A keddi foci kínálatból az alábbi holland élvonalbeli párharcban látom a nap fogadási értékét! Az Eredivisie 16. játéknapján a jelenleg 4. pozícióban tanyázó Vitesse a legutóbbi tíz bajnoki meccsén mindössze egyszer nyertes Utrecht gárdáját fogadja!

A hazai sárga-fekete egylet az utóbbi időben ugyan változatos eredményeket szállít – 2-1-2 az utolsó öt bajnoki mérkőzésük mérlege -, az mindenesetre feltűnő, hogy odahaza a liga egyik legjobb mérlegével rendelkeznek (6-1-0). Gyakorlatilag a két élmenő, az Ajax és PSV Eindhoven tud a Vitessenél jobb otthoni mutatókkal szolgálni! Idei hazai veretlenségük értékét pedig még inkább növeli, hogy október végén elhasalt már a GelreDome gyepszőnyegén az imént emlegetett PSV (2:1), valamint a közelmúltban, pontosabban karácsonyt megelőzően a Feyenoord gárdája is (1:0)!

Nem lesz egyszerű dolga tehát a vendégségbe érkező utrechtieknek, ha figyelembe vesszük, hogy René Hake csapata az elmúlt tíz bajnokiján csak azt az Emment tudták megverni, akiket nagy valószínűséggel jövőre már a holland másodosztályban találhatunk! Szempontjukból talán jó a rosszban, hogy ezen győzelmi-ínségben nem a vereségek, sokkal inkább a döntetlenek száma tűnik nagynak. Mindazonáltal, ha tüzetesebben szemügyre vesszük az Utrecht idegenbeli mérlegét, akkor rögvest tapasztalhatjuk, hogy amennyire jól megy otthon a Vitessenek, annyira jó vendégnek számít az Utrecht a riválisok otthonában! A piros-fehérek ugyanis a jelen pontvadászatban mindössze egyetlen alkalommal tudták a Galgenwaard stadiontól távol begyűjteni mindhárom egységet (1-4-2)! Igaz az áttörés legutóbb, az idézett Emmen elleni mérkőzésen jött egy gólgazdag csörtét követően (2:3).

Adott tehát két olyan klub, akik érdekes módon minőségi és játéktudásbeli szinten nagyjából teljesen azonos erőt képviselnek, mégis teljesen máshogy alakul számukra az idei szezon. Az utóbbi években mindkét klub a holland élvonal felsőházában végzett szinte kivétel nélkül egymás szomszédságában a 4-5-6. pozíciók környékén, vagyis aktív szereplői a nemzetközi kupaporondért vívott rájátszásoknak! Idén a Vitesse egyelőre hozza a megszokott tendenciát, itt elsősorban az Utrecht háza táján lehetnek elégedetlenek a szimpatizánsok az aktuális 10. helyezéssel! Mondjuk hozzá kell tenni, hogy a csapat a legutóbbi négy meccsén veretlen maradt!

Ha az egymás elleni mérleget is górcső alá vonjuk, nagyjából itt is kiegyenlített erőviszonyokat tapasztalunk, némi Utrecht-fölénnyel. A Sofascore adatai alapján a legutóbb 17 egymás elleni mérkőzésükön 5-5-7-es mérleg született! Elnézve a két csapat honlapját komolyabb meccsbeharangozóval még egyik Klub sem készült, viszont néhány érdekességet találunk a Vitesse honlapján:

- a legutóbbi egymás elleni meccsüket a Vitesse nyerte 2:1-re, Max Clark és Tim Matavz góljaival. Utóbbi támadó nemrég igazolt el a csapattól.

- érdekesség, hogy 2020-ban nem játszottak tétmeccset a járvány miatt, viszont 2019-ben négy csörtére is sor került, ahol 1-2-1-es mérleg született.

- jó hír lehet a Vitesse szempontjából továbbá, hogy az Ajaxszal és a Feyenoorddal holtversenyben a legkevesebb gólt kapták eddig a szezonban, szám szerint 12-őt!

A védelem egyébként olyan jól működik, hogy idei 15 bajnokijuk majd felét kapott gól nélkül hozták le, ami utrechti szempontból nem éppen örömteli hír, pláne ha azt nézzük, hogy idei 20 rúgott dugójuk holland szinten - pláne hozzájuk mérve - nem éppen erős mutató. A Vitesse acélos hátsó alakzata a jó egyéni teljesítmények mellett Thomas Letsch edző által igencsak favorizált 3-5-2-es rendszernek köszönhető. A megerősített középpálya pedig szabadon variálható 5-3-2-es defenzív, avagy 3-4-3-as offenzív alakzattá is a meccs aktuális képétől függően!

Amennyire nem megy a góllövés az Utrechtnek idén, annyira jó passzban van a Vitesse támadósora. Úgy fest, hogy a Chelseatől érkező 5 gólos Armando Brojára ugyan nem számíthat a csapat, viszont a 6-6 dugót jegyző Openda és Darfalou minden bizonnyal ott lesz a 3-5-2-es rendszer élén. Ez megintcsak nem a legjobb ómen a vendégek számára, hiszen a transfermarkt adataiból kiindulva első számú kapusuk, Maarten Paes sérülés miatt biztosan hiányozni fog, míg a második számú hálóőr, Fabian de Keijzer bevethetősége is erősen kérdéses!

Nem nyújtom a rétestésztát. Adott kedd kora este két alapjáraton hasonló kaliberű holland együttes, akiknél az idei szezonban úgy fest egyelőre nagyobb különbség van kialakulóban, már ami a tabellát és az eredményességet illeti. Nem csoda tehát, hogy a bukik úgy vélik, a hazai pályán igen erős Vitesse jó eséllyel otthon tartja mindhárom pontot az idegenben nem éppen szép mutatókkal rendelkező Utrecht ellen. Én azonban szokásosan óvatos vagyok a kimenetelek terén, így ismét a dupla esélyes opcióban látom az értéket természetesen a hazaiak oldalán biztosítva.

Vitesse - FC Utrecht: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp