Hónapokkal ezelőtt foglalkoztunk a Dallas Mavericks csapatával, mikor egy elsőre érthetetlen cserét hajtottak végre. Ezt akkor megpróbálta mindenki megmagyarázni, logikus dolgokat belemagyarázni, de kiderült: közel sem biztos, hogy a Mavericks vezetése annyira tudatos, mint ahogyan azt a szakértők és a szurkolók gondolják. Hogyan teheti tönkre egy nagy tehetség jövőjét egy csapat vezetése?

Kyrie Irving, a legmegosztóbb figura

Nehéz jellemezni Kyrie Irving viselkedését, illetve őt, mint jelenséget, mert több egy szimpla NBA-játékosnál vagy épp sztárnál. Irving üstökösként robbant be az elitbe, egy olyan drafton választották első helyen, ahol az alábbi játékosok keltek el: Klay Thompson, Kawhi Leonard, Jimmy Butler, Nikola Vucevic, Tobias Harris, Nikola Mirotic vagy épp Hanga Ádám. Az a 2011-es osztály kiváló volt, minden bizonnyal több HoF-tag is lesz, de vajon Irvingnek milyen szerep jut? Amikor bekerült a ligába, ilyen játékosok között rögtön az év újonca lett, majd All-Star (utána All-Star MVP), nyert tripladobó versenyt, világ- és olimpiai bajnok lett, nem mellesleg pedig a legendás dobásával a Cavs megnyerte a története első bajnoki címét.Kiemelkedő karrier, nem? Egyértelműen, ez önmagában HoF-tagság. 

És ott az érem másik oldala, az ösztönös zseni, aki kiválóan kezeli a labdát, meccseket képes egymaga eldönteni, de fejben valami nagyon nincsen rendben. Megpróbálhatunk finoman fogalmazni, de nehéz lesz, ugyanis Irving annyi furcsa (őrült?) dolgot csinált, amire nehéz magyarázatot adni, így inkább felsoroljuk. 

  • Durcis bajnok: Amikor 2016-ban bajnok lett, akkor annyira ideges lett, hogy nem ő, hanem LeBron James kapta az MVP-címet, hogy részt sem vett az ünneplésen.
  • Nem látjátok? Lapos!: Irvin laposföldhívő, egy podcastben magyarázta egykori csapattársainak, hogy bizony a Föld a lapos, ezt mindenki láthatja. Majd később egy interjúban újból megmagyarázta, miért hiszi azt, hogy lapos, nem tudták kizökkenteni a gondolatmenetéből. 
  • Újságírók hagyjanak: Az újságírókat szimplán parasztoknak hívja Irving, sokáig nem is adott interjút nekik, mondván, majd a játéka beszél helyette.
  • Világjárvány? Bulizzunk!: Már azzal felhívta magára a figyelmet Irving, hogy inkább milliókat fizetett a liga kasszájába, mert nem volt hajlandó beoltatni magát a világjárvány alatt. Meccseket hagyott ki, nem izgatta, hogyan szerepel a csapata nélküle. Az sem volt mellékes, amikor napokra eltűnt, majd kiderült, hogy a járvány közepén bulizni támadt kedve, természetesen maszk nélkül, emiatt is kihagyott több meccset, személyes okokra hivatkozva. 
  • Drukk és ima: Amikor a Boston Celtics csapatához szerződött, akkor füstölő zsályával járta körbe a csarnokot, hogy egyensúlyba hozza a lelkét és az ősi szellemeket segítségét kérje. 
  • Filmajánló: Irving a közösségi médiában dokumentumfilmet is ajánlott, bár lehet jobb lett volna, ha nem teszi, hiszen egy olyan alkotásról osztott meg gondolatokat, ami antiszemita, nőgyűlölő, iszlámellenes és még lehetne sorolni. Természetesen ezért is alaposan megbüntette őt a liga, majd a Nike is felmondta vele a szerződést. 

Ez csak egy kis szelet abból, mennyire problémás. Amikor bajnok lett Clevelandben, akkor az a csapat még évekig együtt tudott volna játszani, ha Irving nem találja ki, hogy magányos hős, nem akar Batman (LeBron) mellett Robin lenni. Ezért ment Bostonba, ahonnét végül azért távozott, mert nem akar magányos hős lenni, helyette egy vagy több szupersztárral akar játszani. Majd Brooklynban megint kitalálta, hogy nem a megfelelő sztárral van együtt, szeretne újból LeBron James mellett szerepelni, ezért mit csinált? Cserét kért és eligazolt Dallasba, hogy Luka Doncic mellett játsszon, majd azt nyilatkozta, mindig ez volt a terve. 

Mi történik Dallasban?

Az, hogy a Dallas Mavericks cserélt Kyrie Irvingért, önmagában is humoros, hiszen a vak is látta, egyáltalán nem jó ötlet őt összerakni Luka Donciccsal. Minden előzetes elemzés arra jutott, hogy ez egy rossz döntés, majd mi lett a vége? Természetesen, hogy ez páros nem működött. Ezek után a logikus lépés az lenne, ha egy 31 éves problémás sztárt ingyen elengedne a gárda, mint kiderült, a ligában egyedül a Dallas Mavericks akar neki új szerződést kínálni, ráadásul eléggé vaskos összeget és hosszú évekre. Az a Dallas Mavericks, akik régebben rendre jó csapatokat tudtak építeni, most úgy viselkednek, mint az őrültek. 

Melyik csapatban kezdi Kyrie Irving a 2023/24-es szezont?

  • Dallas Mavericks 1.25
  • Los Angeles Lakers 5.50

A helyzet szürreális, érthetetlen, mi nyomja fel Irving árát (évi 40-50 milliós szerződésről beszélünk), hiszen nincsen érdeklődő, így nagy csúsztatással, de Irving valószínűleg akkor is maradna, ha évi 1 millió dollárt adnának neki, mert nincs más választása. Ezt a helyzetet nem tükrözik a szorzók, hiszen vannak más NBA csapatok, mint lehetséges opciók, de ez nem igaz. A másik 29 franchise kategorikusan kijelentette, hogy nem igazolná le a laposföldhívő barátunkat. Egyetlen reális lehetősége maradt még: ez pedig Ázsia (Kína, Tajvan stb.). Ott most akad pár NBA-t megjárt játékos: Dwight Howard, Jeremy Lin, Anthony Bennett és Hasheem Thabeet. 

A Dallas viszont nehéz helyzetben van, mert csereértékük nincsen, van ugyan a fizetési sapka alatti helyük, akár egy újabb nagy sztárra is, de a gond, hogy az idei szabadügynök-piacon nincsenek olyan sztárok, akikre szüksége lenne a csapatnak. James Harden, Russell Westbrook vagy D'Angelo Russell még Kyrie Irvingnél is rosszabb opció, egyedül Khris Middleton megfelelő, de ő valószínűleg visszaigazol a Milwaukee keretébe. Jogosan merül fel, hogy akkor igazoljanak egy-két közepes játékost, de akkor ez a keret nemhogy a rájátszásért nem fog küzdeni, de az is megeshet, hogy Luka Doncic cserét kér. 

Cuban lábon lőtte magát

Amilyen nagy ötletnek tűnt Irving leigazolása, most annyira bajban van vele a Dallas. A csapat még pár hónapja óriási reményekkel vágott bele a következő időszakban, de most nekik van a legnehezebb helyzetük. Ha Irving nem ír alá, nem lesz egy másik sztár a csapatban Doncic mellett, de még középszerű játékosok nem. Azon sem lennénk meglepődve, ha szezon közben blockbuster cserére kerülne sor, Luka Doncic megunná az évek óta tartó vergődést és távozna egy komolyabb gárdához. Ezek után pedig nem véletlen, hogy Irving maradására kínált szorzó folyamatosan esik. Még a nagy barát, LeBron James sem akarja a Lakers soraiban látni. 

20 x 50$ kombinált fogadás Freebet

Ha a parlay (kombinált) fogadásod egy opcióval veszít, akkor részt vehetsz a heti sorsoláson, hogy megnyerd a 20 darab ingyenes fogadás egyikét!

Everygame regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Leonard Zhukovsky/Shutterstock