Igazi csemegével zárul a 2019/2020-as amerikai futballszezon. Hiszen az 54. Super Bowl mérkőzésére a Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers kvalifikálta magát. Vagy az AFC 2. kiemeltje játszik az NFC 1. kiemeltjével. Fociünnep, mert két szerethető gárda jutott el a Miamiben rendező nagy döntőre, így a választás is nehéz. Nálam az örök érvényű mondás az igazság, miszerint a védelem nyeri a bajnokságot. Ha a két gárdát jobban átnézzük posztok szerint, lesz ahol ég és föld, de a többi kiegyenlített eredményt hozna.

Támadó oldal - irányító poszt, a Chiefs a Super Bowl mérkőzésre Mahomes játékával hangol, aki ismét egy elképesztő szezont tudhat maga mögé, Tény, hogy a tavalyi berobbanását nem tudta produkálni, de így is elit szinten játszott, pedig sérülés is hátráltatta. De Reid mester zsenije, hogy Moore irányításával sem eset vissza a csapat. Mahomes statisztikái rendben, plusz a rájátszásra még egy lapáttal felpakolt, ha mai mérkőzésen is ezt az ihletett formát látjuk, akkor az ellenfél defense bajba lesz. 49ers Garoppolo, aki ha jó menedzseli a játékot és a futó játék kisegíti, akkor nem lesz gond. De ha ég a ház, akkor már nem látom benne a megváltót. Nem rosszak a statisztikái, de nem volt rákényszerítve, hogy passzolva győzzön a csapatnak. Plusz Mahomeshoz hasonlítva, ez a párharc a Kansas City irányítóé, mert ő rövid célpont, mélységbe bedobott labda esetében sem jön kétségbe.

Támadó oldal - futók, a Chiefs RB szekció elég halovány és nem is igazán használják, inkább Mahomes passzaira helyezik a hangsúlyt. Egy-két nagyobb megindulása volt Williamsnek, de ennyi, ezen a mérkőzésen a 49ers defense nem fogja engedni a futást, így a támadófal blokkolása is nehézkessé válik. Plusz McCoy nem bevethető. 49ers esetében a támadásoknál a futásokban van a hangsúly és Shanahan szereti kreatívan keverni a lapokat. Amire meg is van a frisco-i személyzet, hiszen Mostert szépen bizonyít, de mellette tehermentesítésként bevethető Coleman, Breida is. Az igaz, hogy Coleman játéka kérdéses, elválik, hogy tud-e segíteni a csapatnak. A párharc a 49ers javára billen, mert itt használják a skill playereket.

Támadó oldal - elkapók, tight endek, Chiefs esetében Mahomes örülhet, mert jó fegyver arzenállal rendelkezik a csapat és Reid mester jól hívja az aktuális játékot. Elkapó poszton Hill a legveszélyesebb célpont, gyorsasága, elkapó érzékenysége és útvonal futása rendkívül kiszámíthatatlanná válik. Bárkit képes lefutni, kíváncsi leszek, kivel kerül párba, vagy zone védelemmel akarják megfogni. Mellette Watkins, Hill alteregójában Hardman még bevethető. Tight end poszton Kelce, aki megbízható célpont és a fontos pillanatoknál, vagy red zoneban halálos lehet. Mahomes passer ratingje Hill és Kelce esetében magasan a legjobb. 49ers esetében is megvannak a győzelemhez vezető playerek, Sanders fontos igazolás volt szezon közben. Garoppolo statisztikái feljavultak és képesek megnyújtani a pályát. Mellette Samuel, Bourne bevethető. Samuel nagyon jól blokkol, erre a mai mérkőzésen is szerepet kell állnia, mert így a futások ólni fognak. Tight end poszton Kittle, aki a posztja egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, megbízható célpont, dropok száma alacsony, plusz a blokkoló képessége kimagasló. A párharcot tekintve Hill személyében a WR-ek pontját a Chiefsnek adnám, de a tight end pozíciónál Kittle a nyerőember. Tehát az elkapó sor inkább döntetlen, mert mindkét oldalon megvan a kulcsfaktor.

Támadó oldal - támadófal, Chiefs esetében nem rossz egységről beszélünk, de a 49ers esetében is igaz. A különbség, hogy a főnököknél, inkább a passz blokkolás áll első helyen, míg az aranyásóknál a futás. De passz ellen sem jönnek kétségbe, míg a Chiefsnél már gond a futás blokk. Az irányítót jól védik a tackle játékosok, ami ismét döntő faktor lesz, mert a pass rush mindkét félnél működik. Egy hajszállal a 49ers a nyerő nálam.

Támadó oldal esetében az irányító, futó poszton van markáns különbség, így közel azonos a két csapat szekciója, ha a többi egységet is nézem. Vannak skill palyerek, akik megnyerhetik a találkozót.

Védelem - védőfal, Chiefs esetében a védelem első vonalából Chris Jones érdemes kiemelni, aki ha a pályán van, akkor eszméletlen, mellett Clark tűrhető, a nagy áttörés még nem érkezett meg. Így a frisco esetében mindenképpen Jones kikapcsolása vezethet a trófea megnyeréséhez. Jones nyomásgyakorlása kiváló. Aranyásóknál már nehezebb a helyzet, mert Mahomes félhet ha összeömlik a zseb, vagy kimozog. Mert a Bosa-Ford páros halálos. Ha Ford játszik, akkor Bosa statisztikái még jobbak, mert Ford leköti a tackle figyelmét, így Bosát nem kell kettőzni. Plusz a kisebbik Bosa testvér, éppen az év újonc védő címet is bezsebelte, nem véletlenül, mert, amit a pályára rak, kevés egység tudja felvenni. Mellettük még Buckner és Armstead is kiváló játékos. Buckner bemozoghat középre és ott fogja megállítani a futás kezdeményezéseket. Plusz ez a négy játékos mind-mind az első körben kelt el. Nem rossz egység. A párharc győztes a 49ers.

Védelem - linebacker sor, Chiefs esetében halovány, gyenge egység. Nincs kiemelkedő alakja, sok elkapást és yardot engednek, covargeban gyengék. Kittle nagy napja lehet, ha nem tudják vele tartani a lépést. Másik oldalon már van pár jól teljesítő player Warner, Greenlaw törhetően játszik, plusz Alexander is bevethető, tény hogy van pár elrontott szerelése, de annyira nem vészes LB. Saleh koordinátornak vannak keverési lapjai. LB sor esetében nálam a 49ers a nyerő.

Vádelem - secondary, Chiefs estében sokat javult a helyzet a szezon elejétől és így a Super Bowlig nagyon megbízható a hátsó alakzat és az ellenfél irányítói alig érik el a 70-es passer ratinget. Kiváló produktum. Egyedül a conerback sorban látok egy kis problémát, mert a safety páros Mathieu feljavult játékával, nagyot fog hasítani. Aranyásók esetében a secondary az év során kimagaslóan, konzisztensen jó teljesítményt hoztak. Sherman egyik oldalt megszilárdítja, felé dobni, még mindig erősen kérdőjeles. A seondary versenyt döntetlenre hoznám ki, főleg a Chiefs utóbbi időben történt parádés feltámadása miatt. A passzok védekezéseben nagy hangsúly lesz, hogy hosszú labdát egyik fél se engedjen.

Összességében kiváló mérkőzést várok, nálam mindig a védelem nyeri a bajnokságot, így szembe megyek a fogadóirodával és 49ers győzelmet várok. Támadó oldalon megvan mindkét fél esély, hol maga felé tudja billenteni a mérleg nyelvét. Chiefs esetében ha Mahomes hozza az örült formáját, akkor nehéz lesz a defense sorsa, míg a 49ers egy okos, hosszú driveket vezetve tudja magához csábítani a trófeát, sok futás, kevés kockázat. Plusz a defense állandó koncentráció, mert Mahomes nehéz kordában tartani. A két edző zseni esete is érdekes, hogy tud majd túl járni a másik eszén, mert kreativitásban nincs jobb páros.

Kansas City Chiefs - San Francisco 49ers: Hendikep - Hosszabbítással - Hendikep tipp