Minden évben akadnak szupersztár potenciállal megáldott kosárlabdázók a drafton, de többségük hamar elvérzik. A 2023-as játékosbörzére viszont már lassan két éve készülnek a csapatok, vannak olyanok, akik tudatosan tankoltak egyetlen ember miatt. Victor Wembanyama megváltja a világot? Mi lesz a többiekkel, hiszen több sztárkaliber is érkezhet a ligába? 

A draftelső kiléte már biztos

Amikor még alig ért véget a 2022-es draft, már akkor lehetett tudni, hogy ki lesz a 2023-as évfolyam első választottja: Victor Wembanyama. A francia óriás korosztálya legnagyobb tehetsége, megkockáztatjuk, hogy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb potenciállal rendelkező játékosa. Általában az európai játékosokkal szemben komoly fenntartása van az NBA-nek - elég csak Doncic, Antetokounmpo vagy Jokic dratfhelyeire gondolni -, viszont Wembanyama esetében fel sem merült, hogy ne ő lenne a draftelső (1.01).

Az elmúlt szezon alapszakasza így arról szólt 8-10 csapat esetében, melyikük tud jobban tankolni, különböző pofátlan módszerekhez folyamodtak, hogy minél több vereséget szedjenek össze, ezzel kedvezőbb helyzetbe hozzák magukat a 2023-as játékosbörzén. Wembanyama nevét nem árt megtanulni, ugyanis végig tudatosan építették fel a pályafutását, így szinte garantált, hogy szupersztár lesz. Egyetlen egy dolog húzhatja keresztül a számításokat: a sérülések. 

Ezekből sajnos sokat láttunk az elmúlt években, hogy óriási potenciállal megáldott játékosok végül a sérülések miatt nem tudtak olyan karriert befutni, ami bennük lehetett volna. Wembanyama esetében viszont eddig szerencsére ilyenekről nem beszélhetünk, tudatosan építette fel karrierjét, rendkívül magas a munkamorálja, folyamatosan fejlődik, szinte megállíthatatlan támadó és védőoldalon. 

Fontos azonban kiemelni, hogy mikor először próbálkozott a legmagasabb szinten (ASVEL és az Euroliga), az egy nagy kudarc lett. Ezek után azonban a legjobb kezekbe került, Vincent Collet csapatához, akivel a fejlődése töretlen volt, ez meglátszott az idei szezonban. Elképesztő teljesítményekre volt képes, könnyedén kiosztott 5-6 blokkot egy meccsen, mellé bedobott ugyanennyi triplát (és dob 30-35 pontot), illetve irányítóként kontrollálja a meccset úgy, hogy ez 221 cm-es magassággal abszolút szokatlan jelenség. 

Ki lesz a második?

Hónapok óta az a kérdés, hogy vajon kit választanak második helyen? Korábban ez evidens volt, hiszen Scoot Henderson felkapott, jól mutattak a YouTube videói, ahogyan hatalmas zsákolásokat csinált, majd egyre inkább lett az embernek olyan érzése, miszerint egy Russell Westbrook 2.0-át látunk. Egy komoly vita kezdődött elemzők és fórumozók között, ugyanis Henderson egy érdekes játékos. 

Mentálisan hasonló jegyeket mutat, mint Westbrook, dobásának hatékonysága is hasonló - talán kicsivel jobb Russellnél -, mint ahogyan abban is nagy a hasonlóan, ahogyan a gyűrűt támadják. Az is igaz ugyanakkor, hogy sok csapat nem szeretne egy újabb Westbrookot, ezért robbant be a második helyre Brandon Miller. Hatékony játékos, kiváló csuklója van a játékhoz, tudatosan építi fel karrierjét, nem zsákol feleslegesen, nem akar megsérülni. 

Abszolút ellentéte Henderson játékának, manapság, amikor ennyire fontos az egészség a ligában, egy ilyen Brandon Miller-féle játékos aranyat érhet. Annak ellenére is, hogy voltak betlik a részéről az elmúlt időszakban. Elvileg Hendersonnak jól sikerült a draftot megelőző felmérés is, de még így is mindenki Millert várja második helyre (1.49), míg Henderson esetében a realitás a harmadik pick, annál is inkább, mert elvileg a New Orleans Pelicans kifejezetten miatta cserélne fel eddig, hogy itt elvigyék (1.51). 

Jokic, Antetokoumpo és Doncic miatt változik a piac?

Amerikában mindig szkeptikusan álltak az európai játékosokhoz, mondván ők nem bírják annyira a terhelést sem fizikailag, sem mentálisan, nem jó őket elől kiválasztani. Az elmúlt évek legjobb játékosai viszont európaiak, övék az alapszakasz MVP-cím, ők vezetik bajnoki címre a csapataikat. Ennek ellenére nem őket választották a drafton az élmezőnyben, Nikola Jokic 41. helyen kelt el, Giannis Antetokounmpo 15. volt, míg Luka Doncic hiába volt 3. választott, amilyen tehetség volt már akkor, őt kellett volna választani első helyen. 

Az elmúlt évek dominanciája azonban hatással lehet a piacra, hiszen Wembanyamát már rögtön draftelsőként kezelik, fel sem merült, hogy visszacsúszna, de a csapatából még végezhetnek a top10-ben (Bilal Coulibaly) a legújabb felmérések szerint. A Barcelona játékosa, James Nnaji is biztosan a top30-ban fog elkelni, így pedig felmerül a kérdés: lesz-e négy vagy több nemzetközi választott az első körben? 

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, kell egy negyedik nemzetközi választott, amely jó eséllyel Rayan Rupert vagy Tristan Vukcevic lehet. Mi utóbbira voksolnánk, de most annyira kedvelik a francia vonalat, hogy azon se lepődnénk meg, ha három francia játékos kerülne be a top30-ba. Hiába, hogy Rupert és Vukcevic nem kiemelkedő, viszont a mostani hype miatt, előrébb kerülhetnek a kiválasztási sorrendben. 

  • NBA tippek

    3,5-nél több nemzetközi játékost draftolnak az első körben
  • Bilal Coulibalyt a top10-ben draftolják

20.000 Ft sportfogadás üdvözlő bónusz + 60 ingyen pörgetés + 10.000 Ft ingyenes fogadás

Az új Unibet játékosok akár egy 20.000 Ft értékű befizetési bónuszban, valamint 60 ingyen pörgetésben részesülhetnek, sőt ha általunk regisztrálnak és befizetnek akkor 10.000 Ft ingyenes fogadást is kapnak!

Unibet regisztráció Részvételi feltételek

18 Részvételi feltételek érvényesek. Játssz felelősséggel. BeGambleAware.org

hírdetés

Borítókép: Fotó: Victor Velter/Shutterstock, ARCHITECTO/Shutterstock