Végigpörgettem itt azokat az Európa-bajnokság döntőket, amiket elvileg láthattam volna, azaz 1984-től felfelé, és bizony meglepve tapasztaltam, hogy 9 Eb-döntőből 8 volt olyan, ahol a gólok száma 2,5 alatt maradt. Az egy kivétel a spanyolok 4-0-ás győzelme az olaszok ellen 2012-ből, de azon kívül csupa-csupa 2,5 gól alatti összecsapás. Legutóbb épp egy francia-portugál 0-0-lal lettünk gazdagabbak.

A döntők általában feszültek, senki sem akar hibázni, senki sem akar kockáztatni. Ritka az olyan finálé, mint a francia-horvát vb-döntő, ahol egész jól szórakoztunk, potyogtak a gólok, voltak események. Ez a ritka. A gyakori az, amikor semmi sem történik, és ha az előjelekből indulunk ki, akkor a semmi most a köbön lesz.

Anglia a csoportmeccsek során nem sokat adott ki magából, a horvátok elleni nullára lehozott meccs a továbbjutással volt egyenlő. Jött a Skótok ellen 0-0, az eb legocsmányabb találkozója, majd a csehek elleni 1-0. Három meccs kapott gól nélkül, aztán a németek ellen is 2-0-ás siker. Anglia az egész tornán 1 gólt kapott, Damsgaard talált be, de akcióból senki Anglia ellen. Ukrajna igazából említésre sem volt méltó ellenfél.

Az olaszok a csoportmeccsek során űrfocit toltak. Minden ami olasz foci, na az nem volt. Ezek mentek előre, örömfocit toltak, olyan jó kis sok lövéses focit, mint amilyen a Serie A is. Gólt viszont nem kaptak, Donnarumma stabil mint állat. Az egyenes kiesés szakaszban azért az ellenfelek kvalitása más volt, Olaszország kapott gólokat, de 1-et max. pedig az ellenfelek nívója azért nőtt a csoportmeccsekhez képest. A belgák ellen pl. ott voltak az olaszos stílusjegyek, időhúzás, stb. de ezért ki feddné meg őket. Összesen hosszabbításokkal 4 gólt kapott a két csapat, ez 13 meccsre elég játékperc, magyarán ilyen 309 perc kell egy kapott gólhoz, ha a két csapatot nézzük az Eb-n. Ha átlagban 309 percenként kapnak egy gólt, nekünk meg lesz mondjuk 96, akkor matek alapján az esély jó, hogy 2,5 alatt maradunk. Nem voltam jó matekból, de ez alapján az 1.45 value, ráadásul mint kezdtem e sorokat, az uccsó 9 Eb döntőből 8 underes lett 2,5-ös line mellett.

Olaszország - Anglia: Gólok száma - Felett/alatt tipp