatt, minden oroszt utálnak majd. Ugyanúgy élnek ott is normális emberek, akik nem tehetnek erről, lehet családtagjuk épp börtönben ül, mert felszólalt a rendszer ellen. Észak-Koreában élők ugyanígy meg vannak bélyegezve...

Putyint azt is felbosszantotta, hogy Ukrajna stratégiailag fontos területeket birtokol, miközben Oroszország folyamatosan szegényedik, ráadásul átálltak a gabona és más exportra, emiatt jó minőségű földek kellenek. Hol van jó minőségű föld? Ukrajnában (és Magyarországon...).

Idézetet írta: sportbettorpro Dátum február 28, 2022, 19:21:53Szerintem a már különvált területeknél működésbe lép valamilyen pszichológiai folyamat. Ausztria pl. ma nemigen akarna egyesülni Németországgal (bár annyira nem is ellenezné). Moldova sem akar Romániával (úgy tudom, ők románul beszélnek, de ezt is tagadják). Talán elégedettebbek egy saját kis területtel. Ukrajna nem teljesen ilyen, mert az ukrán identitás kicsit más, mint az orosz. Illetve nyilván gőzerővel megy a történelemhamisítás, kompenzáció, ahogy az északi szomszédunknál, gondolom, az ő történelmük is érdekes. De nem biztos, hogy annyira lázadoznának, ha ma Ororszország része lennének. Az orosz állam konkrétan ott alakult ki annak idején, a kijevi Ruszban. A többi államban csak kisebbséget képeznek az oroszok, ha jól tudom (nem tudom, Belarusszal mi a helyzet).

Ezt kiegészítem, hogy legyen egy "közelebbi" példa is: erdélyi magyarok sem egyesülnének Magyarországgal, kívéve egy pár agymosottat.  ;)

Viszont egyes területek, országok, népek egyes részei önállóak lehetnek, míg mások nem. Koszovó vagy Észak-Írország bonyolult terület, Katalónia, Baszkföld kemény pórázon van fogva, ha odacsapnak a spanyolok, franciák, még támogatja is őket a világ. Székelyföld, Kárpátalja, Felvidék, Dél-Tirol, stb. stb. nem is álmodozhat önrendelkezésről, gyakran autonómiáról sem. Ausztriának megtiltják szerződésben az Anschlusst. Érdekes dolgok ezek. Vannak egyenlők, és egyenlőbbek... Nálunk apróságok miatt fasisztáznak, Ukrajnában teljesen természetesek ilyen félkatonai egységek, kisebbségek elnyomása, nyelvhasználat betiltása... Vannak, akik temetőket is foglalhatnak, vagy beleírhatják az alkotmányukba, hogy egyes kisebbségek kollektív bűnösök.

Idézetet írta: sportbettorpro Dátum február 28, 2022, 20:29:39Viszont egyes területek, országok, népek egyes részei önállóak lehetnek, míg mások nem. Koszovó vagy Észak-Írország bonyolult terület, Katalónia, Baszkföld kemény pórázon van fogva, ha odacsapnak a spanyolok, franciák, még támogatja is őket a világ. Székelyföld, Kárpátalja, Felvidék, Dél-Tirol, stb. stb. nem is álmodozhat önrendelkezésről, gyakran autonómiáról sem. Ausztriának megtiltják szerződésben az Anschlusst. Érdekes dolgok ezek. Vannak egyenlők, és egyenlőbbek... Nálunk apróságok miatt fasisztáznak, Ukrajnában teljesen természetesek ilyen félkatonai egységek, kisebbségek elnyomása, nyelvhasználat betiltása... Vannak, akik temetőket is foglalhatnak, vagy beleírhatják az alkotmányukba, hogy egyes kisebbségek kollektív bűnösök.

Csak a kisebbségtörvénnyel kérlek ne gyere, ne háború idején. Az Facebook fotel-szakértők fegyvere.  ;D

A szomorú valóság az, hogy az aktuális magyar kormánynak a kárpátaljai és az erdélyi magyarok szavazati joga kell. Gazdaságilag egyik terület sem éri meg, mert nagyon elmaradott...
Idén terveztem ellátogatni Korondra és Csíksólyomra, de lehet ez a háború átírja ebbéli reményeimet.