Szombaton délelőtt ismételten pályára a lép a török bajnokság meglepetés-csapata a Gaziantep. A listavezető Besiktas mellett a kis-ázsiai pontvadászat jelenleg legjobb formában lévő együttese a tavaly szintén szépen menetelő Sivasspor otthonába látogat.

Kezdjük a vendégekkel. Azt tudtam, hogy a Gaziantep pár éve első osztályú egylet volt, s észrevettem, hogy kis időre eltűntek a Süper Lig mezőnyéből. Viszont fogalmam sincs, hogy mi történt a klub háza táján – ennyire sajnos nem ástam bele magam még a török klubok mindennapjaiba -, de az igencsak feltűnő, hogy évről-évre egyre jobb teljesítményt nyújt a kiscsapat. Tavaly sikeresen kivívták újoncként a bennmaradást, idén pedig nagyon úgy tűnik, hogy nemzetközi porond elérése sem lehetetlen küldetés, látva 3. pozíciójukat, valamint 8-7-1-es mérlegüket a szezonban. Bizonyosan a sikeres építkezésben oroszlán része lehet annak a Marius Sumudica román edzőnek, aki 2019 júniusában, tehát a visszajutást megelőzően vette át a csapat irányítását. Ahogy néztem a tréner jórészt a honi bajnokságban pallérozódott, némi török (Kayserispor), illetve közel-keleti kitérővel, mielőtt kikötött jelenlegi kenyéradójánál. Azzal talán nem lövök mellé, hogy egy jegyzettebb ligában karrierje egyik legjobb szezonját futhatja mostani gárdájával. Azt nem tudom, hogy személye, karizmája mennyiben befolyásolja együttese szereplését, mindenesetre nem jó hír, hogy a Sivasspor ellen nem lehet ott a kispadon. További érvágás lehet, hogy Alexandru Maxim játéka is kérdéses, s mivel a román támadó középpályás a házi góllövőlista éllovasa a maga 8 találatával, így az ő esetleges hiánya miatt is megy egyre feljebb a Gaziantep kimeneteles szorzója. A maródiak listája mindezzel nem ért véget, hiszen a Klub tájékoztatása szerint a szombati meccs keretéből hiányozni fog André Sousa, Nouha Dicko és Kana Biyik, valamint Junior Morais is! Nem a legjobb előjelekkel várja tehát a következő bajnokiját a szeptember közepe óta veretlen vendégalakulat!

Pár mondat erejéig vessük szemügyre a hazaiakat! A Sivasspor, mint fentebb írtam, a tavalyi szezon meglepetéscsapata volt. Sokáig úgy tűnt, hogy akár a bajnoki címre is esélyesek lehetnek, ám végül a 4. pozícióra futotta a végelszámolásnál, ami igencsak szép eredmény volt ígyis! Idén azonban már nem igazán robog a szekér, ami talán a nemzetközi kupaporonddal járó többfrontos terhelés rovására is írható. Aktuális 14. helyükkel messze nem lehetnek elégedettek, s bizonyos vagyok benne, hogy a tavasz folyamán lesz ez még jobb is. Az mindenesetre bizalomkeltő, hogy az elmúlt 5 fordulóban mindössze egyetlen alkalommal maradtak pont nélkül, mégpedig az éllovas Besiktassal szemben idegenben (3:0). Ami az idei performanszukat még rapszodikusabbá teszi, az az igencsak gyenge hazai mérleg. A mostani pontvadászatban lejátszott 8 otthoni meccsükön mindössze egyetlen alkalommal tudták otthon tartani mindhárom egységet (Genclerbirligi 3:1). Ám azért a javuló tendencia, ha nem is markánsan, de megfigyelhető ezen a téren is! Meg kell jegyeznünk az ő esetükben is, hogy a teljes keret nem áll Riza Calimbay edző rendelkezésére. A védelem jobb széléről hiányozni fog Marcelo Goiano, talán ő a legkomolyabb kieső. Sergiy Rybalka pótlása a középpályán megoldható, azonban Mustapha Yatabaré hiánya a csatársorból megintcsak döntő tényező lehet, bár még mindig inkább ő essen ki, mint a házi gólkirály Max Gradel.

Adott tehát egy, a tavalyi formához képest jóval gyengébben teljesítő Sivasspor, akik az utóbbi időben kezdenek magukra találni lassacskán, illetve egy remek idényt futó Gaziantep, akiknél elég hosszú a maródiak listája, ráadásul az edzőjük sem lehet ott a padon. Vacilláltam, hogy Guruzzam-e a meccset, végül úgy voltam vele, hogy alacsony tétegységgel ugyan, de megkockáztatom az ázsiai piacon a Gazian pontszerzését. Azonban érzésem szerint erősen benne van a pakliban, hogy szeptember után most elhasal a gárda, s ezt a bukik is érzékeltetik a szorzókkal. Én mindenesetre bízom benne, hogy ha ki is kapnak, akkor maximum egy góllal, ami még mindig push-tippet jelent. Mindazonáltal az sem kizárt, hogy folytatják menetelésüket, de mondom jobb ezt a meccset óvatosan kezelni, annak ellenére, hogy a Gazian szorzójában érték van, és amolyan ösztönszinten nem tudtam figyelmen kívül hagyni a csörtét.

Sivasspor - Gaziantep B.B.: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp