Komoly kiesési rangadóval indul a Bundesliga aktuális hétvégi játéknapja! Pénteken este a 24. forduló nyitómeccsén a sereghajtó Schalke 04 a szintén pirosvonal alatt tanyázó Mainz együttesét fogadja!

Számomra hihetetlen, hogy a Schalke ebben az idény már az 5. edzőjének "elfogyasztásához" lát hozzá! A múlt heti Stuttgarttól elszenvedett kivégzést követően (5:1) a december óta regnáló Christian Gross is elköszönt a kispadtól. Ezzel pedig a David Wagner, Manuel Baum és Huub Stevens trió után ő a negyedik tréner, aki ebek harmincadjára jutott Gelsenkirchenben! A "Bányászoknál" ezúttal az a görög Dimitiros Grammozis próbálja meg a lehetetlent, akinek semmi Bundesliga tapasztalata nincs, sőt alapjáraton sem tudhat magának komoly edzői múltat, hiszen eddig 2015-ben a Bochum II, valamint 2019 és 2020 között a Darmstadt gárdáját irányította több-kevesebb sikerrel. Most rá vár az a csodaszámba menő küldetés, hogy valami módon benntartsa az élvonalban azt a Schalkét, aki az elmúlt egy év során mindössze egyetlen bajnokit volt képes tető alá hozni!

A görög szakember alapból sem egyszerű feladatát pedig több tényező is hátráltatja. Túl azon, hogy pár napja van csak valami módon életet, motivációt plántálni a játékosaiba, a kerete tele van sérültekkel. Szinte bizonyosan nem számíthat Mark Uth, Nassim Boujellab, Ralf Fahrmann, Matija Nastasic, Klaas-Jan Huntelaar, Steven Skrzybski, Kilian Ludewig, Salif Sane vagy éppen Goncalo Paciencia játékár a Mainz ellen. Továbbra sem mutatkozik tehát semmilyen kedvező ómen a kék-fehérek szempontjából, ami arra utalna, hogy a jövő szezont ne a másodosztályban kezdjék meg.

A Mainznál már reménykeltőbb a helyzet valamivel. Szalai Ádám csapata ugyan legutóbb fontos pontokat bukott hazai pályán az Augsburg ellen (0:1), ám az ezt megelőző három veretlen forduló mindenképpen fény volt az alagút végén! A piros-fehérek komoly versenyben vannak a Bielefeld, Hertha, Köln trióval az életben maradásért, s most bizony Gelsenkirchenbe hatpontos rangadóra utaznak! Igazából a Mainz játéka nem volt kifejezetten rossz a vereség ellenére, ám az Augsburg betömörülő védekezésével nem tudtak mit kezdeni, hiába birtokolták némileg többet a labdát, illetve próbálkoztak többet a gólszerzéssel vendégeiknél.

Minden bizonnyal az év elején kinevezett Bo Svensson együttese lesz pénteken a kezdeményezőbb fél, ám óvatos játékra számítok mindkét gárda részéről. Véleményem szerint a Mainz jó eséllyel pályázik mindhárom pont begyűjtésére, mivel az utóbbi időben rajtuk jobban érezhető még a hit a bennmaradás iránt! A Schalke minden szempontból maga alatt van, s mivel a héten nem csak a kispadon történtek változások, hanem a Klub vezetőségében is, így nagyon úgy tűnik, hogy a kulisszák mögött már lélekben a másodosztályra, s egyben egy újjáépítésre kezdtek Gelsenkirchenben odafigyelni.

Erősen iksz szagú a mérkőzés, ám én hajszálnyival inkább a vendégekben érzem a sikert még úgyis, hogy a támadószekcióból lehet érezhető lesz Robin Quaison hiánya.

Tipp: 1:2-re nyer a Mainz

FC Schalke 04 - Mainz 05: Ázsiai hendikep - Asian Hendikep tipp