Elérkezett a kézilabda-világbajnokság döntője, a kérdés az az, hogy Dánia címet véd, és története során másodjára hódítják el a világbajnoki címet, vagy a svédek ötödik alkalommal ülnek a világ tetejére.

Azt szokták mondani, hogy egy ilyen hosszú versenyt végig konstans jó teljesítménnyel nem lehet lehozni, ráadásul a döntő már a 9. meccs lesz a csapatoknak röpke 16 nap alatt. Na ez a lyukas meccs a dánoknak a házigazda egyiptomiak ellen volt, nagyon egy hullámzó negyeddöntőt láthattunk, hajszálon múlt, hogy a dánok a legjobb négy közé se jussanak, de a jó csapatoknak van szerencséje. Aztán a spanyolok ellen már működött az a kézi, amit a csoportkörben láthattunk Mikkel Hansenéktől, a dán átlövő 12 góllal vette ki a részét a spanyoloknak dobott 35-ből, és a beállósokat is tömik labdával a dánok, Saugstrup a kieséses szakasz két meccsén 13 gólnál tart. Jobbátlövőt is talált Nikolaj Jacobsen, a pár éve még a sulicsapatból is kidobott Gidsel parádés teljesítményt nyújt, a szélen hagyományosan jók, és taktikától függően már az első perctől is képesek a hét a hat elleni játékot játszani, két beállóval, és egész komoly lövőszázalékkal.

A legnagyobb meglepetés pozitív értelemben a svédek menetelése volt Egyiptomban, ilyen fiatal csapattal, és egy rakás hiányzóval sokan nem gondolták volna, hogy döntőig menetelnek. Nem tartott a csapattal Appelgren, decemberben a Kiellel Bajnokok Ligáját nyert Ekberg, Tollbring, Andreas Nilsson és Jesper Nielsen sem, gyakorlatilag egy komplett első sor maradt otthon. Így is veretlenül masíroztak be a negyeddöntőbe, és ahogy kezdett élesedni a dolog, úgy kezdtek egyre komolyabb kézilabdát tolni. Az oroszok elleni középdöntős meccs óta 32 gól alatt nem úszta meg senki, de a legkomolyabb a franciák megszedése volt. A svédek 86%-os lövőteljesítményt hoztak ellenük az elődöntőben, 37 lövésből 32 gól lett, Wanne 11 gólt vállalt, de minden irányból szétlőtték a gallokat. Skandik, gyors lerohanásgólokat szereznek, gyors középkezdés, minden, ami gyors, az jellemző rájuk, és a 9-10 méterről elengedett bombagólok se ismeretlenek a számukra, ez utóbbit Carlsbogard és Gottfridson űzi mesterien.

Ezek után magasabb linera gondoltam, két olyan válogatott, amely rengeteg gyors gólt szerez, ezen a vb-n is masszívan a 30 lőtt gólokat felülről karcolják, és az utóbbi években is rendre megszórták egymást, így 54 gólt minimum várok ettől a döntőtől.

Dánia - Svédország: Gólok száma - Felett/alatt tipp