Mindkét játékos három szettben jutott tovább, azonban mekkora különbség, hogy míg Strycova a múlt héten jól menetelő Marticot iskolázta le, addig Ostapenko szenvedett a kvalis Teichmann ellen. Ehhez képest a lettet hozzák ki esélyesként, így pedig érdemes lecsapni erre a meccsre.

Egyikőjük se fut kimondottan jó évet, azonban Strycova elkezdett az utóbbi hetekben javulni. Múlt héten verte egy kimondottan hosszú és fárasztó meccsen Anisimovát, majd fáradtan kikapott Martictól. A horvát végül az elődöntőig jutott, ahol közel volt Rybakina legyőzéséhez is. Ehhez mérten részben meglepő, hogy pár nappal később ellenkező végeredmény született kettejük meccsén. Vagy mégsem? A múlt heti meccsen látszott a cseh játékoson a fáradtság és szorosabbnak tűnt a meccs a 6-3, 6-3-as végeredménynél. Az első szett Dohában is Marticé lett, azonban onnan Strycova jól felpaprikázta magát - szokásához mérten - és elkezdett dominálni. Emellett jegyezzük meg - amit már többször is említettem idén - hogy Martic edzőváltása egyértelműen baklövésnek tűnik és inkább az underdogokat pakolnám ellene, ameddig ez a felállás megmarad, vagy nem érnek el áttörést.

Ostapenko éve tragédiával kezdődött, miután édesapját elvesztette a lett lány. Ezért az AO előtt nem is versenyzett. Ehhez képest kisebb meglepetés volt, hogy két szettben verte Samsonovát, míg az már papírforma, hogy ugyanennyiben kapott ki Bencictől. Több, kevesebb sikerrel játszott a FED-kupán, majd Doha előtt Szentpéterváron. Ott, attól az Alizé Cornet-től kapott ki két szettben, akinek a tenisze és mentalitása nagyon hasonlít Strycovához. Hasonló játékot játszanak és úgy tűnik ez nem fekszik Ostapenkónak. Ráadásul nem is mozog jól a lett. Teichmann - aki inkább salakon mozog jól - ellen is rengeteg (kettős) hibát vétett és a meccs győzelme is komoly veszélyben volt.

Egy hullámzó összecsapásra számítok, amiről nehezen tudom elképzelni, hogy a lett két szettben nyerje. Strycova képes ideig-óráig bárki fölé emelkedni, míg Ostapenkónak gyakran vannak üres hullámai. Ráadásul a cseh Martic elleni az utolsó két szettben nagyon formába jött (6-1, 6-2) és ez önbizalmat adhat neki a folytatásra is.

Strycova, Barbora - Ostapenko, Jelena: Szett hendikeppel - Hendikep tipp