NBA 2023/24

Előző téma - Következő téma

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában


július 03, 2023, 08:37:58, Admin
NBA draft: Egy korszakos zseni érkezik a ligába?

Victor Wembanyamát már nagyon várják az NBA-ben, tényleg a francia óriás lehet az új szupersztár vagy minden idők egyik legnagyobb bukásává válik? Olvasd tovább


#1 június 16, 2023, 19:40:20, HT
Idézetet írta: SPF Előzetes Dátum június 16, 2023, 13:28:47NBA draft: Egy korszakos zseni érkezik a ligába?

Victor Wembanyamát már nagyon várják az NBA-ben, tényleg a francia óriás lehet az új szupersztár vagy minden idők egyik legnagyobb bukásává válik? Olvasd tovább

Wembanyamával kapcsolatban elég sokféle gondolat kavarog bennem. Ha az a kérdés, hogy megállja-e majd a helyét a ligában, akkor a válaszom egyértelműen: IGEN. De hogy meg is váltja-e a világot, abban nem vagyok már annyira biztos. Bár lehet, hogy inkább úgy kellene fogalmazni, hogy eleinte még valószínűleg nem, de 2-3 évnyi aklimatizálódás után a liga Top 5 játékosa között lehet.

Szerintem a legfontosabb kérdés, hogy Popovich milyen szerepet szán neki.

Az egyik verzió az, ha olyan szinten építi rá a csapatot (főleg olyan fiatalokkal kiegészítve, mint Keldon Johnson vagy Devin Vassell), hogy a játékos szinte szabad kezet kap. Hasonlóan tudom ezt elképzelni, mint a tavalyi 1/1-esnél (Banchero), ahol is az Orlando rögtön az első szezonban megadta a játékosnak a vezérszerepet, és igazából azt csinált, amit akart. Körülötte szinte csak kiegészítő emberek voltak, úgyhogy nem volt kérdés, hogy ráépül a jövő Orlandója. Ha így lesz, akkor Wembanyama hoz majd meccsenként 25-30 pontot, 10-15 lepattanót, lesz egy nagyon jó szezonja, ő lesz az év újonca, viszont a Spurs nem kerül a playoffba.

A másik lehetőség, hogy a San Antonio magához csábít pl. két klasszist (elég jól állnak a fizetési sapkában), így ebben az esetben máris megoszlanának a terhelések. A center valószínűleg így is hozna legalább egy laza 20 pontos/10 lepattanós átlagot, viszont ebben az esetben nem lenne talán annyira szembetűnő a kiemelkedése a csapatból.

Aztán az is előfordulhat még, hogy Popovich nem fogja rögtön "túljátszatni" a játékost, hanem szép fokozatosan fogja felépíteni őt az NBA-re. Elvégre Gregg apó dolgozott már nagyon kiváló magasemberekkel a pályafutása során (elég csak Robinsonra és Duncanre gondolni), úgyhogy ő aztán tudja jól, hogy hosszú távon mi a jó a csapatának is és a játékosnak is.

És hát a sérülésekről még nem is beszéltünk, ami köztudottan nagyon meg tudja változtatni a legnagyobb sztárok fejlődési lehetőségeit is. Ne felejtsük el, hogy tavaly az 1/2-es Holmgrent is úgy várták Oklahomában, mint a Messiást (vagy mint Bancherót Orlandóban), aztán a szezon előtti sérülése után már azt ecsetelték a szakemberek, hogy egy ilyen sérülés mennyire keresztbe tudja verni bármelyik játékos további fejlődését.

Egyszóval nyugodtan állíthatjuk hogy Wembanyama első éve a szezon talán legjobban várt eseménye lesz. Az egyetlen dolog jelenleg, ami szerintem ellene szól, az a túlságosan is nagy várakozás. Amikor valakivel szemben még az érkezése előtt is már ekkora az elvárás, akkor ott nem mindig sülnek el jól a dolgok.

Kiindulva abból, ahogyan a kedvenc játékosával, Tim Duncannel kezdett, szerintem Wembanyama egyből 35-37 percet fog átlagolni, mert Duncan 39 perceket átlagolt, minden meccsen csúcsra volt járatva. Akkor ott volt David Robinson mellette, de ott már a második évben bajnokok akartak lenni. Amikor van egy ilyen kaliberű játékosod, ott szerintem felesleges óvatoskodni, mert Wembanyama munkamorálja kiemelkedő, ha ő nem lép pályára, "jegelik", akkor visszaesik. Ez volt vele a gond az ASVEL-nél is, Tony Parkerék jegelték, fiatal, ne sérüljön meg.

Vannak ilyen típusú játékosok, akiket pályán kell tartani, különben abba sérülnek bele, hogy nem megfelelően használják őket. Én ezt magamról tudom, amikor nem kaptam kellő terhelést, nem tudtam meccsezni, akkor jöttek a kisebb sérülések. És abban is biztos, hogy óriási lesz a hype - ahogy írtad -, de ez még visszaüthet, ebben segíthet Pop és a stáb. A franciában minden megvan, hogy legenda legyen, ilyen fizikai paraméterekkel megáldott játékost, akinek ilyen labdabkezelése van és így ért a védekezéshez is, nem láttunk még.

Ez a gyerek vagy zseni lesz és All-Time top5, vagy minden idők legnagyobb bustja. Ilyen paraméterekkel és tehetséggel minden más eredmény (nem nyer bajnoki címet, nem lesz alapszakasz és döntő MVP stb.), csalódás. Az is csalódás, ha csak második opcióként húz be 2-3 gyűrűt. Ilyen tehetségnél szerintem az alap, hogy 2-3 alapszakasz, minimum ennyi döntő-MVP és bajnoki cím. És tudom, óriási elvárás, főleg a mai ligában, de még Jokic, Giannis, Doncic és a többieknek sem volt ilyen tehetsége és fizikai adottságai. Kiindulva Tim Duncan pályafutásából, ha megfelelő a morálod és az alázatod, akkor Popovich csinál belőle 3 finals MVP-t és néhányszoros bajnokot. Gyorsan hozzátéve, úgy, hogy Duncan közel sem volt ilyen tehetség, mint Wembanyama, de így is All-Time top10-es lett.

Nem akarok nagyon előre szaladni az időben, de ha már vége a szezonnak, és ha már szóba került a draft, akkor innen már csak egy lépés a következő szezon (illetve annak legvége).  ;D

A Bet365 már most kirakta a jövő évi végső győztes fogadási lehetőségeit. És bár tudom, hogy még elég képlékenyek a csapatok keretei, de talán éppen ezért még most van lehetőség arra, hogy egy-két nagyon jó szorzót elcsípjen az ember, amiből utána – remélhetőleg – jókora hasznot vehet ki.

Nem fogom most egyenként felsorolni az oddszokat, de az egyértelműen látszódik, hogy a Bet365 úgy állította fel az erősorrendet, mintha minden csapat ugyanazzal a kerettel vágna neki a következő évnek, mint amivel most befejezték. A legkisebb szorzót értelemszerűen a Denver és a Boston kapta, majd utána jönnek a "szokásos" csapatok: MIL, PHX, GSW, LAL, PHI, DAL, LAC stb. stb. Szerintem velük nincs is értelme foglalkozni.

Ugyanígy a középmezőnyön is átugornék, bár azért a Sacramento 41-szeres pénze első látásra nem is tűnik rossznak. Ha jól olvastam, akkor szinte az egész idei csapatot sikerül megtartani (legalábbis a fontosabb embereket), és ha még sikerülne legalább egy ponterős játékost ide csábítani (akárcsak a kispadra), akkor nem lehet kérdéses számukra idén sem a rájátszás.

De az igazán jó dolgok (a 100 feletti szorzók) a végére maradtak. Íme:
- OKC, BKN (101)
- CHI, POR (126)
- SAS (201)
- IND, UTA, HOU, WAS (251)
- ORL, DET (301)
- CHA (501)

Ez 12 csapat, akik közül nem is igazán foglalkoznék a Charlotte-tal, a Washingtonnal és a Utahhal (valahogy nem látok bennük egyelőre még semmilyen jövőbeni koncepciót), ugyanígy hanyagolnám a Chicagót és a Portlandet (sajnos mindkét csapatnál azt érzem, hogy bármit is tesznek, nem akar nekik jól kijönni a lépés), és szintén nem foglalkoznék a Detroittal és a Houstonnal, mivel mind a két csapatnál azt érzem, hogy bár van pénzük új csapatot építeni, de annyira a nulláról kell indulniuk, hogy hiába szereznének 2-3 jó játékost, akkor is szkeptikus lennék velük kapcsolatban. Úgyhogy maradt 5 potenciális lehetőség.

1. San Antonio (201)
Ahogy erről beszéltünk korábban, a SAS valószínűleg megszerzi Wembanyamát, és mivel van bőven hely a sapkában, így ha tudnak mellé hozni 1-2 ponterős játékost, akkor máris playoff-csapattá válhatnak. Egyszóval ez a 201-szeres pénz kihagyhatatlan befektetésnek tűnik.

2. Oklahoma (101)
Ez a csapat tele van lehetőségekkel. Már az előző szezonban is számomra ők voltak az év felfedezettjei, idén pedig csak még jobbak lesznek. A fiatal keret szinte teljesen egyben marad, 13 játékosnak van már szerződése, úgyhogy sokkal összeszokottabbak lesznek, mint tavaly, pluszban ott van még Holmgren, aki várhatóan visszatér végre a sérüléséből, és ha jól olvastam, akkor több mint 30 millió dollárjuk marad még arra, hogy szétnézzenek a piacon. Ez nagyon sok pénz. Főleg egy olyan csapatnál, ahol szinte bárki is érkezik, azzal csak még stabilabb lesz a keret. Ennek az OKC-nak kötelező lesz jövőre a rájátszás.

3. Orlando (301)
Rengeteget fejlődött az Orlando egy év alatt. A 22 győzelemből 34 győzelem lett, és a fiatalok is egyre jobbak lettek. Engem egy kicsit az zavart csak bennük, hogy nagyon kiszámíthatatlan és hullámzó volt a játékuk. Bár ezt valószínűleg a sok fiatalnak tudhatjuk be. Ők most egy évvel rutinosabbak lesznek. Náluk is már aláírt 11 játékos, úgyhogy a mag együtt marad, és ők is rendelkeznek még több mint 20 millió dollárral, amiből szintén futja majd legalább egy rutinosabb játékosra. Sőt, övék a draft 6. és 11. választása is, amiből szintén kijöhet még legalább egy tehetséges játékos. Vagyis számukra is elsülhetnek még jól a következő hónapok eseményei.

4. Indiana (251)
Én az előző szezonban az utolsó pillanatig hittem az Indiana playoff-szereplésében. Kár, hogy a végét ennyire elszúrták. Bár az is igaz, hogy komoly sérüléshullám is hátráltatta őket. A csapat magja itt is együtt maradt, és nekik is van majdnem 30 milliójuk még erősítésre. Nekem a Pacers egy kicsit olyan, mint a Nets. Tele van remek második-harmadik opciós játékosokkal (Haliburton, Turner, Hield, Mathurin stb.), de nagyon kellene ide is egy igazi vezér. Ők már azzal jobbak lesznek idén, ha a sérülések miatt nem lesz ekkora pech-szériájuk.

5. Brooklyn (101)
Nem tudom, hogy mi fog történni Brooklynban, de az tudjuk, hogy tele vannak kiváló játékosokkal. Szerintem a csapat legnagyobb problémája Ben Simmons és a hozzá tartozó évi 38 millió dolláros fizetés. Sajnos a Nets vezetése mindenképpen vele képzeli el a folytatást, pedig én azt gondolom, hogy ha Simmons vissza is szerezné a régi formáját, akkor sem ér ennyi pénzt. De mivel van még két év a szerződéséből (és valószínűleg senkinek nem fog kelleni ekkora fizetés mellett), így marad teherként a Nets hátán. Éppen ezért a realitás az, hogy Bridges-ék idén is valahol a főcsoport közepe tájékán fognak majd végezni, de én ennek ellenére lehet, hogy fektetek beléjük egy kis bizalmat (egy-kétezer forint erejéig).

NBA átigazolások: Lillard, Harden és a többi sztár is csapatot válthat?

Alig ért véget a szezon, újabb izgalmak várnak az NBA szerelmeseire, amiből még profitálni is lehet! Olvasd tovább


NBA átigazolások: Kinek kell Kyrie Irving és mihez kezd a Dallas Mavericks?

Mi köze van LeBron Jamesnek a Dallas Mavericks jövőjéhez, illetve Luka Doncic és Kyrie Irving duójához? Olvasd tovább


Offseason:
  • Kyrie Irving 3 évre 126 millió dollárért marad a Mavericks játékosa  ;D
  • Draymond Green marad a GSW játékosa  ;D
  • Bruce Brown annyiszor elmondta, hogy végletekig hűséges lesz a Denverrel, mert lehetőséget adtak neki, így kevesebb pénzért is maradna, hogy végül aláírt az Indianához egy bazinagy összegért, büdös csicska.  ;D
  • Khris Middleton 3 évre 102 millióért hosszabbít  a Bucksnál
  • Kyle Kuzma 4 évre 102 milliót kap a Wizardstól
  • Fred VanVleet elfogadta a Rockets 3 éves, 130 millió dolláros szerződését  ;D
  • Brook Lopez maradt a kiemelt szabadügynökök közül, ő is Houstonban köthet ki.

Véleményem:
Tele van idiótákkal az NBA.

Idézetet írta: Pozzato Dátum július 01, 2023, 11:23:23Offseason:
  • Kyrie Irving 3 évre 126 millió dollárért marad a Mavericks játékosa  ;D
  • Draymond Green marad a GSW játékosa  ;D
  • Bruce Brown annyiszor elmondta, hogy végletekig hűséges lesz a Denverrel, mert lehetőséget adtak neki, így kevesebb pénzért is maradna, hogy végül aláírt az Indianához egy bazinagy összegért, büdös csicska.  ;D
  • Khris Middleton 3 évre 102 millióért hosszabbít  a Bucksnál
  • Kyle Kuzma 4 évre 102 milliót kap a Wizardstól
  • Fred VanVleet elfogadta a Rockets 3 éves, 130 millió dolláros szerződését  ;D
  • Brook Lopez maradt a kiemelt szabadügynökök közül, ő is Houstonban köthet ki.

Véleményem:
Tele van idiótákkal az NBA.

És még a Knicksről szó sincs, híresen jól költik a pénzt :D

És igen, végre megtörtént, el se hiszem: Damian Lillard cserét kért.

Eddig bírta azt a fogalmatlan munkát, amit a Blazersnél végeztek, megmondta, kivár, mit intéznek, semmit se tudtak. Két csapat jöhet csak szóba: Miami Heat és Brooklyn Nets. Elvileg még a Philly is cserélne érte, de Lillard kijelentette, hogy személyes okok miatt preferálja a Heat - Nets párost (két haveri kör).


Offseason:
  • Damian Lillad a Heat és a Nets mellett, még a Spurs csapatát jelölte meg, ahová igazolna még, mondjuk az finom lenne egy Lillard - Wembanyama kezdésnek, de a legjobb esélye a Miaminak van a leigazolására
  • Sasha Vezenkov az Euroliga legjobb játékosa, átteszi székhelyét az NBA-be, Sacramento játékosa lesz
  • Austin Reaves szinte apróért hosszabbított a Lakersszel, érthetetlen
  • Russell Westbrook marad a Clippers, míg Brook Lopez a Bucks játékosa
  • Dillon Brooks négy évre 80 millió dollárért érkezik a Houston csapatához, ahol a molesztáló Udoka az edző

Véleményem:
Houston, baj van! Mi a francot művelnek? Pár hete még a liga ki akarta magából vetni Dillont, mindenki egy idiótának gondolta, akinek Tajvanon a helye, erre mi történik? 80 milliós szerződést kap... Komolyan olyan, mintha az NBA-ben tele lenne idiótával. Gyakorlatilag két olyan játékost kötöttek le több évre 200 millió feletti összegért, akik messze nem elitek. Brooks ráadásul Morant mellett a liga legproblémásabb játékosa, ehhez ráadásul olyan teljesítmény sem párosul, mint Morant esetében. Érthetetlen.

Offseason:
  • Mikor azt gondolnád, már nem mehetünk mélyebbre, akkor jön a Charlotte, ugyanis Miles "asszonyverő" Bridges új szerződést kapott. Szóval Bridges, aki többször családon belüli erőszakot követett el, eltiltotta a liga, de ez senkit sem izgat. Nem gond, ha otthon megveri az asszonyt meg a gyereket, ha utána megfogja Giannist.

Offseason:
  • Grant Williams a Dallas Mavericks játékosa lett 4 évre. Sokan írják, jó döntés, de csak gondoljunk bele: az a játékos, aki felhúzta Jimmy Butlert, aki miatt nagyobb részben kiesett a Boston Celtics. Fejben az egyik leggyengébb játékos volt náluk, így tökéletesen beleillik az Irving-vonalba, akiket manapság szerez a Dallas.
  • Damian Lillard csere lassan halad, mert a Heat nem tud olyan csomagot összerakni, ami a Portlandet érdekli, Lillard nem szívesen menne máshová, viszont a Bostontól kezdve, jónéhány csapat már érdeklődik komoly csomagokkal.

#12 július 06, 2023, 20:36:59, HT
Sziasztok. Sajnos vége a nyaralásnak, de azért természetesen én is minden reggel a friss offseason hírekkel ébredtem.

Először is kezdem azzal, hogy be kell valljam, én korábban teljesen benéztem ezt a lecsökkentett fizetési sapkát. Meg voltam győződve róla, hogy lesz néhány olyan csapat, ahol a hosszú évek óta tartó költekezésnek nagyon útját fogja állni ez az új szabályozás, de rá kellett jönnöm, hogy szinte semmi extra nem történt eddig a holtszezonban. A GSW-nél elpasszolták ugyan Poole-t, de ettől függetlenül a keret nagy része egyben maradt. A Denvernél szintén alig volt változás (Brown-ra még majd visszatérek), és még sorolhatnám a példákat. Egyszóval a csapatok nagy része magasról tett a luxusadóra, és szerintem ez az intézkedés egyáltalán nem hozta el azt a "forradalmat", amire a liga esetleg számított (bár lehet, hogy nem is akartak nagy földindulást).

Ígérem, hogy nem fogok minden csapaton egyenként végigmenni, de egy párról elmondom a véleményem.

Phoenix:
Vitathatatlan, hogy a Suns – a Lakers mellett – az offseason legnagyobb nyertese. Először is sikerült elpasszolniuk Chris Pault (bocsánat a Paul-rajongóktól), aztán szereztek a kezdőcsapatba egy olyan játékost Beal személyében, aki Booker és KD mellett képes hatékonyan támadni, úgyhogy Aytonnal kiegészülve kezd összeállni egy nagyon erősnek tűnő kezdőötös. De ami még nagyobb tett a részükről, hogy piti pénzekért olyan játékosokat tartottak meg, vagy éppen hoztak a csapathoz, akik remek kiegészítő embereknek tűnnek már most. Eric Gordon 3 milliós éves fizuja szó szerint az "ajándék"-kategória. De ugyanez elmondható Watanabe évi 2,3 milliójáról is, aztán ott van Bates-Diop 2,3 millióért, Okogie 2,3 millióért, de említhetnénk a Portlandtől megszerzett Eubanks-et (szintén évi 2,3 millió), aki kiváló lesz 2. számú centernek. Bár ha Ayton nem szedi össze magát, akkor Eubanks akár még a kezdőben is ott találhatja majd magát idővel. Ez a Suns nálam egyértelműen Top 3-as Nyugaton (ha csak a sérülések nem szólnak közbe).

Lakers:
Ha kicsit rosszindulatúan akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a Lakers legnagyobb szerencséje az, hogy sikerült lecsapniuk a gondolkodni képtelen játékosokra. Nem is tudom, hogy melyik a nagyobb meglepetés: Gabe Vincent 3 év/33 milliója, vagy Austin Reaves 4 év/56 milliója. Két olyan játékosról beszélünk, akiknek az előző szezon a pályafutásuk legjobb éve volt. Vincent a döntős Miami egyik húzóembere volt, Reaves pedig a Lakers egyik legjobbja volt tavaly. Én azt gondoltam volna, hogy mindkettejük idei gázsija évi 20 milliónál fog kezdődni. Erre aláírnak évi 11, illetve 14 millióért. Hát... nem könnyű erre mit mondani. Vannak emberek, akiken nem lehet segíteni. Mindenesetre gratulálok a Lakersnek, akárhogy is hozták össze ezt. Ráadásul emellett sikerült megtartaniuk Hachimurát is, és évi 2 millióért jött Jaxson Hayes, és ugyanennyiért Cam Reddish. James ugyan nem vonult vissza (ahogy arra számítani is lehetett), pedig az ő pénzén jöhetett volna egy igazi sztár is a csapathoz Davis mellé. De így is azt kell mondanom, hogy egyáltalán nem tűnik rossznak ez a keret.

Denver:
Nem gondoltam volna, hogy sikerül egyben tartani a komplett kezdő ötösét a Nuggetsnek. És bár Brown elment, azért lesznek itt olyan fiatal játékosok, akikre igenis számítani lehet majd a rotációban. Gondolok itt olyanokra, mint az előző szezon egyik felfedezettjére, Christian Braunra, vagy éppen Nnajira, esetleg Watsonra. Szóval ha nem jön közbe valami váratlan sérülés, akkor a Denverrel idén is nagyon komolyan kell majd számolni. Bruce Brown távozását borzasztóan sajnálom, de azért egy kicsit szeretném őt megvédeni. Természetesen emlékszem én is a döntő utáni nyilatkozataira, amiben többször is elmondta, hogy még ha máshol többet is kap, akkor is marad Denverben, de szerintem arra ő sem számított, hogy lesz olyan csapat, aki évi 20 millió feletti ajánlatot tesz elé. Egyszóval: erre az összegre még én sem tudtam volna nemet mondani.  ;D

San Antonio:
A Spurs számomra eddig a legérthetetlenebb csapat. Tele vannak pénzzel a sapka alatt (Reggie Bullock tegnapi megszerzésével érték még csak el a minimum fizetési szintet!!!), és mégsem láttam semmi aktivitást a részükről az elmúlt héten. Az egyetlen játékos, aki most eszembe jut velük kapcsolatban, az a Cavstól hozott Osman. És ennyi. Pedig azt gondoltam, hogy legalább egy vagy két sztárt hoznak majd Wembanyama mellé. Aztán persze az is lehet, hogy ők is ugyanolyan meglepetést fognak majd okozni idén, mint az előző szezonban a fiatal OKC.

Dallas:
Ha egy mondattal kellene jellemezni őket, akkor: a fejetlenség tetőfoka. Már a szabadügynök-piac megnyitásakor tudni lehetett, hogy egyetlen csapat sincs az NBA-ben, akinek kellene Irving. Szó szerint senki nem akarta őt átvenni. Ezek után nem is értem, hogy miért kellett már az első pillanatokban megdobni őt egy 3 év/126 milliós összeggel. És ez csak a kezdet volt, mert innentől kezdve végig azt éreztem, hogy a Dallas próbálja összecsipegetni azokat a játékosokat, akik máshol esetleg már nem kellenek (Richaun Holmes, Seth Curry, Grant Williams). Semmi koncepciót nem látok az igazolásokban. Nekem nagyon furcsa lesz ez az idei Mavericks (és akkor még finoman fogalmaztam).

Houston:
Houstonban úgy döntöttek (nagyon helyesen), hogy építenek egy új csapatot. Szinte mindenkit elpasszoltak, akit értékké lehetett tenni, és vártam, hogy ki lesz az a NÉV, aki köré építkezni fog majd a Rockets. És amikor megláttam, hogy ez VanVleet lesz, akkor köpni-nyelni nem tudtam. Nem akarom bántani a játékost, de ő egy évek óta bukdácsoló Torontónak a 2. (vagy 3.) opciója volt. És ezt a játékost tömik most ki max. körüli fizetéssel Houstonban? Mellé pedig jött Brooks... no comment. Pedig a Houstonból igenis lehetett volna egy jó kis csapatot összehozni. Alapból ott volt a tavalyi draft 1/3-asa, Jabari Smith, az idei drafton a 4. helyen azt az Amen Thompsont választották, akiről előzőleg rengeteg jót lehetett hallani (sokáig a Portland is kacérkodott azzal, hogy őt vigyék el a 3. helyen, nem pedig Scoot Hendersont), szóval a mostaninál klasszisokkal jobb keretet lehetett volna összerakni.

Lillard:
A végére hagytam a nagy kedvencünket. Mikor először olvastam arról, hogy Lillard cserét kért a csapattól, akkor természetesen megörültem, hiszen úgy voltam vele, hogy sokkal rosszabb helyre nem kerülhet, mint ahol eddig is volt. Aztán jöttek a lehetséges csapatnevek, ami a végére kettőre szűkült (Nets és Heat), majd végül egyre (a Miami). És én már akkor azon kezdtem töprengeni, hogy mit fog tudni adni a Heat Lillardért (pláne úgy, hogy addigra már sem Strus, sem Vincent nem volt a keretben). És jelen pillanatban is pontosan itt tartunk, vagyis nem tud a Miami olyan ellenértéket összerakni, ami a Portlandnek megfelelne. Márpedig Lillard menni akar, ráadásul mostanra már kizárólag a Heathez. Nagyon kíváncsi leszek a sztori végére. Már csak azért is, mert nézegetve a Miami keretét, azt kell mondanom, hogy bár egy jó kezdőt össze tudnának rakni, de azért ez a keret távolról sem olyan masszív, hogy bajnokesélyesnek merjük kikiáltani őket. Szóval kicsit azt érzem, hogy Lillard mindössze annyival lenne előrébb a Portlandhez képest, hogy itt legalább biztos lenne a rájátszás.

A többi csapatról majd később.

Phoenix: Hát nem tudom, engem nem győztek meg, CP3 elpasszolása tényleg jó, de őszintén: ennyi sérüléssel bajlódó játékost én még nem láttam (talán csak a LAC-nál). Papíron ez egy nagyon erős keret, de tavaly is az volt, ráadásul továbbra is úgy állunk, hogy a PO-ra lenne egy sosem 100%-os Durant és egy Booker. Beal és Ayton sosem bizonyítottak ott. Jön egy Denver és ebből lesz egy 4-1.

Lakers: Az tökéletes leírás, hogy gondolkodni nem tudókat megszerezték, mert tényleg így van. Reaves elvileg annyira gyorsan aláírt... pedig néhány franchise gondolkodott a 80-100 milliós ajánlaton. Azt becsülöm akkor a gyerekben, hogy hűséges.

San Antonio: Sosem volt vonzó ez a város az FA-piacon, lehet, hogy előbb megnézik Wembyt, ráadásul, ha őszinték akarunk lenni, nincs is miért kapkodniuk. Egyedül Lillard az, akit érdemes lenne megszerezni, de nincsen ellenértékük, mert őt csak csereként tudják megszerezni. A többi jelölt pedig nem lenne előrelépés. Nekik vagy a következő nyár, vagy az azt követő lehet érdekes, mivel most egy olyan dolog történt, amire senki sem számított. Minden csapat fogta magát és elkezdtek nagyobb pénzekért megtartani játékosokat. Inkább fizetnek luxusadót, de a jelenlegi keretet megtartják, nem akarnak pluszban igazolnak, MLE-t lehívni. Erre szerintem senki sem számított. És itt jön majd képbe a gazdasági helyzet, amikor egy év múlva kiderül, ki döntött rosszul: a SAS, aki spórolt feszt és jövőre lesz egy halom pénzük (mivel a többiek luxusadójából is hozzájuk csorog be), vagy pedig azok, akik túlfizettek, abban a reményben, hogy árakat emelnek folyamatosan.

Dallas és Houston: Texas másik fele, idióták. Röviden és tömören. Houston elvileg ráadásul ott hibázott, hogy csak két név volt a kalapban, Harden out, így marad FVV. Mavset meg hagyjuk is, kíváncsi leszek, Luka mikor kér cserét.

Golden State: Az a tábor, ami ott lesz majd nyár végén, oda vinnék egy sámlit, leülnék és nézném, ahogyan Green, Curry és Paul edzenek, mert az rohadt vicces lesz. Paul ahol csak lehetett, rendre beszólogatott Currynek, Curry dettó, utálták egymást, mint a szart. Green se kedvelte emlékeim szerint CP3-t, de majd most jönnek a nyilatkozatok, hogy 40 éve vagyunk barátok. Viszont, ha ezek összeállnak, nincsen sérült, akkor az egy olyan catch and shoot csapat, amire nincsen felkészülve a liga. Mondjuk én továbbra is inkább egy nagy bukást várok.

Denver: Cseréljék ide Doncicot vagy Lillardot. Azt igazságosnak tartanám.

Most nézem az USA vb-keretét, és azt kell mondanom, hogy nagyon tetszik.  :ok:

Emlékszünk, hogy a korábbi vb-ken és olimpiákon az volt a szokás náluk, hogy a legtöbb sztárnak bérelt helye volt a keretben (legalábbis akkor, ha akart menni az adott eseményre), és a fennmaradó 2-3 helyre kellett csak embert választani. Aztán persze volt olyan világesemény is, ahol az amcsik gyalázatosan gyenge csapattal képviseltették magukat, viszont a mostani – szerintem – a legideálisabb.

Eleve már az is tetszik, hogy nincsenek a keretben sokszoros AS játékosok (Tatum, James, Curry, Mitchell, Irving, Brown, George stb.) – bár lehet, hogy csak azért, mert nem vállalták a nyári pluszmunkát –, ezzel szemben szinte csupa olyan játékost találunk itt, akik az előző szezonban csapatuk legjobbjai között voltak (Haliburton, Edwards, Reaves, Ingram, Bridges, Jaren Jackson, Banchero stb.), vagyis már-már kezdem azt hinni, mintha a csapatba kerüléshez ezúttal szükség lett volna a jó teljesítményre is.

Ami még tetszik, az a játékosok életkora. 25 év az átlagéletkor, ezen belül a két legidősebb játékos B. Portis és J. Hart a maguk 28 évével, de négyen is vannak, akik 2000 után születtek. Ráadásul egytől egyig motivált, nyerő típusú játékosok.

Az edzői gárda összetétele (S. Kerr, E. Spoelstra, T. Lue és egy egyetemi edző) is mutatja, hogy komolyan veszik a vb-t, és azért az sem mellékes, hogy egyetlen problémás emberke sincs a csapatban.

Ha leszámítjuk a már emlegetett AS játékosokat, akkor szerintem nem nagyon lehetett ennél erősebb keretet összerakni. Talán csak a centerek névsora hagy némi kívánnivalót (Walker Kessler a Utahból és Bobby Portis a Bucksból), de tudjuk jól, hogy évek óta nincs említésre méltó amerikai center a ligában. Arról nem is beszélve, hogy elnézve a keret másik 10 tagját, nyugodtan állítható, hogy amúgy sem valószínű, hogy a centerjáték lett volna a csapat legfőbb csapásiránya.  ;D

Végül nézegettem egy kicsit a statisztikai mutatókat, ezen belül is az előző évi pontátlagokat, illetve a mezőnygól hatékonyságokat (effective field goal).

A pontátlagokat tekintve a csapat fele (6 játékos) 20 pont felett átlagolt az előző szezonban, egyedül Walker Kessler az, aki 10 pont alatti átlaggal rendelkezik (9,2), viszont ezzel szemben a 72%-os hatékonysága a legjobb. Ami pedig a már említett dobáshatékonyságot illeti, a tavalyi 1/1-es Bancherót leszámítva minden játékos 50% feletti mutatóval rendelkezik. És ha ehhez még hozzávesszük, hogy remek védőjátékosok is vannak a csapatban, akkor pláne elmondható, hogy mennyire komplett ez a keret. Ha mégis negatívumot akarnánk keresni, akkor talán a rutin hiányát lehetne ide sorolni, de mivel az európai csapatok nagy része is fiatalításon ment keresztül az elmúlt években, így valószínűleg nem lesz ez akkora hátrány.