Szombaton kezdetét veszi az EB egyenes kieséses etapja! Az nyolcaddöntők első napján fogadási szempontból engem kiváltképp az olaszok londoni játéka érdekel az ellen az Ausztria ellen, akik - ha emlékezetem nem csal - nem igazán élték még túl a csoportkört nagytornákon!

Mielőtt a Sógorokra rátérnék, előrébb venném Roberto Mancini alakulatát, hiszen az "Azzurri" az selejtezőkhöz hasonlóan roppant simán, 100%-osan, kapott gól nélkül húzta be az A-csoportot Rómában! Immobile vezérletével előbb a törököket, majd Svájcot oktatták le egyaránt 3:0-lal, végül pedig a továbbjutás szempontjából immáron komolyabb tét nélküli meccsen, amolyan B-sorral 1:0-ra Walest is kétvállra fektették! Nagyon élnek tehát az EB-n a taljánok, s mostani ellenfelük is könnyen ebek harmincadjára juthat velük szemben!

Az osztrák szomszédainknak már kissé rögösebb útja vezetett a 16 közé. Nyitómeccsükön Arnautovicék ugyan 3:1-re leverték a Goran Pandev fémjelezte észak-macedónokat (3:1), ám a mérkőzés kb. 70. percig totálisan nyitott csörtét eredményezett. Egyébiránt ez volt az első sikere a Sógoroknak nagytornákon! Ezt a győzelmet egy zakó követte Amsterdamban Hollandiával szemben (2:0), így az utolsó körre amolyan ki-ki meccs várt rájuk az ukránok ellen! Őszintén szólva számomra ez utóbbi ukrán szemszögből nekem óriási csalódás volt, mert Sevchenko csapatára rá sem lehetett ismerni. Totálisan befeszültek a nyomástól a sárga-kékek, s a mentálisan acélosabb osztrákok Baumgartner első félidei dugójával továbbjutást eredményező sikert arattak (1:0), s a kvartett második helyén végeztek.

A két csapat eredményeit, formáját, játékerejét látva egyértelműen olaszok a toronymagas favoritjai a mérkőzésnek! Elnézve pedig a nyolcaddöntő párosításait Ausztria személyében igencsak kellemes ellenfél jön szembe a taljánokkal! Sikerük esélyét növeli, hogy Mancini Wales ellen több kulcsemberét pihentetni tudta, míg osztrák oldalon erre nem volt lehetőség!

A Sógoroknál kérdéses lehet Baumgartner játéka, viszont alapból a támadósor potenciálja sem hagyott nyomott bennem. Az oké, hogy hármat tudtak pakolni az észak-macedónoknak, ám azóta semmi. Sabitzer ritka gyengén tolta szerintem az ukránok ellen, s Arnautovic is inkább rasszista megnyilvánulásával hívta fel magára eddig a figyelmet.

Egy szó, mint száz: nehezen tudom elképzelni, hogy a 2018 óta veretlen olasz válogatott, akik már talán több, mint 10 meccs óta még csak gólt sem kaptak, pont az osztrákok ellen, egy ilyen komoly téttel bíró mérkőzésen esnének hasra. Minden bizonnyal egy roppant defenzív Ausztriát láthatunk majd, ám van az olaszoknak egy olyan elitkategóriás támadósora, amely már bizonyította, hogy felállt védelem ellen is kellő kreativitással, s meccseket eldöntő egyéni villanásokkal is rendelkezik!

Olaszország - Ausztria: Teljes játékidő - Mérkőzés tipp