Kosárlabda NBA Luka Doncic Dallas Mavericks

Miért kerüld innentől a Mavericks meccseit és nézd vissza a Dallast Jockey Ewinggal?

Luka Doncic és Kyrie Irving (2019572474,505105654,2202488595) Fotó: sportoakimirka/Shutterstock, Leonard Zhukovsky/Shutterstock, ARCHITECTO/Shutterstock

A februári cserehatáridő lejárta előtt a Brooklyn Nets és a Dallas Mavericks váratlant húzott, amely átalakíthatja a liga erőviszonyát is. Melyik gárda jön ki jobban a cseréből, illetve miért nézzük vissza innentől inkább a Dallas című sorozatot?

Irving, mint a probléma forrása

Azt mondani egy NBA-bajnok, többszörös All-Star, olimpiai és világbajnok játékosra, hogy problémás, nem feltétlenül jó, de jelen esetben sajnos igaz. Kyrie Irving pályafutása kijezetten jól indult, hiszen az év újonca lett, rögtön egy 20 pontos játékost kapott a Cleveland a draftról, aki ráadásul meccseket tudott eldönteni egymaga. Világbajnoki címet szerzett, All-Star gálán volt MVP, ráadásul LeBron James (és Kevin Love) érkezésével bajnokesélyessé lépett elő a Cavaliers. 

A végső sikert végül épp Irving csodás dobásának köszönhették, aki 7. meccsen, 89-89-es állásnál magára vállalta LeBron helyett a vezér szerepét, a liga legjobbjával az arcában dobott triplát. Ezzel a hármassal megnyerték a bajnoki címet, majd utána kezdődtek a problémák. Irving nem akart másodhegedűs lenni, jöttek a furábbnál furább nyilatkozatok, köztük a laposföld-elmélet, miszerint itt van a szemünk előtt a bolygó, nem görbül, tehát lapos. 

Olyanokról már ne is beszéljünk, mint a zsályaégetés a stadionban vagy a világjárvánnyal és az oltással szemben támasztott nézetei. Elcserélték Clevelandből, mert nem akart LeBron árnyékában játszani, hiszen Irving magát egy alfának gondolja, aki a bajnoki címig vezeti a csapatot. A Boston Celtics befogadta, sok köszönet nem volt benne, majd innen is távoznia kellett, aminek a végén már örültek Bostonban. 

Nem tud mások árnyékában játszani, legalábbis szerinte

Irving tehát azért ment el Clevelandből, mert vezér akart lenni, majd később épp Brooklynba igazolt, hogy összeálljon Kevin Duranttel a bajnoki cím miatt. Logikus, nem? Hozzájuk igazolt még ezen kívül James Harden is, hogy az egy négyzetméterre jutó problémás sztárok mértéke, bőven meghaladja az ideálisat. Csodálkozunk, hogy ezek után nem nyertek semmit és Irving többször is cserét kért?

Bizony, Kyrie Irving nem először akarta elhagyni Brooklynt, mondván máshol kell megtalálnia a lelki békéjét, ahol nyugodtan égethet zsályát meccs előtt. A 2022/23-as szezon előtt már távozni akart, Kevin Duranttel sem beszélt, végül maradt, szinte egyedül húzta a csapat szekerét, mert Durant folyamatosan sérült volt. Most végre az az egyedüli sztár lehetett, amire mindig is vágyott. Ez sem tetszett neki, amikor épp elkezdtek nyerni, hirtelen cserét kért, újfent. 

Dallasban Jockey után, most Luka a király

A Dallas Mavericks nagyon egyszemélyes csapattá vált, hiszen Luka Doncic mellé hiába hoztak bárkit, nem tudott felnőni a szlovén mellé játéktudásban. Ennek az lett az eredménye, hogy ugyan Doncic űrteljesítményt hoz, de ez maximum egy döntőre elég a főcsoportban, egyedül nem fog bajnoki címet nyerni. Tisztában volt ezzel a Dallas vezetősége is, ezért kerestek egy újabb sztárt, aki megfelelő lenne a szlovén zseni mellé. 

A gond csak az, hogy akármilyen sztár nem jó, hiszen Doncic mellé olyan kell, akinek nincsen nagy labdaigénye, aki leosztás után is képes pontokat szerezni, nem kell mindig a középpontban lennie. Ehhez képest épp azt a Kyrie Irvinget sikerült megszerezni, aki labdaigényes, szereti kontrollálni a meccseket, kiváló a labdakezelése, jól dob és mérkőzéseket dönt el. 

Hogyan fog ez működni?

Annak ellenére, hogy fejben nem tudja összerakni Irving, az elmúlt évek igenis azt bizonyítják, képes egy másik szupersztárral hatékonyan tud játszani. A LeBron - Irving páros bajnok lett, a Durant - Irving páros pedig, amikor mindketten a pályán voltak, akkor 32-16-os mérleget hoztak az alapszakaszban az elmúlt két évet tekintve. Ez manapság a ligában top4-re lenne elég, magyarul küzdenének az alapszakasz első helyéért. 

Durant viszont nem Doncic, Durant képes visszalépni, ráadásul elit védő, ha úgy adódik, míg a Doncic - Irving messze nem elit védőpáros, két ilyen játékost nem lehet bújtatni a végsőkig védekezésben. Durant és Irving meccsenként 55 pont környékén raktak a közösbe, szóval valószínűleg Donciccsal sem a támadásban lesznek a problémák, clutch helyzetekre pedig két klasszisa is van a csapatnak. 

A Mavericks innentől stratégiát válthat, hiszen a jó védekezés helyett, inkább a támadójáték dominálhat. Hiába, hogy rendkívül üres lett a pad, szerkezetileg nem fog működni, hogy sem Doncic, sem Irving nem elit védő. Ezért túl kell majd dobniuk az ellenfeleket, menet közben kell taktikát váltaniuk. Irving érkezése káoszhoz vezethet, de a káoszból akár lehet építkezni is, viszont akkor már inkább érdemesebb visszanézni egy Jockey-féle Dallas részt (mondjuk lehet, hogy az Atlantával jobban járunk), mint azt az erőlködést, ami majd a Mavsnél folyik a következő hetekben és hónapokban. 

Mavericks közeljövője

Amikor nagyon ment a szekér támadóoldalon a Dallasnak, illetve Brooklynban a Durant - Irving párosnak, akkor rendre 120 pont környékén dobtak (vagy bőven fölötte). Idén mindkét csapat kényszerből a védekezést választotta, de most, hogy Irving és Doncic összeállt, így a liga egyik legkevesebb pontot átlagoló csapatából, hirtelen lehet egy 120 pontot hozó gárda, míg az összesített pontok piacán a 230-240 sem elképzelhetetlen. 

Ami megfigyelhető volt még Irving korábbi teljesítményéből, hogy nem esett vissza a pontátlaga egy másik sztár mellett sem. Ennek kapcsán a player special részen az Irving esetében a 25 pontos határt érdemes figyelni, ha pedig nincsen Doncic sérülés miatt - mint ahogyan most is kisebb sérüléssel bajlódik -, akkor a 30-35 pont sem lehetetlen tőle. Előbb azonban egy érdekes mérkőzés a Utah Jazz ellen, ahol sem Irving, sem Doncic nem léphet pályára. 

Borítókép: Fotó: sportoakimirka/Shutterstock, Leonard Zhukovsky/Shutterstock, ARCHITECTO/Shutterstock


Szólj hozzá

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Nem vagy fórumtag?